Keresés

Részletes keresés

IEC-ATA Creative Commons License 2018.01.06 0 0 8535

A rohadásról!

Múltkor volt nálam egy +4 gép. Se kép se hang. Minden IC működött egy üres alaplapba betéve.(Már ilyet használok tesztre) Kapcsoló jó, feszültség érték normális a rossz alaplapon. Visszatéve a TED-et, mértem az órajelet a bemenetén, semmi! Jobban megnézve látom, hogy egy rozsda kupac ül az egyik tranyó(quarz után az első) két lába közt. Kikotortam onnan és akkor látom, hogy meg is ette a tranzisztor lábát, amelyiken rajta volt. Kiforrasztottam, csere, másik be. Bekapcs, mérés semmi. Órajel nulla, másik tranzisztort(ami hajtja a TED-et) is kiszedtem, új bele. Bekapcs, működik.
A rozsda meg honnan jöhetett? Hát a TED-et körülvevő kutrica faláról. 2-3 rozsdapötty volt rajta és gondolom onnan esett, pottyant a tranzisztor lábához. A párás környezet meg megtette a hatását.

Előzmény: Lavina of Gotu (8532)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2018.01.06 0 0 8534

És lássuk be, hogy ők a normálisabbak. :)

Ugyanitt 386SX eladó. ;)

Előzmény: IEC-ATA (8533)
IEC-ATA Creative Commons License 2018.01.06 0 0 8533

Úgy tudott, hogy vízben állt a gép! Hogy ez hogyan történhetett meg? Gondolom úgy hogy az embereknek egy "billentyűzet" nem ér semmit. Példa. Sógorom szerzett anno egy C64-et OC floppyval cartridge-al. Gyerekek játszottak vele meg néha én is amikor átmentem hozzájuk. Aztán eltelt egy fél év és jött a lomtalanítás. Arra fele jártam és benéztem hozzájuk, nem láttam az asztalon a C64-et és kérdeztem hogy hol van. Azt mondta kirakta lomizáskor, mert a gyerekek "megunták". Jött az xbox!!! Az OC floppyt meg tudtam menteni! De egy szóval nem mondta, hogy vigyem el, mert kidobja! Ennyi! valakinek értéktelen vacakok már ezek.

 

Előzmény: Lavina of Gotu (8532)
Lavina of Gotu Creative Commons License 2018.01.06 0 0 8532

Mondjuk azt nem értem, hogy hogyan tud egy gép belseje így szétrohadni. Az enyém itt van a polcon 20 éve. A csavarok nincseken benne, leemelem a billentyűzetet, bent pedig minden tiszta újnak néz ki, semmi elváltozást nem látok, nem hogy rozsdahalmokat és lebomlott alkatrészeket.... :-/  Azért nem volt becsavarozva emlékeim szerint, mert sokszor tisztítottam a billentyűzetet már a végefelé, hogy jól működjön. Aztán ugye jött az emuláció, a vas meg nyugdíjba vonult, de azóta is "krómtiszta".

siz Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8531

Ja, a tegnapi újraolvasásnál (amikor ide már bemásoltam) akkor láttam, hogy neked lehet, hogy ismerős lesz. :)

Előzmény: IEC-ATA (8530)
IEC-ATA Creative Commons License 2018.01.05 0 0 8530

Tényleg nagy ász a srác. Meg is lepődtem amikor rákérdezett egy két dologra. Floppykban is nagy guru. Többször segített a javításukban az éteren keresztül. :)

Előzmény: siz (8529)
siz Creative Commons License 2018.01.04 0 1 8529

Pár hónapja volt egy írás az AmigaSpirit fórumon. Már régóta készülök, hogy megkeresem, most megtettem és bemásolom ide is:

-------------------------------------------------------------------------

Állakat tessék rögzíteni, aki áll, üljön le. Pofámleszakad írás következik :D.

