Keresés

Részletes keresés

Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.09.07 0 0 48
Igen, igen.
Itt viszont jönnek a bonyolultabban megválaszolható gazdasági kérdések.

Miért olyan magas az árrés? Rengeteg kisebb-nagyobb árrés rakódik egy CD-re, még olyanokéra is, amik szinte nem kapnak reklámot. Pl. az olyan szemetet, mint a britney spears vagy mi, agyonreklámozzák, ez jelenthetne valami többletárat (is), de rengeteg olyan lemez az ilyeneknél is sokkal drágább, holott szinte sehol sem reklámozzák.

Érzésem szerint a magyarországi piacon a 2200-2500 közötti CD-ár reális is lehetne, és a vásárlók nagy része is (jobban) elviselné.

Előzmény: GuitarGod utódja (46)
kovacs zoli Creative Commons License 2001.09.07 0 0 47
Teljesen egyetértek, szerintem is ez az ábra.
Annyit még ehhez, hogy a Metallica nem a saját zsebe miatt kezdett el durcázni, hanem az elv miatt. És igazuk volt.
Azzal, hogy felvállalták ezt a népszerűtlen szerepet, sokat tettek a kisebb zenekarokért is.
Senkinek nem előnyös, ha az albuma az akarata ellenére már gyakran a hivatalos megjelenés előtt könnyedén letölthető, hozzáférhető.
Előzmény: Zoli Bacsi (44)
GuitarGod utódja Creative Commons License 2001.09.07 0 0 46
nade remélem te is érted a dilemmát:
ha kifizetjük, mi járunk rosszul, ha nem, a zenész.
erre a problémára kéne megoldást találni. énszerintem ha elfogadható lenne az ár, többet vennének, és mindenki jól járna, már egy korábbi hozzászólásban leírtam, hogy miér

GGu

Előzmény: Zoli Bacsi (44)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.09.07 0 0 45

Tudom, mit jelent, hogy drágák a hanghordozók. Saját bőrömön is érzem, hiszen sok zzenét veszek, több százra rúg a CD-gyűjteményem. Másolt CD viszont összesen kb. 3-4 van benne.

Zenerajongó vagyok, nálam számít, hogy az eredeti füzettel ellátott, hivatalos kiadvány van meg.

Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.09.07 0 0 44
Amikor azt állítom, hogy a CD_másolás öli a zenét, azzal azt mondom, hogy a szerző (vagy előadó) a másolat után nem kapja meg a neki jogosan járó jogdíjat, és ez nagyobb volumenben a megélhetésüket veszélyezteti. (Nem a Metallicáét, persze ettől még az ő zenéjük másolgatása sem jogszerűbb - és most nem MP+-ról beszélek!)
Előzmény: GuitarGod utódja (43)
GuitarGod utódja Creative Commons License 2001.09.07 0 0 43
ezekután már csak azt kell tisztáznunk, ki mit ért azalatt, hogy "öli a zenét", mert szerintem ez semmitmondó propagandaszöveg, viszont a hozzálólásodból itélve te azt érted alatta, hogy rontja a zene minőségét. ilymódon szemlélve szerintem ami a cdmásolással keletkezik minőségbeli eltérés, bőven kompenzálódik az árkülönbözettel...
GGu
Előzmény: Zoli Bacsi (42)
Zoli Bacsi Creative Commons License 2001.09.07 0 0 42
Több hozzászólásra is reagálhatnék, de az "MP3-megszállott" reakciója tűnik a legmegfelelőbbnek.

Azon túl, hogy sok tekintetben máshogy látom a helyzetet, teljesen egyetértek xDiVeR-rel. (Ez is milyen egy cyber-név).

Elöljáróban megemlítem, hogy a CD-másolás/MP3-jelenséggel jelenleg a munkámból kifolyólag is foglalkozom. Nem lemezkiadói vagy produceri oldalról: piackutató vagyok, és a problémát a (zene~)fogyasztói szokások átalakulásának elemzése oldaláról kezelem. Az itt leírt következtetéseim jó része empirikus adatokkal támasztható alá.

1.) A kutatási adatokból egyértelműen megállapítható, hogy a CD-másolás igenis ÖLI a zenét. (Erről később, előbb az MP3-mal foglalkozom.)

2.) Az MP3 esete bonyolultabb, és nem feltétlenül hátrányos a ZENÉre nézve - de itt bejön az én személyes értékítéletem, ugyanis nem minden, hanghordozón tárolt ricsajt tartok zenének.

