Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2005.11.03 0 0 321
Ne haragudj, de több dologgal vitatkoznék veled:

1. Permetszerek. A permetszerek többnyire mérgezők, mind a hagyományos nehézfém tartalmú szerek (amelyek ráadásul kummulálódnak, azaz felhalmozódnak a szervezetben), mind a kéntartalmú szerek, mind a felszívódó gombaölők VESZÉLYES MÉRGEK. A rovarölő szerek közül NÉHÁNY csak a halakra és a méhekre veszélyes, de a legtöbb ott is HALÁLOS MÉREG. A permetszereken rajta van a MVI (munkavédelmi várakozási idő), amely megadja, hogy a permetezés után hány napig nem tanácsos a szőlőt tapogatni. Tanácsos a háziállatokat ez alatt az idő alatt elzárni a szőlőtől (tekintve, hogy a kutya-macska gyakran nyalogatja magát).

2. A trágyázással kapcsolatban. 1 méter mélyen nem trágyázunk, mert a trágya "lecementálódik", azaz összetömörödik, kőzet-hatásúvá válik, és így alig ad le valamit a tápagyantartalmából. A rigol-ekés szántás (ültetvények telepítésénél) is csak 70 cm mélyre hatol. 1 m mély szántáshoz akkora vonóerő kellene, amely traktor (talán a Rába-Steiger tud ilyet) nem fér el a szőlő sorai között.
Előzmény: kisszszoros (318)
kisszszoros Creative Commons License 2005.11.03 0 0 320

A szőlészet nem versenyló, vagy BKV, nem maradsz le semmiről, ha csak tavasszal látsz munkához.

 

A drótozás miatt javaslom a Kriszten könyvet, abban nagyon szép rajzok szemléltetik a megoldásokat.

 

Ha jól termett és jóízű is volt a szőlő, akkor próbálj meg visszaemlékezni, vagy megnézni (szintén a könyv alapján) hogy mi lehetett az előző metszési mód. Ezt ráadásul akkor a legkönnyebb, ha lehullottak már a levelek... :-)

 

Szóval nyugi, ne kapkodj!

Előzmény: Törölt nick (319)
kisszszoros Creative Commons License 2005.11.02 0 0 318

A permetek 70-80%-a ártalmatlan, hacsak nem kanállal eszik őket. Ugyan egyik-másik elég büdös, de ha a permetezés alatt nincsenek a négylábuak a terepen, nem lesz velük gondod.

 

A támasz (kordon, lugas) dolgában javaslom Kriszten György szőlőlugas c. könyvét, amiben elég sokféle módszer le van írva részletesen, sokkal részletesebben, mint ahogy itt el tudnánk neked magyarázni. A téli szünetre hasznos olvasmánynak tűnik, a legtöbb könyvtárban megtalálható. Ha utána van kérdésed, akkor nosza!

 

A trágyázás dolgában vannak mindenféle nézetek. Hallottam már olyat is, hogy minimális tápanyagutánpótlás, vagy semmi, és ez lesz a legjobb minőségű szőlő (bor alapanyagnak) (pl:Gere Kopár :-) ) csemegeszőlőnek, viszont minden játszik.

A leghatékonyabbnak a sorközi trágyázást emlegetik, ahol ipari módszerekkel árokásó géppel 1méter mélyre teszik az érett trágyát, de hallottam olyat is, hogy dréncsövezték a parcellát, és hígított trágyalével öntöztek...

 

Egyébként HA nem ragaszkodsz a terméshez az első 3 évben, akkor a te esetedben az újratelepítés megfelelő talajelőkészítéssel-cserével-javítással minőségi oltványok telepítésével lehet a leg szerencsésebb megoldás.

 

Tipp a tápanyagutánpótlásra:

Ha ehhez nincs kedved, még mindig "injektálhatsz" tápanyagot. ásol, vagy fúrsz három mély lyukat a tőke körül (minden tőkénél 3-at), és azokat tápanyagdús komposztsárral töltöd fel. Fúrónak egy cakkozot és ki és behajtogatott fogú nagyobb átmérőjű cső is megteszi, a másik végén jó 60 centis vastag betonvasat keresztbe kell hegeszteni. A fúrás pedig egyszerű művelet, tekered és nyomod lefele, majd időnként kiemeled földdel együtt, a földet kirázod érdemes jó 1 méteres mély 20cm átmérő körüli furatot csinálni... néhány évre megoldja a tápanyag ínséget, ráadásul a víz is könnyebben jut el a szőlőhöz.

