Keresés

Részletes keresés

neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.18 0 0 47803

Köztudott, hogy Dumbledore hobbija a kamarazene és az információvisszatartás.

Előzmény: nünüke88 (47802)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.17 0 0 47802

Ez még magyarázható azzal, hogy a Pálcák Ura volt nála, és azt hitte, Piton a gazdája, így azzal nem merte megpróbálni megátkozni. De felvetődött bennem még egy kérdés: Dumbledore, aki igazán képzett, vajon tudta, vagy sejtette-e, hogy Nagini igazából ember? És ha igen, mit árul el róla, hogy ezt nem közölte Harry-ékkel, akiknek talán egy picit nagyobb dilemma lett volna így a kígyó megölése? Harry és Hermione mindenképpen problémáztak volna rajta szerintem, tekintve, hogy utóbbi még Voldemortra sem volt képes egy halálos átkot megpróbálni ráküldeni, Hermione meg olyan lelkizős típus.

A nagyobb jó érdekében elhallgatta volna Dumbledore ezt az információt előlük? Vagy tényleg nem tudta, hiszen nem találkozott ő személyesen Naginivel, lehet, hogy nem volt alkalma így rájönni.

Arra leszek még kíváncsi, hogy Nagini emberként a filmben milyen karakter lesz...szomorú lenne, ha jó oldalon állóként indítana, aki tényleg Credence barátja. Nagyon valószínű, hogy az utolsó részekben akkor már magával Tommal is összehozzák, aki a széria végére már a tanulmányait befejezett, a saját ármánykodásait művelő exdiák lesz. Viszont ebben az esetben dől az, hogy Albániában szedte össze. Mondjuk ez felvetné a kérdést, hogy a testetlenkedése idején merre járt Nagini. Mert ha ez idő alatt is együtt voltak, társulhattak is volna erre az időre, nem kellett volna lúdvércként tengetnie a napjait. Még akkor is komfortosabban lett volna, ha Nagini, emberi alakot ölteni nem tudván, nem tudta volna neki megfőzni a lötyit, amit Féregfark meg tudott.

Ha Nagini így felbukkan a történetben, ráadásul Credence mellett, akkor valószínűleg Credence-nek is lesz köze V.-hez. Azt már tudjuk, hogy ebben a szériában ő az egyik fekete hajú, pocsék gyerekkorú, elárvult fiú, aki döntések előtt áll. Az eredeti HP-szériában hárman voltak, itt is legalább ketten lesznek (csak hát Tomról ugye tudjuk előre, hogy milyen utat fog választani.)

Lehet, hogy Nagini azért kerül végül mellé, mert emlékeztetni fogja őt Credence-re?

Előzmény: neofrix baszmacs (47801)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.17 0 0 47801

Frank, Charity, Bertha: abrakadabra, aztán mehet Nagininek vacsorára, vagy bábozni. De legalább átok, nem egy bestia...

 

Hű szolgájával persze másként bánik el. Varázslat semmi, csak csípje meg a kígyó, de meg ne egye! Maradjon ott, hadd kínlódjon. (Egy bájitaltanárnál miért nincs instant főnixkönny, bezoár, vagy akár célzottan: Nagini-ellenes bármi?)

Értjük, Pitonnak még dolga van Potterrel, de itt azért durván kilóg deusz lába a masinából.

Előzmény: nünüke88 (47797)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47800

Egy mondatot nem sikerült besárgítani, szóval SPOILER-veszély.

nünüke88 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47799

http://azonnali.hu/cikk/20180926_rasszizmus-miatt-kapja-az-ivet-j-k-rowling?fbclid=IwAR1CYF3I5qRysjPpmIjVufwM74BdbzNbP_mxqLK3PxlmmsRvDILjJ-ydMjg

 

Az előzetes nyomán pedig hirtelen sokan rasszizmussal vádolják a film forgatókönyvét is jegyző írónőt.

