Keresés

Részletes keresés

szelbab Creative Commons License 2005.02.07 0 0 744

Szia!

Valahol le van írva, hogyan lehet klikk-el állni tanítani a kutyikat -klikker.hu?-, ha jól emlékszem JB írta.

Szellő már tud megállni, ez volt a legelső amit megtanult, de csak simán úgy, hogy amikor megálltunk, közöltem vele: állj meg! Egy idő után már tudta mit jelent.

 

Már máskor is csinált velem ilyen kiállításon, kissé szeszélyes a drága. Nem baj, mostmár lassan benő a feje lágya és biztos jobban fog igyekezni. Meg az utazás is kimerítheti az idegrendszerét, jobb lenne, ha kocsival tudnám vinni, de sajna néha vonatoznunk kell.

Az a kavarodás a huskykkal nem semmi lehetett!! Biztos fetrengtem volna a röhögéstől, ha látlak benneteket!

Előzmény: .pocis (742)
.pocis Creative Commons License 2005.02.07 0 0 743
Na most látom csak, hogy amíg gépeltem a levelet, már beszámoltál a CACIB-ról. Sajnálom, hogy így sikerült, de ne add fel, biztos eljön az idô, mikor a mozgása is szép lesz, nem csak ô maga:-)))
Előzmény: .pocis (742)
.pocis Creative Commons License 2005.02.07 0 0 742
Szia szelbab!
Na hogy szerepeltetek a CACIBON? Mi végül mégsem mentünk ki, mert olyan gyönyör? idô volt, hogy inkább a környékbeli havas erdôkben tettünk mindkét nap egy-egy rövidebb túrát. A kutyák borzasztóan élvezték! persze mi is, csomót fényképeztünk, csodás volt a táj így fehéren.

Különben hadd dicsekedjek, lassan, de biztosan izmosodik a lábnál követésünk, persze csak olyan szinten, ami egy pár hónapos kutyusoól elvárható, de már értik mit szeretnénk, és ha épp nem kajlák és kirohangálták magukat, akkor gyönyör?en jönnek láb mellett.

Már ki is találtam mi lesz a következô klikkeres tanulmányunk: a megállás. Mivel a folyamatos szocializálódási kényszer miatt minden(ki)hez oda akarnak rohanni, néha megállíthatatlanul. Képzeljétek, hétvégén is sétálunk az erdôben, egyszerre csak jön szembe egy kutyaszán, 10 huskyval, az én drágáim meg veszélyte nem ismerve, boldogan rohantak volna közéjük, ha nem üvöltünk torkunk szakadtából... na azt a kavarodást már le sem írom, mikor a 10 kutya is elkezdett érdeklôdi a végre ölbe vett ebeink iránt, az egyik a Shila lelógó farkát kóstolgatta, aki erre visított (mindenért visít, ami szokatlan, még he nem is fáj neki), egy másik a páromra ugrált, aki Mirát tartotta a magasba, mögöttük még 8 kutya meg a gazdi... elôször belevezették a szánt egy bokorba, utána meg összegubancolódtak:-)))) Ha nem lettünk volna úgy betojva, lefotóztuk volna, így csak utólag röhögtünk nagyokat:-)))

Szóval. Szerintetek hogy lehet tanítani a megállj-t? Hiszen alapból állnak. Ha meg sétálgat a szobában, és megáll, érteni fogja, hogy azért kapta a klikket? Kicsit furcsa ez nekem, mert itt nem az aktivitást jutalmazom, mint eddig, és félek elcseszek valamit...

Előzmény: szelbab (740)
szelbab Creative Commons License 2005.02.07 0 0 741

Sziasztok!

A CACIB-ot teljesen elszúrtuk Szellővel!!!! Kitűnőt megkapta ugyan, de olyan idiótán futott velem a körben, hogy a bíró is sajnálkozott miatta, mert nagyon szépnek látta. Vonattal kellett felmennünk, lehet, hogy kiidegelte az utazás? vagy a csarnokot nem bírja elviselni? Na mindegy, majd legközelebb...!!

Hogy ne legyek teljesen off: a klikkerezéssel az utóbbi pár napban nagyon csínján bántunk, de azért az ültést és a szemezést gyakoroltuk /1 icipicit/.

szelbab Creative Commons License 2005.02.07 0 0 740

Szia Fuszi!

