Keresés

Részletes keresés

ppmoni Creative Commons License 2006.01.21 0 0 574
Kedves Anna!

Mivel türelmetlen voltam, és ráadásul van a 6 részes bútornak 1 olyan része, amit valószínűleg nem tudok majd elhelyezni a konyhában, nekiálltam kísérletezni a neten talált külföldi leírások alapján.

A lakkozást a próba-ajtóról Polyfággal leszedtem. Nagyon munkás, mert vagy azonnal rákenés után törölgetem újságpapírral, vagy pár másodperc után már csak spaklival lehet a gyantaszerű trutyit letolni a felületéről. De azért lejött.

A fa-fehérítőről sikerült kiderítenem a hatóanyagot. Azután - talán elrémültök elsőre - ledöbbentem, hogy ugyanezt használják a fodrászok szőkítésre. A két komponens egyik eleme a hidrogén-peroxid, a másik a por alakban kapható szőkítő (valami ammónium tartalmú szer). Szóval nekiálltam a letisztított felületnek. Ha tudok, teszek fel előtt-utána fotót. Most még csak a sima belső felületén kísérleteztem, de az eredmény bíztató. Egészen kivilágosodott, nagyon világos fenyő-színű lett. Ha erre rámegy egy-két réteg lakk, akkor - a férjem szerint, aki festő - egy árnyalatnyit sötétül, úgy pontosan jó lesz.

Az eddigiek alapján úgy 2 hónapi hobbim biztosítva van - de hivatásos szakembert megfizetni sajnos nem áll módunkban.

Móni
Előzmény: Horváth Anna (569)
caixa Creative Commons License 2006.01.21 0 0 573

Kedves Anna!

 

 

Jelenleg berelt lakasban elunk a ferjemmel, es mindenfelol mindenfele butoraink vannak. Foleg barnak, tolgyfa utanzatu, semmi diszites tipusu iroasztal, tv-allvany, es ronda kanape es mindenfele feher asztal stb. Szekrenyek nincsenek, mert closet megoldasos amerikai lakasrol van szo. Mindez kicsit messze esik a korabbi pesti lakasunk rez es fekete kombinaciojatol.

Itt olyan bolondos, szedett-vedett, laza, ecseris, bulis hangulatot szeretnek kialakitani (pl. a Szex es New York c. filmben a foszereplo lakasa ilyen, de sosem volt eleg kepkocka rola, hogy megfigyelhessem). De pl. a falra semmit sem tehetunk fel, igy nehez dekoralni, de ki lehetne valamit hozni a helybol. Penz nem nagyon van erre, de belefognek igy is. Hogyan induljak e? Mitol lesz a zurzavarbol valami jopofasag? Melyek ennek a stilusnak a kotelezo kellekei? Nagy takarók a kanapén, stb?

 

Elore is kosz! 

t3v3d3s Creative Commons License 2006.01.20 0 0 572
Nekem is csak onnan jutott eszembe, hogy a kisebb könyvtárnyi kötet egy részét elővettük a dobozokból, és elég látványos a fakulás a címlapokhoz képest (egy ideig kint voltak már a polcon, szintén déli, függönyös szobában). Nyilván jó lenne látni a gerincüket, hisz vannak köztük szakkönyvek is, amiket gyakorta forgatunk. Szóval a tök nyitott polc a por és takarítás miatt, a tök zárt a praktikum hiánya miatt nem jöhet szóba (nem is szólva arról, hogy ez egy viszonylag kicsi szoba, 3,5x4,5m, a zárt ajtók teljesen összenyomnák az egészet). Függöny van, meg egy napernyő-szerűség is, de (szerencsére) így is árad be a fény, alig kisebb intenzitással. No de nem élet-halál kérdése az ügy!
Előzmény: Horváth Anna (570)
henike7 Creative Commons License 2006.01.20 0 0 571

Kedves Anna,

 

Köszönöm a segítséget, válaszoltam emilben, remélem sikerül kiötölnünk valami hasznosat.

 

üdv, kriszta

 

Előzmény: Horváth Anna (566)
Horváth Anna Creative Commons License 2006.01.20 0 0 570
Kedves t3v3d3s (?)!

