Keresés

Részletes keresés

GURIGA Creative Commons License 2004.09.22 0 0 447
Szemlesütve jelentem, hogy Canadának ezen a részén még vidáman terem
a Sweet-100. (délben két hete nem volt 24 C alatt, hajnalban a leghidegebb 13 C volt) Söt, valamelyik nap egy kövér hernyót is felfedeztem. Mikor akar ez átöltözni?
Igaz, hogy rendesen beolvadt a levelek közé, de elárulta magát. Nem szobatiszta.
Előzmény: CORTEN (446)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.17 0 0 446
Amíg zöldel a lombja addig a bogyók is érnek, sőt leszedve tovább színesednek (etilén atmoszféra alatt gyorsabban és tökéletesebben) igaz, hogy cukor és az ízanyagok már alig-alig termelődnek. Ha már zöldből fehéres-világos zöldre váltott a bogyó akkor még elképzelhető hogy egy langyos hét is bepirosítja. Locsolni már csak akkor kell, ha nagyon kiszáradt volna a talaj, mert a vízmegvonás is serkenti az érést. Viszont az első minimális talajmenti fagy véget is vet a vegetációnak, ergo amíg nincs fagy addig maradhat a tő. Ha nem gond vagy külön macera a fóliatakarás mindenképpen segít, csak arra kell figyelni, hogy a páratatalom ne emelkedjen túlságosan meg (80% fölé, mert akkor a gombák leszedik a lombot)
ppmoni Creative Commons License 2004.09.17 0 0 445
OK, én egész héten suliba jártam - de senki más se ért rá?

Lenne egy kérdésem: most, hogy elkezdődtek a hidegek, meddig érnek még a paradicsomok? Egy könyvben olvastam, hogy érdemes egy napos, csendes sarkába a kertnek szorosan egy kupacba átültetni a maradék paradicsomokat, és itt éjjelente letakarni egy fóliával, ha nagyon hidegek jönnek, így még sokáig terem. Valakinek van tapasztalata? Érdemes vele szórakozni? Nem sínyli meg nagyon a gyökérzet, stb? Meddig az a "sokáig"?
Üdv: ppmoni
CORTEN Creative Commons License 2004.09.14 0 0 444
Ja, akit délebbre sodort a jósorsa ;) annak könnyű !
Előzmény: GURIGA (443)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.13 0 0 443
Ez nem olyan üreges, mint a ROMA, és jobb ízü.
A legellenállóbb eddig. Üvegházi fajta, tavasszal hoztam, mint palántát.
Még mindig virágzik, hoz gyümölcsöt.






Előzmény: CORTEN (442)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.13 0 0 442
A boltban kapható hibridridek javarészt vastag héjjal rendelkeznek, hiszen szempont a jó tárolhatóság, szállíthatóság. Ráadásul ezek kevésbé hajlamosak felrepedni ha egyenetlen az öntözés.

A Roma egy elég jó kis fajta, csak a gombabetegségekkel szemben lehetne ellenállóbb. Aszalni viszont jól lehet és az íze sem rossz.
Előzmény: ppmoni (440)
ppmoni Creative Commons License 2004.09.10 0 0 440
Kedves Frint!
A Lugas F1 volt az én egyik választásom is, de mellette ültettem egy csomó determinált fajtájút is, meg féldetermináltat, de nem tetszettek. A Lugas F1 úgy nőtt, mint a bolond, és rengeteg paradicsomot termett - nekem egyedül a vastag héja nem tetszik annyira. Ja, és a 14 tőből 3-4-et kinyírt valami kórság, nekem fuzáriumnak tűnt a szakkönyvek alapján. Az óriásgömböt szívesen kipróbálnám, előre is köszi!
Igazán az erős paradicsomos ízű, kissé savas paradicsomokat keresem, ami édeskés, azt nem kimondottan szeretem - bár lehet, hogy a gyerekek leköpködnek, ha megtudják, mit ügyködök a hátuk mögött :
Üdv: Ppmoni
Előzmény: Frint (439)
Frint Creative Commons License 2004.09.10 0 0 439

Kedves ppmoni, atléták közül egy "másodéves" kertésznek a LugasF1-es ajánlom. Egyszerű, viszonylag igénytelen, és a lugasparadicsom minden csínját-bínját el lehet vele sajátítani. Nálam 83 napra termett, finom tűzpiros bogyói vannak, jól termékenyül.

