Keresés

Részletes keresés

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13984

Nagy dobozokra volt szükségem. A kis dobozokkal való "gyakorló részt" átugrottam. Sok dolog kicsiben működhet, a nagynál rögtön beköszöntek volna ugyanezek a problémák.

 

Nem hagy nyugodni, hogy az öregnek miért megy ilyen gördülékenyen, hol a dobozt, hol a papír hátulját keni. A Skivertex-ről a gyártó weboldalán nincs info (csak annyi, hogy doboz bevonásra is alkalmas), de a videón látszik, hogy fekete hátlappal rendelkezik. Valószínűleg többrétegű, a ragaszott réteg nem engedi a külső mintázatot hullámosodni. A 115g-os prégelt papír inkább a tapétához hasonlítható, de annál is vékonyabb. Hiába mondtátok, kizárásos alapon a saját bőrömön tapasztaltam ki, hogy csak a papír kenésével működhet.

 

Itt a Duvilax BD-20, ma vagy holnap nekiesek a bevonásnak.

Előzmény: GPF (13980)
fvcc Creative Commons License 2016.12.20 0 0 13983

A könyvvászon és hasonszőrű társai (Baladexet is beleértve) : papír, vagy nem papír alapú műbőr, viaszosvászon. stb. A 200 -250 gr. eleve puha, hajlítható, tekercsben árulják. Bevonó anyagok.

   A 200 -300 gr.-os karton meg erős papír, tehát nem bevono anyag. Puha fedelű könyvek borítójának  használják (pl. spirál kötés), névkártya, képeslapok, stb. . Hajlításhoz ezeket bígelni kell.

Előzmény: tisztavíz_ (13981)
fvcc Creative Commons License 2016.12.19 0 0 13982

csak a bevonóanyagot tudom majd kenni - már sokan elmondtuk, hogy csak azt kell

Feltekerve hogyan -két helyen körbe tekered közönséges papírral, és azt ragasztod le, így a ragasztó nem érintkezik a borítopapírral. Fekve tárolod.

Előzmény: tisztavíz_ (13981)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.19 0 0 13981

A Pattex Chemperón-t már majdnem megrendeltem. Beszéltem a webshoppal, korrekt tájékoztatást adtak. Sajnos higítójuk nincs hozzá (a ragasztó használatra kész, csak a munkaeszközök elmosásához kell). Az erős higító szaga miatt elkülönített helységben, nyitott ablak mellett javasolják a használatát. Lakásban, télen nem megoldható. A higítótól hamar megfájdul a fejem (még a Planatol-t sem nagyon bírom). Sajnos ezért teljesen ki van lőve. Ajánlottak egy másik ragasztót, de ezzel is ugyanez a probléma.

 

Nagyon jó lett volna a Mekol, mert tiszta PVA és víz, de sajnos a gyártó leltározik januárig, ezen kívül az egyetlen üzlet ahol találtam (amit linkeltél is) szintén nem szállít ki. A CoverLux-tól rendeltem 5kg Duvilax BD-20-at. Bár ebben vannak más anyagok is, remélem ugyanolyan jó lesz mint a Mekol lett volna. Kipróbálom próbadarabon a korrigálhatóságot és az állagot, de szerintem ebbe is kell víz (eleve jelentős része víz), ezért csak a bevonóanyagot tudom majd kenni, más megoldás nincs. A kezdésnél megpróbálom úgy, hogy a dobozt rakom a lefektetett anyagba. Ha ez nem megy, akkor tényleg egy élen kell indítani és folyamatában rásimítani (minél nagyobb a doboz, annál inkább).

 

A 115g-os papírnál nincs szükség bígelésre szerintem, könnyen hajlik, főleg ha kezd átnedvesedni. Egyelőre megpróbálom ezeket a papírokat elhasználni, mert még a tárolása is elég problémás, már a rakosgatásban is csak "megsérül". Feltekerve hogyan lehetne egyébként szakszerűen tárolni? Ha körbetekerem festőszalaggal, könnyen megtöri az anyagot és egy idő után nem lehet lehúzni.

Előzmény: fvcc (13979)
GPF Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13980

Én azt mondanám, hogy az állandó új anyagok beszerzése és bosszankodás helyett gyakorolj egy kicsit!