Húúúúú micsoda párosítás: golden-beagle!!!! Nagyon jópofa kutyi lehet!

Nekem 1 fiú, 1 lány kuttyom volt egyszerre, szépen kijöttek egymással, főleg, hogy a szuka babakorában került a kan mellé. Ha van időd, visszaolvashatsz, volt róla szó, milyen 2 kutyával foglalkozni, elég hosszú lenne most elmondani a véleményemet erről a kérdésről, de én szeretnék újra többkutyás lenni.

Az ivartalanítás szerintem megfelelő módszer a kutyik születésszabályozására. Úgy tudom 1 éves kor alatt már el lehet végeztetni, a szukáknál csökkenti az emlőrák kialakulásának veszélyét, de szerintem sokkal fontosabb, hogy még véletlenül sem lesz vemhes, és nem járnak tüzeléskor fürtökben hozzá a kanok. Azt hogy mennyire kell egy-egy szukának anyává válni legalább egyszer életében, ez ügyben legyszívesebben őket kérdezném meg. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy minden szuka élvezi az anyaságot. Ezt sajna el kell döntenünk helyettük, mivel ők csak akkor nyilatkoznak, ha már ott vannak az újszülöttek, de már hallottam olyat is, hogy egy alomnyi kölyök kivégzése után a következő babákat simán felnevelte a szuka. Van olyan nézet is, hogy az ivartalanított kutyák elhíznak, ez szerintem hülyeség, ha megfelelően etetem és futtatom az ebet, nem fog elhízni.

De ezek csak az én gondolataim, remélem el tudod majd dönteni mit tegyél. Én a szuka mellé kant szereznék játszótársnak és lehet, hogy a kant ivartalaníttatnám.

Jó hosszú voltam!     Ugye elmondod majd mit határoztál?

Szia          /én is/   Kati

Előzmény: fuszi (738)
.pocis Creative Commons License 2005.02.07 0 0 739
Szia fuszi!
Bár ez egy klikkeres topik, röviden próbálok válaszolni. Nekem 2 kutyám van, tesókák, lassan 5 hónaposak. És pont a fent említett "probléma" miatt vannak ketten, nevezetesen, hogy ha nem vagyunk otthon, akkor se legyenek egyedül. És tényleg jó így nekik! A szomszédok nem panaszkodnak, hogy sírnának napközben, és mikor haza érünk, akkor sem "lógnak" rajtunk egész este, hanem elvannak, játszanak, ha félre akarunk vonulni a másik szobába, nincs kaparászás meg sírás-rívás. Persze 2 kutya 2 gond, de úgy gondolom, hogy ha már vagyok olyan önzô, hogy lakásban tartok kutyát, és nem vagyunk otthon, mert dolgozunk, akkor legyen nekik pajtásuk. Szóval nekem jó tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. A nemkívánt terhességet elkerülendô nálunk mindkettô lány, de így is ivartalanítva lesznek 6 hónaposan. De errôl egy másik topikban olvashatsz hozzászólásokat:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9119999&la=41664549

Még arra figyelj majd, hogy hasonló vérmérséklet?, és közel hasonló méret? kutyát válassz mellé, ezzel is elôsegítheted, hogy tényleg barátok legyenek.
Előzmény: fuszi (738)
fuszi Creative Commons License 2005.02.06 0 0 738

sziasztok!:-)

 

lenne egy nagyon kutyás kérdésem, nagyon elveszett vagyok: van egy éppen egy éves kislány kutyusom (félig beagle-félig golden), szuper aranyos és kajla, kint lakik a kertben, és szeretnék neki egy pajtást, mert néha mintha unatkozna... Mit gondoltok erről? jobb egy kutyinak, ha nem ő az egyedüli kutyi? és nekem jobb, ha több kutyám van??:-))és fiú vagy lány pajtás lenne neki jobb? melyiknek mi az előnye és hátránya?  és hozzáteszem, hogy nem nagyon tervezzük, hogy szeretnénk, ha kutyuskánk teherbe esne, nem tudom, hogy ez mit változtat a kérdésen. Az ivartalanításán is gondolkozunk, bár erről se hallottam még egyértelmű véleményt (már arról, hogy egy lánykutya "testi-lelki békéjéhez" mennyire kell vagy nem kell, hogy egyszer anya legyen, tehát ez is nyitott kérdés egyelőre...)

