Keresés

Részletes keresés

Lalo Creative Commons License 2012.05.20 0 0 6037

Maria Deraismes 1828 - 1894  

 

nokert.hu

 

Francia író, újságíró, feminista, szabadkőműves, az első francia feminista szervezet, a L’Association pour le droit des femmes (Egyesület a nők jogaiért) megalapítója.

Lalo Creative Commons License 2012.05.11 0 0 6036

Egy kis pontosítás:

 

A Nagyoriens honlapján - http://www.nagyoriens.hu/-  a Jászi Oszkár páholy adószáma szerepel:

 

"Adójának 1%-ról rendelkezhet úgy, hogy azt a Jászi Oszkár szabadkőműves egyesület kapja.

Adószámunk: 18127320-1-41"

 

Tehát a Jászi Oszkár páholy javára lehet rendelkezni.

 

Maga a Nagyoriens (18170995 1 41) az Apeh honlapján megtalálható közlemeny szerint hibás elszámolási adatok megadása miatt ki van zárva a lehetséges kedvezményezettek köréből, tehát a javára nem lehet rendelkezni.

 

Előzmény: Márton László (6035)
Márton László Creative Commons License 2012.05.11 0 0 6035

A Magyarországi Nagyoriens honlapján megtalálhaató a változatlanul érvényes adószám. Tavaly valamilyen adminisztrációs hiba történt, amit azóza kijavítottak.

Nyugodtan utaljatok erre a számra - a Nagy Építőmester fizesse meg! (de ne a kincstárnak).

Bigskorpio Creative Commons License 2012.05.03 0 0 6034

Május eleje van, közeledik az adóbevallások leadásának ideje. Rendelkezni kell a 2x1%-ról.

Tavaly egy olyan névre-adószámra akartam elküldeni, amit korábban itt olvastam, de később kaptam egy értesítést, hogy oda nem utalható, tehát a pénz megy a nagy kalapba. Most rosszindulatú leszek: szerintem a felajánlott pénzek egy része -ha nem a nagy része- úgyis a központi költségvetésben landol.

 

Hétfőig meg kellene tudnom az egyik százalék paramétereit.

Azt kérném az olvasó beavatottaktól, hogy segítsenek az aktuális adatok megadásával. 'Kikiroller' itt van? Főleg az ő segítségére számítok és Márton Lászlóéra.

 

Bigskorpio

Lalo Creative Commons License 2012.04.28 0 0 6033

Figyeld az állítmányt: nem létrehozott, hanem megerősített.

 

Megerősíteni már meglevő dolgot lehet csak. Ha elolvastad volna a linkemet a Dömötör féle betiltásról, akkor tudnád, hogy szó sem esik sem az előző betiltásról, sem arról, hogy egy ideje már "a páholyok nem működhetnek". Dömötör akkor és ott, függetlenül minden mások által hozott rendelettől (a Tanácsköztársaság és a Népköztársaság rendeleteit előzőleg annulálták) hozta meg a betiltásról szóló határozatát.

 

Megjegyzem egyébként, hogy az ami és amely az idézett mondatban felcserélhető, semmilyen különbséget nem jelent az egyik vagy másik alak használata. Lásd: http://www.nyest.hu/hirek/ami-es-amely

Előzmény: Srác (6032)
Srác Creative Commons License 2012.04.28 0 0 6032

Figyeld a vonatkozó névmást: nem amelyet, hanem amit. Tehát nem a tanácskormány intézkedését erősítette meg Dömötör (erre vonatkozna, ha amely lenne), hanem azt a tényt, hogy a páholyok nem működhetnek. Erre vonatkozik az amit.

Előzmény: Lalo (6031)
Lalo Creative Commons License 2012.04.28 0 0 6031

A Benedek Szabolcs jegyezte írásban részletesen szerepel Gion Nándor szabadkőművs pályafutása, kezdve újságcikkbeli jelentkezésétől kezdve, a Magyarországi Szimbolikus Nagypáholy hivatalos lapjának szerkesztésén keresztül szabadkőművességgel kapcsolatos novelláiig.

