Keresés

Részletes keresés

agizsolti Creative Commons License 2004.09.06 0 0 419

Szaisztok.

Nálam is kezedenek érni a paradicsomok, ennek örömére készítettem egy pár képet a hétvégén. Első próbálkozás, nem valalmi szépek de én büszke vagyok rájuk.

       

 

    
ppmoni Creative Commons License 2004.09.04 0 0 418
Frint! Mit csinálsz a magokkal, mielőtt végleg elteszed őket a zacsiba? Csávázod valamivel? Hogyan? Az óriásgömb magjára jelentkeznék majd, szólj, ha aktuális lesz.

Marhaszív paradicsom-kedvelők: Azt hiszem van ilyen parim, idén ültettem először, már palántaként kaptam, óriásparadicsom névvel. Olyan pasas-ökölnyi hosszúkás zöld paradicsomok vannak rajta, jó nehezek, pedig még zöld, úgyhogy nőni fog. Ha érdekel valakit a magja, tudok küldeni.
Előzmény: Frint (417)
Frint Creative Commons License 2004.09.02 0 0 417

Sziasztok "tomatológusok" , látom, elég elmenni szabira és máris teleírjátok a topic-ot!  :) Most már itt vagyok, igyekszem fotókkal is jelentkezni. Nagyon ígéretes paradicsomhoz jutottam, ne kérdezzétek a nevét, elkereszteltem óriásgömbnek. Csak jót tudok róla mondani, teszek félre belőle bőven magot, ha lesz rá érdeklődés. Amúgy is mostanság esténként a magokat szárítok, zacskózom, hogy február végén legyen miből vetni. Frint

 

CORTEN Creative Commons License 2004.09.02 0 0 416
http://www.heirloomtomatoes.bizland.com/varieties.htm
http://www.uwgb.edu/nekolaj/heirloom/tomatoesA.htm

Itt is találsz rogyásig fotókat, névvel, tulajdonságokkal. AZ utóbbi kissé kategorizáltabb. Kezdésnek nem rosz. Arra ne számíts, hogy mindig pontos névegyezést kapsz, mert a nevek 40-50% fantázianév, amit sokszot pont a csereberélők akasztanak egy régebbi faj nyakába, hogy nőjön a választék, a cserealap. Pedig sok esetben jószerivel semmi lényegi különbség nincs az egyes nevek mögött meghúzódó paradisomk esetében.
(arról persze lehet vitatkozni, hogy az egyik 85 napos a másik 90 napos tenyészifdejű, vagy 30-40g ill. 32-45g átlagsúlyú bogyókat terem.

Próbálj először jellegzetes alakú, vagy színű fajtákat választani. Azokat könnyebb beazonosítan is.
Ha találok még (van valahol elmentve egy rakás bookmarkom) jó fényképekkel felvértezett oldalt akkor még ideteszem.
Előzmény: Zitka (415)
Zitka Creative Commons License 2004.09.02 0 0 415
Köszi a címet, nagyon igéretes a választék! :-) Kár, hogy nincs mellette kép, hozzám hasonló kezdő kertészkedők számára hasznos lenne.
Előzmény: Nonamekata (411)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.02 0 0 414
Legyen a neved áldott!

Nekem is van tőle paradicsomom, tökéletesn meg vagyok vele elégedve. Bazinagy, 80-90 dkg átlagsúlyú terméseket hoz.
Jó, hogy felemlítetted a nevét!
Előzmény: Nonamekata (411)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.02 0 0 413

Szia!
Hol van az a paradicsom?
Kertben, erkélyen, konténerben?
Este 10 után zseblámpával talán rajtakaphatod a tettest.
Előzmény: Törölt nick (412)
Nonamekata Creative Commons License 2004.08.30 0 0 411
Azoknak írom akik Magyarországon szeretnének magokhoz jutni, hogy többen foglalkoznak postai utánvétes magküldéssel. Én utoljára vagy 10 éve rendeltem, akkor még ha jól emlékszem a Szabad föld c. lapban láttam hirdetéseket, most viszont felfedeztem egy akkori címet a neten: http://members.tripod.com/~huflorix/kopacsi.htm
Neki nagyon sok paradicsomja van és egyéb növények magjai is. A múltkor valaki kereste a marhaszív paradicsomot (legalábbis a leírás alapján arra gondolok), meg lehet kérdezni, hogy nekik van-e. Én régen egy másik helyről vettem, ha emitt nincs, meg tudom adni a postai címét, bár nem tudom foglalkozik-e még az illető magküldéssel. Én sajnos nem szedtem magot akkor, így azóta csak piaci palántáról van teljesen átlagos paradicsomom.
Üdv: Kata
ppmoni Creative Commons License 2004.08.30 0 0 410
Corten! Addig is itt van a fűszerolaj "mennyiségi leírása", ezt nem kell méregetni: Amennyi friss fűszert leszedtél (néhány marék legalább), azt vagdosd össze nagyjából, tedd üvegbe, és annyi olivaolajat önts rá, hogy ne lógjon ki sehol. 2-3 nap a hűtőben, és olyan íze-illata lesz, hogy lecsavarja a kupakot az üvegről :) Akkor leszűrheted. Ha tovább akarod használni, akkor nem árt hűtőben tartani, és az alján összegyűlt üledékről "lefejteni" , ha állt már egy kicsit.
ppmoni Creative Commons License 2004.08.30 0 0 409
Zitka! Curryt tejfölös hagymás szószba már próbáltam, de majd kipróbálom ketchupba is. A szegfűbors is ígéretesen hangzik, köszi az ötletet.

