Keresés

Részletes keresés

Ati-pati Creative Commons License 2000.07.09 0 0 28
A 90-es évek elején rövid ideig magyar nyelven is megjelent az American Scientist című újság Amerika tudomány néven. Volt benne egy számítógépes észjáték című sorozat. Itt olvastam egy program ötletet A-life témában. Az évek folyamán, ha időm engedte foglalkoztam vele, már kb. az ötödik verziónál tart.

ViziOgár: "Az élet = szaporodás tökéletlen önmásolással", az összes többi ebből következik.

Bár csak pergősebb lenne ez a topic!

Ati-pati

ViziOgár Creative Commons License 2000.06.08 0 0 26
A D. Tamásnak igaza van.lehet vitatkozni arról, hogy programozzuk meg , hogy alkalmazzuk , teszteljük CSAK előbb rá kéne jönni mit is akarunk létrehozni.Mi az az élet? Az élet = a körülményekhez alkalmazkodó folyamatosan fejlődő és önmagát szaporító organizmus ?

inkább mesterséges intelligencia, de nem élet.
vagy úgy gondoljátok az élet ennyiből áll?
leegyszerüsíthető ennyire az egész? a miénk is?
és mi történik az elpusztult "egyedekkel"?

meg a terminátoros-mátrixos szindrómák. idáig még nem nagyon volt rá példa, hogy egy programnak érzelmei legyenek és szerintem nincs is túl sok esély rá, hogy legyenek.vagy ha igen akkor , hogy?
programkóddal?
a másik , hogy rádöbbenjen hogy az emberek veszélyeztetik a létét vagy hasonló.
Nem tartok tőle.akárhogy nézzük tényleg nagyon kezdetleges az egész dolog.

de továbbra is kiváncsi vagyok a véleményeitekre, kritikát is várom
csá

Nagybivaly Creative Commons License 2000.04.18 0 0 25
www.necrobones.com
ZR Creative Commons License 2000.03.05 0 0 24
Akkor már inkább "birkák és farkasok" kellenének. Aligha okozna közönségsikert a virus...
Legalább kiderülne, hogy a wincsin békésen legelészők és szaporodók vagy a rájuk vadászók a jobbak...:)
Előzmény: RoamingWind (21)
defiant Creative Commons License 2000.03.03 0 0 23
Adaptív vírusok? Biztos hogy jó az nekünk?
Előzmény: RoamingWind (21)
defiant Creative Commons License 2000.03.03 0 0 22
"Mikeppen fog atallni a tererzekelesem tobb mint 20 evi rovidlatas utan?"

Viszonylag könnyen. Voltak már ilyen kísérletek (persze nem szemet cseréltek, csak egy speciális szemüveggel torzították el a vizsgálati személyek látását). A lényeg az, hogy mozogjanak, még pedig saját maguk (önindította mozgás).

Előzmény: fordfairlane (12)
RoamingWind Creative Commons License 2000.03.02 0 0 21
Azért remélem megjelennek az igazi evolválódó számítógépvírusok is :) Majd meglátjuk! Azért nem teljesen rossz az ötletem. Vagy igen?
Előzmény: noway (20)
noway Creative Commons License 2000.03.02 0 0 20
"Hogyan fognak szaporodni? Virushoz hasonloan, exe-k formajaban, netan valamilyen java alaklmazaskent, esetleg e-mailben? Gondolom lesznek, akik magukkal visznek programtoredekeket, esetleg a kivancsi felhasznalo lefuttatvan oket valamilyen hangot fog hallani, es ezert tobbszor is lefuttatja, mikozben szaporitja is a kis izeket. Laikuskent valami ilyesmire tudok gondolni.De vajon mire tippelne egy progmatos?"

Hát, szerintem valamit félreértettél. Az általad vázolt lehetőségek technikailag még nagyon messze vannak szvsz (és jogilag is elég aggályos lenne a dolog). Nem ismerem a Network Tierrát, de szerintem inkább valami olyasmiről van szó, hogy egy csomó Tierrát futtató gépet kapcsolnak össze az interneten keresztül.

Előzmény: RoamingWind (18)
noway Creative Commons License 2000.03.02 0 0 19
"Hogyan fognak szaporodni? Virushoz hasonloan, exe-k formajaban, netan valamilyen java alaklmazaskent, esetleg e-mailben? Gondolom lesznek, akik magukkal visznek programtoredekeket, esetleg a kivancsi felhasznalo lefuttatvan oket valamilyen hangot fog hallani, es ezert tobbszor is lefuttatja, mikozben szaporitja is a kis izeket. Laikuskent valami ilyesmire tudok gondolni.De vajon mire tippelne egy progmatos?"