Lássuk csak: xDiVeR, mint sok "tipikus" "house/trance/hip-hop stb. kedvelö", nagyon is racionálisan áll hozzá az általa kedvelt műfajhoz: az ilyenért NEM AD KI PÉNZT.
Én, aki hányok ettől a műanyag zajtól azt mondom, hogy ez teljesen helyénvaló. Még aki az ilyet kedveli, az sem "zeneként" fogja fel. Valamilyen - számomra nehezen megmagyarázható okból kifolyólag - ezek az emberek jól érzik magukat attól, hogy ha időről időre valami gumizaj tölti ki a légterüket, legyen az szoba vagy autó, esetleg áruház. De azt ők is nagyon jól tudják, hogy itt művészi, hangszeres, kreatív munkáról szó sincs: ez a töltelék szemét még nekik sem ér meg annyit, hogy komolyabb hanghordozón tárolják.

Vagyis: a lemeziparnak azt a szegmensét, ahol a műanyag zajokat értékesítik, az MP3 valóban át fogja alakítani. És ez még örvendetes fejlemény is, hiszen ami mögött nincs zenészi teljesítmény, ami "szellemi alkotásként" szinte értékelhetetlen, azért ne is járjon jogdíj - vagy legalábbis ne annyi járjon, mint az érdemi zenészi-kreatív munkáért.
Évről évre kevesebb műanyag zajt lehet majd eladni CD-n (vagy kazettán), mert aki ezt bírja, annak tökéletesen megfelel az MP3.

Az xDiVeR nickű hozzásszóló egy másik lényeges - bár nem általános érvényű - dolgot is kimond:

"Azonkívül lehet, hogy én nem vagyok whitefülü, de nekem egy jól kódolt 128kbps MP3 és a CD közt nincs különbség."

Hát igen, igen. Aki a műanyag zajt hallgatja, annak tökéletesen megfelel ez a minőség is. Aki azonban valódi zenét hallgat, annak nem mindegy, hogy MP3-akat gyűjt, vagy CD-t. (A még mindig létező bakelitről nem is beszélve...)

Végeredményben tehát az MP3 a CD-piacról fokozatosan ki fogja szorítani a műanyag zajt, de a zenére nem lesz veszélyes. Azzal a megszorítással persze, hogy az előadók és az alkotók szabadon dönthessenek arról, letölthető lesz-e a munkájuk ingyen vagy nem.
A magam részéről teljesen helyénvalónak tartottam a Napster és a mini napsterek elleni fellépést. A szerzői jogot és a szellemi tulajdont komolyan kell venni.

Vissza az 1.) témára, a CD-másolásra.

Ugyebár csak az a CD- (vagy kazetta-) másolat jogszerű, amit a legális hanghordozó tulajdonosa saját használatra készít.

A CD-írók terjedése és zenemásolásra történő használata az utóbbi években kimutathatóan ártott a hanglemeziparnak és jelentősen csökkentette a befolyt szerzői jogok összegét. A "kisipari" módszerekkel történő, "piacra" dolgozó buherálás mellett a "lakossági" CD-másolgatás is mind többet árt.
Ez ellen teljesen normális a hatósági fellépés. Ráadásul nem a legnagyobb sztároknak okozza ez a (relatíve) legnagyobb kárt, hanem a kisebb körben ismert előadóknak.
Az persze vitathatatlan, hogy Magyarországon aránytalanul drágák a hanghordozók, különösen a CD-k, még a nyugat-európai árszinthez mérve is. Ez azonban nem jogosít fel senkit a szerzői jogok semmibevételére. A zene jövőjéről van szó, és ha ennyyire terjed az illegális másolás, akkor egyre nehezebben születnek színvonalas produkciók.

Természetesen ha elviselhetőbb CD-árak volnának, az másolások is visszaszorulnának. De manapság már ott tartunk, hogy ömlesztve vásárolhatók (500-600 forintokért) a CD-k a Rossmann-féle üzletektől a hipermarketekig. Ezek egytől egyig illegális CD-k, és csak csodálkozni tudok, hogy miért nincsenek hatósági razziák a lefoglalásukra.

A CD-másolásnál is érvényes azonban, hogy minél inkább "tömegcikk"-jellegű egy zene, annál inkább csökkentheti a legális hanghordozó-forgalmat a továbbmásolás. A popzene elsősorban konkrét slágerekre épül, míg a színvonalasabb produkciók egységes albumokat jelentenek. Minél minőségibb zenéről van szó, annál nagyobb az eredeti példány értéke. A színvonalasabb zenék kedvelői pedig inkább hajlandók megvenni az eredeti kiadást, és kevésbé érik be másolatokkal.

