Keresés

Részletes keresés

Beodra Creative Commons License 2004.06.07 0 0 339
Paradicsom ügyben szeretnék tőletek segítséget kérni. Átolvastam az összes hozzászólát a kezdetek óta, de nem igazán találtam rá arra. amit keresek.
Gyerekkoromban nagyanyám kertjében termett az általa csak "szívparadicsomnak" nevezett paradicsom. A termésnek valóban szív alakja volt, a színe pedig lilába hajló rózsaszín. Az íze finom, édes. Azóta is keresem ezt a fajtát, sikertelenül. Valaki esetleg ráismer a leírásból erre a keresett fajtára?
Előzmény: KILGORE TROUT (338)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.26 0 0 338
Köszi, de azthiszem nem ez lesz az. A bogyók szépeknek és hibátlanoknak néznek ki. A lepottyantat is tobább érlelem a napon. Majd máglátjuk mi lesz a végkifejlet.
Előzmény: CORTEN (337)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.26 0 0 337
Megfogtál...
Nem tudok okosat (még butát se) mondani.
Ezt találtam:
A betegség neve: a burgonya baktériumos hervadása és barna rothadása. A latin neve: Ralstonia (Pseudomonas) solanacearum. Ezért leggyakrabban csak úgy lehet hallani róla, hogy Ralstónia. Több, mint 200 gazdanövénye van, köztük a burgonya, dohány, paprika, paradicsom, földimogyoró, ricinus, és számos gyomnövény. Az egész világon elterjedt, így Európában is, elsősorban délen. Hozzánk Hollandiából került be 2000-ben.

Jellemző tünete, hogy a hajtásvégi levelek melegebb napszakban hervadnak. Éjszaka először ez megszűnik, de később általánossá válik, és a növény részben, vagy teljesen elhervad. A kezdeti időszakban a szártövön hosszanti, barna elszíneződések láthatók. A levelek gyakran bronzos színűek lesznek. A fertőzött szárrészt levágva, vízbe helyezve jól jelzi a baktérium jelenlétét az, hogy a szárból tejszerű nyálkakiáramlás látható. A fertőzött gumót kettévágva körkörösen drappos-barnás gyűrű van, ahonnan nyomásra a baktériumnyálka megjelenik. Ez a gyűrű egyre jobban vastagodik, a gumó folyósan elrothadhat. A baktériumnyálka a gumó külső felületén a szemeknél is megjelenhet, amihez jellegzetesen föld tapad.


A fertőzött gumó keresztmetszetén az edénnyaláb gyűrűből baktériumnyálka tör elő

A fertőzés terjedésében a vetőgumó szerepe a legjelentősebb, de gyomnövényeken, árvakelésen is fenntmarad. A baktérium a talajban és az öntözővízben sokáig fertőzőképes marad. Állományon belüli terjedése lassú és korlátozott.

Mivel vegyszeres védekezés ellene gyakorlatilag nincs, a zárlati intézkedések betartása igen fontos. Ez indokolta megyénkben a 300 t Kondor vetőburgonya megsemmisítését. A fertőzött tétel, illetve annak termő területéről a növényápolási, betakarítási, szállítási munkálatok, illetve a tárolás folyamán a többi vetőburgonyára is, így az időközben fémzárolt, és már értékesített Desiree és Cleopatra tételekre is fennállt az átfertőződés veszélye. Ez igen sok termelőhöz kikerült gumó zárolását, visszaszállítását jelentette az eladóhelyre, nem kis gondot, és kárt okozva az előállítónak és a vevőknek is, de ezzel lehetett a nagyobb bajt elkerülni.

Felhívom a burgonyatermelők figyelmét, hogy a növényvédelmi törvény szabályainak megfelelően, ha gyanús tüneteket észlelnek, haladéktalanul értesítsék a növényvédelmi felügyelőt.

Vélsz némi hasonlóságot felfedezni ?(bár a tünetek leírása nem túl részletes)

Előzmény: KILGORE TROUT (336)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.25 0 0 336
Hála Istennek nem nagyon járt erre :) és belátom nem mindenért az fránya a hunyó. Annyi van még hogy, "szép" vörös színűek kezdenek lenni a levelei, alsók már teljesen világos vöröses bronzos színűek, felfelé haladva javul a helyzet. Szerencsére az egyik csinálja csak.

Kicsi cserép? Kevés víz? Túl meleg az ablak mögött? ... Tápanyag hiány?

Előzmény: CORTEN (335)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.25 0 0 335
Anyós? Nem járt arra?

Más ötletem nincs :( sajnos.