Előzmény: Törölt nick (314)
RAMBO Creative Commons License 2005.11.02 0 0 317
Próbálok segíteni.

1. Támrendszer

Többfajta "kordonos" (magasművelésű) termesztési mód létezik, ezek közül az egyik legismertebb támrendszer a Lens Moser-ről (osztrák szőlész) elnevezett támasz.

Ennek lényege, hogy a 5-6 tövenként oszlopot állítanak, amelynek vezető szála (ez erősebb mint a többi, többnyire acél vagy alumínium drót) 100-120 cm-re van a földtől. A tőkefej ennek a magasságában van kialakítva.

- Ha a Lens Moser művelés alkalmazod, akkor a tőkefej helyett egy (esetleg két) kart alakítanak ki metszéssel, amelyen cseralapos váltómetszést alkalmaznak, azaz egy biztosító rögy + 2 termű rügy marad, páronként 6-10 darab. Ennél a termesztési módnál ezt a kart tartja a vezetőszál.

- Ha Guyot művelést alkalmazol akkor a tőkefejről 1 szálvesszőt (10-12 szemmel) vagy két fél-szávesszőt (páronként 6 szemmel) kell hagyni, amit le kell kötözni a vezetőszálhoz, hogy vízszintesen álljon. A tőkefejen hagyhatsz 1-2 biztosító szemet.

A második és harmadik szálpár (itt két szál van, az oszlop bal és jobb oldalára felszögelve "U" szegekkel) a vezető száltól rendre 30 illetve 60 cm-re helyezkedik el, azaz a földtől 130-150 illetve 160-180 cm magasságra. Ezeknek az a szerepe, hogy a kihajtó vesszőket közé lehessen fűzni, tehát ne a sorok között himbálózzanak, hanem függőlegesen álljanak.

2. Talajjavítás

Földet hordani a kavicsrétegre felesleges, mert az eső vagy a szél szépen letakarítja onnan, így kidobott pénz. A szőlő gyökérzete úgyis jóval a talajszint alatt van, tehát a leszivárgó tápanyag csak minimálisan érvényesül, az így felhordott taljréteg hamar kilúgozódik.

Amit tehetsz: vegyél szerves trágyát, amelyet addig kell érlelni, amíg a szalma felismerhetetlenné válik benne, már nem szarszagú, hanem inkább humuszhoz hasonlóan sötét, szinte szagtalan. Ezt úgy érheted el, hogy amikor leborítja a teherautó a trágyát, egy nagy kupacot csinálsz belőle, a tetejét lefeded egy fóliával, és madzagokra kötött kövekkel rögzíted rajta. A lényeg: az eső ne tudja kimosni a tápanyagot belőle (tehát ne vízmosásba telepítsd a trágyaszarvast).

A trágya pár hónap alatt beérik, majd összel szántatsz egy árkot a sorok közé, minimum 30 cm mélyet, egyenletesen belehordod a trágyát, majd összeszántatod a sorokat. Egy ilyen trágyázás 2-4 évre elegendő.

Alkalmazhatsz zöldtrágyázást is: amikor a gaz 30 cm körüli, egy középnehéz tárcsával be kell forgatnod. A szármaradványok szépen egyenletesen visszabomlanak, és biztosítják a nitrogén utánpótlást.
Előzmény: Törölt nick (314)
germanungar Creative Commons License 2005.10.29 0 0 316

hordóügyben...

 

A hordós érlelésnél a hordó mérete és a fa minösége meghatározó a bor élvezeti értékére. Az aromák kialakulásáért a dongákból kioldódó cserzö és egyéb anyagok, valamint azoknak a borral való kölcsönhatása felelös.  A hordós érlelés mindig oxidációval jár, a dongák résein keresztül átjut a levegö, a bor lélegzik.

