Keresés

Részletes keresés

wamzer Creative Commons License 2005.06.03 0 0 228

kicsit OFF, nagyanyám lakott ott a kgyár közelében, amikor paradicsombefőzési időszak volt, az egész környéken ilyen befőzés jellegű szag terjengett a gyár felől... ezt sem érzem többet (amúgy is kicsi lenne rá az esély, mert a nagyi már elköltözött onnan) Meg a körúton volt egy kis bolt, ahol olcsón lehetett venni a konzervgyáros dolgokat, ritkán volt nyitva, és nagy volt a sor.

 

kicsit On. engem is érdekelne, mit csinálnak vele, persze furcsa az egész dolog, úgy, ahogy van, közel a belvároshoz egy baszott nagy gyár, annak valszeg senki sem örülne, ha monnyuk sósaverjesztő, mósóporgyártó vegyiüzem települne oda. viszont lehetne csinálni jó nagy loftlakásokat, persze nemtom, erre mekkora igény van SzSzB-ben.

Előzmény: Don Valentino (227)
Don Valentino Creative Commons License 2005.06.03 0 0 227
Na térjünk vissza ehhez a Csabainéhoz, de kicsit az országgyűlési képviselőinkhez is. Elmentem a Konzervgyár mellett, ami ugye bezárt. Kíváncsi vagyok vajon az ingatlant hogyan fogják hasznosítani, de főképp arra, hogy miért nem lehetett ezt az üzemet is úgy megmenteni a foglalkoztatásért, mint a HajdúBétet pár éve.
Don Valentino Creative Commons License 2005.06.03 0 0 226

Nagyon nagyot mondtál, tényleg a rendszerváltás óta vagyunk igazán taccson. Mindenki frusztrált, neurotikus, és közben rohadnak a dolgok, általános értékválság van, és azt se tudjuk merre rohanunk.

Közben persze lehet énekelni a Himnuszt.

Előzmény: sziliria (224)
papírhajó Creative Commons License 2005.06.03 0 0 225

Gratulálok az oldalhoz, nagyon jó kezdeményezés. Ez a hangnem mindjárt más. Vannak dolgok amiben egyetértek veled, de szerintem még mindig rajtunk múlik minden.

És azon,hogy hogyan neveljük a gyerekeinket, mi az amit látnak.Sok paraszt van a világban, de ezen felül kell emelkednünk. Neked, nekem, mindenkinek, aki többnek érzi magát azoknál akikről írtál.

 

Előzmény: Don Valentino (221)
sziliria Creative Commons License 2005.06.02 0 0 224
Nem azt mondtam, hogy Vikidálnak nincs leharcolva a hangja, hanem az adott esetet kommentáltam. Legalábbis közrejátszottak az akusztikus viszonyok is az ügyben. De még mindig azon vagytok leragadva, hogy hogy éneklik a himnuszt pl. egy meccsen. Én meg itt makogom, hogy tök mindegy, hogy hogy éneklik, csak énekeljék. Ha repedt fazék hangon, vagy üvöltve, vagy szekund surlódással - mindegy csak énekeljék. Egyébként pedig tök igazad van, baromi gyorsan el kellene döntenünk, hogy mi a frászt keresünk mi itt Európa közepén, kik vagyunk és hova tartunk. A statisztikák azt mondják, hogy a magyar társadalom egyharmada kilátástalan helyzetben van. Én meg azt mondom, hogy a magyar társadalom döntő többsége a rendszerváltás óta sokkos állapotban van. Sokkal súlyosabb a helyzet, mint ahogy egyesek gondolják. A mai politikai-maffia-arisztokrácia nem lát ki a fejéből. Nem látják, hogy nincs mögöttük társadalom, nincs sakktábla amin játszhatnak. Magukkal játszanak és a barmok azt képzelik, hogy egy országot vezetnek!
Előzmény: Don Valentino (220)
Don Valentino Creative Commons License 2005.06.02 0 0 223
Nem áriát akartál írni?
Előzmény: dejo (222)
dejo Creative Commons License 2005.06.02 0 0 222
Miért? Hallottad már Csabainét a Himnuszt énekelni? Én nem emlékszem rá, hogy hallottam volna, de lehet, hogy ő sem tudja. Honnan is tudná, hiszen nem árja!
Előzmény: Don Valentino (220)
Don Valentino Creative Commons License 2005.06.02 0 0 221

