Keresés

Részletes keresés

ento Creative Commons License 2009.01.09 0 0 129
Elterjedt tévhit, hogy a vékony, fémes anyagok(fémháló, alufólia), csökkentik a sugárzást.
Ezzel szemben ezek-noha a hosszúhullámok ellen megfelelőek, lásd radar-zavarás- teljesen hatástalanok a cm-es sávba eső, nagy energiájú és frekvenciájú mikrohullámok ellen. Itt csak az anyag számít, szinte mindegy milyen, a lényeg hogy minél sűrűbb legyen.
Ezt egyébként a saját tapasztalatom is alátámasztja, a legjobb eredményt a vályogtéglával értem el.(falemez, vaslemez, fóliák, fémhálók után)
Előzmény: h.moni (126)
h.moni Creative Commons License 2009.01.09 0 0 128
Igen valahol én is hallottam az ezüstbevonatos ablakról, de már régebben, én sem emlékszem rá konkrétan.Egyébként, átrágva a szekembertől hallottakat, sehová sem került nálunk rézszövet.Nem igazán tartottam indokoltnak.
Előzmény: Csavarhúzós (127)
Csavarhúzós Creative Commons License 2009.01.09 0 0 127
Szerintem ilyen probléma nincs (a panaszkodó emberek kontrollált körülmények között nem tudják megmondani, hogy van-e sugárzás vagy sem).
De a lényeg, amit mondani akarok, nem ez, hanem hogy hiába a rézháló, az ablakon bejön a sugárzás, aztán a rézhálón oda-vissza verődve eljut a szoba belsejébe is.

A low-e bevonatos ablak nem tudom hogy viselkedik mikrohullám szempontjából, talán attól is függ hogy kemény vagy lágybevonatos. (Az egyik szupervékony ezüstréteg, csak nem tudom, melyik)
Előzmény: h.moni (126)
h.moni Creative Commons License 2009.01.09 0 0 126
Mindenkit üdvözlök! Tudomásom szerint a rézszövet az összes sugárzást lefogja (a jókat is). Elektro szmognak kitett nagyüzemeket néhol körbeburkolnak rézszövettel,a dolgozók védelmére.Lehet kapni,de maga a szakember mondta nekem, hogy egész családiházat felesleges leburkolni vele,csak az indokolt részeket érdemes.Beépíthető egyébként aljzatbetonba, a falba pedig bevakolható.a gyártó linkje,itt utánanézhet mindenki
tutti66 Creative Commons License 2009.01.07 0 0 125
Igen, ez csak egy hálózat. Mit mondjon az, akinek az ágyán 10-nél több hálózat érhető el? Nyugodt alvás, persze...
Előzmény: ento (124)
ento Creative Commons License 2008.12.29 0 0 124
Az állandó fejfájás, rossz közérzet akkor kezdődött, mikor a környékünkre bevezették a mikrohullámú internetet. Egy éve. Az elején én is megrendeltem, aztán lemondtam.
Pár napja fejfájás nélkül ébredtünk, nem értettük de örültünk neki. Aztán kezdődött újra.

Most panaszkodott az egyik ismerősünk, hogy karácsonykor egy teljes napig nem volt mikrohullámos internetük...
Gép-ész Creative Commons License 2008.06.22 0 1 123
Elnézést kívánok, de megláttam a topikcímet és rögtön az ugrott be, hogy valami lakberendezési magazin lakásfelújítási mellékletében láttam a napokban egy olyat, hogy a tévét ablak közelébe kell tenni, hogy ki lehessen szellőztetni az elektroszmogot :) Percekig röhögtem rajta, muszáj megosztanom :)
r0226 Creative Commons License 2008.06.22 0 0 122
Meg lehet mérni egyszerűen egy 2 perces méréssel az antioxidáns szintet. :-))
Előzmény: tutti66 (121)
tutti66 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 121
kösz a tanácsot! de már évek óta foglalkozom ilyesmivel. felesleg nincs rajtam. a méregtelenítés sokat segít, de nem old meg mindent. bár tény, hogy én sem figyelek oda 100%-osan mindig arra, h mit eszem, de amennyire lehet, igyekszem
Előzmény: memorix (120)
memorix Creative Commons License 2008.06.21 0 0 120
Nézd csinálj egy 2 hetes vagy párnapos méregtelenítő kurát 2-5 kilot ledobsz és jó lesz....televagy müanyaggal...amit megetetnek veled....
Előzmény: tutti66 (118)
prez000 Creative Commons License 2008.06.21 0 0 119
A nagyfeszültségű vezetékekkel sem könnyű...

