Keresés

Részletes keresés

Pocak Creative Commons License 1998.06.28 0 0 95
UJABB KUTYAKILOVES

Megjelent egy cikk a Heves Megyei Hirlapban. Kerecsenden, a polgarmester megoldotta a kobor kutyak problemajat. _Kilovette oket. Nem gyujtottek be, hanem az utcan lelottek oket.
A szorasba beleesett egy nyugdijas hazaspar 9 eves kedvence is (talan nem az egyetlen pelda).

En is utalom, ha az utcan koborolnak olyan kutyak, akiknek az udvarban a helye. Ezek a legmagabiztosabbak, mert van gazdajuk, es az utcat is a sajat teruletuknek erzik.
De nem lehetett volna figyelmeztetni az embereket? Vagy befogni a kutyat (ahogy a rendes sinterek csinaljak?) Elsore, durr nekik?
Miert van az, hogy megvalasztanak valakit polgarmesternek, aki ezutan a sajat birtokakent kezel egy kozseget? Mikor lesz ennek vege?

Szörnyeteg Lajos Creative Commons License 1998.06.25 0 0 94
Csülök!

Az az igazság, hogy nekem is állandóan viszket a tenyerem (vagyis a pénztárcám), amikor husky, vagy malamut kölyköket nézek, de anyám azt mondta, hogy kivág, ha még valamit hazaviszek. (Mert van egy fekete macskám is.) Pedig még valamit hazaviszek, az biztos. Egy kutya, nem kutya.
Puhítanom kell egy kicsit anyut. Ha meg már otthon van, úgyis tetszeni fog neki...

Szörnyeteg

Csülök Creative Commons License 1998.06.25 0 0 93
Szörnyeteg Lajos!
Belga juhász, tervueren. Kösz a jókívánságot, de én már négy éve szolgálom odaadó szeretettel az én Viki-met, és tőle várom júliusra az utánpótlást. Első alom lesz, az egész család nagy izgalomban van! Azt már eldöntöttük, hogy egyet megtartunk, mert egy kutya mellett is reménytelen nyugton ülni két percig, akkor meg mér ne legyen kettő.
Szörnyeteg Lajos Creative Commons License 1998.06.24 0 0 92
Csülök!

Ez valami igazán gyönyörű! Elárulod a típusát? Remélem, megkapod. Mackó... (Nem Te!)

Nekem husky-m van. Gengszteres, betörő feje van. Fekete-fehér. Van valaki másnak is? Kérlek, jelentkezz!

Szörnyeteg

Csülök Creative Commons License 1998.06.24 0 0 91
Júliusra várom ŐKET! Sajnos még nem biztos, de azért csak nézzétek meg.
Mallory Creative Commons License 1998.06.24 0 0 90
Sziasztok!, beugrottam néhány napra a munkahelyemre szóbeli elôtt, úgyhogy beszámolok a fejlôdésünkrôl:
kutyókánk dackorszakba ért (14 hetes), próbálgatja, hogy mit szabad és mit nem.
Viszont nagy büszkeségemre több-kevesebb megbízhatósággal (szóval majdnem mindig) megáll az úttest szélénél (póráz nélkül is) és csak akkor lép utánam, ha hívom (viszont ha nagyon játszik egy másik kutyával, akkor ez nem működik).
Behívni is elég jól lehet (még játék közben is), fôleg ha elindulok az ellenkezô irányba. Igaz hogy nem jön be testközelbe (tartja a 0.5 - 3 m távolságot), de viszonylag könnyen "le lehet vadászni".
Szóval én úgy látom, hogy elég tanulékony kis ebünk van - fôleg anyámék kutyájához képest...
Mostanában tanuljuk a "Hozzám!"-ot (pórázon séta, majd elindulok hátrafele és közben behívom), egyelôre még nem nagyon érti, hogy mire jó ez az egész, miért szalad a gazdi hátrafelé....
Egyébként meg nagyokat sétálunk, vannak már "játékostársai" is. Legjobb barátja az "ôsellenség" szomszéd bácsi kutyája, ezért most már teljes a békesség.
Viszont szobatisztaság-ügyben még vannak lemaradások (elsôsorban pisilés).... Tulajdonképpen az eb teljesen természetesnek veszi, hogy a szobába 'csurizhat'... Nem vagyok híve a leszidásnak ilyen esetben, de mostanában már kifejezem a nemtetszésemet. Mintha ez használna valamennyit....
$papa Creative Commons License 1998.06.22 0 0 89
Mr. Lu Cipher,

Hogy izzad-e azt nem tudom. (azt sem, hogy hogy tud izzadni, ha nicsenek a bőrén pórusok -:)
Én egy ilyen kutyát ismertem és nem volt egy nagy észlény, ráadásul nagyon szemét egy ki dög volt. Az biztos, hogy halálian néz ki. Ha kis méretű kutyát akarsz ajánlanám a beagle-t. Kicsit magasabb és jóval arányosabb, mint a "bazdmeg hund".

