Keresés

Részletes keresés

_Berci Creative Commons License 2 napja -1 0 313365

Thetanak hiaba küldesz angol nyelvü linkeket ... nem tudja elolvasni.

Előzmény: szilvatövis (313353)
_Berci Creative Commons License 2 napja 0 0 313364

 

A kapcsoloüzemü tapegysegek kidolgozasanak pont az volt a lenyege, hogys a vilag barmelyik dugaszaba (valtoztatas nelkül) csatlakoztatni lehessen azokat.

 

(Pl. nehany honapja egy mobiltelefon ugy erkezett, hogy új-zeland-i Android verzio volt rajta (szinten ottani idöjarasjelentessel) ... Europaba pedig egy US töltö tapegyseggel (az 110 V-os) es egy standard nemet dugoval (az 220 V-os, csak adapter) szallitottak ki ...)

 

Előzmény: GPS (313352)
_Berci Creative Commons License 2 napja 0 0 313363

 

Ja, közbn 4 gázvezeték épül Oroszországba, hogy legyen mivel áramot termelni.

 

Mese habbal. :-(

 

A gazvezetek NEM csak Nemetorszagnak epül, hanem Europanak (Magyarorszag azert görcsölt a Deli-Aramlattal, hogy legyen Magyaroszagon hasznalhato gaz?). Abban pedig az egvilagon semmi csoda nincs, hogy az elkövetkezö 2-3 evtized a gaz evtizedei lesznek. Ez közismert (te talan, mint hobbienergetikus meg nem hallottal volna rola?). Ez az egyik feltetele annak, hogy be lehessen zarni a szenerömüveket ... ugyanis szabalyozasra egyelöre szükseges lesz (a gyönyörü kek, vonalzoval huzhato zsinoraramok vilagaban is). Aztan, hogy 20-30 ev mulva mi eri meg, mit akarunk, mi lesz gazdasagos ... hat az majd elvalik. Metant tudunk többfele modon is gyartani... biomasszabol, syngas-bol ... pl. az Audi mar elkötelezte magat, hogy bizonyos autoszegmensek üzemanyaganak fedezesere megujulokbol keszitett üzemanyaggal fedezi az igenyt ...

 

Előzmény: Rangun (313349)
shadowbull Creative Commons License 2 napja -1 0 313362

"az hogy a német autóipar bajban van, abból derül ki, ahogy fújolsz a Tesla-ra, és ez nagyon zsigeri dolog, a gondolkodásmódod legmélyéről jön"

 

Óbazdmeg.

 

"azt lehet látni hogy a vezetés kezd pánikolni és kapkodni"

 

Semmi ilyesmi nem tortenik. 

Előzmény: padisah (313360)
padisah Creative Commons License 2 napja 0 0 313361

nem kevesebb, hanem kb ugyanannyi

Előzmény: Rangun (313350)
padisah Creative Commons License 2 napja 0 0 313360

az hogy a német autóipar bajban van, abból derül ki, ahogy fújolsz a Tesla-ra, és ez nagyon zsigeri dolog, a gondolkodásmódod legmélyéről jön

 

ez egy olyan változás, ahol a piac régi birtokosai elveszítik az előnyüket, újraosztják a lapokat, és nem úgy tűnik hogy a hagyományos gyártásra berendezkedett, szervezetileg és technikailag egyaránt oda kötődő német autógyártás a helyzet győztese lesz

 

inkább azt lehet látni hogy a vezetés kezd pánikolni és kapkodni, hogyan tudna időben váltani és alkalmazkodni - ami helyes, de nem feltétlen elegendő

Előzmény: shadowbull (313332)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313359

ezért kell még sokkal többet építeni.

A kell nem konform a piacgazdaságban.

 

Az atomenergia nem versenyképes, most nem épülnek atomerőművek. Mitől válik versenyképessé?

EU tíz év alatt kettő reaktor építését sem tudta tető alá hozni, nempiaci alapon sem.

A megújulók ekézése kontraprodukív (kutyaugatkaravánhalad) a riogatást megszoktuk,  kevés ahhoz, hogy atomerőművek épüljenek.

Hol, mikor, mennyi,  atomerőmű fog épülni mennyiért, ki építi, miből, ami megoldja majd az emberiség energiagondjait?

Tehát a jelenleg sehogy-ból, hogyan és mikor lesz a jövőben így.

Előzmény: Platon (313357)
Platon Creative Commons License 2 napja 0 0 313358

Izé 30% víz, mert annál többet nem lehet onnan fedezni.

Előzmény: Platon (313357)
Platon Creative Commons License 2 napja 0 0 313357

globális szinten az évi elenyésző számú atomerőmű építés  hogyan menti meg a Földet a végpusztulástól!

