Keresés

Részletes keresés

Jolida Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185620

Én a teljes oldalfelületet túlfűtött gőzzel fűtöm, Te túlnyomó részben forrásban levő vízzel.

Egy energetikus biztos ki tudja számolni a különbséget.

Előzmény: szü(r)cs (185619)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185619

Olyan kevés töltettel még nem próbáltam, mi az előnye a 2/3-os feltöltéssel szemben? Nálam elér egy max. nyomást és nem kell hozzányúlni. 

Előzmény: Jolida (185618)
Jolida Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185618

Az én kis üstöm is sima duplikáció.

A vízmennyiség kb. harmadát hagyom benne (így valamivel a belső fenék fölé ér).

Felfűtés közben 3-4-szer leengedem a nyomást, 0.2-nél.

Főzés alatt végig 0.1-0.15 a nyomás a duplikációban.

Előzmény: szü(r)cs (185617)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185617

Az enyém hagyományos  vízes duplikáció, ha elveszti a nyomást akkor csak  légköri nyomáson üzemel és 100 Celsius fok fölé nem tudok menni, mivel ott már felforr, de azi kevés a cefre kifacsarásához, olyan nyomásra van szúkségem, hogy 105-110 Celsius fokot elérjek a palástban. 

Előzmény: endrepp (185616)
endrepp Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185616

Az miért gond, ha felforr? Nekem végig forrásban van, de kicsit más a konstrukció, mert csak a fenék alatt van víz.

Előzmény: szü(r)cs (185615)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185615

0,4-0,5 bar. Volt már olyan eset, hogy felforrt a vízem mert a visszacsapó szelep észrevétlenül elengedte a nyomást, akkor beiktattam elé egy golyós csapot, amít a fűtés kezdetekor elzártam majd a főzés végén nyitottam, de az spontán megszünt, valószínűsítem, hogy felkapott egy kis szennyeződést és az "kitartotta". Akkor a nyomás is elment, ha jól emlékszem 0,1-0,15 körül tudtam tartani és egyértelműen forrásban volt a víz. Tegnap finomításnál már nem jelentkezett a probléma(ugyancsak 0,4-0,5 bár), lehet-e a sűrűbb állagú cefre az okozója? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (185611)
kivimánia Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185614

Sok válaszra ne számíts, mert magánfőző,csak gyümölcsből állíthat elő párlatot.

Előzmény: InkaPál (185613)
InkaPál Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185613

Sziasztok

Kérdésem lenne készített már valaki mézből pálinkát?

Az erjesztéshez élesztőre vagy fajélesztőre van szükség?

Kell e vizet adni a mézhez?

 

Köszi a válaszokat Inka Pál

endrepp Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185612

Azok nem gőzbuborékok? 

Előzmény: szü(r)cs (185607)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2023.12.02 0 0 185611

Mennyi a nyomás?

Előzmény: szü(r)cs (185607)
endrepp Creative Commons License 2023.12.01 0 1 185610

Amelyik cefre nem elég jó, na ott jön a "kínzás". Több hő, magasabb pcs. hőmérséklet, alacsonyabb deflegmáció.

 

Ezt nem fordítva gondoltad?  Alacsonyabb deflegmáció a vacak cefre, vacak ízeiből többet fog átengedni.

Előzmény: decybel (185598)
endrepp Creative Commons License 2023.12.01 0 0 185609

Nem mérvadó a deflegmátor hőmérséklete, ha minden más paraméter eltér, tehát nem tudsz így 2 készüléket összehasonlítani, sem adatot, tapasztalatot átvinni.

A deflegmátor egy hőcserélő, a bemenő vízhőfok, a kilépő vízhőfok és a térfogatáram (liter/perc) adatok írják le a működését és az alapján is csak egy másik azonos méretű, azonos kialakítású deflegmátorral lehet összehasonlítani sajnos.

Előzmény: Voby (185596)
Üdv Szatmárból Creative Commons License 2023.11.29 0 0 185608

Le volt zárva és hűvös helyen állt. Körte. Már lefőztem. Jövőre mindenképp pépesítek, a darálás kevés volt. És lehet fogok gyümölcscukrot megtanulni mérni.