Üdv,
$

Bagolymondja Creative Commons License 1998.06.21 0 0 88
Nem vagyok nagyon szakerto, de egy alapveto dolog: a basset hound budos. Izzad eppugy, mint az ember, labujjainal es a honaljan, es ez felveszi a versenyt az ember labszagaval. Ezt volt alkalmam egy egyebkent remek birkozas alkalmaval tapasztalni.
LUCzI FERencz Creative Commons License 1998.06.21 0 0 87
Hozzáértő hölgyek és urak!

Mondjon már nekem valaki valamit a basset houndról.
(Tartása,természete, etc.)
Kösz.

Pocak Creative Commons License 1998.06.17 0 0 86
Csak en, a kutyak + a papajuk otthon vannak.
Gorcsev Creative Commons License 1998.06.16 0 0 85
Árpi:
Tudomásom szerint a komondor is hasonló természetü, de inkább Rezsöt kellene megkérdezni. Én a szörzete miatt nem ajánlanám kezdönek.
A leo pont forditva csinálja a dolgot, mint az említett belga: ha otthon vagyunk, akkor mintha nem is lenne, de ha elmegyünk, akkor -"külsö megfigyelök" szerint- sokkal éberebb.
Cowboy Creative Commons License 1998.06.16 0 0 84
Pocak!
Egyik beirásodból úgy gondolom, hogy már kinn vagytok! És a kutyusok?
Csülök Creative Commons License 1998.06.09 0 0 83
Árpi!
Ha a belgát nem ajnározza pici korában a teljes szomszédság, a nagymama, a gyerekek összes barátja meg a sarki fűszeres, kitűnő házörző lesz, anélkül, hogy a család iránti olthatatlan (sajnos néha elfolythatatlan) szeretetén csorba esne. Tény, hogy nagyon nehéz megállni, mert szerintem a kölyökkutya szépségversenyen nincs versenytársa a gaznak. (Júliusra nálunk is lesznek kicsik, már alig várom!)
Árpi Creative Commons License 1998.06.09 0 0 82
Amit a leonbergiről írtatok, igazán érdekes volt, köszi. A belga juhászról csak annyit, hogy tényleg nagyon kedves kutya, ritka okos is, annyira, hogy a szomszédomhoz bármikor bemehetnék tőle, amikor nincsenek otthon. De ha a gazdi a közelben jár, úgy védi az udvart... Ilyen rafinált lusta strébert még nem láttam.
Mégis, a komondorról van valakinek tapasztalata?
Gorcsev Creative Commons License 1998.06.08 0 0 81
$papa, Árpi
A leo_n_bergi (bocs!) éppen azért jó, amiket (Te is :))) írtál. Gyak. semmi nevelést nem igényel a legalapvetöbb dolgokon (behívás, helyben maradás, stb) kívül. Nagyon könnyen tanul, úgyhogy ez nem lehet gond. Azt, hogy miért nem annyira "okos", mint a munkakutyák, már lejjebb leírtam (ld. pásztorkutyák - bár lehet, hogy a másik kutyás topikba' vót). Egy kezdö kutyásnak viszont pont ez kell!
A mérete, fellépése miatt a legtöbben tartanak töle, pedig felesleges. Aki ismeri, az nyugodtan jöhet-mehet, szinte rá se néz a kutya. A rossz szándékot viszont messziröl kiszúrja, és elég egy öblös "vakkantás", má' el is húzott a figura. Állítólag nem is támad rá egyböl senkire, csak eléje áll, és nézi. Ezt csak hallomásból tudom, mer' nálunk még senki nem mert bejönni :)) (má' persze olyan, aki nem ismeri a kutyát).
Egyéb hasonló természetü, nagytestü kutyákkal (pl. bernáthegyi) szemben van még egy elönye: nem nyálzik!
A mozgatásról: így igaz, egy kutya sem mozog eleget magától, ill. minél többet mozog, annál jobb neki. A nagytestüeknél ez kényelmes kocogást (pl. bringa mellett, nem túl gyorsan), és (ha van rá mód) minél több úszást jelent. De az is elég, ha elmegy vele az ember sétálni, és hagyja, hogy a kutya szaladgáljon a mezön (ha van ilyen hely). Hetente 2-3 alkalommal 1-1 óra böven elég ahhoz, hogy a kutya egészségesen fejlödjön. A leó imádja a dombokat is (eredetileg hegyek közül származik), úgy száguldozik föl-le, mint a vihar. Nem kell hajtani, mozog ö eleget, ha van rá alkalma. Legfeljebb egy kis keksszel, ilyesmivel "besegítek", ha éppen lusta hangulatban van. A gyerekekkel viszont biztos, hogy akármeddig hajlandó hancúrozni. (Idegenekkel is :))
Szóval én azért ajánlottam, mert Árpi kifejezetten nagytestü kutyákat említett, és azok közül -imho- a leó a legjobb egy kezdö kutyásnak. Megjegyzem, nem azért dicsérem ennyire, mert nekem is ez van, hanem pont fordítva: hasonló szempontok alapján kerestünk mi is kutyát. Elöször könyvböl választottuk a leonbergit, aztán megnéztük élöben (kiállításon), aztán vettünk, és maximálisan meg vagyunk vele elégedve!
$papa Creative Commons License 1998.06.08 0 0 80
Sziasztok,

