Keresés

Részletes keresés

pint Creative Commons License 2000.01.03 0 0 topiknyitó
Szóval, újév szent napján elhúzódó szilveszteri buliban voltunk, és a tévében egy könyvekről és olvasásról szóló film ment aminek kapcsán elhatároztuk, hogy egy topikban folyatjuk a témát, lévén az szinte teljesen kimeríthetetlen.

Az olvasás meghatározza az egész társadalmat, és nélküle nem létezne az emberi kultúra egyáltalán. Az egyes kultúrkörök olvasási módjai mégis rendkívül különbözőek, a távolkeletiek profizmusig fejlesztették az olvasás művészetét (lassú, elnyújtott olvasás, felolvasó hölgyek, stb.). Itt, Európában, egészen a legújjabb korig szinte tabu téma volt, az emberek ösztönösen olvastak, és főleg csak a legalapvetőbb igények kielégítése végett. Az indiánok olvasási szokásairól nem sokat tudok, de például a fekete bőrűekről tudható, hogy a szemük, amely ugye az olvasás szerve, nagyon jól fejlett!

Külön érdekesség, hogy hol és milyen pózban olvas az ember. Erről majd később biztos lesz szó bővebben.

Még egy aktualitást hadd mondjak zárszóul. Mostanában született törvény kicsiny hazánkban az utcai könyvárusítás korlátozásáról, pontosabban tiltásáról. Nem tudom, hogy a törvény életbe lépett-e már, és ha nem, mikor fog, de a lényege az, hogy az utcán mostantól csak bizonyos - önkormányzat kijeölte - helyeken lehet könyvet árusítani, valamint könyvesboltban, zárt helyen. Ez a könyvek szempontjából jó, de megnehezíti a könyvvásárlást. Még szerencse, hogy továbbra is lehet házhoz rendelni könyveket a megfelelő cégektől, katalógusból.

Tehát ebben a topikban mindenféle olvasási tapasztalatokat, olvasási módokat, olvasási szokásokat kéne kivesézni, valamint az is ide tartozik, hogy milyen szempontok szerint választotok könyvet. Olvasottak és kevésbé olvasottak véleménye is érdekel!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!