http://szegedma.hu/2008/06/19/nagyfeszultseg-a-let-a-tet/
tutti66 Creative Commons License 2008.06.20 0 0 118
Helyzet: nem tudom, hogy köze van-e az elektroszmoghoz, de a lényeg az, hogy Budapesten a hétköznapokat egy panellakásban töltöm. Itt tartózkodva általában könnyen megfájdul a fejem, ingerlékeny leszek és fáradt. Kilépve a lakásból mindez elmúlik. Hasonlót éreztem előző helyeken is, főként Budapesten. Hétvégeken vidéken vagyok egy eldugott kis szobában, ahol alig ér valamilyen hatás.
Szóval amiket én igy magamtól megállapítok:
- a lakás a 4. emeleten van, ablakai a Budai hegyekre néznek, ami tök szép, viszont így direktbe jön be mindenféle TV-rádió és kitudja még milyen sugárzás onnan.
- az ágyamon és a szoba nagy részében kb. 15 elérhető wifi hálózat van.
- trolivezeték halad az ablak alatt 20 méterre a szobától
- 4 emelettel lejjebb található az alagsorban valami transzformátorállomás. ki is van írva, meg hallani hogy zúg, ott lenn, a közvetlen környezetében
- pár mobil átjátszó is van 2 km-en belül kb. vizszintesen pont láthatóan

egyébként a vonaton, trolin, villamoson se érzem mindig jól magam, buszon, autóban jobb - de ez változó, nem tudom egyértelműen kijelenteni.

vettem egy mágneses talpbetétet, aminek viselésével lényegesen jobban érzem magam, főként a lakásban, de még mindig nem tökéletes.

tapasztalatból mondom, hogy a folyamatosan nyitott ablak is segít - de ez megint lehet nem függ össze.

szóval akik nem hiszik el, hogy egy dolog rossz lehet. de ilyen sok egyszerre? lehetek rá érzékeny? segíthet valóban a mágnes?
pcjuzer Creative Commons License 2008.02.24 0 0 117
Sziasztok!
Ha egy panelház tetején mobiltelefon bázisállomás vagy kábeltévé átjátszóállomás van, mennyire nem ajánlott a legfelső emeleten lakni? (A lakóemelet fölött még van egy szint, ahol egy kazán lakik.)

Azt olvastam, hogy ezeknek az állomásoknak a függőleges szórása minimális, szóval közvetlenül alatta nem annyira rossz a helyzet. Viszont gondolom így is jó sok áram kell a működésükhöz állandó jelleggel.

Akkor is Faraday kalickát kell csinálni, ha az "áldás" csak egy bizonyos irányból jön?
Makkoscipo Creative Commons License 2007.08.23 0 0 116
Jóéjszakát!

Egy hír:

Vizsgálják a nagykanizsai rákkeltő házat

Egyelőre nem bizonyított, hogy a pincében lévő transzformátor-állomás miatt halt meg rákban egy nagykanizsai ház 12 lakója. A tisztiorvosi szolgálat átfogó vizsgálata Nagykanizsa hasonló épületeire is kiterjed, de eredmény csak szeptember végére várható.