 Világos lett ugyanis, hogy a filmben szerepelni fog Nagini (Claudia Kim), ami azért érdekes, mert a Harry Potter olvasói és nézői egészen eddig úgy tudták, hogy Nagini nem több, mint a sorozat főgonoszának, Voldemort nagyúrnak a kígyója. (Illetve ennél kicsit több: Voldemort lelkének egy részét hordozza.)Akit egyébként a történet végén le is fejeznek hőseink.

 Most viszont hirtelen kiderült, hogy Nagini nem valami véletlenszerűen kiválasztott albán kígyó (eddig úgy tudtuk, ott szedte össze Voldemort), hanem egykor egy valódi nő, egy ázsiai cirkuszi előadó volt.

 A Twitter-társadalom felzúdult a hírre, ez ugyanis azt jelenti, hogy a Voldemortnak alávetett, a könyv szerint gyakran mérgéért meg is fejt állat valójában nem csak hogy ember, de ráadásul nő, és a tetejébe még színesbőrű karakter is.

 Rowling szintén a Twitteren próbálta elmagyarázni a dolgot, kifejtve, hogy a történet szerint Naginit elátkozták, és az a sorsa, hogy végül állatként élje le az életét. A magyarázat nem nyugtatta le a kedélyeket, bár sokan egyébként ettől függetlenül örülnek, hogy van egyáltalán ázsiai színésznő a filmben.

Nem ez az első eset, hogy nekimennek a brit írónőnek a Harry Potter-univerzum kiterjesztése során. Rowling például korábban bejelentette, hogy Albus Dumbledore, a Roxfort iskola igazgatója valójában meleg volt, bár ez a könyvekből nem derült ki. Majd kiderült, hogy az öt részesre tervezett új filmsorozatban szerepelni fog ugyan Dumbledore és az a karakter is, akivel kapcsolata volt fiatalkorában, erről a kapcsolatról ismét nem fog szó esni a filmekben.

Közben Rowling azért is kapott, mert az új film promójaként a mágia amerikai történetéről írt, de közben egyáltalán nem volt tekintettel például az amerikai őslakosokra; és összességében is teljesen érzéketlen volt amerikai problémákra. Ezek közül egyre mutatott még rá a napokban Naomi Kritzer írónő, aki azt fejtette ki, hogy ha Amerikába hozzuk a Harry Potter világát, akkor válaszolni kellene olyan kérdésekre, hogy hogyan vettek részt az amerikai varázslók a rabszolgatartó rendszer működésében. Kritzer és Rowling többi kritikusa úgy látja, hogy a brit írónő nem sokat ért az USA működéséből, ezért aztán nem igazán működik az általa elképzelt fiktív amerikai varázslótársadalom.

A legjobb tweet egyébként a Nagini-ügy kapcsán egyértelműen az volt, amely szerint legközelebb pedig majd az derül ki, hogy az óriási pók, Aragog valójában eredetlieg egy transznemű latino volt Brooklynból. Egyáltalán nem kizárt, hogy a harmadik részben ez is bekerül a kánonba!

 

A direkt spoileres részt besárgítottam, mivel nem csak annyi derül ki, hogy ember volt, hanem az is, hogy konkrétan melyik karakter.

nünüke88 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47798
  • When Nagini was first revealed to be in Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, the revelation received some backlash as it indicates Nagini, played by a woman of East Asian decent, will eventually become the pet of Voldemort — a likely intentional, but not altogether-tasteful implication. 

 

Csak azt ne találják ki, hogy esetleg alkalmilag még tud nő lenni, hogy azért mégse legyen csak szimpla házikedvenc belőle. Nekem már a Delphini-ügy is sok volt Lord V. magánélete terén. :D

nünüke88 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47797

Lényegében kannibalizmus. Mellesleg alighanem Bertha és az öreg Frank is így lett eltakarítva.

Előzmény: neofrix baszmacs (47796)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47796

Nekem eddig is az volt a legmobidabb rész az egész könyvben. De most aztán már tényleg!

Előzmény: nünüke88 (47795)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47795

Na, utánanéztem, teória megerősítve. Nagini tényleg emberként kezdte a pályafutását, méghozzá nőként, akit egy átok kígyóvá változtat. Érdekes adalék Voldihoz.