 

A Coverluxos papír sincs több 115 grammosnál és szerintem tökéletes bevonni. Ha a papírt kened. Ha a kartont kened, akkor lehet, hogy működik vastag bevonóval. Az már nem is papír, az is karton. Azt viszont nem fogod tudni rásimítani a dobozkartonra.

 

Szerintem jobb lett volna, ha elsőre csinálsz pár olcsó anyagból dobozt. Meglátod, mi nem működik neked és vagy gyakorolsz vagy más útra állsz rá.

 

Elsőre akarsz tökéletes eredményt, de ez nem fog menni.

Előzmény: tisztavíz_ (13977)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13979

Van, de lényegtelen (ha megfagy, akkor passz). Most egy 2013 áprilisban lejártat használok :)

A gumihenger szerintem jó. Szilikonos lehúzó nem a legjobb, a keménygumis a jóbb.

A ragasztási technika jó mindenre.

A papírt nem kell megvágni, inkább bígeld a hajlítás vonalát (már ha kell). Azaz tompahegyű késsel (kés megfordítva, az éle legyen felfelé) vonalzó mellett húzol egy (kettő) hajlítási vonalat.

   

http://www.bncovermaterials.com/cover-materials/5-balacron ez a gyártó, de ök csak egész tekercset adnak /100 cm x 100 méter). Az elözöen linkelt ad méterre is, (CZ, SK, PL be szállít).

Szerintem Bp-n is kapsz, ahol a könyvkötészeti kellékeket árulják (most nem jut eszembe a neve)

 

Tescoban vettem nálatok egy csomó ecsetet, egyik sem üreges. Műszálasat és szörszállasat is. Meg kell nézni. 

 

 Kezdésnél az asztalra fektetett papírba raknám a dobozt, sokkal könnyebb illeszteni mint fordítva - no problem.

Előzmény: tisztavíz_ (13977)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13978

Az ecsetnél minél olcsóbb, annál kevesebb szőre van (és üregesebb is szerintem), de lehet tévedek. Tényleg kuka az ecset?

Előzmény: tisztavíz_ (13977)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13977

A Mekolt tényleg itthon gyártják, affelé húzok, csak kérdés van-e szavatossági ideje. A Duvilax-ot úgy olvastam illik elhasználni záros időn belül.

 

Voltam az OBI-ban (vettem festőhengert 10, 15 centiset, 100 és 160-as ecsetet, ezeket már nem vágom le).

 

Láttam gumihengert, ilyenre gondoltál?

https://www.obi.hu/tapetazo-szerszamok/lux-mohagumi-tapeta-lenyomo-henger-18-cm-es/p/1256775

 

Sage Reynolds (itt: 4:46-nál) egy egészem jó fajtát használ. Kötészetben nincs ennek megfelelője? Szilikonos autóablak lehúzóm van, szerintem nem a legjobb erre a célra (vízen csúszik, szárazon tapad).

 

A fenyőfa alakot követő simítási technikát láttam tapétás videókon. Melyik ragasztóra érted a módszert, a Chemperón-ra, vagy PVA-ra is? Kezdésnél az asztalra fektetett papírba raknám a dobozt, sokkal könnyebb illeszteni mint fordítva. A Chemperón-al el tudom képzelni, hogy működne, PVA-val ilyen vízérzékeny borítóanyaggal nem. A többi rész rásimítását szerintem is úgy kellene, ahogy írod.

 

Én is a 180-250g-os kategóriát érzem jónak erre a célra. A hajtásoknál úgy is megvágom, így a vastag papír is könnyen hajlana. Utólag is érheti víz a dobozt a használat során, nem jó ha felpúposodik rajta a borítás egy csepp víztől. A 115g-os szériával jól bevásároltam. A Bladek papírokat gondolom nem szállítják ide. Mintát kellene látni belőle, interneten nem lehet jól megnézni.

Előzmény: fvcc (13975)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13976

gumihenger híján ablaklehúzó is megteszi

Előzmény: fvcc (13975)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13975

Duvilaxot használok évtizedek óta (Vágsellyén gyártják, helyileg SK - akácsak én, itt bárhol kapható). . Nyilván a Mekolt nem hozza be hozzánk senki, mert minek is a Dunába vizet ...

 

Azt veszed meg, amihez könyebben hozzájutsz H-ban - nagyon hasonló a tulajdonságuk.

