1 nagy piros húsú paprika, kicsumázva, kis kockákra vágva
reszelt parmezán sajt ízlés szerint
friss bazsalikomlevél
só
bors
Miközben megfőzzük a tésztát, enyhén megpároljuk a kinyomkodott, lecsepegtetett spenótót. Konyhai robotgépben a spenótot, a bazsalikomot, a fokhagymát, diót összeaprítjük. Miközben a gép dolgozik a keverékhez adjuk az olívaolajat, a citromlét, a sót, borsot, és addig turmixoljuk, míg sima állagú mártást nem kapunk.
A leszűrt tésztához adjuk a mártást, a paprikát és a paradicsomot.
Jól összerázzuk, végül a parmezánnal meghintjük.
/akit zavar a nyers zöldség jelenléte, párolja meg a paprikát-paradicsomot; mi imádjuk a zöldet minden formájában, így a vitamindúsabb változatot készítettem el:)/
ui.: Gere Tamás Roséját ittuk mellé; mindenkinek ajánlhatom! ;)
Köszönöm az érdeklődést, végül jól sült el a vacsora, bár a kaviár kimaradt és az eredeti elképzelés nagyban átalakult /a parmezán, a legbiztosabb pont azért megmaradt:)/.
Végülis szalagtésztából készítettem el az olaszos kaját, spenótos mártással tettem "krémessé". Ha érdekel a recept, szívesen leírom :) pá!
A szicíliai caponatába szoktak tenni sonkát is, nem? Akkor megfelel a második kívánságnak (más kérdés, h. a padlizsánnak most nincs szezonja, sőt, lassan a paradicsomnak sem...)
Olasz konyhában jártas fórumlátogatókat kérdezem: tudtok nekem ajánlani egy olyan receptet (nagy levegő...speciális igényeim vannak :-D), amiben: 1. kaviár van, mellette esetleg vmi zöldség és persze ízletes szósz másik verzió 2. van benne vmi sonkaféle, vagy bacon, ezen kívül zöldség; a szósz itt is nagyon fontos
Magvetés nedvesítéséhez tisztára mosott szórófejes flakon (pl. ablaktisztító) használok. A vetést célszerű üveglappal takarni, hogy csökkenjen a párolgás.
Az sem mindegy, hogy milyen gyakran öntözöd azzal az ásványvizes kupakkal! Inkább ritkábban több vizet adj neki, mint folyamatosan keveset. Ha csak a felszínt tartod nedvesen, az pont a penésznek kedvez. Ha ki is csírázik a mag, úgyis lefelé indul a gyökér vizet keresni, a felszíni nedvesség eredménye pedig az lesz, hogy elrohad a kis növényed szára és eldől.
Ásványvizes kupakkal öntöttem rá a vizet, nehogy az üvegből túl sok ömöljön, így csak a felszíne lehetett nedves... A föld meg... frissen bontott, zöldségtermesztéshez ajánlott föld. Bár ez gondolom semmire se garancia.
Azt sejtettem hogy a novemberi csíráztatás nem túl alkalmas, csak túl kíváncsi voltam hogy tavaszig várjak :) Hát...aki kíváncsi, az viselje a kudarcokat is :D
Igen, az a lyukas cserepes! Csak a lyukakban maradt meg a növény, hisz belülre semmi fény nem jutott... A lyukaknál meg nem túl nagy az életterük...szóval szép az a cserép nagyon, de nem százas a tervezése:)
Akkor inkább kinthagyom, csak beljebb hozom védettebb helyre. Először amikor a 10 fokot olvastam gondoltam beteszem a szekrénybe ami kint van, de aztán elértem a lehetőleg világos részt is :)
Penész: ha nem sterilizált vetőföldbe szórod a magot, és az egyéb körülmények is összejönnek (légnedvesség, hőfok), akkor szokott bepenészedni. Általában a túlöntözés jele. Ahol megjelenik a penész, ott szinte biztosan sokkal több a víz, mint ami a csírázáshoz feltétlenül szükséges...
Petrezselyem, majoranna télálló, de vigyázni kell, hogy télen se száradjanak ki, tehát, ha kint hagyod, és lesz olyan téli nap, hogy a földje kiolvad, akkor egy kicsit meg kell locsolni. A bazsalikommal bármit csinálhatsz, nemsokára befejezi földi pályafutását. Nem télálló, átteleltetni csak a nagyon kísérletező kedvűek próbálják, de nem sok sikerrel, ráadásul tavaszi magvetésből szebb példányok lesznek addigra, mikorra az esetleg megmaradt tő magához tér...
Én kint hagynám, mert ha nem tudsz 10 fok alatti teleltetőhelyet (lehetőleg világosat) folyamatosan biztosítani, akkor inkább ártasz azzal, hogy nem szakítod meg a vegetációjukat.
Rájöttem hogy a konyhakész nagyon nem jó szó. Szóval adták hozzá a földet meg a magokat, és itthon összeborítottam, vártam hogy nőjjön. Kertkész:D inkább.
Amugy az erkélyen van egy ilyen "konyhakészen" vett fűszeres cserép (konyhás topicban mutattam nyáron tán rémlik), abban megmaradt a petrezselyem, majoranna és egy állandóan kb 6 mini levéllel büszkélkedő bazsalikom :D
Nekik jó kint, vagy hozzam be?
És a magos cuccnak jó az ablakban, vagy tegyem ki? :D
Gondolom valami hyperben vetted, ezek azonnali felhasználásra jók csak, még az sem segít, ha azonnal átülteted normális földbe. A magvetés a biztos, idén már én is így termeltem, még mindig virít az erkélyen a ládában 2 tő.
Hogy mi a gond az aurámmal, hogy a bazsalikomok nem szimpatizálnak velem... :S
Amit vettem cserepeset, elkezdett meghalni, aztán láttam hogy penészedik a szárától felfele.
Most vettem magot, beszórtam a földre pár napja, azt írta a tasak nem kell befedni földdel. Most szépen látom hogy csírázik. Mellette meg hogy penészedik:S
Na megyek is megkeresem a fűszernövényes topicot, hátha van ott valaki.
Najó hát ezek a csomagolt "lapraszerelt" sajtok sok esetben a sajt elnevezést se érdemelnék ki. Mint a parmezán por, amit sótartó szerű izében árulnak és abból szorható... Brr.
Azok csak írják is máshogy, ha már sem a színe, sem az illata, sem az állaga, sem az íze nem olyan, mint egy eredeti "Edammer"-é, akkor inkább ne legyen az a neve sem.
Én meg azt hittem hogy az én elmaradásom hogy edáminak ismerem az edámit, mert már több helyen is láttam eidaminak. Pl a bakony és a sole márka is így írja.