Előzmény: KILGORE TROUT (334)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.25 0 0 334
Valahogy nagyon nehez kezdődik nekem ez a paradicsom nevelés :(

Most meg az van hogy éretlenül-féléretten (világos piros és kemény) lepottyan a szép kis bogyó. Félek nehogy kövessék a többiek is. Mitől van az ilyesmi ?

CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 333
A paprikát is szokás manapság metszeni, de ez is fajtaspecifikus. Kezdőknek nem is igazán ajánlott, és egyébként is csak hajtatásban van értelme. Ha 'kaliforniai' paprikád van, amit blocky típusúnak is mondanak, akkor semmi különösebb tennivalód nincs, csak egy kb. 150 cm magas karót applikálni mellé, és ahhoz kötni, amikor kialakul az elég terebélyes hajtásrendszer. Ha locsolod, akkor lehetőleg a levelét ne érje víz, és amennyire lehet a legmelegebb órákban öntözd. Ha jó tápanyagellátottságú talajba kerül. és elég fényt is kap akkor szép terméssel hálálja meg a törődést.
Előzmény: xukac (332)
xukac Creative Commons License 2004.05.17 0 0 332
Köszi a segítséget. A piacon az árus azt mondta, hogy 2-3 szárat kell meghagyni. A paprikával kapcsolatban mi a helyzet? Állítólag nagy, zöld paprikák teremnek majd rajta. A hajtásokat leszedjem, vagy azt is lehet több száron nevelni. Szégyen, mert hiába vidéken nevelkedtem, de nem emlékszem, hogy a kertünkben hogyan volt.
CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 331
Ez attól függ, hogy milyen fajta a pari. Ha determinált akkor valóban lehet bokrosabbra hagyni.
A fôhajtás lezártsága szerint a fajtákat két fô típusba sorolhatjuk. Folytonos növekedés? fajta esetén a fôhajtás növekedése korlátlan, két virágfürt között rendesen 3 levél képzôdik. Determinált fajta estén a fôhajtás csúcsán egy virágzat képzôdik, lezárva ezzel a fôszár növekedését. A tipikus determinált fajták esetében a fôhajtást a 2.-5. virágfürt zárja le és két fürt között egy levél képzôdik. A gyakorlatban féldetermináltnak nevezett fajták esetében a fôhajtást a 7-9. virágfürt zárja le és két fürt között 2-3 levél képzôdik.

Ez alapján dönthetsz. Ha folytonnövőnek ítéled, akkor szerintem két tengelyen nevelve is elég jó, méretes töved lesz, zsinóron két méterig is felengedheted. A determinált faj esetén asem érdemes 4-5 hajtásnál többet meghaygni mert akkor kezelhetetlenül buja lesz a bokor, és a gombabetegségek hamar beakasztanak neki. A hajtások lecsípését lényegében minélhamarabb el kell végezni, hiszen csak tápanyagot fogyasztanak. Viszont, ha olyan araszosra meghagyod azokat, és eltávolítás után az alsó két levelét eltávolítva 8-10cm hosszban öntözött földbe dugod akkor hamar gyökeretver, és még termést is fog hozni az idén.

Előzmény: xukac (330)
xukac Creative Commons License 2004.05.17 0 0 330
Sziasztok. Két dologban kérném a segítségeteket. Az egyik, hogy amikor vettem a paradicsompalántát, azt mondta az eladó, hogy majd 3 hónaljhajtást hagyjak meg, a többit csípjem le. Nem emlékszem viszont, hogy mondta-e, hogy mikor kell lecsípni. Most már kezdenek nőni a kis hajtások. A kérdés az, hogy milyen fejlettségnél kell lecsípni. Már most, vagy még várjak vele?
A másik kérdésem, hogy paprikánál szintén le szokták csípni a hónaljhajtásokat? Ugyanis bimbó már megjelent a tetején, de néhány napja nem nől tovább, viszont a levelek tövénél elkezdtek nyomulni a hajtások. Most az le kell venni, vagy így kell hagyni? Köszi a segítséget.
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.17 0 0 329
CORTEN köszi! remélem tényleg legalább a paradicsom megússza. Biztos ami biztos jutott arra is permet. Ha úgyis jössz a kosárral nem fogsz Te sem üres kézzel távozni :)
Előzmény: CORTEN (328)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.17 0 0 328
A paradicsom azért stapabíróbb, de ha már úgyis kezelsz, akkor egy füst alatt azoknak sem árt. A paradicsomok inkább a baktériumos és gombás fertőzésekbe szoktak belerokkanni. Mivel nálatok nem nagyon van a szomszédban kiterjedt burgonya vagy paradicsomtábla így jelentősen csökkent a veszély. A te általad nevelt pari egyébként elég ellenállónak tűnt nálam. A paradicsomban, ha kell akkor atkák ellen Torque (ez minden atkát, és csak azokat lebombáz) esetleg molytetű ellen Nomolt. Bár az utóbbi szabadtéren nem kritikus. Bagolylepkék ellen meg a sima felszívódó szerek. Nem hiszem, hogy nagyon szükséged lenne bármelyikre is, hiszen csak elenyészően kevés töved van.
A páleszt köszönöm, egyszer majd talán koccintunk!
Előzmény: KILGORE TROUT (327)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.16 0 0 327
Kérsz? adok szívesen :)