Én magyar vagyok, annak vallom magam. Őseim svábok, szlávok és isten tudja mik. Talán zsidófelmenőm nincs, bár nem ártana. És nem vagyok benne biztos, hogy bármi közöm lenne a honfoglaló valakikhez, akiket annak idején magyarnak neveztek. A magyar nép olyan mint Amerika fehér lakossága. Kevert mint az állat (csúnya szóval korcs, bár nekem ez a sokszínűség tetszik), és jó lenne lassan már megfogalmazni, hogy kik is vagyunk MOST valójában. Tehát nem Trianon előtt, nem a honfoglaláskor, és nem Nagy Lajos 3 tengeres kamuja alatt. Nincs válasz arra, hogy mi a magyar igazán, csak üres puffogások vannak. Kardcsörgető szájtépés, melldöngetés a semmire. Pl legutóbb beszélgettem egy Kínában járt magyarral, aki arról beszélt, hogy odakint képesek vagyunk turisztikailag a hírdetésekben az 1000 éves kultúránkra hivatkozni. KÍNÁBAN! Ugye értitek, hogy micsoda sötétség honol e mögött a dolog mögött. Jellemző.

Vannak olyan nemzettársaim a múltban és most is, akikre büszke vagyok. Személyekre. De mint egészre szerintem nincs mire vernünk magunkat. Erről írtam.

 

A magyar kultúráért és ezen keresztül a magyarságért tevékenyen teszek nonprofit alapon: www.rockmuzeum.ini.hu Ti mit tesztek szabadidőtökben ezen a vonalon?

Előzmény: papírhajó (211)
Don Valentino Creative Commons License 2005.06.02 0 0 220

Jóindulatú interpretációja a Vikidálügynek. Sajna én hallottam énekelni pár hónapja, és egyszerűen le van harcolva a hangja, több mint egy oktávot süllyedt a 70-es évek óta.

És ugyan a Himnusz tényleg nem elénekelhetetlen egy jó énekesnek, azért menj ki meccsre meghallgatni az istenadta nép képességeit, akik Kodály és Bartók hazájában nem tanultak meg énekórán énekelni. (és nem jár mindenki zeneiskolába)

 

Azért érdekes, hogy a Csabainé topic hogy átalakult. :o)

Előzmény: sziliria (219)
sziliria Creative Commons License 2005.06.02 0 0 219
Az áldd meg az egy kvart (4) lépés, hát mondjuk az nem egy nagy valami. Egyébként van benne egy-két kényesebb lépés, de nem igazán erről szól a dolog. Ennél sokkal bonyolultabb nótát is képes elénekelni a jónép, ha akarja. Vikidálnak meg azért nem ment, mert úgy énekelni, ahogy ő énekelt, baromi szar. Egy büdös nagy stadionban a hangosítás össze-vissza veri a hangot, amit te egy félperces késéssel hallassz vissza. Na most erre énekeljél!
Előzmény: wamzer (218)
wamzer Creative Commons License 2005.06.02 0 0 218

Ja, csak szerintem ez a közös élményt egy ember szívesebben éli át monnyuk egy sportrendezvényen (mondom én, aki életében 1x volt ilyenen :), mint egy iskolai ünnepen.

 

Amúgy a hinmusznak nem is a nagy hangterjedelem a baja, hanem, talán az, hogy viszonylag nagy hangközök vannak benne. Pl. elég nehéz (Vikidál Gyulának sem ment :) "isten"-ről átugrani az "Áldd meg"-re.

