Keresés

Részletes keresés

Dulifuli Creative Commons License 2002.11.25 0 0 102
Oké, elfogadom, főleg, ha definiálod, hogy mitől dinoszaurusz egy lény.
Előzmény: cerebrum (101)
cerebrum Creative Commons License 2002.11.21 0 0 101
Hát, ha elfogadjuk, hogy a madarak a dinoszauruszok leszármazottjai, akkor valóban nem haltak ki. De az általad említett varánuszoknak és kaméleonoknak semmi közük sincs a dinoszauruszokhoz, hacsak annyi nem, hogy mindannyian hüllők.
Előzmény: Dulifuli (99)
Raphael Creative Commons License 2002.11.21 0 0 100
Valoszinuleg veletlenul halt ki az osszes dinoszaurusz. Ez igy hulyen hangzik, de pld a nagy permvegi kihalasban a fajok 95%-a kipusztult, a dinok elodei is akkor kaptak meg azt az eletteret amit kesobb hasonlo okbol atadtak az emlosoknek. Nem ez lenne az elso eset hogy egy valtozatos es fajgazdag csoport nyom nelkul kipusztul.
Előzmény: Dulifuli (97)
Dulifuli Creative Commons License 2002.11.20 0 0 99
Miért, Szerinted kihaltak? Nézd meg, hány gyíkféle él ma is! Varánuszok, kaméleonok, stb. Mit gondolsz, ezek a fajok mióta léteznek?
Előzmény: cerebrum (98)
cerebrum Creative Commons License 2002.11.20 0 0 98
Jó, de elfelejted, hogy voltak kis testű dinoszaurusz-fajok is szép számmal. Ők vajon miért haltak ki?
Előzmény: Dulifuli (97)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.24 0 0 97
Nem tudom pontosan, mi volt az oka annak, hogy a dinók kihaltak, más fajok pedig túlélték, de talán a termetükkel függ össze. Ma is léteznek "ősvilági" lények, épp tegnap láttam néhányat az Állatkertben. Ezek maximum krokodil méretűek. Lehetséges, hogy a meteor becsapódása következtében olyan mértékben megfogyatkozott az ennivaló, hogy előbb a nagy növényevők haltak éhen, azután - amikor már ezek hullái is elfogytak - a nagy ragadozók is. A kisebb állatok azonban még mindig találhattak elegendő ennivalót.
Előzmény: cerebrum (95)
predi Creative Commons License 2002.06.21 0 0 96
Tehát valaminek a megmentése, az egy másvalaminek az elpusztítása. (Pl egy fészkéből kiesett kisfecske megmentése, az sok később általa megevett szúnyog elpusztítása.)
Tehát bármilyen beavatkozásnak (erkölcsi?) következménye van.
A be nem avatkozás pedig egy a számtalan beavatkozási lehetőség közül.
Előzmény: cerebrum (95)
cerebrum Creative Commons License 2002.06.21 0 0 95
Igen, igazad van. Bár én soha nem hittem a meteoros kihalási-elméletben, ahhoz a dinók túl komlex lények voltak. Különben is, megtudná valaki mondani, hogy pl. a krokodilok vagy a madarak hogy a fenébe élték túl ezt a kataklizmát?

De tény ami tény. Ha a dinók folytatják uralmukat 65 millió évvel ezelőtt, az biztos, hogy azok a csökött kis emlőrágók (a mi őseink), amik ott szaladgáltak a dinók lábai közt, labdába se tudhattak volna rugni.