2011 júniusában mentettem két Plus/4-et a szegedi elektronikai bontóból. Anno írtam is ide erről.
Itt láthatóak az akkor készült fotók.
Nos, a facsebukkon az egyik retro számítógépes csoportban felbukkant egy srác, aki elég jól beásta magát a Commodore 64, majd a Commodore 264 vonal javításába (plusz floppymeghajtók). Azóta jó pár gépemet felélesztette már, de az másik történet.

Sztorizgatás közben előjött szegény rozsdaboglya Plusi is, és a srác addig rágta a fülem, míg odaadtam neki, próbálja meg feléleszteni.

A feladat meg lett oldva. El sem hiszitek, de szerencsétlen gép újra működik. Igaz, a fotókon látszik és a leírásban olvasható, nullára vissza kellett bontani az egészet! Ja, mi értelme, kérdezhetnétek?! Semmi, de meg kellett csinálni! ;-)

"Miután minden alkatrész lekerült a lapról, az ment alkoholfürdőbe, majd fél napis tisztogatás - néhol még a drótkefe(!) is kellett, ami meg is látszik főleg a hátoldalon, de ennél a lapnál ez nem számít. Ezután egyesével lukakat ónszippantás, buszokat, vonalakat csipogóval végigmérés, majd jöhet a beültetés.
Az alkatrészeket egyesével kellett megvizsgálni hogy a korrózió kikezdte-e már a lábukat, valamint őket is rozsdátlanítani kellett. Néhány alkatrész szó szerint elrohadt, köztük az egyik ferrite bead is, róla később még szó lesz.
A beültetés szisztémája is ki lett gondolva, miszerint ellenállások-kondérok-diódák, tehát a kisebbek; aztán jöttek az IC tokok, majd az egyéb bizbazok, legvégül a csatlakozók, és a modulátor. A két "kis-CIA" nem úszta meg sajnos, ellentétben az ACIA-val és a TTL-ekkel. Ami még meglepőbb hogy az érzékeny DRAM blokk hibátlanul maradt meg. Persze vissza is került, törekedtem az "eredetiségre".
A kapcsolók-csatlakozók is tönkrementek, kaptak bontottat, egyúttal megragadtam a lehetőséget hogy C64 táposra alakítsam és kukába hajítsam a gyűlölt kockadugót. A főkapcsoló és a modulátor igényeltek felujitást, mert nem volt másik, meg amúgyis jobb érzés a sajátjából megcsinálni. A modulátor házát szó szerint lakatolni kellett, az összefogatása is szétrohadt, így alternatív módon oldottam meg. Egyidejűleg a fém alkatrészek mentek Dremeles kezelésre is.
Amint összeállt, masszív black screen fogadott. A 64 után fura vbolt a rövid vilanás, azt hittem nincs órajel. Valamit mértem, mondván mittudomén hogyvanez, meg mé'van ennyi chipselect, mi ez a sok hülye vonal itten, meg kusza ez az egész... ez igy nemmegy. Itt kértem Jácint kollega segítségét, amit ezuton is köszönök neki. Jóval gyorsabban meg tudtam érteni hogy mi mivel függ össze; ezután kézzel lerajzoltam a chip pinoutokat, majd végigmértem mindent. Minden a helyén. Órajel, CAS, RAS, CS megvan, cím és adat négyszögek, ésatöbbi mind van... de nem megy. Fellapoztam a Commodore gyári Techtopics manuálját, és lépésről lépésre végrehajtottam a leírtakat. Elérkeztünk a LUM jelhez, ami a TED 23.lábán jön ki. Lezajlott egy rövid párbeszéd köztem és a manuál között...
Manuál: LUM signal megvan-e?
User: Meg hát.
Manuál: Jó a kontakt a 23.lábon?
User: Hülye vagy? Persze hogy jó!
Manuál: Biztos? Azé'csak nézd meg azt (check for open traces)
Ekkor villant be, hogy az FB16 kiemelésnél tépte a fóliát. Megfordítom a lapot. A LUM lábától kijövő szál fele hiányzik. Gyors jumperelés a TED lábára. Bekapcs, már villog is a prompt. Vagyis a legelső indításnál valójában már működött, csak szegény nem tudta ezt hogy megmutatni...
Legvégül az utolsó pimpelések, mégegy teszt, a Techtopics utasításai szerint a beépített programokkal. Löktem egy directoryt, I/O is van, keyb is van, minden van... megy ez.
Konklúzió. A rossz oldala: Az általános sietség miatt, amikor 3-4 nap után is azt látom hogy sok van még vissza, hajlamos voltam kapkodni, ami miatt a forrasztások nem lettek valami szépek (naa, legyünk őszinték, néhol k**varondák), az alkatrészlábakat sem volt kedvem már a végefelé kiegyengetni fullosra. Funkcionálisan hiába 100%, ha nem tudtam az esztétikával követni ezt a szintet.
Jó oldala: Mindig is akartam egy nullárólkezdőset játszani, ez most megtörtént. Még több gyakorlat, illetve az XP gain, el tudok tájékozódni egy eddig ismeretlen hardverben."

