Keresés

Részletes keresés

szofi762 Creative Commons License 2020.05.05 -1 0 5646

Friss hír: Tegnap végre valóban nem regisztráltak új fertőzöttet a szigeten! Ez egyébként igaz még másik 4 tartományra is Olaszországban, szóval tessék csak reménykedni. 

 

Én most igazából örülök annak hogy a rynair bejelentette hogy júliusig nem repül. Így törlik a járatunkat viszont saját autóval sokkal rugalmasabban lehet utazni. Ha megnyitják a határokat csináltatunk egy tesztet és - remélve hogy negatív az eredmény - már indulhatunk is! Azt viszont nem merném kockázatani hogy a reptéren nem engednek be egy esetleges pozitív teszt miatt és bukok mindent. 

szofi762 Creative Commons License 2020.05.04 0 0 5645

Lehet az origot minősíteni de jelen esetben pont olyan infrormációt hozott le amit más olasz portáltól vette át és amit leír az igaz, kb. 2 hete olvasgatom az erről szóló híreket különböző szárd és olasz oldalakon. Egyetlen dolog szorul pontosításra -de ez más olasz portálon is tévesen jelent meg - Szardínián 2 napja nem volt halálos áldozata  a vírusnak, nem pedig fertőzöttje. Új fertőzés volt, az elmúlt 2 napban 2 illetve 4. "Vicina al covid free" vagyis közelében van annak hogy covid mentes legyen, de még nem az  -főleg ha az aktív eseteke is számba vesszük.

 

Jelen pillanatban ezek még nem tények de Solinas nagyon határozott tervei , melyekre vonatkozóan már be is nyújtotta kérvényét a kormány felé. Tehát rendeletet akarnak - majd meglátjuk mi lesz a  vége de a tervek egész pontosan: A beutazáshoz mikor repülőre vagy kompra szállsz a dokumentumok mellett be kell mutatni egy negatív tesztet ami 7 napon belül készült. Ez lenne az "il passaport sanitario". Emellett megérkezéskor készül egy gyorsteszt is majd a telefonodra le kell tölteni egy applikációt mely követi a mozgásodat a szigeten. Mindezt májustól akarják teszetelni. Júniustúl nyitnának a kikötők, repterek de első körben csak az olaszok számára.

 

ŤChiederemo al governo una disciplina specifica che consenta di pretendere il passaporto sanitario per chi vorrà arrivare in Sardegna con finalità turistiche – spiega il governatore – chi vorrà imbarcarsi su una nave o un aereo dovrà presentare, insieme alla carta d’ imbarco e al documento d’ identità, un documento rilasciato non oltre sette giorni dalla data di partenza da un qualsiasi laboratorio abilitato, che certifichi l’ esecuzione di un tampone molecolare con esito negativoť

 

A nagy kérdés persze hogy külföldi turisták mikor mehetnek. A korábban elhangzottakat miszerint Olaszország lezárja 2021-ig határait már záfolták is. 

 

Italy's culture and tourism minister, Dario Franceschini:

"The matter of Italy closing its state borders has not been discussed," the embassy stated.

Franceschini himself, when asked about the claims in Italy's Chamber of Deputies on Tuesday, said: "As is all too obvious, I have never spoken, nor ever thought, of closing the Italian borders to tourists for 2020," according to Il Messaggero.

"I am working on the exact opposite. I proposed yesterday at the meeting of tourism ministers of the European Union, a European uniformity of the safety rules with respect to the risk of contagion, allowing the free movement of tourists within the European Union. So we're starting bilateral talks with other countries that have a lot of tourism going to to Italy," he added.

And the president of Italy's National Tourism Agency, Giorgio Palmucci, stated: "Tourism in Italy will start again, with caution and maximum safety.  Minister Franceschini did well to clarify that no border closure is foreseen."

"Those who love Italy must be allowed to return to enjoy it, in compliance with governmental and regional provisions," he continued.

 

De tény hogy pillanatlyilag még ők sem tudják hogy mikortól tudnak majd szabadon utazni a külföldiek Olaszországban. Jelenleg - a mai naptól - még az oalszok is csak a saját régiójukon belül mozoghatnak.

