Keresés

Részletes keresés

V.J.A. Creative Commons License 2000.03.19 0 0 136
megint egy örökzöld idézet:
>>>>>>>>>
Az ISZT nem rendelkezik ugyfelszolgalattal, igy telefonja es irodaja sincs! Sokat hangoztatott, de sajnos eszerint nem kelloen ismert teny: az ISZT-t az ugyfelek fele a Regisztratorok (ISZT tagok) reprezentaljak!
....
utoirat": mindazok akik telefonon vagy szemelyesen "megtalaltak" az ISZT-t, azok velhetoen vagy az Elnokot, vagy az Adminisztratort zavartak meg napi munkajukban. Mivel az ISZT-nek (legalabbis eddig) nincsenek foallasu alkalmazottai (hiszen van tobb tucat Regisztratora, akik "foallasban" vegzik a szolgaltatoi tevekenyseget), minden ilyen sikeres ISZT-megtalalas hozzajarult az adott illeto munkahelyen vegzett munkajanak megzavarasahoz. :-(
>>>>>>>>

Grin: Nem szertnélek tovább cikizni, de ha ez a válasz, akkor ez megintcsak hozzáilleszthető lenne a cikkem egészéhez, amelynek nem feltétlenül az a célja, hogy belöled hülyét csináljon, hanem az, hogy az ISZT AMATÖR-VOLTÁT bemutassa az ISZT egy - éppen sokat megnyilatkozó - reprezentánsán keresztül.
Most is azt irod, nincs ügyfélszolgálat, nincs telefon (egyébként van, csak titkos), a képviselet a regisztrátoroknál van, mindez egy ilyen helyzetben, amikor egy rosszul és elökészületlenül lebonyolitott (amugy távlatilag jo irányban mutató) döntés után milliárdok sorsa miatt telefonálnának ezrek, nonszensz. Különösen akkor, ha közben FAQ-un, fórumon azt kiabálod, hogy az újságírók cikkei káoszt okoznak, és nem tájékozódnak... Én nem harmicvalahány regisztrátornál akartam tájékozodni, mert rajtuk keresztül csak a káoszt láttam. Te - hiába van egy e-mail cimed - tegnap elöttig ugyancsak egy voltál a regisztrátorok közül. Martos Balázs, vagy a nic.hu webmestere azonban nem válaszolt, nem csak nekem, hanem a szamitastechnika online-ban ugyancsak azt olvastam, hogy nem tudták elérni. Még egyszer azt mondom: lehet ilyen szervezet, önmagában senkinek semmi köze hozzá, kivéve, ha ez a szervezet visszavonhatatlanul, megfellebezhetetlen, örök idökre rendelkezik egy olyan joggal, ami engem, a szomszédomat, az unokáimat, mindenkit érint és, ami mögött milliárdos gazdasági érdekek húzódnak meg. Az ilyen kérdéseket professzionális tanácsokra kell bízni, azok müködését átláthatóvá kell tenni, gondoskodni kell ügyfélszolgálatról, s a vezetőknek mindig a nyilvánosság elött felelniük kell a döntésekért. EZ NEM LÁTSZIK AZ ISZT-NÉL, s az LÁTSZIK, HOGY AZ ISZT REPREZENTÁNSAI NEM IS ÉRTIK, HOGY MIÉRT VAN ERRE SZÜKSÉG.... Szerintük, ha felhívja valaki az ISZT egyetlen nevesített képviselőjét, az zavarja a munkájában... Ez is magánvéleményed, vagy ISZT-s? Ha az utóbbi, akkor azt mutatja, HOGY AZ ISZT-SEK ALKALMATLANOK FELADATUK ELLÁTÁSÁRA... Ha magán, akkor is, mert ez az ISZT Téged választott be az öt tagú elnökségébe...
VJA

Előzmény: grin (135)
grin Creative Commons License 2000.03.19 0 0 135
Szinten maganlevelben elhangzott kerdes, melyre szeretnek itt valaszolni:

Probaltam az ISZT-t telefonon hivni, es szemelyesen odamenni, de nem vettek fel/nem engedtek be a biztonsagi orok. Miert?

Az ISZT nem rendelkezik ugyfelszolgalattal, igy telefonja es irodaja sincs! Sokat hangoztatott, de sajnos eszerint nem kelloen ismert teny: az ISZT-t az ugyfelek fele a Regisztratorok (ISZT tagok) reprezentaljak! Minden problemaval oket lehet (es kell) megkeresni, es ok tovabbitjak azokat az "ISZT fele" (ami legtobbszor azt jelenti, hogy az informaciot megosztjak a tobbi dontesben reszt vevo taggal, vagy tovabbitjak az altaluk ismert forumhoz, legyen az a regisztracios bizottsag, a tanacsado testulet vagy a valasztottbirosag). Ugyanigy a regisztracioval kapcsolatos kerdesekben is a Regisztratorokat kell kerdezni. Ha az egyik Regisztratorral bajod van, akkor logikusan azt egy masik Regisztratornak erdemes jelezni, aki a problemat tovabbitja a tobbi ISZT tag fele. (Nem tudok erre termeszetesen masok neveben garanciat vallalni, de az esetek NAGY reszeben ez fog tortenni. Ha valaki tanacstalan ezugyben, maganlevelben keressen meg, es probalok neki segiteni.

"utoirat": mindazok akik telefonon vagy szemelyesen "megtalaltak" az ISZT-t, azok velhetoen vagy az Elnokot, vagy az Adminisztratort zavartak meg napi munkajukban. Mivel az ISZT-nek (legalabbis eddig) nincsenek foallasu alkalmazottai (hiszen van tobb tucat Regisztratora, akik "foallasban" vegzik a szolgaltatoi tevekenyseget), minden ilyen sikeres ISZT-megtalalas hozzajarult az adott illeto munkahelyen vegzett munkajanak megzavarasahoz. :-(

grin Creative Commons License 2000.03.19 0 0 134
Initex,

Harom kulonbozo kerdes merult fel a lego.hu es tarsaival:

1) miert fogadjak el a regisztratorok.

Erre a valasz: ez a regisztratorok belatasara van bizva; senki nem koteles velemenyt(!) nyilvanitani. Varhatoan a roham elmultaval az ilyen neveket sok regisztrator vissza fogja utasitani, azonban semmi garancia arra, hogy ha en visszautasitom, az ugyfel nem megy at ahhoz, aki ezt nem teszi...

2) mi van, ha tied a vedjegy, es be akarod jegyeztetni a domaint?

Ez a legtisztabb: beadod prioritasos igenyedet, es ez kiuti a nemprio igenyeket.

3) van barmi alapos indok vagy bizonyitek, ami ugyan nem jogosit fel prioritasra, de bizonyitja, hogy az adott nev hozzad kapcsolodik, es igy a bejegyzese megteveszto.

Ebben az esetben kell igenybe venned a Tanacsado Testulet segitseget egy tetszoleges Regisztratoron keresztul.

A Lego es a Mercedes eseteben nyilvanvaloan a jogos panaszosok adottak (a jatekgyar illetve az autogyar magyarorszagi felhatalmazott kepviseloi); a Yahoo eseteben - ha van magyarorszagi kepviselojuk - akkor az. Ha nincs, akkor nem hiszem, hogy barki is alapos indokkal kerhetne ennek "jogtalanna" nyilvanitasat (vagyis mindenki csak a sajat serelmeit tudja panaszolni, nem lehet harmadik szemely neveben feljelenteni), de ez jelenleg meg csupan maganvelemenyem.

Előzmény: initex (133)
initex Creative Commons License 2000.03.18 0 0 133
grin:
Oké, akkor legyen egy kérdés:
Mi lesz a lego.hu-val? Es a mercedes.hu, yahoo.hu-val?

Van aki szerint csak a tulajdonosok léphetnek fel a bejegyzés ellen, még védjegy esetében is. Igaz? Nem igaz?

Előzmény: grin (132)
grin Creative Commons License 2000.03.18 0 0 132
eXXon,

Azt hiszem, neked van leginkabb igazad. Magamrol tudom, hogy eleg nehez higgadtan valaszolgatni olyan kerdesekre, melyeket vadakkent tesznek fel. Probalom, probalom, de neha en is erosebben nyomom meg a szavakat, mint szeretnem. :-(

Reszemrol a szemelyes jellegu megjegyzesekert bocsanatot kerek Lepesmeztol es VJ-tol, es probalok az altaluk esetleg felvetett problemakra koncentralni, tolem telhetoen objektiv modon (ami, tekintve emberi gyarlosagaimat, velhetoen sosem fog tokeletesen sikerulni).

