Keresés

Részletes keresés

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.01.18 0 0 3460

Ha nem olcsóbb elővételben, akkor ne vedd meg előre. Kleine Scheidegghez pedig nem lehet autóval felmenni, ahogy Zermattba sem, nyilván ez egyik ok, hogy drága a vonat. A másik meg hogy Svájcról beszélünk, ahol 60 CHF egy kiló disznóhús. 

 

Egyébként olcsóbban is meg lehet úszni Svájcot, ha nem a top turistahelyekre mész, pl a Jungfraubahn fullra van pakolva indiaiakkal, arabokkal meg japánokkal, viszont pl. Glarus elég jó, és kutya se jár oda, csak svájciak.

Előzmény: Geryson (3459)
Geryson Creative Commons License 2017.01.18 0 0 3459

Jungfraubahnnal kapcsolatban kérdezném, hogy egészen megdöbbentő, 210 CHF-es árat kapok Interlakenből per fő. Kleine Scheideggtől majdnem a felét meg lehet spórolni, így is 448 CHF a család. Viszont ha a neten veszem meg, akkor non-refundable, non-transferable kiírásokkal ijeszteget. Én meg bizony ki nem adnék előre 150e ft-ot úgy, hogy nem is tudom, hogy olyan idő lesz-e. Sima ügy, vegyem meg a jegyet Interlakenben vagy a Kleine Schneideggen? Ezen kívül Interlakenből tényleg fel lehet menni autóval? 30 km az út, tehát távra nem gáz, visszafelé meg a Lauterbrunnen / Stechelberg völgy kiváló célpont lehetne.

Geryson Creative Commons License 2017.01.18 0 0 3458

Gondoltam én is kiadó házakra (pl. Airbnb-re), de szerintem a kevés éjszakák miatt elég nehéz lenne kivitelezni. Terveim szerint 2 éjszaka Zürich, 2 éjszaka Interlaken, 1 éjszaka Zermatt (szállás itt csak Randa-ban vagy Täsch-ben lenne, ami elég furi) és a végén 2 éjszaka Chamonix.

 

Kifele menet Zürich felett találtam - azt hiszem - Európa legnagyobb vízesését, a Rheinfall-t, így kapásból ott indítanék. Ellenben az jó kis matekot támaszt, hogy a max. (gazdaságos) utazója a lakóautónak 90-100 km/h. Keméééény.

 

Egészen megdöbbentő, de először kitaláltam, hogy Mont Blanctól irány a (kedvenc) olaszokon keresztül haza. Hát este megnéztem, 75 Euro lenne csak az autópálya + ugye a szlovén matrica, így elég gyorsan kiszámoltam, hogy lesz a 150 km-el hosszabb klasszikus svájci-német-osztrák hazaút, amihez ugye lesz már matróca. Ismét spóroltam vagy 85 Eurót.

Előzmény: Ertet Lenke (3457)
Ertet Lenke Creative Commons License 2017.01.18 0 0 3457

Szàlàs: nézhetsz Ferienwohnung -okat is. Hàtha megfizethetö. nem tudom, 1-2 napra is kiadjàk-e öket, ez a tulajtol függ.

 

> (nyilvánvalóan 30 km/h órás átlaggal

 

Nem irtad el véletlenül? 0,3 lesz az ... :-)

Ha ennyire sietsz, akkor inkàbb az autopàlyàt javasolom. :-)

A passon ugyis meg fogsz àllni bàmészkodni, hiszen azért mégy oda. A Klausen-en pedig van mit nézni, sokszor jàrtam arra, ha nyitva lenne, ma is szivesen mennék.

 

 

 

Előzmény: Geryson (3456)
Geryson Creative Commons License 2017.01.18 0 0 3456

Hú, hát köszönöm a válaszokat. Kicsit elszomorodtam, mert évekre visszagörgettem és láttam, hogy inkább munkaügyi fórum volt, az sem túl nagy aktivitással. Most viszont kaptam egy pár szuper tippet, köszönöm még egyszer.

 

Sajnos a legfontosabban csak megerősítést kaptam, ugyanis tényleg a hágók legnagyobb része még nincs nyitva május elején (pl. Klausenpass-t azt hiszem 05.20.-a környékére írta tavaly). Ez a Klausen azért is lenne eszméletlen jó, mert Zürichből Lucernbe mehetnék erre is (nyilvánvalóan 30 km/h órás átlaggal és 15-20 literes fogyasztással), de biztosan szép élmény.