Megtisztelő, hogy kiváncsiak vagytok a véleményemre. Ha van bármilyen kérdés, ezen a fórumon szivesen válaszolok, ha tudok, de a legrosszabb esetben majd ajánlok valakit. Ja, csak hétközben netezek.

Milyen kutyát ?
Ezerszer hallottam már ezt a kérdést, de 100 százalékos válasz nincs. Gyerek mellé minden kiegyensúlyozott kutya tökéletes. A nagytestű kutyák jobban viselik a gyerekeket, mert a gyerekek is jobban szeretik őket. (A kisebb kutyák megijednek, amikor a gyerek ráront, hogy megsimogassa).
Én a munka kutyákat szeretem igazán (Belga-, Német juhász), de ezeket nevelni kell, de akkor aztán olyan kuty lesz amiről mindig is álmodtál. Mind a Belga, mind a Német imádja a gyerekeket, ha kiegyensúlyozott és jól volt neveleve. A német inkább egyemberes kutya, a belga kevésbé, bár ő is kiválaszt mindenféleképpen egy "igazi" gazdit.
Leombergi: Ők is nagyon szépek, és tényleg imádják a gyerekeket, jóval kevesebbet kell őket nevelni, de -minden Leo gazditól elnézést kérve- nem is olyan engedelmesek és "okosak", mint a munkakutyák. Az "okos" itt nem az intelligenciájára utal, hanem az általános értelemben vett kutya "okosságra".
(Egyébként a legtöbb ilyen nagytestű eb kiváló gyerek mellé: Berni, Bernát ....).
Azt kell eldönteni, hogy akarsz-e vele sokat foglalkozni, vagy csak azt akarod, hogy őrizze a házat, szeresse a gyerekeket és jól el legyen veletek. Ha az utóbbi az igaz, akkor ne vegyél munkakutyát, ha az előbbi, akkor csak azt vegyél.

A leombergit, mint minden kutyát mozgatni kell. Nem szabad hagyni, hogy eltunyuljon. Természetesen, mivel nagytestű, nem szabad sokat futtatni az izületei miatt. De a rendszeres, hosszú séta és az úsztatás kijár neki.

Üdv,

$

Csülök Creative Commons License 1998.06.08 0 0 79
Árpi!
Most nagy meglepetést fogok okozni! Én is a saját kutyámat tartom a legalkalmasabbnak az általad leírt feladatokra. Belga juhász! Nekem tervuerenem van, olyan kutya kutya. Az hogy gyünyörü, az nem is olyan fontos , de ha gyerekek mellé kutyát akarsz, Ö a megoldás. Tökéletes "multifunkciós" eb. Zseniálisan egyezteti össze a szigoru házörzö, a babysitter és a barát funkciókat.
Gorcsev Creative Commons License 1998.06.06 0 0 78
aTom
Csatlakozom mindkét ponthoz:
-a kutyákat én is elrontottam, de nem baj :))
-szerintem is maraggyon csak $papa, jó egy szakember tapasztalatait/véleményét hallani.