Nem tudom, te ki lehetsz (es jobban szeretnem, ha nem is arulnad el, es igy barkit odakepzelhetek az alias moge), mindenesetre koszonom, hogy figyelmeztettel arra, hogy - nem is kicsit - eltertem az eredeti celomtol, ami a tajekoztatas, a kerdesek megvalaszolasa.

ps: Mindenesetre halas lennek, ha a forumon elhangzott dolgokra a forumon reagalna barki is, es nem kerulnenk mindannyian abba a buta helyzetbe, hogy olyanok olvasnak forumrol kiragadott reszleteket, akik szamara maga a forum ismeretlen, es igy esetleg onhibajukon kivul helytelen kovetkeztetest vonnak le. Nem vagyok annyira buszke, hogy feltetlenul felhaboritana, ha engem barki is szemely szerint nyilvanosan kritizal (es nem lenne gond, ha VJ irna rolam egy cikket, melyben akar leirja hogy en, mint grin, a neten koborlo maniakus, milyen elvetemult is vagyok); azonban a cikk, ami miatt ez az egesz problema kiindult sajnos nem csak ram nezve lenne karos, hanem egy olyan - elore nem lathato, de szerintem igen komoly - problema-lancot indithat el, ami az osszes internetezonek komoly karokat okozhat. (Sajnos a cikk nem csak engem szid, a fenti zarojeles megjegyzesemmel ellentetben, hanem az en szidasomhoz alaptalanul kapcsolja az ISZT-t, a domain rendszert, a szolgaltatokat, meg meg ki tudja mit, amit en nem reprezentalok, sot, a hozzaszolasok idopontjaban nem is reprezentalhattam!)
Lehet, hogy en vagyok tul aggodalmas, de lathatod: VJ cikke jelenlegi formajaban rendkivul komoly hianyossagokkal rendelkezik (leginkabb a masik fel meghallgatasanak hianyaval).
Gondolkodtam azon, hogy elkezdem leirni, hogy eddig miket csinaltam (oneletrajz-szeruen), hogy ezzel probaljam igazolni azoknak, akik nem ismernek, hogy talan megis probalok tudasom szerint (es eroforrasaim hatarait megkozelitve) segiteni mindennek, ami elektronikus kommunikacio; ugy ereztem azonban, hogy ez nem kivanatos dicsekvesnek hatna, es igy nem teszem. Egy embert a Neten ugyis a megnyilvanulasaibol itelnek meg, iteltessunk meg hat mindannyian ezek alapjan.

...addig is, terjunk vissza a domaines kerdesekre...

Előzmény: eXXon (129)
eXXon Creative Commons License 2000.03.18 0 0 131
Kedves Grin!
Gratulálok, hogy beválasztottak az ötös elnökségbe. Egyszer már irtam, de az operátor kiszedte, jó lenne ha pihennél egy kicsit. Az ISZT dolgait állandóan megvéded, nem pihensz. Elég sok időd mehet el erre. Amiket írsz, akit érdekel, már úgy is el tudja olvasni a domain.hu-n meg nic.hu-n. Azért mert három - négy ember x néven hülyeségeket irogat, meg támad és elviszi a többi embert rossz irányba, a többség tudja, kinek van igaza. Egyszer ennek, egyszer annak. Semmi se tökéletes. Az ISZT-t nem miattad szidják, ha olyan tagok lennének mint Te, az ilyen fórumok meghalnának. Ha a Janiék meg tudnák, hogy az ISZT-n belül Te mit képviselsz nem veled vitatkoznának...
Előzmény: grin (130)
grin Creative Commons License 2000.03.18 0 0 130
Fuggetlenul az elozoektol, kaptam nehany embertol kerdest melyre itt szeretnek valaszolni (valamint a FAQ-ba is beleirom, amint eljutok odaig, noha ma meg aludni is szeretnek). A valasz maganvelemenyem (ertheto, gondolom, ezt miert irtam ide).

Mit tegyek, ha valaki beadott egy igenyt, amire nekem ugyan nincs prioritasos "ellen-igenyem", de "bizonyitani tudom", hogy a nev velem kapcsolatosan megteveszto, mar regota letezo szolgaltatasom nevet probalja "ellopni", vagy egy regota letezo termekem nevevel probal visszaelni?

Mit lehet tenni, ha a 2 hetes listaban olyan nevet talalsz tehat, amire alapos indokod van jelezni, hogy a szabalyzatba utkozik, vagyis veled/cegeddel kapcsolatosan megteveszto [regszab. 5.6/c pont]?

Ilyenkor a teendo: problemadat jelzed irasban barmelyik Regisztratornak (megtalalod oket a http://www.domain.hu/ lapon), aki - amennyiben ezt vallalja - panaszod atveszi, es tovabbitja a Tanacsado Testulet fele. Ez az - ISZT-tol fuggetlen (nem ISZT tagokbol allo) - testulet a panaszt es a rendelkezesre allo bizonyitekokat megvizsgalja, es adott hatarido alatt dontest hoz: vagy az eredeti igenylonek iteli a nevet (vagyis ugy iteli, hogy a benyujtott adatok alapjan a nev nem volt megteveszto), vagy helyt ad a keresnek, es a domaint az eredeti igenylonek nem bejegyezhetove minositi.

A pontos erre vonatkozo arak es szabalyok jelenleg kialakitas alatt vannak; az mar egyertelmu, hogy a Testulet jogi, szerzoi jogi, gazdasagi es egyeb szakemberekbol fog allni, es dontesi folyamata az ISZT-tol (es ISZT tagoktol) fuggetlen lesz.

Az atmeneti idoszak domainjeire (es azok problemaira) vonatkozoan az eljarasi dij varhatoan igen alacsony (vagy ingyenes) lesz, sajnos emiatt varhatoan az elbiralasi ido varhatoan hosszabb (nyilvan esetleg tobb szaz ilyen igeny elbiralasa kello gondossaggal nem tortenhet meg 30 masodperc alatt), de remelhetoleg igy a "keson eszbekapok" es a jogos, de a sorbarendezes soran hatrebb kerult igenylok is kielegito jogorvoslatra szamithatnak.

Nyilvanvaloan folosleges olyan panaszokat beadni, melyek jozan megiteles szerint is alaptalanok; bar ezt nem en fogom eldonteni, de csak a tobbi (jogos) igeny elbiralasi idejet fogjak meg inkabb rontani.

A masik: elvileg egy Regisztrator sem "koteles" elfogadni egy ilyen panaszt - mivel ugyis celtablat jatszom, ha valakit egy masik regisztrator visszautasitott, utolso eselykent forduljon hozzam (javaslom elozetesen emailben tajekozodni tolem, hogy van-e ertelme a panasz benyujtasanak).

A T.T. csak a varakozo igenyekkel foglalkozik! A mar bejegyzett nevekkel kapcsolatos jogos panaszokkal a Valasztottbirosag fog foglalkozni, azonban felhivom a figyelmet, hogy mivel ez - a TT-vel ellentetben - valoban birosag jellegu testulet, az eljarasi dijai is varhatoan a peres eljarasok dijaival egyezo nagysagrenduek lesznek (viszont varhatoan az eljarasok ideje nagysagrendekkel gyorsabb lesz). Az ilyen jellegu igenyeket is a Regisztratorokon keresztul kell benyujtani. Jelenleg ne kerdezzetek, hogy mennyibe kerul: a szervezetnek meg csak most kezdodott meg a letrehozasa, meg pontosan en sem tudom, hogy milyen osszeallitast kovetel meg a torveny, es hogy milyen koltsegekkel fog ez jarni. (Altalanosan igaz, hogy sem a T.T. sem a V.B. dijain nem keres semmit az ISZT, mivel egyik szervezet sem az ISZT belso szerve; a lehetosegekhez merten a leheto legfuggetlenebb, legpartatlanabb dontesi forumok lesznek.)

A kozolt tenyek komolysaganak ellenere kenytelen vagyok ideirni, hogy mindez maganvelemenyem, es a hivatalos tajekoztatas majd az erre hivatott forumokon, modon es szemelyek altal fog megtortenni! (Varhatoan a http://www.domain.hu/ oldalon.)

eXXon Creative Commons License 2000.03.18 0 0 129
Kedves Grin, Jani, Sanyi (abc sorrenben)! Egy sörre meghívlak bennetek (együtt...). Én nagyjából ismerlek bennetek, külön-külön nyugodt, értelmes emberek vagytok. Ez a virtuális világ egy kicsit becsapós. Ne pereskedjetek... Ha megismeritek egymást személyesen, szerintem még barátok is lesztek (ha most még erre fújjoltok is). Elröppen ez a virtuális világ amúgy is gyorsan, ne veszekedjetek. Mindenkinek igaza van... olvasva a leveleket, belegondolva mindenki helyzetébe. Egyedül a törvényi szabályozás hiánya okozza mindezt (meg amit szabályozna, azt se lehet érvényesíteni). Emmiatt meg ne veszekdjetek. Igyunk inkább egy sor sört... De ISZT-ről meg VGA-tól, ASTRÁRÓL egy szót se...
grin Creative Commons License 2000.03.18 0 0 128
Kedves VJ,

Elnezesedet kerem, ha osszekevertelek valakivel. Veled a Primen es Kalauzban irt cikkek (emlekeim szerint ket alkalommal), a prim uzemeltetesevel kapcsolatos technikai jellegu vitak (talan szinten ket alkalommal) kapcsan volt lehetosegem konzultalni; legalabbis en azt hiszem, az illeto Te voltal.