Itt megnézhető a javításról készült fotókollekció.

IEC-ATA Creative Commons License 2017.12.24 0 0 8528

Nem nem, csak elakadtam egy gépi kód írással és ilyenkor a tapasztaltabb szakemberek segítségét szoktam igénybe venni. Aztán sokszor ua. megtalálom a könyvben is. :-)

Előzmény: ergoGnomik (8527)
ergoGnomik Creative Commons License 2017.12.23 0 0 8527

Fúrja az oldalamat a kíváncsiság. Valami nagy dobásra készülsz?

Előzmény: IEC-ATA (8526)
IEC-ATA Creative Commons License 2017.12.11 0 0 8526

Írtam mester! :-)

Előzmény: siz (8520)
Sheme Creative Commons License 2017.12.07 0 0 8525

Pedig milyen remek lenne! Az SD1551 miatt hiszem úgy, h a megfelelő tudás birtokában vagy a Paddle64 projekthez, és még Sid is felajánlotta, sw oldalról szívesen besegít.

 

Ha szükséges, a teszteléshez-fejlesztéshez egy 1551-et szívesen kölcsön tudok adni!

Előzmény: IEC-ATA (8524)
IEC-ATA Creative Commons License 2017.12.06 0 0 8524

én? Ez nem az én projectem lesz az biztos.

 

Előzmény: Sheme (8523)
Sheme Creative Commons License 2017.12.06 0 0 8523

Csak remélni merem, h van némi időd rá és elkészíted a Paddle64-et, ami a 1551 és a C-64 expansion portja közé tehető és menni fog a töltés-mentés.

 

Ugye megcsinálod?

Előzmény: IEC-ATA (8522)
IEC-ATA Creative Commons License 2017.12.06 0 0 8522

Mármint mi???

Előzmény: Sheme (8521)
Sheme Creative Commons License 2017.12.06 0 0 8521

... és mintha a C-64 - 1551 kapcsolási rajzát is fújta volna a szél... :-D

 

De már nem kell sokat várnunk és remélhetőleg IEC-ATA kolléga bemutathatja azt, amit a Commodore anno elmulasztott!

 

:-)

 

Nagyon-nagyon várom!

Előzmény: siz (8520)
siz Creative Commons License 2017.12.06 0 0 8520

Az egyik szalagon valami könyvelés felirat volt.

Előzmény: Commodore-szerviz (8519)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2017.12.05 0 0 8519

Ezt láttátok pupákok? :)

 

https://imgur.com/a/KhlIr

 

Valaki csak fél éve azt mondja, ott az épület, elhagyatva, ott rothad 30éve egy csomó elhagyatott cucc még a régi MOS doksik és papirok, szalagok közül, lehülyézem, legendákat terjesztessz öcsém, ez túl barokkosan hangzik.