Nagyon megköszönöm, ha válaszoltok!

Kati

.pocis Creative Commons License 2005.02.04 0 0 737
Neeem, ôk még nagyon szocializálódni akarnak mindennel és mindenkivel, így jócskán megnehezítenék a helyzetünket:-))) Csak úgy nézelôdni, látni soook okos felnôtt kuttyot a mi kis kajláink után... Ha megyünk, akkor valószín?leg szombat du., de még meggondoljuk, Solymár pont a másik irányban van, és kocsink sincs... majd holnap eldöntjük. De azért jó lenne menni, szeretek ilyen helyekre járni, és korlátlanul kutyázni:-)))
Előzmény: szelbab (736)
szelbab Creative Commons License 2005.02.04 0 0 736

Tényleg nagyon szerencsés helyen lakunk, igaz csak a Bakony lábánál. Bátorkő vára pl. kb. 6-7 km-re van a Várvölgyben. Mióta nem kell kósza lövedékektől tartani, amik a lőtérről  tévedtek el, azóta remek kirándulós környék, ha ott bóklászok, tökéletesen megértem hogy tudott kereket oldani Sobri Józsi annak idején a fogdmegek elől. Most nagyon off voltam, bocsi.

Persze hogy bírni fogják a kuttyok a túrát! Van egy ismerősöm, pincsivel járt kirándulni, ugyanúgy bírta a mütty is a gyűrődést, mint a nagyobbak.

Kutyával  jössz a CACIB-ra?

 

 

Előzmény: .pocis (735)
.pocis Creative Commons License 2005.02.04 0 0 735
Szia szelbab! Hát de boldog lennék, ha én is naponta a Bakonyban sétáltathatnám a kutyáimat:-))) Elég sok helyen jártunk már, de az a kedvenc helyem Mo.-on. Nyáron tervezünk mi is sátras túrákat a kutyákkal, nem tudom, hogy az Ördög-árok megerôltetô lenne-e nekik, talán nem, elég nagyok lesznek már(10-11 hónaposak). Addig is edzünk itt a környéken. A kiállításhoz sok sikert, lehet hogy mi is kinézünk majd a CACIb-ra.
Előzmény: szelbab (734)
szelbab Creative Commons License 2005.02.04 0 0 734

Egyáltalán nem hülye ötlet! Sőt! A coursingen nem zavarja a műnyúl, teljes gőzzel elvágtázik utána és itthon is szoktunk -régi nyúlszőr sapkát használva- nyúnyűvőset játszani. Már gondolkodtam is rajta, hogyan építem be ezt a játékot a tanításába, sajna azonban az én motivációmban is kéne egy kis felpörgetés /tipikus lusta gazda vagyok/. Sokkal kényelmesebb kivinni a Bakonyba /fél óra séta/, és elengedni őzek, nyulak után, Egyébként tényleg különbséget tudnak tenni élő és mű vad között!

Előzmény: .pocis (732)
julesblaidd Creative Commons License 2005.02.03 0 0 733

Lásd 724. hozzászólás !!!

 

MOTIVÁCIÓ: úgy kell kiválasztani, hogy az a kutyát érdekelje ! Nem az a jó elsődleges megerősítés, amiről mi azt gondoljuk, hogy a kutyának erre működnie kellene.

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a kaja minden kutyát leköt... Ez csak a nagy általánosság és jó, ha működik, mert ezzel lehet talán a legtöbb sikerélményhez juttatni egy időszakasz alatt, de van melyik kutyát nem érdekli. Ha így van, kísérletezni kell, hogy mi az amit szeret az eb ! Ha nem jól választjuk ki az elsődleges megerősítést, akkor a klikkerezés nem fog működni, mert a kutya beleun az egészbe és utána a gazdi is.

 

A legáltalánosabb megoldások: a kaja (száraztáptól kezdve a szeletelt virslin keresztül, a sajton át a pekingi kacsáig...), rongy, labda, hurka, símogatás, felugrást hagyni, stb.