Veled tovabba - amennyiben jol emlekszem - jelen Index forumokon is volt egy szovaltasom, melyben jeleztem, hogy az en szemelyes magan sajat bejaratu semmifele szervezethez nem fuzodo abszolut nem hivatalos (szukseges ez??) velemenyem szerint a tisztesseges magatartas es masok erdekeinek tisztelete fontosabb, mint a gatlastalan penzszerzes; te azon a velemenyen voltal, hogy nem tisztessegtelen minden lehetoseget kihasznalni, ami uzleti elonyhoz juttathat, akar masok kihasznalasanak vagy a szabalyok kijatszasanak aran is. En ugy veltem, hogy szamodra ez is olyan konfliktushelyzet lehetett, ami ilyen cikk megirasara sarkallt ellenem. (Mert, valljuk be, a cikked nem az ISZT, hanem ellenem intezett szemelyes tamadas.)

Sajnos eszerint oszekevertelek az EuroAstra szerkesztosegevel, akik hasonloan hozzad probaljak extrem modon kiemelni az altaluk velt hianyossagokat. Sajnos az anonimitas (boss@euroastra.com cim) megtevesztett, valamint a furcsa modszer, hogy valakinek irt kerdeseimre egy - eszerint masik valaki - mashol irt gyulolkodo cikke reagal. (Nem hiszem, hogy Posvari Alex szamara serto lenne, ha veled osszetevesztik; gondolom ezt te sem igy akartad fogalmazni.)

Be kell latnom, hogy tevedtem - elnezest kerek emiatt.

Mindazonaltal amit irtam, nagyreszt a Te cikkedre vonatkozott (melyrol azt hittem, szerzoje az a Lepesmez, akinek erveivel vitatkozni probaltam volna). Nem irom le ismet, olvasd el meg egyszer, eltekintve attol, hogy nem a megfelelo "aliasnak" cimeztem, a benne leirt gondolatok tovabbra is fontosak.

Amit maganban leirtam, itt is ervenyes: hosszu evtizedek ota "poor netiquette" az, ha valaki a vitatkozo szemelybe kot bele, es nem az erveibe. Ha kerdesed van, valaszolni probalok; ha eszreveteled, vagy probalok ra reagalni, vagy tovabbitani a megfelelo helyre.

Amibe nem ohajtok belefolyni, az egy ragalmazasi lanc, melyet most mar valoban nem tudom, ki is inditott: Te, avagy Lepesmez. Kernem az eszreveteleket megfelelo modon eloadni, hogy alkalmasak legyenek a valaszadasra.

Amennyiben igenyled, lehetoseget kaphatsz arra is, hogy a cikkedre tetelesen reagaljak, kiemelve az abban rejlo - sok helyutt igen sulyos - felreerteseket; ezt azonban nem tennem akkor, ha szamodra szuksegtelen a masik oldal velemenyenek ismerete. Kerlek jelezd tehat, ha ezt igenyled, akar magan-emailben, akar itt.

De meg egyszer elnezest, ha egy toled fuggetlen temaba belerangattalak.

Előzmény: V.J.A. (127)
V.J.A. Creative Commons License 2000.03.18 0 0 127
grin: semmi közöm Lépesmézhez és az EuroAstrához, feltételezésed meglehetősen bántó lehet Pósvári Alex számára, de ezügyben védje meg őt magát...
Amiért én szólók, (Vértes János, akit legfeljebb a Primmel, a Prim Onlinenal és az Internet kalauz, Business Online, VGA Monitor lapokkal párosíthatsz össze), az az, hogy igenis egy embert jellemeznek nyilatkozatai, egy szervezetet pedig jellemez az, hogy milyen magánnyilatkozatokat tevő embert választ az Internetszolgáltatók tanácsának öttagú elnökségébe. Ha ezért beperelsz, az lesz a 3789-edik per azok között, amelyeket egy igazán "biznisz" (gazdasági) probléma igazán "netes" (mondhatnám másképp: amatőr, dilettáns) kezelése okozott. Ez a véleményem, s ezt megírtam a Monitorban, megírtam a Prím Online-on, megírom itt, Pósvári Sándor kiakasztotta az EuroAstrára, és meg fog jelenni az Internet kalauzban, mindezt csak azért írom, hogy ne érd be felületes értesülésekkel, nem elég az Internet kalauzt beperelned...
Azt magánban kérdeztem Tőled tíz perce, hogy áruld már el, hogy mi az a szubjektív ok, amiatt én évek óta haragszom Rád, hiszen emlékezetem szerint nem ismerlek személyesen, de NEM KAPTAM VÁLASZT, csak azt, hogy Te azért tudod, megjegyezted... Itt azt írod, bárkinek elmondod e-mailben... Szóval csak nekem nem... Hát kénytelen vagyok itt a nagy nyilvánosság előtt kijelenteni, hogy ha valaki olyan levelet kapna Tőled, hogy elszeretted a barátnémemat vagy hasonlók, az ugyanúgy nem igaz, mint hogy én "magánban" haragudnék, én esküszöm mindenre ami szent, hogy nem emlékszem Rád, nem emlékszem, hogy valaha találkoztunk volna, és nem emlékszem arra, hogy mikor léptünk volna egymás tyúkszemére évekkel ezelőtt, én becsszó arra az emberre haragszom, aki társaival a magyar internetes gazdaságnak ártott... Ettől még lehet jó ember, lehet nagy netes, lehet sok jó tulajdonsága, de nem is azokért haragszom rá...
Üdv
VJA
Előzmény: grin (126)
grin Creative Commons License 2000.03.18 0 0 126
Lepesmez (alias Vertes Janos, Prim online/EuroAstra/Internet Kalauz),

1) Tudtommal az elmult 10 evben minden alkalommal a valodi email cimem adtam meg. Aki rahuzza az egeret az "email-cim" feliratra eme hozzaszolas mellett is, szinten ellenorizheti. Click, level megir, level elkuld, es ha hamis, akkor gondolom nem fogok ra valaszolni. Szerinted mennyire javitja a szavahihetoseged egy ilyen vad?

2) A cikked erdekes, az elejen levo idezetek raadasul jok is, - ha valaki el is olvassa oket -, hiszen pont arrol szoltak, hogy vannak, akik mindenben a rosszat keresik, es a jot nem hajlandoak eszrevenni. Ezt jol emelted ki.

Sajnos a cikked talalasa, hangvetele, valamint a hatralevo resze azzal foglalkozik, hogy te (mint VJ) es en (mint grin) mennyire nem szeretjuk egymast. Ez nyilvan egy szemelyes dolog, akik ismernek akar engem, akar teged, akar mindkettonket valoszinuleg tisztaban vannak ennek okaival; nem hiszem, hogy ez a nagykozonsegre tartozik (de termeszetesen nem titok, barkinek elmondhatom emailben).

Azonban felhivnam a figyelmed arra, hogy tanulmanyozd a BTK 179 es 180 szakasz pontjait ("Ragalmazas" es "Becsuletsertes"), mert mig - feltetelezem - az IKalauz nem akar sajtopert a nyakaba, neked meg okozhat problemat a dolog, amit nem szeretnek. A forumon (es barmilyen kotetlen, elektronikus jellegu csevego forumon) tolem azt mondasz, amit helyesnek latsz (jo esellyel ha kerdesed van, meg valaszt is kapsz ra, meg ha nem is hasonlo stilusban); azonban barmilyen egyeb, nagy nyilvanossagot kapo organumban kerlek tartsd magad az altalanos tisztesseg es a magyar torvenyek altal elvart normakhoz.

Mint internetes/technikai ember gyulolom a politikat, es azokat a modszereket, amiket te alkalmazol (kornyezetbol kiragadott idezetek, forumok es egyeb direkt kotetlen csevegohelyekben irt szovegek "hivatalos sajtokozlemeny"-kent valo talalasa, kifejezetten es kijelentetten nem hivatalos es szemelyes velemenyek hivataloskent valo feltuntetese, alaptalan altalanositasok, stb.), es tenyleg azt szeretnem, ha a cikked tovabbra is az EuroAstrat gazdagitana, es nem az ugyvedemet.

En amondo vagyok, hogy az Index Forumon felvetett kerdeseimre az Index Forumon (esetleg magan emailben) illik valaszolni, es nem egy teljesen mas kozonsegnek szolo, teljesen mas helyen talalhato es teljesen mas stilusu kiadvanyban. Termeszetesen nem akarok ebbe beleszolni, ha szerinted ez a modszer helyes, am cselekedd.