És morbid a 7. rész első fejezetéhez, ahol megeteti vele Charity-t.

nünüke88 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 47794

a legutóbbi előzetesből kiderült, hogy Voldemort kígyója, Nagini is egészen más volt korábban, mint azt a Harry Potter filmekből megtudhattuk.

 

Itt most arra a teóriára gondolnak, hogy Nagini azonos lenne azzal az elátkozott nővel, aki Credence barátnőjeként tűnik fel az előzetesekben? Ez miféle tralierből derül ki egyértelműen?

Előzmény: bendeguz90 (47793)
bendeguz90 Creative Commons License 2018.10.14 0 0 47793
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.13 0 0 47792

A Hugrabug az egyetlen ház, amiből nem került ki feketemágus, mert olyan jellemű embereket tesz oda a Teszlek Süveg, akiknél kizárt egy ilyen irány. Cedric sem az a típusú ember volt, aki ne tudott volna méltósággal veszíteni, vagy a helyén kezelni egy megszégyenülést.

Sokan voltak itt karakteridegenek: Ron tök bárgyú lett, Piton túl nyálas, Cedric gonosz, a büfésnéni titkon egy szörnyeteg, Lord. V. aligha nézett olyan szemmel Bellára, hogy akár csak elvi lehetősége legyen egy közös gyereknek, plusz ő, mint bárki apja, már önmagában karakteridegen, Hugo említésre sem kerül, Lily-ről legalább megtudjuk, hogy él...Harry nekem még pont elmegy, meg Hermione is, az már kevésbé, hogy az egész sztori logikája borul nemcsak Cedric váratlan jellemváltozásán, hanem olyan dolgokon, hogy az alternatív univerzumban Piton, akit Nagini még a roxforti csata előtt ölt meg, itt életben maradt. Hogyan, miért?

Tegyük fel, Cedric vagy bárki más megöli Neville-t, aki így nem öli meg Naginit. Tegyük fel, Ron, Hermione és Harry sem tudják megölni Neville helyett, így megmarad egy horci. Ettől még Pitonnak halottnak kellett volna lennie, mert az előbb történt, Nagini megölése vagy életnem maradása nem változtatott volna rajta, Lord V. ugyanúgy megcsapta volna magát a saját átkával, mert ezt nem befolyásolta volna az, hogy van-e még hx. Elveszítette volna a testét, és 1. vagy megszállja Naginit, lelépnek a kavarodásban gyorsan, és ismét a távolból fenyegető veszély lesz 2. Harry-ék kapásból kinyírják Naginit is, Lord V. megy a pad alá örökre.

Némi jóindulattal ez még kimagyarázható azzal, hogy ebben az esetben Harry nem állt volna ki szemtől szemben, megpróbálta volna előbb Naginit támadni, és közben halt volna meg (mondjuk Nagini megmarta volna, mert V. így sem átkozhatta volna meg a Pálcák Urával) de Piton semmivel sem magyarázható. 

Ahogy az is érthetetlen, hogyan lett pl. Umbridge a Roxfort igazgatója. Miért váltották volna le Pitont, ha már egyszer él? És miért pont a gyerekekkel foglalkozni nem, másokat kínozni azonban szerető Umbridge-ra, akit egy ilyen rendszer sokkal jobb feladatokra is használhatna, ahogy a 7. részben tette? 

Előzmény: babilon4 (47791)
babilon4 Creative Commons License 2018.10.11 0 0 47791

Rég olvastam, de úgy rémlik, nem csak az állandó ölelkezés volt hiteltelen, hanem az, hogy folyamatosan arról ömlengtek egymásnak, hogy "Te vagy a legjobb barátom", és hasonlók. Meg úgy egyáltalán az összes párbeszédük annyira mesterkélt volt. Nem hiteles 14 éves kamasz fiúktól. A másik, ami megmaradt, hogy Harry az átgörcsölt teljes nyári szünet után a vonat indulása előtti egy percben akart elkezdeni lelkizni Albussal a pályaudvaron. Na ez is rém valószerű. És ami leginkább kiakasztott, hogy Cedric attól lett halálfaló, kvázi tömeggyilkos (-jelölt?) mert egyszer kiröhögte az iskola??? Ne már... Adott egy szerető családban nevelkedett, népszerű, okos, jószívű és kedves fiú, aki egy cikis élménytől pszichopata lesz. Persze. Már maga ez az alapvetés teljes agyrémmé teszi a plotot.