Előzmény: sziliria (217)
sziliria Creative Commons License 2005.06.02 0 0 217
Pont erről regéltem itt, de úgy tűnik Tibó értelmesebben összefoglalta a dolgokat. A közösen megélt éneklés élménye semmi máshoz nem hasonlítható. És bizony, hogy számít a hangerő, de az nem feltétlenül hangi kérdés, sokkal inkább lelki késztetés. Akinek adott pillanatban kicsi a lelke, behúzza farkát, megnémul és hang nem jön ki a torkán. Az énekesek, de bármely előadóművész tudja, hogy mi történik, ha pici lélekkel megyünk ki a színpadra. Jobban tettük volna, ha ki sem megyünk. Magyarország ma, a pici lelkek országa, ezért nincs himnuszéneklés.
Előzmény: Tibó (215)
sziliria Creative Commons License 2005.06.02 0 0 216
Esetleg tovább lehetne írni a Himnusz szövegét, egyfajta aktualitást belevinni, mint pl. ments meg Uram minket a globalizációtól, vagy felüté fejét szép országunk földjén a korrupció setét világa, de teljesen felesleges. Ugyanis mit nem érez magáénak az eredeti szövegen az okostojás? Ugyanott élünk ezer éve. Végső soron ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznünk. Egy totális ütközőpontban vagyunk, az átjáróház nem szünt meg. Egykor volt tatár meg török, meg labanc, no és muszka, most meg mások vannak. Ahogy a tatár meg a török ellen szarban hagytak bennünket, úgy hagytak szarban 56-ban is. Hát mi változott alapvetően? Nem repültünk arrébb az ezer év alatt egy centit sem, ami a geopolitikai helyünket illeti. Korrupció is volt régen, nem beszélve demagógiáról. Úgyhogy nem értem a dolgot. Viszont azt tudom és az egész mostani életszemléletet áthatja a morális pusztulás. Nem vészmadárkodok, túl fogjuk élni ezt is. Kérdés azonban, hogy milyen áron?
Előzmény: dejo (212)
Tibó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 215
Megszavazzuk a mintamokust uj himnusznak? :)
A Himnusz hengterjedelme szerintem nagyobb. Es ami meg fontosabb, sziliria ezt biztosan jobban is tudja, mint en, nem mindegy a hangero. Mert elbuslakodva elenekelni valamit halkan, igen csak nehez. Ha zeng valami, akkor siman kijon nekem is a "meeeegbunhodte".
De ha enekeljuk, akkor is csak halkan. En legutobb majusban voltam ballagason Kisvardan, na ott is nagy volt a csond, en igaz enekeltem a Himnuszt meg a Szozatot is, de nem meregetett senki gyanusan. Viszont ha korulotted elkezdi mas is, akkor te se szegyelled annyira. Sajnos a szegyenerzet itt jo szo.
Volt alkalmam mer hallgatni a Himnuszt templomban, na ott ugy zengett, hogy azt hittem kiviszi a templom ablakat, es akkor aztan kirazza az embert a hideg, meg nem vagyik semmifele Marszejezre...
Előzmény: sziliria (210)
dejo Creative Commons License 2005.06.02 0 0 214
Ja annyit még hozzátennék, hogy marketing nélkül már ez sem megy.
Hiába jobb az egyik termék mint a másik, ha a másiknak szebb a csomagolása.
A piros nagyszemű pirula placebbónak is sokkal hatásosabb mint a fehér aprószemű!
Előzmény: dejo (212)
dejo Creative Commons License 2005.06.02 0 0 213
Ez talán azért van, mert a legerőszakosabbak (politikai okból utcára vonulósak, másokat megbélyegzőek, magyartalansággal, idegenszívüséggel, hazaárulással stb.. vádaskodók) pont azok akik folyton hangoztatják, hogy ők mennyire Magyarok. Így aztán önvédelemből is erőszakra erőszak a válasz.
Nekem ne mondja meg senki, hogy én Magyar vagyok-e vagy sem, mert ha ők "A" Magyarok, akkor lehet, hogy én már nem is akarok Magyar lenni!
És minden politikus bűnös, aki ezt kihasználja. A nemzeti érzést nem lenne szabad pilnatnyi politikai előnyszerzés céljából lejáratni. Csak magasztos céllal magasztos módon lenne szabad kezelni. A nemzettudatot meg kellene hagyni azokra a területekre, amiben egységesk tudunk lenni. Most hírtelen csak a sport jut eszembe, de már oda is keményen befurakodott a politika.
Summa summarum, szar a világ!
Amúgy Don tényleg nem agresszív, csak időnként nála is mint nálam kiburul a bili és akkor büdös van.
Előzmény: papírhajó (211)
dejo Creative Commons License 2005.06.02 0 0 212
Talán azért nem éneklik, mert nem érzik a magukénak.
Más időket élünk. Nem a Tatár, a Török, a Habsbúrg rabolja a népet, hanem a korrupció pusztít el mindent és a politikai demagógok telepednek rá a népre.
És sajnos nem látjuk a kiútat sem, mert egyik kutya másik eb.
Előzmény: sziliria (210)
papírhajó Creative Commons License 2005.06.02 0 0 211