En tovabbra is vallalom a velemenyem, barki kivancsi ra; legyen azonban mindenki kepes disztingvalni - egy maganvelemeny nem egyenlo egy hivatalos velemennyel. Te tisztaban vagy ezzel, szerintem az itt irogatok is tisztaban vannak ezzel, de te olyanokhoz szolsz mas helyen, akik ezzel nincsenek tisztaban (hiszen ezt az informaciot veluk nem osztottad meg).

Termeszetesen ezen a forumon (ha neked ez eddig nem lett volna vilagos) szigoruan maganszemelykent irogatok - az ilyen forumok jellegukbol es stilusukbol adodoan nem alkalmasak hivatalos kommunikaciora. Ha az ISZT hivatalos allasfoglalasat szeretned kerni, kerlek hasznald a hivatalos csatornakat. Vegso esetben - ha valoban minden mas csodott mondott - egy megfeleloen megcimzett email is megteszi (cimem a fejlecben), csak a megszolitas az ISZT-hez szoljon, es ne 'grin'-hez; 'grin' egy maganember; valaki, aki a lelken viseli mindenfajta halozat fejlodeset es etikai problemait; mig az a G.P. aki Regisztrator vagy ISZT tag, egy cegszeruen vagy hivatalosan mukodo uzlet- vagy szakember. Az elobbit megszolithatod itt, vagy egy 'hello grin' kezdetu emailben; az utobbit minimum elektronikus, de leginkabb postai levelben, mely alapveto eleme a hivatalos megszolitas es a megfelelo hangnem.

Szukseges reszletesebben kifejtenem, vagy igy is vilagos a kulonbseg egy maganszemely es egy hivatalos kepviselo kozt?

udv,
grin

ps: Meg egy. Van, aki orult annak, hogy egy olyan ember, aki "valodi, ejszakai internet felhasznalo" is reszt vehet az eleted jobbitasaban. Mi lenne, ha - a valtozatossag kedveert - te is elgondolkodnal ezen? Businessmanekkel nem fogsz forumokon vitatkozni - talan segitseget sem fogsz toluk kapni. Ha barki is ugy gondolja: nem probaltam segiteni az itt irogatoknak; nem probaltam valaszolni a kerdesekre; nem toltottem a szabadidomet azzal, hogy informaciokat nyujtsak valami olyanrol, amirol az emberek csupan talalgattak... akkor szoljon nekem. Mert ha igy van, akkor komolyan el kell gondolkodnom: mire is jo mindez, amit itt "ertunk" teszek.

Előzmény: Lépesméz (124)
EasyRider Creative Commons License 2000.03.18 0 0 125
A cikk iroja azon kiveteles zsenik koze tartozik, akik a libero elott a liberot koveteltek minden lehetseges forumon, mostmeg az a legnagyobb bajuk, hogy liberalizacio lett.
Ez eltekintve a konkret uriembertol pont azt mutatja, hogy milyen nehez kerdesek ezek, es barmennyire is faj, nincs tokeletes megoldas.

Csak, hogy egy masik iszt tagot is lehessen szidni ezentul :)

Előzmény: Lépesméz (124)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 124
Kedves W, igazad van, Sólyommal beszéltem, hivatkozásodra való tekintettel elfelejtem érveidet, mert lyól akarok aludni.

Grin-nek meg van egy jó, és egy mégjobb hírem.
A jó hír, hogy róla szól az Internet Kalauz vezércikke 16 nap úlva.
A mégjobb, hogy máris olvasható az euroASTRA-n.

Nincs még lapzárta, lehet, még bővül a cikk...

Előzmény: willy(c) (123)
willy(c) Creative Commons License 2000.03.18 0 0 123
grin: Jaaaaaa

Kis szemelyeskedes, de mivel semmi konstruktiv otlet nem jott ugyis utolso:

szemelyeskedes On

Lepesmez, bocs neharagudj, komolyan vettelek, de tevedtem. Sajnos a bolcseknek igazuk van. A hulyeseg sokmindenre mentseg.... :(

szemelyeskedes Off

Előzmény: grin (121)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 122
"hivatalos kötekedő évek óta".
Ezt még majd megbeszéljük jó? Ugyanis én - szemben veled - esetenként saját emil címemmel és URL-lel jelenek meg - évek óta - amit esetenként ismernek is.
Ha ilyen manusok, mint te, bekerülhetnek az ISZT-be, akkor térdre, imára.
Előzmény: grin (121)
grin Creative Commons License 2000.03.18 0 0 121
Eszerint van, aki nem ismeri lepesmezet (email cimet nezzetek meg): hivatasos kotekedo evek ota. (Mas fogalmazasban: eletenek fontos resze az altala velt apro hibak aranytalan felnagyitasaval felhivni azokra a figyelmet, a pozitiv hatasok gondos elkerulese mellett.) Sajnos a tenyek es a hatterben huzodo okok iranti erdeklodese sokszor gyengebb, mint a kesztetes, hogy talaljon egy bunost, es azt meregbe martott billentyuzetevel izekre gepelje.

Sajnos a mostani erveivel is az a gond, hogy olyanok mellett all ki, akiket a dolog egyaltalan nem erdekel. "Vedjuk a netes erdekeit azoknak, akik nem neteznek, mert TALAN egyszer netezni fognak." Ez szep, emberbarati gondolat, de gyakorlati megvalositasa - az en, talan tulsagosan realista velemenyem szerint - nem lehetseges.

Javaslom, hogy a hibak ismetelgetese helyett (mert kisse korbe-korbe halad a vita) probalja egyszer atlatni a JO oldalat is a valtozasoknak, mert bizony van szep szammal. Hadd ne irjam le oket megint; olvashatoak masfele, valamint kis joindulattal - melynek hianya kezd nyomaszto lenni - mindenki maga is rajohet.

(Termeszetesen most elkezdhetnek tetelesen valaszolgatni ismet ugyanazokra a kerdesekre, amik mar lassan tobbszor hangzottak el, mint az egeszseges; hogy az ISZT minden tole telhetot megtett annak erdekeben, hogy meg a sarki fuszeres is tudjon rola -- annyira, hogy tobben a szemukre is vetettek, hogy "mit reklamoznak annyit, biztos a sajat zsebukre hajtanak, fujj fuujjj"... De mit segitene, ha mindezt megint leirnam? Ha reklamoznak az a baj, ha nem, akkor az; es valaki tul soknak, masok tul kevesnek gondoljak. Van aki szerint a liberalizacio szornyu, es a regi szabalyt kellene szigoritani; masok kozlik, hogy az uj szabaly is borrrrrzalmasa kot, es hogy nem lett volna szabad az "ingyen barmit barkinek" ala menni... Egyszeruen mindig lesz valaki, aki elegedetlen, es aki emiatt az ISZT-t "dilettansnak", "penzsovarnak" vagy akar mindenfele politikailag hangzatos dolognak hivni. Nem szamit, hogy kozhasznu szervezet, nem szamit, hogy amit csinal, azt a legjobb tudasa szerint teszi, semmi nem szamit... Ragadjuk ki az epp aktualis vesszoparipat, es lovagoljunk rajta, nagy hangon hujjjogatva, mikozben szemunket fulunket bezarjuk azon tenyek elol, melyek mar nem illenek bele az epp aktualis hadjaratba. En inkabb nem szallnek bele ebbe a vitaba - melynek fo komponense megint [vagy meg mindig?] a szemelyeskedes.)

Es mindenkitol elnezest, hogy beleszoltam.

Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 120
Kedves W!

Kívánságod parancs! Most szép csendesen szállj le a magas lóról, mesélek.

Miért érdekel engem hogy hogyan érvényesíti igényét? - Nos azért, mert itt élek és engem (is) meg fognak keresni, sőt, már kerestek is. Na meg ez a hobbim, amivel senkinek nem ártok, annál többet használok.

Ha most nem kap lehetőséget a sarki fűszeres, holnap mehet a bíróságra. Szerinted meddig tart egy átlagos peres eljárás és mennyibe kerül egy ügyvéd? És ha a sarki fűszeres (vagy akárki) holnap ráesik az Internetre mert az ISP-matáv tarifák ezt lehetővé teszik, szeretné, ha megtalálnák és nem a geocities-en akar online boltot nyitni (csak a példa kedvéért). ha meg csak 3 év múlva nyeri el a domaint, én csak 3 év múlva rendelhetek tőle online. Ilyen egyszerű!
Ki mondta hogy most kell menni domain névért? Hát ez az. Senki. Ezért nem tudja a sarki fűszeres, holott lehet, hogy ettől az aktustól hamarabb lenne Internet elérése is. Ez is ilyen egyszerű.
Nem az a baj, hogy ha nincs jogom, akkor mástól irigylem. Az a baj, hogy a vásárlás nyilván azokra megy ki, amelyekből haszon lesz. Ez sem baj: ha mindenkinek van esélye rá. Az ISZT ezt nem biztosította, nem adott ki sok újságban közleményt, és nem készült fel arra, hogy a védjegyezett és /vagy cégneveket vizsgálja. Nem lehetetlen, ha kell, adok tanácsot a megoldásra. Persze az munka és pénz. Jobb munka és költségek nélkül beszedni a lét, aztán intézze mindenki ahogy akarja, egyezzen meg, pereskeggyen, a nagy lét már lenyúltuk...

