Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.06 0 0 268
Figyelj csak!

ÉN úgytudom, hogy a szimpla mobil-lehallgatások a szolgáltatói oldalról támogatva mennek végbe, azaz a megfigyelni kívánt hívások A->B és B->A beszédinformációit (meg az egyéb esetleg szükséges aktuális adatokat) "egyszerűen" továbbítják a lehallgató személyzet/gépezet felé.
A lehallgatni kívánt A vagy B (nyomozati értelemben kellemes esetben pedig A és B) "kiválogatását" a GSM rendszernek KELL megoldania - ez került anno milliárdokba!

Igaz ez a törvényes út.
Erről viszont szvsz elvi alapokon - péládul egy általad kitalált és felvázolt megoldással! - elég könnyen írhatsz szakdolgozatot, mert ehhez a GSM rendszer hálózati, forgalomtechnikai és adminisztrációs rendszereinek blokkvázlatát kell szvsz csak ismerned és a "kiválogatás" metodikájára kitalálnod egy eredeti (nem feltétlen kapásból működő) ötletet! (Ettől mág lehet, hogy meghívnak az NBH-ba dolgozni!!! ;-DDD)

Elvégre azt egy ilyen témaválasztásnál OBJEKTÍVE nem vrhatja el senki sem Tőled, mint diplomázótól, hogy MŰKÖDŐ modellt építsen! Már csak azért sem, mert az szvsz ab ovo jogsértő lenne... ;-)


Amire Te itt viszont vissza-vissza térsz, az szvsz az illegális (a filmekből ismert) olyan lehallgatás, amelyet a szolgáltató nem, hogy nem támogat, de kifejezetten nemis kell ilyenről tudomással bírnia.

Ehhez képest akkor most mit is akarsz voltaképp?

Üdv!
Robi
Előzmény: Törölt nick (240)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.06 0 0 267
Kedves Kolléga!
Igazán nem szeretnék sem kötekedőnek, sem szakmailag butának látszani, de: komolyan azt állítod, hogy az RF jel, amit kidugároz (illetve vesz) egy GSM eszköz, az NEM színusz?! Ugyanis legjobb tudomásom szerint nem-színuszos jelnek igen nagy a spekrum-szórása, és akkor moduláció még nem is volt...
Négyszögjelet RF-en kinyomatni pedig (szvsz) nem csak lehetetlen, de közelíteni is felesleges épp a felhasznált (felesleges) sávszélesség és az ezzel okozott zavar miatt, és ugye -20dB-s oldalvágáshoz (kb. log2@10, mert minden felharmónikus teljesítménye a fele az előzőnek...) négyszögjel esetében köllene olyan B=3,3 x f0 kapásból.
Itt valami elkószálást érzek a matematika szép világa és a rádiófrekvenciás adás és vétel alapelvei között.

Azt a mondatot, hogy "Digitális jelről lévén szó, nem folytonos sin, ill cos van, hanem négyszögjelek." én nem tudom elfogadni így, ebben a formában. Ez két külön ügy - ha tévednék, és csodák kerülnek alkalmazásra, akkor okulok természetesen ;-)

Ez amondat pedig: "De mivel tökéletes négyszöget nem lehet előállítani az offset miatt, ezért Fourier transzformálják. " önmagába igaz, de mi köze van ennek az RF oldalon megjelenő (kódolt) színuszos (!) frekvenciákhoz (burstökhöz, csomagokhoz, modulált akármikhez)?

Ha a kialakuló jelek összességére értetted, akkor pedig azt nem értem: a vivőkódolás nem titkosított, a titkosított rész épp a digitális azaz "demodulált" középfrekvenciás jelekből áll elő - nem?!

Akkor meg mi a túró köze lehet egy lehallgatásnak (az elvének, gakorlatának) a térben megjelenő RF jel látszólagos alakjára?