Egy szó mint 100: az MP3 az igazi zenének alig árt, az ingyenes letölthetőséget pedig csak azokra az alkotásokra kell korláozni, ahol a szerző beleegyezett. A CD-másolás pedig üldözendő.
Kész, pont.

Előzmény: xDiVeR (35)
Canis Creative Commons License 2001.09.07 0 0 41
Dehogy öli meg. Ez csak a kiadók fos dumája. A sok szemetet legalább nem éri meg kiadni. Aki jó, az meg egyébként is eljut az érdeklődőkhöz. Nem tudom miért kell ma már 24 órában zenét hallgatni, nekem elég napi 1-2 óra is. Ezzel a zene csak háttérzajjá válik, nem kapja meg azt a helyet, amit érdemel. Már amelyik előadó.
GuitarGod utódja Creative Commons License 2001.09.07 0 0 40
hámeg megpróbálnják itt a maxot kisajtolni a vevőkörből. Hát annakidején a metallicának nem hiszem, hogy felkopott volna az álla, mer huszan letöltötték a számaikat. eccerüen hiszti, és szereplési vágy.
a kozsó is ahhelyett, hogy ilyenekben szerepelteti magát (a másolás megöli a zenét (???? és mi köze a k-nak a zenéhez)) inkább csinálna valami hallgathatót, vagypedig ne nevezze zenének, amit ő, és a támogatottjai alkotnak. szerintem az egy tökéletes kereskedelmi termék, de kulturális értéke nincs...
GGu
Előzmény: wamzer (39)
wamzer Creative Commons License 2001.09.05 0 0 39
Igazad van, a nagybetus "Nyugaton" ugyanannyiba kerul durvan a musoros cede, mint nalunk, csak az emberek 6* annyit keresnek.

A masik dolog, szvsz az mp3 jo reklam. Mondjuk letoltesz egy albumot mp3-ba, es azt mondod, hogy kiraly ez a zene, elmegyek egy koncertjukre. Es akkor mar tenyleg a zeneszeknek fizetsz, illetve akkor sem minden penzt a zeneszek kapnak, de ebbol elnek igazan. Szoval toltogessen csak mindenki. Ja, meg altalaban van egy fix rajongoi reteg, aki ugyis megveszi az original korongot. Egyszeruen a kiadok attol fosnak, hogy a zene terjesztese, es promocioja az mp3 tomeges terjedesevel feleslegesse teszi oket ezen a teren. Bar ugy lenne....

Előzmény: Sveriges fana (38)
Sveriges fana Creative Commons License 2001.09.05 0 0 38
én tavaji árakat mondtam, meg ez egy ilyen kisebb cdboltban volt. hate a tower-cdboltban voltál (ami nagy sláger a vendégek számára) ott nyilván nyerészkednek...
egyébként még 12-13 fontos Cd vel számolva is reálisabb (pölö a fizetésükhöz mérten is)
GG
Előzmény: kovacs zoli (37)
kovacs zoli Creative Commons License 2001.09.05 0 0 37
Én inkább 11-12-13 fontos CD-árakat láttam, új CD-knél, áruházakban és CD-boltokban egyaránt.
Előzmény: Sveriges fana (36)
Sveriges fana Creative Commons License 2001.09.05 0 0 36
én csak felületesen olvastam el ezt a topicot, ugyhogy lehet, hogy amit irok, már ki volt fejtve, de szerintem teljesen jogos a jelenlegi magyar cd- árak mellett, hogy cd-ket másollunk, az internet térhódításával pedig a zenészeknek is számolniuk kell. hadd fejtsem ki mindkét álláspontomat egy kicsit részletesebben.