Hello.

 

Pedig itt igen erőszakosan fejtette ki a véleményét a magyarságról. Akkor gondolom egy követ fújtok. Nekem pedig ez a véleményem.

 

Előzmény: rács1 (207)
sziliria Creative Commons License 2005.06.01 0 0 210
Eh! Régen miért tudták elénekelni? Amelett elismerem, hogy a mozgalmi dalok jól énekelhetőek. A probléma többrétegű, de a lényege ott van, hogy nem akarják énekelni. Egyébként is, én mindig azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy a himnusz nem azért van, hogy szépen elénekeld, hanem hogy énekeld, akármilyen hangod van. Megjegyzem, a "Mint a mókus-nak" is több mint egy oktáv a hangterjedelme, meg a La Marseillaise-nek is. Az egy dolog, hogy lendületes mind a kettő.
Előzmény: dejo (209)
dejo Creative Commons License 2005.06.01 0 0 209
Látod, látod. Ez azért van mert az Internacionálé énekelhetőbb.
Amúgy egy ált. isk. énektanártól tudom (nevezetesen a feleségemtől), hogy amikor megszünt az úgynevezett mozgami dalok tanítása, akkor a gyerekek még 2-3 évig felemlegették, hogy "Tanárnéni miért nem énekeljük már az Felvörös proletárok... meg az Amúri partizánok dalát?" És ez azért van, mert azok lendületes jól énekelhető dalok.
A Mint a mókus fenn a fán.. is ilyen. Ezel egy lépéssel már előrébb van az összetartozás jelképeként mint a Himnusz. Persze egy profi énekesnek nem okoz gondot a Himnusz sem, de amikor csupa zenei amatőrnek kellene a Himnuszt énekelni, akkor nemigen akad egysem, aki megadja a C hangot. Ha lenne hangvilla a zsebben akkor is legfeljabb A-ról tudnának indítani. De majd jön egy okos "MAGYAR" politikus, aki meghírdeti a "Minden zsebbe hangsípot!" jelszót. A hangsíp árának 50%-át vissza lehetlesz igényelni az SZJA-ból. Sőt az SZJA 1%-ot fel lehet ajánlani az "Ingyen hagsípot minden Magyarnak mozgalom" támogatására is. Természetesen minden hagsíphoz jár majd a Hinusz teljes szövege és kottája is a férfiak, a nők és a gyermekek számára ajánlott kezdőhangal, bejelölve a levegővételek helyét is. Sőt Diplomaszerzéshez nem csak egy idegennyelvből kell vizsgát tenni, hanem a sanzonbizottság előtt le kell tenni a Himnusz éneklési vizsgát is! Aki hamisan énekli az csak segédmunkás lehet vagy az sem!
Előzmény: sziliria (208)
sziliria Creative Commons License 2005.06.01 0 0 208
Valóban nincs rendben, ha oda nem illő helyen és rendezvényen éneklik a himnuszt. Ugyanakkor vannak hagyományok, amelyeket ugyan figyelmen kívül lehet hagyni, de ez általában nem vezet jóra. A himnusz a nemzeti összetartozás kifejeződése. Nem hallgatni, hanem énekelni találták ki. Így, ha a hagyomány szerint pl. ballagáson vagy egyébként nagyobb iskolai ünnepségeken énekelték, akkor talán megengedhető, hogy most is énekeljék. Egyébként pedig nekem alapvetően azzal van bajom, hogy nem éneklik. Elnézést, de én ezt borzasztónak tartom. Nem azért mert szittya vagyok, hanem csak mert irritál, hogy a majomja ordítja a legújabb slágert a megaizével, de ha megszólal a magyar himnusz, akkor zsebre vágja a kezét és néz ki a világból. Ez is csak nálunk fordulhat elő. Ahány helyen megfordultam a világban mindenütt énekelték az emberek a saját himnuszukat és nem immel-ámmal, de rendesen. Nálunk még manapság is előfordul - saját fülemmel hallottam - hogy a magyar himnuszt csak hallgatták, az Internacionálét meg énekelték az elvtársak.
Előzmény: wamzer (203)
rács1 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 207
Spec Én is így ismerem Dont. Ha egy erőszakos barom lenne, nem lenne a haverom.
Előzmény: wamzer (206)
wamzer Creative Commons License 2005.06.01 0 0 206