 

Az egyébként kiváló írásban, amely számos momentumot ismertet a magyarországi szabadkőművességel kapcsolatban, egy időről-időre visszatérő téves információt terjeszt:

 

"A páholyok működését a tanácskormány a többi polgári egyesüléséhez hasonlóan betiltotta, amit aztán, már az új kurzusban, 1920. május 18-án Dömötör Mihály belügyminiszter  - a tanácskormány ekkorra már rég visszavont intézkedései közül egyetlen kriózumként - rendeletileg is megerősített."

 

Ez a kijelentés így egyáltalán nem igaz. A Tanácsköztársaság összes rendeletét egyetlen tollvonással érvénytelenítették, s szó nincs arról, hogy a szabadkőművességet betiltót megerősítették volna. Dömötör Mihály egy teljesen új rendeletet bocsájtott ki, amelyben éppen a  forradalmakban való részvétel vádja kapcsán tiltotta be a szabadkőművességet.

 

Aki nem hiszi, járjon utána, olvassa el a betiltó rendelet eredeti szövegét:

 

http://szk.wikispaces.com/D%C3%B6m%C3%B6t%C3%B6r+Mih%C3%A1ly+m.+kir.+bel%C3%BCgyminiszter+feloszlatja+a+szabadk%C5%91m%C5%B1ves+egyes%C3%BCleteket

 

 

Előzmény: Srác (6030)
Srác Creative Commons License 2012.04.27 0 0 6030

A mai Élet és Irodalomban Gion Nándor és a szabadkőművesség.

Lalo Creative Commons License 2012.04.24 0 0 6029

A Vaterán szerepel ez a hirdetés:

 

"SZABADKŐMŰVES Kitüntetés. RAOB- Royal Antediluvian Order of Buffaloes, azaz Özönvíz előtti Bölények rendje.


Ez a nagy páholy a mai napig is működik, Anglia egyik legtekintéjesebb szabadkőműves társasága.


Eltökélt szándékuk az emberi értéket megmutatása, felszínre hozása a mai zavaros időkben.


A jelvény a 9321 számú befolyásos tagé, aki a kitüntetés adásakor is magas tisztséget töltött be, aki segítő, támogató szolgálatban való részvételért kapta.


A kitüntetés szép állapotú, megbecsült példány és egyedi!!!


Az alsó részen felül az angol királyi korona látható, utal a királyi család támogatására, alatta a bölény szar amely a páholy legfontosabb jelképe. Középen segítő kezek kéz fogása,ez a támogatást, segítséget jelképezi. Címer mezőben felírat: Services Rendered -az támogató szolgálat.

Hátul vésett felírat: S.Buckingham, ez a palotára utal, tehát a királyi család az eset kapcsán közvetlenül érintett. "

 

http://gyujtemeny.vatera.hu/jelveny_kituntetes_jelkep/politika/szabadkomuves_jelveny_buckingham_1583076860.html

 

Versenyt hirdetek a szöveg hibáinak megtalálására. Van bőven!

Lalo Creative Commons License 2012.04.21 0 0 6028

Umberto Eco: A prágai temető

 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2012.

 

 

Részlet:

 

"A legrosszabbak persze a jezsuiták. Rémlik, mintha borsot törtem volna az orruk alá itt-ott, de lehet, hogy ők bántottak engem, nem igazán jut még az eszembe. De az is lehet, hogy tejtestvéreikre, a szabadkőművesekre gondolok. Szakasztott, akár a jezsuiták, csak épp egy kissé gőzösebb fejűek. Amazoknak legalább van egy teológiájuk, és tudják, hogyan bánjanak vele, emezeknek viszont túlságosan sok is van, és beléjük zavarodnak. A szabadkőművesekről a nagyapám beszélt. Levágták a zsidókkal a király fejét. És tőlük származnak a karbonárók, akik olyanok, mint ők, csak egy kissé butábbak, mivelhogy hol lelövették, hol pedig lenyakaztatták magukat, mert nem jó bombát fabrikáltak, máskor pedig szocialisták, kommunisták és kommünárok lettek belőlük. Falhoz valamennyit. Bravó, Thiers.