Corten! Most veselkedek neki a nagy eltevős ketchup-csinálásnak, majd megmérem és beszámolok a pontosabb arányokról.
GURIGA Creative Commons License 2004.08.26 0 0 408


Plusz négy jókora szelet vajaskenyér.

Ennyi kell a szétdurranáshoz.
Már jönnek is a tolófájásaim.
Szevasztok késöbb.
Ha megmaradok....
CORTEN Creative Commons License 2004.08.23 0 0 407
PPMoni! Köszi a receptet, ígéretesnek tetszik. Ha esetleg kiegészítenéd mennyiségi vagy az arányokat sejtető adatokkal (nem vagyok túl rutinos kecsöp-méker) akkor sokat segítenél![image]http://imgfrm.index.hu/imgfrm/8/2/0/3/THM_0000078203.jpg[/image]
Zitka Creative Commons License 2004.08.23 0 0 406

Itt is találtok ketchup recepteket:

http://k.grocceni.com/gemuse.html#ketchup

 

ppmoni, fahéjat, szegfűborsot nem teszel bele? Nincs különösebb kedvencem a boltiak között, de egyszer ettem házit, az nagyon finom volt. Ha jól emlékszem, abba még curryt is tettek. De lehet, hogy az már currys ketchup volt. :-)

Előzmény: ppmoni (404)
GURIGA Creative Commons License 2004.08.22 0 0 405
Most akkor melyiket?



Hát...ez a "Sweet 100"...
A Zöreg Heinz is ezt szereti!

ppmoni Creative Commons License 2004.08.21 0 0 404
Corten! Csak most olvastam a másik írásodat, és ...

íme a kecsöp a'la ppmoni:

