(Off story, avagy mese a juhsajtról. Apukám sem igen szerette, bár megette, ha muszáj volt. Aztán lehet, hogy egy darabka juhsajt mentette meg az életét, ifjú házas korában. A veszprémi egyetemen dolgozott tanszéki mechanikusként az 50-es évek végén, és részt vett egy munkában, ahol hegesztettek valamit. Tízórai szünetben az egyik kollégával elmentek a kajájukért, még morgott is a juhsajt miatt útközben, amit Anyu csomagolt neki. Még a folyosó végére sem értek, a laborban, ahol dolgoztak, hatalmas robbanás, ami nekilökte őket a csapóajtónak. A laborban egy kolléga meghalt, többen megégtek. Mint kiderült, egy palack szivárgott, és valamelyik jómunkásember rágyújtott...)
Só nélkül, persze, elég sós a sajt amúgy is. Ecet helyett nálam a citromlé a nyerő, ha mégis ecet, akkor fehér borecet. Almaecet nekem nem jó szagú ☺️ Bors opcionális, néha igen, a görögbe kis bazsalikom esetleg. Ez is olyan, mint a lecsó, a bolgárok/görögök is mind másképp csinálják 😉
Viszont ha már bolgár, és saláta: parázson feketére sütött padlizsán és paprika, lehéjazva, csíkozva, uborka, hagyma. Citromlé, olaj, tetejére juhsajt. Isteni!
A "grillszezon" a kinti sütögetésre vonatkozik, nem a kajára. Grillezünk egyet=sütögetünk a kertben. Mondjuk rácson a legritkábban szoktunk, ez igaz. És az is igaz, hogy van "grill"serpenyőm, ami értelemszerűen nem rácsos 😉
Saláták: maguk a bolgárok is ölre menő vitákat bírnak folytatni a paprika-nempaprika kérdésben, és kevés olajbogyót ők is használnak, inkább díszítésként. A különbség a görög és a bolgár saláta között inkább a sajtban van: a bolgárok juhsajtot adnak hozzá, míg a krémesebb görög feta részben kecsketejből van. És kicsit nehéz lenne lereszelni 😁
Én nagyon jól tudok szabálytalan salátát enni abból, ami éppen kéznél van. ;) De egyébként igazad van, ami majdnem olyan, az nem olyan. Palócleves pulykából, bab helyett borsóval és kapor nélkül. ;)
Megint jött egy albérlő vaddisznó süldőcske a fagyasztóba, úgyhogy reggelire hagymás velő volt, ebédre vaddisznófő leves (nyelvével, szívével) és rántott karaj, vacsorát kihagyom mert dagadt vagyok úgyhogy a töpörtyűből reggeli lesz lilahagymával, had szagolják a munkatársaim... :-)
Nem tudom, mikor jártál utoljára a bolgár tengerparton, a '70-es évek vége felé többször kempingeztünk (Primorsko, Aheloj), 1x sikerült vennünk fűzöld szentesi paprikát a burgaszi piacon.
Legyen benne friss paradicsom, kígyóuborka, hagyma, juhsajt.
Ma a vendéglői változat nyilván tartalmaz sokszínű kaliforniai paprikát,