 

Flower2000 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 5644

Július utolsó hetében én már reménykednék. Görögország akkorra már megnyitja a külföldiek előtt, hátha Szardinia is.

Előzmény: tabicsabi (5642)
totopad Creative Commons License 2020.05.01 -1 3 5643

az origo-t én nem minősiteném fel hiroldalnak...

Előzmény: tabicsabi (5642)
tabicsabi Creative Commons License 2020.05.01 -2 0 5642

Sziasztok!az elmúlt napokban ezeket a híreket találtam a magyar oldalakon:

https://www.origo.hu/utazas/20200429-szardinia-virustesztet-ker-majd-a-juniustol-vart-turistaktol-koronavirus.html

Én még a vírus kitörése előtt vettem meg a repjegyeket január végén,ausztriából Alghero-ba július utolsó hetére.Mást nem tudok tenni,csak várni.(max.bukom a repjegyek árát.)

Flower2000 Creative Commons License 2020.04.27 -2 1 5641

Valóban változnak ezek a kijelentések attól függően milyen borúsan látják a jövőt. A szicíliai kijelentés komolytalan, azt be ne vegye senki.

 

Valóban attól függően fogják a turizmust bevezetni ujra, hogy mennyire érintette azt a részt a járvány. Ez Spanyolországban is így van, lehet jelentkezni próbára, hogy hova mehetnek turisták, de ők is belföldiek lesznek egyenlőre szerintem.

 

A repülőterek kb olyannyira veszélyesek vírus szempontjából mint az öregek otthonai és a kórházak. Úgyhogy egyenlőre jobb ha autóba ülnek az emberek és úgy indulnak el.

 

Mi is szerintem egyenlőre itthon próbáljunk strandra menni vagy kirándulni, ha egyáltalán kinyitnak. Ha ez menni fog fokozatosan repülhetünk, de egyenlőre az szálljon fel aki szereti a kalandtúrákat.

Előzmény: szofi762 (5640)
szofi762 Creative Commons License 2020.04.27 -1 1 5640

Hát biztosra én sem mondom! De lássuk be ezek a kijelentések azok amik folyamatosan változnak. Von der Leyen 3 hete még azt mondta senki ne gondolkozzon abban hogy idén nyaralni fog, majd 2 héttel később már arról beszélt hogy lesz nyarlás de "okos nyaralás".... vagy valami hasonló.

 

Nem tudom, azt én sem mondanám hogy júliusban az észak-olasz tengerpartokon lehet majd nyaralni. De Szardínia egy különálló sziget, földrajzilag elszeparálva Olaszországtól még ha annak a része is. Tényleg jó esélye van annak hogy e hét végére elérik hogy nincs új megbetegedés. És talán a következő hetekben a szigorítások részben azért is maradnak hogy ez az állapot fenntartható legyen. Jelenleg 783 aktív eset van a szigeten, ezzel szemben az északi régió 4 legfertőzöttebb tartományában ca. 72 000 (mai adatok) Nem lehet a kettőt összehasonlítani és azonos szankciókkal súlytani. Szardínián ezek az esetek  jó eséllyel 4-6 hét alatt felépülnek. Persze én is azt mondom hogy még így sem fog 100%-ban eltűnni a vírus, de gondold el: Június végre marad 30-40 fertőzött a szigeten  szemben több ezer munkanélkülivel.... A belföldi turizmus ezt nem oldja meg, jelen helyzetben nagyon kevesen lesznek akik megengedhetik maguknak az utazást, vagy a történtek után egyáltalán arra gondolnak... Ráadásul az északi részről turistákat fogadni sokkal nagyobb kockázattal jár majd mint sok más európai országból.

 

Ha Olaszország év végéig zárva tartja a határait abból gazdaságilag nem tud felállni. Szicília pl. bejelentette hogy fizeti a turisták repülőjegyének felélt és 3 eltöltött éjszakából egyet. plusz további belépőket kínál fel. Lehet hogy szigetek másként fognak működni, fene tudja.

 

 

Előzmény: Flower2000 (5639)
Flower2000 Creative Commons License 2020.04.27 0 0 5639

Hát én nem tudom el fogsz tudni-e utazni ősszel is:

"Italy’s borders will stay closed to foreign tourists until the end of the year, Dario Franceschini, Minister of Tourism, said in an interview with La Repubblica."

