Keresés

Részletes keresés

lignje Creative Commons License 4 napja 0 1 145749

A képek feltöltése még nem igazán működik nálam, de majd most.

lignje Creative Commons License 4 napja 0 0 145748

 

Sziasztok,

igaz, hogy ez egy vérbeli igaz pálinkás topik, de engedjétek meg ez az érdekességet.

 

Skót zug whiski főző és egy igazi.

 

 

 

 

Wuti91 Creative Commons License 4 napja 0 0 145747

Az üstház és az üst közti távolságot mennyire hagyjam? Én olyan 60 mm-re gondoltam és 30mm-es gyapottal szigetelném.

lignje Creative Commons License 4 napja 0 0 145746

Sziasztok

Egy itteni topik adta az ötletet. 1mikronos szűrő házzal + kation gyanta. 35° fokos párlatot is készítettem vele nem lett opálos. A készlet kb 13000 forint körül van tartalék gyantával. Azt hiszemTisztavizzel nevü web áruházból rendeltem. Minden szerelvény kapható hozzá

Előzmény: körtés 01 (145693)
körtés 01 Creative Commons License 4 napja 0 0 145745

Sogi 01 minden reggel belinkeli az 1X1-et, a 12. oldal jobb alsó sarkában megtalálod. 25 fokos alszesszel kell behangolni a hangszert.

Előzmény: Jocó0423 (145731)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 145744

Lehetséges, csak nem vagyok biztos benne, azért irtam be ide. Mondjuk így belegondolva, régebben főztem vele betakarva, akkor kisebb lángon főztem, mert úgy volt jó, most picit nagyobb lángon kell főzni, ugyan olyan csorgáshoz, ennyi elég lenne , hogy túlhevüljön az olaj?

Előzmény: kupeci (145740)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145743

Huha tyukok spájz, vagy fordítva!:)

kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145742

De mindenképp vissza kell hígítani 25re.

 

Előzmény: kupeci (145741)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145741

a nem odavaló dolgokat a tisztázás majd megoldja, azért van!

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145739)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145740

Tehát akkor mégis csak a fűtésre vezethető vissza!:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145737)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 145739

Ha betakarom tőbb gőz jut át a hűtőbe, ezzel nem tudom, hogy sokkal több nem odavaló dolog is, ezáltal kevésbé kell fűtenem.

Előzmény: kupeci (145738)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145738

...ha betakarod, még melegebb lesz.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145735)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 145737

Lehet köze a sisaknak hozzá, mert ha nagy a defi és sok gőz lecsapódik rajta, akkor jobban kell fűtenem, hogy normális sebességgel csordogáljon.

Előzmény: kupeci (145736)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145736

Nem gondolnám hogy a sisaknak bármiféle köze is lenne hozzá. A fűtés és sűrűség jóval nagyobb esélyes.Az ideális deflegmáció örök kérdés. Úgy gondolom ha a cefrét lefőzve az alszeszt megméred,és az 30  körül van akkor az nem rossz.A legtöbbünknek nem tudom biztosan, de sejtem hogy hígítania kell 25 re.

 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145735)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 145735

Elképzelhető, hogy azért, mert elég nagy sisakom van, kb 30-40 literes rézbogrács tetejébe belülről téve egy réz tányér - mint egy víz nélküli pistorius - és emiatt túl nagy a deflegmáció, és túlhevült az olaj? Be kéne takarnom? Milyen az ideális deflegmáció, tehát hány fokosnak kell általánosságban lennie az alszesznek?

Előzmény: kupeci (145733)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 145734

Duplaalju a készülék olajjal feltöltve, lekvár szerű lett de higitottam vízzel , ugy már nem volt sűrű, azért nem értem.

Előzmény: kupeci (145733)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145733

Ha vízzárad van akkor azt ki lehet zárni hogy nagyon fűthettél alá. Marad az a lehetőség hogy az utólagos pépesítés hatására lekvár szerűvé vált az anyag. .....de ez csak egy vélemény:)

Előzmény: Szkajvolker Lajos (145732)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 4 napja 0 0 145732

Téma ez a leégés. Nagyon furcsa dolog történt velem, szőlőt főztem, első körben ahogy volt kocsányostúl héjastul, elég darabos volt a cefre, főztem, itt az volt a gond, hogy puffogva főtt ,2x kipufogott a vízzárnál, gondoltam, hogy nagyon darabos.