Ha egy kicsit értenél a dolgokhoz, ha nem lennél rövidtávú érdekek szószólója és maximálisan érdekelt, elfogult, meg sem kérdeznéd ezt:

"(egyebken nagyonpicibetuvel kit erdekel az az ember aki nem tud olvasni miert akar irni?, Tehat ha azt se tudja mi az az internet miert kell neki domain nev??""

De megkérdezed, tehát elmondom (mert őt meg sem kérdezed, így nem is mondhatja). Mindenkinek, neked is, nekem is az az érdekünk, hogy az Internet terjeggyen 1000-el. Részemről ez felismert, részedről látens érdek. Ugyanis nagyon is elképzelhető, hogy nem csak az Internetezőből lesz domain tulaj, hanem a domain tulajból is lehet kezdő Internetező! Aki megtanul olvasni, szeretne - előbb, vagy utóbb - ítni. Nekünk nem az a feladatunk, hogy lenyúljuk az írástudatlanokat, hanem hogy megtanítsuk őket írni is, olvasni is. Ettől lesz sok előfizető, eCommerce, Távmunka, Távoktatás, Távdemokrácia stb. A te hozzáállásod egyelőre nem ezeket a célokat szolgálja.

Végül VJA-ról, akinek a véleményére nem vagy kiváncsi. Én asszem, ő már akkor "ott" volt, amikor te még nem is hallottál netről. DE ez nem érdem, ez kor és hozzáállás kérdése. Érzésem szerin ha csak egy fokkal is, de érdemesebb rá hallgatni IT témában mint a fűszeresre, akinek továbbra sincs Internet-je...

Előzmény: sólyom (119)
sólyom Creative Commons License 2000.03.18 0 0 119
Kedves Lépesméz!

Úgy érzem valami sérelmed volt, van! Esetleg van olyan domain amit nem Te szerzel meg és ezért ilyen a hangulatod? Esetleg van valamilyen jogsérelmed, amiben úgy érzed, hogy az ISzT nem védte érdekeidet?
Bármikor segíthetek szívesen, ha úgy érzed jogsérelem ért. Mi felvállatuk, hogy a panaszokat amik hozzánk érkeznek ellenszolgáltatás nélkül kivizsgáljuk és továbbítjuk a megfelelő fórumok felé. Lehet, hogy már kevés a hasonló gondolkodású ember, de nem minden a PÉNZ körül forog!!!

Az ISzT nem áll üzleti kapcsolatban az igénylővel tehát így pénzt se kér tőle. A regisztrátornak fizetett összeg (regisztrációs díj) nem összetévesztendő az Illetékhivatalba folyó NKÖM stb díjakkal.

"Nem tudom, mikor voltál cégbíróságon és hol, de bizonyhogy vizsgálják a kért cégneveket! "
Valóban!! Csak azt vizsgálják hogy xyz cég van vagy nincs, ha van még mindig adott a lehetőség, hogy xyz 99, xyz 2000 legyen a cég neve. A rövidített elnevezésekről inkább nem nyitok vitát!

Ismeretek hiánya vezethetett a következő kijelentésre gondolom:
"Vagy: majd megveheti azoktól, akik most lenyúlták."

Akkor próbálok segíteni:
Ha van egy olyan név a két hetes domain várólistán amit úgy érzel, hogy nem a jogos cég vagy védjegy tulajdonos kérvényezett meg, de tudod magadról, hogy téged sem illet a név még akkor is megvétózhatod!!!! (állampolgári jogod és kötelességed jogsérelmekre felhívni a figyelmet)

Természetesen, hogy ezt ész nélkül ne lehessen csinálni azért egy elég magas összeget kell letétbe helyezned, de ha igazad van ezt az összeget visszakapod. Ja, és az erkölcsi siker a TIED!!! kell ennél több?

Ennek tudatában még azt mondod hogy az ISzT nincs kellően felkészülve?

Pontos adatok:
Március 1 és 2.-án összesen 17958 igény érkezett be. Ebből 7171 várományos domain van.
NINCS kötelező "domain név karbantartás"
és a regisztráció sem KÖTELEZŐ!

"De ugye nem tévedtem?"
Szerintem tévedtél!!! De a tévedésedet én azzal magyarázom, hogy nem vagy kellően informálva és azok akik ezekben a jogi kérdésekben számodra segítséget nyújtottak ők sem voltak kellően informálva.

Magyarországon mások a szabályok és a törvények "ez az USA-ban is így működik" itt nem helyénvaló.

Mégegyszer arra kérlek nyugodj meg, és ha gondolod felkereshetsz e-mailben megbróbálok segíteni és talán megváltozik a gondolatod a domain regisztrációval kapcsolatosan.
Költségviselőt ne keress!!!

Előzmény: Lépesméz (115)
willy(c) Creative Commons License 2000.03.18 0 0 118
Lepesmez:
Oke ertem, de kerdezem en ha nincs jobb otlet mert az ISzT nem talalt, en nem talaltam, te nem talaltal akkor mit kifogasolsz?
Ha pedig van jobb otleted kuld el barmelyik regisztratornak, biztos vagyok benne hogy megvitatasra kerul es ha hasznalhato akkor alkalmazva is lessz. Az anyagiakrol: legalabb ugy erezheted te is tettel valamit a magyar internetert( vagy ha ez nem nemes cel akkor miertirogatunk itt? )
Nem akarom tovabbhuzni a vitat.

Solyom, oke bocsi a visszaszolasert, csak azthittem felreertesz.

Előzmény: Lépesméz (117)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 117
"egyetlen olyan otleted sem volt amivel ezt javiani tudnad"

Igen szomorú lennék, ha a 38 tagot számláló ISZT Lépesméz ötleteit lesné az Index topicban, hogy javíthassa rendszerét...
Az meg még szomorúbb, hogy azt gondolod - elvárod? - hogy átfogó kritikát, javallatot ITT és MOST jelentessek meg.
Erre lehetőségem lenne máshol, de ha kérde, külön neked megírom, elkészítem. Csak akkor a költségviselőt kell még tisztáznunk.

Előzmény: willy(c) (113)
sólyom Creative Commons License 2000.03.18 0 0 116
Kedves willy(c)!

Én csak örvendek, hogy akár egy ilyen fórumon is megpróbálod megértettni és elmagyarázni másoknak azt, hogy az ISzT körültekintően jár el.
Az előző hozzászólásom igazán Lépesméznek szólt, csak a Te figyelmedbe is ajánlottam.

Előzmény: willy(c) (114)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 115
Kedves Sólyom,
maximális megértéssel vagyok. Megértem: a maffia-kgb óta az ISZT rájött, hogy 10.000 Ft-ért mindenki válthat lapengedélyt. Jobb lenne, ha ezt a 10.000-et, meg még más, jó sok 10.000-et inkább nekik fizetnék be (miután már mindenki lapengedélyekért szaladgált, akinek domain kellett, mert a rendszert ezt engedte át).
Ez rendjén is van, de akkor illő lenne felkészülni rendesebben. Ne az Internettel alig ellátott emberektől várják el, hogy szaladgáljanak annak érdekében, hogy 30/50 eFt-ért levédett, 80-120 eFt-ért (+ még kicsi) bejegyzett cégük domain-jét védjék, hanem igenis biztosítsák az elérhető adatbázisokon való átfuttatást. Nem tudom, tényleg olyan nehéz ezt elképzelni 2000 márciusában Magyarországon?

Nem tudom, mikor voltál cégbíróságon és hol, de bizonyhogy vizsgálják a kért cégneveket!
De még az egyesületek, alapítványok és KHT-k neveit is vizsgálják bejegyzés előtt (a cégbíróságnál már évekkel ezelőtt is szóltak: online adatbázisuk szerint ez és ez a név nem adható ki ismét).