 

Jelenleg sehogy ezért kell még sokkal többet építeni. Szerencsére örvendetes a tendencia. Mert atomerőműből korlátlan számút be tud fogadni a VER, bár 50-60% felett már kezd megdrágulni a vissza terhelés miatt, de ugyanakkor nap szélből már a 20% is sokszor drágább mint a 100% atom.

 

Praktikusan Európában a 60% atom, 40% víz és 10% nap csúcserőmű az amivel legolcsóbban megvalósítható a karbon semleges elektromos energia termelés.

Előzmény: szilvatövis (313342)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313356

Sőt ebből a szempontból a majdani fűziós erőmű egy igazi katasztrófa, tízszeres hulladékhővel számolhatunk legalább a termelt villany arányában, ami koncentráltan szabadul fel.

Előzmény: szilvatövis (313354)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313355

Off.

Be lett szerelve az állófűtés mellé a  szellőzőventilátorhoz is a táp, fújja szépen a meleget, nejemnél szereztem vele egy jó pontot. Még egyszer kösz a linket. :-)

Előzmény: kzdiesel (313351)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313354

Tanulmányozd a Föld légkörének energia eyensúlyát!

Látni fogod, hogy folyamatosan éri a Földet egy bizonyos energia áramlás, fluxus.

Ez az energia maradéktalanul el is távozik a világűrbe. (Majdnem maradéktalanul.)

Ami tehát jön, az megy is, gyakorlatilag azonnal, tehát van egy befelé és egy kifelé tartó energiafluxus, ami nagyjából megegyezik SWin=LWout.

A bioszféra ennek tized százalékát sem hasznosítja, és néhány százaléka is elég az emberiség energiaigényének fedezésére. Ez sosem fogy el, de ha nem használjuk, számunkra elvész, ahogy a vad folyó potenciális energiája is ugyanúgy enyészik el ha az erőművön keresztül zúdul le, mint vízesés formájában.

Bármennyit csapolunk is ki napelemekkel az érkező energiából, az végül hűvé alakul, mint ha csak a cserepeket melegítené a háztetőn és ugyanúgy kisugárzódik a világűrbe.

 

Ezzel tehát.... egyedül és kizárólag ezen a módon kvázi korlátlan energiához juthatunk, anélkül, hogy drasztikus módon beavatkoznánk a Föld energiaháztartásába és csakis ezen a módon zárhatjuk is ennek az anyagkörforgását is a végtelenségig.

Erre a fúziós energiatermelés sem képes, az is hatalmas mennyiségű hulladékhőt termel, ami helyi spotokat, a magaslégkörig eljutó feláramlásokat hoz létre, megzavarva a légköri áramlásokat, csapadékviszonyokat, széljárást.... ahogyan a többi hűtőtornyos hűerőmű is.

Előzmény: zöldkomcsi. (313344)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313353

A statikus gondolkodás korlátjának mintapéldája. Ha most nem gazdaságos újrahasznosítani a lítiumot, akkor soha nem lesz az. Dehogynem.

https://www.reuters.com/article/us-batteries-recycling-analysis/metal-recyclers-prepare-for-electric-car-revolution-idUSKBN1DH1DS

Előzmény: zöldkomcsi. (313343)
GPS Creative Commons License 2 napja 0 0 313352

 

A kapcsolóüzemű táp konkrétan az első tranziensre megdöglik sajnos.

 

Hát ez meg milyen városi legenda megint? Pont hogy kapcsüzemű táp szarik rá arra, hogy mit kap a bemenetén. Vagyis nem érdekli azt sem a hullámforma, sem a fesz, sem a frekvencia, sem a felharmonikusok - ugyanis már a bejáratnál EGYENIRÁNYÍT.

 

A létező legbutább módon DC-t csinál a bemenő feszből, aztán azt szűri rendesen, annyira, hogy pufferként pont a bazinagy ólom-aksit használja. 

Így hát jöhet abba bármilyen tranziens - az inverterig nem jut már abból semmi - mert az már a csak szép, sima, lapos egyenáramot látja az egészből.

 

Ez annyira így van, hogy még a számítógépek belső villámvédelemére is használható (tehát nem a külső villámhárító helyett, hanem az ellen, ami a hálózati vezetéken befuthat az épületbe).

 

Ugyanis ha ilyen előfordul, akkor a UPS saját túlfeszvédelme már a bemenetén blokkolja azt - így lórúgás nem juthat el PC-kig, szerverekig, stb.

Nagyon rossz, kirívó esetben, a villám-incidenst egy 100 Ft-os varisztor bánja a tápban - de megvéd százezres gépeket úgy, hogy még ő maga sem megy tönkre, nem hogy a rákapcsolt gépek.