Szabadkőművesek és jezsuiták. A jezsuita olyan szabadkőműves, aki nőnek öltözött. "

 

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/reszlet/cikk/2012-04-17+18%3A00%3A00/beleolvaso-umberto-eco-a-pragai-temeto

 

Népszabadság recenzió:

 

http://nol.hu/lap/konyvszemle/20120421-dumas_es_a_szabadkomuvesek

Lalo Creative Commons License 2012.04.21 0 0 6027

Abafi Lajos: A szabadkőművesség története Magyarországon


Tarandus Kiadó, Győr, 2012.5.21., 480 oldal

Lalo Creative Commons License 2012.04.21 0 0 6026

Jeffers, H. Paul: A legősibb titkos társaság, A szabadkőművesek világtörténete

 

Fordító: Jutai Péter
Eredeti cím : Freemasons / Inside the World's Oldest Secret Society

Gabo Könyvkiadó, Budapest, 2012.04.18., 264 oldal

Lalo Creative Commons License 2012.04.21 0 0 6025

Jacq, Christian: Mozart IV. Ízisz kegyeltje

 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2012.03.21., 320 oldal

Lalo Creative Commons License 2012.04.18 0 0 6024

Egész jó kritikát kapott az Időfutár!

 

http://prae.hu/prae/articles.php?aid=4794&cat=4

Előzmény: Lalo (6020)
Lalo Creative Commons License 2012.04.10 0 0 6023

Szabadkőművesek a médiában

 

A Galilei páholy honlapján megjelent két pdf file, amelyekben a 2010-es és 2011-es szabadkőművességgel kapcsolatos, főként online publikációkat gyűjtötte össze és adta közre Settembrini. A két pdf először a honlap kezdő lapján volt - tönkretéve annak szép külalakját -, mostanra kialakítottak egy media.html (Szabadkőművesek a médiában) al-lapot, megadva a lehetőséget, hogy időben előre ill. visszafele is bővíthessék  e cikkgyűjtemények sorát. (Az egyedüli inkonzisztencia az, hogy a lap grafikus menürendszerében ez az új elem önállóan nem jelenik meg, mintegy osztozik a régi és 2007. óta nem bővülő Sajtófigyelő lappal.)

Rendkívül nagy érdeklődéssel kezdtem tanulmányozni a két év cikk-összeállításait, hiszen saját blogjaim is hasonló célkitűzéssel készülnek, a szabadkőművességgel kapcsolatos anyagokat, eseményeket kívánom folyamatosan nyomon követni. Settembrininél én részben tágabban, részben szűkebben értelmeztem ezt munkát. Tágabban annyiból, hogy én külön-külön gyűjtöm a cikkeket, a híreket, eseményeket, a megjelenő könyveket, a programokat és aukciós tárgyakat. Szűkebben pedig azért, mert csak a szabadkőművességgel való eléggé erős kapcsolat esetén veszek fel egy-egy cikket, információt a gyűjteményeimbe.

Settembrini nemigen szelektál, olyan cikkeket is begyűjt, amelyekben csupán a szélsőjobbos média sajátos szóhasználata szerint fordul elő a szabadkőművesség. Ilyen például Martonyi János szabadkőműves bilderbergesként emlegetése, a cionista szabadkőműves tőke kárhoztatása, vagy a Trianont okozó bűnözők megnevezése. Egy másik, általam nem regisztrált típusú cikkekben a szabadkőművességgel kapcsolatos igen csekély mértékű adalékok fedezhetők fel: Madách nagyapja szabadkőműves volt, egy buli a nagypáholyház melletti szórakozóhelyen zajlott, a hajléktalanok menhelye szabadkőműves alapítású volt, stb.