Teljes körű vizsgálatba kezdett a tisztiorvosi szolgálat Nagykanizsán, hogy kiderüljön: a trafós házakban az átlagosnál több-e a rákos megbetegedés. Az átfogó vizsgálatot azért rendelték el, mert Nagykanizsán, egy Platán sori ház 16 lakásában összesen 12-en haltak meg rákban és az ott élők az épület pincéjében lévő transzformátor-állomást okolják.

A szakemberek jelenleg öt olyan, önkormányzati tulajdonban lévő épületet vizsgálnak Nagykanizsán, amelyekben szintén van trafóház. Első körben statisztikai adatokat vesznek fel, vagyis ellenőrzik az egykori és a mostani lakók egészségi állapotát. Az ÁNTSZ munkatársai végigjárják a házakat és kikérdezik a lakókat.

A munkát nehezíti, hogy a régi lakók közül sokan már elköltöztek, a hozzátartozóikat is nehéz megtalálni, a lakónyilvántartásokhoz pedig, nehezen jutnak hozzá. Így a régi lakók emlékeire hagyatkozhatnak, amelyek azonban nem feltétlenül megbízhatóak - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztiorvosa.

A vizsgálatok még nem zárultak le, de az eddigi adatok egyelőre nem támasztják alá, hogy a transzformátor-állomások közelsége okozta volna a rákos megbetegedéseket ezekben az épületekben. A szakemberek folytatják a munkát, de ennyi adatból még nem egyértelmű, hogy valóban van-e egészségkockázat az ilyen házakban. Amennyiben kiderül, hogy a trafós házakban az átlagosnál több a rákos megbetegedés, akkor további epidemiológiai vizsgálatokat is végeznek, ami bizonyíthatná az elektromos berendezés káros hatását. Az átfogó vizsgálat első eredményei várhatóan szeptember végére készülnek el - tette hozzá a szakember.

(FH) Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai korábban a nem-ionizáló elektromágneses sugárzás nagyságát, és a radon-koncentrációt mérték a nagykanizsai "rákos házban". Az eredmények alapján nem találtak összefüggést a transzformátor-állomás és a rákos megbetegedések között.

Makkos Cipő
wagergo Creative Commons License 2007.06.03 0 0 115
Helló! Ki tudna segíteni nekem magyar honvédelmi Geiger Müller készülékben, ugyanis kaptam egyet csak nincs benne telep. Csak annyi lenne a kérdésem, hogy milyen (hány V-os hány Ah-s/mAh-s) akkumulátor való bele. (Képen látni a helyét, és a készüléket!)

Link a két képhez:

http://www.kepfeltolto.hu/2007/6/3/1q70.jpg

http://www.kepfeltolto.hu/2007/6/3/1q6y.jpg

Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv: Gergő
Bonampaq Creative Commons License 2007.05.24 0 0 114

Hát... Ha a telek 1. megfizethető árú, 2. szép helyen van, 3. megfelelő méretű, 4. várhatóan nem túl sok szomszéd lesz, 3. legalább részben közművesített, 4. nem túl vizes, nem túl sziklás, nem sívó homok, 5. nem kalandtúra a megközelítése (nem fiatalodom, meg különben is fel kell valahogy építeni) és 6. nem a világ másik felében van; ez számomra a jó vétel. A sorrend csak nagyjából ez, nem vagyok rugalmatlan - szóval, nálam ezek lennének az elsődleges szempontok. Az a torony száz méterről még nem zavarna (a fotón lényegesen távolabbinak látszott, HI), egy jópofa, megfelelő helyre ültetett fa kitakarná és még csillapítana is, meg a sugárzás zöme ennyiről még a tető felett magasan húzna el. Nálam (a bázisállomás kb. másfél km) a beépített családiházas környezetben a drótkerítés mellől lehetetlen telefonálni, a fakerítésnél már jelez a készülék egy pici térerőt, bár így is küzdelmes a beszélgetés. A tetőtérben békésebb a dolog, ha nem is nagy, de stabil a jel.

Felvetettem a témát kollégáimnak, ők nagyon hasonlóképpen értékelték a helyzetet.