Előzmény: szofi762 (5638)
szofi762 Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5638

Igen, en még október végen ahogy kijött a nyari útvonal. Sajnos június 10-re szól a jegy, nyilvan akkor meg nem lehet utazni.

Rendszerint olvasom a szárd weboldalakat es úgy látom nagyon készülnek a nyári újranyitasra, de mindeféle biztonsagi intezkedesek mellett. Viszont azt is olvasom hogy a szárd elnök sokkal szigorúbban és lassabban fogja feloldani a korlatozasokat. Nagyon vigyaznak a szigetre, naluk nem is terjedt el olyan mértekben mint olaszorszagban, ma mar pl. csak 9 új megbetegedés volt es azt varjak hogy 04.29re elerik hogy nem lesz új megbetegedés. De a sziget a repterei, kikötői még jó ideig zarva maradnak a külföldieknek. Ha július masodik felére vagy augusztusra van jegyetek akkor jók az eselyeid. 

Kíváncsi lennék mind mond aki ott él.

 

Előzmény: tabicsabi (5636)
juhlacii Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5637

10 hónappal az indulás előtt már a Bookingon elkezdem a foglalást főleg ha több szállás ill. város is érdekel, de csak két hónappal előtte veszek repülő jegyet.

Előzmény: tabicsabi (5636)
tabicsabi Creative Commons License 2020.04.26 0 0 5636

Sziasztok!

Van esetleg valaki aki még a járvány kitörése előtt tervezte a nyaralását Szardíniára  és meg is vette a repülőjegyeit?

_chillout_ Creative Commons License 2019.10.20 -1 1 5635
Szépen tönkrementek az emotikonjaim :-)) A kriksz-krakszok helyére képzeljetek szivecskét, napocskát, pálmafát és koktélt :-D
Előzmény: _chillout_ (5634)
_chillout_ Creative Commons License 2019.10.20 -2 1 5634
Egy szuper rövid hétvége után nemsoká indul vissza a gépünk, már a reptéren vagyunk. Minden helyi finomságot végigettünk, bár ami engem illet, simán hetekig eléldegélnék friss narancslén és jeges krémkávén ❤️
Elképesztően meleg van, bikini-hőmérséklet, kellemes naptaj-illatú sós szél, kellett ez a kis szeletke nyár így október közepén ☀️🌴🍹
pitosforo Creative Commons License 2019.10.11 0 0 5633

Nekem van tapasztalatom hitelkártya nélküli bérlésről (dombornyomott debit kártyával): kisebb autókölcsönző cégekkel hosszas vita után siker, nagyoknál semmi gond. 

Előzmény: gombaporkolt (5632)
gombaporkolt Creative Commons License 2019.10.10 0 0 5632

Szeretnénk mindent látni, amit lehet/érdemes egy hét alatt.

 

A kérdésünk a hitelkártya nélküli autóbérlésre vonatkozik (van-e valakinek tapasztalata/tanácsa).

 

 

Baselban csak akkor ingyenes a tömegközlekedés, ha a svájci részen bérelsz szállást.

A francia részen a szállás sokkal olcsóbb, de ott nem jár hozzá a BaselCard.

Előzmény: JOSBOMO (5627)
_chillout_ Creative Commons License 2019.10.10 0 0 5631

Ezer köszi!!!

Előzmény: pitosforo (5630)
pitosforo Creative Commons License 2019.10.10 0 0 5630

A Mercato San Benedetto Európa legnagyobb (nak mondott) piaca, vasárnap zárva lesz, de szombaton érdemes lehet megnézni, du. 1-2-ig nyitva. 

 

Enni: szerintem nehéz elrontani, egyetek fregolát, és sok sok friss halat :) 

 

 

Előzmény: _chillout_ (5629)
_chillout_ Creative Commons License 2019.10.10 0 0 5629

Sziasztok, jövő hétvégére leruccanunk Szardíniára, hogy egy utolsó darabka napfényt még magunkba szívjunk, mielőtt ránktör a téli időszámítás. Nem tarvezünk semmi különöset, kicsit kocsikázni a szigeten, megnézni a partokat, és főleg PIHENNI :-))

Tudtok ajánlani szuper autentikus éttermet helyi kínálattal Cagliari környékén? Esetleg piacot is, ami szombaton nyitva van? Nagyon köszönöm.