Az ISZT és a "bárki" számára esetleg jó megoldás is lenne a jelenlegi rendszer (kicsit csiszolva), de a "bárki" a jelen rendszerben nagyon kevesekre vonatkozik.
"A liberalizáció lehetõséget add mindenkinek, hogy a saját jól kitalált domain nevét bejegyeztetthesse." Igen. majd egyszer. Vagy: majd megveheti azoktól, akik most lenyúlták.
"Mivel ez a lista nem lenne pontos és sok esetben egyfoma neveket eredményezne, ami természetesen domain név szempontjából technikailag lehetetlen nem készült ilyen lista! (volt rá elképzelés) "
Nem lehetne pontos, ez tény. Csak úgy 99 %-ban. Vagy 89 %-ban. De a viták, perek jó részét megelőzné. Meg sem próbálta az ISZT. Így egyszerűbb: a regisztrátornak nem kötelessége tudnia semmit. Rohangáljon a Kedves Megrendelő!
Természetesen lett volna több, közel azonos nevű cég, amelyeknél domain név esetében az elsőség dönthetne (ez az USA-ban is így működik). De ezen túl a viták, perek 99 %-át meg lehetett volna előzni. Nem tette az ISZT, sőt, kisérletet sem tett rá.
"Az általa hozott határozatok és szabályozások nem lehetnek jogsértõek" Ezt nem tudtam. Törvényen kívül vannak?
Nem tudom, hogy ha már komoly, nálamnál sokkal komolyabb emberek is elmondták, elmondják miért és mennyiben rossz, csapnivalóan rossz a rendszer, miért nem állítják le? Miért védik itt egyesek foggal és körömmel?
Egy oka lehet, mint mindig, a pénz. Nem tudom hány regisztráció futott be, gondolom 20-30.000. Ezt 10.000-el megszorozva, hozzátéve a havi 2-3.000 Ft kötelező "domain név karbantartást" túl erős indok az egyik oldalon ahhoz, hogy a másik fél bármilyen érvére pozitív módon reagáljon, egyáltalán: odafigyeljen. Ilyenkor jönnek elő a mellébeszélések, meg a "már megint nincs kellő információd", "megértés hiánya" atb. Persze. Meg a többi, a regisztrációs rendszert bíráló szakmabélinek sincsen.
Túl nagy a bevétel, nagy a tét. Erről van szó, nem másról.
Ha tévedtem - emberi dolog - elnézést. De ugye nem tévedtem?

Előzmény: willy(c) (114)
willy(c) Creative Commons License 2000.03.18 0 0 114
Kedves solyom, fogalmam nincs miert cimezted mindketonknek leveledet, a problema az hogy valaki hibas nezeterket terjeszt az ISzT rol, probaltam megvedeni az artatlant, te hozzaszolsz es kozlod hogy szidom az ISzT-t.
Majd kozolsz olyan dolgokat amirol a thread ben szo sem esett.
Ismerem a regisztracios szabalyzatot, koszonom a mely tajekoztatast.
Előzmény: sólyom (111)
willy(c) Creative Commons License 2000.03.18 0 0 113
A pontok elott nehany megjegyzes:
Nem 1 hasonlatot ragadtam ki hanem 2 ot: ISzt es a Valasztottbirosag, es a Gyorgyi Kalman az egyik a valasztottbirosagban tevedtel (bizonyittottan, es meg most is felrebeszelsz /mostmar azt gondolom direkt/) a masikban pedig megprobaltal osszefuggest kovacsolni egy masik uggyel ami elegge rossz kimenetelu es nem idetartozo.

Most nem akarom kifejteni a velemenyem a stilisztikai kerdesekben, en is hibazok, vannak szerintem azonban akaratlagos, es szandekos, nem veletlen hibak is.
1. A lehetosegrol nem tudok mit mondani, mert igazad van van ilyen. Nezd az ugyesznek, a bironak, a rendornek is van lehetosege, hogy nem etikusan cselekedjen es ezt azthiszem, hogy nagyobb vesztesegekkel jar.
Masreszt ezeknek (rendor, ugyesz, biro) semmi mas erdeke nem fuzodik ehhez csaka lelkiismerete, mig a regisztrator az uzleti megitelesevel jatszik (sejted mi ez?) emellett O nem abbol szerez penzt hogy megszerezze a tophighdomain.hu-t hanem abbol hogy TE szeretned uzemeltetni, ugyanis o nem internetet csinal, hanem szolgaltat.
E mellett, mibol gondolod, hogy ha egy ilyen regisztrator ilyet csinal a tobbi nem kritizalja meg?
Ha ezt vegiggondolod, szerintem megegyezhetunk abban hogy a domain regisztracio jobban mukodo mint a magyar allamigazgatas(nem ferdites).

2. En a topicrol beszelek, (talan a stilusommal van gondod? :)))
Hogy ne vicceljuk el: kritizaltam a hozzaszolasod, tartalmat, es kozbe kitertem ra miert hibas.
A masik NEM olvasod el az irasom LEHETOSEGE van MINDENKINEK domain nevet igenyeni miert nem szeles retega mindenki???? Minden cegnek (akar 2 ev mulva is ha akkor eszmel) lehetosege van megtamadni a domain neveket.
Mit erdekel teged az hogy hogyan ervenyesiti igenyet? Lenyeg hogy tudja ha kell.
Tehat az ISzT korultekintoen jart el es mashogy nem is kellett (nem beszelek el melletted figyeled?)
3. Ki mondta hogy MOST kell menni domain nevert?
SENKI. HA akarsz es van jogod ra 2 ev mulva is tied lehet a nev, ha meg nincs jogod ra akkor miert is baj az hogy mas elobb beregisztralhassa???
(egyebken nagyonpicibetuvel kit erdekel az az ember aki nem tud olvasni miert akar irni?, Tehat ha azt se tudja mi az az internet miert kell neki domain nev??(kerlek ne ezt emeld ki mert irtam hogy nagyonpicibetuvel))
4. mInden egyes pontban erre tersz ki
- rendszer rosz
- kizarja az emberek tobbseget
ezekre fentebb megkaptad a valaszt ha nem tudod hol jelentkezz megirom...
Az ISzT nek nem lett elege a hulye bejegyzesekbol, senki nem kenyszeritette liberalizaciora ha nem akar nem teszi, a VJA velemenyere pedig annyira vagyok kivancsi mint a sarki fuszeresere(ennyi a szakszeruseg benne)
Tehat ha nem ertened a kedves ur arrol beszel hogy az ISzT azon szandekat huzta at ami azt szolgalta volna hogy szaporodjanak el az inernetes online magazinok es NKOM papirral szerezte joreszxt a eveket, tehat hiba kerkedik ez nem kis hanem a nagykapu volt es nem az ISzT sara hanem az NKOM-e.
Az ISzT-ben a te bemutatasod ellenere nem hulyek ulnek ezert _rajottak erre_ ezert aki rohogott rajta az most majd nem fog nevetni mert ez a kapu LEGNAGYOBB sajnalatomra (az online sajto rovasara)
bezarult.

5. Kivancsi is lehecc szoval az s lehetne hogy amaerikaba is jarkalhatnal ezekert a domainekert mert ez egy kozhasznu ceg tulajdona(ICANN), az adhtja at mas kezelesebe. Tehat elege nacionalist megkozelitessel nezel a .hu ra, amit nem kifogasolok csak a felreertesed szeretnem tisztazni. Egyebkent nem tudom mit szolnanak hozza a regisztratorok ha megkerdezned hogy mennyi szazalekben kulfoldi tulajdonsaguak.
Egyebkent fejbol 4 rol tudom hogy teljes mertekig magyar tulajdonban vannak.

Tehat visszatertunk az orok problemara hogy a rendszer rosz amit a felette levo dolgokkal bizonygatsz, amelyekre valaszoltam es azalapjan _barki_ szamara kijelentheto hogy a Regisztracios Szabalyzat nem tokeletetes (nem kedvez minden piaci resztvevonek /mongy egy dologra peldat ami ezt koveti/), de a lehetosegekhez merten optimalis.
Azzal is tudom igazolni, hogy egyetlen olyan otleted sem volt amivel ezt javiani tudnad.
(ide ird ha ugygondolod hogy volt, de ne tudjam a valaszom melletenni mert az mar ismetelgetes!)

Remelem ha te nem is, mas profitalt ebbol a vitabol.

Előzmény: Lépesméz (108)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 112
Kedves Willi(c),
asszem meddő a vita, a példák, amelyeket felhozol gyengék és nagyon-nagyon elfogultak. Fejezzük be.

"Tehat egyreszt nem varhato el hogy Kukutyin Kft nevet a regisztrator ismerje, es ennek "
Nos _már_itt_ be is fejezhetnénk.
A regisztrátortól, akinek a Cégkódex és minden más, jól feldolgozott, kimunkált adatbázis a rendelkezésére áll - ha nem, teremtse meg magának -, nos TŐLE nem várható el, hogy ismerje. Az ország felnőtt lakosainak 99 %-tól viszont ELLVÁRHATÓ, hogy domain-regisztrációról tudomást szerezzen Internet hiányában, ugyanakkor elvárható, hogy mindezen, el nem érhető tudás birtokában maga szaladgáljon védett és/vagy cégnevét menteni. Na neeeee........