 

És még mindig mondom azt is, hogy a csúcson kell abbahagyni ! Ha ez két kattintás után van, akkor két kattintás után. Várni kell egy kicsit, aztán újból kezdeni, amikor a kutya kiheverte az előző tréning "fáradalmait". Ez is kutyafüggő, ill. annak a motiváltságának függvénye is. Van olyan nap is, amikor egyszerűen nem bírsz dolgozni vele, mert vagy ő dinka, vagy esetleg pont Te vagy olyan lelkiállapotban, hogy képtelen vagy dolgozni. Ezt el kell fogadni, hiszen se a kutya, se mi nem vagyunk szerencsére gépek.

Visszatérve, sokkal jobb, ha a kutyát azzal az emlékkel hagyjuk útjára menni, hogy "hú ez jó buli volt a gazdival, tök sok olyat kaptam, amit szeretek", nem pedig úgy, hogy "basszus, ez a hülye gazdi még mindig itt kattog". :-)

 

És egy kulcsmondat Karen Pryor-tól, aki ezt kiképzési-üzletnek (training bargain) nevezte el: "Ha Te azt csinálod, amit én akarok, akkor megkapod, amit Te akarsz."

Szóval azt kell kideríteni, mit akar a kutty.

Előzmény: bubozse (729)
.pocis Creative Commons License 2005.02.03 0 0 732
Szia szelbab!
Az jutott eszembe, hogy nem lehetne lendíteni Szellô aktivitásán élô állat helyett egy kis szôrmével? nekünk van egy leselejtezett nyakprémünk, nyusziból, azt imádják, húznák-vonnák, ha hagynám:-))) Persze lehet hogy hülye ötlet, egy igazi vadász ebnek prémeket mutogatni... a végén még ki is röhögne:-)))
Előzmény: szelbab (731)
szelbab Creative Commons License 2005.02.03 0 0 731

Szia!

Kösz a drukkolást, szombaton megyünk Pestre a CACIB-ra, vasárnapra már nem neveztem. Veszettül izgulok, remélem nem fogok elszúrni semmit?!?!

Egyébként még mindig nem mondhatom el magamról, hogy annyira ráéreztem volna a klikkerezés ízére, van kevés sikerélmény, de a leányzó nem pörög még úgy ahogy szeretném! Talán, ha elsődleges megerősítésnek élő macskát, v nyulat, v őzet esetleg rókát tartanék a zsebemben...

Előzmény: bubozse (730)
bubozse Creative Commons License 2005.02.03 0 0 730

Szelbab és Pocis! Nektek is gratula! Nagyon jó, hogy ilyen szépen haladtok! Akkor ezek szerint mostmár ráéreztetek nagyon!

Szelbab! Mikor is lesz az a kiállítás? Nagyon szurkolok, és utána számolj be feltétlenül!!!

Előzmény: szelbab (727)
bubozse Creative Commons License 2005.02.03 0 0 729

Nagyon jó ez a játékötlet, és ha tényleg ennyire motiválja a kutyát, ha ennyire szereti, akkor biztos nagy eredményeket fogtok elérni így!

Mi most még a pacsinál tartunk, de még mindig nem érti szerintem, hogy ne "kaparjon", ne érjen hozzám közben. Van hogy úgy sikerül és persze akkor klikkelek és dícsérem is, de úgy tűnik hamar elmegy a kedve, tehát nem tudunk sokat gyakorolni, lassan haladunk. Azért néha bepróbálkozok az apportozással is, az megy, de arra is nyomok neki klikket. Gondolom azért unja meg a pacsit hamar, mert ilyenkor nincs meg a játék és ilyenek, ami az apport visszahozásakor azért benne volt a pakliban. Lehet, hogy nekem is jobban kéne motiválnom és több játékot beiktatni egy-egy jó "feladatmegoldás" után???!!!

Előzmény: Arisa (728)
Arisa Creative Commons License 2005.02.02 0 0 728

Túl a vizsgákon elkezdtük előről a kondícionálást, mert bár érdeklődve felnézett a klikkerre és oda is jött, de hiába juti falat vagy labda, az a "nyomulós kutya" dolog, amit JB többször is említett elmaradt. Hosszas fejtörés után kesztyűs-birkózos játékunkat neveztem ki jutalommá és CSAK klikkerezéskor használjuk. A kesztyű addig a játékok csúcsa a számára, amíg a gazdi keze is benne van, tudja, hogy attól "kel életre". Az ilyesmit korábbi kutyáim is szerették, de utána jól elvoltak a megszerzett "zsákmánnyal", hurcolták, rázták stb. Nina ezt nem csinálja. Amint óvatosan kihúzom belőle a kezem, ledobja elém, az ölembe ejti,  bökdösi az orrával vagy a mancsával és közben bűvöl, hogy folytassuk. És egy kesztyűnek ugye párja is van, így bármikor elővarázsolható a még egy.