 

Chemoprént régen használtam (lásd lejjebb), nagyon jó ragasztónak tartom, de a mostani - más jellegű - munkámhoz nem szükséges. Hátránya, hogy a hígítónak szaga van - amíg el nem párolog. Úgy emlékszem, toulén kell bele egy kicsi. Óriási elönye, hogy nem deformálja az anyagot. Itt a meghúzott ragasztó ragad a a meghúzott ragasztóhoz, ezért kell mindkét részt kenni.

 

Ha tudsz, szerezz nyeles gumihengert - valamikor fotózáshoz használták: szárítógép tükrére téve a vizes képet azzal nyomták ki alóla a levegőt. Nagyobb borítóanyagnál a közepén egyenesen végighengerled, majd a szélei felé a többi részt kb 45 fokos szögben simítod az alapanyagra.

Ha az anyag alját pontosan pászítod, akkor nem kell semmit korrigálni. Tehát doboz borításnál csak a kezdést ragasztod fel (nem az egészet), a többi felületet már gumihengerrel viszed fel. A sarkaknál, ahova nem ér a henger, azt már kézzel, vagy egy darab szivaccsal simítod.

 

Az ecsetet eldobhatod, olyat vegyél, aminek a közepe nem üreges. Nincs szükség drága ecsetre.

 

A falra való tapétákhoz  és a hozzá való ragasztóhoz nem nagyon akarok hozzászólni (tapétáztam lakást egyszer, pontos mintás tapétával - egyébként perfektül sikerült) , csak annyit, hogy oda bőven kell ragasztó, a fal majd beszívja ... és nem görbül meg. A fal.

 

Könyvborítókhoz Baladek anyagot használok http://www.vosszadovice.cz/8-baladek-balacron

ezek kb 250 grammosak. (az egy folyóméter árakat szorozd 10x = Ft), van köztük olyan is, ami vízálló,azaz lemosható.  pl. http://www.vosszadovice.cz/334-kap-celastik-jipax

  

Előzmény: tisztavíz_ (13974)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13974

Köszönöm, ez hasznos. Ahogy látom a Mekol 1413/G tiszta PVA + víz. Sajnos egyik sem érhető el helyben. A Duvilax BD-20 és eközül melyiket vennéd?

 

A Pattex Chemporén-t enyhe nyomásnál még fel lehet húzni vagy jön vele minden? Nem tennéd meg, hogy kipróbálod ha van ilyen ragasztód kéznél?

 

Az ecsetetek így néznek ki vágás után (nem áll össze a szőr a végén, üreges lett):

Előzmény: fvcc (13972)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13973

Sage Reynolds vette a fáradtságot, hogy megossza a valószínűleg több évtizedes tapasztalatait.

 

Nem olyan egyszerű 20-30 centis vagy nagyobb dobozokat készíteni és bevonni. Ha tudtam volna mennyire nem, bele sem kezdek. A falat nem fogja elhúzni a vizes tapéta, az első dobozomat elhúzta rendesen.

 

Sajnálom. Másokat érdekelne a végeredmény, remélem.

Előzmény: rferi (13971)
fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13972

max. 10 % vízzel azért kell hígítani, hogy könyebben lehessen kenni, a rövid szőrű ecset meg, hogy vékony, flmszerű rétegben tudd felvinni a ragasztót ( a tapéta ragasztás az más)

... hogy egyértelmű legyen, BD-20-as ragasztóról beszélek, az utoljára általam linkelt ragasztóra is érvényes. A rövid szőr meg a Chemoprénre is.

Előzmény: fvcc (13970)
rferi Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13971

De ki a fene ez a Sage Reynolds?

Valami dobozisten, vagy mi a bánat?

 

Hetek óta bénázol ezekkel a dobozokkal, ez mostanra már valami eszméletlen, és kicsit irritáló is.

Évente kábé egymillió négyzetméter tapétát raknak fel a festők klf falakra, de "Ez a módszer még a legkevésbé sem szimpatikus.".....

 

 

Hát menten beszarok, mostmár komolyan mondom, ezt már olvasni is fáj...

fvcc Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13970
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13969

Egy másik videójában: "The boxes are made of 96 point Davy binder's board." Értelmetlennek látom, hogy ilyen ócska trükkökkel megtévessze a jónépet.

 

De ez rajtam nem segít.