Árpi
Leonbergit! Utolérhetetlen!
Nagy (az enyém hetvenegy-két kiló, 85 cm), _rendkívül_ nyugodt, megvesztegethetetlen, de nem agresszív, imádja a családot (nem "egyemberes"), föleg a gyerekeket. Egészséges, még nem túltenyésztett (felkapott) fajta. Semmi gond nincs vele azon kívül, hogy a vedlési idöszakban nagyon oda kell figyelni a fésülgetésre (mint minden hosszúszörünél). Az idöjárásra nem érzékeny, elég neki a legegyszerübb faház. Fázni még nem láttam (nem úgy, mint Mallory kis dobiját :))); csak az zavarja, ha be van fagyva a bányató :)). Ilyen buta melegben pedig elég neki egy árnyékos hely, meg friss víz. Ha bejön a lakásba, nem csinál ramazurit, mindent megnéz, megszimatol, aztán lefexik a köre hüsölni.
Amúgy mindenre figyel (még játék vagy evés közben is meg-megáll fülelni), de nem zajong. Egyszer hallottam éjjel "rendesen" ugatni. Akkor törtek be a szomszéd suliba...
Jól elvan egyedül is (persze a rendszeres tutujgatást roppantul élvezi :)). Ja, és a méretéhez képest nem eszik sokat. Nem kell sokat futtatni (söt, nem is igazán szabad), elég neki egy kis séta, meg amit magától futkoz', meg úszni, amennyit lehet.
Csúcs!
$papa? Mit szó'sz hozzá?

Árpi Creative Commons License 1998.06.05 0 0 77
Sziasztok!

Én még nem vagyok kutyás, de nagy érdeklődéssel olvasgattam itt mindent. Ha már elment a dolog az ismeretterjesztés felé, hadd kérdezősködjek egy kicsit.

Családi házba, kb 150 négyszögöl szabad terület (max. hossz kb 40 m), 1.5, 8 és 9 éves gyerekek mellé őrző-védő családtagnak milyen kutyát javasoltok?
Nekem legjobban az összes kutyák közül a berni hegyikutya tetszik, de állítólag a világ legjobb őrzőkutyája a komondor, akár külön tanítás nélkül, ösztönösen is. Szóval valami szép nagy, nyugodt, gyerekszerető kutyát szeretnék. Mit tanácsoltok?

Mallory Creative Commons License 1998.06.05 0 0 76
Látod, $papa!
Akkor lehet, hogy ez most egy "kutyanevelés" FAQ lesz?
Kérdéseim biztos lesznek!
Mindenkinek mindenjót, sziasztok!
Viszlát 3 hét múlva!
aTom Creative Commons License 1998.06.05 0 0 75
$papa!

Az én véleményem, lehet hogy másokat untat, de ha lehet továbbra se magánba! Nekem érdekes volt.

Én ugyan már maradéktalanul elrontottam a kutymóimat, de az én, és az ő életkorukat tekintve valószínűleg lesz(nek) új(ak) is. Bár meggyőződésem, hogy nehezen lesz mégegy olyan, mint az idősebb (9 éves) németjuhász keverék kutyusom. Volt már néhány kutyus a családban, de egynek sem volt ilyen "antennája" rám. Minden rezdülésemet előbb tudja, mint én. És hozzá egy valódi úriember természet. (Persze tudom, mindenkinek a sajátja...)

aTom

$papa Creative Commons License 1998.06.05 0 0 74
Mallory,

Túl sok minden már nem jut eszembe, de maradjunk abban, hogy ha van valami kérdésed, vagy valami érdekel szólsz itt, vagy magánba. Majd megpróbálok válaszoni.

Üdv,

$

Mallory Creative Commons License 1998.06.05 0 0 73
Sziasztok, köszönöm a tanácsokat.
Valószínűleg nem lesz törzskönyvezés, csak ha valami nagy szakember félájultan azt nem mondja, hogy 'ez egy gyönyörű kutya, mindenképpen tenyésztésre érdemes!'.
$papa, várom a további infokat, de én most kb. 3-4 hétig szabin leszek (felvételi), azaz nem leszek net-közelben. De lehet, hogy néha beugrok a céghez, és akkor megnézem, hogy mi a helyzet.
Egyébként kanapén (ágyon) alvás az szigorúan tilos, bár az eb nagyon szeretné (ha nem vagyunk otthon, akkor fel is mászik a kis dög, látszanak a nyomai; de ahogy hazaérünk, már lent is van).
Remélem, az elkövetkezô hetekben sokat sikerül nevelni a kutyót, majd beszámolok az eredményekrôl.
Sziasztok (bár még ma 14 óráig hálón vagyok)!
Pocak Creative Commons License 1998.06.05 0 0 72
Jaj, Mallory,

Tenyleg azon gondolkozol, hogy befedezteted? Es mit csinalsz a kiskutyakkal? Eladod?
Minden kutya szep es igeretes!