Nem értem, igaz sem GSM, sem rádiós gyakorlatom nincs és a hullámelméleti matematikától feláll a szőr a hátamon ;-)

Üdv!
RObi
Előzmény: Törölt nick (231)
james76 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 266
Sziasztok! Látom elég profik vagytok a mobilok terén.
Segítséget szeretnék kérni, van egy kedves úriember /úrinő aki folyamatosan hívogatn letíltja a hívószámát, és ha véletlen sikerül úgy felvennem a telefont, hogy nem teszi le akkor pedig nem szól bele. Tudna-e valaki segíteni nekem ebben, hogyan lehetne kideríteni az illető személyét, vagy legalább azt a számot amiről hívogat. A szolgáltatót már próbáltam, de az a rendőrséghez küldött, a rendőrök pedig elküldtek azzal az indokkal, hogy ők ebben nem tudnak segíteni. Tényleg nincsen más megoldás, csak a számcsere?
A segítséget előre is köszönöm.
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 265
khm, CDMA-ban én vagyok a ludas.
Előzmény: Aksi (264)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 264
Csak éppen ennek semmi köze a témához, ez a baj. Az alapok nem ott vannak. RF résszel nem is igazán kell foglalkozni ebben a témában, hiszen nem az benne a durranás.

A TDMA, CDMA egyéb dolgok meg itt offtopic, szóval feleslegesen nyomod tele vele a topikot
Előzmény: Törölt nick (262)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 263
Helyesbítek. Nem kombinált TDMA módszert alkalmaz, hanem kombinált eljárásokat.
Ebbe beletartozik a TDMA, FDMA, CDMA.
TDMA: időfelbontás
FDMA: Frekveciafelosztás
CDMA: kódfelosztás

Előzmény: elemes (250)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 262
Ez így van. De ahhoz, hogy a rendszer működését megértsem, az alapoktól kell elindúlni. Én, sajnos telo oldalról tudom megközelíteni a dolgot, hiszen teloműszerészként nyomom az ipart.
Előzmény: elemes (260)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 261
Ez akkor felejtős, de majd rájössz te is
Előzmény: Törölt nick (259)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 260
persze, szépek azon a szinuszok, de a lehallgatáshoz nem lehet sok közük... ahhoz pedig, hogy rámutass a hibákra és a hiányosságokra, meg kell ismerni ezeket a rendszereket, alaposan.
Előzmény: Törölt nick (259)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 259
Az a baj, hogy ez így nagyon álltalános témának. Jó pár szakdolgozat van fennt a neten (google), amik kimondott témájúak. Pl. handover, egsm, edge, stb...
Nos én valami "hibagyűjteményt" szeretnék készíteni, ami rávilágít a rendszer "hiányosságaira", és alapot ad arra, hogy valóban lehallgatható egy teló.
A Sin-ról meg annyit, hogy hiába digitális a technika, naponta legalább ötven sin-t, ill. modulációit látom az oszci, ill. specti képein.
Előzmény: Aksi (258)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 258
Szerintem lehet ebből szakdolgozatot írni, fel lehet vázolni a GSM működését, a hívásfelépítést, majd a titkosítást és a küdolási eljárást, és számba lehet venni a lehallgatási módokat, pro/kontra érveket.
Max egy kicsit TIT jellegűre sikeredik a témában található titkolózás miatt (mint az enyém anno egy más témában, de azért 5-öst kaptam rá :)

Mindenestre a boci szerintem felejtse el a szinuszokat, ez nagyon nem jó kiindulópont
Előzmény: elemes (230)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 257
Persze lelehet, de addigra már nem lesz akkora infotartalom. Ezzel csak ennyit kommentáltam.
Miután a központban mindent rögzítenek, majd szűrik az infokat, csak azokra állnak rá, akik veszélyt jelentenek. És ez nem feltétlenül hétköznapi gengsztereket jelent. Erre pl. 2001 - ben a Kaposvári Olajbáró.
Előzmény: Aksi (255)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 256
Így van. De a jövőben ez egyszerűsödhet.
Amúgy azért nem kell 200 fajtával számolni, ha csak a gyártók hasonló típusait számolom, akkor ez a szám lemegy mondjuk 30-ra (illetve marad 1-2 kivétel, ami elhanyagolható). De sajnos még egyelőre ez is soknak tűnik.
Előzmény: elemes (253)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 255
Nem azzal van a gond amit a lexikonból kimásolsz, hanem azzal aamit mellé írsz kommentnek most is pl.
"Na ezért nem lehet csak úgy az éterből lehallgatni bárkit is."
Ettől még dehogynem.
Előzmény: Törölt nick (247)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 254
Na és ha megvan a jel? Ez egy titkosított adatfolyam, amit még fel kell törni (fel is lehet de azért te nem fogod tudni megcsinálni, olvass vissza a topikban). Majd követni kell folyamatosan a célszemélyt.