COOP Creative Commons License 2019.10.10 0 0 5628

mi úgy gondoljuk autó nélkül sehová nem jutottunk volna el-pont 1 hete jöttünk haza és 10 napot voltunk.

Így is csak bepillantást nyertünk ebbe a csodaszép szigetbe. Van miért visszamenni, nem is csak 1 alkalommal.

 

Hatalmas a sziget még annál is nagyobb, mint elképzeltem.

 

Írok majd egy rövid összefoglalót, addig is egy link ahol képeink vannak a blogomban:

https://cooperka.blogspot.com/2019/09/szardinia-kesoi-erkezes-san-vitoba-1.html

 

a bejegyzés alján a z Újabb bejegyzésre katt és visz az újabbra..

(Este próbáltam képeket betenni ide, de nagyok a képeim, egy db-ig el is játszottam vele, de feladtam )

 

Tömegközlekedést csak ott tudok elképzelni ahol egy településen vagytok hosszabb ideig.

 

Most szept legvégén okt elején a déli rész sokkal melegebb volt, mint az északi.

 

Előzmény: gombaporkolt (5626)
JOSBOMO Creative Commons License 2019.10.10 0 0 5627

Szardinia, azért nem Bazel, Svájc ilyen téren sokkal előrébb jár, hiszen ott ha van érvényes szállás foglalásod a tömegközlekedés ingyenes:)

Szóval autóbérlés szerintem szükséges, nyilván ti tudjátok mennyire akarjátok a szigetet bejárni.

Előzmény: gombaporkolt (5626)
gombaporkolt Creative Commons License 2019.10.09 0 0 5626

Ígérted, hogy írsz az autóbérlési tapasztalataidról.

Mi ketten megyünk egy hétre és autót szeretnénk bérelni Cagliariban, de nincs hitelkártyánk, csak dombornyomott Visa betéti.

 

Ha bárki másnak van tanácsa ezzel kapcsolatban, szívesen várjuk. Illetve mennyire nehéz eljutni a feltétlen megnézendő helyekre, kell-e mindenképpen autó?

pl.: nekünk Baselban jól működött a tömegközlekedés és a Blablacar telekocsis utazás, gond nélkül eljutottunk mindenhová 100 km-es körzetben, beleértve a német és francia részeket is.

Szardínián ez hogy van?

Előzmény: lumeo (5617)
lkriszti92 Creative Commons License 2019.08.07 0 0 5625

sziasztok!

 

vasárnap indulunk Szardíniára egy 5 fős társasággal és Cala Gonone-n szeretnénk csónakot bérelni. Valakinek van esetleg információja arról, hogy melyiket éri meg jobban - vezető nélküli csónakot kibérelni, vagy vezetővel? köszi!

Redym Creative Commons License 2019.07.16 -2 0 5624

Sziasztok! Holnap (2019. 07. 17. szerdán) a Budapestről 6:35-kor induló Cagliariba közlekedő Ryanair járattal utazik olyan, aki a reptérről a sziget észak-keleti részére bérelt autóval megy?
(Nuoro, Cala Gonone, Orosei, Siniscola, Budoni, San Teodoro, Porto Cervo, Palau, esetleg csak szimplán észak felé Sassari, Porto Torres)

 

Ketten csatlakoznánk, mivel nem tudtunk autót bérelni, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is fogunk tudni. Az északi részre eljutni pedig eléggé macerás vonattal vagy busszal.

Mi konkrétan Palauba megyünk, de Siniscola környékéről már megoldott lenne az utazásunk egy ismerős által.

 

Előre is köszönöm, ha akad segítő szándékú hozzászóló!