Ha a tulaj nem komoly tenyeszto, akkor hiaba futsz a torzskonyv utan, a kiskutyakat a tenyeszto neve miatt veszik meg.
Akkor kell a torzskonyv, ha tenyeszteni akarod (ahhoz valoszinuleg kell egy kennel, vagy nalad, vagy valakinek a neven). Masra tudomasom szerint nem hasznaljak. A torzskonyvon rajta van dedszulokig az osszes felmeno, az en pumim lapjan a tagok fele azonos csaladnevet visel, ezt szeretned latni?
Egyebkent neki is csak azert van, mert odaadtak, egyebkent "haztartasi kutya" szerepen kivul masra nem hasznaljuk (munkakori leiras: hazorzes, utca orzese, egbolt orzese repuloktol es rigoktol, friszbi es csavarhuzo ellopasa, valamint konyhamalac funkciok).

Azon a penzen lehet venni masfel zsak szarazat.
Es csak kemenyen! Napjaban csak egyszer alhat a kanapen! :-)

$papa Creative Commons License 1998.06.04 0 0 71
Szal, ez itt a 2. rész.

Elöljáróban;
Amit itt leírogatok, az csak némi info, a legtöbbett egy kutyasulin tudsz megtanulni/tanítani.

A K1 második fázisa következik.
Ez azt hiszem az örzővédő rész. Itt már sokkal komolyabb a követelmény mint az engedelmesnél. Teljesen külön pontozzák. Az alapvető dolog az, hogy a mozgó segédet harapjuk, az állót meg ugatjuk. Amikor a segéd áll, a kutyának vele szemben kell ülnie, csak a segédet szabat néznie (ha elnéz máshová, mondjuk a gazdira, akkor pontlevonás) és ugatni a kell. Ha mozog a segéd akkor telepofával kell fognia, és nem szabad fogást váltania. Minden hiba, -fogás váltás, nem telipofás fogás - pont levonással jár. A pontos koreográfiát leírni baromi hosszú lenne, és addigra amire kell, már ti is fogjátok tudni. Alapvetően az örzővédőben nagyon fontos az, hogy ki az a segéd akivel gyakorlod az egészet. Egy rossz segéd egy életre el tudja rontani a kutyát.
Az utolsó fázis az a nyomkövetés. A k1-ben a te fél órát hült nyomodat kell követnie a kutyának. Az egész úgy zajlik, hogy kikötöd/elteszed a kutyus úgy, hogy tégen ne lásson, aztán csinálsz egy un. szimatkatlant (egy helyben topogsz 1 percig), majd normál léptekkel elindulsz. A k1-en egy fordított U alaku nyomot kell fektetni, de a fordulóknak 90 fokosnak kell lenniük. Ezen kívül elhelyezel -ment közben- a nyomvonalra két saját tárgyat (labda vagy játék nem lehet, általában pénztárca, kulcstartó szokott lenni) a nyomra. Egyet menet közben, egyet pedig a legvégére kell tenni. Visszamész, kell várni fál órát, majd felszerelni a kutyát (nyomozó hám+ nyomzóporáz, egyébként ilyenkor a jól kiképzett kutya már úgy szimatol, mintha az élete múlna rajta). Utána a szimatkatlanból indultok, és végig kell menni a nyomon. A tárgyakat jelezni kell, de nem szabad hozzáérnie a kutyának. Általában ugatással, vagy fekvéssel szokták jeleztetni. (természetesen, ha a kutya hozzáér, akkor pontlevonás). Ez a legszubjektívebb fázis a pontozás tekintetében. Alapvetően a kutyának a 10m-rel előre (ilyen hosszú a nyomozópóráz) kell haladnia, megállás nélkül, az orrának végig a földön kell lennie -nem vehet légszimatot- és a töréseknél egyértelműen, késlekedés nélkül kell az adott irányba mennie.
Szal ennyi a K1. A nyomozás egy kicsit nehéznek tünhet, de nem az. Megtanítani a kutyát a szaglásra nem kell, csak a koreográfiát illetve a szabájokat. Nagyon nehéz tanítani ezeket, mert itt tudja nagyon könnyen elrontani a gazdi a kutyát.
A szaglásról egy-két dolot említenék, ami esetleg érdekes. Egy átlagos kutya megérzi, ha 100 liter vizbe egy só darabkát dobsz bele. (természetesen megissza a vizet, de érzékeli a sót- ezt valami laboratóriumi módszerrel vizsgálták). A másik, ha veszel egy vadi új cipőt, akkor 20 perc múlva a kutya érzi a szagodat a cipő talpán.
Minden K-s vizsgat fazisonkent pontoznak. És, ha az egyikben nincs meg a megfelelő pontszám, akkor nincs meg a vizsga sem.