Minél nagyobb a hordó ürtartalma, annál kisebb az egységnyi mennyiségre jutó dongafelület, tehát minél kisebb a hordó, annál gyorsabban érik a bor.

 

Az utóbbi években világszerte divatosak a vaniliás barrique izek.

Ez a tendencia azonban jelenleg megfordulni látszik, a fogyasztók egyre kevésbé keresik a domináns fa izt a borokban. A termelök a kishordóikat két - három éven át is használják, ezzel csökkentve a barrique jelleget.

Sokan teljesen el is hagyják öket, és visszatérnek az általuk korábban használt nagyméretü hordókra.

Előzmény: Zalancelot (310)
germanungar Creative Commons License 2005.10.28 0 0 313

Halló pittman!

Én itt a háttérben olvasgatok, mert minden érdekel ami a szölövel kapcsolatos, és az általad ajánlott oldalt is megnéztem.

Hát mit mondjak?

Ennyi infót egy helyen ritkán találni, ezért az oldalt a kedvenceim közzé raktam, abban a reményben, hogy majd hasznát veszem.

 

Köszönjük

Előzmény: pittman (312)
pittman Creative Commons License 2005.10.28 0 0 312

Kedves Spillo!

 

Ettől persze még nem lesz az ember profi szőlész, de érdemes nézelődni:

 

http://www.mkk.szie.hu/dep/kerteszet/ta/szolo/index.htm

 

Üdv

p

Előzmény: Törölt nick (309)
Amphenol Creative Commons License 2005.10.28 0 0 311

Szia Spillo !

 

  Én nem vagyok profi , de pár szóban válaszolnék ...

 

  Azaz pár szóban nem lehet válaszolni ... sokmindentől függ a szőlő

metszése . Régebben TSZ szőlőbe részesművelésbe jártam szüleimmel

ott teljesen más szempontok voltak , mint most ugyanabban a szőlőben

bérmunkában , de a saját kis kertemben megint más szabályok vannak ...

 

  Először is :

 

   A szőlőd müvelés módja : némelyik dróton fut .... 

 

  Mennyi tőke van ? A drót rekonstuálható-e ? Mennyi drót ? Milyen magasan ?

 

  Karók , oszlopok állapota ?

 

  Szóval ha sorban vannak akkor jó lenne egy legalább 3 soros drótot kifeszíteni ,

A legalsó szintje látszik a tőke magasságából , főlé kb 40-50 centinként kéne

még kettő huzal .

 

  Metszés : ezt itt nem lehet elmondani ...

 

 - én sem vagyok profi

 - függ a szőlő fajtájától

 - függ a szőlő művelési módjától

 

  Ehhez vagy olyan ember kéne aki látja és vmilyen szinten ért hozzá , vagy

 a téli hónapokban szerezz vmilyen szőlős szakkönyvet ....

 

  Prohászka Ferenc , Mercz Árpád stb.   antikváriumban pár száz Ft

 

  Alapvetően annyit tudok mondani :

 

  Ne félj tőle , totálisan elrontani a szőlőt szerintem nem lehet ....

 

  Kora tavasz a metszés ideje ráérsz még körülnézni .

 

 

  Betakarás :  

 

  Szintén művelési mód függvénye , alapból csak az ún. gyalog szőlőket

 szokták betakarni , hiszen egy kordonművelésű szőlő tőkéjét nem lehet

 betakarni .

 

  Ezenkivül tavasztól ajánlom még a következő szavakat  :

 

  lemosópermetezés , hajtásválogatás , törzstisztítás , fattyazás , permetezés

  ( peronoszpóra , lisztharmat ) , zöldmunkák ....

 

  A magam szintjén így tudtam válaszolni ....

 

  Vannak itt profi szőlészek , borászok valszeg még pár okos gondolattal

 kiegészítik .

 

  A szőlő hálás növény , a gondoskodást szemel láthatóan megköszöni .