Szóval most már klikker hangra a lakás másik végéből is megjelenik a kutya és csillogó szemmel "nyomul". :-) Azért még egy ideig kondícionálunk, utána kipróbáljuk a tolatást (pl.  a lift belső ajtaja becsukásakor úgyis tesz pár lépést hátra)

szelbab Creative Commons License 2005.02.01 0 0 727

Szuper!!!!!    Még néhány nap, és hol lesz már a "póráz-összegubancoló-2 kutty 6-felé tekergő-karleszakító" séták emléke?? Nekem sokszor hiányzik, hogy nincs velem nagyfülű Frakkenstein-em és nem kevernek mindketten séta közben!

Mi is szépen alakulunk Szellővel, a behívásnál nagyon gondolkodtam, milyen jelet alkalmazzak, végül is a fütty mellett döntöttem. A "gyere ide"-t már jó alaposan elszúrtuk, pontosan ez az, amit elsőre sose hall meg, és ez nem fog már megváltozni. Az ültetéssel is haladtunk, a héten még nem akarok ehhez is jelet társítani -készülünk ezerrel a CACIB-ra-, majd jövő héten, amikor már túl leszünk a kiállítás izgalmán.

 

 

Előzmény: .pocis (725)
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.31 0 0 726
Ügyesek vagytok ! Csak így tovább !
Előzmény: .pocis (725)
.pocis Creative Commons License 2005.01.31 0 0 725
Sziasztok!
Képzeljétek, nagyot haladtunk a láb mellett követéssel! A hétvégén jó sokat gyakoroltunk, úgyhogy gondoltam, megpróbáljuk kint is. Elôször nem hittem a szememnek, hogy van ilyen, de a lakásban gyengébben teljesítô kuty (Mira) az utcán megtáltosodott és egészen remekül megy pórázon! És a Shilának, akinek pedig sokkal jobban megy lakásban a pálca, nehezebb követnie, folyton húzna. De már ez is nagy valami...

És képzeld, JB, nálunk is úgy alakult, ahogy még régebben írtad, hogy ha ketten jönnek mellettem, akkor kívül van a dominánsabb eb, és közre fogjuk a másikat. Valahogy mindig így helyezkedtek, és nálunk is a Mira mindig kicsit hátrébb van. Úgy örülök, mert már ez is óriási haladás, csak a Shilát kell folyton megfékezni, Mira már egyáltalán nem húz, el sem tudom mondani milyen megkönnyebbülés ez a rémséges séták után:-))))
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.28 0 0 724

Szerintem jól csinálod !

 

Ha már a kaparászás jól megy, akkor szerintem növeld a kritériumot véglegesen úgy, hogy nem érhet hozzád. Ilyenkor azzal pörgesd fel, hogy egy-egy ilyen sikeres végrehajtást jackpot-tal jutalmazd, ami lehet a kaja mellett némi szociális kontaktus is... pl. símogatás, vagy felugorhat rád, nagy örömködés, ilyesmi, hiszen pont ezért szeret kaparászni, mert az szociális kapcsolat... miért ne lehetne ez a jutalom, ha adott pillanatban ez motiválja legjobban ? Az ne legyen csak, hogy olyankor megkaparászhat, mert ugye pont erről akarjuk leszoktatni.

És az örömködés ne legyen azért túl hosszadalmas... ha pedig már látszik, hogy érti miről van szó és nem szabad hozzád érnie, akkor csökkentsd a jutalmat belátásod szerint, hogy a kutya azért még motivált legyen...

 

És az örök szabály: a csúcson kell abbahagyni, nem akkor, amikor a kutya lelkesedése már kezd megcsappanni ! Ezt jó nehéz betartani, de érdemes. :-)))

 

És én a helyedben még az általánosítást, vagyis a több helyen való gyakorlást még nem csinálnám. A kutyának pocsék az általánosítóképessége és az elején, amíg nem tiszta neki a gyakorlat egy helyen, addig egy másik helyen végzett ugyanazon mozgást ő totálisan külön feladatnak él meg !