Ha viszont pl. szeretnél egy szélkereket felrakni, lehet, akadna hivatal, ami szívóskodna...

Ha ennyire egyértelmű, merről érkezik a sugárzás, elég csak abban az oldalban gondolkodnod és a külső falfelületet (szigetelés alatt?) árnyékolni hálóval. Az ablakok nem különösebben érdekesek, persze ha az a világos oldal, a túl sok üvegfelület árnyékolása már magvas kérdés, de nem azonnal megoldandó feladat; fóliázni bármikor lehet. Ha a tetőteret belakjátok, a fémezett szolárfólia tökéletesen elég, csillapít annyit, amennyi még nagy térerő mellett is feledhetővé teszi a dolgot. Itt a páraáteresztőre gondoltam, nem a belső fóliára! Amúgy is ajánlatos a felsőnek hővisszaverőnek lenni, mert a cserép alatt még jó szellőzéssel is 60-80 fok lehet... Szerintem ez egy gazdaságos, a célt még fedő megoldás, ehhez képest a pestiek dagonyáznak a sugárzásban. Hanem a fák... Ha lehet, minél hamarabb és minél több legyen, mert még kopaszon is sokat számítanak! És szépek... és alájuk lehet ülni.

Ilyen árnyékolással még a telefonnak sem lesz gondja (feltéve, ha eredetileg sem volt), mert az egyéb vezetékezés úgyis bevisz annyi jelet a házba, ami már elegendő.

Mondok mást. Mindenféle "sugárzásmérők" keringenek közkézen. Egy tulajjal szövetkezve és egy darab méteres "nyúldróttal" látogass ki a szóban forgó helyre és kezdődhet az árnyékolási kísérlet. Nyilván nem exakt módszer, de ahhoz elég, hogy képbe kerülj. Az eszköz azért legyen olyan, ami a mobil készüléket jól kiszúrja, de a piros skálarészt azért ne vedd komolyan - nem mérőműszerek azok, csak indikátorok. Nincs két eset, amikor ugyanazt ugyanannyinak mutatnák, ennek ellenére pofátlanul drágán adják (megint egy üzlet).

 

 

 

 

Előzmény: drsoul (113)
drsoul Creative Commons License 2007.05.23 0 0 113

Koszi oszintesegedet, dijazom! :-D

Egyebkent egy forumba nehez kifejezni arnyaltabb gondolatokat, vagy nagyon sokat kene irni. Es neha ezert is van az in medias res.

Lehet, hogy nem figyelted vegig a topicot, de en speciel most azert erdeklodom az elektroszmog temaja irant, mert ahol kineztem a telket, ott tornyosul 30-40, vagy eppen 100m-re (attol fugg, melyik telket veszem meg) egy mobilallomas tornya. Latvanya nem tul szep, de talan meg lehet szokni, meg a kornyek amugy szep.

 

Viszont akkor mar ha epitkezek, es hosszutavban gondolkodom, es 3 gyerekem van, akkor ha egyszeru megoldasokkal lehet tenni valamit az ugy erdekeben, megtennem. En egy tervezo hozzaallasu ember vagyok, tehat szavaim mogott ezt lasd, es nem az aggodalmat, gorcsot.

De ez egy forumbol nem biztos, hogy kiderul szamodra :-)

Előzmény: Bonampaq (112)
Bonampaq Creative Commons License 2007.05.23 0 0 112

Bocs, hogy ilyen sokára reagálok - az az igazság, hogy napközben nem tudok akármelyik honlapra kimenni, este meg... Ha építkezel, tudod. Igérem, ma otthonról megnézem a megadott linkeket.