Hát, szerintem valamit félreértettél. Az általad vázolt lehetőségek technikailag még nagyon messze vannak szvsz (és jogilag is elég aggályos lenne a dolog). Nem ismerem a Network Tierrát, de szerintem inkább valami olyasmiről van szó, hogy egy csomó Tierrát futtató gépet kapcsolnak össze az interneten keresztül.

Előzmény: RoamingWind (18)
RoamingWind Creative Commons License 2000.03.01 0 0 18
Sziasztok!

Erdekes a tema nagyon.

Az internetre bocsatva eloszor termeszetesen csokken a meret a konnyebb replikacio erdekeben. Oke, az eddigi kiserletek is ezt mutattak. De vajon mi lesz a kovetkezo lepes? Mi az a tulajdonsag, amivel a kis elolenyek felvertezven magukat hatekonyabban fognak replikalodni?

Hogyan fognak szaporodni? Virushoz hasonloan, exe-k formajaban, netan valamilyen java alaklmazaskent, esetleg e-mailben? Gondolom lesznek, akik magukkal visznek programtoredekeket, esetleg a kivancsi felhasznalo lefuttatvan oket valamilyen hangot fog hallani, es ezert tobbszor is lefuttatja, mikozben szaporitja is a kis izeket. Laikuskent valami ilyesmire tudok gondolni.De vajon mire tippelne egy progmatos?

Varom a tippeket, es valaszokat. Ja, es alakitsuk meg!

Aarchon Creative Commons License 2000.02.29 0 0 17
Sziasztok!
Orommel csatlakozok hozzatok, mivel a tema engem is nagyon erdekel...
Regebben en is elkezdtem irni egy szimulacios programot, de egyeb teendoim miatt egy kicsit hanyagoltam
(Lehet hogy fel kene ujjitanom?)
Szerintem rossz alaprol probaltok meg elindulni:
Nem fontos, hogy az elorre meghatarozott szabalyok bonyolultak legyenek, a genetikus algoritmusok lenyege pont az, hogy nincsenek tul bonyolult szabalyok.
Ennek mukodesere egy nagyon jo pelda, egy kiserlet, amiben a hangyakat probaltak meg modellezni.
Ket szabalyt allitottak fel:
1: Ha a "hangyak"(ezek termeszetesen kis robotok) nekimentek valaminek, es azt fel tudtak venni felvettek, majd mentek tovabb...
2: Ha valaminek nekimentek es mar volt naluk valami, akkor azt letettek...
Barmilyen meglepo, a tesztteruleten szabalytalanul elhelyezett targyakat egy ido utan egy helyre gyujtottek ossze.

Szerintem elegendo csak nehany meglehetosen primitiv szabalyt felallitani, majd ezeket a szabalyokat elegendo peldanyban futtatni.
Ezzel ugy hiszem meglehetosen bonyolult rendszereket, akar mesterseges inteligenciakat is letre lehet hozni.

Mas: Valaki mondta, hogy a legfobb kulonbseg a szerves es a digtalis vilag kozott az, hogy az egyik analog, mig a masik digitalis.
Ezen en is nagyon sokat gondolkoztam. Eredmenyre meg nem jutottam, de hajlok arra(ugy ahogy meggyoztem magam), hogy a multitaszking teljesen ekvivalens az agyban futo folyamatok parhuzamossagaval.

Bocsi ha kicsit hosszu volt.

Dobo Tamás Creative Commons License 2000.02.18 0 0 15
Sziasztok!

Izgalmas a téma, de én egy kicsit szkeptikus vagyok ezen a téren. Véleményem szerint olyan messze vagyunk még a mesterséges élet megalkotásától, mint Makó Jeruzsálemtől. Az a gyanum, hogy még csak szimulálni sem tudjuk. Az eddigi alkotásaink (mégha renget munka, ötlet és tudás is van bennük) gyatra kisérletek és gyenge utánzatok. Gondoljatok csak bele, mindenkinek volt már a kezében egy olyan genetikai laboratórim, amiről összeségében nagyon keves tudunk. Ez pedig a tojás. Egy tojásban minden benne van, ami az élet létrehozásához szükséges. Hetekig, hónapokig rakosgathatod a spájzban, de ha egyszer 24 vagy 28 (?) napig 38-40 C fok melegen tartod, előbújik belőle egy élőlény. Mindent tudunk a tojásról. Ismerjük milyen anyagokból áll a héjjától a sárgájáig, majdnem megfejtve a genetikai kódja, csak azzal nem vagyunk tisztában, hogy mitől történik az ami a tojásban lezajlik a megfelelő külső körülmény (meleg) hatására.