 

A hegycsúcsokra természetesen csak jó időben mennék fel, pl. olvastam a Jungfraujoch webkameráról a vasútállomáson. (Csak egy sztori: egyszer Tokióban neten néztem a kamerákat, a Fuji viszonylag szépen látszott, erre elcsattogtunk (2-3 óra) és bizony a "szégyenlős hölgy" addigra betakarózott. Azért jó volt, de sajnáltam is.)

 

Tolom nagyban a matekot, hogy lakóautó vagy hotel, de ha hotel helyett apartmanhotelt nézek (tehát, hogy legyen konyha, ahol azért valamit lehet főzni, sütni), akkor az irreálisan drága lesz. A hotel (egyszerűbb hotel) még viszonylag normális áron van. Szóval egyenlőre az önellátást (is) elősegítő lakóautó a befutó. Ha jól látom olyan 25-35e per éjszaka a kemping plusz ugye ehhez jön a kocsi hasonló ára naponta.

SajtFondue Creative Commons License 2017.01.18 0 0 3455

Szerintem Zermatt látványosabb mint a Mont Blanc.

 

Egy biztos, minden hegyre csak szép időben menj fel, különben kidobod a pénzed.

Előzmény: Geryson (3450)
SajtFondue Creative Commons License 2017.01.17 0 0 3454

Hát lesz egy jó kis dózisod a hegyekből, az biztos. Persze ha ezt szereted :-)

Azért annyira nem más az egyik csúcs a másikhoz képest, ráadásul, elég drága egy ilyen felmenet. Szerintem csak minden másnap nézz meg egyet.

Előzmény: Geryson (3450)
Ertet Lenke Creative Commons License 2017.01.17 0 0 3453

Tévedtem, helyesen: Vitznau -ból visz fel a vonat. Meg Goldau -ból is, de ez utóbbin nem jártam.

Előzmény: Ertet Lenke (3452)
Ertet Lenke Creative Commons License 2017.01.17 0 0 3452

Szia,

 

nem vagyok biztos benne, hogy májusban már nyitva lesznek a hágók.

1-2 kisebb biztosan nem nyit ki csak akkor, ha már nincs hó. (Pragel, Klausen)

 

A Pilatus mellett szép élmény a Rigi Kulm is. Vonat visz fel a csúcsra Witznau -ból.

Előzmény: Geryson (3450)
Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.01.17 0 0 3451

Ha lakóautó, akkor a Klausenpass elég jó lehet.

Előzmény: Geryson (3450)
Geryson Creative Commons License 2017.01.17 0 0 3450

Most találtam egy oldalt, ahol a 2016-os svájci időjárást elemzik és bizony valóban kicsit hűvősebb volt a tavasz, mint az eddigi évek bár a tél meg kimondottan meleg volt. Ami csúcs, hogy 19. század óta nem volt annyi csapadék, mint 2016 tavaszán. :)

No, inkább beszéljünk a látnivalókról. Már kaptam olyan infót, hogy felesleges ennyi "hegycsúcsot" megnézni, de valahogy ezek mind baromi érdekesen hangzanak nekem. Vélemény?

 

- Alpnachstadból Pilatus Kulm, merthogy itt van az a baromi meredek vasút

- Jungfraujoch vagy Interlakenből vagy Kleine Scheideggből, merthogy érdekes lehet ez a sziklákba meg ide-oda vájt Jungfraubahn

- Schilthorn felvonó, merthogy eszméletlen jól néz ki ez a felvonó az 1800 méteres fesztávval ill. azzal, hogy ki lehet menni a tetejére menet közben továbbá a drótkötélpálya körbe a hegycsúcson

- Zermatt, lévén a Matterhorn azért elég híres svájci célpont (persze ez az egy kihagyható)

- Mont Blanc, ez már csak a megkoronázása lenne az egésznek

 

Hülyeség lenne ennyi technikai dolgot egyszerre megnézni, 1 hét alatt? A rövidke városlátogatásokról most nem írok, de persze azok is lennének.