Tényleg a paradicsomjaim mennyire veszélyeztetettek? Egyenlőre nem látok rajta se atka se tripsz nyomokat, de azért roppantúl aggódom. Szerinted mit tegyek velük?

Előzmény: CORTEN (326)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.16 0 0 326
Még rád romlik....
Előzmény: KILGORE TROUT (325)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.13 0 0 325
(OFF: van nekem kis tölgyfa hordóban érlelt tokaji préssajtból főzött pálinkám is:) hmmm)
Előzmény: rferi (324)
rferi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 324
Hasonlóan vált ketté a pálinka is.
Mostmár nem kell vitázzak másokkal, hogy ne a faszeszt igya, hanem vegyen PÁLINKÁT, és akkor gyümölcsöt iszik!
Jó, persze, 3600 egy lityi, de az orvosságból kevés is elég! :-))
Előzmény: KILGORE TROUT (321)
rferi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 323
Kínjukban érettek!
Mindig inkább savanyúak, pedig a paradicsom édes gyümölcs!
Előzmény: KILGORE TROUT (317)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.13 0 0 322
Úgy legyen!

Bár figyelve a mai magyar vásárlói szokásokat, úgy tűnik az a fontos mi mennyibe kerül, lehet-e kapni december 9.-én is, 'szép'-e (mer' a vegyes méretű, kevésbé dizájnosan csomagolt az nem kell a kutyának sem) és ne kelljen a piacra menni, hanem a közeli üzletben is kapható legyen. Ráadásul azok, akiknek pénzük is volna a minőségre még azok is inkább a trendi spanyol, görög, olasz paradicsomot választják. Lassan elkopik az a generáció amelynek tagjai emlékeznek a földben termesztett, napérlelte zöldségek gyümölcsök ízeire és a következőknek már pont az lesz szokatlan. A steril környezetben termesztés maximum a talajlakó kártevők elleni védekezést könnyíti meg csökkentve az erre irányuló kemikália felhasználást is, ám a többi kártevővel szemben azért még sokszor kell a vegyszerekhez nyúlni. Bár a biológiai alapokon nyugvó természetes ellenségek bevetésével történő védekezés valóban egyreinkább tért hódít.
Sajna az intenzív termesztési rendszerek tökéletesen kiküszöbölték a klasszikus vetésforgót és ennek komoly ára van.

Más:

Aki a plussz-ok felé jár az most 999Ft-ér vásárolha tkis kézi két liters pumpás permetezőt. Elég jól használható kisebb mennyiségű növény ápolásánál. A fúvóka jól szabályozható, könnyű kényelmes. Jó, biztosan nem egy örökéletű darab, de 2-3 évig jó szolgálatot tehet.

Előzmény: KILGORE TROUT (321)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.13 0 0 321
CORTEN!

A cikket elolvastam. A helyzet iróniája, hogy egy "Árpád" nevű a cég amely szakít a magyar hagyományos termesztéssel :)

Soha nem ettem szerintem ilyen parit, legalábbis tudatossan, tehát nem tudom milyen az élvezeti értéke. Laikusként azt mondanám, szőlészeti tapasztalatból, hogy a föld adta minerális ízek, biztos hiányoznak. Viszont előny a csökkentett vegyszer felhasználás. Nem?

Más részt, ha jönnek ilyen feltételezhetően műanyag paradicsomok, akkor még jobban felértékelődik az "igazi" paradicsom. JObban kettévállik a termesztés, a fogyasztás és egyértelmübb igányt támaszt. Jobban szétválik fehérre és feketére a dolog, ami most olyan világos meg sötét szürke. (tesco-nagyüzemi-háztályi-parasztnéni) Talán ez is előny. Lehet majd tudatossabban dönteni (nagyon remélem) a vásárláskor. Ezen a logikán nem fogja megölni a hagyományosat, hiába jobb a jövedelmezősége. Megint csak a borászati tapasztalatokat hozom elő. Az MDF piaci kannás bor hiába kerül három forintba literenként nem veszélyezteti a tényleg bort termelőket. Ott is kettévált a piac és egyre inkább ketté fog válni.

