Keresés

Részletes keresés

pacsepa Creative Commons License 2013.06.19 0 0 14738

Pár napot biztos kibír még a fán, a szer természetes lebomlását meg kell várni, az nem annyira jó, ha bennetek bomlik le.

Előzmény: kazi30 (14730)
Antisystem Creative Commons License 2013.06.19 0 0 14737

Nincs mit:)

A fenyőről meg jó lenne közeli fotó az elváltozásról. (látatlanban Score+Mospilan+egy marék keserűsó, a felszívódó rovarölő meg gombaölő eljut a fenyő olyan részébe is, amit nem értek el, és a szóba jövő bajok kb 80%-át ezek a cuccok kúrálják.) - de a fenyők ilyen kiszámíthatatlan lények, 2-3 éve volt, hogy tavasz végén a friss fenyőhajtások végei elkedtek berohadni, többfele az országban... senkinek ötlete sem volt, hogy mitől, mire egy labor végre meghatározta, és kiderült, hogy közönséges szürkepenész (botrytis valami válfaja) pusztítja a fenyőhajtásokat, amiről addig nemigen hallott senki mifelénk. És fel lehetett írni magunknak, hogy csapadékos tavaszokon a szürkepenész meg tudja támadni a kinyíló félben lévő fenyőhajtásokat is, és onnantól már lehetett tudni, hogy a Topsin M, Chorus, meg a Score jó ellene pl.

 

ÜdV

Előzmény: Róz(er57) (14733)
Antisystem Creative Commons License 2013.06.19 0 0 14736

Szerintem az ötleted jó, és az mehet szüret utánra bármelyik csonthéjasra...

 

ÜdV

Előzmény: triunguis (14732)
Antisystem Creative Commons License 2013.06.19 0 0 14735

Szia!

 

Hát ez kérlek egy rövid történet, megnéztem a NEBIH csodaadatbázisát és babra felszívódó szabadforgalmú rovarölőszer, nos az nincs engedélyezve, de még az eseti engedély szintjén se. És azért nem jók, mert ilyen módon nincs meghatározva  az ÉVI, márpedig egy felszívódó szernél erősen számít a növény fajtája, a benne zajló biokémia.

Szóval a babban általában pirethrineket használnak, mint a Karate vagy a Fendona (King), esetleg a Sherpa/Cyperkill.

(egyébként nekem is pont hétvégén jött szembe a babban nyüzsgő rovarfauna, és a nem annyira szabadforgalmú, de még tavalyról lévő Danadim Progressre esett a választásom - biötvennyócra van adat:) - de ez most ilyen extrém helyzet volt, hogy tetű meg atka együtt, békeidőben Karate-t vagy Decist használok, a szokásos feketetetveket elintézik azok is...)

 

Szóval pláne, ha rövid az idő, akkor Karate.

 

ÜdV

Előzmény: Jani71 (14731)
Róz(er57) Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14734

A fenyőmre valaki???? (683)

A lekonyult ág némelyike el is száradt:-(

Róz(er57) Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14733

Köszönöm, tényleg mind a kettő van rajta,

Ma kihoztam a nagyítót és megnéztem,

Sajna reggel le kell nyíróznom, mert nem lehet mellette elférni a permetezővel.

Este meg azuram megpermetezi.

 

Köszönom a s segítségedet.

Előzmény: Antisystem (14699)
triunguis Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14732

Sziasztok!

 

Antisystem

 

Mit javasolsz szüret után a cseresznyékre /meggyre/ , mert tavaly hamar levitte a lombot a bluméria.

Mondjuk Mirage + Merpán?

Olyan kombináció lenne jó ami mehet minden csonthéjasra.

 

Köszi

 

 

Jani71 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14731

Sziasztok!

Babon levő levéltetűre milyen felszívódó szert javasoltok (szabadforg.)?

Actarára és Mospilanra van lehetőségem, de ezek adatlapjai nem említik a babot.

És ha mégis megszórja valaki, akkor vajon mennyi a várakozási idő?

+ ezek az általánosan használható szerek vajon miért nem jók a babra?

Többek között Rézi és Sonesta is kezelve lenne, de azoknak már csak néhány nap, és szedhetők lesznek... Vagy maradnak az itthon levő kontaktok az ismert határidőkkel és az esetleges gyengébb hatással?

kazi30 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14730

Értem, köszi. Hát nem tudom igazából, hogy ez milyen héjúnak számít, de már jó sötét, ahol jobban éri a nap.

Előzmény: alfi13 (14729)
alfi13 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14729

Én mindenképen megvárnám a két hetet ne kockáztas. Főleg ha kisgyerek is fogyasztja. Mivel ez egy fölszivódó szer az alapos mosás sem használ mivel a gyümölcsbe belül van. Ilyenkor érés környékén a Karathe Zeont a Decist használd ezután. ha nem valami vékony héjú meggyről van szó az akkor még várhatsz a szedésel.

Előzmény: kazi30 (14722)
Flanell Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14728

Szerintem ez más, de már nem nagyon emléxem rá, régen volt nálam.

Az mondjuk jó lenne, mert jobb öltet híján adtam neki Amistart, és az megfogná.