Előzmény: predi (93)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.12 0 0 94
Biz lehet, hogy a raptorok uralnák ma is a bolygót. És az is lehet, hogy a bolygó így járna jobban.
Szerintem jogunk lenne eltéríteni az aszteroidát, azután vadászkirándulásokat szervezhetnénk a raptorokra, meg a T-Rex-ekre, és amikor mindet kiirtottuk, akkor elkezdhetnénk összefogdosni az emberszabásúakat, vagy elődeiket, és beiskolázni őket, mert úgy többet kapnánk értük a rabszolgapiacon.
Persze, ezt az utóbbi bekezdést nem gondoltam egészen komolyan, csak addig, hogy aszteroidát eltéríteni nem csúnya dolog - kivéve, ha éppen a bolygó felé irányítjuk.
Előzmény: predi (93)
predi Creative Commons License 2002.06.12 0 0 93
Jogunk van-e megvédeni egy bolygót? Pl. ha látnánk, hogy egy hatalmas aszteroidapecsapódás óriási pusztítást végezne az élővilágában. Jogunk lenne-e eltéríteni az aszteroidát?
Ha a dinókat kipusztító aszteroidát valaki eltérítette volna megmentette volna az élővilág 99%-át a pusztulástól. Lehet, hogy a raptorok beszéd és kóoperációs képessége fejlődött volna tovább, és ma ők gondolkoznának a mi szintünkön. De ember nem létezne!
Előzmény: Dulifuli (92)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.11 0 0 92
Szerintem ahhoz jogunk van, hogy azt vizsgáljuk, hogy alkalmas-e a bolygó az életre, van-e ott élet, és ha igen, milyen. Viszont ha van, akkor nem hiszem, hogy jogunk van megváltoztatni az életkörülményeket olyan módon, hogy mi élhessünk ott, és akik eddig ott éltek, azok ne. Az ott élők értelmes volta nehéz kérdés, mert az értelem viszonylagos. Honnan tudjuk például, hogy mennyire értelmesek a páfrányok? Lehet, hogy ők már réges-rég rájöttek, hogy hülyeség a relativitás. Az is lehet, hogy olyan koncerteket rendeznek, amikről Beethoven és a többiek még csak nem is álmodtak.
Minket pedig valószínűleg szintén csak tanulmányoznak a földönkívüliek. Persze, lehet, hogy csak azért, hogy megtudják, ehetők vagyunk-e...
Előzmény: predi (91)
predi Creative Commons License 2002.06.10 0 0 91
Furcsa egy felvetés. Mert hol húzod meg a határt? Jogunk van-e terraformálni? Jogunk van-e egyáltalán odamenni? (Mert ugye már ez is önmagában valamilyen szintű beavatkozás.) Vagy csak akkor nincs jogunk beavatkozni, ha már értelmes lények vannak ott?
Lehet, hogy minket is azét hagynak békén a földönkívüliek, mert erkölcstelen lenne bevatkozniuk a fejlődésünkbe?
Előzmény: Dulifuli (85)
Első Polgár Creative Commons License 2002.06.08 0 0 90
en agyat probaltam modellezni vele. de nem sikerult.:-(((
a lenyeg az volt, hogy volt egy elolenyem, amelynek voltak sejtjei. a sejteket veletlenszeruen ossze lehettek kotve x szamu masik sejttel, tehat mindegyik sejt vehetett inputot x szamu masik sejttol (vagy akar sajatmagtol is) es a 4 alapmuveletet vegrehajthatta ezekkel az inputokkal. es ez lett az outputja, amelyet mas sejtek felhasznaltak.
volt egy indulo sejt, ahonnan az elso jel indult, es volt egy vegso sejt ahol az eredmenyt le lehetett olvasni.
az elolenyek genomja a kapcsolatokat es a vegrehajtando muveleteket tartalmazta, volt mutacio, rekombinacio, meg fajokat is gyartottam (szaporodasi kozossegek).
a kiertekelo fuggveny a szinuszfuggveny volt, azaz azok eltek es szaporodtak, akiknek az outputja legkozelebb volt az inputfuggveny szinuszahoz.
futtattam napokig 100-200 elolennyel, (mindegyiknek kb 100 sejtje volt), jo parszazezer generacioval, de a fuggvenyertekek semmit sem javultak.
ugyhogy feladtam.
Előzmény: predi (81)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.08 0 0 89
Eddig azt hittem antropikus elvből van erős és gyenge.:-))
Előzmény: debreciner (75)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.08 0 0 88
"Az "intelligens" jelzőt elhamarkodottnak érzem...
A leírás alapján inkább vadállati viselkedést mutattak. Közeledtére eltávolodtak, körülvettek dolgokat, ráültek a villanyvezetékre."

Egyetértek. Ez nem feltétlenül intelligens viselkedés, az is lehet, hogy csupán elektroszatikus vonzás illetve taszítás, vagy valami ehhez hasonló dolog.

Előzmény: predi (72)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.08 0 0 87
Jó a felvetésed, de én szeretnék válaszolni a kérdéseidre, mármint megírni a véleményemet.

1.) számukra vajon, hemzseg-e emberektől a híres New York-i Times Square?

Természetesen nem, még a létezéséről se tudnának.

2.) beszélhetünk-e egyidejüségről, ha harmadnapra a monszun elmossa a fáradságos munkájuk eredményét, az óriás nádsípot?

Beszélhetünk. Csak éppen ők nem fognak tudni arról, hogy máshol mi történik. Visszafelé ez nem biztos, hogy igaz, mint azt nemsokára leírom.