Előzmény: SajtFondue (3449)
SajtFondue Creative Commons License 2017.01.15 0 0 3449

Az utobbi evekben igencsak eltolodtak az evszakok. Havazni csak mostanaban kezdett el, es az utobbi 2-3 evben meg majusban nem volt az az igazi bringas ido :-(

Meg juniusban is voltak havas reszek a 2000m koruli magaslatokon. Persze ki lehet fogni egy szep es meleg hetet, de az utobbi evekben nem ez volt a jellemzo.

Előzmény: Geryson (3448)
Geryson Creative Commons License 2017.01.15 0 0 3448

Elkezdtem visszaolvasni a fórumot, hát ez az SBB már kapásból óriási találat. Az külön mókás, hogy Cobranco-t "személyesen" megtaláltam hiszen az ő svájci videóját előszeretettel nézem Youtubeon, hogy megismerjem az országot! :)

 

A költségeket erősen tudtam már csökkenteni azzal, hogy a lakóautót több órán keresztül kerestem Google-ön, ugyanis közel 50%-ot spóroltam már csak szimplán azzal, hogy nem a "legelső", vagyis inkább számomra legközelebbi helyen néztem, hanem egy picit arrébb, sokkal olcsóbban.

 

Zürich szerintetek érdekes lehet? Azon kívül, hogy a legnagyobb város és van a Grossmünster és a Fraumünster és az Operaház?

 

Amúgy mi is egy gyerekkel mennénk, így külön örültem a gyerekprogramos oldalnak is.

 

Apropó! Május szerintetek milyen időpont? Az átlagos középhőmérségletet, napos órák számát nézve már megfelelő lehet (tavaly hasonló helyen voltunk és abszolúte jó időnk volt) persze nyilvánvalóan a hegyekben hűvös lehet. Sok svájci videó inkább nyáron készült, de nekem májusban lenne egy olyan ünnepség, amit szívesen megkoronáznék. Persze ha ultragáz az idő (azaz inkább még téli, havas), akkor az sajnos családi kirándulásra nem elég jó. Már voltunk síelni Ausztriában szilveszterkor, most megyünk Olaszországba így full hóból azt hiszem elég lesz. :)

SajtFondue Creative Commons License 2017.01.15 0 1 3447

40CHF nél többet simán elautópályázok egy nap alatt Olaszországban és Franciaországban. Szerintem 40chf kifejezetten olcsó. Ebbe benne van minden alagút is.

Előzmény: Geryson (3445)
erchegyia Creative Commons License 2017.01.14 0 0 3446

A hágókon vannak kiépített kilátópontok elég gyakran, minden gond nélkül meg lehet (és ajánlott) állni ;)

 

'Belépők' tekintetében a legjobb helyeket válogattad össze... Két hete voltunk a Jungfraujoch-on, Grindelwaldból 200 frank/kopf a vonat. :/ Csak akkor érdemes felmenni ha szép, tiszta idő van.

Előzmény: Geryson (3445)
Geryson Creative Commons License 2017.01.14 0 0 3445

Kemééény, 40 CHF és csak éves. Nem semmi. Ahogy látom a belépőárak és az egyéb költségek sem semmik. :) 300e ft felett vagyok már csak a belépők költségében...

 

Úgy látom, hogy a kantonok maguk szabályozzák az éjszakai megállást, de a parkolással - elvileg - nincs nagy gond. Éjszakázni mindenképpen kempingben fogok, ez nem is kérdés, de hegytetőkön, hágókban szívesen megállnék itt-ott.

Előzmény: SajtFondue (3444)
SajtFondue Creative Commons License 2017.01.13 0 0 3444

Szia! A lakóautóval kempingen kívül nem nagyon szeretik, ha éjszakára megállsz. Erre gondoltál?

Az autópálya matrica: https://www.ch.ch/fr/vignette-autoroutiere/

Alagútért és hágóért, ahol közutak mennek, nem kell fizetni.

Előzmény: Geryson (3443)
Geryson Creative Commons License 2017.01.13 0 0 3443

Kedves Fórumozók!

 

Kitaláltam, hogy - egyszer végre - ki kellene menni Svájcba. Tehetném ezt fapadossal Bázelbe, kocsibérléssel fűszerezve. Vagy tehetem ezt személyautóval (enyhén fárasztóan), sőt eszembe jutott a lakóautó, amit a kisebbik fiam eszméletlenül élvezne (velem együtt).

