Ha mar a kulminalis elvezetekrol folyik a szo akkor ugyebar meg kell emlitsuk a pacallevest (mar aki szereti, nekem nem jon be). Ajanlatos meg a friss pisztrang fogyasztasa a Tarnicai tavak kozeleben es feltetlen latogassatok meg a Feast nevu helyet Kolozsvaron, a Nicuklein utca 18 szam alatt, (muvesz mozival szemben) nagyon igenyes ott a konyha.
szerintem nem olyan rosszak a roman sorok sem.
Kicsit bele melegedtem az előző írásomba, teljesen kiment a fejemből, hogy most nem Erdélyben, hanem Kolozsváron vagyok, bocs. Úgyhogy passzt kell mondanom a jó miccses helyet illetően. Miután a város jellege a mérete miatt más, szerintem vendéglőben kell próbálkozni, az alkalmi vásárokon vagy parkokban a többségi testvérek dominálnak, néha gusztán csinálják. (Lásd feketetói vásár és környezete ősszel).
Szabad, csak nézd meg, hogy kitől.
Két kipróbált helyet tudok ajánlani feltétel nélkül: az első Feketetónál (Negreni) van, ott egy zöld fedett teraszos vendéglő középtájt (Popasul romanilor a neve). A neve ellenére tök jó. Bár magyarul nem beszélnek, szokják a rendszert, mikor harmadjára ültünk be, már kaptunk poharat is az üdítőhöz, addig nem volt divat. Azért is szeretjük, mert üvöltetik az arab-török style zenéjüket.
Ketteske: Homoródfürdő, azt hiszem Homoród a vendéglő neve. A terasz mellett készítik szabad tűzön. Ez már tömény székelyhon, nyelvi gond nélkül.
Mindkét helyen nagyon finom a mititei (miccs), többször próbálkoztunk. Mire Homoródra odaérsz, már biztos meg is éheztél Feketetó óta.
Ja, és még valami. Mindkét helyen faszénparázson sütik, ezért nem szívja meg magát olajjal. Inkább a faszenet használják, számomra újdonság volt az olajos verzió.
Köszi, a felvetés jogos. Gondolom, különösen nyáron nem szabad ilyet venni. Lehet, hog ymégsem eszem ilyet?
Moll: A jagermeister bulit ma estére halasztottam, tegnap dógoznyi kellett...
Kedves Joe Black!!
A mitcs, (vagy mititei) egy darált (birka, és/vagy borjú)-húsból készült fasírozott-féle, aminek az alapanyagát hentes-boltokban lehet kapni. NYERSHÚS: éppen ezért rettentő sok bizodalmat igénylő dolog, mert a kevert darált húst ( a recept szerint) a húsboltokban néhány napig még "érlelik", azaz erjesztik... Te, amikor a hentesboltban "mitcs"-húst veszel, már ezt a bizonyos erjesztett, a romlás szélén álló húst veszed meg. Elkészítéséhez hozzátartozik egy kb. olyan kinézetű edény, amire itt azt mondanák: VOK; csak ez még valamivel laposabb. Lehetőleg nyílt tűzön, a fent említett edényt a láng fölé tartva felforralják a benne lévő olajat, majd az olajba teszik a kb. 10-15 cm. hosszúságú, mitcs-húsból gyúrt kolbászkákat; ezeket folyamatosan forgatva az olajban, kisütik, majd úgy eszik, ahogy itthon egy rablóhúst megennél, sok zöldséggel, tehát paradicsommal, paprikával, hagymával, kenyérrel, sörrel, stb... Ha eltalálták az "erjesztés" időtartamát, a kellemetlen illat és mellékíz a sütéskor eltávozik a húsból; ha nem, akkor büdös lesz a hús, és kapsz egy jó nagy gyomorrontást; ezért fontos, hogy hol veszed meg a nyers mitcs-húst, mert minden az "erjesztés" időtartamától függ... Én már ettem jót is, rosszat is, szerencsére nem túl érzékeny a gyomrom a rossz húsra, mert egy alkalommal nekem ugyan semmi bajom sem lett, viszont a feleségem, fiam, lányom IRGALMATLAN gyomorrontást kaptak a mititei-től; és még valami: én a helyedben óvakodnék az utcai mitcs-árusok portékájától, a fent említett okok miatt...