A könyvek gerincét megvédeni a fakulástól? Jó kérdés! Igazság szerint nálunk is marha nagy ablakok vannak, déli fekvésű házban, jó sok könyvvel, de ezidáig nem volt ilyesfajta problémánk - vagy csak nem zavart. A könyvek gerincét mennyire akarjátok látni? Mert ugye be lehet tenni egy zárt szekrénybe is. Vagy lehet a könyvekre tenni borítót is - tudom, nem igazán szép látvány. Ha nyitott könyvespolc lesz, az ablak elé lehet tenni fényáteresztő függönyt (vmi fehér vagy vajszínű muszlin). Ez tutira elveszi a nap erejét, és nem fakulnak a könyvek sem. Vagy egy külső árnyékolót használjatok: pl. külső, kitekerhető vászontető.
Ha ráakadok vmilyen jobb megoldásra, megírom.
Addig is sok sikert!
Anna
Előzmény: t3v3d3s (561)
Horváth Anna Creative Commons License 2006.01.20 0 0 569
Kedves Móni!

Ha régebbi bútorról van szó, ne álljatok neki sajátkezűleg, hanem forduléjatok szakemberhez! Csak egy jó asztalos vagy bútorrestaurátor tudja szépen lecsiszolni és újra felületkezelni, úgy, hogy a faerezet megmaradjon, és ne bántsa az eredeti mintázatot, díszítést.

Ha nem fontos a faszerűség, brutális módon le lehet festeni egy tetszőleges színű zománcfestékkel is (ki lehet kevertetni a megfelelő árnyalatot). De azt tudni kell, hogy ez a fának nem igazán tesz jót, sőt elég brutális beavatkozás. Elveszti minden faszerűségét és kicsit műanyagos felületet kap. Szükség esetén azonban használható.

Anna
Előzmény: ppmoni (560)
Horváth Anna Creative Commons License 2006.01.20 0 0 568
Kedves Timmeli!

Ilyen belmagasságnál nem javaslom a két szín használatát. Ha mégis ragaszkodik hozzá, többféle jó megoldás is létezik. Ha pl. kb. 90 cm magasságban osztja ketté a falat, egy klasszikusabb, angolos stílus születhet. Ez nem nagyon befolyásolja a optikailag belmagasságot, így nem tűnik alacsonyabbnak a plafon. Ebben az esetben azonban a plafont fehéren (vagy más világos tónusban) hagynám, és a falakat festeném csak színesre (világos árnyalatban a kis tér miatt). A másik megoldás lehetne, hogy egyszínű falat fest, a plafon és a fal találkozási pontjáig felduttatva.

A másik kérdés, a bicikli. Ha a plafonra tenné a biciklit egy ilyen belmagasságnál ez igen zavaró lenne. Olyan érzése lenne, mintha bármelyik pillanatban nekimehetne, beleverve a fejét. Nem javaslom ezt a megoldást. Akkor már inkább a falra akassza, nagy kampókra. A falat meg burkolja be mögötte. Erre akár egy bútorlap is megfelelő (lehet színes is), akár valamilyen (akár színes) plexilemez. A falra lehet a pelxit erősíteni akár tükörgombbal is. Ezen kívül le lehet festeni a falat a bicikli mögött pl. betonfestékkel is (akril). A bútorlapnak csak az éle sérülékeny (ABS élzárást kell kérni), ill. hegyes tágyakkal (pl. snitzer penge) a felülete is megkarcolható, de elég strapabíró.
A plexi karcolható, viszont nagyon "trendi" tud lenni és mosható. Lehet axpetlapot is venni, ami rugalmasabb. A festés meg a festő ügyességén múlik. Ez is karcolható természetesen, de ez lehet a legtöbbféle színű.
A fát csak azért nem javaslom, mert minden ütődés belenyomódhat, ami egy idő után elég csúnyává teheti.
Sok sikert!
Anna
Előzmény: timmmeli (558)
Horváth Anna Creative Commons License 2006.01.20 0 0 567
Kedves Nárcisz!

A szilikon tömítővel csak átmenetileg tudod megszüntetni a rést, előbb utóbb az is elválna a faltól. A lemezkádatok hogy van beépítve? Ha nincs megfelelően rögzítve, vagy nincs pl. kipúrhabozva, mindig is mozogni fog. Ha javasolhatom, hívjatok ki egy szakembert, aki akár szét tudja bontani, és megnézni alulról a kádat. Tutom, ez jóval több macerával jár, de ez lenne az igazi megoldás. Addig is, amíg rászánjátok magatokat az átalakításra, a Catman által javasolt szilikon tömítők használatát javaslom. Átmenetileg mindenképpen jó.

