Bors és fűszerpaprika (csak nagyon kevés) már főzéskor is megy bele, de citromlével már tálaláskor ízesíti ki-ki magának. Persze az egyéb fűszerekkel készített kocsonyákba (lásd lejjebb) mások mennek.
Én késhegynyi fűszerpaprikát szórok minden tányér kocsonyára. Csak nem mindegy, hogy mikor teszem ezt. Ha forrón, akkor "leúszik" az aljára, nem mutat jól. Ha hidegen, akkor meg már olyan "után"-szórás, szárazon ott lesz foltokban a tetején. A legjobb langyosan, akkor szépen "szétfut" rajta a pirospaprika, egyenletes lesz és nem ül le az aljára.
És hogy mivel esszük? Mi általában ecetet csepegtetünk rá. A férjem erős savanyúság levét is szokta.
Ja, és nagyon finom a kocsonya hagymás káposztával!
Egyszer kedvenc sógoromnak - tudván, hogy jobban kedveli, mint a cukrászatit -kedveskedtem "kocsonytortával":
Rendes kocsonyát főztem: csülök, füle-farka, stb. zöldség, fokhagyma, bors, csak még főztem bele csirkehúst és nyelvet is.
Egy vékony falú inox lábast jégkockákra tettem beleöntöttem egy réteg levet, majd amikor megdermedt csirkehús rendeztem el sugárirányban, majd megint lé+nyelv, lé+csülök színhús. Közé tettem a zöldségeket, s az utolsó rétegként párolt zöldborsót szórtam rá. tetejére persze lé került.
Nagyon tisztára sikeredett a lé, szinte minden látszott ami a "tortába" került.
Igazán jól nézett ki.
A "tetthelyen" meleg vízbe mártottam az edényt, így simán tálcára lehetett borítani. közepébe egy szál gyertyát szúrtam.....
Egy kérdésem is lenne: Ti szoktátok fűszerezni (fűszerpaprika, bors, citromlé stb.) a kocsonyát, mielőtt elpusztítanátok?
Nálunk is megvoltak az első tál kocsonyák, viszont csak evés közben jutott eszembe, hogy jó lett volna fényképezni..... Szintén evés közben jutott eszembe, hogy sehol nem említettétek még a disznónyelvet, mint kocsonyakelléket. Nálam ez alapfeltétel egy jó kocsonyához (feleségem mindig kihalász magának egyet, amit aztán azon melegében tormával és majonézzel (+ friss kenyér) megeszik), a többi viszont szeletekre vágva a kocsonyában végzi.
Amúgy van egy-két gombafaj, amit ha sűrűre főz az ember, akár kocsonyás is lehet az eredmény. TTAMÁS jobban tudja, de a fenyőtinóru pl. erősen nyálkás érzetű, nekem kocsonya lett a kalapbőr lehúzása nélkül, de lehet, hogy az alaplé is belejátszott..:}}}
Arra nem gondoltam, hogy a géppel hasogatott lábból nem lehet ( nem tudtam) úgy kibányászni a csontokat, hogy érdemes legyen a töltögetéssel veszkődni. Pár darabból azért sima rántott lesz, a kocsonya viszont "elég jó" minősítést kapott, reggel 3/4 6- -tól 1/3-ig izgett-mozgott.
Azt már nem? :))) Miért? Tudom, hogy laska az, ami van otthon, csak gondoltam, hogy valami aromásabb gombaporral, vagy gombával fel lehetne dobni, hogy íze is legyen:)
Na, azt már nem..:}}} Nem ragaszkodok a laskához, de az van kéznél. Azt hiszem, hogy megpróbálom egy kis fűszervajas kencébe begyógyítani, egy-két ilyet próbának, a többi fűszervajjal. Már főnek az alkatrészek hajnal óta, holnap megsütöm, aztán beszámolok.
Igen, láttam, és nekem is az a véleményem, hogy valami aromásabbal jobb lenne. De ha mindenképpen ragaszkodsz a laskához, akkor tegyél mellé pár szárított vargányát, vagy valami aromás gombaport. Szerinted egy fűszeresebb darálthússal milyen lehet?
A másikban írtam, hogy talán laskából ácsolok valamit, azzal töltök egy-kettőt, meg azért a fűszervajat is megpróbálom..:}} Mindjárt húzok a henteshez az alapanyagokért, besózom, aztán pénteken élvezkedés főzésileg.
Nembaj mert a kukta amiben a kocsonya készült az meg fém. Na be is szerzek neonzöld műanyag, lehetőleg fogmosó poharat és abban fogom inni a szürkebarátot a műanyagedényes kocsonyához.:)
Emm bátyó!Tőled,mint étel-ital gurutól azért többet vártunk volna.:-))))A finom kocsonyához végképp nem illik a műanyagedény.Ez olyan-horribile dictu-,mint neonzöld műanygpohárból bort inni.
Találtunk egy süldőkutyát, kirakták egy autóból, Apósomék befogadták. Túl sokat kellhetett önellátásra berendezkednie, mert bár mindig ehetett eleget, állandóan elmászkált, és hozott haza ezt-azt, lerakta, de nem ette meg.
Hozott oldal szalonnát is, de a csúcs egy tányér kocsonya volt..:}}}
Na épp ezt emlegettem, hogy a hét végére valamit belegyógyítok egy-két darabba, aztán beszámolok. Alighanem valami fűszervaj- figura lesz, majd kiderül.
A fagy még istenes,mert max kicsit jegeces lesz a kocsonya,1-2 óra alatt kienged bent.persze a -5 fok alatti hőmérséklet már nem az igazi.A nagy hőmérséklet ingadozás a nagyon nemjó,meg a nappali mondjuk 10 fok feletti celsius meg az éjszakai -2-3 együtt. Különben mi panelban is kiraktuk az erkélyre a kocsonyát..)
És még fájdítja is az ember szívét.....:) Amúgy pont ezt szerettem volna kérdezni: mondtad, hogy ti szabadban tároljátok (kertes ház rulez), de ilyenkor nem kell figyelni a fagyokra? Ezek szerint igen. Azért gondolkodtam csak, mert én pl. szoktam, lefagyasztani is kocsonyát -ha esetleg bazisok készült volna és romlásveszély fenyeget) azt pedig újra fel kell főzni, hogy ismét kocsonya legyen.
Off a fenét, vagy mi :))) Tehát: a rántott lábat ismerem, én azt hittem (azon túl persze, hogy mennyei ízt kap a sok zöldségtől és a többi hozzávalótól) hogy valami spec dolgot is művelsz vele. Plusz fűszer, töltelék stb.
Nálunk vegyes a kép, én használok - nem túl sok- sárgarépát, egy szál zöldséget, ezt-azt, de a magam adagjába mindig teszek sárgarépát, meg ( Irgalom Atyja ne hagyj el!) főtt tojás-karikákat.
Sőt, egyszer begorombultam, és rengeteg tököléssel csészében olyat tettem, hogy magam is megbántam:
ki lehetett borítani némi melegvizes lazítás után a tányérra, és még valahogy ki is nézett.
Na , de nem mostanában leszek ekkora marha, mert annyit nem ért..:}}}