De a már említett óriásgömbből is küldhetek, az is felmegy 1,5 méterre biztosan.

Előzmény: ppmoni (437)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.09 0 0 438
Ja igen... a papírmunka az nagyon gáz. Már elkezdtem gyűjteni a magokat, de hogy mikor lesz valami listám ami a tulajdonságokat is tartalmazza...

Ja, hirtelen rákeresve a guglival ezt kaptam oxheart támájában:
http://www.tomatogrowers.com/Oxhearts.htm

Képek is vannak, meg okosságok.
Előzmény: Frint (436)
ppmoni Creative Commons License 2004.09.09 0 0 437
Mindenkinek igyekszem félretenni "bálnaszív" magot, megígérem. Cserébe jó atletikus képességekkel rendelkező - mármint főleg futó - ilyen-olyan parik érdekelnének, úgy döntöttem ez volt az utolsó év (idén kertészkedem először :) ) amikor determinálttal próbálkoztam.
Frint Creative Commons License 2004.09.09 0 0 436
Ha marad, 15 szem magra én is jelentkezem. Cserébe, ha érdekel, küldök a már bemutatott csíkos fajtából (is) OFF : legyen már 1x időm összeállítani a cserlistámat...
Előzmény: ppmoni (431)
Frint Creative Commons License 2004.09.09 0 0 435
Kedves Guriga ! Illedelmesen megköszönöm fáradozásaidat, cserébe én is küldök biztosan sokmindent. A magocskáknak jó utat kívánok :) Frint
Előzmény: GURIGA (432)
Frint Creative Commons License 2004.09.09 0 0 434
Kedves ppmoni, rázogatni kell !!! De lehet a karót kalapáccsal ütögetni, és lehet gépesíteni. Nemrég láttam az ARD-n egy filmet, ott rúdvibrátort ( ne tessék  félreérteni) használnak a portokok felpattanásának elősegítésére. Persze a poszméhek az igaziak, de remélhetőleg a házi módszerek is megteszik.
CORTEN Creative Commons License 2004.09.09 0 0 433
Nekem bérmunkában megcsinálják a rovarok, amiket a balzsamkörte illata csábít a fólia alá. Egyébként néhány virág esetében meg lehet próbálni kísérlet képpen.
Ha részemre félretennél 10-15 szem magot azt hálával fogadnám. Mire időszerű lesz én is eljuttatom a megígért magokat.
Előzmény: ppmoni (431)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.09 0 0 432
Itt van a szörnyeteggel dacoló magja:

Aztán ha emléxel, hoztam Heinzfalvából egy "Flavorino"
nevü palántát. Annak a magja is átrepül a tengeren:
Előzmény: Frint (428)
ppmoni Creative Commons License 2004.09.08 0 0 431
Háát, nem is tudom... A rázogatás még oké, de te ténylegesen kizizzensz reggel a kertecskédbe, és szépen végigporzod a sok-sok-rengeteg paradicsomvirágot?
Mindenesetre a "bálnaszív" magját megígérem, hogy nem fogom megenni, és küldök, aki kér.
Előzmény: CORTEN (430)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.08 0 0 430
Akkor ez minimum bálnaszív...
Jó méretes darab lehet. Ez a 'melírozott' naon jó! A magot majd nem megenni!!!
Rázogatni jó, főként reggel amikor még nem száradt meg a bibén a ragacs. A legjobb ha idegen virágporral porzol vagyis másik tőről kis ecsettel viszel át pollent.
Vannak fajok amik saját porukkal nem termékenyülnek me, ill. akkor nem hoznak magot és kisebb is lesz a bogyó. Pl. a TinyTim is ilyen. idegen beporzással kisdiónyi termése van, önporzással cseresznyényi és magnélküli.
Előzmény: ppmoni (429)
ppmoni Creative Commons License 2004.09.08 0 0 429
Amit én marhaszívnek gondoltam, lehet, hogy az elmondottak alapján nem is az: a legnagyobb termése, ami még nem is fontolgatja a megérést, már majdnem 20 cm hosszú, és minimum 10 széles, és határozottan csúcs van a végén. A száránál melírozottan sötétzöld, máshol halovány. Most már kénytelen leszek oldalra futtatni, mert föle van a 2 m-nek. De ez is nagyon nehezen kötött, csak hajigálta le a virágokat, én meg nem tudtam, mi a baja. Szóval legközelebb rázogassam?
Frint Creative Commons License 2004.09.08 0 0 428
Szia :) Az a lódarázscsalogató érdekelne, ha meg tudjuk oldani a csereberét, de a lódarazsat ne küldjed el ! OFF: Valami brutális volt, főleg a mérőszalag mellett.
Előzmény: GURIGA (426)
Frint Creative Commons License 2004.09.08 0 0 427