Én igazából ezt a K1-et tartom alap vizsgának. Ez még nem extra, de ha a kutyád jó vagy kiváló eredménnyel rakja le a k1-et, akkor már mindig kordában tudod tartani. (pl. az én öreg németjuhászom fénykorában lazán követett szabadon a váci utcában a hétvégi tömegben úgy, hogy egyszer sem kellett rászólni, pedig szegén nagyon rühelte a tömeget).

Az a lényeg, amit nem tudok eléggé hangsúlyozni, hogy KÖVETKEZETESEN kell a kutyát nevelni. Mindig el kell határolni a bohóckodást, a komoly munkától (ami mellesleg játék a kutyának, de nem bolondozás)

A k2, k3 csak továbbfejlesztése az előzőeknek, annyiban, hogy minden feladat egyre nehezedik. K2-es versenyt nem nagyon rendeznek a k3-as az ami komoly. (ebbol van OB és VB is).
Ja, a k1...k3 neve hivatalosan IPO1 ... IPO3.
Szal a K3-ban pl. a nyomkövetés 2 órát hült 6 töréses idegen nyomon történik. Ráadásul a nyomot egy másik idegen nyom két helyen keresztezi.
A fegyelmező részen, pl futás közben állítás van, ami baromira nehéz. (a fekvés a legstabilabb, legkönnyebben tanítható helyzet, az ülés már nehebb, az állás a legnehezebb.) Képzeld el, hogy futsz rendesen, a kutya melletted lábnál követ, szabályosan (tudod, lapocka vonal meg ilyesmi), majd egyszer szólsz neki hogy "állsz" , de te nem válthatsz ritmust, és erre a kutyának mozdulatlanná kell dermednie. Ha egyet elllép akkor pontlevonás.

Ezeken a versenyeken induló kutyák sport/verseny kutyák. Nem biztos, hogy az amelyik mindig 100 pontot (maximum pontszám és elég ritka) örzővédőzik rá tudod uszítani valakire. Az, hogy megvéd, pedig nem a képzettségéből adódik, hanem abból, hogy szeret és jó esetben kiegyensúlyozott. Ezek a kutyák a játékra vannak nevelve (az orzővédő az játék a számukra) nem pedig támadásra.

Nyugat Európában van valamilyen új sport, a neve tracking. Nem tudok róla pontosabbat, de állítólag sokkal életszerűbb szituációkban tesztelik a kutyákat, mint az IPO versenyeken.

Agility:
Ez leginkább a lovak díjugratásához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt nem csak ugróakadályok vannak. Ezt meg kell nézned, hogy igazából el tudd képzelni.
Nagyon jó sport, a kutya irányításán múlik minden. A kutyák általában nagyon élvezik, mivel ez egy játék. Egyébként elég kimeritő tud lenni a gazdinak is a sok rohangálás. Én nem láttam még dobit, amelyik agilityzett volna, de nem létezik olyan kutya amelyik nem tudná megtanulni ezt a sportot. Természetesen az energikusabb, gyorsabb kutyák jobbak ebben a sportban. (A dobinál meg nehéz energikusabbat találni, talán csak a szánhúzokutyák) Azt viszont a hétvégén hallottam, hogy a barátnőméknél van egy rotweiler, amelyik agilityzik. Azért mert hozzájuk, mert valamelyik kutyasuli azt mondta, hogy a roti-t nem lehet megtanítani erre. Állítólag nagyon jó a kutya.

Remélem tudtam segíteni és nem volt túl hosszú. (lehet, hogy magánba kellett volna, de most már mindegy).

Biztos jó kis kutya lesz az a dobi.
Írj, ha van valamilyen kérdésed még, hátha tudok rá válaszolni.

Üdv,

$

Mallory Creative Commons License 1998.06.04 0 0 70
Köszi, $papa, szakirodalomként kezelem az írásodat (kinyomtatom, lefűzöm).
Várom a további infokat is.