Vegyél marha sok paradicsomot, lehetőleg olyat, aminek kevés a leve és vastag a húsa
-Előzőleg készíts frissen szedett bazsalikomból (én vegyesen használok bíbort, egy "mezei" nagylevelű fajtát és almaillatút)olivaolajban bazsalikomolajat és friss oreganóból oreganóolajat. (Én ehhez frissen összeszabdalom, összekeverem és csak pár napig hagyom állni mielőtt leszűröm)-
Az olajakat tetszés szerint adagold - én kb. 3-szor annyi bazsalikomost használok, de csak azért, mert IMÁDOM - és apróra vágott vöröshagymát piríts rajta, mintha pörkölthöz készülődnél.
Ha majdnem megpirult, jó sok fokhagymát is adj hozzá, icipicire aprítva.
Húzd le a tűzről, és kutyuld hozzá a kipaszírozott, azaz héj és magmentes paradicsomot. Nagyon lassú tűznél főzögesd, mert odaég. Én a tetejére egy pároláshoz használható, lukakkal teli másik edényt teszek rá fedőnek, így nem tudja kidíszíteni a plafont olyan könnyen.
A végén ízesítsd ízlés szerint sóval, pici citromlével, ha nem volt elég savas a paradicsom, és, ha tényleg nagyon ragaszkodsz a boltias ízhez, akkor pici cukrot is kell bele tenni - én nem teszek, csak, ha a gyerekeknek csinálom.
Az adagolással talán nem voltam túl egzakt - de sajnos csak úgy "gondolomra" szoktam csinálni, ettől nem lesz kétszer egyforma.
(Pl. van a "társasági ketchup" ebbe alig kerül fokhagyma, vagy a "nem-túl-jó-a-gyomrom ketchup" ebbe meg vöröshagymából rakok kevesebbet.)
Jó étvágyat!
Előzmény: CORTEN (400)
GURIGA Creative Commons License 2004.08.21 0 0 403
Hát délebbre még csak hagyján... Nyugatra még több. De megígérem, nem födrajzolok többet. Corten! Tegyél már fel egy képet arról a Brandywine-ról légyszíves! Még egy érdekes, ha nem is nagyon meglepö dolog. Én azt hittem, hogy az itteni üvegházak paradicsomját árulják itt a nagyobb élelmiszer-üzletek. Amikor megkóstoltam az üvegházit (amit korábban a képen mutattam), az bizony sokkal zamatosabb volt, mint amit - nagyon ritkán - üzletben veszek. Persze. Az itteni megy exportra. Mi meg kapjuk az olcsó USA terméket. Amit ök máshol nem tudnak eladni. Csak arra jó, hogy ...na, de nem politizálok. Inkább mindjárt kimegyek a kertbe. Szóval, melyik az a Brandywine?
Előzmény: CORTEN (401)
ppmoni Creative Commons License 2004.08.21 0 0 402
Corten! Köszi a javaslatokat. Idén ültettem kb. 15-18 tő lugasparit, kb. ugyanennyi féldetermináltat és kb. 8 tő picit (cseresznyeparadicsom álnév alatt vettem) Jövőre ugyanennyit tervezek, mert ezzel nagyjából tele a kert, illetve, ha megfogadom a tanácsodat, akkor pár nagyméretű folytonnövő helyett apróbogyós folytonnövőt ültetnék.
Mindenki a nagyobbakat szereti nálunk, csak én bolondulok az apró paradicsomok erős, vad ízéért. A férjem sokatmondóan csak türelemjáték-paradicsomnak hívja őket, és hozzá nem nyúlna semmi pénzért:)
Előzmény: CORTEN (396)
CORTEN Creative Commons License 2004.08.21 0 0 401
Amúgy Heinzék messze-messze többet tudnak a paradicsomokról mint az egész topic együttvéve (bár kétségkívül hízelgő a megállapításod:) de ők egészen más szempontok alapján alakítják a fajtaválasztékukat és más szempontok alapján alakítanak ki új fajtákat. A kiválasztásnál az aroma, az illat sokadrangú tényező. Sokkal inkább fontos a minél alacsonyabb termelési költségek elérése. Egy szem Brandywine több és harmonikusabb ízt hordoz mint egy hektár Heinz 312 F1. Csak amíg a természetes íz pótolható némi viszonylag olcsó aromával addig a Brandywinet vékony héja és puha állaga gyakorlatilag kizárja az ipari termesztésből.Hogy más ebből a szemszögből fontos tulajdonságok hiányát ne is soroljam. Egyszer szívesn körülnéznék Heinzék kísérleti gazdaságában. (még ha délebbre is van mint ahol én élek ;-)
CORTEN Creative Commons License 2004.08.21 0 0 400
Egyet értek GURIGA véleményével. Akinek van (bármi kicsi is legyen) földje, kertje, erkélye bátran próbálkozzon egy-két paradicsomtő felnevelésével.Válogassaon a fajták között, gyűjtsön saját tapasztalatokat. Manapság már feledésbe merült ízeket érezhet újra, ami párosul a kertészkedés semmihez sem mérhető élményével. Egy gondozott paradicsomtő van akkora esztétikai élmény mint bármely méregdrágán kapható ám igen kényes, rövid életű dísznövény. Ráadásul a saját termés ha mégoly kevés is, megmutatja hogy milyen messze is távolodott a lényegtől a profithajszoló mezőgazdaság.
Egyébként láttam (igaz csak képen) olyan kerteket ahol a konyhakerti és dísznövényeket teljesen vegyesen ültették (egyrész a vegyes kultúrák előnyeit szem előtt tarva) másrész elismerve, hogy egy alapvetően táplálkozási célokkal termelt növény is dísze lehet a kertnek. Nagy gond, hogy az emberek szinte születésüktől kezdve szintetikus anyagok közt lassan egyre inkább szintetikus táplálékon élnek szintetikus örömöket keresve.