Ebben a parányi laboratóriumban olyan anyagok kerülnek előállításra és olyan szervezettségben, amelyek közül csak nagyon keveset tudunk előállítani laboratóriumban. Mi az ami elkezdi olvasni és megfejteni a genetikai kódot, hogy csibe legyen és ne krokodil? Önszervező, önépítő rendszer? Tréfásan: előbb megalkotja a kezét, hogy azzal megcsinálja a lábát, hogy eltudjon menni a többiért? És mire ez a nagy pazarlás, hogy minden sejtbe beépíti a genetikai kódját. Lehet, hogy abban tárolja a sejt "egyedi azonosítóját", csak azt még nem találtuk meg? És még rengeteg megválaszolatlan kérdés.

Ha ismernénk a miérteket közelebb lennénk a mesterséges "élet" megalkotásához. A neheze még csak eztán jönne, mert mesterséges inteligencia nékül a mesterséges élet sem érne sokat.

Üdv
Obo

Előzmény: skepticX (-)
ZR Creative Commons License 2000.02.17 0 0 14
Helló!

skepticX
Ne feledd szavad...("Hozzuk létre a Mesterséges Élet Kutatóinak Magyarországi Társaságát!").

Cactus Creative Commons License 2000.02.15 0 0 13
A téma érdekesebb, mint gondolnánk. Részemről csak egy gondolat: ha ilyen "életszimulációs" kísérletekkel valaki kidolgozza azt, hogy mennyi annak az átlag valószínűsége, hogy akármilyen körülményeket egy akármilyen önreprodukáló "lény" túléljen, és ennek függvényében megadja, hogy milyen bonyolultságot érhetnek el, akkor máris megadta százalékra a világegyetemben élő értelmes fajok számát "értelmi képességeik" szerint. Meg hogy hol érdemes az ilyet legnagyobb valószínűséggel keresni.

PS. nem ufózni akarok, távol álljon tőlem.

fordfairlane Creative Commons License 2000.02.15 0 0 12
Klonozas.
Elveszitem a szemeim vilagat es klonoznak nekem ujakat. Rovidlato vagyok. Az uj szemeim is rovidlatok lesznek, avagy kapok jokat? Ha jokat kapok, az agyam mikeppen fogja feldolgozni a kapott uj informaciokat? Mikeppen fog atallni a tererzekelesem tobb mint 20 evi rovidlatas utan? Satobbi. :-)
Condor Creative Commons License 2000.02.15 0 0 11
RE : Abulafia

En nem azt mondtam hogy minden rosz ami nem edes csak annyit hogy a szollo is megsavanyodik !
Amugy korrekt hogy nem beszelhetunk arrol hogy igazi eloleny de gondolj bele mennyi idobe telhetett az hogy az elet egyetlen jele is megjelent a foldon -milliard evek ???!!!
Es mennyi ido kellett ahoz hogy letre jojjenek ezek a kiber organizmusok !
Nem vagyok meg e teren tanult ember tudasom hianyos es lehet ostobasagokat irok csak probalom hasznalni a fantaziamat !
Ja ha erdekel a heten mar leszek es szivesen beszelgetnek veled ha gondolod !
Ja megy egy nalunk a cegnel 4 havonta valtunkl ujjabb es ujjabb termekekre !
Ezzel a tempoval hova juthatunk ??!!
3 ev alat miota itt dolgozok meg 20 szorozodott a tarolo kapacitasa a termeknek !!!
Csupan 3 ev alat !
Minden lehet nem holnap es nem holnap utan !
Na csa !

Brumimackó Creative Commons License 2000.02.14 0 0 10
Amolyan bevezetésnek érdekes lehet az innen letölthető A-life képernyőkímélő, a Primordial Life.
Abulafia Creative Commons License 2000.02.07 0 0 8
He?
FolyékonySzilárd Creative Commons License 2000.02.06 0 0 7
skepticX !

Én egy regényben olvastam erről, abban azt történt, hogy eze a lények végül mégis emberi alakot kaptak, de már tudták önmagukat sokszorosítani, gyakorlatilag klónozni, de rengeteg gyolkosság történt köztük, mert ha valamelyik egyed nagyon megszaporította saját magát, akkor a többiek végig gondoloták, hogy olyan nagy hatalomra tesz szert, amellyel végül legyőzi a többit, és ebből az életközösségből akkor csak az egyik nemnek az egyik egyede marad, minden egyformává válik.

De kiváncsi vagyok, és azt gondolom amíg élek valami fog történni.
Szil.

fordfairlane Creative Commons License 2000.02.06 0 0 6
Azon gondolkoztam, hogy a virtualisan krealt vilag barmennnyire is nem emberi, megis emberi tulajdonsagokon alapul. Elvegre a programokat is emberek irtak. Akkor lenne nagy durranas, ha az emberi logikatol teljesen eltero variaciokat vennenk figyelembe.