Ja, a törzskönyvezést megkérdeztem a MEOE-tôl (nagyon nehéz volt ôket elérni). Mivel szülôk gazdája nem MEOE-tag és nem is akar bíbelôdni az egésszel, egy kicsit bonyolultabb a helyzet (illetve egy kicsit többe kerül). Kell a tenyésztôtôl egy aláírt alombejelentô és egy fedeztetési igazolás + ki kell fizetnem helyettük a tagdíjat, alombejelentést (500 Ft/kiskutya, úgyhogy csak a mienket fogjuk beírni) és a kennelnév-bejegyzést (hogy ez miért kell hozzá???). Így összesen kb. 4500 Ft-ba kerülne a buli. Még gondolkozunk rajta, hogy érdemes-e.

$papa Creative Commons License 1998.06.04 0 0 69
Sziasztok, Jó reggelit! (Én már csak ilyen későn járok dolgozni :-)

Hosszú lesz nagyon!

Tenyésztők:
Szerintem a legtöbb "tenyéssztő" semmivel nem törődik, csak a pénzzel. Nagyon nehéz jó tenyészrőt találni, aki nemcsak a külcsínt, hanem a fajtajelleget is figyelembe veszi. Bár, ahogy én hallottam, most kezd javulni. (pl: A németek, beleértve a német rendőrséget, mostanában Csehországból, Szlovákiából és Magyaro-ról előszeretettel vásárolja a Német Juhászkutyusokat)

Mallory,
A törzskönyvről ebben az esetben nem sokat tudok mondani, de nyugodtan fordulj a MEOE-hez. Ők biztosan tudják, hogy mi szita ilyenkor.

Szóval dobitok van. Szép kutya és eléggé okos, na meg öntudatos. Nagyon fontos, hogy következetesen neveljétek. És néha nem árt ha a sarkatokra álltok vele szemben. (NEM MEGVERITEK, hanem csak a sarkatokra álltok)

Vizsgák. (lehet, hogy egy-két dolog nem pontos, mert azóta azt hiszem változtak a vizsgaszabályok, ráadásul 4 éve nem voltam komoly kiképzésen)

Az Engedelmes vizsga nagyon egyszerű, és egy jó kutyasuliban, ha ügyesek vagytok (gazdi+kutya, bár általában a gazdi szokta elszúrni a dolgokat) akkor 2-3 hónap alatt meg lehet tanulni. A vizsgán van egy pórázonkövetési rész egy pár fordulóval, azt hiszem most már van egy rövid szabadon követés is. Van helyben maradás. (ez annyi. hogy lefekteted a kutyát, te elmész jó messze, és ameddig egy másik kutya csinálja a pórázon- illetve szabadonkövetéseket, a kutyának ott kell maradnia. Ha rá kell szólni pontlevonás.)
Ja, a pórázon- és szabadonkövetés az az, hogy a kutya a bal oldaladon megy, lapockája nem lehet előbbre, mint a te combod. (+- 10 cm. kb), jó esetben hozzáér a combodhoz. Az a szép, és később a K-s vizsgákon gyakorlatilag követelmény, hogy a kutya folyamatosan rád néz, szinte nem is néz előre, csak fél szemmel. A póráz közben-elvileg- nem feszülhet meg. Ha póráz nélkül, tehát szabadon követ a kutya akkor természetesen nem tudod irányítani, (igazából pórazon követésnél sem a pórázzal irányítod) ilyenkor vezényszavakkal tudod kordában tartani. Az engedelmesen még nem, de a K1 től felfele már nagyon sziorúan veszik a dolgokat. Pl. csak induláskor szólhatsz a kutyának, meg forduláskor. Ha csak egyenesen mentek, akkor nem szólhatsz hozzá, akár 100m-ren keresztül sem. Ha megállsz, ilyen feladat is van, a kutyának le kell ülnie autómatice. Itt már egy kicsit átkalandoztam a K1-re. Tehát az Engedelmes az egy kis lábnálkövetés helybenmaradás, azt hiszem van behívás (elengeded, elküldöd amerre akarod, majd behívod). Aztán van egy kis örzővédő, de nem komoly. Azt hiszem csak egy kitámadás van (mentek pórázon, és egy palánk mögül előjön a segéd, a kutyának támadnia kell). Itt még nem nézik a harapást, meg ilyesmit.
Itt azért nem szoktak kivágni senkit, ha a dolgok mennek, csak nem szépen. Ez az egész, mint a neve is mutatja, egy alapvető vizsga, amit bármilyen kutya, nem csak munkakutya elvégezhet.