Sok sikert: Anna
Előzmény: narcisz.ea (555)
Horváth Anna Creative Commons License 2006.01.20 0 0 566
Kedves Kriszta!

Ebbe a szobába milyen funkciót tervezel?
Ha pl. lenne egy nappali és egy hálószoba, akkor a színeken kívül egy térbe állított pl. könyvespolccal is csökkenthetnéd a szoba hosszát. Ez a térelválasztó egység két részre osztaná a szobát, de mivel nem érne a plafonig, nem tűnnének kis lyukaknak a különböző funkciójú helységek. A térelválasztó polc helyett egy galériát is építtethetnél, hiszen a belmagasság abszolút megengedné ezt. A galéria tetején lehetne a hálószoba, alatta mondjuk egy gardrób, a szabadon maradt részben meg a nappali. Ez a rész lehetne az ablak előtt. Így a hálószobába nem hatolnának el az utcai fények, a nappaliban viszont kitágulna a tér. Ezután már lehetne a színekkel is játszani, akár valamilyen mintával, akár egyszerű nagy színes felületekkel elválasztva a különböző funkciókat.
Ha viszont csak festésre gondolsz, mindenképpen azt javaslom, hogy ne használj nagyon erőteljes színeket nagy felületeken. Ha a fénytelen végén sötét színt használsz, még jobban leszűkíti a helyet, ugyanakkor bizonyos árnyalatoknál melegebbé teheti. Igazából állati nehéz így láttatlanban olyan tanácsot adni, ami neked és a lakásodnak egyaránt megfelel. Kérlek, hogy írdd le, hogy milyen színeket kedvelsz, és küldj egy fotót a lakásról! Azt is írdd meg, hogy milyen bútoraid vannak. A legtöbb segítséget azonban akkor nyújthatnám, ha személyesen láthatnám a lakást. Ha kell, ezt is megbeszélhetjük. Elérhetsz az info@formafarm.hu e-mailcímen.

Sajnálom, ha nem tudtam nagyon sokat segíteni. Várom a további infókat!
Anna
Előzmény: henike7 (565)
henike7 Creative Commons License 2006.01.03 0 0 565

Kedves Anna,

 

Nemrégiben vásároltam egy belvárosi kislakást, ami egy hosszú ám viszonylag keskeny szobbából áll, ráadásul magas is, 4,5m, és egy boltívvel két részre van osztva. egyelőre fehér, kevéssé bútorozott, és hideg. Egy konvektorom fűti be az egész szobát, és nem érződik túl melegnek. Színekkel és fényekkel szeretnék rajta segíteni. A keskeny falak egyikén van egy magas utcai ablak, a másik végén a szobának pedig egy eredetileg lichthofra néző, ám befalazott mélyedés van. Ide vagy a könyveimet vagy a szórakoztató elektronikám szeretném tenni. Nem ragaszkodom egy színhez, egyenes vonalakhoz, bármilyen ötlet érdekel. Gondolkodtam olyanon, hogy esetleg ennek a vakablaknak a befestésével kezdeném kísérletezéseim. Csak meleg és barátságos legyen. 

Várom segítséged! 

Köszönöm, előre is.

 

kriszta

 

Horváth Anna Creative Commons License 2006.01.03 0 0 564

Kedves Bigbuzz!

 

...és mindenki más. Remélem még nem késtem el a válaszokkal túlságosan. Igyekszem fokozatosan bepótolni.

Szóval...ha egy csllárkampó van csak a plafonon, és nem akartok több kiállást csinálni (ami véséssel és illanyszerelő bevonásával járna), javaslom a sínes lámpamegoldást. Ezek általában 12V-os világítotestekből állnak, és tartozik hozzájuk egy transzformátor. Ezeket a lámpákat aztán a szoba különböző pontjaira irányíthatod, minden egyes sarkot bevilágítva. A nagy barkácsáruházakban, a Kikában és Ikeában is találhatsz rengeteg változatot. Ezen kívül még hely világításokat javaslok, a kanapéhoz állólámpát (olvasáshoz), és akár a TV mögé vagy mellé egy kislámpát, amit a falra irányíthatsz, így indirekt megvilágítási módot haználva, hogy ne csak a TV egyen az egyetlen fényforrás - rontja a szemet. A sínes rendszerről egy világítótestet a konyhaasztal fölé húzhatz, így ott is lesz helyi világítás.