A Settembrini-féle megközelítés gyakorlatilag véghezvihetetlen, túl tág ahhoz, hogy minden ilyen jellegű információt össze lehessen gyűjteni. Megnéztem a Google segítségével 2010-et és 2011-et, s azt találtam, hogy több száz ilyen linket ad, s ha az ismétlődéseket nem szűrjük ki, akkor több ezret. (Ebből az is kiderült, hogy átlagosan 10 weblapon jelenik meg ugyanaz a cikk.) Ráadásul a túl nagy merítés miatt könnyebben kicsúsznak az értékesebb anyagok a hálóból.

Nézzük meg most konkrétan összehasonlítva a két gyűjteményt:

 

...

 

 

voltRoxan Creative Commons License 2012.04.06 0 0 6022

válasz | megnéz | könyvjelző 2010.07.08 05:43:40 © (5226)

Szerintem rosszul látod.

Az ezoteria a szabadkőművesség talán legfontosabb eleme.

Továbbá a szabadkőművesek egyenként, a páholyon kívül, mint önálló, gondolkodó emberek, külön-külön bizonyára szimpatizálnak valamelyik politikai eszmerendszerrel, hiszen miért különböznének ebben másoktól, mindenki többé-kevésbé szimpatizál valamelyik politikai irányzattal. De ezt a szimpátiájukat nem vihetik be a szabadkőművességbe. A szabadkőművesség mint egész nem foglalkozik politikával semmilyen szinten, érintőlegesen sem, eszmerendszerek és poltikai filozófiák szintjén sem, és éppen ezért nem sorolható egyik politikai irányhoz sem.

Előzmény: Casanova márki (5225)

 

Az ezoteriás tudás, bármennyire őrizgetik a szabadkőmüvesek, elvétetik, mert csak az marad meg, ami saját. Egy-két szimbólum meg teremtő és hatalommal bíró ige már nem tartja egyben sem a szövetséget, sem a tudásukat nem konzerválja többé. napjainkban hatástalanok.

Lalo Creative Commons License 2012.03.27 0 0 6021
Lalo Creative Commons License 2012.03.25 0 0 6020

Kedves Wwgeorge!

 

Nekem egyelőre tetszik. Hogy mi lesz később, azt nem tudom.

 

Egyébként is az általad feltett kérdéseket csak te magad  válaszolhatod meg. Hallgassad meg az első néhány részt és alakítsad ki a véleményedet.

Előzmény: Wwgeorge (6019)
Wwgeorge Creative Commons License 2012.03.25 0 0 6019

Érdemes meghallgatni? Úgy értem van mondanivalója (persze mindennek van), igényes, valószerű történetet mesél el? Lehet belőle tanulni?

Előzmény: Lalo (6018)
Lalo Creative Commons License 2012.03.24 0 0 6018

Minden erre utal:

 

A főhős, a 12 éves Hanna talál egy körzőt Annuit Coeptis felirattal. Érdeklődni kezd a szabadkőművesség iránt, elmegy az iskolai törifakt különórára. Kiderül, hogy a történelemtanára, Bujdosóné (aki a fő gonosz a történetben) könyvet írt a következő címmel: "A sátán szolgái, a szabadkőművesek".  Megjelenik egy különös figura, Sanyi bácsi, aki 200 év előtti magyar nyelven ír levelet Hannának és visszakéri a körzőt.

 

A folytatást meg lehet hallgatni a rádióban (MR1 Kossuth rádió 2012. március 12-től hétköznaponként 19:30 - 19:42 Időfutár) vagy az Interneten - ahol az eddigi epizódok is megtalálhatók.

 

A blogomban található címeken (rádió, a sorozat weblapja és Facebook linkek) vannak az eddigi részek hanganyagai:

 

http://szkp1.blogspot.com/2012/03/idofutar.html

 

 

Előzmény: Wwgeorge (6017)
Wwgeorge Creative Commons License 2012.03.24 0 0 6017

Ez műsor valóban a szabadkőművességről szól?