 

A kérdésem az lenne, hogy a svájci autóhasználati díjakról (mármint pályadíjakról, alagutakról, hágókról bármi ami pénzbe kerül) hogyan tudnék információt kapni? Gondolom a megállás egy ilyen géppel szigorúan szabályzott (mint ahogy úgy tudom szinte minden az), vagy egy egynapos megállással soha nincs gond? Ezt hogyan tudhatnám meg? Ha lenne német nyelvű oldal, már az sokat segítene.

 

Ha kimennék, akkor merre érdemes odakanyarodni? 7-9 napról beszélünk. Interlaken / Jungfraujoch / Matterhorn / Schilthorn és a végén egy Mont Blancra gondoltam így első körben de nagyon megköszönném a turisztikai tippeket.

erchegyia Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3442

Általában 5 frank a parkolójegy

 

...óránként :)))

Előzmény: Kiváló Postafiók (3441)
Kiváló Postafiók Creative Commons License 2016.07.27 0 0 3441

A túrázás jó ötlet. A legtöbb helyet meg lehet kocsival közelíteni. Általában 5 frank a parkolójegy. Érdemes kaját, innivalót vinni magatokkal. 

Itt vannak remek túraútvonalak: 

 

http://www.wanderungen.ch/de/

 

Nekem a legjobban a folyó-, patakvölgyek tetszenek. 

Pl. Aareschlucht, Aaschlucht (ez Engelbergtől indul lefele), Gorges de l'areuse.

 

Sok helyen ki van rakva a grillrács és a fa, mindenki használhatja. Van aki korán kimegy, hogy lestoppolja, de ha kész a kajája, akkor nyugodtan feldobhatod a sajátodat, ez itt így szokás.

 

Ami még nagy jóság itt, a Rheinschwimmen és az Aarebötle :) A Rajnán (Baselban) vitorlászsákkal csorognak kb 10-15 percet lefele, aztán visszasétálnak vagy ott megisszák a sörüket. 
Az Aarén gumicsónakkal lehet lemenni, ez egész napos program. Berntől el kell menni Thunig, ott lehet vízre szállni. Asszem a helyszínen van bérpumpa. Vonattal kell menni, vagy valaki visszamegy kikötés után a kocsiért.  Kikötés az Eichholzon, és ott lehet grillezni. 

 

A Titlist felejtsétek el, ha esetleg ilyesmin gondolkodtatok volna....:)

 

Előzmény: bornew (3425)
cobranco Creative Commons License 2016.07.25 0 1 3440

Sziasztok!

 

Kicsit megkésve bár,de annál nagyobb lelkesedéssel szeretném mindenki figyelmébe ajánlani,a tavalyi alpoktúrám utolsó epizódját:

 

 

Útvonal:

Brunnen-Schwyz-Ibergeregg/1406m/-Oberiberg-Unteriberg-Sihlsee-Einsiedeln-Sattelegg/1190m/-Vorderthal-Innerthal-Wagitalersee-Siebnen-Relchenburg-Walensee-Flums

 

Térkép:

https://drive.google.com/file/d/0B7uHOSB0QTyLRnFSbzRaTDI3Yjg/view

 

Túrabeszámoló/9 nap/:

http://users.atw.hu/cobranco/turabeszamoloalp_15.html

 

Fotoalbum:

https://plus.google.com/photos/108429527626914127671/albums/6261548071642856337

 

Aki az egész sorozatot végigszenvedte,gratulálok!...igérem,több nem lesz :)

isaac Creative Commons License 2016.07.13 0 0 3439

Termeszetesen meg fogod tudni ertetni magadat - ha mashogy nem, angolul.

Arra azert szamits, hogy a svajci nemet mas, mint a nemet (ezen sok nemet is meglepödik)

Előzmény: bornew (3438)
bornew Creative Commons License 2016.07.10 0 0 3438
Lenne még egy bugyuta kérdésem:-). Jól beszélek németül, eltársalgok angolul, de kumma szót nem tudok franciául. Azért valahogy meg tudom majd értetni magam, ugye?!
manitounickfree Creative Commons License 2016.07.09 0 0 3437

jó az anyag :)

van is 1-2 ismerős hely...

2014

Előzmény: cobranco (3424)
bornew Creative Commons License 2016.07.09 0 0 3436
Pont ilyen segítségre volt szükségem, köszönöm!!!
Szét is nézek, mit lhet tudni Lucern környékéről.