 

Sok sikert!

Anna

Előzmény: bigbuzz (553)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.12.30 0 0 563
ez jó hír, viszont ez a szer baromi masszív lehet, ha a fa saját színét is kivilágosítja. Akkor várjuk meg Annát!
Előzmény: ppmoni (562)
ppmoni Creative Commons License 2005.12.29 0 0 562
Kedves t3v3d3s!

A konyha nem kicsi, de elég sötét, és egyszerűen világos-párti vagyok. Elvonszolni sem lehet egy szép világos natúr bútor elől a boltban:)
Szóval az eredeti színe szóba sem jöhet. Külföldi oldalakat végigböngészve találtam utalást arra, hogy a "finis" - azaz a lakkozás v. politúr - oldószeres eltávolítását követően ún. "wood bleach"-et használnak, ami kivilágosítja a régi festéket, vagy akár a magától sötétebb színű fát. Csak magyar megfelelőre nem sikerült eddig bukkanni.
Előzmény: t3v3d3s (561)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.12.29 0 0 561
Kedves Anna!

Ha megint erre jársz, kérlek, adj tippet, hogyan lehet megvédeni a könyvek gerincét a fakulástól. A nappali két falát vitrinszerű könyvesszekrénnyel fogjuk (kell) borítani, de déli a szoba, hatalmas ablakok, rengeteg napfény. Az esetleges színes üvegről még nem döntöttünk, de az önmagában gondolom nem tartja vissza a fényt. Gondoltam az irodák, bankok ablakán lévő fóliára, de az eleve fényes (randa arany vagy ezüst színű), és nem is látszik át. Vagy talán valamilyen szélvédő-fóliával lehetne bevonni az üveget? Az elég jól átlátszik, de vajon annak lenne "fényvédő" hatása? megköszönöm a segítséget.

ppmoni, szerintem nincs sok esélyed. Ha jól lekenték, az mélyen beivódott a fába, lehet, nem is egyenletes mélységben, egyébként is csak csiszolni lehetne, mert az oldószer is beivódik. Annyira nem szép a cseresznye szín, vagy csak kicsi a konyha?

Láttam egyszer "fa színű" festéket, ezt a világos valamit ráhengerelték a bútorlapokra, és utána erezetet képzett, messziről nézve nem is volt annyira mű, bár nem közelítette meg az igazi fa színét. Talán ez megoldás lehetne a számodra - a lakkréteget lecsiszolni, aztán ezzel átkenni, de persze meg kell kérdezni, befogja-e, ha igen, hány rétegben.
ppmoni Creative Commons License 2005.12.25 0 0 560
A következőhöz szeretnék tanácsot kérni:

Örököltünk egy nagyon szép konyhabútort. Egyetlen gond vele, hogy valamilyen sötét lazúrral van lefestve. (Azért gondolom, hogy lazúr, és nem festék, mert látszik még, hogy fa, csak olyan jó cseresznyefa mélybordó színű.) Az eredeti szín a fiókok belsején látszik, és egészen világos, fenyőszínű.

Szeretném a szekrényt megtartani, de valami módon kivilágosítani, és úgy bevonni egy világos lazúrral, aztán esetleg lelakkozni.

Mi a tennivaló? Azt olvastam, hogy, ha lakkozott, akkor először oldószer. És utána? Nem szeretném csiszolni, ha valami vegyszerrel is megoldható, mert tele van "hipli-huplikkal", mindenféle szépen faragott profilokkal, az életem rámenne az alapos csiszoláshoz.

P. Móni
Nagy.Levin Creative Commons License 2005.12.17 0 0 559

Szia Anna!

Boldog születésnapot!

Utolértél... :-)

timmmeli Creative Commons License 2005.12.09 0 0 558

 

 

Kedves Horvath Anna,

 

abban szeretnem a segitseget kerni, hogy ha egy szobat 2 különbözö szinüre szeretnenk kifesteni (alul-felül ), vizszintesen egy bordürrel elvalasztva, milyen aranyokat javasol? Nem tul magas a lakas, lakotelepi 2,60m , alapterülete is igen kicsi, 7 m2 ( 3,20*2,20).