Ezt érdemesebb úgy csinálni, hogy egy helyen jól begyakorlsz valamit és amikor ott tökéletes, utána elkezdeni az általánosítást, hogy a kutyának leessen a pacsi az ucán is pacsi, nem csak a konyhában.

 

A pocsék általánosítóképességnek köszönhető az is, hogy egy otthon tökéletesen végzett feladat, új helyen egyszerűen "szétesik". Ezen nem kell megbotránkozni, ez teljesen természetes és a kutya azért viszonylag hamar rá tud jönni, hogy ugyanazt kell csinálnia, mint otthon és a hely nem számít.

 

Illetve van még egy fontos dolog, amire érdemes figyelni: A kutya időnként teljesen tudatosan bepróbálkozik egy-egy mozdulattal (mintha csak azt kérdezné, hogy "erre gondolsz") és ha egy ilyen mozdulatot el tudsz kapni, akkor baromi nagyot lehet előrelépni. Ezt hívják tesztelésnek.

Előzmény: bubozse (722)
szelbab Creative Commons License 2005.01.28 0 0 723

Sziasztok!

Ez a pacsizás remek ötlet! Nagyon jó, hogy ilyen részletesen leírtad, elképzelem ahogy a nagy szőmók nyújtogatja a lábát és jókat nevetek.

A pacsi Szellő-féle variációja: fekve és lehetőleg egyszerre minél több lábbal.

Ha újra akkor klikkelsz, amikor "kapar" pacsi közben, nem fogod megzavarni? Ha bemelegítésnek veszed, akkor elmegy egyszer-kétszer? Tök egyszerű, de én nem tudom eldönteni, mi lenne a helyes.  Hihetetlen, mennyire pontosan be kell lőni azt a pillanatot, amikor éppen pont jókor van a csett. Az ültetés ebből a szempontból szerencsés, mert van több pillanat, mielőtt még az eb feneke földet érne, amikor hatásos a klikk. Egyébként Szel rájött már, hogy ülésre is kap klikket.

Előzmény: bubozse (722)
bubozse Creative Commons License 2005.01.28 0 0 722

Sziasztok! Mi van veletek? Mindenki kint játszik a hóban? :)))

Tegnap este megpróbálkoztam a pacsi tanítással. A végén etetésbe fulladt, annyira jól ment, abba is hagytam hamar. Még ezt az ügyet azért csiszolni kell, mert az volt eddig is a szokása, mint már írtam is, hogy megbökdös minket a lábával. Namost ez most is így volt, tehát nemcsak fölemeli a lábát, hanem kaparja is egyúttal az én lábamat, vagy kezemet, vagy amihez odaérinti. Tehát erről szeretném leszoktatni, meghát ez nem is igazi pacsi, de eleinte erre is klikkeltem, hiszen a pacsira hasonlít. Na, tehát a végén már csak akkor klikkeltem, ha nem ért hozzám közben a körmeivel, de láttam, hogy így alábbhagy a lelkesedése és abbahagytuk a tréninget aznapra. Ma azért még klikkeljek neki párszor arra is, ha "kapar" és utánna növeljem megint a követelményt? Azért annyira nem egyszerű ez a pacsizás sem, tehát tényleg nagyon kell figyelni az apró mozdulatokra. Ráadásul próbáltam állva is, guggolva is és más helyszíneken is (az udvaron belül) is gyakorolni, ahogy kell, csak mikor odaáll elém közvetlenül, én meg föléje magasodok, nem mindig látom pontosan a melső lába mozdulatait... Bocs a teljes részletességért, de fontosnak éreztem.

bubozse Creative Commons License 2005.01.26 0 0 721

Köszi JB! Rengeteget segítesz nekünk! Örök hála mindenért!

(Tudom, hogy a tolatásnak is megvan az egyszerű módja, itt is olvastam, meg a klikker.hu-n is, csak vhogy türelmetlen voltam, vagyok.) A pacsi viszont gyorsan fog menni, mert ha kint vagyok és nem nyúlok hozzá, nem játszunk, csak úgy állunk, vagy legugolok, akkor már régóta odajön és a lábával kaparász, meg lökdös minket, hogy foglalkozzunk vele. :)))

Ezek tényleg nagyon jó ötletek! Kösz!

Ja! és persze tisztában vagyok vele, hogy nem a kutya az oka, ha nem megy valami, sajnos még rám is vár jópár lecke!