 

A bevonóanyagra véletlenül rákerült a kezemről egy csepp víz, száradás után is durván látszik a nyoma. Teljesen széthullámosodik a víztől. Ezzel a bevonóanyaggal tényleg csak akkor lehet vizes ragasztóval dolgozni, ha a bevonóanyagot kenem. Néztem néhány tapétázós videót, mindenhol jó vastagon megkenik a tapétát és össze is hajtják, hogy felpuhuljon. Ez a módszer még a legkevésbé sem szimpatikus.

 

Sage Reynolds módszerével a tapétaragasztó nem jó, de a Planatol BB sem. Ebben a videóban azt írja "straight PVA"-t használ, amit én tiszta PVA-nak értek (a kommentekben is rákérdeznek). Ezt higítja ~10% vízzel a kívánt állag eléréséig, elmagyarázza a videóban.

 

A Duvilax BD-20 összetétele:

CAS  9003-20-7      homopolimér vinilacetát            41 - 43 % m/m
CAS   84-69-5         diizobutilftalát                           8 - 10 % m/m

CAS   7732-18-5     víz                                               44 –  46,5 % m/m

CAS   9002-89-5     polivinilalkohol                          2% m/m

 

Ez sem tiszta PVA. Nem tudom honnan lehetne olyat szerezni.

 

GPF ajánlotta, hogy bekenem Planatol BB-vel és amikor meghúz rávasalom. Mennyire tartós kötés? A doboz belsejében az éleken nem tudok vasalni, nehéz lenne szerszámot találni, amivel ez megoldható.

 

Vagy a Pattex Chemperón extrém (érthetetlen okból csak egy helyen kapható itthon). Ezt ki kellene próbálni, de csak ezért megrendelni a drága ragasztót kockázatos. Látni szeretném, hogy más használta erre célra és működött.

 

A 3M spray nagyon drága és nem erre van kitalálva. (Menne szanaszét és szerkezetileg sem tartaná össze a dobozt.)

 

Kétoldali ragasztóban létezik hordozóréteg nélküli, az egész felületet be kellene vonni, egy vagyonba kerülne így a ragasztás.

 

Ezen kívül még nem tudom milyen ragasztási módok léteznek.

Előzmény: rferi (13968)
rferi Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13968

Nem érdekel mit mond, vagy ír. Az ott farostlemez.

Hallom az elején, ahogy összeütögeti a hangján is, meg amikor felülről látom a kamerában az élét, akkor azon is látszik, hogy nem karton.

Előzmény: tisztavíz_ (13967)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13967

Itt lent a kommenteknél írja is:

"It is standard binders board.  for boxes I use 60 point  to 98 point board."

Előzmény: rferi (13966)
rferi Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13966

Eeegen, csakhogy az általad linkelt videóban a dobozok nem papírból vannak, hanem 3mm vastag natúr (nem mintás) farostlemezből, olyanból, amiből manapság a bútorok hátlapját készítik.

Nem csoda, ha az nem hajlik, nem ázik.

 

Előzmény: tisztavíz_ (13963)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.18 0 0 13965

Nem értem, hogy Sage Reynoldsnak miért működik, hogy a külső bevonásakor a dobozt kenni, a papírt csak a doboz belsejébe hajtogatáskor. Tiszta PVA-val csinálja 10% vízzel higítva (és hengerrel viszi fel). A doboz külsejénél teljesen az a logikus, hogy a dobozt keni, belerakja és beleforgatja a dobozt a papírba, így pontosan annyi lesz ragasztva, amennyi kell. - Itt a papírt kenve kicsit nagyobb felületet kellene megkenni mint amit leragasztok (nem lehet milliméter pontosan kenni a papírt a doboz méretének megfelelően), aminek gyanítom az lesz az eredménye, hogy (száradás után) a még fel nem ragaszott papír rész eldeformálódik a víztől, utána kérdéses hogyan lehet ezzel folytatni. Ha nem várom meg a száradást, a sarkok vágásánál eltépődik a felnedvesedett papír.

 

A másik aggályom a papír kenésével, hogy kiszáradáskor összehúzza a lemezt is.

 

A tapétaragasztó 6.25g por + 100ml víz. A vízzel van a probléma.