Előzmény: Lalo (6015)
Lalo Creative Commons License 2012.03.22 0 0 6016

Edges of Freemasonry - Western Esotericism and the Enlightenment  

 

Essentials

 

Edges of Freemasonry - Western Esotericism and theEnlightenment

 

University of Tampere 7 - 8 September 2012

 

Conference fee: 60 € (includes welcome/morning coffee or tea, conference material and the evening concert on Friday in Tampere Cathedral)
Conference banquet: Finlayson Palace, Friday 7 September at 8.15 p.m /20.15. The banquet is not included in the conference fee. Registration for the banquet will be announced later.

 

...

 

 

Lalo Creative Commons License 2012.03.22 0 0 6015

Időfutár

 

Szabadkőművesség, körző Annuit Coeptis felirattal, Varázsfuvola diákelőadás, kincskeresés időgéppel ...

MR1 Kossuth rádió 2012. március 12-től hétköznaponként 19:30 - 19:42 Időfutár


Fiataloknak szóló, 21. századi hangzásvilágú hangjátéksorozatot indít március 12-től a Kossuth Rádió. A hétköznaponként este fél nyolckor jelentkező Időfutár Tasnádi István, Jeli Viktória és Gimesi Dóra ötlete és története alapján, Tövisházi Ambrus és Hó Márton zenéjével készül, egy kamaszlány kalandjait követi – térben és időben is.

 

...

 


Wwgeorge Creative Commons License 2012.03.17 0 0 6014

Végülis ez nem meglepő, számomra sem és gondolom sok ember számára sem. Ezek a gyűlölködők és a különböző összeesküvés elmélet szövői nem igazán vannak tisztában az "ember működésével", nem mondom, hogy én vagyok a mindent tudó, de aki megérteni akarja a dolgokat, előbb-utóbb megérti.

Előzmény: Márton László (6013)
Márton László Creative Commons License 2012.03.14 0 0 6013

Már megint hülyeségek. Sajnos nem csak Gorissen felületes, érdektelen könyve, de PappLászló Tamás megalapozott kritikája is hemzseg a pontatlamságoktól.

Gorissen minden forráskritika nélkül átvesz különböző, főleg amerikai eredetű anyagokból valótlanságokat. Robesspierre soha nem volt szabadkőműves, Goethe soha sem volt "páholy nagymester", de még főmester sem, Atatürk ugyan több szimpatikus gesztust tett, de nem volt páholytag.

A recenzes is szaporítja a pontatlanságokat. Rákosi és Szamuely a szabadkőműves alapítású és vezetésű, de a mozgalomhoz nem tartozó Galilei kört látogatták és nem szabakőműves páholyokat!

Az ügyben az egyetlen figyelemreméltó a Szent István Társaság, mint kiadó és a csapnivaló fordítás.

Nem ez az első jel, hogy a katolikus főpapság támadásba lendült Magyarországon. Nyugat Európában, ahol a szabadkőművességnek súlya van, eszükbe sem jutna ilyesmi. Nálunk, ahol a mozgalom súlya csekélyí, társadalmi befolyása - sajnos - szerény valakinek mumusra van szüksége. A katolikus egyház évente milliárdokat kap az államtól. A szabadkőművesség egyetlen épületet sem kapott vissza és egyetlen forint segélyt sem kap, nem is kér. De azért mi vagyunk a mumusok.

kutato191 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 6012

Halálugrás a páholyból

 

http://nol.hu/kritika/20120201-halalugras_a_paholybol

 

 

Lalo Creative Commons License 2012.03.05 0 0 6011
Lalo Creative Commons License 2012.03.03 0 0 6010
Lalo Creative Commons License 2012.03.01 0 0 6009

Csongor Győző szegedi szabadkőműves főmester születésnapja  


Szegedi kalendárium: február 27.
1915. február 27-én Czibula Viktor néven Szegeden született Csongor Győző tanár, botanikus, muzeológus, várostörténész, numizmatikus, szabadkőműves főmester.