Második főzésnél kiszedtem a kocsányt, összeturmixoltam az egészet homogénre, ekkor szép egyenletesen forrt. Viszont így lesült, van valakinek ötlete, hogy miért?

Jocó0423 Creative Commons License 4 napja 0 0 145731

Ne hari de magyarázd már el nekem ezt az erősitést :(

Nem értem.

Én is 25%-ra higgítok és 83-al indul a második. A lejött párlat átlaga 63-65% között van.

Előzmény: körtés 01 (145720)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 145730

Erre gondolok, a nagy foklónál is van 4-5deci, ha van egy gyertya szűrő, az 2 liter, mint lentebb a kolléga említette volt a KO.szűrőt.

Előzmény: körtés 01 (145729)
körtés 01 Creative Commons License 4 napja 0 0 145729

Az lehet, így belegondolva, a 2-2,5 liter kifolyónál éri el a maximumot a görbe, a technológia csővezetékeiből ki kell tisztulnia az előző pálinkának, vagy a mosóvíznek.

Előzmény: endrepp (145726)
körtés 01 Creative Commons License 4 napja 0 0 145728

Biztos van rá magyarázat, saját  (szilva) cefrémnél tapasztaltuk még a bérfőzdés időszak alkalmával, hogy megidult a cefre 58 fokon aztán 10 perc múlva 61 fokig fölment. Én ráfogtam a fatüzeléses katlanra. Legtöbbször a cefre megindulása után jó megdurrantották a katlant. Talán visszaesett a fűtőteljesítmény. A második lepárláskor úgyszintén, előpárlat elvétele után pakolták meg a katlant.

Előzmény: endrepp (145724)
kupeci Creative Commons License 4 napja 0 0 145727

Csak a tisztánlátás kedvéért boncolgattam, de a diagramokig nem jutottam.

Endrepp viszont igen:)..........így lektorálás előtt:)

Előzmény: körtés 01 (145723)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 145726

Az lehet, illetve a fokolónál is pang.

Előzmény: naivkezdo (145725)
naivkezdo Creative Commons License 4 napja 0 0 145725

Gondolom a beepitett, plombalt kozmaolajszuro miatt, ha fozdenel vegeztek.

Előzmény: endrepp (145724)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 145724

A grafikon elején az emelkedés nem értem mitől lehet. Miért nem úgy van, hogy megindul valahol és onnan csökken, majd beáll? A kajszis anyagban ugyanígy van, megindul valahol és az első pár liter meredeken emelkedő alkohollal jön.

Előzmény: körtés 01 (145723)
körtés 01 Creative Commons License 4 napja 0 0 145723

A beidézett cikk tartalmaz egy diagramot. A görbék alatti területek mutatják a vizsgált komponensek mennyiségét. Jobb oldalt a függőleges Y tengely az alkol %-át mutatja, csak meg kell szorozni 10-el. Én úgy látom hogy egyik esetben sem megy induláskor 90% fölé, úgy 87%-ra saccolom. Az ipari berendezéseken induláskor felesleges visszafogni a lepárlást, hibátlan cefre esetén.

 

Előzmény: kupeci (145716)
naivkezdo Creative Commons License 4 napja 0 0 145722

Nem azert, akkor felreertheto voltam.

Előzmény: In Lak'ech (145709)
endrepp Creative Commons License 4 napja 0 0 145721

Ha megjelenés előtt megosztanák itt a fórumon lektorálásra, nem fordulna ilyesmi elő. ;)

Előzmény: kupeci (145716)
körtés 01 Creative Commons License 4 napja 0 0 145720

Kialakult főzési receptem még nincs, még tart a berendezéssel való ismerkedés. Négy éve főzök, évi 5-6 alkalommal. A 25%-os ra vissza hígított alszesz 73%-os erőssítéssel 75 fokos. A 15%-os ra hígított alszesz 70%-os erősítéssel 65 fokos. A 40%-os alszesz 73%-os erősítéssel, 82 fokos a középpárlat. Számháborúzni nem szeretnék, csak szólok! A főzési idők nálam az ajánlástól eltérő,(véleményem szerint viszonylag hosszúak).

Előzmény: Jocó0423 (145706)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!