Keresés

Részletes keresés

Frint Creative Commons License 2001.05.08 0 0 181
Hali!
Frint #1 módszere lóbogár ellen (minden jog fenntartva)
Szóval: végy 1 doboz Galition 5G-t.(1100 Ft) A sikeres kezelés feltétele a délelőtti erős napsütés, 20-25 fokos meleg. A kezelenő területet előző este jól be kell locsolni. Amint a nap jól felmelegítette a felső, immár nedves talajréteget(ezzel csaljuk fel a lóbogarat)óvatosan lehintjük az anyagot.Kézzel nem illik megfogni, bőrön keresztül is felszívódik, ezért én kiselejtezett szia szűrővel hintem el egyenletesen. Ahol túrás nyomát látom, oda többet szórok. NEM KELL bedolgozni, beásni!!!Ha a terület elbírja,és a vetemény/palánta nem károsodik, ill. nagyon erősen fertőzött, akkor fóliával egy órácskára le lehet takarni a talajt, ez nagyban növeli a hatást.
Tulajdonképp' készen is volnánk, hátradőlés, várakozás, napocska süssön tovább. Rövid idő elteltével megjelennek az áldozatok, bár ha nem vagyunk frissek a madarak összefogdossák őket. Tán mondanom sem kell, hogy zárt fóliasátor alatt a hatás frenetikus. Két hét múlva meg lehet ismételni, de a java első körben elpusztul.
Hát ennyi, több éve bevált e módszer.Frint, a lóbogár-gyilkos
Előzmény: onobody (180)
onobody Creative Commons License 2001.05.07 0 0 180
Szia Frint!
Várom a lobogárelháritás infot.
Onobody

Előzmény: Frint (178)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.05.07 0 0 179
Chess, mit szólsz a Saprolhoz monilia ellen? Felszívódó.
Előzmény: Chess (176)
Frint Creative Commons License 2001.05.07 0 0 178
Kedves Chess! A hagymalegyek és a hagymában lakó nyűvek minden évben jelentős kárt okoznak nálan, a pórét egyszerűen imádják :(
Már látom a legyeket, repkednek. Mit ajánlasz ellene? Van dughagymás és magról vetett is. Várakozási idők?
Borzasztó levéltetves évünk lesz, a kajszin hihetetlenül sok van, lefújtam Fendonával, két nap múlva újra jöttek...
A 10 csíkos bogarakat kézzel gyűjtöm, de lehet, hogy nem fogok bírni velük...a bogarat mérgezzem meg v. a krumpli levelét??? Örök dilemma.Mit tanácsolsz?
Lóbogarak a hirtelen meleg miatt intenzív életet élnek... :((( Bevált technológiámat szívesen +osztom mindenkivel. Frint
bd Creative Commons License 2001.05.07 0 0 177
Chess, azt hiszem beletaláltál!
Talajom nincsen, csak kavics (kétöklömnyiek) meg valami agyagféleség, ilyenkor már csak csákánnyal tudok gyomlálni, a kapa visszapattan a felszínről.
Nekem itt már sosem lesz édenkertem?
Egy juhar meg egy ecetfa nő magától, nem tetves, nem gombás, nem szárad ki.
Meg galagonya, csipke és kökény.
bd
Előzmény: Chess (176)
Chess Creative Commons License 2001.05.05 0 0 176
Szia ! A rezes szerek nem igazán ajánlatosak fakadás után őszibarackban. Alapozásra fontosak de utána más csoportból kell választani. Tafrinára jó a Bravo, Score de moniliára inkább Topast javasolnék.
Szeder színváltása talajproblémára vagy vízhiányra utal, a tüskétlen szeder imádja a vizet. Nálam a csatorna kifolyás után vanak és burjánzanak, a szomszédom tőlem 20 m-re képtelen szárazabb talajsávjában szedret megtartani. A lentebb említet kipusztulások is talajproblémára utalnak. Üdv
Chess
Előzmény: bd (175)
bd Creative Commons License 2001.05.04 0 0 175
Őszibarack tafrinára és meggy-monilára felszívódó van-e?
Championnal fujtam, mégis kezd a levél pödörödni.

A tüskétlen szeder levele feketésbordóra változott. Ez mi lehet?

bd

onobody Creative Commons License 2001.05.03 0 0 174
Aha értem , mindegy , jövőre lehet hogy megpróbálom.

Lisztharmatra nem Clortosip-ot használtam ,
nálam is karathane a nyerő.