Ezt szerintem már kiveséztük: nincs is szükség rá hiszen a titkosszolgálatok a központon keresztül íróasztal mellől hallgatnak le, hülyeség lenne az air interface-n babrálni. Ez csak a rádióamatőrök, magánnyomozók számára lehet hasznos :)

Engem egyedül az a probléma érdekel, hogy tudnak e remoteban kapcsolódni a mobilhoz és bekapcsolni. Technikailag ez megvalósítható, de arra hogy ez megtörtént még bizonyítékot nem hallottam. Mindenestre jó tippként a rossz embereknek, én régi mobilt használnék amibe még nem kellett backdoort építeni.
A Siemensnek is volt egy próbálkozása, amikor magában a készülékben a GSM standarton felül titkosította az adatfolyamot. Ez a megoldás, ezt akkor cseszhetik a fekete öltönyösök - nem véletlenül le is állítatták a projectet :) Amúgy az FBI is ilyen speciális mobilokat használ.
Előzmény: Törölt nick (226)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 253
Ez már jobb ötlet, de még mindig nem elég életszagú :-) Az országban használnak kb 200 fajta telefont. Eccer beszélgettem a tmobil wap portál gazdájával, szerinte a wap halálának egyik oka, hogy minden tartalmat tucatnyi vagy több kijelzőre kellett optimalizálniuk, úgy, hogy élőben kellett azonosítani a készüléktípust és az általa kínált felbontást és színmélységet. A lehallgatáshoz szükséges patch-eket még többféle változatban kellene elkészíteni, és úgy letölteni + aktiválni, hogy arról sem a telkó sem az ügyfél nem szerezhet tudomást... necces ez. és akkor ott van a piacon kétmilliárd mobiltelefonkészülék, amelyet még a szabványosítás előtt gyártottak le.
Előzmény: Aksi (252)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 252
Persze, hogy nem lesz nagydobra verés. Egyszerű kis szabvány ami specifikálni fogja, hogy a szoftware patcheket remoteban GSM/GPRS/3G hálózatról le lehessen tölteni a felhasználó közbeavatkozása nélkül. Ennyi.
Előzmény: elemes (224)
Aksi Creative Commons License 2006.12.05 0 0 251
Mikimaus,

A metodika nem változott, ez ilyen a kezdetektől. Sztem csak rosszul fogalmaztak neked anno vagy tudatos egyszerűsítés miatt vagy lexikális hiányosságból. (A GSM abban is különleges, hogy elméleti alapon fejlesztették ki majd szabványosították és után kezdődött meg a gyártás. Míg általában úgy szokott lenni, hogy valami gyártó kitalál valamit, majd azt szabványosítják esetleg egy kis módosítással és a többi ezt követi.)

A pagingről: semmi gond a broadcastolás elnevezéssel, a lényeg az hogy miről beszélünk, maga az üzenet nyílván broadcastolt.
Abban amit írsz igazad van, ezért kell egy hálózatot optimzlizálni folyamatosan. A szolgáltatót ebben nagyon komoly forgalmi statisztikák segítik. Ha egy LA túlságosan terhelt az látszani fog pl. a másodlagos pagingek számának növekedéséből ill. az nem sikeres pagingekből ésatöbbi. Ekkor lehet mondjuk növelni a LA-k számát. Viszont ennek is van hátulütője, hiszen az növel a Location Updatek számát, ami a signalling terhelést a hálózatban. Szóval nem hasraütésszerűen megy ez a jobb helyeken (van olyan is ahol valahogy úgy megy azért soxor :)