Jaa, és ráadásul ez még olcsóbb megoldás is, mint ha spéci villámvédelmet vettek volna a számítógépekhez, amit aranyárban mérnek.

 

Tehát rohadt-jól bírják a tranzienseket :-))))

.

Előzmény: Platon (313345)
kzdiesel Creative Commons License 2 napja 0 0 313351

"10 év múlva a személyautók akkorák lennének mint most egy nyerges vontató és fűtött úszómedencék gőzölögnének -20 ban minden tanya udvarán.

Túl sok, feleslegesen sok energiát használtok már most is."

 

Ja meg túl sokat zabálunk feleslegesen. Ha még olcsóbb lenne az energia (kaja) akkor még nagyobb lenne a nők segge.

Előzmény: zöldkomcsi. (313324)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 313350

A magyar kormány is milyen jól megoldotta a problémát, arányaiban kevesebb a gyerek nálunk, mint a németeknél, nem kényszeríthet az állam senkit sem gyerek vállalásra.

Előzmény: padisah (313329)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 313349

Ja, közbn 4 gázvezeték épül Oroszországba, hogy legyen mivel áramot termelni.

Előzmény: _Berci (313338)
Rangun Creative Commons License 2 napja 0 0 313348

Hyperloop.

Előzmény: kamionosjoe (313347)
kamionosjoe Creative Commons License 2 napja 0 0 313347

Az rendben van, hogy az elektromos autók itt vannak, végre valahára jönnek majd a kamionok is, persze kérdése még, hogy hogy válnak be, de amit én még nem értek, hogy ez egyik legnagyobb olajzabáló gépet, a repülőt, hogy fogják majd kiváltani. Egy repölőgépre nincs az az Isten, hogy annyi akksit be tudjanak rakni, hogy elvigyen 100+ embert, de még talán 25-öt se. Azért a légi közlekedés is egy nagyon fontos eleme a globális világnak, remélem lesz valami terv erre is a jövőben.

_Berci Creative Commons License 2 napja 0 0 313346

 

A Tesla Model S-ek amellett, hogy képesek teljesen önvezető funkcióra, tisztán elektromos hajtásúak. Az amerikai gyártó 9 ilyen modelljével indultak el Nyíregyházáról úgy, hogy bár vezető ült az autóban, csak akkor avatkozott közbe, amikor arra a jármű fedélzeti rendszere utasítást adott.

 

Gáspár Zsolt PR-menedzser a Híradónak azt mondta, a jármű autópályán képes a sáv tartására, de sávot is tud váltani, meg tud állni a Stop táblánál és le is tud kanyarodni egyik útról a másikra. Így tettek meg a járművek 290 kilométert, a szervezők a tesztet sikeresnek minősítették.

 

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/onvezeto-autokat-tesztltek-magyarorszagon-itt-az-eredmeny/9tqye5t

 

Platon Creative Commons License 2 napja 0 0 313345

A kapcsolóüzemű táp konkrétan az első tranziensre megdöglik sajnos. Elvben lehetne ilyen gépeket csinálni, de amikor 10 cent gyártási költségeken kell spórolni akkor az árverseny....

Előzmény: GPS (313245)
zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 313344

Valószínűleg arról van szó, hogy amennyit lehet hasznosítani a Földet érő a Napból származó energiából annyit a bioszféra hasznosít is. Mármint fenntartható módon, csak újrahasznosított anyagokkal és azt is csak napenergiával természetesen. Tehát ennél jobban kellene próbálni betagolódni annak rendszerébe és az nem száz lóval hajtott járművekről kell szóljon, de valami akkor is kell, valami atom vagy valami akkor is kell vagy

VISSZA A FÁRA!

zöldkomcsi. Creative Commons License 2 napja 0 0 313343

Az a lítium és az a kobalt már nagyon drága lesz amit az akkumulátorból nyernek vissza és érdekes, de a ritka fémeket fogyónak is tekintik, olyan kevés van benne, hogy azt mondják azt nem lehet visszanyerni. Nem tetszik nekem se ez a szemlélet egyébként.

De nagyon előre szaladtál, az még soká lesz amikor a visszanyert lítium a fő forrás, a következő 100 év még nem arról szól. azt mondogatom, hogy ezzel nem fog menni ami az arabokkal, a lítium lelőhelyekre nem lehet kis hercegségeket alapítani hanem a milliárdos D-Amerika van benne. Az meg tényleg megeshet, hogy annyi ember életszínvonalának az emeléséhez képest olcsóbb a tengervízből (ásványvizekből mindég is ismert gyakorlati eljárás volt) kinyerni, de akkor az urán ellátás is évszázadokra megoldódik. ....és sivatagok se lesznek legalábbis sokkal nagyobb oázisok mert melléktermékként folyamnyi mennyiségben a sómentes víz.

