Keresés

Részletes keresés

Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185605

A töltet alatt csak egy kis rézszövetet értettem hogy növelhessem a főző rézfelületét.https://nabel.com.ua/ua/p1337848611-nasadka-panchenkova-rpn.html

Előzmény: Jolida (185604)
Jolida Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185604

Pálinkafőzés esetén a dobozába célszerű rakni. :-) Én is ott tartom.

Majd ha egyszer nem lesz gyümölcs és vodkát főzők, a defi fölé rakom be egy 20cm-es hengerbe, hogy 90 fok fölötti szesz jöjjön le.

Előzmény: Voby (185603)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185603

Már biztos az agyatokra mentem a sok kérdéssel, de végül erre van ez a fórum :)

Mik a tapasztalatok az egylépcsős pálinkafőzőn elhelyezett réztöltetről? hová célszerübb berakni? mik a tapasztalatok?

Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185602

"2.) Ha nem rakódik rá semmi "lényeges" a főzésnél (viaszos alma, vastagon illatos szőlők, citrusfélék stb.),"

Az a gond hogy szemmel láthatóan ràragadt 2 almàscefre áttfőzésénél. A legutóbbi szőllő finomítás után ezüst színü lerakódás jelent meg a buboréksapkák tetején. Ha minden 2ik lepárlás után citromsavval fogom tísztítani a rèz tornyot akkor szedintem nem lesz hosszú életű...

Lehet az is hogy sokáig gyüjtöm az utópárlatot és ezzel szennyezem el a tálcákat?

Előzmény: Jolida (185597)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185601

A hőmérőd csal, ezek az számszerű értékek nem vihetők át más készülékre.
A 96-os alkohol forráspontja 78.0666 °C, nem jöhet 76 fokos páracső hőfokon.

(Természetesen mindig ugyanúgy csal, ezért tudsz ez alapján főzni, de ezek a számok nem vihetők át más készülékére.)

Előzmény: decybel (185598)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185600

Köszönöm az őszinte választ!

Előzmény: decybel (185598)
decybel Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185599

A páracső hőmérsékletének méréséhez mindenképpen egy gyorsan reagáló tized fokot is mérő digitális hőmérő a javasolt.

A lassú vagy analóg hőmérővel, csak a dolgok után szaladsz.

Előzmény: decybel (185598)
decybel Creative Commons License 2023.11.28 0 1 185598

Szia.

 

Nem a deflegmátor hőmérsékletet nézem, hanem a páracső hőmérsékletét. (szerintem mások is) Nagyon finoman kell szabályozni a deflegmátor hűtővizét, mert rögtön széthullik az egyensúly, mint ahogy tapasztaltad Te is. A fűtés úgy is konstans a közép párlat szedésének 80-90 százalékában.

Végig lehet vezetni a főzést 78 fokos páracső hőmérséklettel is. (magas deflegmáció)

Megindul a párlat kb. 76 fokos pcs. hőmérsékletnél, kóstolsz, nem tetszik, elveszed. 

Egy magasabb alkohol tartalmú cefre (szőlő, bor) alacsonyabb páracső hőmérsékletnél fog elindulni.

Amikor elkezd meredeken emelkedni a páracső hőmérséklet akkor veszem el a nagy lángot, és indítom a hűtővizet.

Szeded a középpárlatot 78-79-80 fokos pcs. hőmérsékleten, kóstolsz nem tetszik, gyűjtöd az utópárlatot vagy elengeded kinek hogy.

84-85 fokos pcs. hőmérsékletnél már nagyobb az esélye az utópárlatosságnak. Gyümölcs és ízlés kérdése hogy kinek mi fér bele még.

Mindezt hibátlan cefrére értettem.

Amelyik cefre nem elég jó, na ott jön a "kínzás". Több hő, magasabb pcs. hőmérséklet, alacsonyabb deflegmáció.

 

Szezon végén szétszedem a lepárló tornyot, és tisztítom citromsavas vízzel.

Nem a tisztítás fogja elkoptatni a rezet, hanem a sok főzés, és a rossz ecetes cefre, de az se két év alatt.

 

 

Előzmény: Voby (185596)
Jolida Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185597

1.) 185536 post ... ja ez arra a főzőre és arra lepárolandóra igaz ... nagyjából ... messziről nézve, hunyorítva, sacc/kb használható. Magyarán nem igen értelmezhető a kérdés.

 

2.) Ha nem rakódik rá semmi "lényeges" a főzésnél (viaszos alma, vastagon illatos szőlők, citrusfélék stb.), akkor szezon közben a főzés utáni vizes visszaöblítést elégnek gondolnám. Szezon kezdetén amúgy is átfőzöm a réz alkatrészeket trisós vízben és egy gyűjtött utópárlat lefőzéssel tisztítom.

A "kopást" nem igen tudom értelmezni.