dongenaro
Egyik sem, rendes étteremben és állítólag ott a legfinomabb Kolozsváron. Ne kérdezd meg hol volt, nemtom :) Mi egy tősgyökeres kolozsvári lánynál laktunk, de ő viszont nem igazán beszél magyarul, én nem beszélek románul. A barátnőm mindkét nyelvet beszéli, tehát áthidaltuk a problémát :)
Inkább előétel mint fő. Kenyérrel a legfinomabb, de ették körülöttünk sültkrumplival is.
Amennyire tudom nem román és nem erdélyi étel, de mégis náluk ill. tőlük terjedt el. Fasírthoz hasonló, fele marha és fele birkahúsból áll és elég erősen fűszerezett. Kolozsváron nagyon finom volt.
Ordát ettem, Brinzát a Sora nevű ábécében vettem, ami a Bolyai végén van. Nagyon finom az ananászos Cappy is, azt pl. a Carpatia cukrászdában lehet kapni a Mátyás szoborral szembenállva, jobbra lefelé van a cukrászda. Ott ették ki a sütimorzsát is a tányéromból a koldusgyerekek. Külön finom és nekünk való az Izvorul Minunilor nevű zöld, buborékmentes ásványvíz. Ezt mindenkinek ajánlom. Sok jó pizzás is van, s egy ezresből degeszre ehetjük magunkat.
Örülök, hogy nemcsak én voltam "elájulva" a temetőtől. Emlékszem még egy egyiptológus sírjára, egy piramis volt kéménnyel. Volt egy öngyilkos srác akinek ott volt egy ülő kőszobra. Feltűnt, hogy sokkal több fénykép van a sírkövön mint nálunk és, hogy a vörös csillag milyen jól összefér a kereszttel :)
Tetszettek a családi kripták, néhányba be lehetett látni. Szerintem a temető önmagában megér egy délutánt.
Amitől te írtál sírfeliratokat én is olvasgattam, csak nem jegyeztem meg ilyen jól. Apáczainak is elég hosszú sírfelirata volt.
Ordát evett valaki? Feta jellegű sajt, nagyon finom. A piacon vettünk.
én kb másfél honappal ezelött jártam életemben elöször Kolozsváron, sajnos csak egyetlen napocskára.
viszont a jövö héten 3 napot töltök ott- és már nagyon-nagyon várom.
Tudom, 1 nap semmire nem volt elég, de ahogy a topicinditoja is mondotta, engem is ugyanaz a kettösség fogott meg abban a városban, amit ö.
És akárkivel beszéltem, lenyügözött a természetükböl fakado kedvességük és izes beszédük- olyan gyönyörü szohasználatuk, szofordulataik vannak.
És egyébként - halkan megjegyzem- 10 évvel ezelött mi sem voltunk különbek, egy Nyugatrol ideérkezö vendég számára.
Jártam valami egyetemi klubban, ami piszok hosszu és füstös, de baromi jo hely volt.
Remélem, másodszorra sem fogok csalodni.
A Házsongári temetö pedig egyszerüen megismételhetetlen, és gyönyörü. Találtam egy sirt, aminek a feliratát leirtam magamnak, mert annyira gyönyörü, hogy összeszorult a szivem. Ha nem baj, leirom ide. Sajnos, mivel a sir igen régi (1780 körül születettröl van szo), 1-2 helyen olvashatatlanná vált az irás:
" ...os jellegu nöi...
Egyik fényes csillaga
Leszay Julia
Megtört gyászos férje vele a joval minden örömeit e sirba temette.
E látogatott nemzet nöi világa ha nyomdokait követi, a férfi tetterös lesz, a haza felvirágzik"
Szia! Mint írtam, én sem vagyok erdélyi, de megragadott az a kettősség, amely mindkét kolozsvári látogatásomkor jellemezte a várost. Eszméletlen, katasztrofális lepukkantság, és a sárban, koszban hatalmas értékek. Ezért is iindítottam ezt az oldalt, remélem, beindul és nem tűnik el.