Még tudom, hogy sok más miatt a hajamat téptem, de szerencsére ezek már törlődtek a memóriámból. Egy ilyen fanficet az olvasók darabokra fikáztak volna a neten, ez meg vagyonokat hozott a konyhára. Hát én kérek elnézést :) :) 

Előzmény: nünüke88 (47771)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 47790

Ez az egyik ok egyébként, amiért nekem az Amortentia-szál nem tetszett. Lényegében beleírtak egy erőszakot egy ifjúsági könyvbe, ha nem is direkt módon tolják a képünkbe. Másrészt, ez a rész elviszi a figyelmet a valódi mondanivalóról azzal kapcsolatban, hogy Junior miért lett olyan, amilyen. Mert igazából az árvaházbeli nevelkedés miatt, így viszont az lett az egészből, hogy eleve nem is érthette a szeretetet, mert anélkül lett. Ez egyrészt elég rossz üzenet az erőszakból fogant gyerekeknek, másrészt csökkenti annak fontosságát, hogy szeretetlen gyerekkora volt. Rowling ezt később úgy próbálta helyrerakni egy interjúban, hogy nem értette ugyan a szeretetet a bájital miatt, de lehetett volna más, ha az anyja neveli normálisan. Mellesleg Tom reakciója teljességgel jogos volt így, hiszen senkitől sem várható, hogy egy általa nem kívánt, ráadásul erőszakból fogant gyereket neveljen. Ellenszenvesnek ábrázolják ugyan őt, de a tettei érthetőek.

Nekem jobban tetszett volna egy olyan megoldás, hogy Merope és Tom tényleg szerették egymást, összeházasodtak, gyereket terveztek meg minden, aztán Merope boszorkány volta kiderült, és Tom lelépett. Ahogy Lord V. is hitte.

Még jobban magyarázta volna Voldi személyiségét, ha netán őt fel is neveli, de abszolút Dursley-féle módra. A tényleges testi-lelki bántalmazás és közöny elegye szerintem sokkal lélekgyilkosabb, mint egy szimpla állami gondozás, pláne, hogy ifj. Tom árvaházával kapcsolatban még hangsúlyozzák is, hogy bár nyomasztó hely volt, szemmel láthatóan azért foglalkoztak a gyerekek jólétével, pl. voltak kirándulások, rendesen ellátták őket, Mrs. Cole-nak feltűnt, hogy a gyerekek félnek Tomtól, számontartotta az eseteket, Dumbledore-t is kérdezte a suliról, tehát figyelt a gyerekekre, lehetőség lett volna barátkozni, nem úgy, mint Harry-nek, aki mellől Dudley elmart mindenkit.

A gyerekkorukat összevetve Harry-nek kellett volna inkább pszichopata mugligyűlölővé válnia. Az oly' sokat hangoztatott döntéseket a személyiség befolyásolja, a személyiséget meg részben genetika, részben neveltetés. Rowling a saját bevallása szerint az utóbbi nagyobb szerepében hisz (egyszer nyilatkozta, hogy szerinte senki nem születik gonosznak) ehhez képest ezt pont nem sikerült jól átadnia szerintem itt, azzal együtt, hogy szeretem a világát.

nünüke88 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 47789

Arról nem beszélve, hogy az Amortentia használata sincs betiltva, az ikrek a boltban árulják a szerelmi bájitalokat...nálunk nemi erőszaknak számít egy tudatmódosító hatása alatt álló emberrel visszaélni. Merope-nak még ülnie is kellett volna...