 

A vasalós módszernél mennyi ideig kell várni, amíg a fehérből áttetsző lesz? Ha túl sokáig várok akkor is működik? Leginkább 3 kéz kellene, egy a doboznak ellentartani belülről (vagy kell egy ülep, célszerszám), a másik a sütőpapírnak, a harmadik a vasalónak. A külsejét meg lehet így csinálni, de belül az éleket, sarkokat nem éri el a vasaló. Ha lenne egy teljesen szögletes "vasaló", azzal működhetne.

 

 

Előzmény: GPF (13964)
GPF Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13964

A papírt kell kenni, nem a kartont. Szépen fokozatosan rásimítani a kartonra. Ha a kartont kened, akkor persze, hogy felhullámosodik a papír. 

A Planatol nagyon gyorsan köt, nem lehet kisimogatni a felhullámosodást. Ezen segít a tapétaragasztó.

 

A 115 grammos papír nem vékony. A 180-as vagy felette már nem igazán bevonásra való.

 

Szerintem

 

De, van még egy módszer! Planatollal megkenni a dobozt, megvárni, amíg meghúz és utána egy sütőpapíron keresztül rávasalni a papírt.

Ilyenkor nem nedvesedik át a papír, nem nyúlik, nem hullámosodik. Így még sokkal vékonyabb papírokat is fel lehet kasírozni.

Előzmény: tisztavíz_ (13962)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13963

Higítottam a tapétaragasztó-Palanatol BB keveréken. Sűrű vagy híg állagtól függetlenül, a szürkelemez azonnal és teljesen elázik (elváltozik a színe), felpuhul. Kipróbáltam maradékokon, vékony csíkkal a Geltex CN-ből,  felpúposodik a csík közepe. Felszedtem, kisimítottam, újra ez történt. Kipróbáltam nagyobb felületen is. A pereme le sem ragadt, kunkorodik. A közepén feljöttek hólyagok, nagy részüket el tudtam simítani, a saroknál durván eldeformálódott a bevonyóanyag, ezt nem lehetett kisimítani (ugyanez történt amikor a dobozra próbáltam ragasztani). A Geltex bevonóanyag egy rakás.... még jó hogy bevásároltam belőle vagy 40 ívet.

 

2012-ben itt volt szó a Henkel (Pattex) faragasztóról, ez is PVAc alapú és jó lehet? Ezt még holnap talán meg tudom venni az OBI-ban. Vagy ragaszkodjak a Duvilax BD-20-hoz? (4000 a postával az egy kiló.) Nekem már mindegy melyik, de ha az sem lesz jó, végleg feladom.

 

A festőhenger felvitelre szerintem minőségben teljesen más lett volna. Elég belenézni Sage Reynolds videójába, pillanat alatt felviszi a ragasztót és szó nincs szétáztatásról mint ecsettel. Helyette tönkretettem egy jó ecsetet...

tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13962

"Mivel mostanában csak kisebb felületeket ragasztok, ezért ehhez hígított Duvilaxot használok. De régebben csináltam azt, hogy híg tapétaragasztóba öntöttem Planatolt vagy Duvilaxot. Mondjuk egy teli 7 decis befőttesüvegbe 2 ujjnyit. De tényleg hígnak kellett lennie a tapétaragasztónak, a sűrű, zselés állag nem jó."

 

GPF-nek működött, miért nem megfelelő?

Előzmény: fvcc (13961)
fvcc Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13961

A nem megfelelő anyag (könyvvászon, ragasztó) használata eleve kudarchoz vezet.

Előzmény: tisztavíz_ (13960)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13960

Levágtam, semmivel nem lett jobb, de lehet még rosszabb is. Nem hordja fel a ragasztót, inkább lesöpri. 60-as, nagyon sűrű szőrű ecset volt, jó drága.

 

Geltex CN (valószínűleg 115g-os) papírt megpróbáltam vízzel enyhén higított Planatol BB-vel felragasztani. A dobozt kentem és beleraktam a félbehajtott papíron a hajtásba. A papír enyhén felhólyagosodott, nem lehetett korrigálni, már lehúzni sem tudtam, tépte fel a szürkelemezt, kénytelen voltam rajtahagyni és körbevágni. A korábban használt tapétaragasztó + minimális Planatol BB keverékével (utólag irdatlan baromság keverni) újból nekikezdtem új papírral a rövidebb oldalán. A doboz már vizes volt a kenéstől, de a ragasztó nem áll meg rajta, az ecset lesöpri. Meg sem ragadt, le is szedtem, de a papír teljesen felhólyagosodott a dobozzal való rövid érintkezéstől, újra felhasználni sem lehet. Komoly kétségeim vannak a papír felől, hogy bevonásra alkalmas. 180-240g-os kellene, nem ez a lehellet vékony, ami egy csepp víztől feljön. Jó hogy most fizettem ki 16 és fél ezret postaköltséggel az egészért. A tapéta sem volt jó, de ennyire közel sem gáz. Kuka két ív papír, a megkent doboz oldala már deformálódik a víztől. Már bánom, hogy belekezdtem ebbe az egész hülyeségbe.