Üdv Onobody

Előzmény: Chess (173)
Chess Creative Commons License 2001.05.03 0 0 173
Szia Onebody !
A Score képes gyógyítani mert felszívódik a növénybe, az olcsó szerek viszont csak megelőzésre jók és amint nő egy ujabb levél vagy új felület ott már nincs jelen. Kellenne permetezni megint. Clortosip olcsóbb az igaz, de kontakt szer, több védekezés kell belőle. Bravo egy fokkal jobb mert esőállóbb. Lisztharmatra viszont hatástalanok. Korai lisztharmat ellen először metszőolló, kivágni a fertőzött gyertyákat, ha tünet van akkor a Karathane a legjobb, ha megelőző a védelem akkor Topast ajánlom. Üdv Chess
Előzmény: onobody (171)
bd Creative Commons License 2001.05.03 0 0 172
Gyönyörű Champion őszibarackom még meghozta új hajtásait, sokat, de most tavasszal már nem indult be.

Mét éve ugyanígy jártam a meggyfával, azelőtt a bőven termő mandulámmal.

Milyen átok sújt?

bd

onobody Creative Commons License 2001.05.02 0 0 171
Szia Chess!
Ez a , Score arany árban van ,ennyi barackom
nem terem , hogy megérje... .
Clortosep - et vettem inkább , az olcsóbb.
Mi a véleményed róla?

Nálam is támad a lisztharmat , különösen az
almafákat .
Odalőttem neki!!

Üdv onobody

Csilla Creative Commons License 2001.04.20 0 0 170
Köszi a tanácsot. Tegnap átültettem, és láttam hogy a gyögete is olyan penészes, jól leráztam róla a régi földet, és uj földbe tettem, és csak egy nagyon picit öntöztem meg, szerintem a virágboltban túlöntözték de az is lehet hogy ott megisfázott. Most reménykedem hátha helyre jön.
Előzmény: Chess (168)
Chess Creative Commons License 2001.04.20 0 0 169
Kedves pireisz ! Valami ilyesmiért kapom a fizetésem. :-)
A rajzásra megfigyelésre feromoncsapdákat lehet beszerezni, a honlapom feromon oldalán megtalálható a Csalomon család listája. 1000 - 1500 Ft/db körül vannak többnyire.
A bagolylepkék jól repülnek fényre is, este feloltani valami kinti lámpát és begyűjteni az érkezőket. Rajzás kezdet után 8-10 nappal később lehetnek lárvák. Vagy vizsgálgatni a kis paprikákat és észrevenni az első kikelő lárvákat. A megyei lapokban időnként közölnek rajzásinformációkat a Növényvédelmi állomások jóvoltából. Röviden ennyit tudnék most mondani.
Előzmény: pireisz (166)
Chess Creative Commons License 2001.04.20 0 0 168
Szia Csilla ! Próbálkozom, de bevallom habár növényvédelemmel foglalkozom a dísznövények bajait kevésbé ismerem. Mivel nagy részük nem őshonos nálunk ezért mindenféle élettani bajaok is előveszik őket. A korallvirág pl. nem szereti a huzatot, egyszer megfázik és ledobálja a leveleit. A sok vizet nem bírja, a túlöntözés tönkreteszi a gyökereit és nehezen heveri ki. Nem tud vagy nincs miből új friss gyökereket fejleszteni, elvegetál majd elpusztul. Vízátersztő talaj kell neki.A napot viszont bírni kellenne neki, legfeljebb nyáron a déli nap ne érje.
Ha ez a probléma akkor talajcsere, homokkal kevert talajba és bízni benne elindul az új gyökerek fejlődése. Sokkal okosabbat nem tudok most mondani.
Pókhálószerű valami ha sűrű, szövedékes jellegű lehet éppen takácsatka termékeis de az nem tudja ilyen gyorsan tönkretenni a növényeket. Sok szerencsét hozzá.