A k1, mint már írtam, ott is fegyelmező résszzel kezdődik, de ott már a szabadon követésen van a hangsúly. Plusz van egy két extra dolog. Futva is kell szabadon követni, menet közben ültetés, futás közben fektetés behívással. Itt már mindenél levonnak, ha kétszer szólsz a kutyának, ha nem szépen megy melletted. Mindenért. Ez után van apportítozás sík talajon és palánkon keresztül. Előreköldés fektetéssel. (Itt már nyílegyenesen kell futnia a kutyának egyetlenegy szavadra, majd ha int a bíró le kell fektetni) Pl. ez a feladat 10 pont, ha a kuty nem fut előre rendesen, bíztatni kell, nem fexik le első szóra, akkor bye-bye 5 pont.
Természetesen itt is van helyben maradás, de itt közben a kutyáktól néhány méterre lőnek kettőt. Ha e közben elmegy a kutya akkor kivágnak az egész vizsgáról. Ha máskor megy el, akkor csak a pontokat veszted el.

Itt már minden komoly, ha nem ütöd meg a kívánt szintet, azt hiszem 75 százalék, akkor kivágnak.
Na ez már nagyon hosszú, ha érdekel folytatom, csak most egy kicsit dolgozni kéne. Szal írjatok, ha érdekelnek az örzővédő, a nyomkövető részek. Illetve a további K-s vizsgák. Az agilityről majd írok később.

Ja, a budaőrsi kutyások átköltöztek az Osztyapenkó környékére, bár az sincs túl közel.

Üdv,

$

Mallory Creative Commons License 1998.06.04 0 0 68
Ja, $papa: igen, érdekelnének információk a mindenféle vizsgákról. Meg az agilityrôl is.
Köszönöm.
Mallory Creative Commons License 1998.06.04 0 0 67
Na a törzskönyvvel az a helyzet, hogy akiktôl vettük a kutyát, nem kimondottan tenyésztôk, csak van egy kan és egy szuka dobijuk (mindettô törzskönyves), akik összebújtak egy este... A törzskönyveztetést meg nem akarták megcsinálni, nem volt rá pénzük. Úgyhogy most csak annyi van, hogy a kutyánknak apja-anyja törzskönyves, de semmi egyéb intézkedés nem történt (nem jelentették be az almot stb.)
Na ilyenkor mi van? Lehet egyáltalán így törzskönyveztetni?
De ha nem, az sem baj. Tulajdonképpen nem akarjuk sem a kutyát, se magunkat mindenféle szemlékkel meg kiállításokkal gyötörni. Ha engedelmességit meg a K-vizsgákat le lehet tenni törzskönyv nélkül, akkor annyira nem is fontos.
Bár most annyira ígéretes kutyának tűnik (szép nagy, jó a testfelépítése, szépek az izmai stb., a szülei is nagyon jól néznek ki [bár abban a kennelszerűségben nem igazán tudtak kiizmosodni] és ráadásul nem az a hisztis fajta...), úgyhogy esetleg érdemes lenne gyermekeket vállalnia.... de az meg törzskönyv nélkül nem o.k.
kutyasuli...: Budaörs nekem kb. a világ vége (kb. másfél óra utazgatás). A Népsziget meg szinte "itt van a sarkon".
Pocak Creative Commons License 1998.06.04 0 0 66
Szasztok! Sot halo (ekezet, ekezet, ugymint halo!)

A torzskonyvet a tulaj kellett volna, hogy odaadja, alairva. Az alom bejelentesevel lesz jogosult ra. Ezzel be kell menni a kutyatenyesztok szovetsegebe, ott a nevedre irjak a kutyat. A kutya egy eves koraig lehet ezt megtenni, ha jol tudom. Ha vannak a terveid a kutyaval, akkor kell a torzskonyv, ha nem, szerintem folosleges. Bar en egyaltan nem vagyok szakerto.
Tetkoja van a kutyusnak? Ugy tudom, az is egy szukseges kellek a torzskonyvhoz.

$papa,
Kivancsi vagyok, mi a velemenyed a kutyatenyesztokrol. Az enyemet elolvashatod egy masik temaban, en nem vagyok kibekulve a tenyesztessel. Szerintem a tenyesztok nagyreszet csak a kulalak erdekli, a belbecs nem.

A "mit ne" szabalyokhoz en is hozzajarulok. Borsit es paradicsompalantat ugyanabba a kertbe, neeee!!! Ugyis a paradicsompalanta veszit!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!