Masik kerdesem az lenne, ha egy biciklit szeretnenk a plafonra felakasztani, a fal vedelmere milyen megoldasok vannak? ( fabol valami lamberiaszerüseg, esetleg takarolapok ?) elönyök-hatranyok?

Valaszat elöre is nagyon köszönöm.

 

 

 

  

Előzmény: Horváth Anna (549)
narcisz.ea Creative Commons License 2005.12.08 0 0 557
Köszi
Catman Creative Commons License 2005.12.07 0 0 556
Szilikon tomitok, ezek teljesen rugalmasak. Barmelyi kbarkacsaruhazban lehet kapni, van kifejezetten szaniterekhez is.
Előzmény: narcisz.ea (555)
narcisz.ea Creative Commons License 2005.12.07 0 0 555
Kedves Anna! Lemezkádunk egy kicsit mozog, ezért a fuga körbe kitöredezik. Mit lehet ezzel kezdeni. Van valami olyan anyag ami rugalmasabb?
Fruzsikaa Creative Commons License 2005.12.06 0 0 554
Kedves Anna!

Szeretnék valahol fölhajtani modul padlószőnyeg lapokat, amivel ilyen jellegű padlószőnyeget rakhatok ki.

Szeretnék mindenféleképpen egy nem hagyományos (közápszőnyeg jellegű) padlószőnyeget tenni egy világosbarna sarok bőrgarnitúra alá.
Ezek a padlószőnyeg modulok 50X50 centisek.

Tudnád javasolni?
Tudsz e valami beszerzési forrást, ami nem horribilis (cca 3000 Ft/nm árért)
Szállodáknak irodaházaknak csinálják leginkább, de már lehetséges házilag is lerakni (parkettára tenném), ha az ember meg tudja fizetni.

Sajnos vidéki vagyok, nem tudok állandóan felutazni Pestre.
bigbuzz Creative Commons License 2005.11.23 0 0 553

Köszönöm szépen a segítséget!

 

Hát akkor folytatom: a következő lenne a kérdésem, milyen világítást lehetne kreálni a nappaliba? Összesen egy csillárkampó van középen a mennyezeten. A szobánk tervét elküldöm ( a színeket már tudod).

 

Remélem olvasható lesz minden; bal oldalt a kanapé, tőle jobbra a dohányzóa., körülötte fotelok, jobb térfélen ebédlőasztal székekkel, az "alsó" falon tv-állvány és jobbra tálalószekrény. Ja, jobbra van az erkély, déli fekvéssel. 

 

Köszönöm az ötleteket előre is!

Előzmény: Horváth Anna (541)
cicó Creative Commons License 2005.11.23 0 0 552
Házilag mivel lehet festeni a parafát?
Előzmény: Horváth Anna (549)
Thor Creative Commons License 2005.11.23 0 0 551
Köszi, elküldtem!
Előzmény: Horváth Anna (548)
ARic Creative Commons License 2005.11.23 0 0 550
no, örülök neki! :)
(nekünk a hálóban van parafa, körben, 60 cm magasságig, és amellett, hogy nagyon szép, melegebb a fal, és a hőérzet is sokkal jobb a szobában)
Előzmény: t3v3d3s (546)
Horváth Anna Creative Commons License 2005.11.22 0 0 549
Ezt jó, hogy feltetted!
Nem házilag festett színes parafát nem nagyon keresnek, így én sem jártam még utána. Jó tudni róla!
Anna
Előzmény: t3v3d3s (546)
Horváth Anna Creative Commons License 2005.11.22 0 0 548
Oké, akkor küldd az info@formafarm.hu-ra!
Anna
Előzmény: Thor (545)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.11.22 0 0 547
eltűnt a linkem, a fenébe parafa mintaterem
vagy ott van, csak láthatatlan
Előzmény: t3v3d3s (546)
t3v3d3s Creative Commons License 2005.11.22 0 0 546
ezt csak úgy magamnak jegyzem meg, de időközben találtam a lakhelyemen parafa bemutatótermet!



a honlap gagyi, de van egy link a startcolorra , ahol sok színes parafaburkolat is van. Ennek is utánanézek, kösz a tippet!
Előzmény: ARic (535)
Thor Creative Commons License 2005.11.22 0 0 545

Kedves Anna!

 

Ennél nagyobbat sajna nem esz meg az index, de ha lehetne (volna publikus mailcímed), akkor elküldeném levélben.

 

 

Előzmény: Horváth Anna (542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!