3.) van-e, volna-e jogunk Coca-Colával, meg szinesTV-el „segíteni” nekik?

Nem hiszem, és szerintem értelme sem lenne. Bár esetleg meg lehetne mutatni nekik, hogy mi minden van még a Földön, és akkor eldönthetnék, hogy mi kell nekik, és mi nem.

4.) számukra halálos, fertőző betegség esetén megmenthetnénk-e az életük? Ha igen, hogyan?

Igen. Például műholdak segítségével figyelhetnénk őket anélkül, hogy tudnának róla, és észrevehetnénk, ha valami megváltozik az életükben, és az orvostudomány talán képes lenne erre. Helikopter pedig van. Szerintem kötelességünk is lenne segíteni, ha képesek vagyunk rá.

Előzmény: RIPityom (55)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.08 0 0 86
"Apro pontositas: a galaxisok nem osrobbanassal keletkeznek"

Ezt honnan tudod? Láttad már egy galaxis keletkezését?
Kételyek persze lehetnek, de szerintem ma ezt nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni.

Előzmény: Raphael (35)
Dulifuli Creative Commons License 2002.06.08 0 0 85
Szerintem ez a terraformálás morális problémákat is felvet. Konkrétan arra a kérdésre gondolok, hogy van-e jogunk egy másik bolygót terraformálni? Én azt hiszem, hogy csak akkor van, ha az esetleg ott található életet ezzel nem veszélyeztetjük. Tehát minden terraformálási kísérletet meg kell előznie egy vizsgálatnak. Már csak azért is, mert mi sem örülnénk, ha idejönnének a zöld emberkék, akik csak mustárgázt tudnak lélegezni, és szépen átalakítanák Földet, hogy Nekik megfeleljen.
Előzmény: cerebrum (20)
predi Creative Commons License 2002.06.07 0 0 84
Az ember alapvető motivációja, hogy mindig többet akar. Akármennyije van, azt megszokja és már több kell neki. Egy szóban TÖBBET.
El tudok képzelni azonban intelligens létformát, amelyik más alapmotivációval bír. Pl.: BELESIMULNI. Egy ilyen szerzet nem pusztítaná a környezetét, hanem vidáman éldegélne benne.
Kedvenceim a delfinek, akiknek az agya úgy viszonyul az enyémhez, mint az enyém a kutyáméhoz. Lehet, hogy ők egyszerűen más motiváció alapján éldegélnek?
tere Creative Commons License 2002.06.04 0 0 83
Predi, nem jártam. Majd megnézem, ha lesz időm.
predi Creative Commons License 2002.06.04 0 0 82
Talán mert azt képzeljük, hogy a valamik valamiből vannak.
Amúgy jártál már a "Definiálja valaki az anyag fogalmát" fórumban?
Előzmény: tere (79)
predi Creative Commons License 2002.06.03 0 0 81
GO-t. Ez a legnépszerűbb olyan észjáték, amelyikben az ember még magasan felülmúlja a gépet. Vagyis igazi kihívás.
Előzmény: Első Polgár (80)
Első Polgár Creative Commons License 2002.05.31 0 0 80
mit modeleztel?
Előzmény: predi (78)
tere Creative Commons License 2002.05.31 0 0 79
Miért van az az érzésem, hogy a létezést mindenki csak anyagi formában képzeli el? Szerintem el kéne szakadni ettől a gondolkodásmódtól...
predi Creative Commons License 2002.05.31 0 0 78
Azt mondod, hogyha mégegyszer lejátszanánk az evolúciót, akkor a véletlenszerűségek miatt nem jönne létre újra az éretelem.
Hosszú ideig foglalkoztam evolúciós alapon működő programok készítésével. Egészen meglepően bonyolult dolgok megoldását meg lehet találni ilyen algoritmusokkal már a mai számítógépeken is. A kezdeti értékek változtatásával vagy a időközbeni véletlen szintjével a fejlődés sebességét esetleg lehet befolyásolni. A fejlődés tendenciáját azonban a véletlen elemek nem változtatják meg. Előbb-utóbb mindegyik populáció azonos szintre jut azonos peremfeltételek esetén. Mindezek alapján én határozottan úgy gondolom, hogy az evolúció törvényszerűen jut el az értelmes lényekig.
Így aztán kénytelen vagyok vitába szállni azzal is, hogy az értelmes élet ritkán jön létre. Valószínűbb, hogy az anyag törvényszerűen tudatára ébred. Bennünk és másokban is.
Előzmény: debreciner (76)
predi Creative Commons License 2002.05.31 0 0 77
Nem csípem az antropikus elvet. Addig rendben van, hogy az olyan típusú világokban, mint amiben mi élünk ki kell tudnia alakulnia az intelligens életnek. De ebből nem következik, hogy csak ilyen típusúban tud kialakulni!
Mint ahogy a vallásos magyarázat sem következik belőle, miszerint azért ilyen a világ, hogy mi létrejöhessünk benne.
Előzmény: debreciner (75)
debreciner Creative Commons License 2002.05.30 0 0 76
Az esetlegesség neodarwinista érve