Heinzékről és ketchupjukról (évente 700millió üveggel adnak el belőle) jut eszembe: nincs valakinek valami frappáns kecsöp receptje? Mert azt el kell ismerni, hogy gyártsák bármilyen paradicsomból az íze nem olyan rossz. Gondolom meg van támogatva aromával és ízfokozóval is, de egy rakás fűszer kerül bele.
GURIGA Creative Commons License 2004.08.21 0 0 399
Zsu, én se tudtam eddig túl sokat. Csak annyit, hogy minden évben saját magról termeltem a jól bevált Sweet 100 parit. Vagy 5 -6 éve próbálok más fajtákat is, amióta egyszer megkóstoltam valami érdekeset. Mióta idehozott a kíváncsiság, én is akartam valamit nyújtani a topiknak. Hiába hívják a tölünk 50 km-re levö Leamingtont a világ paradicsom-fövárosának, szerintem Corten, Frint, Kilgore többet tudnak a paradicsomról, és több fajtát ismernek, mint az egész Heinz müvek. A környékbeli paradicsomtáblák hatalmasak, de nem sok látványosságot mutatnak. Strapabíró, könnyen szedhetö (mexicoi munkaerövel, alacsony emberkék, még alacsonyabb bérek), jól szállítható. Amit az üzletben veszünk, az üvegházban terem. Nem nekem. És mi a Zegészben a Pláne? Az, hogy ma a kedvenc paradicsomoim egy PESTRÖL SZÁRMAZÓ, hosszú, paprika alakú teremtvény. Most kezd csak érni, mert a május örök rekordot megdöntö esös volt. Amíg a Sweet 100 héját nem gyözöm kiköpködni, ezt egyszerüen nem érzem. olyan zsenge. Viszont az elöbbi már három hete érik, és fog is még októberben is ! A héjától eltekintve az én eddigi tapasztalatom (és egyéni ízlésem) szerint a Sweet 100 magasan a legpraktikusabb és legédesebb fajta egy amatörnek. Akár erkélyen, akár kertben. Leghamarabb érik, legtovább terem, a gyümölcse cseresznye nagyságtól pingpong labda méretig nöl. Ha ráharapsz, tartsd csukva a szádat, mert a bö leve két méterre is kifreccsen... Ma esett egész nap, talán holnap teszek be képeket.
Előzmény: ZsuR (398)
ZsuR Creative Commons License 2004.08.21 0 0 398
Hogy en mennyit nem tudok a paradicsomrol. . .
Előzmény: CORTEN (397)
CORTEN Creative Commons License 2004.08.21 0 0 397
Mert nem akarják létráról szedni. A letermett szakaszt lelombozzák és elkezdik feltekerni vagy ide-oda hajtogatni, hogy a szedésre érett sor mindig kényelmes magasságban legyen. Függeszthetnék akár teljes magasságig is, de akkor pámaház méretű termesztőberendezés kéne, meg egy tűzoltóbrigád létráskocsival.
Vannak egyébként extra rövid ízközű nondeterminált ám mégis két fürt között csak egy levelet hozó fajták is, de hosszú tenyészidő alatt azok is elég magasra törnek. Egy tőről minimum 10-12kg-ot kell letermelni, az kb 12-14 fürt, ha csak 15-20 centivel osztod máris vidáman a plafonig ér. És akkor még szerencsésen választottál fajtát.
Előzmény: ZsuR (395)
CORTEN Creative Commons License 2004.08.20 0 0 396
Ja, most látom, hogy determináltban pici bogyójút keresel. Akkor az előző kettő storno, mert olyan tojásnyi bogyókat teremnek. A legapróbb még élvezhető bogyói a yellow/red currantnak vannak, nomen est omen ribizlinyi-magyorónyi. Ez viszont folytonnövő és eléggé terebélyes bokrot nevel még szabadföldön is. A TinyTim viszont eléggé strapabíró, nem is igazán nagyratörő és apróbogyójú fajta. Kicsit nehezen indul teremni, de azután eléggé folyamatosan szolgáltat ennivalót.
Szerintem mégis inkább a folytonnövő fajtákat érdemes termelni, mert folyamatos ellátást biztosítanak.
ZsuR Creative Commons License 2004.08.20 0 0 395
Nem ertem - hol a paradicsom? Miert huzzak?
Előzmény: GURIGA (392)
CORTEN Creative Commons License 2004.08.20 0 0 394
Guriga, köszi a kimerítő korrepetációt. Az alap asszociáció sodort el. Kanada>Észak-Amerika>Északon hideg van>Guriga hóban szüreteli a paradicsomot.
Pedig nem.
Hát ezt csúnyán benéztem. Mentségemül szolgáljon, hogy Kanadán belüli pozíciódat nem konkretizáltam magamban.