Előzmény: neofrix baszmacs (47788)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.08 0 0 47788

Monstro kislányként őrködött, az animágia pedig tanulható, szóval sűrű homály kell ide :)

Előzmény: nünüke88 (47787)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 47787

Azt el is felejtettem. Ööö, azt hiszem, jobb, ha van, ami jótékony homályban marad. :D

Előzmény: neofrix baszmacs (47786)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.07 0 0 47786

És mikor Hermione meg Nymphadora Potter volt? :)

Előzmény: nünüke88 (47785)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 47785

Szerintem a Százfűlé főzettel nem lehet ellenkező nemű alakját felölteni.

Előzmény: ---:Jani:--- (47784)
---:Jani:--- Creative Commons License 2018.10.07 0 0 47784

Azaz! Erre már én is gondoltam, hogy mi történik, ha Harry és Ginny felveszik egymás alakját és... és utána ki hordja ki a gyereket? Nem is beszélve Hagrid megfoganásáról... :D

Előzmény: neofrix baszmacs (47783)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.06 0 0 47783

Rowling hallgat róla, de szerintem a varázsvilágban másképp kell működnie a szexualitásnak, mint a mugliknál. Egyetlen hajszál is felfoghatalan távlatokat nyit meg, ha százfűlébe aprítjuk. És ez csak egy varázslat a sok közül...

Előzmény: nünüke88 (47782)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.06 0 0 47782

Azért szerintem ez már több, mint nyitottság. Az ember tizenéves korában már úgy nagyjából tisztában van vele, milyen az irányultsága, annak megfelelően választ partnert. Ez a próbáljuk ki ezzel is, azzal is, létesítsünk minél több szexuális kapcsolatot minél többféle módon, inkább már szabadosság.

A full meleg barátomra sem mondják, hogy zárkózott, amiért nem akar lányokkal próbálkozni, akkor hadd ne legyen zárkózott az a hetero sem, aki elzárkózna a szextől egy azonos neművel. Márpedig azzal, hogy a biszexualitást nyitottságnak nevezzük, kvázi zárkózottnak nevezzük azt, aki ebben nincs benne.

A HP pont ezen a téren elég konzervatív mondjuk, hiába a nyitott brit fiatalság, még csak egy kósza patchwork family sincs benne, elvált és újraházasodott szülőkkel, vagy élettársi kapcsolat, netán szexelő tinik...Fleur is Ginny-vel osztozik a szobáján az esküvőig.

Dumbledore és Grindelwald is baglyokat küldtek egymásnak az éjszaka kellős közepén a világmegváltó ötleteikkel, tehát nem volt ott sem semmiféle együtt éjszakázás. Sőt, lehet, hogy Grindelwaldnak felesége volt 6 gyerekkel...attól még, hogy Dumbledore szerelmes volt belé, neki nem kellett ezt viszonoznia.

 

Előzmény: seci (47781)
seci Creative Commons License 2018.10.05 0 0 47781

Azert tegyuk hozza, hogy a brit fiatalok igen nagy szazaleka nyitott: kiprobalunk mindent, aztan eldontjuk, hogy mi is tetszik nekunk.

 

Pl: https://yougov.co.uk/news/2015/08/16/half-young-not-heterosexual/

avagy https://www.telegraph.co.uk/news/uknews/11807740/half-young-people-heterosexual-lgbt-homosexual-yougov.html

 

-seci

Előzmény: neofrix baszmacs (47780)
neofrix baszmacs Creative Commons License 2018.10.05 0 0 47780

Upsz, ez kicsit mellé ment. Már Harry is meleg. :)

 

There is no mention of Harry Potter's sexuality in JK Rowling's novels, on which the films are based. However, in 2007 the author revealed that she had always imagined the character as a gay man. 

Előzmény: nünüke88 (47778)
seci Creative Commons License 2018.10.04 0 0 47779

O, en nem azt mondtam, hogy barmifele kifogasom van a dolgok regenybeli menetevel :) Sot. Viszont azt erzem, hogy egesz maskepp eli/erti meg ezt egy olyan gyerek, aki nyitott(abb) tarsadalomban el (mint a Mo-i)

-seci

Előzmény: nünüke88 (47777)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.04 0 0 47778

https://www.telegraph.co.uk/films/2018/10/03/will-clear-dumbledore-gay-new-fantastic-beasts-film-says-director/

 