Nem, nem vagyok fizikus, csak a diplomához kellett a fizikai kémia és a villanytan is; amit azóta nem feledtem el belőlük, néha alkalmam nyílik hasznosítani. Hozzáállásom inkább a szkeptikusokéval rokon, s látva, mi baromsággal etetik a jószándékú tájékozatlanokat egyesek, belepofázok itt-ott, szerintem haragszanak is rám. Divat kiemelni egy-egy vonatkozást s olyan lesz a dolog, mint mikor a tanár azt hiszi az iskolában, hogy övé az egyetlen tárgy. Ami különösen bosszant, az, hogy mindig in medias res kezdenek hozzá mindenhez. Persze lehet, hogy ők állnak két lábbal a földön... Talán még a napenergiás és a passzív házas fórum az, ahol leginkább rákényszerültek valami rendszerszemléletre és nem hajánál fogva ráncigálnak elő dolgokat. Ez az EM-ügy (is) kicsit túllihegett (szerintem); azt szoktam mondani, hogy bármiről legyen szó, a mennyiségekkel, a nagy számokkal van mindig baj. Túl sok néger Afrikában, túl sok gumikaja, vegyszer, bankár, csibész stb. Ahogy írtad, jobb félni, mint megijedni, de nem azok a veszélyes dolgok, amikről tudsz, hanem amikről nem. Ezért kértem, hogy ne így gondolkozz! Tuti biztos, hogy a napi negatív stressz a majsztrókkal többet fog ártani az egészségednek, mint az összes többi eddigi, kumulálva... Éppen azért, mert bizonyos dolgokat speciálisan szeretnél felépíttetni, nagyon nem akarnak majd megérteni ezt-azt (tapasztalatból tudom! csak az én vérmérsékletem nyugis...). Én nem akarlak lebeszélni a dologról, de egy kicsit olyan ez is, mint a háromruppós vízszűrő, ami ugyan kitakarítja a vizet, de a mosóvízzel megy a gyerek is. Hány liter egészséges, friss ásványvizet vásárolhatnál az árából és az évenkénti szűrőcserére fordított pénzből? Vagy pl. hallottál már egyetlen pezsgőtabletta-gyártótól vagy forgalmazótól olyat, hogy "vesekőre hajlamosak, vigyázat!"?

Jaj, bocs, ez fórum, nem magánlevelezés, válaszolnom kellene, nem filozófálnom, de most már nem törlöm. Csak látom itt és más fórumokon is (és egyúttal nagyra értékelem!), hogy most vágsz bele egy élhető ház építésébe. Legalább a felesleges körök egy részét megúszhatnád, mert a szándékaid megérdemlik.

Előzmény: drsoul (111)
drsoul Creative Commons License 2007.05.21 0 0 111
Előzmény: drsoul (110)
drsoul Creative Commons License 2007.05.21 0 0 110

Nem az, amiről te beszélsz, csak el kezdtem keresgélni.

Ezek jó dolgok, vagy hülyeségek?

Téged kérdezlek, mert látom, érted a dolgodat! :-)

Amúgy ez a szakmád? Fizikus vagy? (ha indiszkrét lehetek...)

Előzmény: Bonampaq (109)
Bonampaq Creative Commons License 2007.05.21 0 0 109

Tyűha! Őszintén?

Fogalmam sincs. Az biztos, hogy egy új, épülő ház esetében egyszerűbb, de akkor meg minden másra is kell a pénz... Hallottam már ilyenről, "élőben" soha nem láttam, sőt, hazai magánalkalmazásáról sem tudok. Egy biztos: a jó háló nem barkácsanyag, másrészt akármit nem szokott beépíteni az ember fia oda, ahová többet oda nem fér. Az az érzésem, nem olcsó. Vajon miért...

Előzmény: drsoul (108)
drsoul Creative Commons License 2007.05.21 0 0 108

Phuu, hat ennek nagyon utana fogok nezni, koszonom.

Es szerinted ez egy nagyon koltseges moka? Mert akkor gondolom az adott haloszoba ablakara is kell valami...

Előzmény: Bonampaq (106)
Bonampaq Creative Commons License 2007.05.21 0 0 107

Bocs.

Farady=Faraday. Itt-ott egy-egy betű elmarad.