Előzmény: barkócza (185564)
szü(r)cs Creative Commons License 2023.11.29 0 0 185607

Üdv! Valaki találkozott már hasonló jelenséggel?:intenzív buborék képződés a duplikációban a felfűtés vége felé, és a főzést alatt. A nyomás nem csökken, szivárgást nem tapasztaltam, a biztonsági berendezések rendeltetésszerűen müködnek, a fefűtés ideje nem tolódik ki.

Jolida Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185606

3 szint 4"-os, normál rézsapkás oszlopom van. Ez a rézfelület elég pálinkafőzéshez.

Ha a hálót/réztöltetet a deflegmátor fölé raknám (oda való lenne), növelném a passzív (hűtővízzel nem szabályozható) deflegmációt, valószínűleg túlfinomítanám a pálinkákat, eltolnám az "alkoholos" jelleg felé.

Előzmény: Voby (185605)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185605

A töltet alatt csak egy kis rézszövetet értettem hogy növelhessem a főző rézfelületét.https://nabel.com.ua/ua/p1337848611-nasadka-panchenkova-rpn.html

Előzmény: Jolida (185604)
Jolida Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185604

Pálinkafőzés esetén a dobozába célszerű rakni. :-) Én is ott tartom.

Majd ha egyszer nem lesz gyümölcs és vodkát főzők, a defi fölé rakom be egy 20cm-es hengerbe, hogy 90 fok fölötti szesz jöjjön le.

Előzmény: Voby (185603)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185603

Már biztos az agyatokra mentem a sok kérdéssel, de végül erre van ez a fórum :)

Mik a tapasztalatok az egylépcsős pálinkafőzőn elhelyezett réztöltetről? hová célszerübb berakni? mik a tapasztalatok?

Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185602

"2.) Ha nem rakódik rá semmi "lényeges" a főzésnél (viaszos alma, vastagon illatos szőlők, citrusfélék stb.),"

Az a gond hogy szemmel láthatóan ràragadt 2 almàscefre áttfőzésénél. A legutóbbi szőllő finomítás után ezüst színü lerakódás jelent meg a buboréksapkák tetején. Ha minden 2ik lepárlás után citromsavval fogom tísztítani a rèz tornyot akkor szedintem nem lesz hosszú életű...

Lehet az is hogy sokáig gyüjtöm az utópárlatot és ezzel szennyezem el a tálcákat?

Előzmény: Jolida (185597)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185601

A hőmérőd csal, ezek az számszerű értékek nem vihetők át más készülékre.
A 96-os alkohol forráspontja 78.0666 °C, nem jöhet 76 fokos páracső hőfokon.

(Természetesen mindig ugyanúgy csal, ezért tudsz ez alapján főzni, de ezek a számok nem vihetők át más készülékére.)

Előzmény: decybel (185598)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185600

Köszönöm az őszinte választ!

Előzmény: decybel (185598)
decybel Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185599

A páracső hőmérsékletének méréséhez mindenképpen egy gyorsan reagáló tized fokot is mérő digitális hőmérő a javasolt.

A lassú vagy analóg hőmérővel, csak a dolgok után szaladsz.

Előzmény: decybel (185598)
decybel Creative Commons License 2023.11.28 0 1 185598

Szia.

 

Nem a deflegmátor hőmérsékletet nézem, hanem a páracső hőmérsékletét. (szerintem mások is) Nagyon finoman kell szabályozni a deflegmátor hűtővizét, mert rögtön széthullik az egyensúly, mint ahogy tapasztaltad Te is. A fűtés úgy is konstans a közép párlat szedésének 80-90 százalékában.

Végig lehet vezetni a főzést 78 fokos páracső hőmérséklettel is. (magas deflegmáció)

Megindul a párlat kb. 76 fokos pcs. hőmérsékletnél, kóstolsz, nem tetszik, elveszed. 

Egy magasabb alkohol tartalmú cefre (szőlő, bor) alacsonyabb páracső hőmérsékletnél fog elindulni.