A GSM adapternél, több miatt lehetett leregisztrálódás, én elsősorban a magára az eszköz firmware hibájára gyanakodnék
Előzmény: Törölt nick (221)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 250
persze, hogy nem zárja ki egymást, csak épp tök más. a GSM egy szabványrendszer ami a több felhasználó egyidejű hozzáférését kombinált TDMA módszerrel oldja meg (FDM-mel kombinálva). A CDMA egy harmadik módszer -- amit többek -- között néhány amerikai mobilszolgáltató használ különböző változatokban, európában pedig a 3G rendszerek használják a CDMA-t. TDMA-t használ az általad felsorolt négy szabvány.
Előzmény: Törölt nick (249)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 249
Nem lexikonból néztem ki, de valóban idéztem. Hidd el a gsm, és a cdma nem zárja ki egymást.
Előzmény: elemes (248)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 248
Ez stimmel, látom, gyorsan kinézted egy lexikonból :-))) de

Na ezért nem lehet csak úgy az éterből lehallgatni bárkit is.

ez már nem jó. nem ezért. a GSM-et sem lehet csak úgy a levegőben lehallgatni, pedig az nem CDMA.
Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 247
CDMA: Code Division Multiple Acces
A felhasználók szórt spektrumú jelekkel kommunikálnak, kváziortogonális kódokat használva. Minden felhasználó egyidejűleg, ugyanazon a frekvencián forgalmaz, a felhasználókat a kódjaik választják szét.
Na ezért nem lehet csak úgy az éterből lehallgatni bárkit is.
Előzmény: elemes (246)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 246
Én nem vagyok mobilguru, de annyit még az általános műszaki tájokozottsággal (ismeretterjesztő cikkek stb) is tudok, hogy a CDMA az nagyon más. Sokkal nagyobb a különbség a CDMA és a GSM között, mint az -- esetleg -- eltérő frekvencia. Azt javasolnám, hogy kezdd el a tanulást az alapokkal. Műszaki érzéked láthatóan van hozzá, csak egy kis türelmet kell elsajátítanod.
Előzmény: Törölt nick (245)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 245
Nem. A CDMA egy kódolási eljárás, amit a REED - SOLOMON kódból fejlesztettek tovább. Valóban létezik többféle variációja. Viszont maga a norma, arra vonatkozik, hogy milyen frekiket tud a telefon. Amúgy elég sok szaklapban is olvastam a norma kifejezést más dolgokra is. (pl: ez egy 2 normás telo, mert tud gsm - et, meg gprs -t).=hülyeség.
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 244
ha erre keresel, akkor leginkább összeesküvéselméleteket fogsz találni... a lehallgatást nem így nevezik.
Előzmény: Törölt nick (239)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 243
ez a titkos bejárat látom, nem hagy nyugodni :-))) azt mondanám, hogy ha van ilyen titkos bejárat, akkor az benne van a szabványokban. ha nincs benne a szabványban, akkor meg nincs benne a telefonban sem, mert mitől kerülne bele? ki mondaná meg az összes telefongyártó cégnek (a fele kínai, indonéz, pakisztáni, indiai), hogy mit rakjon bele a telefonba a szabványokon túl...? úgy, hogy ez ne derüljön ki és ne lehessen interneten olcsó kínai titkosajtó-felhasználó kütyüket rendelni...?
Előzmény: Törölt nick (240)
elemes Creative Commons License 2006.12.05 0 0 242
szerintem nem csak a megahertzekben lehet különbség. amerikában pl CDMA rendszer is működik, két különböző is.
Előzmény: Törölt nick (241)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 241
Mit értesz öt normás alatt?
Én csak négy normáról tudok, gsm rendszerben.
-850 MHz GSM
-900 MHz EGSM
-1800 MHz DCS
-1900 MHz PCS
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 240
A probléma (szerintem) nem is magában a vonalban van. Hanem a készülékben. A kis titkos bejáratokat vagy a telóban, vagy a szolgáltató kütyüjeiben kell keresni. Így a dekódolásra sem kell annyi pénzt szánni.
Előzmény: elemes (238)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.05 0 0 239
Keresni ezekre a szavkra, illetve kombinációjukra szoktam:
-mobile
-cellular
-handover
-gsm
-rx,tx
-burst
-power
-spy
-scan
-spion

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!