 

Érdekes lenne megtudni, mi lehet a szalagokon, de feltehetően sosem fogja már senki visszanyerni a tartalmukat, ......ha ugyan még megmenthető.

(simán lehet, nem tech. stuff, hanem könyvelési vagy kereskedelmi adatok vannak rajta, a C= egy igazi nagy multicég volt fénykorában, akkori léptékkel)

 

 

 

bubis Creative Commons License 2017.12.05 0 0 8518

Ismertem egy ilyen srácot Szegeden, akire ráillik ez a leírás. :)

Btw, ez csak egy hobby, egyszer beleszerettünk ebbe a gépbe és kész, ennyi. Nem akartam gyerekes vitatkozásba bele menni, részemről ez a téma lezárva.

Előzmény: ergoGnomik (8517)
ergoGnomik Creative Commons License 2017.12.05 0 0 8517

@Lavina és bubis: Nyilván minden értelmes ember így látja, de az a Commodore64Fan (sokadnicken nemrég újra kitiltva) mentálisan instabil-gyanús, kupec troll. Már egy csomószor megpróbáltuk itt többen is elmagyarázni neki, de lévén érzelmi fogyatékos nem képes felfogni miről van szó. Legjobb békén hagyni, bár akkor meg hosszasan "boldogít" mindenkit az "elbűvölő" személyiségével és "végtelenül érdekfeszítő" hozzászólásaival.

Lavina of Gotu Creative Commons License 2017.12.04 0 0 8516

Osztom Bubis és Siz véleményét. :)

 

C64 jó kis gép, én is csorgattam a nyálam gyerekként a Platoon-ra, a Ghost Busters-re, a Mission Impossible-re, a Turricanra. De amikor elmentem a haverokhoz, akiknek C16ja vagy Plus4-e volt, sokkal jobban otthon éreztem magam, mert nekem is az volt otthon, és ez a gép tetszett jobban. Felhasználóbarát volt, szuper volt rajta kis basic proggikat alkotni, és ezen tanultunk meg proggizni. C64-et azóta sem vettem, az utóbbi 2 évet leszámítva 1 db (!) C64 demót sem néztem meg egész életemben, ellenben minden pluszis demót legalább 1szer láttam, még ha csak egy scroll is megy egy logo alatt.

 

Amúgy jó ez a retro flame, tényleg. Talán még hasznos is. A pluszi akkor is jobb gép. Ennek ellenére sajna a legtöbb c64-es csapat elvan a saját scenejével, főleg pont olyan szubjektív érzelmi alapon, mint ahogy mi a mi scenénkkel, kedvenc gépünkkel.

 

uff.

 

 

Sheme Creative Commons License 2017.12.04 0 0 8515

Az Árkon ennél a képnél fütyültem úgy, h beleszédültem. Ez a kép a legjobb!

Előzmény: scarabaeus (8514)
scarabaeus Creative Commons License 2017.12.04 0 1 8514

Nehogy azt hidd, hogy lekezelően írtam; amikor először láttam a videót (amikor itt, a topikban megjelent a linkje), csak bámultam, minden elismerésem a készítőé. Most is nagyon ütős, de ha ilyet láttunk volna a Plus4-től a '80-as évek második felében...

Előzmény: bubis (8513)
bubis Creative Commons License 2017.12.04 0 0 8513

A belinkelt videon látható képek simán megütik egy Amiga 500-al megjeleníthető képek minnőségét, ebben semmi túlzás nincsen szerintem, te természetesen a "véleményemet" írtam, nem valami abszolút igazságot.