Amikor elkezd meredeken emelkedni a páracső hőmérséklet akkor veszem el a nagy lángot, és indítom a hűtővizet.

Szeded a középpárlatot 78-79-80 fokos pcs. hőmérsékleten, kóstolsz nem tetszik, gyűjtöd az utópárlatot vagy elengeded kinek hogy.

84-85 fokos pcs. hőmérsékletnél már nagyobb az esélye az utópárlatosságnak. Gyümölcs és ízlés kérdése hogy kinek mi fér bele még.

Mindezt hibátlan cefrére értettem.

Amelyik cefre nem elég jó, na ott jön a "kínzás". Több hő, magasabb pcs. hőmérséklet, alacsonyabb deflegmáció.

 

Szezon végén szétszedem a lepárló tornyot, és tisztítom citromsavas vízzel.

Nem a tisztítás fogja elkoptatni a rezet, hanem a sok főzés, és a rossz ecetes cefre, de az se két év alatt.

 

 

Előzmény: Voby (185596)
Jolida Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185597

1.) 185536 post ... ja ez arra a főzőre és arra lepárolandóra igaz ... nagyjából ... messziről nézve, hunyorítva, sacc/kb használható. Magyarán nem igen értelmezhető a kérdés.

 

2.) Ha nem rakódik rá semmi "lényeges" a főzésnél (viaszos alma, vastagon illatos szőlők, citrusfélék stb.), akkor szezon közben a főzés utáni vizes visszaöblítést elégnek gondolnám. Szezon kezdetén amúgy is átfőzöm a réz alkatrészeket trisós vízben és egy gyűjtött utópárlat lefőzéssel tisztítom.

A "kopást" nem igen tudom értelmezni.

Előzmény: Voby (185596)
Voby Creative Commons License 2023.11.28 0 0 185596

Sziasztok. Azt szeretném megkérdezni hogy ti àtlagosan milyen defi hőmérsékleten dolgoztatjátok a tornyot EP és UP gyüjtésnél.( tudom hogy sok mulik a cefrén is)

A màsik kérdés pedig az volna hogy milyen gyakran kel kitisztítani az oszlopos főző tálcáit? Ki hogyan csinálja. A citromsavas módszert milyen gyakran szabad használni anélkül hogy idő előtt valamilyen kopàs jelendkezzen a rendszeren.A vàlaszokat előre is köszönöm!

Voby Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185595

Köszönöm a segítségedet! Végre valaki leírta hogy van beállítva az oszlopos főzője! 

Előzmény: decybel (185592)
kibé1 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185594

Nem tudok róla.

Előzmény: öreg_néne_b (185583)
lala1961 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185593

Üdv ! Csak tipp,de lehet nem teljesen beérett (mivel utóérő) volt a gyümölcs ! Ha minden Ok ,akkor is keveset ad ,viszont az a kevés az vetekszik a kajszi pálinkával szerintem !:-)

Előzmény: nagy zoltán74 (185591)
decybel Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185592

Szia!

 

100L duplafal 4" 3 buboréksapkás oszlophoz 12 KW összteljesítményű elektromos fűtés kell.

A deflegmátorodat se a véghűtőről lejövő hűtővízzel, se "kevert" ( a véghűtőről lejövő víz+ hideg víz)vízzel nem fogod tudni stabilan tartani. Ingadozni fog. Én is szenvedtem vele.

Nem használok nyomáscsökkentőt, csak átfolyás mérőt és tűszelepet. Külön ágon hideg vízzel hűtöm a deflegmátort 15-25 l/ óra mennyiséggel stabil mint a "forint". :-)

Előzmény: Voby (185590)
nagy zoltán74 Creative Commons License 2023.11.27 0 0 185591

Sziasztok, segítséget kérnék. Birspálinkát főzök, ugyanúgy mint eddig. A birs és az alma is darálva lett, az élesztő, tápanyag és pektinbontó is belekerült, és szépen ki is fort. Tehát mindent ugyanúgy csináltam, ahogy az elmúlt években, de most sajnos a megszokott alszesz mennyiségnek csak a kb. harmada jön le belőle. Ha valakinek van ötlete, mitől lehet ez,megköszönném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!