Ennek a lényege az, hogy a földi élet kialakulásának lépései véletlenszerüek (ha még egyszer lejátszanánk, valószínüleg nem jönne létre az értelem).
A szemet az evolúció kb. 40 alkalommal találta fel egymástól függetlenül, míg az értelmet csak egyszer. Valószínü, hogy a Földön kívüli lényeknek szemük van, értelmük viszont nincs.

Mindazonáltal ellenérvek is vannak:
A magasabb szellemi képességek kialakulása

Vajon miért alakultak ki? Mi lehetett a matematikai vagy zenei vagy képzömüvészeti tehetség haszna az öskor viszonyai között?
Az evolúció elvileg nem alakíthat ki olyan képességeket amelyeknek majd csak évezredek múlva veszik hasznát. Azt sem tapasztaltuk, hogy a szaporodás sikerét növelnék ezek.

Egyes embercsoportok kb. 40 000 éve elszigetelödtek a többitöl, mégis ezekben is megtalálhatóak.

Számomra az egyetlen elfogadható magyarázat, hogy ha az agyvelö elér egy bizonyos szervezett bonyolultságot, akkor ezek a tulajdonságok szükségszerüen megjelennek.

debreciner Creative Commons License 2002.05.30 0 0 75
Az antropikus elv érdekességei

Az antropikus elv szerint a világegyetem tulajdonságai, amelyek látszólag tudatosan vannak beállítva, nem meglepöek, mert ha mások lennének,
mi most nem gondolkodnánk ezeken a kérdéseken.

Pl. az hogy egy bolygón élünk, kivételesnek tünhet mert a Világegyetem nagy részét nem bolygók teszik ki. De merthogy máshol nem lehet élni ezért nincs okunk csodálkozni.

A bi-proton, amely akkor jönne létre, ha a protonokat összetartó magerök egy hajszálnyival erösebbek lennének, lehetetlenné tenné az atomok kialakulását.

Valamennyi lehetöség közül azonban az alábbi a legfontosabb:

A világegyetem természetes atomi egységekben kifejezett kora és az atommagokban fellépö elektromágneses és gravitációs hatások aránya igen közel áll egymáshoz. (10^40 körül)
Ez látszólag véletlen egybeesés.

Tudjuk, hogy a minket felépitö atomok csillagok belsejében alakultak ki és szupernovarobbanások során kerültek ki onnan. Ez kijelöli az idöben elfoglalt helyünket: legalább egy csillaggenerációnak már el kellett múlnia, de nagyon soknak még nem, mert akkor már kevés alkalmas hely lenne az élet számára.

Valószinü tehát hogy az intelligens élet akkor alakul ki amikor a fent emlitett két érték kb. egy nagyságrendbe lép.

Az értelmes élet kialakulása igen valószínütlen.
Minél több véletlen lépésre van szükség, annál biztosabb, hogy a rendelkezésre álló idö végén jelenik meg. Ha a lépések száma 2 (genetikai kód és az értelem) akkor kiszámítható hogy még 1-2 milliárd évig lesz lakható a Föld. Ha azonban a lépések száma több tízezer, ahogy a biológusok többsége gondolja, akkor -sajnos- a hátralévö idö is csak néhány tízezer év.

(Davies nyomán)

debreciner Creative Commons License 2002.05.30 0 0 74
2 féle földön kivüli élet lehetséges:
-Földi eredetü (csak a Naprendszerben reális lehetöség) Ennek felfedezése a pánspermián kivül nem bizonyit semmit.

- A földitöl függetlenül kialakult. Ez lenne az igazi felfedezés

Ennek a biokémiája teljesen eltérhet a földitöl.
(balra csavarodó DNS, eltérö genetikai kód stb.)

Dr. Lecter Creative Commons License 2002.05.30 0 0 73
Én a "plazmagömböket" is elhamarkodottnak érzem. Legalábbis a Verőczei úr "fehér könyvében" leírtak és a mellékelt videokazettán látottak alapján.
Előzmény: predi (72)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!