 

 

  AMp

 

  AMp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (309)
Zalancelot Creative Commons License 2005.10.27 0 0 310
Én használok nagyobb hordókat is, 700-900l.
A tapasztalatom az, hogy az ezekben a must erjedése sokkal stabilabb, nem fordult még elő, hogy bármilyen gondom lett volna az ezekben kiforrt borokkal, pedig az esetek nagy többségében nem vegyészkedek, a kiforrást a vad erjesztőgombákra bízom.
Igaz ezek régi hordók, de vannak kisebb, 100-200-l körüli újabb (5-10év)tölgy hordóim, és akad köztük, amelyik még mindíg egy gyenge faízzel megtiszteli a bele öntött nedüt.

Összegezve nálam a nagy hordókban érik jobb bor, de a jövőben mégis hanyagolnom kell őket, mert egyedül nem igen bírok velük.
Előzmény: Cirfandlia (303)
kisszszoros Creative Commons License 2005.10.27 0 0 308
Azér hordó és hordó közt is lehet különbség, ami nem a faanyagon múlik, hanem pl az égetésen. Egy barik hordó és egy ugyanannak a fának anyagából készült normál hordó közötti faízátadási hajlam jelentősen különbözik. A barik jóval erősebben és hosszabban adja át az ízt, pedig csak az égetés a különbség a két hordó közt....
Előzmény: Cirfandlia (307)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.27 0 0 307

"2. évtől (vagy ha megforrt benne a must) már nem jelentkezik"

 

Azért erre ne vegyél mérget; én tavaly egy 4 éves, az Oremus birtoktól vásárolt hordóban erjesztettem, és még mindíg igen szép fás vaníliás ízeket adott a sárdonénak, persze nem az a mindent eluraló talpfás, füstös jelleg, de érződött. Mondjuk pont ennyit is akartam.

Előzmény: RAMBO (306)
RAMBO Creative Commons License 2005.10.27 0 0 306
Igen, a faíz csak az új hordónál probléma, a 2. évtől (vagy ha megforrt benne a must) már nem jelentkezik. Innentől már az a része fontos, hogy mennyire kívánod a bort eloxidálni: felület/térfogat aránya csökken minnél nagyobb a hordód.
Ha kisebb hordód van, jobban kell figyelni , hogy mikor palackoztatod.
Amphenol Creative Commons License 2005.10.27 0 0 305

Szia .

 

  Igen bogyózva van . Finom borok készülnek belőle , csak ugye egy-két

év sajnos az életkora ...

 

   Nekem ez lesz az első , de már több helyen kóstoltam :-)) 

 

 

  Ami a ként illeti több ismerőstől hallottam már róla . A Vegesol-ból fele annyit

tettem bele mint az adagolási táblázaton volt ... Bár elég bátran fújtam ....

 

  Mindegy , jővőre vigyázok ..

 

    A cukorfokon ronthatott a lombozat megégése is  :-((  

 

  

 

AMp

Előzmény: Cirfandlia (302)
csite Creative Commons License 2005.10.27 0 0 304

Hát igen, komoly alapanyagot lehet kishordóba tenni, habár amit kóstoltam nagyhordósat nekem az is tetszett(szinten jó anyagról van szó). Lassabb érésű volt a bor, másabb volt, nekem jobban is tetszett, talán a kevesebb fa miatt. Én megpróbálnék egy nagyobb 5-6 hektós hordót nálatok, türelmesen kivárva a bor érését.

 

ezt mint kibic mondom :)

Előzmény: BZoltan (301)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.27 0 0 303

SZia Zoli!

 

"Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?"
Ja, lehet olyan hosszú idő alatt, hogy a bornak már túl sok lesz hordóban :)

Sztem 1000 l felett nem igazán jelentkeznek újfás jegyek; inkább csak lassú mikrooxidáció. Nem is láttam még sehol ennél nagyobb méretben fehérbort erjeszten/érlelni, viszont a vörösöknél eléggé elterjedt a 15-20 hl-es hordós ászkolás. (Egri Tóthnál is láttuk, de csomó Villányi pincében is) 

Én valahol az 5-6 hl-es méretnél látom a határát a fehérboros hordónak.... persze ki lehet próbálni nagyobbat is.

A túl kicsi újhordó (250 l alatt) eléggé erős faízt nyom a borba, egyre több tételnél tapasztaljuk; (pl. tegnap St. Andrea Sziráki Ch.) csak nagyon erős alapanyag birkózik meg vele. Ezért inkább 3-500 literes hordókat kezdenek használni a fehérborosok közül sokan.