én spec ismerem Dont, nem az az erőszakoskodós fajta, csak a vélményét mondja el, mint itt mindenki.

Előzmény: papírhajó (205)
papírhajó Creative Commons License 2005.06.01 0 0 205

"Ha nem tetszik a sötétség, és a bunkóság, akkor ne dumálj, költözz nyugatra. "

 

Itt sem értetted meg a lényeget (és én vagyok a sötét?). ha nem tetszik a rendszer, változtass rajta.... persze nem üres szavakkal (ahogyan Te teszed) hanem elsősorban PÉLDAMUTATÁSSAL.

Ha bukó vagy, veled is bunkók lesznek az emberek. Ha jó dolgokat mondasz, de nem erőszakoskodsz, valszeg el fognak gondolkodni rajta. Nem szabad gyűlölködni, az csak gyűlöletet szül.

Engem speciel nagyon megsértettél. Magyarnak érzem magam, de nem olyannak amilyennek Te a MAGYAR NEMZETET jellemezted. Nekem vannak barátaim és ismerőseim, akik szintén nem érdemlik meg az ilyen mocskolódást. Csak mert magyarok vagyunk.

Szabad kérdeznem Te minek "vallod magad" (vagy mikor minek?)

Előzmény: Don Valentino (193)
papírhajó Creative Commons License 2005.06.01 0 0 204
Te írtál magyargyűlölő rigmusokat. Pedig inkább neked kellene magadba nézni, mert KESERŰ vagy. Én meglátom a dolgok pozitív oldalát is, és látom valszeg fáj az igazság, mert nagyon megsértődtél, pedig én nem írtam, hogy sötét vagy:))) kiviláglott?
Előzmény: Don Valentino (193)
wamzer Creative Commons License 2005.06.01 0 0 203
Pont azért, amit írtál, kéne ott énekelni, ahol helye van. Nemzeti ünnepen, monnuyk ha vki nyer az olimpán, vagy valami (ot tmég nekem is teccik), de évnyitón, ballagáson, diplomaosztón, esküvőn, anyák napján, ésatöbbi nem. nem oda való, csak devalválja az egészet.
Előzmény: sziliria (202)
sziliria Creative Commons License 2005.06.01 0 0 202
Szal szerintem nincsen ezzel semmi baj. Kölcsey pontosan tükrözi és látja a magyarság helyzetét. Minket a jó Isten ide pakolt le, egy átjáróház kellős közepére. Hol keletről, hol nyugatról, hol meg délről gázoltak át rajtunk. Valamit mindig elvittek, valamit mindig itt hagytak. De azért túléltünk mindent, azért kíváncsi lennék bármelyik országra, hogy pl. egy Trianon szintű tragédiát, hogy tudna feldolgozni. Úgyhogy azért ne csodálkozzunk, hogy eddig jutottunk. Lehetett volna rosszabb is! Na most ennek alapján kicserélni a himnuszt egy jó kis bulizós happy and-es valamire...? Az énekelhetőségét pedig nem igazán értem. Legalább nem olyan gagyi-baba szintű, mint egyik-másik. A hangterjedelme egyébként szűken egy és fél oktáv, ami még benne van képzés nélkül is egy átlagember torkában. Ami meg a focimeccseket illeti, hogy ott hogy éneklik a himnuszt? Hát lehet hogy hamis, meg néha félremászik a dallam, de hogy legalább szól mint az ágyú, az is biztos. És egy himnusznak ez a lényege, hogy szívből szóljon. Nekem