Előzmény: fvcc (13959)
fvcc Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13959

Szóban sok az idő, gyakorlatban meg nem. Chemoprénnel a dobozt is, a borító anyagát is kened.

Mikor mindkét résznél meghúz a ragasztó, csak akkor borítod egybe.   (Régen fotókönyveket készítettem így, 35 év után is perfekt a ragasztás. 50x60-as fényképeket kasíroztam szintén, vastag kartonra - egyoldalú ragasztás -, sosem vetemedett meg )

 

Duvilaxnál csak a borító anyagát kened, és egyből ragasztod a dobozra (de már mondták, hogy itt enyhe hullámosodás lehet, tehát az ellenoldalt is borítani kell - mert ugye a dobozt súlyozni nem lehet.) Kb 10% vízzel hígítod a ragasztót.

 

Kb. 4 centi sörtét hagysz. (Nem sajnálni kell, hanem vágni). Ha félbehagytad a munkát pár napra, az ecsetet vízzel töltött üvegben/dobozban tárolod, mert 100% úgysem tudod a ragasztót kimosni belöle. A víz az ecset fém részét ne érje, mert idővel megrozsdásodik. A vizet meg időnként utántölteni, mert elpárolog.

Előzmény: tisztavíz_ (13958)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13958

Egyszerre két oldalnál többet nem kennék meg, úgy még mindig rettenetesen sokáig tart a várakozás miatt, akkor is ha sok doboz van. Akkora rutinom még nincs, hogy előre kenjek mindent és időre dolgozzak. Mindkét felületet kell kenni, vagy gondolod, hogy elég csak az egyiket? Korrigálhatósága van, vagy odaragad és kész? Talán jobban járnék a Duvilax-al vagy más PVA-val.

 

Ollóval is le tudom vágni, de mekkorára pontosan? Sajnálom a 60-as ecsetet megvágni. Gyárilag az ecset vége (a sörték vége) fel van puhítva, formára vágva.

Előzmény: fvcc (13956)
fvcc Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13957

Mire bekenem a doboz oldalát - használj szélesebb ecsetet. Duplaszéles ecset - fele idő = nem köt meg.

Előzmény: tisztavíz_ (13955)
fvcc Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13956

Nincs szükségem extra erős kötésre   de nem deformálódó ragasztásra igen. 

Megkensz egyszerre 4 vagy X dobozt, közben letelt a 15 perc, kezdheted borítani az elsőt.

 

Van éles késed? Egy ecset szörét rövidre vágod vele, máris tudsz egyenletesen ragasztót kenni.

(Chemoprén, vagy BD 20-as, mindegy)

 

még nem szereztem be Duvilax BD-20-at - lassan itt az ideje.

Előzmény: tisztavíz_ (13955)
tisztavíz_ Creative Commons License 2016.12.17 0 0 13955

Nincs szükségem extra erős kötésre, csak minél kevesebb víz legyen a ragasztóban. Mindkét felület kenése eleve nem jó nekem. Sage Reynolds módszerével vonom be a dobozt, egy felületet kenek, hol a lemezt, hol a papírt. 15 perces várakozási időkkel órákig tartana egy doboz bevonása. A korrigálhatóság létkérdés.

 

Most egy kicsit bánom, hogy még nem szereztem be Duvilax BD-20-at. Az OBI-ban van rá esély, hogy találok PVA alapú faragasztót ami jó lenne?

 

Egyébként is el fogok menni az OBI-ba festőhengerért és tálcáért, mert sajnos az ecset sem válik be. Mire bekenem a doboz oldalát, ahol először kezdtem kenni meghúz a ragasztó és megint rá kell kenni. Egy vastag, túlkent trutyi lesz a vége. Nem véletülenül használ az öreg festőhengert.

Előzmény: fvcc (13954)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!