Előzmény: BZoltan (301)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.27 0 0 302

Szia,

 

Elég durva a cukorfokkülönbség, bár nekem is kevesebb lett. (2004: 19.5; 2005: 17,5)  A fagy inkább a színanyagokat roncsolja, cukorfokra nem hiszem hogy csökkenő hatással lenne.

A kén is leperzseli az Otellót? Mert a rézről tudtam - azt pár csemege sem szereti; meg ebben a Vegesolban van rézhidroxid hatóanyag is. Az viszont igaz, hogy nem egy megbetegedő fajta pont a direkttermősége - okán.

Erjesztésben én nem tudok tapasztalati tanácsot adni, de ha vörösbort akarsz akkor erjeszd a törkölyön ki! :) Le van bogyózva? (mert ha ninccs akkor mégsem erőltetném) Ittam már otellóból bort- nem volt rossz...

Előzmény: Amphenol (298)
BZoltan Creative Commons License 2005.10.27 0 0 301
És szerinted inkább nagyobb hordót érdemes használni fehérbor érlelésre, vagy kisebbet?
Elképzelhető, hogy tulajdonképpen hosszabb idő alatt ugyanaz zajlik le egy nagyobb hordóban mint rövidebb idő alatt egy kisebben?

z
Előzmény: csite (300)
csite Creative Commons License 2005.10.27 0 0 300

hát a felület, amin keresztül a mikrooxidáció zajlik

ezáltal az érlelés tér el akár jelentősen, meg a hordóból a borba jutó anyagok realtív aránya is változik

 

 

Előzmény: BZoltan (299)
BZoltan Creative Commons License 2005.10.27 0 0 299
Urak,

A hordótémára visszalépne érdekelne a véleményetek egy témában amiről minap beszélgettem egy cimborával.

Szóval mi a jelentősége a hordóméretnek egy bizonyos méret fölött. Úgy értem, hogy mi a lényegi különbség aközött, hogy 1000-200 literes vagy 600-700 literes hordóban érlelődik egy bor?

z
Amphenol Creative Commons License 2005.10.27 0 0 298

Sziasztok !

 

   Hát igen ami bio művelésnek tűnik az a július végi második kapálás :-))

 

   Augusztusban rengeteg eső , szeptemberben meg elmaradt  ..

 

   Amúgy is alacsonykordonos művelésre van bállítva , a súly miatt a földet

 súrolta ...

 

    Cukorfok :   Tavaly 19 , idén 14 ....    bár szerintem az hogy egy erős

  fagy után szedtem pár nappal , az minuszban jelentkezett .

 

     A  fürtszám :

 

   Otellóból kb 300 a "termő" tőke  , 600 kg volt a termés .. Mivel az otellót

 szinte teljesen eladom  ( csak 60 kg hagytam magamnak ) itt a mennyiségben

 vagyok érdekelt ..  :-(

 

   Valószínű ennél jobban nem is fogok tőkét terhelni ( a tőketávolság 1 m )

 

   Az erjesztés :

 

   Még gondolkodom , jelenleg azt a 60 kg-t egy 100 literes kádban kevergetem .

 

   Itt a környékben sillerként dolgozzák fel ( 4-6 nap áztatás ) ....

 

   Én a törkölyön kierjesztéssel kacérkodom ...

 

     de félek újítani ...

 

 

  A levelek :

 

    Két ok miatt szárazak :

 

     Szüret előtt 2-3 nappal egy nagyon erős fagy volt ( múlt héten ) .

   

     A másik ok : nem hallgattam a régi öregekre :

 

     Othellót kénnel NEM SZABAD permetezni !

 

      Én csak shavit -tal permetezek 3 éve de idén az augusztusi esők után

    pár foltban lisztharmatot láttam , megijjedtem és az egészet lenyomtam

    VEGESOL RS -el   ,  a többi szőlőnek jót tett , az  othellóról a levelek

   1/3-át  levette ....

 

      Szerencse hogy alulról fölfele permeteztem igy csak az alsó levelek

   távoztak ...

 

 

     Aki othellót feldolgozott már attól kérdezném :  törkölyön erjesszek

    vagy a siller mellett döntsek ???