Előzmény: julesblaidd (720)
julesblaidd Creative Commons License 2005.01.26 0 0 720

Tolatás: lásd 689-es hozzászólás...

 

A pacsi nagyon király kezdőgyakorlat !!! Lehet tanítani ehhez is hangjeleket, pl. attól függően, hogy melyik mancsával adja a pacsit.

Vagy meg lehet tanítani bólogatni

 

Egyébként amikor nem müxik valami, nagyon sokszor az van a háttérben, hogy túl nagy lépésekben akar az ember haladni.

Azt meg kell érteni, hogy a kutyának lövése sincs arról, mit akarunk tőle és ezért nagyon sokat kell neki segíteni (klikkeléssel), hogy rájöjjön mit várunk el tőle.

 

A tolatásnál lehet, hogy már azt is klikkelni kell, ha a kutya hátsó lába megmozdul. Nálam pl. volt olyan, hogy a kutyu felháborodott a sikertelenségen és elkezdett ugrálni, ugatni és ebben volt hátrafelé irányuló mozgás is, amit meg tudtam neki erősíteni...

Szóval figyeld nagyon a mozgását és próbálj minél kreatívabb lenni és elképzelni, hogy valamelyik mozzanatból, hogyan lehet a célfeladatot "kifaragni". Ezért is nevezzük ezt a műveletet viselkedés-formálásnak, mert egy mozdulatból kezdünk el formázni egy teljesen másikat.

 

Van egy Rudi féle lista, amin különböző gyakorló-feladatok vannak összegyűjtve a tanítás nehézsége szerint (bár ez elég szubjektív megítélés volt részéről, ettől függetlenül lehet ötleteket lopni belőle):

 

1. szint
Vicsorgás (Jel: hogy néz ki egy cápa?)
Ugatás (Jel: ugass, köszönj, hangot)
Pitizik (Jel: Hogy csinál a kenguru?)
Meghajlás
Fej elforgatás
Kaparás
Morgás
Vonyítás (Jel: hogy csinál egy farkas?)
Puszi
Bólogass (igen)
Kéz megérintése az orral
Adj egy ötöst
Kézrázás,pacsi
Fejrázás (nem)
Farokcsóválás
Hátrafelé seta
Integetés

2.szint
Néma ugatás
Körbe körülöttem
Kúszás
8-as a lábak között
szlalom a lábak között
Tárgyak megérintése orral (tárgyat megnevezve vagy rámutatva)
Séta nampszemüvegben
Tettess halottat
Tárgyak tologatása manccsal (fiókok, ajtó)
Csengetés orral vagy manccsal (csengő meglökése)
Háton átfordulás
Hátvakarás a földön (hempergés)
Jobbra/balra teljes fordulat

3. szint
Szatyor vagy pénztárca cipelése a szájban
Takard el a szemed (Jel: szégyelld magad)
Hozzd a(z) újságot / pórázt / távirányítót
Hozz egy játékot (megnevezve, hogy mit hozzon)
Vezess egy másik kutyát pórázon
Dugd el a fejed (fejét a egy takaró alá teszti)
Vezess embereket (a csuklójuknál gyengéden fogva)
Ajtók kinyitása és becsukása
Húzz egy kártyát (egy kártyapakliból)
Húzd a kötelet (ajtó nyitás / zárás az ajtóra kötött kötéllel)
Vedd ki a pénztárcát a zsebemből
Dermedj kővé adott jelre
Ints pá-pá-t
Táncolj

4. szint
Egyensúlyozz egy falatot az orrodon aztán lökd fel és kapd el
Létramászás
Hozz egy virslit (virsli apportozása szájban)
Hozz sört a hűtőből (hütő kinyitás, tárgy kivétele, hűtő zárása és tárgy bevitele)
Keresd meg a kulcsom és hozd ide
Szabadon követés hátrafelé
Postás: családtagok neveinek megtanulása és üzenetek cipelése köztük
Orral megérinteni a jelzett (szóban) színt vagy rajzolt alakzatot
Tegyél rendet: játékok összegyűjtése egy dobozba
Gördeszkázz (első két láb a gördeszkán, a hátsókkal pedig löki magát)
Gurítsd a labdát az orroddal a megadott irányba
Sétálj oldalra
Menj fel a lépcsőn de HÁTRAFELÉ

5. szint
Szedj fel mindent ami a földön van és tedd egy kosárba/dobozba
Takard be magad. Feküdj a takaróra, fogd meg az egyik sarkát, fordulj át (magadra húzva a takarót) és tettess alvást
Számolj. Végezz kivonást/összeadást (aminek eredménye 10 alatt van). Az eredmény jelezhető ugatással.