Bonampaq Creative Commons License 2007.05.21 0 0 106

Szia, kellemes új hetet a fórumlakóknak!

Tudod, arról van szó, hogy EM-sugárzást árnyékolni oly módon lehet, hogy a kérdéses hullámhossznál kisebb méretű lukakkal bíró vezetővel veszed körül a védendő teret (Ezt hívják Farady-kalickának). Egy ilyen holmi még a közvetlen villámcsapástól is megóvhatna (legfeljebb ráolvad az emberre...). Mivel a sugárzások közül jellemzően a néhány cm nagyságrendbe esők igazán kellemetlenek, a lukméretnek ennél kell tehát kissebnek lennie. Egybefüggő felületre tehát semmi szükség, az különben is kitolna a falak páraháztartásával. A mikrohullámú melegítő üvegajtaja mögött is egy szimpla aprólukú rács van, amin még jól átláthatunk (lehetne nagyobblukú is az a szita, de rusnyán festene).

Földelni nincs értelme, mert annak semmi köze nincs az árnyékoláshoz, bajt viszont okozhat több módon is. Fontos, hogy egyféle összefüggő felületről beszélünk, tehát egymástól szigetelt lemezkékkel távolról sem ugyanazt érnéd el; tetézné a bajt, hogy a hullámhosszhoz közeli méretű lemezkék mint egy antenna, másodlagos sugárzóvá válva mintegy "bereléznék" a külső jeleket. Ha viszont porszerű vezető anyagot (pl. grafitot) kívánsz emulzióban, olyan eloszlásban a vakolatba vagy fölé vinni, hogy az árnyékoljon is, annak a vezetőképessége (itt inkább: felületi ellenállása, mivel a nagyfreki a vezetők belsejébe nem jut be, az áramok a felületen folynak) szinte biztosan jóval a kívánt alatt marad (persze ez az aránytól függ), de a vakolat egyéb tulajdonságait nem biztos, hogy jó irányba vinné el. Bár butaságnak tűnhetett az a "csirkeháló", de végülis valami hasonló jellegű rabitzhálóval lehetne megoldani ill. biztos, hogy lehet kapni készen kifejezetten erre a célra készültet - az valószínűleg korrózió ellen védett (a beépített anyagok többnyire lúgosak, de pl. egy salétromosságra hajlamos cserépanyag savas közeget teremt vízpára jelenlétében), és a hálószemek villamos szempontból is időtállóan kontaktálnak a kereszteződésekben. Utóvégre számos olyan hely van, ahol vagy a bejutó, vagy a kifelé igyekvő sugárzástól meg kell óvni a környezetet, gondolj pl. a diatermiás készülékekre, így nem tartom valószínűnek, hogy pont erre ne lenne valami termék. A nagyobb gond az, hogy a külső nyílászáróknál is illenék valamit feltenni - nos, itt megállok, de biztosan létezik valami átlátszó fóliás megoldás erre is.

Hogy szemléletesebbé váljon a dolog, gondolj arra, hogy egy vasbeton épületben már a középhullámú adók is sokkal halkabbak, a rövidhullám meg az VHF szinte kiürül, ugyanakkor az UHF még vehető és a mobilok még tűrhetően dolgoznak. A csillapításban elsődleges szerepe van a vasszerkezetnek, ami a legtöbb esetben a méteres hullámhosszak környékén hat leginkább s éppen ez a nagyságrend jellemző egy épületvasalásra (kivéve a vízszintes lemezeket).

Ennyit az "észosztásról", bocs... Nem akartam túlbonyolítani. Szerintem a guglin a Faraday-kalickára rákeresve több infót kaphatsz ennél, de a felkent "légdelejtenítő" vállalkozásokkal vigyázz, túl sok a kóklerség, tudományosnak látszó magyarázat (melyek még lehetnek igazak is, de csak a bolha/elefánt arányoktól való eltekintés esetén. Az olyan ismertető, amelyik úgy kezdődik, hogy Mrs. Mary-Ann Gourney, dél-dakotai háziasszony és farmerfeleség a rendszer telepítése óta már tíz kilót fogyott s a gyerekek is észrevették stb., eleve gyanús. Legalábbis számomra.).