Éva8518 Creative Commons License 2019.06.21 0 0 5623

Szia,

 

Mi 05.26-06.05 között voltunk Szardínián és a Ryanair Cagliari járatát használtuk. Minden rendben volt vele, kis késésre lehet számítani de nem volt vész kifelé 20 p haza vmi technikai hiba miatt 1 óra. A szállásunk nem Cagliariban volt hanem máshol, bejártuk Cagliari óvárosát és voltunk a kikötőből hajókázni is, láttuk a tengerpartját ami szép homokos mint a szigeten bárhol (csoda partok). A parkolás mindenhol fizetős a kék csík jelenti, a fehér az ingyenes és van a helyieknek fent tartott belső zónák - ott tilos (általában sárga). Vannak parkoló órák ott kell fizetni. Tipp esetleg mikor mi kirándulni mentünk hajóval akkor a ott álltunk meg a kocsival ahol a komphoz hajtanak be a kamionok előtte van egy belső út ott parkolnak sokan- ott ingyenes :) . Bár nekünk teljesen véletlen sikerült megtalálni.  Jó utat!

Előzmény: Cica2010 (5614)
lumeo Creative Commons License 2019.06.19 0 0 5622

És gondolom utána közösen az ő autójukkal mentek. Így tök jó mert nem kell autót bérelnetek ami más helyekhez képest Szardínián eléggé szívás (ráadásul megússzátok a 12 órás autózást a kompig meg utána még az egész éjszakás kompozást :) Szóval mázlisták vagytok ez a legtökéletesebb forgatókönyv :) :)

Ha csak észak, akkor az egy jól megválasztott szállással akár elég lehet egy szálláshely (legfeljebb az onnan távolabbi részre csak egyszer mentek) , mondjuk ha nem egy hét hanem két hétre mentek akkor már érdemes lehet két szállás (bár gondolom a szállás úgyis megvan már)

Előzmény: chilii (5621)
chilii Creative Commons License 2019.06.19 0 0 5621

Mi repülővel megyünk, a testvéremék kicsit közelebbről indulnak, ők autóval jönnek és ott találkozunk :) Az északi részt vettük tervbe. 

Előzmény: lumeo (5620)
lumeo Creative Commons License 2019.06.18 0 0 5620

Jó utat majd Nektek! :) 

Saját kocsival mentek vagy repülő + autóbérlés? Merrefelé terveztek menni?

Előzmény: chilii (5619)
chilii Creative Commons License 2019.06.18 0 0 5619

Köszi a sok infót, várom a praktikus tanácsokat is :) mi egy hónap múlva utazunk.

Előzmény: lumeo (5617)
lumeo Creative Commons License 2019.06.17 0 3 5618

És akkor a képek az előbbi sok szöveghez :)