A ... Tandi-féle (1991) születésnapi beszélgetésben olvashatjuk az alábbiakat:

„A szabadkőműves gondolattal a harmincas évek elején ismerkedtem meg, talán éppen Beretzk Péter révén, aki egy Fehér-tói kirándulás alkalmával beszélt erről így lettem a Szegedi Árpád Páholy tagja, majd mestere. "

 

Lalo Creative Commons License 2012.02.29 0 0 6008

El akarják adni a szegedi Árpád páholy alapította nevelőotthont

 

Elveszik az újszegedi Árpád Otthon

 

A szegedi Délmagyarország írta február 15-én Ingatlanlicit címmel: „A város eladná a frekventált helyen, a 43-as főút mellett található, 2,6 hektáros ingatlanját is a Szőregi úton.”

 

Péter László| Népszabadság| 2012. február 29.


Széll Kálmán miniszterelnöksége idején fogadta el az Országgyűlés az 1901. évi VIII. törvényt az állami gyermekmenhelyekről, amelyekben kezdetben 7, később 15 éves korig kaptak otthont az erre rászoruló gyermekek. 1906. február 25-én alakult meg Andrássy Gyula belügyminiszter, Karsai Sándor belügyi államtitkár és Scossa Dezső szegedi tanfelügyelő kezdeményezésére az Országos Gyermekvédő Liga. Működésének egyik első eredménye volt a szegedi Árpád szabadkőműves páholy közreműködésével (innen a neve) Újszegeden, a Szőregi út 80. sz. telken létesített „nevelőintézet züllött fiúk részére”. A város 20 holdat adományozott, a szegedi Fehér Kereszt Egyesület 40 ezer koronát kitevő egész vagyonát átadta az építkezés céljaira, a Szeged-Csanádi Takarékpénztár pedig 20 ezer koronás alapítvánnyal járult a célhoz.
Az Árpád Otthon 1908 augusztusában nyílt meg. Századik évfordulójáról nem emlékezett meg a város. „A liga”, ahogy a szegediek emlegették, 1945-től állami kezelésbe került, a rendszerváltoztatás után megyei irányítású gyermekvédelmi intézmény lett. Nem tudni, miért, elsorvadt vagy elsorvasztották. Mindössze 16 állami gondozott lakja. Őket át akarták költöztetni Tápéra, egyik régi iskolából e célra felújított azonos rendeltetésű intézetbe (Budai Nagy Antal u. 51.). A tápaiak tiltakoztak. (Lásd: Tanács István: Lélekhalászat és ingatlanpanama, Népszabadság, júl. 4.) Én is, de más okból. Az Árpád Otthont a Rákosi-időkben államosították, azután átadták a városnak. A rendszerváltoztatás után nem volt szervezet, amely nyúlt volna érte, igényét jelentette volna visszaszerzésére. Az egyetlen erkölcsileg elfogadható megoldás, ha eredeti rendeltetésének megfelelően használjuk. A város – tulajdonjogának megtartásával – ingyenbérletként átadhatná az 1945 után betiltott, 1989-ben újjáalakult Magyar Gyermekvédő Ligának, amelynek szintén erkölcsi kötelessége elődei munkájának folytatása.

Megengedem, hogy az eladás – a város költségvetési hiányának könnyű pótlása – törvényes. De van-e erkölcsi alapja erre a városnak? „A telket átminősítik kertvárosivá. Lebontható a nevelőotthon régi épülete, két-három emeletes lakópark épülhet kisebb irodákkal, üzletekkel.”

Elődeink erőfeszítéseit akkor becsülhetjük meg, s akkor adhatunk példát a közélet mai áldozatos szereplőinek, hogy nem hiába tevékenykednek a közért, ha eredményeiket nem kótyavetyéljük el, hanem tevékenységüket érdemeik elismerésével, egyre magasabb színvonalon folytatjuk, továbbfejlesztjük. Milyen példát lát maga előtt, aki ma teremt önzetlen munkával intézményt, szervezetet, alapítványt: néhány évtized múlva az ő kezdeményezése is erre a sorsra jut?
Senki nem mondhatja, hogy nincs elég árva, elhagyott, nevelőotthoni ellátásra szoruló 15 év alatti gyermek hazánkban. Az Árpád Otthon országos intézménnyé bővítve ma is találna rendeltetésének megfelelő tennivalókat.

A szerző professor emeritus

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!