 

    Már csak pár napom van  választani   :-))

    

 

  AMp

Előzmény: Cirfandlia (285)
germanungar Creative Commons License 2005.10.26 0 0 297

Halló köpcös!

Köszönöm a választ, ha esetleg még valami érdekeset megtudsz, azt is ird meg!

A Cirfandlia által ajánlott oldalt is elolvastam, igy mostmár többet tudok róla.

 

A képen látható szölöre esküdni mertem volna, hogy izabella. Na nem baj, igy legalább mostmár azt is tudom, hogy a cabernet sauvignon hasonlóan néz ki.

Előzmény: köpcös111 (292)
csite Creative Commons License 2005.10.26 0 0 296

Nekem az rémlik, hogy a botrytis megtámadja minden esetben a kocsányt is. De minjárt megkérdezek egy illetékest :)

Előzmény: Cirfandlia (295)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 295
más ha a bogyót (aszusodás) és más ha a kocsányt támadja meg a gomba- gondolom. Csemegeszőlőnél tapasztaltam ilyen, pergésszerű bogyóhullást...
Előzmény: csite (294)
csite Creative Commons License 2005.10.26 0 0 294

botrytisnál lehullanak???

szerintem akkor sem, hiszen nem a földről szedik az aszúszemeket

amúgy a botritys valóban megszúrja a kocsányszárat is, és lassú elhalást okoz

Előzmény: Cirfandlia (293)
Cirfandlia Creative Commons License 2005.10.26 0 0 293

A kocsánybénulás összetett probléma; egyrészt élettani eredetű; függ a fajták különböző érzékenységétől, tápa. hinytól, az adott év időjárásától (főleg a vegetáció alatti lehűléstől) de okozhat ilyen tünetet valóban a botritisz is- a kórtan-könyvem tanulsága szerint.

Neten találtam: "Magnézium hiányában kocsánybénulás léphet fel, ami a fürtöcskék kocsányainak beszáradásával és a szőlőszemek elhalásával jár. A botritisz fertőzésétől úgy lehet megkülönböztetni, hogy kocsánybénulás esetén a szemek a fürtön maradnak." innen: http://www.mezohir.hu/2001-06/15.html?/12207/f3/

Előzmény: köpcös111 (292)
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 292
Sajnos nem tudok én sem semmit de majd érdeklődöm,de az idén nagyom jellemző volt valószínű az időjárás is közre játszott és a botritysnek is van köze hozzá! ez a szőlő cabernet sauvignon, de a kékfrankosomba is találtunk ott kevesebbet .
Előzmény: germanungar (291)
germanungar Creative Commons License 2005.10.25 0 0 291
Sorry köpcös, most látom, hogy nem te vagy a topikgazda! Na mindegy, a kérdés akkor is áll! :))
Előzmény: köpcös111 (289)
germanungar Creative Commons License 2005.10.25 0 0 290

Elöször is üdvözlök mindenkit, aki a szölötermelés müvészetéhez ért ...és persze azokat is, akik csak szabadidejükben foglalkoznak szölötermeléssel - mint én is!

 

Amphenol topiktárs nyomát követve kerültem ide, akit az origoról ismerek. Az origon nekem is van egy topikom  "...Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél ..." cimmel, ahol a szölö- és bortermelésröl szeretnék többet megtudni.

Sajnos az origon csak kevesen vannak, akik erröl a témáról beszélgetnek, ezért is jöttem ide kukucskálni.

 

Mindjárt az elsö kérdésem a topikgazdához:

 

Kedves köpcös 111, tudnál e bövebben irni a kocsánybénulásról?

Mint a képen látom, nálad is az izabellán lépett fel - vagy tévedek?

Az idén én is több fürtön tapasztaltam de kiváltó okát nem ismerem....és az ellene való védekezést sem!

 

...jaaa, én Németországban élek és ezért hiányzik némely ékezet. :))

Előzmény: köpcös111 (287)
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 289
A szüret vége és ami nem ártana karácsonyi ajándéknak!
köpcös111 Creative Commons License 2005.10.25 0 0 288
De válogatás után azért volt mit leszedni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!