lumeo Creative Commons License 2019.06.17 -1 2 5617

Sziasztok!
Április végén - május elején voltam 2 hetet Szardínián és Korzikán (8 nap - 6 nap), nagyon szuper volt és most van is végre időm írni kicsit az útról. Kettébontom, először a helyek és a képek, a másik posztban meg majd kicsit bővebben a praktikus/technikai szempontok. 3 szállásom is volt, mert hát a sziget jó nagy, és még így is sok idő telt autózással.
- a gépem 6kor szállt le Algheroban, így a gyors autóátvétel után előre úgy terveztem hogy még napnyugtáig lesz időm legalább egy picit belekóstolni a sziget hangulatába (a szállásom sem volt utána messze), szóval irány a közeli Capo Cacchia félszigetcsúcs (mindig szeretem ha az érkezés napja sem csak arról szól hogy egy fárasztó utazás meg szállásfoglalás) Tetszett, de azért ez már a naplemente vége volt, nyilván pár órával korábban lett volna jó. Illetve bár így is örültem hogy a nagy lépcsősoron máris tengerközelbe kerülhetek, de a Grotta di Nettuno már zárva volt, kívülről azért kicsit benézhettem, szépnek tűnt. Illetve az fontos infó lehet (mert ezt félrenéztem) hogy a Capo Cacchia csúcsa az katonai terület (valami radarállomás azt hiszem), így oda nem lehet kimenni. Van egyébként is is magaslati kilátópont a közelben, de igazából e miatt talán az öböl szemben lévő sziklafala lehet a jobb választás (Punta del Giglio)
- másnap reggel irány a Spiaggia della Pelosa. Hú, pont olyan szuper volt mint vártam! Az idő szép volt, jó nagy széllel, és bár természtesen a víz még ilyenkor jó hideg, de azért a parton (főleg az eeljén, a strand részen) így is voltak már emberek egész sokan (úgy is hogy fürdésről természetesen szó sem lehetett), szóval nem csoda hogy nyáron itt kb. egy törülközőt nem lehet letenni a képek alapján... :) Így hát valamit valamiért: tavasszal ugyan fürdeni nem lehet, de relatíve nyugi van (főleg az őrtoronyhoz közel, a sziklásabb részen) Na és ami még annál is szemm volt mint előzetesen gondoltam, rengeteg felé csodás tavaszi vadvirág-szőnyegek, háttérben a tengerrel! Egészen varázslatos! (3 éve már voltam ugyanígy májusban Korzikán, ezért is gondoltam nagyon jó időszaknak az április-májust, egy igazi mediterrán tavaszt)
- jó sokat bóklásztam, aztán indultam tovább Costa Paradiso felé, első megállónak Lu Bagnu tegerpart. Tetszett, mint ahogy utána az úton ahogy feltűnt Castelsardo, hát az iszonyat tetszett, viszont úgy gondoltam hogy majd inkább hazafelé állok meg egy esti városnézésre.
- Costa Paradiso. Elképesztően tetszett! És itt szembesültem azzal hogy ezeket a tengerpartokat még így tavasszal, hogy nincs is fürdés, így sem lehet fél-egy óra alatt megnézni, ugyanis a parkolóból indul az ösvény, onnan rövid kis túrával jön az ál-leejtősen lenyűgöző Spiaggia di Li Cossi (komolyan, szinte kár hogy a fotóm ezt "elspoilerezi", mert úgy különösen mellbevágó a látvány hogy az amúgy is varázslatos öbölbe mögötte a hegyek közül egy folyócska kanyarog elő!...) És már itt is sok időt el lehet tölteni a parton meg a sziklákon, de az út (ahol azért már kell kicsit bújkálni a bozótosban meg van némi szintkülönbség, szóval ez már egyértelműen túracipős hely!) megy még tovább, egy gránitsziklákkal megszórt elnyúló öbölhöz. Aztán ment volna még tovább is, de ekkor már sötétedni kezdett, így sajnos vissza kellett fordulnom, de nagyon szuper volt (bár így Castelsardo sem fért már bele, de nem bántam, szuper nap volt)