Előzmény: Voby (185596)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185596

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni hogy ti àtlagosan milyen defi hőmérsékleten dolgoztatjátok a tornyot EP és UP gyüjtésnél.( tudom hogy sok mulik a cefrén is)

A màsik kérdés pedig az volna hogy milyen gyakran kel kitisztítani az oszlopos főző tálcáit? Ki hogyan csinálja. A citromsavas módszert milyen gyakran szabad használni anélkül hogy idő előtt valamilyen kopàs jelendkezzen a rendszeren.A vàlaszokat előre is köszönöm!

Voby Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185595

Köszönöm a segítségedet! Végre valaki leírta hogy van beállítva az oszlopos főzője! 

Előzmény: decybel (185592)
kibé1 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185594

Nem tudok róla.

Előzmény: öreg_néne_b (185583)
lala1961 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185593

Üdv ! Csak tipp,de lehet nem teljesen beérett (mivel utóérő) volt a gyümölcs ! Ha minden Ok ,akkor is keveset ad ,viszont az a kevés az vetekszik a kajszi pálinkával szerintem !:-)

Előzmény: nagy zoltán74 (185591)
decybel Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185592

Szia!

 

100L duplafal 4" 3 buboréksapkás oszlophoz 12 KW összteljesítményű elektromos fűtés kell.

A deflegmátorodat se a véghűtőről lejövő hűtővízzel, se "kevert" ( a véghűtőről lejövő víz+ hideg víz)vízzel nem fogod tudni stabilan tartani. Ingadozni fog. Én is szenvedtem vele.

Nem használok nyomáscsökkentőt, csak átfolyás mérőt és tűszelepet. Külön ágon hideg vízzel hűtöm a deflegmátort 15-25 l/ óra mennyiséggel stabil mint a "forint". :-)

Előzmény: Voby (185590)
nagy zoltán74 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185591

Sziasztok, segítséget kérnék. Birspálinkát főzök, ugyanúgy mint eddig. A birs és az alma is darálva lett, az élesztő, tápanyag és pektinbontó is belekerült, és szépen ki is fort. Tehát mindent ugyanúgy csináltam, ahogy az elmúlt években, de most sajnos a megszokott alszesz mennyiségnek csak a kb. harmada jön le belőle. Ha valakinek van ötlete, mitől lehet ez,megköszönném.

Voby Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185590

Köszi a válaszokat.

 

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185589

Kis üst, kis torony. ;)
3"

Előzmény: Jolida (185587)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185588

4"-os oszlop, 100 literes üst 16-160 l/h

Előzmény: Voby (185585)
Jolida Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185587

... és vékonyabb oszlopod ...

Előzmény: öreg_néne_b (185586)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185586

Nekem 10-60 liter/órás átfolyásmérőm van (30 literes üst).
Az Aliról rendeltem.

Előzmény: Voby (185585)
Voby Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185585

Sietve írtam és ezèrt elnézést is kértem. Tisztában vagyok a mértékegységek jelentésèvel.

Valaki normàlisan megvàlaszolnà a kérdést hogy milyen áttfolyásmérőt vegyek. 14 000ft nem olyan összeg hogy jobbra balra dobàlózzak vele....

a megoldást előre is köszönöm!

Előzmény: öreg_néne_b (185575)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185584

Ecetes biztosan nem volt a cefre. Nagy odafigyeléssel irányítottan erjesztett,időben főzött.

EP-s éppen lehet vagy egyéb lepárlási hibás.

Előzmény: beetee (185582)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185583

Lesz TZD? Ott leszel?

Előzmény: kibé1 (185565)
beetee Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185582

ott a gond, hogy cefrézés, erjesztés előírás szerint, mint írtad..

Az EP csíp és éget,  az UP nehéz ízeket hoz 

a rendesen gondozott cefre EP-a inkább a szájban, szájpadláson érezhető. 

 

én a lentebbi szekcióba jutó maró-égető érzést inkább a rossz (ecetesedésnek indult) cefre hibájának gondolnám. 

Irsai elég illatos, hogy elnyomja a kis technokolt.

 

De akkor is EP. Ott jön. 

Szerintem.

Előzmény: Rektifi01 (185581)
Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185581

Mielőtt elmegyek kivizsgáltatni magam, várok még valami értelmesebb hozzászólást:)

Rektifi01 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185580

Arra is gyanakodtam,de olyan ember is érzi ezt a hibát, akivel nem kerültem intim kapcsolatba:)

Előzmény: beetee (185578)
Jolida Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185579

A múltkor is visszahoztam belőle.

Öregszik a társaság (a hölgyek persze kivételek), már a pia se megy .... :-)

Előzmény: kibé1 (185565)
beetee Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185578

felsőlégúti gyulladás

Előzmény: Rektifi01 (185574)
Jolida Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185577

Ki tudja, hátha atomerőművet hűt! :-)

Előzmény: öreg_néne_b (185576)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.26 0 0 185576

50l/perc semmire sem elég

 

3 m3 óránként kevés lenne? :o

Előzmény: Jolida (185568)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!