Megint más megközelítésből, azért mert begyűröztek ide a mindenhonnan jött "kevésbé igényes" k***ák, nem lett kisebb igényű a magyar polgár. Nem arra támadt igénye és nem azt keresi :)

Bízom benne hogy mindig lesz (nagyjából) hagyományos magyar paradicsom annyiért, amit ki tudok fizetni. Én optimista vagyok. Hajrá Magyar EU! :)

Előzmény: CORTEN (320)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.13 0 0 320
http://www.agroinform.hu/index.php?c_id=7506

No, erről panaszkodtam... Úgy tűnik a jövő már megkezdődött idehaza is. A cikk ráadásul tavalyi. Ezentúl ehetünk már Mo.-n termelt de a hollandiai műparadicsommal azonos élvezeti értékkel bíró piros golyókat.

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.11 0 0 319
CORTEN A KIRÁLY!
Előzmény: CORTEN (318)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.11 0 0 318
Megígérem, remélem nem felejtem el :), ha nyáron úgy adódik, és már az összes fajtám érik, akkor egy jókora kosárnyit beadok nektek. Azután abból tehetsz összehasonlítást, pici-kicsi-normál-nagy-óriási paradicsomok ízvilágát illetően.
Előzmény: KILGORE TROUT (317)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.11 0 0 317
rferi! Na akkor neked van összehasonlítási alapod! A piacon érettek a nagy paradicsomok (nem most, hanem úgy általában) amit árulnak? Mert én arra gyanakszom, hogy ezért lehetnének előitéleteim a nagyszeműekkel szemben.
Előzmény: rferi (316)
rferi Creative Commons License 2004.05.11 0 0 316
Ha elmesélhetem:
én azért szeretem a nagyszeműeket, mert kölyökkoromban a kertben délutánonként, mikor a bringázásban teljesen kifulladtunk, leültünk pihegni a pariágyásba, ahol azt hittük senki se lát.És az eget bámulva faltuk a tövekről a parit.
Mint a gyümölcsöt.(mellesleg az angoloknál nem zőccség, hanem gyümölcs).És olyan jó volt a hatalmas bogyóba beleharapni, csurgott az állunkon a leve, és vihogtunk ész nélkül rajta.
Előzmény: KILGORE TROUT (298)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.10 0 0 315

GURIGA sír és toporzékol.
Nekem csak az kell !!!
A zidén má nemsokára kipalántázom.
Lehet, hogy körbe szúnyoghálózok egy tövet, aztán én leszek a mü-méh.
Hacsak már tavaly félre nem lépett...

Előzmény: GURIGA (314)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.10 0 0 314

Lesz magod?
A # 282 képen levö?
Mi a neve?
(Email ment a zéccaka)

Előzmény: Frint (313)
Frint Creative Commons License 2004.05.10 0 0 313
Kedves GURIGA, ha van türelmed, idén már lesz magom, én küldök neked, remélem a távolság nem lesz akadály.
Előzmény: GURIGA (311)
CORTEN Creative Commons License 2004.05.10 0 0 312
Amish Paste, SanMarzano, Sausage, Napoli, Roma orig Ezek nagyon hasonlóak (paste-típus), de milljom egy hasonló fazon van. Az Amisht ajánlom, kipróbálni mindenképp illetve a Sausage-t. szvsz ott észak-amerikában egyiket sem lesz nehéz beszerezni. Előkeresem a linkgyűjteményemből azt az oldalt, ahol sok kép van és annak alapján megpróbálhatod beazonosítani.
Előzmény: GURIGA (311)
GURIGA Creative Commons License 2004.05.09 0 0 311

Jó szemed, és igazad van!
Egyébként ízre is, meg "bozontosságra" is nagyon hasonlóak. Nem is szedtem magot, annyira nehéz öket kordában tartani. Semmi tápszert nem kaptak, de egy tö kinyúlt több irányban is 2m.-re.

Azért szeretném a #282 alattinak a nevét tudni, hogy tudjak magot szerezni, ha a zenyémek netán
elkanászodnának.

Előzmény: CORTEN (309)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.05.09 0 0 310
Persze nagyon tetszik ez a paradicsom dolog, jövöre szerintem szívesen bővítem a egy esetleg két fajtával a palettát. Ugyan nem tudom hogyan fogom megoldani az elhatalmasodó chili ültetvényeim és mániám mellett. Nem is beszélve a bazsalikom és egyéb cuccokkal ... Lehet hogy megveszem a Deák téren a Gödröt és befedem üveggel :) De ezen még gondolkodom ...

CORTEN hiába van a környezetemben több ismerősnek családi háza, kertje. Tudod az mégis más :( Akkor már inkább az erkélyemen művelek csodákat ... és álmodozom egy szebb és jobb jövőről.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!