Szia :) Természetesen küldeni fogok Neked a marhaszív formájúból. de ha érdekel van bőven a csíkos Wintage Wine fajtából is, hogy csak a cserealap töredékét említsem :) A marhaszív fajta lenyűgöző formaválasztékot kínál, az okát nem is sejtem, de lehet, hogy így a jó :)

Épp' tegnap este pakoltam el a magokat, van olyan fajtám is ami már két éve vár arra, hogy kipróbáljam... A Striped Germany érdekelne, biztos jól érezné magát a békési forróságban. A Guriga által fotózott lapos paradicsom is hiányzik a formaválasztékból. Majd címet cserélünk, jó?

Csak már jussak el oda, hogy minden mag egységes csomagolást és csávázást kapjon...remélem télen lesz rá időm.

 

Előzmény: CORTEN (425)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.08 0 0 426
Corten és Frint!
Kösz a válaszokat, a kép amit most beteszek, igazolja, amit mondtatok.
Nem tudom, hogy egy töröl való-e mind, de mind a hat tö, amiröl jöhettek, egy szem paradicsom magjából kelt ki, azt tudom.


Más. A barna színü "szibériai" magja is ott érik a napon, ahol a többi.
Persze külön, kettévagdalva. A darazsak és legyek MIND arra mennek csak.
(A hatalmas lódarazsat is ott kaptam el, részegülten nyalogatta).
Mi lehet az oka? (A felvágottak közül a legsöteetebb)

Előzmény: CORTEN (425)
CORTEN Creative Commons License 2004.09.07 0 0 425
Guriga!
Ahhoz, hogy a paradicsomodat nagyjából besorolhassuk valahová kevés, hogy látunk 10-12 bogyót. Nekem pl. 3 db AmishPaste formátumú (hosszúkás, kissé lapított, két rekeszes, kevés magvú stb.stb) bogyókat termő fajtám van. Mind a három eltérő habitusú bokrot növeszt és a bogyókon is van némi eltérés, de felületesen szemlélve tökugyanolyanok.

Ezek a paradicsomok ahogyan Frint is mondja nagyon közeli rokonok. Kismilliom fajtajegy van ami alapján talán szét lehet őket bontani különféle változatokra.
Pl. bogyók átlagsúlya, száma egy fürtben, a hajtásrendszer jellemzői, a tenyészidő, a bogyó pontos morfológiája, a levélzet jellemzői, a virág jellemzői, íz (na, ez aztán szubjektív)
Teljesen pontosan dns alapján lehetne szelektálni, de ugye ez értelemszerűen házilag nem járható út.

A marhaszív 'fantázianevű' fajták kissé robosztusabbak a tiédnél, zömökebbek. Nekem olyan fajtám pont nincs, de van olyan ami olyan mint egy zömök villanykörte és mértetre is kb. akkora, a bibepontnál nem csúcsosodik ki, hanem legömbölyített. Nem pirosra, hanem sötét zöldes-barnára érik. Eléggé savas, zamatos, leves.

Ezzel együtt természetesen :) szívesen cserélnék veled, ha érdekel valamelyik általam termelt fajta.
Amit nagyon tudok ajánlani mindenkinek az a Striped Germany. Maga a termés is esztétikai élmény, de ízét tekintve sem mindennapi. Jó nagyokat (20-70dkg-os) terem és elég ellenálló fajta. Nem befőzési (arra szvsz a Watermelon, vagy a Brandywine kiváló) de szendvicsre, kaja mellé bombajó. A héja ugyan nem a legvékonyabb ám ez segít a tárolásnál. Akinek meg gondja van a héjjal annak pl. az Evergreen is jó, mert nyersen is kiválóan hámozható. Igaz olyan színe van mint a kiwinek :) Ha pedig töltött paradicsomra vágyik valaki annak a K. Sárga almát érdemes egy-két tövet palántálni. (hogy mi az a K. arról sejtelkmem sincs)Szabadban is jól terem, igénytelen. (Jó, nem mindenki van oda a sárga paradicsomért)

Frint! Ha megoldható csere akkor kipróbálnám a marhaszívet.
Előzmény: GURIGA (422)
Frint Creative Commons License 2004.09.07 0 0 424