a cd másoláshoz csak annyit, hogy amikor tavaj kinn voltam londonban, a cd-k átlagára 7 font körül volt, a font akkoriban kicsit több volt 400Ft-nál, így a cd olcsóbb volt, mint 3500Ft (átlagban, 500Ft/1fonttal számolva) (egyébként a legdrágább cd is 10Font körül mozgott, ami 4000Ft körüli. Nomármost magyarországon már alapban drágábbak a cd-k, és ehhez még hozzá kell venni, hogy itt jelentősen alacsonyabb az átlagbér szinvonala. Sokan verik a nyálukat, hogy a zenészeknek is meg kell élni, igen ám, de a 6000Ft os cd árnak legalább a fele a csüzlet árrése (hanem több), szal amig ilyen nevetségesek a cdárak, ne is várják, hogy vásárolni fognak. Egyébként ha levinnék az árakat nem csökkenne a bevétel, mivel több cd-t vennének meg...
erről azért irtam ilyen speckón, mert a cd írás leginkább magyarországon virágzik, más a helyzet nyugaton, ahol inkább az mp3 az interneten jelenti a zenészeknek a fő gondot...

szal szerintem az alapvető probléma, hogy a legtöbb zenész figyelmen kívül hagyta az internet adta lehetőségeket, és annak térhódítását, és ugyszólván elszaladt mellettük a fejlődés. Hadd mutassam be rögtön egy ellenpéldán, hogy ezt hogyan tutták volna elkerülni: Steve Vai ugyanis minden uj lemeze előtt feltesz egy mp3demót (részleteket a számaiból) ingyen letöltésre, hogy a fanok hadd halgathassanak bele otthonaikban, kényelmesen a lemezekbe (én pölö azér' nem szeretem a Violint, mert ott bár meg lehet hallgatni (rendszeresen le is járok, és az uj albumokat mindíg meghallgatom), de állandóan ott rosszalló tekinteteket meresztenek rám, holott töküres a bót, és ha már megveszem, hadd hallgassam már meg (más kérdés, hogy aztán ugysem veszem meg).
namindegy, csak annyit akartam mondani, hogy létre lehetne hozni, valami rendszert erre a célra, mongyuk valami jelképes összegér le lehessen tölteni, ami persze 100%-ban a zenészeké, vagy demokat feltenni, vagy akármi, csak ez a fejhomokbadugós dolog nemteccik, és ha a zenészek nem teszik meg az első lépéseket a helyzet konszolidálására, (és ezalatt nem azt értem, amit a Metallica csinált...) örök probléma lesz ez nekik. Szal tessenek fejlődni, meg levinni a CD árakat...
GG

xDiVeR Creative Commons License 2001.09.05 0 0 35
Üdv mindenkinek!

Sajnos nem bírtam végigolvasni, mert itt elakadtam!
ioio:
"Szerintem igen, arrol nem is beszelve, hogy a neten valo sok osszevissza toltogetessel valamennyire romlik azok minosege. "
Mivan? Informatikus vagyok, és ez a mondat szúrja a szemem!!! Nézzük csak: MP3 egy fájlformátum! Mint ilyen DIGITŔLIS! Bájtok halmaza! Ezeket ha másolod, TÖKČLETES másolatot kapsz. Ne menjünk bele a részletekbe, de ez így van! Másolhatod 1000x akkor is az marad ami volt!
Gondolj bele, hogy ha megváltozhatna, mi lenne mondjuk egy Word dokumentummal sok másolás után?

Nekem sokkal több MP3-as CD-m van mint audio, ez mondjuk köszönhetö annak is, hogy MP3-as lejátszó van az autómban. Ami igazán tetszik, és föleg a magyar elöadókat magveszem. De mint house/trance/hip-hop stb. kedvelö, ezen kívül még sok minden mást is hallgató (pl. kispál) nem tudok és nem is akarok mindent megvenni amit szivesen hallgatok.
Live DJ-Mix-eket úgyse kapnék meg boltban!
Mindenesetre az a véleményem, hogy az MP3 és az internet teljesen át fogja alakítani a lemezipart!
És ez jó lesz. Meglátjátok a jövö az MP3-é!
Azonkívül lehet, hogy én nem vagyok whitefülü, de nekem egy jól kódolt 128kbps MP3 és a CD közt nincs különbség. A jobb hallásúak a 192 -re esküsznek hát legyen. Még így is a CD-s adatmennyiség töredékénél vagyunk!

Szóval hajrá MP3, hajrá Napster!

xDiVeR

Előzmény: ioio (2)
Enzo Creative Commons License 2001.05.18 0 0 34
Nem tudom, a CD előállítása olcsóbb-e, vagy a kazettáé, de az biztos, hogy a boltban 2000 Ft-ért megvett kazetta élettartama gyakran gyengébb, mint egy 150 forintos üres kazettáé. Mert szar minőségű az alapanyag. Ezek után miért vegyek gyári kazettát? Mert olcsóbb, mint a CD? Marad a másolás. CD-re vagy kazettára.
Christ Creative Commons License 2001.05.18 0 0 33
személy szerint leszarom az egészet
mp3 a király...

az meg hogy xydfgg vagy a corrs vagy éppen a metallllllllllllllllllllllllllllllllica rosszul érzi magát főleg nem érdekel.

aki nem birja ne csinálja.

a legnagyobbak ugyis birni fogják szusszal a tobbi meg a levesbe...