Autóval mennénk, szállásra általában 100Eur/éjszakát szoktunk szánni, remélem ennyiért itt is kapunk. Nem akarjuk egyszerre felfalni az országot, mindent egyszerre megnézni, 5 éjszakánál többet nem nagyon töltünk el sehol. Ennyi elég a gyerekeknek, vágynak haza.

Augusztusban tervezzük az utat: mi ilyenkor északra, vagy a hegyek közé utazunk a meleg elől. (A tengerhez nyár elején, vagy ősszel szoktunk menni:-).)
Előzmény: isaac (3435)
isaac Creative Commons License 2016.07.09 0 0 3435

Akkor talan mar meg is talaltad: SBB-nel az alabbi oldalon talalsz attekintest a turistaknak szolo kedvezmenyekröl.

http://www.sbb.ch/en/leisure-holidays/holidays--short-breaks-in-switzerland/swisstravelsystem.html

Latok pl. olyat itt, hogy a 16 ev alatti gyerekek ingyen utaznak, ha fizetö felnöttel együtt vannak (Swiss Family Card)

 

Svajc felfedezesehez, elsö utra szerintem remek bazis lehet pl. Lucern: maga a varos nagyon szep, vannak muzeumok, ha azok erdekelnek (pl. Verkehrshaus - Swiss Museum of Travel), es a közelben tavak es hegyek, valaszthatoan könnyü kis vagy nagyobb turakkal ha kirandulni / setalni szeretnetek  (pl. Weg der Schweiz szakaszai).   Mindemelett viszonylag közepen van, masfele is könnyen el tudtok jutni. 

 

Amugy autoval jönnetek, vagy csak tömegközlekedes? (Meg ha autoval is, en ajanlom a helyi tömegközlekedes hasznalatat - talan a fenti tippek viszonylag elfogadhatova teszik a költsegeket) 

Előzmény: bornew (3433)
bornew Creative Commons License 2016.07.08 0 0 3434
Nézem az SBB- oldalt! Ez pl. tök jó!!!!
Előzmény: bornew (3433)
bornew Creative Commons License 2016.07.08 0 0 3433
Köszönöm szépen, nagyon sokt segítettél! Igen, szeretem a hegyeket. Sőt, még azt is tudom, hogy Svájcban naggggyon magas hegyek vannak:-), de én nem szeretnék felmászni a tetejükre! Nekem elég lentről nézni őket!

Azt is tudom, hogy a svájci átlagkereset és a magyar átlagkereset nem nagyon egyezik:-).

A tippek, amiket adtál, nagyon hasznosak!

Olvastam valahol, ogy Svájban is leteznek turisták számára akciós kártyák, amivel kedvezményesen lehet bizonyos szolgáltatásokat igénybe venni.

Tud erről valaki valamit?
Előzmény: isaac (3432)
isaac Creative Commons License 2016.07.08 0 0 3432

Ha jol ertelek, akkor nem magaval a magassaggal van bajod, hanem az odajutas, utviszonyok miatt kerülned a hegyeket: ebben az esetben megjegyeznem, hogy a legtöbb helyre el lehet jutni felvonoval, vagy vasuttal  - gondolom, igy kevesbe gazos

 

Bar igaz, valoban nagyon draga az orszag, nehany tipp:

1. SBB akcios oldalait: http://www.sbb.ch/en/leisure-holidays/day-trips/ideas-for-your-freetime.html

2. Szinten utazasi ötlet: idönkent vannak pl. napijegy ajanlatok jo aron, vagy SBB vagy különfele üzletekben (Migros, Coop, vagy pl. posta). Neha kombinalt ajanlatok vannak: elsö napijegy pl. teljes aron, többi kisebb - nagyobb rafizetessel, vagy egyszerüen csak felaron... es hasonlok - ezek mondjuk idöben korlatozott ajanlatok

3. szallas: javaslom, nezzetek meg az ifjusagi szallasokat: nincs korhatar, es svajci viszonylatban bizony nagyon jo aron vannak, es a szinvonal is jo. (külön ajanlat. Saas Fee - Wellness Hostel :-) )

 

Rengeteg gyönyörü hely van az orszagban - de a fenti tippek ellenere is szamitsatok ra, hogy draga lesz.

 

Remelem, segitettem.

Előzmény: bornew (3428)
bornew Creative Commons License 2016.07.08 0 0 3431

Ausztriából, bocsánat, mobilról írok....

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!