"Ha viszont ez a ceg reszt kivan venni ebben akkor vagy prioritasos a kerelme elvbol tehat kiuti az ugyeskedoket, vagy nem prioritasos (a regisztracios szabalyzat szerint) akkor kerheti ennek a esetleges rosszhiszemu domainregisztracionak a felulvizsgalatat ( BTRFDC Kft "
Ez egy elv, ami érvényesülhet akkor, ha mindenkinek lehetősége van rá, és "kiuti az ugyeskedoket". Így azonban azt teszi lehetővé, hogy az ISP-k és a Matáv tarifák által eddig kizárt emberek majd később, jó pénzt fizessenek azoknak, akik így, vagy úgy, esetleg a 100 %-ban nyugati tulajdonú cég által biztosított lehetőségek miatt tudomással bírnak a technikákról és taktikákról.
Ismétlem: az ország 99 %-a nem tudja, hogy most kell lépnie és azt, hogy mit kell lépnie. Érted?

"Az igenylok sorabol nem zart ki senkit az ISzT, sot mindenki szamara utat nyitott az uj szabajozassal(termeszetes szemely is lehet domainigenylo). "
Igen. Miután a Fejér (tolna, Baranya, Vas stb.) Megyei Hírlap a természetes személyek figyelmét hónapok óta öles betűkkel hívja fel első oldalán az egyszeri lehetőségre.. Mondd, hol élsz?
"Latom valami megin elferdult: HA a kozertbol reggel mire leersz elfogy a kenyer akkor is alkotmanybirosaghoz fordulsz? "
Erre már válaszoltam. Még hozzáteszem: ha pedig végképp nem kapok kenyertet ma, veszek holnap. Ugyanazt a minőséget.
"hmmm..."
Nagyonis!

Előzmény: willy(c) (107)
sólyom Creative Commons License 2000.03.18 0 0 111
Kedves Lépesméz ésWilly(c),

Tegnap óta marjátok egymást, és nics köztettek egymás iránt semmi megértés. Az nagyon pozitív, hogy foglalkoztok az esetleges jogtalanságokkal!
Ha az elender man hibákat követ el keressetek másik regisztrátort!
Lépesméztől idézet: _A közért mindenkinek nyitva áll, mindenki tud róla, van másik és állandóan lehet kenyeret kapni._
DE mielőtt az ISzT-t szidnátok egy pár apró dologról szeretnélek benneteket tájékoztatni, ezekre talán nem figyeltetek oda eléggé:

1) Az ISzT a domain liberalizáció előtt megpróbálta az egyre nagyobb számban érkező domain igényeket megfeleően kezelni biztosítva a szabad információáramlás lehetőségét _bárki_ számára. Viszont így is voltak olyan igénylők akik úgy érezték, hogy jogsérelem érte őket (voltak olyan igények is amik NKÖM alapján lettek igényelve majd ISzT által elutasítva pl.a Play-böy nem kaphatta meg a playboy.hu domaint, mivel kizárólagosságot sugalt, megtévesztő, stb). Ők bírósághoz fordultak, hogy megoldják a problémáikat. A többszörös, hasonló domain igény próbálkozások eredménye a zárolt nevek listája.
Ezeknek a domaineknek a kezelésével kapcsolatos kérdéseket jogi szakértők vizsgálják.

2) A liberalizáció lehetőséget add mindenkinek, hogy a saját jól kitalált domain nevét bejegyeztetthesse.(nem kizárt, hogy egy magán igénylő kitalált domain neve előfordul a regisztrátor igényei közt is, vagy máshol. Az már gond, ha a vállat megbízást a regisztrátor nem teljesítette.)

3) Az ISzT olyan szabályozást dolgozott ki, ami lehetővé tesz _bármilyen név_ bejegyzést, védelmet biztosítva az esetleges névtulajdonosoknak is. Gondolok itt a települések, országok, cégek, védjegyek neveire. Gondolom nem várható el, hogy egy cégközlönyből valamilyen algoritmussal legeneráljon egy tiltó listát az ISzT, hogy a cégeket (cégneveket) védje. Mivel ez a lista nem lenne pontos és sok esetben egyfoma neveket eredményezne, ami természetesen domain név szempontjából technikailag lehetetlen nem készült ilyen lista! (volt rá elképzelés)

4) Az ISzT egy magán szervezet. Az általa hozott határozatok és szabályozások nem lehetnek jogsértőek, de azok akik e magán szervezettel kapcsolatba lépnek a szervezet által hozott szabályokat kötelesek betartani.

5) Az ISzT mint magánszervezett túlságosan is védi a névviseléshez való jogot, felhívja a figyelmet, hogy tájékozódjon az igénylő a név használhatóságáról különféle adatbázisokban.
(ezt pl. a Cégbíróság/ok nem teszik meg! egyforma cégnevek, védjegyek mint cégnevek, stb. pedig állami szervezetek? Ezek a dolgok kinek a feladatai lennének?)

Először is ajánlom figyelmetekbe az alábbi (ISzT Regisztrációs Szabályzat) pontokat:
5.2
5.3
5.4
5.6
10.3 d)
12.1
12.2
13.1
13.2
13.3
13.4

Előzmény: Lépesméz (104)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 109
Ne haragudj, keresztbe irogatunk. Majd offline válaszolok, egyelőre annyit: ha nem akarsz megérteni, nem vitatkozom. A közért mindenkinek nyitva áll, mindenki tud róla, van másik és állandóan lehet kenyeret kapni.
Előzmény: willy(c) (107)
Lépesméz Creative Commons License 2000.03.18 0 0 108

Kedves Willi(c)

"hianyos informacio alapjan velemenyt alkotsz" - azt gondolom, nem értesz még mindig, ezért irogatsz mellé....
Ez Györgyi Kálmánnál ütközik ki legjobban:
"2, Nincs kozom a Gyorgyi Kalmanhoz, nem is szeretnem hogy legyen, ergo nem tudom mik az indokai, hibai, erenyei, tettei EZERT nem is beszelgetek rola.
Megjegyzes: a fogalomtisztazas miatt semmikepp nem kevernem bele egy domenregisztracios vitaba. "
Én sem kevertem. 3 hasonlatot alkalmaztam, amiből te önkényesen 1 db-ot kiragadtál:
1. ISZT maga közül választja a Választott Bíróságot
2. Györgyi Kálmán helyét is rotációs alapon az ISZT tölti be
3. Tasnád saját maga ügyésze lesz
Ugyanabban a sorozatban volt, csak nem vetted észre - hogy miért, nem tudom.
"3, En ertettem mi a bajod azzal _eskuszom_ nincs gondom, egyedul az eloadassal es azzal volt problemam amit fent leirtam. "
Az előadás online ment, azaz nem stilizált és nem szerkesztett. Ezt aki a netet gyakran használja, tudja. Sem ebbe, sem az elütésekbe nem szoktunk belekötni, hiszen az online irogatásnál mindenkinek remegnek az ujjai a tarifák miatt.

"Az Elender mint szervezet egyesuleti tag is meg igenylo is tehat ezzel nincs gond. Az hogy valoban van olyan domain amelyik kozvetlenul az Elender (tehat nem masik ugyfel, tag, tulajdonos) tulajdona arrol nemtudok, de elhiszem neked hogy van ilyen. "
Én sem tudok, sőt, az összes korábbiról is csak olvastam. Én a LEHETŐSÉGET említettem ami kétségtelenül fenn áll, sőt, ha lyól emléxem Nagyistók műsorában a PCW főszerkesztője ugyanezt mondta el. Biztos ő is rosszul adott elő. Hogy ne kerülgesd a problémákat és ne beszélj el mellette, most pontokba szedem:

1. Nagyistóknál is elhangzott: 2,5 hónap alatt kitalál valaki valamit, utána a regisztrátornak megtetszik. Kidobja és lejegyzi magának. NEM azt mondtam, hogy ez nagy tömegekben fordult elő, hanem azt, hogy ez benne van a rosszul előkészített rendszerben.
Sőt: azt is mondom, hogy az az egy eset, amiről a vita folyik, az Elender okán sem valós, mert az Elender - a másik két nagyhoz hasonlóan - túlzottan profi szervezet ahhoz, hogy ilyen gyermeteg dolgot csináljon. De lám: mégis rávetődik a gynú, de lám, mégis azonnal beperelik, mert a rendszer, amit az ITSZ épített rossz, nem zárta ki ezt a renkívül komoly következményekkel járó (személyes egzisztenciákra és jóhírnévre is kiható) lehetőséget.
Ma már szinte biztos, ha minden marad, akkor az Elender fogja meginni elsőként a levét, aztán a többiek, mert az első jelzések alapján sok perre lehet számítani. Nem csak most, később is.
Azt külön sajnálom, hogy az Elenderre ennyire rájár a rúd, sokkal jobban járna mindenki, ha valamennyivel nagyobb csend és nagyobb rend lenne ma Magyarországon IT fronton.