De jó, legyen túlzás, helyettesítsd akkor azzal, hogy Plus/4-en klasszisokkal jobb képet lehet csinálni, mint C64-en. :)

Előzmény: scarabaeus (8512)
scarabaeus Creative Commons License 2017.12.04 0 0 8512

"kb olyan minőségű képeket lehet megjeleníteni vele, mint Amiga-n, vagy jobbat"

 

Azért túlzásba ne essünk! '90-ben Amigára átlépve a 68000-es és a nővérek programozása együtt akkor valami elképesztően bejött nekem, nagyobb szerelem volt, mint a 8 bites gépek előtte, vagy az XT-s - AT-s jelenlétem akkoriban, de nem ez mondatja ezt velem. :-) Ha a hardver videón látható kihasználását nézzük, Amigán pl. még az OCS alatt kibővítették népek a HAM6 vagy a Hires módokat a Sliced Ham vagy Dynamic Hires technikákkal, aztán az AGA érkezése pedig már külön lap ismét, bár amikorra az AGA gépek bejöttek, a szerelem már elmúlóban volt, így én azzal már nem foglalkoztam.

Előzmény: bubis (8510)
bubis Creative Commons License 2017.12.04 0 0 8511

Mi van, 1551 kötése a C64-re, vinyó a Plus/4-re? Érdemes néhány évente benézni ide! :)

bubis Creative Commons License 2017.12.04 0 0 8510

Mit lehet szeretni benne?

Azon kívül, hogy ha emiatt a gép miatt szerettél bele a számítógépekbe és a programozásba akkor szereted és kész? A C64-hez képest ezért szerethető szerintem:

1. Több színe van mint a C64-nek, kb olyan minőségű képeket lehet megjeleníteni vele, mint Amiga-n, vagy jobbat: https://www.youtube.com/watch?v=mnaSL6Iyi4k&t=19s

2. Van hozzá SID kártya, amivel ugyanolyan jó hangja van, mint egy C64-nek.

3. Az 1551-es drive brutálisan gyors.

4. Gyorsabb a CPU-ja, mint a C64-nek.

 

Szerintem jobb demo platform, mint a C64, ezt remélhetőleg be is bizonyítja majd a következő demom. (Csak évek kérdése és kész lesz. :))

 

 

Előzmény: Commodore64Fan (8499)
Sheme Creative Commons License 2017.12.03 0 0 8509

De-de-de!

 

Csak kérlek szépen sorban! Nem tudom, mennyire haladtál a C-64 - 1551 összekötésével, de valószínűleg ezzel napokon belül készen lehetsz.

 

És Siz kolléga felajánlásának köszönhetően a software része is gyorsan meglesz!

Előzmény: IEC-ATA (8504)
siz Creative Commons License 2017.12.03 0 0 8508

Mennyire igazad van! Nekem ez sose jutott volna eszembe, hogy fordítva dugjam be. :)

Előzmény: Commodore-szerviz (8507)
Commodore-szerviz Creative Commons License 2017.12.03 0 0 8507

Közben rájöttem az 1551---C64 illesztés úgymond "kifejlesztéséhez" nem is kell módosított VICE, igazából plusz4-en is megírhatóak az önálló rutinok, és tesztelhetőek is.

(csak akkor kb semmit nem szabad hívni, mert hasonló külső szubrutin nincs, nem ott van, és nem olyan C64-en)

 

És nem kell a ritka és különleges csatlakozó sem, a paddle minden jelet átvezet, saját expansion csatlakozó van benne.

Nyilván hülyén nézne ki, hogy kvázi "fordítva" kellene az átalakító panelre dugni, a "továbbtoldó" részével,....de ez legyen a legnagyobb baj az egésszel.

 

 

Commodore-szerviz Creative Commons License 2017.12.03 -1 1 8506

??? Megcsináltad már SD kártyával, avval mi a baj?

 

Inkább azon kellene gondolkodni, ne összesen 4-et lehessen gyártani "mert ennyi CPLD van" jeligére, hanem akárhányat, mondjuk X*10 darabos nagyságrendben.

 

 

Előzmény: IEC-ATA (8504)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!