SENKI SEM POTOLHATATLAN

ugysem tud megfenyegetni, "ha mp3-azzátok a zenéimet akkor nem adok ki többet ..."

na és akkor mi van

én sem állhatok a főnökeim elé, hát többet kéne nekem fizetni különben kilépek...valoszinű, hogy nem röhögnének ki...DE

a piac nagy úr ... és diktál

egyébként én is zenél(get)ek amatőr szinten
és nem ebből fogok megélni

aki meg agitál az mp3 ellen, használja valami okosabbra a száját ... :))))))))))))))

syrius Creative Commons License 2001.03.31 0 0 32
Nálam nem ölte meg. Fél év alatt begyűjtöttem az elmúlt 20 év hiánylistájának nagy részét. Éljen az MP3, éljen a Napster a szegények lemezboltja.
abujd_ Creative Commons License 2001.02.02 0 0 31
hejj. szerintem nem gáz a másolás... éljenek meg a zenekarok a koncertezésből. ha olyan faszák, élőben nyomják, és kell az embereknek, akkor a szponzorok is a zenekarok mögé állnak. és akkor jó lesz nekik is,meg nekünk is.

lucent Creative Commons License 2000.12.06 0 0 30
Épp ma vettem egy doboz (10 db) TDK CD-t. Fizettem érte olyan 1850 Ft-ot... durva, nem? Lassan olcsóbb, mint a magnókazetta... Abban az esetben nem írok meg CD-t, ha nagyon szeretett zenekaromról van szó, vagy ha erőteljes ajándékba adom. Ellenkező esetben pedig csont nélkül... ugyanis nem a szerencsétlen zenész gazdagszik meg rajta, hanem a kiadója... agyon kell engem verni lapáttal? :-)
powerage Creative Commons License 2000.12.06 0 0 29
"Tavaly olyan mértékben csökkentek világszerte a CD eladások"

Erdekes, en ugy hallottam, hogy a CD eladasok tovabbra is novekednek... Persze lehet, hogy tevedek.

De ha csokkennek az eladasok, akkor is eleg atlatszo dolog az mp3-ra fogni a dolgot, erdemes lenne megvizsgalni a "miert vegyunk szemetet" kerdeskort is...

A masolasvedelem halott otlet, sohasem fog mukodni. Inkabb el kene indulni arrafele, amerre a software-ipar ment par eve, pl valami shareware jellegu (letoltod a zenet es ha tetszik, fizetsz erte = megveszed CD-n).

Az egeszre van kulonben egy jo cikk a www.onion.com-on, arrol szol hogy megtalaltak az ehenhalt Kid Rock holttestet, es ennek kapcsan nyilatkozik az egyetlen meg elo Metallica-tag (a Lars gyereket par nappal korabban lottek le a rendorok, mikor kajat lopott egy boltbol), es o megemliti a nemreg egy sikatorban megtalalt, kabszertuladagolasban megpusztult Madonna, illetve Elton John peldajat. (Elton John a 70-es evekben kezdte, de a palyaja derekba tort a masolhato magnokazettak megjelenese utan, es halalra fagyott egy londoni kikotoben...)

Előzmény: OldFirehand (-)
PETYUS Creative Commons License 2000.12.06 0 0 28
Most akkor én nem értem ennek az egész ügymenetnek a pénzügyi technikáját.

Eddig úgy gondoltam, hogy a CD kiadója (producere, mecénása, managere, stb.) szerződést köt a szerzőkkel, előadókkal, stúdiótechnikusokkal, stb., fizet nekik egy-egy összeget, majd az eladott CD-k tiszta netto bevételéből szintén egy-egy bizonyos díjat, ami szintén az előbbi szerződésben van lefektetve. Ebben az ügymenetben nem látom a jogtipró maffia szerepének szükségességét.

Na most ha igaz az, amit Hancu írt, akkor pl. egy 10000pl.-ban kiadott CD után 2 millió Ft-ot kell perkálni a jogtipróknak. Kérdésem az, hogy amit ők ebből a szerzőknek/előadóknak csöpögtetnek, az a fent vázolt (és nyilván hibás) elképzelésemben említett szerződés szerint fizetendő díj helyett van, vagy az mellett?