 

Előzmény: drsoul (105)
drsoul Creative Commons License 2007.05.21 0 0 105

En ennyire nem ertek a temahoz, de koszonom a hasznos infokat.

Bennem csak az van, hogy ha valami le van foldelve, akkor ott nem koborol az aram... Ezert mondtam en, hogy lefoldelnem (meg egy szakamberrel is konzultalva kaptam megerositest).

 

Nem arnyekolnek le mindent, csak mondjuk a haloszobakat (ott is elsosorban a gyerekeket), mert ott azert az ember tobbet tartozkodik egyhuzamban.

Amugy a tobbi helysegnel szerintem nem relevans.

 

En eleve gondolkodom szellozteto rendszerben: az nem oldja meg a parasodast?

Muszaly egy ilyen nagy halo, amit irsz?

Femlapocskak a vakolatban (mint egy villamharito) miert nem elegendok? Olyat is hallottam, hogy van, aki ezt maga a glettbe vagy festekbe helyezett picike kis grafit darabkakkal vezetik ezt el... nem?

Előzmény: Bonampaq (104)
Bonampaq Creative Commons License 2007.05.18 0 0 104

drsoul-nak: ha már mindenáron védeni akarod a lakásbelsőt az EM sugárzásoktól, akkor ne fémlapokban gondolkozz, hanem egyszerű hálóban, de alul-felül-ajtóban-ablakban! Mondjuk, ahol rejtett, "nyúldrótban", az elég sűrű, a legtöbb szóbavehető sugárzás hullámhosszánál kisebb szemméretű.

Földelni pedig felesleges, sőt káros, legfeljebb azt érnéd el vele, hogy hamarabb korrodálódna, mivel mindenféle kóbor, az itt sok helyen említett nagyságrendben (mikroA-mA) áram indulhatna meg rajta a falba jutó pára révén létrejövő elektrokémiai folyamatok miatt - erre így is van esély két különböző nyirkosságú falrészlet esetén. Amúgy maguk a terek is indukálhatnának benne ezt-azt, nagyobb adó közelében nem is elhanyagolható mértékben, de az legalább váltóáram, nem rozsdásít (persze ragozhatjuk, hogy esélye van az egyenirányításnak stb.). A "csak" mágneses terek ellen persze mit sem ér az egész.

Persze, a hullámhossz függvényében szigorúan véve még így is "másodlagos", pontszerű sugárforrásnak számíthat a rács minden szeme (Makkoscipő, szólj rám, Faraday forog a sírjában ezerrel, mint a kalickás motor!). Innentől kezdve csak az összefüggő fémlemez jöhetne szóba, az jó a radon ellen is. Persze, ezzel borul a lakás páraháztartása, ha azt mégis normális mértéken akarod tartani, a hőháztartásával lesz gond, ha azt is, a pénztárcáddal. Tetejébe a sötétzöldek morognak majd, hogy túl nagy az ökológiai lábnyomod. A mérték, a mérték...

 

Arról nem is szólva, hogy minimum egy árnyékolatlan helységet azért meg kell hagyni. Oda ülsz majd be a mobiloddal telefonálni...

Ne ÍGY gondolkozz. Az élet veszélyes buli, egy pesti nagykörúti séta vagy dugóba kerülés alkalmával valószínűleg több maradandó kárt teszel magadban, mint amit a mindenféle sugárzás folyamatos jelenléte okozott eddig. Amúgy a folytonos aggodalmaskodás sem lehet túl lélekápoló, élettani hatásait nem is említve.