még onnan szól, de látom jól, hogy sokak már nem tudnak mit kezdeni vele. A gond azonban ott van, hogy a himnuszt hiába cseréljük le, magunkat, a nemzeti sajátosságainkat, a megélt történelmünket, az elveszett hitünket (bármiben!) nem tudjuk lecserélni, nem tudjuk megtagadni. Vagy - bánom is én - tagadjuk meg, de már ahhoz sincs hitünk! Ez a legnagyobb baj! A tökéletes nihil állapotában vagyunk! És várjuk, hogy segítsen rajtunk az Isten, vagy most éppen az EU. Az Isten meg az EU, meg az USA, meg akárki is szarik ránk nagy ívben, ha saját magunk nem segítünk magunkon!

Kölcsey Ferenc:
Himnusz

Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedvvel, bőséggel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel;
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!

Őseinket felhozád
Kárpát szent bércére,
Általad nyert szép hazát
Bendegúznak vére.
S merre zúgnak habjai
Tiszának, Dunának,
Árpád hős magzatjai
Felvirágozának.

Értünk Kunság mezein
Ért kalászt lengettél,
Tokaj szőlővesszein
Nektárt csepegtettél.
Zászlónk gyakran plántálád
Vad török sáncára,
S nyögte Mátyás bús hadát
Bécsnek büszke vára.

Hajh, de bűneink miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtád villamidat
Dörgő fellegedben,
Most rabló mongol nyilát
Zúgattad felettünk,
Majd töröktől rabigát
Vállainkra vettünk.

Hányszor zengett ajkain
Ozmán vad népének
Vert hadunk csonthalmain
Győzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
Szép hazám, kebledre,
S lettél magzatod miatt
Magzatod hamvvedre!

Bújt az üldözött s felé
Kard nyúl barlangjában,
Szert nézett, s nem lelé
Honját a hazában,
Bércre hág, és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger felette.

Vár állott, most kőhalom;
Kedv s öröm röpkedtek,
Halálhörgés, siralom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virúl
A holtnak véréből,
Kínzó rabság könnye hull
Árvák hő szeméből!

Szánd meg, isten, a magyart
Kit vészek hányának,
Nyújts feléje védő kart
Tengerén kínjának.
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!
Előzmény: Don Valentino (198)
Tibó Creative Commons License 2005.06.01 0 0 201
Nem nagy erofeszitessel az elso kettot siman, kicsit nagyobbal tovabb is sikerult, az utolso meg megint sima liba.
Igaz, nekem vannak ezzel kapcsolatban elonyeim. :)
Előzmény: wamzer (200)
wamzer Creative Commons License 2005.06.01 0 0 200

Én is csak az 1. versszakot tom.

 

de az erőszakkal szó szerinti megtanítás az faszság, remek eszköz arra, hoyg megutáltass egy verset valakivel.

Előzmény: Don Valentino (198)
wamzer Creative Commons License 2005.06.01 0 0 199
a max az első verszakba belefér, felülről zárt intervallum :)
Előzmény: Tibó (197)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!