Tegnap vendegsegben voltunk - BBQ, hamburger, virsli etc.
Hat nem volt jo a hamburger - illetve nekem izlett, de nem hamburger volt. Egybedult fasirtra emlekeztetett a legjobban az ize. Az erdekessege, hogy keves tejet tettek a hushoz, ettol nem szaradt ki. . .(no meg attol, hogy raszolt a ferje a haziasszonyra, hogy sutes kozben ne nyomja ki a levet a pogacsakbol. . .).
A legegyszerubbek a zoldseg felek, pesto szeruen, szoktam petrezselymet is osszekutyulni fokhnagymaval, keves olajjal, nagyon jo ize van.
Ami kevesbe hizlalos, az a friss paradicsom, hagyma, cilantro osszevagva - ha surubben akarom akkor teszek hozza paradicsompuret, es a paradicsomnak csak a husat hasznalom, a levet-magjat nem.
Lehet a paradicsomszoszt lassu tuzom fozni, adni hozza izesitoket, tenni bele erospaprikat, magyaran sajat keszitesu BBQ szoszt csinalni.
Szombeton este a gyerekem tejfolt kevert ossze valami keszen vett indiai - es nagyon eros - szosszal, hihetetlenul jo izt adott!
A legtobb hazi keszitesu szosznak sok ido kell, mert lassan kell fozni, de lehet oket jol fagyasztani.
Én sem vagyok oda a pácolásért. Szerintem sok idő. Csak fontos tudni, hogy ha natúr húst sütünk, akkor le kell zárni, hogy a húslé, nehogy kifolyon belőle.
Mostanaban mi a hust natur sutjuk - foleg az oldalast - es martasokat adunk melle, ki mit szeret, martsa bele a hust. Azt hiszem csaladi kedvenc lett belole!
Mindig szerettem a sok apro falatot, ezzel meg tokeletesitve lett. A koret szinen. . .2-3-4 fajta, nem sok, mindenbol kicsi. Nagyon jo!!!
Hamár ennyien emlitették a Kotányit, van egy direkt halakhoz szánt fűszerkeverékük. Én szezámmagos olajban szoktam pácolni a húsokat, aztán pedig megforgatom őket Grill mix keverékkel, vagy ha az nincs különleges ételízesítővel.
Ugyanúgy lehet elektromos grillen is bent ez igy igaz. A pác lé azért lecsöpöghet és nagyobb füstöt hagyhat, szóval ha valaki ettől félne akkor lehet fűszerkeverékeket is használni.
Igen, ez kimaradt: sütés után megnyúzható, de ilyenkor nem árt neki egy kis pirítás.
A fűszerezést nem részleteztem, mert sztem ez mindenkinek magánügye, de így igaz: nagyon széles a skála.
Csináltam sokféle fűszerrel, sőt reszelt sajttal ekevert sonkadarabkákat gyömöszöltem a bőre alá enyhe bazsalikomos fűszerezéssel (nem akármi:)))de pl. a csirkecomb nekem natúr, (csak sóval ízesítve) ízlik a legjobban. (ekkor érezni legjobban a pipihusi ízét legjobban, amit az enyhe sózás még kiemel)
Masik otlet: dorzsold be a szarnyas boret, susd ropogosra - es fogyasztas elott vedd le. Igy az izek benne lesznek a husban, de ha esetleg egyik masik fuszer alkatresz megeg, nem kellemetlen az ize.
Ami meg a fuszerkevereket illeti. . .micsodakat lehet hazilag keverni! Szaritott keverekek mellett johetnek a firssek is, aprora vagott fuszernoveny valogatas - nem mindenfelet egyszerre!!! (vagy robotgeppel osszevagni, vagy deszkan egy jo eles kessel), mint fokhagyma, hagyma, kakukkfu, tarkony, bazsalikom, rozmaring. . .lehet adni hozza sot, borst, es szepen bedorzsolni a hust. Csodalatosak a friss izek!!! HA meg par csepp citromlevet is adunk hozza . . . fennseges!
Szárnyasokat a bőrével együtt sütögesd. A bőre alatt dörzsöld be sóval és a gondolt fűszerrel - lehetőleg egyféle fűszert használj és bánj vele takarékosan, de ez akár el is maradhat.
Körítésnek adhatsz hozzá grillezett zöldségeket, grillezett krumplit akár héjában, akár pucolva és negyedelve, lájtosabb savanyúságot.
Tálalhatod krumplipürével is, ilyenkor savanyú gyümölcsből (szilva, alma) készült kompótot (befőttet), vagy gyümölcssaláltát kínálhatsz hozzá - különleges ízharmónia.
A lavako azert kell a gaz grillre, hogy egyenletesebb legyen a hoelosztas - ne legyen "hot-spot". Faszenes, brikettes grillre nem szoktak tenni - ott egyenletesen lehet elrendezni az egnivalot.
Alul a gazego - rajta grill, ezen a lava, es egy masik grill, amire a sutnivalo jon.
Ha latsz langot a lavan az attol lehet, hogy zsir csoppent ra, es az eg, nem a lava.
Aki szeretne csemegézni, hogy milyen grill fűszert válasszon, vagy melyiket érdemes használni, vagy csak egy helyet szeretne ahol grillezni lehet, az katt errre: katt!!!!