Előzmény: Csilla (167)
Csilla Creative Commons License 2001.04.19 0 0 167
Sziasztok!
Már a tanácsos topicban leírtam hogy nagy gondom van a korallvirágommal. Most bemásolom ide hátha itt valaki tud segiteni nekem:
"Mikor megvettem a kicsikét át is ültettem de ugy hogy a földlabdás növényt be tettem egy nagyobb cserépbe és körülötte föltöltöttem virágfölddel, eredetileg tőzegben volt. Elég vizes volt a földje igy azóta és nem öntöztem de nem is száraz a földje. A levelei nagyon kókadtak és puhát és lent a száránál olyan lisztszerű valami van, olyan mint ami a cserepeken ki szokott ütni. Eddig az ablakban volt de valaki azt mondta lehet nem birja a napot ezért tegnap beszedtem. Mi lehet a baja és hogy hozhatom rendbe? A virágja szép, nem kókad minden reggel szépen kibontja szírmait. Sürgős segitség kellene, nem akarom hogy kipusztuljon."
"Még mindig meg van a gondom :-((((. Tegnap az alsó levelek mind lejöttek a száruknál barnásak voltak, olyan összeaszalódottak. A növény szára még mindig olyan mintha penészes lenne. Nagyon aggódom érte. Mit tegyek ültessem át uj földbe, szedjem le a gyökeréről is a régit? Már nincs az ablakban, de ugy 50 centire van az ablaktól,de nincs tűző napon. Még nyirkos a földje nem mertem locsolni, de a levelei kókadtak. Gyors segitséget kérek, mert félek hogy elpusztul és sajnálnám hisz még egy hete sincs hogy mevettem."
"Én is nagyon szomorú vagyok, csak én a korallvirágom miatt :-((( Már egy nagy levele sincs és a szárán valami pókháló szerű valami van. Ma átültetem hátha sikerül megmenteni. Nincs valakinek valamilyen mentő ötlete? Még csak egy hete van meg és nekem eddig semmi nem ment meg. Nem is öntöztem azóta hogy nehogy túlöntözzem, még nyirkos is a földje. A többi növényem két naponta öntözöm mert elég meleg van nálunk és száraz a levegő is. Kérem szépen aki tud segitsen megmenteni a kis drágát. Köszi"
Na ezek voltak a fázisok 3 részben. Remélem itt tudtok valami tanácsot adni. Előre is köszi.
pireisz Creative Commons License 2001.04.18 0 0 166
Szia Chess! Fantasztikus, ahogy értesz ezekhez a szerekhez. De még egy tanács kellene, hogyan ismerem fel, hogy mikor kell befujkálni?
Előzmény: Chess (162)
szigmo Creative Commons License 2001.04.18 0 0 165
Én is köszönöm.
Előzmény: Chess (163)
barnetto Creative Commons License 2001.04.17 0 0 164
Köszönöm.
Előzmény: Chess (163)
Chess Creative Commons License 2001.04.17 0 0 163
Először barnettonak: az LD50 érték a Letális Dózis rövidítése, az a hatóanyag vagy szermennyiség mg/testsúly kg-ban megadva amely 50 % halálozás eredményez, többnyire patkány kg-ra vonatkozik. A kis szám jelenti a veszélyesebb szert a nagy kevésbé veszélyes.

szigmonak: körtén a vörös dudoros levél valószínűleg körtelevél gubacsatka szívogatásának eredménye. Rügyben telel és az első leveleket szívogatja. Fiatal fákon vagy faiskolába lehet nagyobb gond, ha leszedted valószínűleg nem lesz több belőlük. Körtén viszont sziromhullás után azonnal érdemes védekezni a körtedarázs ellen, ekkorra más kikeltek a kis lárvák de még nem hatoltak mélyre és pl. egy kissé gázososdó és mélyhatású Basudin 600-al ellehet még érni őket. A hajtáshervasztók egy része is beleesik a kezelésbe.

Előzmény: szigmo (161)
Chess Creative Commons License 2001.04.17 0 0 162
Kedves Pireisz ! A szerek is megkopnak idővel, illetve alkalmazkodnak a kártevők és kórokozók. De új problémák is megjelennek, globalizáció :-) mint pl. a gyapotmagtok bagolypille amelynek lárvája sokféle növényünkön megél. A paradicsomban, paprikában stb. de akár dinnyében is jól érzi magát. Eredeti hazájában már megedződött sokféle szerre, másrészt berágása után már nehéz elérni.
Kitinszintésisgátlókkal (pl. Match) berágás előtt kell tojásaikat és lárváikat elpusztítani, hosszú rajzásúak ezért néhány napos hatású szerekkel kevés, rövid hatást érünk el.
Előzmény: pireisz (158)
szigmo Creative Commons License 2001.04.17 0 0 161
Sziasztok,

A körtefámon a friss hars zöld levélen sötétvörös összemosott dudorokat láttam, olyasmi mint a skarlátkiütés....de tapintható, púpos.
Egynlőre 10-15 ilyen levél volt, leszedtem kidobtam. Mi ez? Mivel tudok ellene kíméletesen de hatásosan védekezni?