2. Ne beszélj el mellettem, légyszives ne a stíluselemzéssel foglalkozz, az OFFTOPIC, nyiss rá egy fórumot és ott beszélj arról.
Itt és most inkább ezen gondolkodj el: a rendszer nem teszi (tette?) lehetővé a lakosság széles rétegeinek, hogy a nemzeti domain egyszeri, megismételhetetlen igénylésével éljen. Sokaknak, nagyon sokaknak eszébe sem jut, a hírt sem hallották, hogy a cégük, esetleg védett nevük domain-jének elorrozását hogyan gátolhatják meg.
Példa (múlt héten megtörtént eset): ha én egy beszélgetésen az egyik Főiskolán (!!) azt a kérdést kell, hogy megválaszoljam, mi az a domain, akkor a ma (már) nem főiskolára járó, Internetet nem, vagy alig használó, de jelentős múlttal és jelennel rendelkező védett nevek és cégek tulajdonosaival mi lesz? Kötelesek lettek volna tudomást szerezni az egyébként is késve kirakott domain-listáról? Mér nem gondoskodott más megoldásról az ISZT? Nem látta a következményeket?

3. "Tehat van harmincegynehany tarsasasag, es nem kotelezo az elenderhez menni. "
Íme, teljesen félreértesz, félreviszed a beszélgetést. Persze, nem kell az Elenderhez menni. De honnan tuggya meg az egyszerű polgár hogy MOST kell menni? Azt sem tudja, hogy mi az a domain. És ha le van védve a neve, miért _neki_ kell mennie reklamálni, igényelni, Elenderhez, vagy máshoz?

4. "Az meg kulonosen, hogy barmelyik tagra is aki pedig nem kovetett el ilyet az meg egyenesen ragalmazas (bocs). "
Nem, messze nem rágalmazás. Ugyanis a rendszerről van szó, amit nem én alakítottam meg így hanem az ISZT.
Ez a rendszer rossz, gyanúsítgatásokra ad alapot (lásd Elender) és _kizárja_ a lakosság nagy részét az egyszeri, megismételhetetlen lehetőségből. Most az lenne a rágalmazás, ha azt mondanám: szándékosan alakította ekkor és így ki a rendszert az ISZT. Most, amikor még kevesen neteznek és nem tudnak róla, suttyomban be lehet szerezni egy csomó védett nevet, cégnevet domainként.
Nem teszem. Viszont látnivaló: az ISZT sodródott az eseményekkel, képtelen volt az élére állni és normálisan megszervezni, lerendezni. Akkor kezdtek ébredezni, amikor megjelent az FBI.hu, a Maffia.hu, a Kgb.hu meg a többiek, és berágtak VJA-ra. Röhögött mindenki, aki tudta, hogy lehetett ezeket a neveket megszerezni. Az ISZT akkor sem üzemeltetett jó rendszert. Lett nagy kapkodás, liberalizáció sebtében, aminek most itt az eredménye.

5. Arra is kiváncsi vagyok, hogy szerinted milyen dolog az, hogy többségi, vagy 100 %-ban külföldi tulajdonban lévő cégek - mint ISZT tagok -dönthetnek a magyar nemzeti domain leosztásáról? Nem gondolod, hogy ez már tragikomikus?

A rendszer ennek ellenére és mindezek mellett rossz. Ez pedig lehet lustaság, nem odafigyelés, dilettantizmus stb. miatt. Válassz.
Légyszives ne beszél el az öt pont mellett.

Előzmény: willy(c) (106)
willy(c) Creative Commons License 2000.03.18 0 0 107
A .hu fontos es SZVSZ jelen pillanatban az egyik legjobb (ha nem is a leggyorsabb eljarasal lehet domain nevekhez jutni)
A problema masok altal leirt verzioban is: A gond az ha bemensz a cegbirosagra es be akarod regisztralni (mondjuk a magyarorszagon nem regisztralt Coca-Cola Company kft-t (rosz pelda lehet) akkor ha van erre vedjegy vagy sem ha nincs formai egyebb akadaly beregisztraljak neked)
Tehat egyreszt nem varhato el hogy Kukutyin Kft nevet a regisztrator ismerje, es ennek elven mondjuk a kozismertek nevet is lehetne igy venni, hogy nem kell ismernie (hisz lehet meg barmely kozismert ceg eseten elofordulhat mas olyan ceg aki hasonloan versenyezhet a nevert( az a neve, vagy van ra vedjegye), de O kissebb nem annyira ismert).

Ha viszont ez a ceg reszt kivan venni ebben akkor vagy prioritasos a kerelme elvbol tehat kiuti az ugyeskedoket, vagy nem prioritasos (a regisztracios szabalyzat szerint) akkor kerheti ennek a esetleges rosszhiszemu domainregisztracionak a felulvizsgalatat ( BTRFDC Kft Takaritas cimszo alatt akarja a cisco.hu-t /direkt regisztralt nevrol beszeltem hogy ne legyen gyanusithato pelda/) mig nincs regisztralva az fordulhat a fuggfetlen resztvevokbol allo (MSZH, stb) Tanacsado Testulethez aki megvizsgalja majd elbiralja a kerelmeket.
Amennyiben keson eszmelne es mar bejegyzesre kerult a domain akkor kerheti valasztottbirosag iteletet is. Amennyiben ez nem lenne celravezeto meg polgari peres pert is indithat.
Tehat aki akar es birtokolja a megfelelo jogositvanyokat az igenis nem marad nev nelkul, csak abban az esetben ha mas ugyanolyan jogosult ra.
Az indokot es a megoldast elmeseltem az elso ket felvetesedre.

> "Ezt teheti két okból:
> - egy felől azért, mert egy szűk csoport - > > mondjuk....."

Aztan megin szembesulok azzal hogy egy szervezetett majd ennek tagjait ragalmazod...
Kerlek, ha az elenderrol van szo akkor arrol beszelj es NE az ISzT rol es plane nem a vetlen tagjairol.
Az ISzT tagjai kozzul az elso 20 legtobb domaint megnyert kozt 2 szervezet szerepel a harmincegynehanybol (nemvizsgalva azok vajon a jogos sajat vedelmuket szolgalo neveket igenyeltek vagy csak "jo" neveket).

Az igenylok sorabol nem zart ki senkit az ISzT, sot mindenki szamara utat nyitott az uj szabajozassal(termeszetes szemely is lehet domainigenylo).

Latom valami megin elferdult: HA a kozertbol reggel mire leersz elfogy a kenyer akkor is alkotmanybirosaghoz fordulsz?

hmmm...

Előzmény: Lépesméz (105)
willy(c) Creative Commons License 2000.03.18 0 0 106
Kedves Lepesmez,

1, Nem azt mondtam el, hogy tajekozott vagyok (sajnos), hanem azt, hogy jelen esetben is bebizonyosodott, hogy hianyos informacio alapjan velemenyt alkotsz(nemgond), de hogy ezt ugy allitod be mintha valoban igy is lenne ez az informaciok tudatosan, vagy tudatlanul valo rosszhiszemu beallitasa(itt a gond). IMHO butasag(gy. k. fogalommagyarazat: tudatlan -> informaciohianyban szanvedo alany, buta -> a megszerzett informacioit hibasan alkalmazza)

2, Nincs kozom a Gyorgyi Kalmanhoz, nem is szeretnem hogy legyen, ergo nem tudom mik az indokai, hibai, erenyei, tettei EZERT nem is beszelgetek rola.
Megjegyzes: a fogalomtisztazas miatt semmikepp nem kevernem bele egy domenregisztracios vitaba.

> "Mivel velem szemben te nem nagyon értesz mindent, részletesebben elmondom azt, amit utalás..."

3, En ertettem mi a bajod azzal _eskuszom_ nincs gondom, egyedul az eloadassal es azzal volt problemam amit fent leirtam.
Az Elender mint szervezet egyesuleti tag is meg igenylo is tehat ezzel nincs gond. Az hogy valoban van olyan domain amelyik kozvetlenul az Elender (tehat nem masik ugyfel, tag, tulajdonos) tulajdona arrol nemtudok, de elhiszem neked hogy van ilyen.
Na, hogy errol nem mond le az az O joga eldonteni, neked meg az hogy levond a kovetkeztetest ebbol es ez alapjan iteld meg.
Tehat van harmincegynehany tarsasasag, es nem kotelezo az elenderhez menni.
Igy ebben a formaban tiszta a dolog (ahogy most beszelunk rola), de hogy ezt kiterjeszted az egesz ISzT re az _hibas_ elovezetes(majd ha erdekel meg is indoklom miert, ha ez nem eleg logikus eddig).
Az meg kulonosen, hogy barmelyik tagra is aki pedig nem kovetett el ilyet az meg egyenesen ragalmazas (bocs).

Nos ennyi kb...

Előzmény: Lépesméz (104)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!