 

Amúgy nekem bizonyíthatóan árt az EM sugárzás. Felrobbanok (stressz!), amikor a mobil szétveri a monitor vagy a TV képét, beleböfög a rádióműsorba vagy megmarhul egy vezérlés miatta. Régen, ha egy CB-s miatt a két utcával odébb lévő nem tudta rezzenéstelenül venni Isaura legújabb kalandjait, a mizéjét satuba tették, ma, amikor a mobil készülékek teszik ugyanezt, mély kuss van az EMC-ről... Ja, diákkoromban üzemlátogatáskor a galvánkád tere gallyra vágta a karórám. Amit kaptam otthon, az sem tett jót az egészségemnek...

Makkoscipo Creative Commons License 2007.05.18 0 0 103
Jónapot!

Az elektroszmog-os hülyítés egyik szép példája:

http://www.bencze-marosi.hu/cikk6.html

Makkos Cipő
drsoul Creative Commons License 2007.05.04 0 0 102

Bár lehet, hogy te azon az oldalon vagy, akik szeretnék a házépítés költségeit növelni!

Hát ezt nem igazán értem, de nem baj :-)

Lehet, hogy picit félreértettél. Minden bizonnyal a Sugárbiológiai intézet sok mindenben mérvadó. Szerencséd van, egyébként, mert én írtam már nekik mailt, de még egy automata üzenetre se méltattak... Na mindegy.

 

Meggyőződésem, hogy az elektroszmog területén a tudomány még gyerekcipőben jár. Nem is lehetne másképp, hisz tulságosan új jelenség. Ezért mondom azt, hogy vigyázni kell kicsit azért azzal is, amit a tudomány mond.

 

Csak egy példa: az orvostudomány igen komoly dolog. Kérdezz meg egy kardiológust, mik voltak az alapelvek és a tanítások 20 évvel ezelött (ami szinte semmi... 1 generáció), akár pl. a hipertónia kezelésében.

 

Néha a józan paraszti észre is hallgatni kell: én sem mondom, hogy holnaptól ólómmellényben járkáljunk, de azért ahol el lehet kerülni ésszerüen az elektromágneses sugárzásokat, ott tegyük is meg, baj nem lesz belőle.

 

Az se jó, ha mindenre legyint az ember.

Előzmény: Makkoscipo (101)
Makkoscipo Creative Commons License 2007.05.04 0 0 101
Jóéjszakát!

Kedves Drsoul!

Kérded, hogy "Aki úgy érzi, hogy ezek az aggodalmak feleslegesek, minek ír a topicba?", én magam azért mert úgy gondolom, hogy a topic olvasói elolvasva a véleményemet esetleg elgondolkoznak, netán utána járnak.

Én vettem a fáradtságot és a hivatalos tudományos oldal, az ORSZÁGOS "FRÉDÉRIC JOLIOT-CURIE" SUGÁRBIOLÓGIAI ÉS SUGÁREGÉSZSÉGÜGYI KUTATÓ INTÉZET munkatársát személyesen megkérdeztem, nem úgy mint a Magyar Rádió riprterei. Elolvastam az ebben a témában született kiadványukat (http://www.osski.hu/kiadvanyok/szechenyi5/szechenyi5.html)

Számomra ők a hitelesek. Nem érdekeltek abban, hogy hallgassanak, elhallgassanak bármit. Abban sem érdekeltek, hogy az ebben a termékkörben az eszközöket reklámozzák. Egyszerű tudósok, az MTA egyik kutató intézetében.

Neked például azért ajánlom, mert úgy látom a házépítés költségei foglalkoztatnak... Bár lehet, hogy te azon az oldalon vagy, akik szeretnék a házépítés költségeit növelni!

Makkos Cipő
drsoul Creative Commons License 2007.05.03 0 0 100

Csak egy aprócska megjegyzés.

Senkit se szeretnék most védeni vagy támadni, de objektíven nézve úgy vettem észre, hogy a topic kicsit rossz irányba halad.

Nem arról kéne (szerintem) szólnia, hogy "az elektroszmog fogalma hülyeség" és hasonlók... Aki úgy érzi, hogy ezek az aggodalmak feleslegesek, minek ír a topicba?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!