Előzmény: szilvatövis (313336)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313342

Jó, elmagyaráztad, hogy EU szinten évi 12 GWp szélenergia az semmi. (Kb. Három atomreaktor termelés egyenérték.)

Akkor ideje elmagyarázni, hogy globális szinten az évi elenyésző számú atomerőmű építés  hogyan menti meg a Földet a végpusztulástól!

 

https://sites.utexas.edu/mecc/2014/05/07/a-closer-look-at-the-global-nuclear-industry/

Előzmény: padisah (313326)
_Berci Creative Commons License 2 napja -1 0 313341

 

Én inkább a németek miatt aggódok, mert ők ideológiai alapon állnak az áramtermeléshez.

 

Szerintem inkabb aggodj Pax2 hitelenek törlesztese miatt. :-))))

 

Előzmény: Rangun (313308)
_Berci Creative Commons License 2 napja -1 0 313340

 

... az atom addig volt látszólag gazdaságos, ameddig tartott a hidegháború, és az atomenergia költségeinek a zömét simán eldugták a katonai költségvetésekbe, ...

 

Pontosan erröl van szo!

 

Előzmény: advocatusdiaboli (313299)
_Berci Creative Commons License 2 napja -1 0 313339

 

... a németek meg már nem képesek látványos megújuló növelésre, pedig még egy harmadnál sem tartanak.

 

Butasag! Tavaly a megujulok aranya 32-33% volt, az iden pedig eddig ~38%. A szamtan szerint az ~4-5% növekedes 2017-ben.

 

Előzmény: Rangun (313286)
_Berci Creative Commons License 2 napja 0 0 313338

 

... persze a németek épp az ellenkező irányba tartanak, nekik még növelni is kell a fosszilis kapacitásukat.

 

Nepakarat szerint

 

1. az atomerömüveket zarjak be (2022-ig).

 

2. a szenerömüveket zarjak be (mondjuk 2022-2030 között).

 

3. 2030-bol visszanezve az latszik majd, hogy mindkettöt bezartak ...

 

(Nincs semmilyen klimaizeles a szenegetes leallitasa nelkül! Ebben a feladvanyban HASONLOAN kell(ene), hogy Kina is, az USA is, Oroszorszag is ... hasonloan teljesitsen, aminek mostansag nem sok jele ...)

 

Előzmény: Rangun (313284)
_Berci Creative Commons License 2 napja 0 0 313337

 

Elfogult vagy, a nuki miért menne a levesbe, mikor olcsón termel, ma még olcsóbb, mint a napelem tárolás nélkül, a tárolás meg magába a  többszörösébe kerül, mint a nukleáris energia, és ott nem is várható akkora árcsökkenés, hogy valaha is olcsóbb legyen, mint a tárolás nélküli nuki..

 

Ugy tünik nalad a hülyesegek allitasa valami törveny szerint jatszodik le. :-(

 

JELENLEG is a napenergia vilag legalabb felen a leggazdasagosabb energiaforras. Nyilvan a kiepitese idöbe telik ... de mar nem tul sokba.

Sok helyen mar termelhetö 2-3 €ct-ert 1 kWh. Az uj epitesü atom (a regi epitesü ugyis rövid idön belül kifullad) a fasorbann sincs mellette.

 

Ha mar ervelni akarsz, akkor azzal kellene, hogy, ha lenne az atom melle tarolas (legalabb 4-5 orqara valo, de inkabb 1-2 napra), akkor Magyarorszag energiaigenyet elvileg ki lehetne elegiteni ugy, hogy 4*1,2 GW üzemel (ahhoz 6*1,2 GW reaktor kellene, az egyik esetleg bedöglik, a masikat kendacsoljak/atrakjak) es es az energia 30-40%-t taroljak (mondjuk a legegyszerübben SZET-tel).

Csak eppen itt költsegkent beszol az atomenergia ara (~10 €ct/kWh), a halozat költsege (5-6 €ct/kWh), a tarolas költsege (4-5 €ct/kWh) ... ez összesen testverek között is eddig ~20 (~60 Ft), amire (ha egyeb adoktol eltekintünk, ami mas orszagokban azert van, mert KELL, hogy legyen, hiszen költsegtenyezö). Erre jön meg a magyar 27% Áfa ... ugyhogy nem lehetne igy ~75-80 Ft alatt szolgaltatast adni.

Minden egyeb csak hazudozas (lenne).

 

Előzmény: Rangun (313283)
szilvatövis Creative Commons License 2 napja 0 0 313336

Akar a rosseb.

Elfeledkezel egy apróságról, az urán egyszer használatos energiaforrás, a lítium recikálható tároló, ami gyakorlatilag végtelen ciklusban használható, az energiaforrás a Nap.

Előzmény: zöldkomcsi. (313335)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!