Hű, ez így végtelenül hosszú lenne a végéig, inkább áttérek vázlatponszerű felsorolásra.
- Bosa felé a "látványúton". Tök jó volt, Bosa is nagyon hangulatos.
- Is Arutas, a hófehér rízsszem-méretű "mikro-kavicsokkal"
- végig lógott az eső lába, én is ingadoztam hogy qrva messze megyek, ráadásul ha még esni is fog... de csak mentem tovább Cala Domestica felé, mert az különösen nagyon tetszett előzetesen (és aggódtam hogy később sem lesz már ide időm lejönni) Ráadásul nem csak messze van de egy jó komoly és lassan autózható szerpentinen is át kell menni. Előtte nem sokkal ott az amúgy tök szuper Spiaggia di San Nicolò, aztán az út megint fel a hegyre (elég látványos), és aztán be egy völgybe, és a nagy homokdűnék után ott van a Cala Domestica. Borzasztóan tetszett, felmentem oldalt a hegytetőre az őrtoronyig, végig lenyűgöző kilátás. Utána oldlat még a Cala Lungához is besétáltam.
Itt már kezdett a nap végére járni, azt tudtam hogy sajnos a szerpentinek miatt nincs esélyem a Spiaggia di Piscinashoz visszamenni, viszont Masua innen már nem volt messze, szép hely, megintcsak magasparti túraúttal, nagy szikla-szigettel az öböl előtt. Itt viszont tényleg csak egy gyors körbenézésre volt már időm, nemcsakhogy esteledni kezdett, de esni is, szóval indultam hazafelé. Amúgy Nebida felé iszonyat látványos a magasparti autóút, na de ott viszont már komolyan esni kezdett, ami utána többször olyan zuhogásba csapott át mintha az autómosóban lennék, csak itt mondjuk épp autópályán kellett volna tempózni... Persze fele sebességgel haladt a sor, így az eredetelige is kb. 3 órás útból lett vagy 4, éjfélre értem vissza Alghero fölé. Fárasztó egy nap volt, ez a hátránya a messzire kalandozásnak, de Cala Domesticát semmiképp se szerettem volna kihagyni, és nagyon nagyon tetszett.- másnap átköltöztem a keleti partra, Olbiába (kora délutánig esett, de hát így amúgy is autóban ültem meg bevásárlást intéztem, stb) A szállásfoglalás után még volt egy kevés időm, az Isola Tavolara szigettel (olyan mint egy óriási őslény háta púposodna ki a tengerből) szemközti öblöknél bóklásztam napnyugtáig. Tetszett, de azért ez szezonban lehet az igazi, amikor csónakkal át is lehetne menni a szigetre.- következő nap fel az északi csücsökhöz, először a Spiaggia di Rena Majori, nagyon szép hosszasan elterülő part, ahol megintcsak egy "végtelenbe inuló" túraösvényen elmentem tovább ahol jött a következő homokkal borított öböl (és szokás szerint bár a mérethez képest a fő parton sem voltak soka, itt meg aztán végképp nem, két pár összesen. És megintcsak vadvirágos rétek a tengerparton!)- aztán irány a Capo Testa, itt is kb. végtelen időt el lehet tölteni a gránit-alakzatok között bolyongva, valamint visszafelé még aSpiaggia Zia Culumba tengerparton az öbölben.- így estefelé értem már csak Palau-ba, azért még komppal átmentem La Maddalena-ra, de mivel csak gyalog, azért az a sziget nagy ahhoz hogy az igazán szép természeti részeihez eljuthassak, de a kompozás így is szép volt (ide is feltétlenül vissza kell majd még jönni)- másnap irány az utolsó "bázis", Cala Gonone, eddig is mindent nagyon vártam de ezt a részt különösen, ahogy a túrázás és a látványos tengerpartok ennyire összekapcsolódnak. Iszonyat szuper volt!- de előtte még az odaúton a Grotta di Ispinigoli cseppkőbarlang. Nem vagyok óriási barlang-rajongó de ez valami egészen elképesztő volt!
- aztán elsőként a Cala Luna. Ide elég hosszú gyalogút vezet a tengerparttal párhuzamosan, de a hegyoldalban, ezért fel-le szintmászás is többször van benne, és maga a túraösvény is elég bokatörő, szóval bőven több mint egy óra oda, több mint egy óra vissza (asszem kb 6 km egy irányban, és ahogy írta, elég rossz terepen). Viszont mivel én szeretem az ilyesmit, nekem nagyon tetszett. (de amúgy ide lehet jönni kb "menetrendszerű" kishajóval is (pedig még nem volt szezon), szóval voltak bőven kisgyerekkel is) A végén egyébként a calába torkolló hegyi folyó völgyében lehet kijutni a partra.
- (amúgy közben van egy leágazás a Blue Marino barlanghoz, sajnos ki kellett hagynom, mert időre kellett visszaérnem átvenni a szállást)