Dumbledore melegsége egyértelművé lesz téve valamiként a Legendás Lényekben, de nem olyan hangsúlyos formában. (Gyanítom, az a jelenet lesz utalás, ami a trailerben is látható, hogy Edevis tükrébe nézve Grindelwald ott áll mellette.)

nünüke88 Creative Commons License 2018.10.04 0 0 47777

A 7 kötet alatt felnőtté vált pl. az én generációm, akiknek várniuk kellett az új és új részekre. Most már egyben kapja meg a legtöbb gyerek. Főleg, ha a szülő nem olvassa elő, és nem jön rá, hogy az utolsó részek nem valók még egy 9-10 évesnek. Ez a téma meg még tizenéveseknek is bonyolult lenne, ha így lett volna megírva, tehát jobb úgy, ahogy van, hogy egy valóban hasznos, normális jelenség benne a muglikkal házasodás, és ostoba előítéletesség ezt veszélyesnek látni.

Előzmény: seci (47776)
seci Creative Commons License 2018.10.04 0 0 47776

"De hát ez már tényleg nem egy gyerekkönyvbe való téma"

 

Bocs, hogy belekotyogok, de ne feledkezzunk meg arrol, hogy a 7 kotet alatt felnotte valnak a gyerekek es az olvasokozonseg is.

Azaz ahogy megyunk elore, egyre komolyabb tarsadalmi problemak is eloterbe kerulnek, nem veletlenul.

Es tegyuk hozza, hogy Mo-on ugye "migrancsot" a tarsadalom 95%-a max tévében latott, UK-ban (meg ugy altalaban a Lajtan tul) meg ennek forditottja az igaz.

 

-seci

Előzmény: nünüke88 (47775)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 47775

Az utolsó kötetben nagyon kijön a párhuzam, főleg a Mugliivadék Ellenőrző Bizottsággal, meg a vérség igazolásával. Egyébként a muglikkal való keveredés meg egyenesen szükséges és pozitív dologként volt leírva, többször elhangzott, hogy az aranyvérűek már kihaltak volna, ha nem csúszott volna be egy-egy mugli is a családba, a legerősebbek általában vegyes vérűek (Dumbledore, Voldemort, Piton) vagy mugli származásúak (Hermione, Lily) és hogy míg Draco az első kötetben arról beszél, hogy a mugli származásúak azért nem valók a varázsvilágba, mert a kultúrájuk túlságosan más, nem tudnak beilleszkedni, addig pont hogy mugli háttérrel jöttek olyanok, mint Denem, Hermione. Draco szörnyülködve mondja, hogy van, aki a felvételi levélből tudja csak meg, hogy létezik Roxfort - ironikus módon a saját vezére is ilyen volt.

Érdekes dilemmát vetett volna fel a HP-univerzumban, ha a mugli vér tényleg inkább gyengített volna, vagyis tényleg káros lett volna varázsvilágra nézve a beházasodásuk, és az aranyvérűek lettek volna a legerősebbek, a mugli származásúak a leggyengébbek, a vegyesvérűek meg a kettő között, és a mágia gyengülne egy-egy családban a minél több mugli mellett. Ebben az esetben a varázsvilág szempontjából tényleg veszélyes lett volna a vegyesházasságok tendenciája, és lehetett volna boncolgatni azt a kérdést, meddig lehet elmenni a saját világ megvédése érdekében. De hát ez már tényleg nem egy gyerekkönyvbe való téma, ez a felnőtteknek is nagyon komoly és nehezen emészthető morális kérdés lenne.

Előzmény: ---:Jani:--- (47772)
nünüke88 Creative Commons License 2018.10.02 0 0 47774

Szerintem az 5.-ben Voldi is nonverbálisan szórja meg vele Dumbledore-t. Addig én is úgy voltam vele, hogy nincs nonverbális formája, de ebből meg a 6.részből az jött le, hogy van. Csak nyilván könnyebb kimondani, meg a lelki terrorhoz is hozzátartozhatott, hogy a másikban kétely se maradjon, milyen átkot fog kapni.

Előzmény: ---:Jani:--- (47773)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!