Kedves Joe Black!!
Örülnék, ha Erdély-szerte ilyen topicok nyílnának, és a lánglelkű lokálpatrióták végre lehetőséghez jutnának, hogy szűkebb pátriájuk minden szépségét elmeséljék... Nagyon örültem pl., mikor egy csíksomlyói búcsú után hazaérve a neten MAGYAR NYELVŰ honlapot találtam, amit Csíksomlyón, egy (most nem jut eszembe, melyik) szerzetesrend tart fönt. Így hát, ameddig lehet, az internet közelebb tud minket hozni egymáshoz, és minél több van az ilyen lokál-honlapokból, annál jobb!! A miénk egy picit különböző; nálunk az Erdélyben született, és M.o.-ra kivándorolt honfitársaink gyülekeznek. Rengeteg téma van még, amikről egyáltalán nam beszéltünk, pl. az egészen primitív "hogy vagytok" kérdés mellé a honvágy, a hazajárás Erdélybe, az ott tapasztaltak hatása a már itt élőkre, a magyar állam el-elmaradozó, hajdan nagy PÍÁRRAL kísért (politikai fogantatású) segítségei, adományai, és persze a gyakorlati tudnivalók. Én személy szerint nem vagyok erdélyi, viszont próbálom azt a nagy-nagy szeretetet visszaadni mindenkinek a topicunkon, aki erdélyi létére itt él, amely szeretetet én Erdélyben kaptam, és kapok minden utamon, és úgy érzem, ez utóbbit sohasem fogom tudni úgy meghálálni, ahogy szeretném...
dongenaro
a jéger tejjel a saját agyunk szüleménye volt, de azóta így isszák egy dublini kocsmában is :)) Mi találtuk ki, lakáson ittuk. Ne várj vele januárig, próbáld ki ha szereted a jégert :)
Igen, ő tényleg Darjeelingben van.
Örülök ennek a jagermeisteres storynak. Hol ittad, lakáson, vagy kocsmában, mert ha az utóbbi, akkor januárban kipróbálom!
Most csak egy bulizós hely jut az eszembe. De sajnos a név nem ugrik be. A Mátyás tértől elindulsz jobbra lefelé, hosszan a patak felé, a bal oldalon és nemsoká ott lesz.
Kolozsvár nagyon szép, egyetlen hely ahol jártam Erdélyben 2 éve. Kerestük Kőrösi Csoma Sándor sírját, mert kedves barátnőm szerint _tuti_ ott van eltemetve. Egész délután és este nem találtuk, pedig többen lelkesen segítettek. Utólag meggyőződésem, hogy fogalmuk sincs hol van, mert a kolozsváriak biztosan tudják; nem ott. Egyébként nagyon szép a temető, ez most elég morbid. Kőrösi mindezek felett Darjelingben keresendő :)), de ott van Apáczai Csere János, Dsida Jenő...stb.
Találtunk egy jó nevű szórakozóhelyet (Harley Café). Király, akkor itt biztos jó rockzene lesz. Mi volt helyette? Zámbó Jimmy és nem is lehetett más, mert a főnök ezt szereti :))
Ellenben itt ettem életemben először (pedig én is vidéki vagoyk) esküszöm génpanipulált epret és paradicsomot és itt ittam először jégermaistert házi tejjel. Na és még folytathatnám...
Egyszer még tuti visszamegyünk :))
Ha tudtok valami jó rock kocsmát azért ne tartsátok titokba pls :))
Kedves kolozsváriak!!!
Üdvözöllek Titeket az indexen, mint testvér-topicot! Amennyiben Kolozsváron kívül más, Erdéllyel foglalkozó témákra is kiváncsiak vagytok, szeretettel ajánlom a mi topicunkat: "Jártál már Erdélyben?" Itt az utazási-, szállás-, útinfo- Önsegélyző Klubon kívül bármilyen Erdéllyel kapcsolatos témában el lehet beszélgetni, lehetőleg a vastagon radális politikai témák mellőzésével, múlt, jelen, jövő, irodalom, történelem stb egyformán érdekes, ha nem is egyformán szívderítő... Mindenkit várunk szeretettel:
dongenaro