- aztán ami már előzetesen beleégett a retinámba, az a Cala Goloritze sziklatornya. Ide kb.egy óra lejutni (először emelkedni fel a hegygerincre 100 m-t, onnan pedig 500 m ereszkedés, visszafelé értelemszerűen fordítva és ezért persze tovább is tart (az út hossza pedig egy irányban 3,5 km), de lefele is azért figyelni kell), van belépő (azt hiszem 8 eur), serébe viszont tényleg karban is van tartva az ösvény és annak ellenére hogy sziklás terep mesze nem annyira bokatörő mint a Cala Lunahoz. Valamint egyre nagyon kell figyelni és előtte utánanézni hogy (ez mondjuk áprlisi legvége volt)  d.u. 4 után nem engednek már le, merthogy d.u. 6 után meg el kell indulni fölfele a partról. Namost én ezt nem tudtam, aznap meg délutánig pont esett, szóval 16:15-re értem a parkolóba, hát elég hosszasan kellett győzködni/kérlelni a parkőrt hogy higgye el gyakorlott túrázó vagyok, nem lesz velem gond. Lentről amúgy már 6 előtt visszaindult a "baywatch" de nem piszkáltak, hagytak még ott fotózni (ezért sincs senki a képeimen), persze nyáron szezonbanm amikor sok a fürdőző, biztos komolyabban veszik, szóval erre érdemes számítani.
- (itt amúgy van még egy másik út, ami egy csúcson keresztül megy, onnan szuper kilátás van a sziklatoronyra, csak arra sajnos így délutáni indulással végképp nem fért volna bele)- szezonban abszolut érdemes lehet amúgy itt az öblöknél
- végül a harmadik nap a Su Gorroppu kanyontúra. Én a gyaloglós verziót csináltam, Passo Ghenna Silana (de ha valaki azt a részt inkább kihagyná, van egy máshonnan induló dzsippes opció), amit tudni kell hogy ez egy 700 méteres ereszkedés kb 4 km-en, a terep nem rossz de azért meredek és néha törmelékes, szóval lefelé is több volt mint egy óra (persze közben azért fotóztam, bámészkodtam is egy keveset) Itt is tudni kell hogy szezontól függő időpontban, de zárják lent a kanyont (itt is van 8 euro körüli belépő). Szerintem a túra is szép lefelé, és hát persze a kanyon többszáz méteres sziklafalai is (Mallorcán végimentem már a hasonlóan lenyűgöző Torrent de Pareis szurdokon) Tényleg elképesztő. Itt nem végigmenni lehet/érdemes hanem befelé menet az első fele a relatíve könnyű mert az főleg a vízmosás kavicsos medre (ilyenkor persze nincs benne sok víz), aztán jön a közepesen nehéz szakasz ahol már az óriási köveken kell mászni, ami időnként azért trükkös tud lenni, végül egy kanyar után jön a "horror" rész, na arra már a bejáratnál mondják hogy persze nem tudják megakadályozni hogy bárki továbbmenjen, de az már tényleg a profi mászók terepe. Másrészt nem is nagyon van miért (leszámítva ha valaki tényleg pont az ilyen extrém helyeken szeret mászni), mert ez a hegység közepén van, nem úgy mint a már említett Torrent de Pareis / Sa Calobra, ami egy varázslatos tengerpartra torkollik) Nekem nagyon tetszett ez a szurdok, persze utána azon a 700 méteren vissza kellett kapaszkodni úgy hogy már bennem volt a lejtmenet, a szurdokban a sziklákon kapaszkodás, meg az elmúlt napok túrái, szóval azért vissza már jól lefáradtan mentem, de nagyon szép volt.- általában is elmondható a környékről hogy még az általam felkeresetteken kívül (Cala Luna (valamint az odáig vezető tengerparok), Cala Goloritze) is van még több ilyen gyönyörű cala , amikhez hasonlóképpen túrázva lehet eljutni, szóval akik hozzám hasonlóan szeretik az ilyen aktív kikapcsolódást, ezt a környéket igazi paradicsomnak fogják találni!
Sajnos nekem ezzel véget ért a nyolc nap, indulnom kellett visszafelé (de szerencsére még nem haza, következett még hat nap Korzika - de erről majd a saját topicjában fogok írni)Nekem nagyon tetszett, mindenképpen vissza fogok még térni, egyébként is hatalmas ez a sziget, tele szebbnél szebb helyekkel, ahogy közben is írtam még ahol jártam is régiókban ott sem volt lehetőségem mindent bejárni, és akkor persze lent délen nem is jártam (ennyi idő alatt nem is lett volna természetesen értelme, akkor csak egy hatalmas rohanás lett volna az egész. Inkább majd egy másik út során),

Lenne majd még pár praktikus jellegű információm (főleg autóbérlés, mert arról előzetesen amúgy se igazán volt sok infó a topikban), de azt majd inkább egy külön bejegyzésben, ez már így is hosszú lett, de pár napon belül megírom majd. Addig pedig néhány fénykép (abban a sorrendben ahogy itt is írtam róluk, egyedül annyi hogy a Cala Goloritze-t a Gorroppu után tettem hogy elválassza a Cala Lunától)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!