 

 

 

Előzmény: bubozse (719)
bubozse Creative Commons License 2005.01.26 0 0 719
Lehet, hogy igazad van, nem akarok megint beletenyerelni.... Vhogy az egyszerűbbek nem izgatnak :))) Ez a tolatás dolog meg nem nagyon ment, mert ugye csak úgy nem tolat, szóval inkább kitalálok vmi mást, mondjuk pacsi, vagy ilyenek. Az már egyszerű, nem???? Mit szóltok? Ez most tetszik, talán legyen akkor a pacsi a következő.
Előzmény: .pocis (718)
.pocis Creative Commons License 2005.01.26 0 0 718
Igen, a legjobb egy régi kihúzhatós rádióantenna, annak a végét kell megjelölni, olyan 4-5 cm hosszan szigszalaggal. Elôször jól begyakorolni, hogy ha odaérinti az orrát, akkor jön a K+J, utána lehet kezdeni, hogy baloldalt láb mellett kövessen. JB úgy csinálta, hogy a "touch" hangot rendelte hozzá a nóziérintéshez, hogy utána parancsra is menjen. Én ezt egy kicsit átvariáltam, az érintéshez nem rendeltem hozzá hangjelet, hanem mikor mellettem megy, akkor mondom mindig azt, hogy "láb". Nem akartam összezavarni ôket két hangjellel, és ezt tartottam fontosabbnak, hogy már a mellettem menést nevezzem meg, erre késôbb is szükség lesz.

Én azért azt javasolnám, hogy ez elôtt még tanítsd meg valami egyszer?bb dologra is, pl. ül, fekszik, hozzám, vagy ilyesmi, mert ez a pálca megint egy viszonylag összetett feladat, szerintem még az apportnál is nehezebb. Ez a követés már komoly fegyelmet igényel, míg a többi csak egyszer? figyelmet és végrehajtást, inkább t?nik játéknak, mint feladatnak. De kiváncsi vagyok, mások hogy haladnak majd vele, vajon csak nekem megy ilyen nehezen...?
Előzmény: bubozse (717)
bubozse Creative Commons License 2005.01.26 0 0 717
Ez a pálcás dolog engem is nagyon érdekel. Azon agyalok, hogy talán az lenne a következő próbálkozás. Csak, hogy jól értem-e. Tehát pálca végét meg kell jelölni vmilyen szig.szalaggal??? A megjelölt részt, vagy csak egyszerűen a végét, ha megérinti az orrával klikk. Ugye? Ez a legeleje?
Előzmény: .pocis (716)
.pocis Creative Commons License 2005.01.26 0 0 716
Igen, az volt a szerencse, hogy elôször kihúzták, utána kezdték el szétrágni. Szomorú lett volna két kis szénkupaccal találkozni helyettük... Isten bizony eszembe sem jutott, hogy elérhetik, vagy érdekelheti ôket, olyan magasan volt, és a zsinór is felülrôl csatlakozott bele a konektorba... Kifárasztani pedig minimum egy 1-2 órás sétával lehet ôket, a napi 4 sétából a reggeli ilyen hosszú, meg a délutáni, a többi csak olyan egészségügyi kaki-pisi... Várom hogy öregedjenek, hátha lenyugszanak:-)))

A klikkerrel pálcázgatunk, pálcázgatunk, eddig ez megy a legnehezebben, Shila már érti, de Mirácska nagyon nem szereti csinálni, ô olyan kis kényelmes, inkább leül és néz, néha megböki az orrával a végét, de van hogy az istennek sem akarja követni. Aztán nagy nehezen teszünk 1-2 lépést, az már nagy szó!

Előzmény: bubozse (715)
bubozse Creative Commons License 2005.01.26 0 0 715
Az igen! Még jó, hogy nem kaptak áramütést! Kicsit aktívak :))) Lehet, hogy jobban le kéne fárasztanod őket? Most éppen mit tanultok?
Előzmény: .pocis (714)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!