PPMoni! Az első kritériumnak pl. a manitoba vagy a Dél-Amerikai Óriás Kopácsy is esetleg a bloody butcher is megfelel. A boltokban meg ugye rogyásig vannak különféle fajták amik különféle rezisztenciákra vannak nemesítve. Ha ezek küzül választasz nagy meglepi nem érhet, legfeljebb minimális ízbeli különbségek lehetnek. Viszont mivel valószínűleg talajban neveled még mindig messze jobb ízű lesz mint a bevásárlóközpontokban vagy nagyobb piacokon kapható piros golyók.
Féldetermináltat mondjuk meg végképp nem tudok csak hibridet pl. Tranzit és Partner. Az utóbbi szvsz már minden csak nem paradicsom. Tetszetős, de az íze alapján akár karalábénak is vélhetnénk.
Determináltak közül a Scotia (aranysárga) vagy a Roma (piros, hosszúkás aszalni is kiváló) a scotia ráadásul nagyon rövid tenyészidejű, csak kissé érzékeny az ingadozó vízadagokra.

Szóval milliónyi (na, jó olyan 30-40 állandóan kapható és vagy 800 beszerezhető) fajta áll rendelkezésedre. Kb. hány tövet tervezel ültetni?
Előzmény: GURIGA (392)
ppmoni Creative Commons License 2004.08.17 0 0 393
Újra próbálkozok:
Lééécci osszátok meg velem a tapasztalataitokat!
Kifejezetten szubjektív véleményetekre vagyok kíváncsi:

1.Melyik folytonnövő paradicsom az, amelyik jól terem, nem beteges, és kellemes savanykás-édeskés, erős paradicsom íze van?

2.Melyik közepes magasra megnövő (féldeterminált?) paradicsom az, ami hasonlóan szuper szerintetek?

3.És végül van-e kifejezetten alacsony növésűben, pici parikkal ugyanilyen jó, és nem hibrid?

Olyan névre lenne szükségem, aminél szólítva tudok beszerezni, vagy, ha saját nevelésű, akkor magot kunyerálnék ...

(Az idei évben kissé beválasztottam a paradicsomfajtáimmal - de hát ez az első évem, talán még bocsánatos bűn :) )
GURIGA Creative Commons License 2004.08.17 0 0 392
Egy kis kiigazítás a # 383-hoz:

Vissza kellett ma mennem Leamingtonba, ezért beugrottam egy üvegházba.
A tulajjal tudtam beszélni, és csináltam sok képet.
Szóval az ö üvegházában márciusban ülteti be a paradicsomot.
Ezt így kapja valahonnan:
igy kezdik

Ezt beteszik, felkötik, beszúrják a "köldökzsinórt" és kész.
Áprilistól november-decemberig terem. Amikor leszedik az érettet, a zsinórral feljebb
(illeteve arrébb, oldalt) húzzák. Mire teljesen leérik, a szára 10-15m hosszú lesz.
Január-február a takarítás és újratelepítés ideje. (Ebben az üvegházban. Neki ez a
menetrend, a vevöi miatt).


Összesen tíz (!) emberrel dolgozik.
A havi villanyszámlája 5-6 ezer canadai dollár.


GURIGA Creative Commons License 2004.08.17 0 0 391
CORTEN! Ha van egy asztali födgömböd, akkor légyszíves állítsd be úgy, hogy az egyenlítö vízszintesen legyen elötted. Most keresd meg rajta Detroitot. (Talán az nagyobb betüvel van kiírva. A távolsága Windsortól mindössze egy folyó szélessége. Mellesleg Windsor még délebbre van, ha hiszed, ha nem!) Namost. Ha megvan Detroit, tedd rá a zujjadat. A földgömböt szépen fordítsd el addig, amíg Budapesttel egymagasságba ér. Most jön a meglepetés. Budapest valahogy SOKKAL északabbra van... Elnézést az OFF - OFF - OFF miatt!
Előzmény: CORTEN (390)
CORTEN Creative Commons License 2004.08.17 0 0 390
Jah, de én kissé közeleb vagyok az egyenlítőhöz. A harmat az nagyon szép, nélunk is sokszor van ergo a gombabetegségek is jól érzik magukat. Az idén nem volt bagolylepke invázió. van helyette valami szürkés-barnás-feketés penész. Ez még rosszabb.
A 'black' paradicsomoknak mindnek ilyen a belselye, vannak még sötétebbek is, de kellemesen savanykásak, lédúsak, finomak. Nálunk pl. senki nem akar fehér, meg sárga parit enni, zöldet meg végképp nem pedig ízben nem rosszabbak.
GURIGA Creative Commons License 2004.08.17 0 0 389
Nem ér a nevem!
Ez mind a te kertedben jött össze?

Nézd meg ezt a szibériást...ilyen harmat volt ma reggel a kertben.




Egyébként ezt a fajtát az idén találtam.
A színe - nem is tudom. Gyalázatos.
A Zember nem ílyennek képzeli a paradicsomot.



Belül se.
Aztán amikor gyanakvóan megkóstoltam, megbocsátottam neki.



Előzmény: CORTEN (388)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!