Ajanlom olvasmanykent Isaac Asimov Alapitvany-sorozatanak koteteit (kulonos tekintettel az utolso reszekre) valamint William Gibson harom (szorosan kapcsolodo) muvet: Neuromancer, Count Zero, Mona Lisa Overdrive (azert adtam meg angolul, mert nem tudtak igazan jol leforditani a cimeket magyarra; termeszetesen mar magyarul is megvannak ezek a konyvek).

Ha csak az emberi logika altal krealt dolgokkal torodunk, akkor olyan bakik is elofordulhatnak, mint a Fuggetlenseg napja cimu filmben, amikor minden problema nelkul meg lehetett fertozni egy idegen urhajo szamitogepeinek operacios rendszeret egy emberi eredetu szamitogepes virussal ... ehe-ehe-ehe :-)

division by zero Creative Commons License 2000.02.05 0 0 5
a fenébe! ellopták az ötletemet! :-)))
92-93 körül amikor sokat programoztam, én is gondoltam arra, hogy ilyet kéne írni...
Abulafia Creative Commons License 2000.02.04 0 0 4
Ave!

A téma érdekes!
Condor: Ha attól félnénk, hogy fegyver lesz belőle akkor már nem is szabad kutatni?
Ha ilyen lenne a többség hozzáállása megrekedtunk volna a kőbaltánál. (Más kérdés, hogy ez nem lenne-e jó. :-))
A mindennel szemben ellenálló lényről meg csak annyit, hogy az evolúciónak 3,6 milliárd év alatt nem sikerült létrehozni. Ha esetleg ebben a virtuális rendszerben kialakulna egy akkor ez szelekciós nyomást jelentene a többi egyedre, hogy kifejlesszenek ellene valamit. a Életben is így megy ez.
más: Mit neveznénk többsejtű élőlénynek ebben a rendszerben? Ahogy én értem ezek az önmaguktól replikálódó "lények" a biológia szemszögéből inkább csak géneknek tekinthetők (leginkább még azoknak sem). tehát először kromoszómáknak kellene kiarakulniuk (ezek amolyan kooperáló, együtt másolódó kódoknak kell lenniük)
kérdés: ez a virtuális világ sajna digitális. A való világ nem (ha nem is teljesen analóg). Lehet, hogy ezért nem fog itt élet kialakulni? Vélemény?

udv!

Condor Creative Commons License 2000.02.04 0 0 3
Haly !

Nem vagy paranoias egyaltalan es igazad van sajnos sokmindenben csak egy a gond a folyamat mar megallithatatlan es biztos fognak tortenni durva dolgok !
A fegyverekrol csak annyit meddig tart megalkotni egy olyan lenyt mely ellen all minden tamadasnak a mutaciok soran olyan vedettsegre fog ugyis szert tenni hogy a vegen sebezhetetlen lesz ??????!!!!!
Annyi a sok PC-nek halon terjed es pusztit ! A kerdesre a valasz a jovo !

Trx Creative Commons License 2000.02.03 0 0 2
Azzal semmi gond nem lenne, hogy kód önmagát optimalizálja.
Annál jobb, minél kevesebb a gond vele. A baj csak az, hogyha nagyon önálló kezd lenni egy program, akkor az bizony csinálhat olyan dolgokat, amiket nem biztos, h meg kellene csinálnia.
De az is lehet, h csak én vagyok nagyon paranoiás... :)

TrX

Előzmény: skepticX (1)
Trx Creative Commons License 2000.02.03 0 0 0
skepticX!

Nekem volt egy prog.tanárom, aki az egyik haverjával írt egy hasonló programot, amely tőbbféle típusú élőlényt emulált. Aztán beleraktak a kódba mindenféle szemetet is, azzal a célal, h megnézzék melyik a legtúlélőbb. Aztán megrökönyödve tapasztalták, h szinte mindegyik átesett valami olyan mutáción, amely alkalmassá tette arra, h túlélje a szemetet.
Amúgy én személy szerint ellenzem a dolgot. Ugyanis az ember mindent ilyesmit megpróbál a saját formájára létrehozni, azzal meg csak az a baj, hogy akkor tele lesz emberi tulajdonságokkal. És itt most nem a szeretetre meg az ehhez hasonló dolgokra gondolok. De az is lehet, h csak én vagyok elvont paranoiás(Túl soxor nézem a Mátrixot). :-)
Szóval hiába kezdenének ilyesmiket fejleszteni tudományos céllal, a vége az lenne, hogy a hadsereg rátenné a kezét a dolgokra és fegyver lenne belőle.
Nomeg már te is említetted, hogy háborúznak ezekkel...
A microsoft meg felejtse el, h neki valaha is lesz ilyen... :-DD Nekik csak a nagydarab "bocs, hogy élek" fog legfeljebb összejönni. :))

Nomeg tisztázni kellene azt is, hogy mit nevezünk "élő"nek.

TrX

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!