Előzmény: Hancu (20)
hc Creative Commons License 2000.12.06 0 0 27
A koncertezésről csak annyit, hogy sokan a lemez reklámozására, tehát költségként használják a koncert-turnét. Már több ilyen vitában elmondtam, hogy egy élő koncert irdatlan pénzeket tud felemészteni. Hang, fény, látványok, szinpad - egyik sem olcsó még bérelve sem. Ehhez még a technikusi gárda, a próbák, szállítás, reklámok. Szerintem sokan kiegyeznének éves jövedelemként is a most beharangozott öregfiúk-koncert telefonszámlájával.

hc

ZedIzDead Creative Commons License 2000.12.05 0 0 26
Például innen:

www.cdcovercentral.com

[ZedIzDead]

Előzmény: Feraa (25)
Feraa Creative Commons License 2000.12.05 0 0 25
Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy honnan lehet CD-boritókat letölteni? - persze csak a falra szeretném otthon ragasztani... :) Köszi
leha Creative Commons License 2000.03.03 0 0 24
bolti áron számova kb 150-200 eFt (vagy kicsit több) értékű CD-m van. több év eredménye. és ez még mindig csak töredéke annak, amit szeretnék ...
kevés írott CD-m van (a környezetemben inkább tőlem kérnek kölcsön, hogy megírhassák), de terveim szerint egyre több lesz. a Queen CD-ket meg fogom venni, mert nagyon kell a borító, de pl egy Tarkan CD több, mint 5000 pénz??? barátaim! gondolkozzunk! mondjuk feleennyit simán adnék érte (és akkor még mindig háromszor annyi, mint amiért megírják nekem)
itt valakivel elszaladt a ló és az nem én vagyok...

mp3. pár hónapja találkoztam a napsterrel ... olyan számokat, előadókat ismerhetek meg, akinek biztos nem vettem volna meg a CD-it, merthogy nem ismerem ...

clisHe Creative Commons License 2000.03.03 0 0 23
csakhogy magyarorszagon, meg akinek volna penze arra hogy megvegye, az masolja leginkabb
gusztustalan egy hely
nagyon
:o((

clis

Előzmény: syrius (22)
syrius Creative Commons License 2000.03.03 0 0 22
Azt hiszem az egész döntően anyagi kérdés. Ha a CD-k ára megfizethető lenne az átlagos honi jövedelemmel mérve, akkor a (nem milliomos) diákok és tanáraik is MEGVENNÉK a CD-ket. De gondoljatok bele, hogy otthon egy tanár a havi fizetéséből kb. 10-15 CD-t vehetne. (Jézusom kétszer átgondoltam igaznak tűnik) Itt az USA-ban egy átlagtanár kb. 200-at. Igaz én itt munkanélküliként könyvtárból kölcsönzött CD-ket másoltam, vajon reszketnem kell a határon, ha 15-20 "gyanús" CD-vel akarok hazamenni? Most persze nem Bogyótól tartok az ő véleményét tisztelem, csak éppen vajon pénztelenül le tudna mondani kedvenceiről, ha elé tennék?
Vandorr Creative Commons License 2000.02.22 0 0 21
Lehet, hogy azért kapnak csak 2 Ft, mert túl sok Irigy Hónaljmirigy van.
Előzmény: revox (11)
Hancu Creative Commons License 2000.02.21 0 0 20
Elég durva ez a 2 Ft, még ha nagyságrend is... Lévén a _minimum_ jogdíj, amit a Szerzői Jogvédőnek le kell pengetned, mielőtt elkezdhetnéd egyátalán gyártani a CD-t, 3 Ft/perc, azaz egy fullra írt CD esetében több, mint 200 Ft! És ez a minimum, ettől csak felfelé lehet eltérni! Ha ebből két HUF-ot kapnak a Mirigyek, ott valami _nagyon_ el van b@szva...

PS: ez a 3 pénz/perc egy három éves info, azóta nem hiszem, hogy csökkent volna, sőt...

Előzmény: revox (11)
SOWHAT Creative Commons License 2000.02.21 0 0 19
A LEMEZKIADOK MEGÖLIK A ZENET ?
inkabb erröl kellene beszélni :) söt nem csak tönkretesznek gyilkolnaK IS !(Kurt Cobain)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!