Frint Creative Commons License 2001.04.17 0 0 160
Nem akartam hinni a szememnek, de már láttam lisztharmatos leveleket, virágokat a fáimon, azonnal odalőttem, más károsító még nem mutatkozott. Gyönyörűen virágoznak az almafák, a fagy nem bántotta őket.
barnetto Creative Commons License 2001.04.16 0 0 159
Kedves Chess, köszi a választ!
2 hete kis területen kipróbáltam, tényleg rosszul van a pittypang tőle, és más gyom is, aminek nem tudom a nevét. Úgy fogom használni, hogy a veszélyeztetett növényeket kartonnal elkerítem.
Kimerítő válaszodból nem tudom miféle "értékek" lehetnek, amiket összehasonlítasz, de nagyon érdekelne.
Előzmény: Chess (157)
pireisz Creative Commons License 2001.04.12 0 0 158
Olvastam az Íriszeknél, hogy valami bogár támadta meg a növényeket. Mostanában többször is előfordul, hogy furcsa helyen jelennek meg bogarak. Például régebben sosem láttam a paradicsomban kukacokat. Vagy a paprikában. Nem tudom, hogy ez a vegyszerek miatti leromlás miatt van így vagy eleve fertőzött a mag, illetve a növény. Hogyan lehetne ellene védekezni?
Chess Creative Commons License 2001.04.12 0 0 157
A DMA LD50-es értéke 1 000, a Bi 58-é 600 körüli. A Pirimor 360 talán.
Ilyen oldalról nem annyira veszélyes, inkább ha mellémegy
hasznos növényeidre vagy nincs elégg kimosva utána a permetezőgéped
akkor okozhat gondot. Kellő gondossággal jó gyomirtószer fűfélék
közül a kétszikű gyomokra.
Előzmény: barnetto (156)
barnetto Creative Commons License 2001.04.10 0 0 156
Lehet, hogy DMA. Igen, nagyüzemi, ezt mondták. Tavaly a Kertészeti kiállításon vettem. Agresszív: ez mit jelent? A gyomokra vagy féljek inkább én is és hagyjam?
Előzmény: Chess (155)
Chess Creative Commons License 2001.04.09 0 0 155
Talán DMA-6 ? Hormonhatású, meglehetősen agresszív szer, tipikus nagyüzemi.
Elvileg effélét nem vásárolhattál volna, csak szakmérnöki engedélyszámmal, igazolvánnyal. :-)
Hormonszerek levélen hatnak elsődlegesen és a növénynek mozgásban kell lenni hozzá, mert fejlődési zavart okoz. Ősszel, különösen késő ősszel a növények már nem növekedéssel foglalkoznak, tehát a szernek nincs hol beavatkoznia, tavasszal start időben eredményesebbnek kell lennie. Kétszikű gyomok ellen hat, most még jó lehet. De ha már virágoznak a gyomok, generatív fázisba kerülenek, azaz nem nőnek hanem virágoznak akkor kisebb az érzékenységük.
Előzmény: barnetto (154)
barnetto Creative Commons License 2001.04.06 0 0 154
Szia Chess!
Úgy látom otthon vagy a növényvédelemben. Tavaly vettem egy gyomírtót, vmi DPA ???szám. Azt mondták, hogy ezt a gabonákhoz használják és jó lesz nekem fűre. Kipróbáltam tavaly, igaz csak ősszel, semmit nem ért a fejlett, erős gyomoknak. Most tavasszal egy darabon újra próbálkozom vele, hátha. Ismered ezt a szert, tapasztalat? Főleg pittypang és lóhere? ellen kéne használnia.
Előzmény: Chess (153)
Chess Creative Commons License 2001.04.06 0 0 153
A tafrina nagyon fajtafüggő, pl. néhány kopaszbarack félénél nagy igyekezettel sem lehet teljes sikert elérni, míg más fajtáknál valóban elegendő lehet egy egyszerűbb szer.
Előzmény: onobody (149)
Chess Creative Commons License 2001.04.06 0 0 152
A tafrina ellen amíg kevés levél van nagyon jó hatású a Bravo, majd ahogy növekszik a levélfelület Score -val érdemes permetezni. Felszívódó szer, kicsit utánanyúl a fertőzésnek, habár a tűzoltás sose olyan eredményes mint a megelőzés. Tafrina 14 C-os napi középig tud fertőzni, ha van csapadék vagy nagy harmatok.
Monilia ellen Topas 100 EC OK , kb. 5 % virágnyílásnál majd 8 nappal később sziromhulláskor kell a 2.. Ez többnyire elegendő. A monilia bibén fertőz ezért jobbak a felszívódó szerek.
A Topas később OK a lisztharmatok ellem szőlő, alma, dísznövények egy részénél. A Score pedig alma és körtevarasodás ellen használható még.
A honlapomon több info is van róluk. http://www.extra.hu/nvedelem
Előzmény: bd (148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!