Szia :) Végleges választ ne tőlem várjatok, de egy biztos: alakjaik sokfélesége ellenére biztosan egy csoportba tartoznak, genetikailag közel állhatnak egymáshoz. Ízben, állagban,beltartalomban döbbenetesen hasonlítanak egymásra. A marhaszív forma egy tövön lényegesen többet terem, de segíteni kell a por tokok felpannanásában a növénynek, különben rosszul kötödik. ( rázogatás, vibrálás)

Jövőre már én is döntőem ilyen típusú paradicsomot fogok étkezésre termeszteni. ( Persze befőzéshez visszatérünk a jó öreg Kecskeméti piros fajtákhoz) Frint

Előzmény: GURIGA (422)
Zitka Creative Commons License 2004.09.07 0 0 423

Az enyémeknek nem annyira vékony a héja, és a formája sem is ennyire hosszúkás, mint a Tiéd. Dagadtabbak :-), és jó súlyosak. Bár, ahogy itt olvastam a 80-90 dkg-os paradicsomokról, én elbújdokolhatok a 30 dekásaimmal.... :-)))

Jó húsos az én paradicsomom, viszonylag kevés a lé és mag benne.

Előzmény: GURIGA (422)
GURIGA Creative Commons License 2004.09.07 0 0 422
Én is ezt kérdezgetem már régen.
És én is egy öreg nénitöl kaptam, azt mondta, hogy otthonról kapta.
Persze nem tudom, hogy ugyanaz-e, mint a tied.
A héja nagyon vékony. Ha véletlenül hozzáérsz a körmöddel, megsérti.
Az ízét nem tudom leírni. Csak annyit, hogy puha, mint a vaj.
(Korábban már mutattam felvágva is)
Szóval ugyanaz lehet?
Akkor már ketten kérdezzük a szakértöket !!!!!!!!!!!



Előzmény: Zitka (420)
Frint Creative Commons License 2004.09.06 0 0 421

Sziasztok, hú de szép az idei termés...mindenkinek külön-külöi is gratulálok!

A magokat csak megszárítom napon, aztán télen le szoktam csávázni, most nincs idő ilyesmire, télen jobban ráérek. Aki kér annak küldök, amíg a készlet tart...Frint

Zitka Creative Commons License 2004.09.06 0 0 420

Köszi, mindjárt megnézem. paradicsom Én is beszúrok egy képet az idei első termésről, bár itt a profi tomatológusok :-) számára nincs újdonság.

(A színben passzoló abrosz abszolút a véletlen műve :-)) ) 

A hosszúkás csúcsos paradicsom a marhaszív fajta? Vagy mire tippelnétek? A palántát szomszéd nénitől kaptam, de ő is kapta valahonnan. :-)

Előzmény: CORTEN (416)
agizsolti Creative Commons License 2004.09.06 0 0 419

Szaisztok.

Nálam is kezedenek érni a paradicsomok, ennek örömére készítettem egy pár képet a hétvégén. Első próbálkozás, nem valalmi szépek de én büszke vagyok rájuk.

       

 

    
ppmoni Creative Commons License 2004.09.04 0 0 418
Frint! Mit csinálsz a magokkal, mielőtt végleg elteszed őket a zacsiba? Csávázod valamivel? Hogyan? Az óriásgömb magjára jelentkeznék majd, szólj, ha aktuális lesz.

Marhaszív paradicsom-kedvelők: Azt hiszem van ilyen parim, idén ültettem először, már palántaként kaptam, óriásparadicsom névvel. Olyan pasas-ökölnyi hosszúkás zöld paradicsomok vannak rajta, jó nehezek, pedig még zöld, úgyhogy nőni fog. Ha érdekel valakit a magja, tudok küldeni.
Előzmény: Frint (417)
Frint Creative Commons License 2004.09.02 0 0 417

Sziasztok "tomatológusok" , látom, elég elmenni szabira és máris teleírjátok a topic-ot!  :) Most már itt vagyok, igyekszem fotókkal is jelentkezni. Nagyon ígéretes paradicsomhoz jutottam, ne kérdezzétek a nevét, elkereszteltem óriásgömbnek. Csak jót tudok róla mondani, teszek félre belőle bőven magot, ha lesz rá érdeklődés. Amúgy is mostanság esténként a magokat szárítok, zacskózom, hogy február végén legyen miből vetni. Frint

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!