Előzmény: CBNora (14723)
Antisystem Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14727

Nézd, ebben személy szerint maximálisan egyetértek veled, nehányszor nehányan itt már fel is vetettük, hogy össze kellene állni az embereknek a növényvédelemhez, mert annak több előnye van, egyfelől az engedélyek is egyszerűbbek (egy embernek nem feltétlen éri meg egy zöldkönyves tanfolyás 70 rugóért a kertjében álló 3 szilvafa miatt, de ha az utcában lakók összedobják egynek, és mindenki profitál belőle, az már megéri) . Másfelől még azokból a szerekből is jobban megéri a nagyobb kiszerelést venni, amiből van kicsi, mert a kicsi sokszor fajlagosan duplája árú a nagynak... és hát nagyon nem mindegy, ha a kis zacsiból 400 Ft-ba kerül egy mospilanos permetezés pl. vagy a negyed kilósból kimérve ugyanannyit megúszom 200 Ft-ból ugyanazt a 3 grammot mondjuk... A harmadik, hogy nem az van, hogy 25 méterenként mindenki össze-vissza permetez mindenfélével, hanem tervezhető a szerrotáció és ezzel mérsékelhető a rezisztencia.

 

Csak hát nálunk nincs illetékes, aki ezzel foglalkozna "fenn", egyébként meg az emberek (jó, az ismert történelmi példák okán IS, no meg a hülyeség okán is, de ezt nem fogják bevallani) írtóznak a szövetkezés gondolatától mint ördög a tömjéntől, és azt hiszik, hogy lehet a saját érdeket képviselni a másik ellenében is. Ugye példa erre az öntözőcsatornák tönkremenetele, eliszaposodása, és ettől az évtizede váltakozó aszálykár/árvízkár/aszálykár/árvízkár, mert amióta a föld tulajdonosának kellene a nála levő árok-részletet karbantartani, azóta az emberek harmada tesz rá, az meg épp elég, hogy az egészet ne lehessen használni...  épp az elmúlt években néztem végig egy TÉSZ szétesését, mert a t. tagok összekeverték a TÉSZ-t a szeretetszolgálattal, azt hitték, hogy az arra való, hogy legyen hova elsózni a máshol eladhatatlan vackaikat, de beruházási hajlandóság nulla, új technológiák elsajátításának vagy egyáltalán tanulásnak igénye nulla, hosszú távú gondolkodás nulla - szóval le kellett szűrni, hogy sokan még mindig a "szabolcsi léalma, ruszkiknak az is jó, a nagyapám is így csinálta" mentalitásnál tartanak...

 

Szóval na ya, nekem is tele a hócipőm az az embereket kisdedként kezelő hivatalokkal - csak hát a másik oldalra meg kellenének a felnőtt módra gondolkodni képes emberfők is. Az "elmúltnegyvenévből" meg aztán "elmúlthúszévből" meg pont nem a közösségben gondolkodást kellene kidobni, hanem a "léalma-mentalitást" ... mert különben az lesz, hogy a bajor gazda szövetkezik, a holland gazda szövetkezik, a francia gazda szövetkezik... mi meg piacképtelenné válunk az egekbe emelkedő termelési költségekkel és kontra a negatívba menő jövedelmezőséggel, mert mi jusztse... ugocsa non coronat, ha beledöglünk se...

 

Na, kibosszankodtam magam...

 

Érdemben meg annyit, hogy ja, falvakban valszeg működik a "gazdaboltosnak van képesítése és ki is írja" dolog, de Budapesten meg a nagyvárosokban meg nem, itt a szakboltban jó, nyilván van egy "zöldkönyves" eladó, mert azt előírja a törvény, de kb ez a maximum... nem MA szintű felsőfokú növényvédelmi képzettség, ami újabban a Merpanhoz meg a Bi58-hoz kell... azt még saját magának se vehet jogszabály szerint.

 

ÜdV

Előzmény: Csarli1 (14725)
vanabeehdi Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14726

Köszi a választ. Valóban nem fogom becézni, a fene egye meg őket :-(

Előzmény: Törölt nick (14724)
Csarli1 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14725

Én úgy gondolom, hogy a kiskert tulajdonosnak épp oly fontos a 100-150 kg barack, alma, vagy éppen a paradicsom, mint nekem 50-100 tonna alma, körte, szilva. Ezért ha páran összeállnak már meg is vehetik a nagyobb kiszerelést.

„halálosan meg volt sértődve a boltosra, mert egyszerűen nem hitte el, hogy növényorvosi vény kell hozzá (I. kat. az is)„  Ez így igaz, de akkor olyan üzletbe kell vásárolni ahol az eladó felsőfokú képesítéssel rendelkezik, mert az már felírhatja a receptet. Azért ez a receptfelírás sem piskóta, ha Vondozebet, vagy Ditant veszek, ami ugye Mankoceb a hatóanyaga nem kell recept, de ha integrált termelésbe használom, akkor kell. Ez azért van, hogy nyomon tudják követni az integrált gazdálkodásba felhasznált növényvédő szereket. Az igaz, hogy zöld könyv száma kell a vásárláshoz, de egy személy levizsgázik, és már ez sem okoz problémát.

„Na, ez az a kérdés, amire én is szeretném tudni a választ,”

A válasz itt van, csak felelőséggel kell használni, és be kell tartani az évi kétszeri használatot, mert különben ezt is lehet a kukába dobni. Én úgy gondolom, hogy végre a hatóságoknak felnőttként kellene kezelni a Magyar kiskert tulajdonosokat is.

Előzmény: Antisystem (14718)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14724

Szia!

Megadtad a kulcsszót: felhőszerűen röppenek föl  Ez bizony az üvegházi molytetű, avagy liszteske. Attól tartok, nem fogod becézni, ha visszaolvasol a topikban, már az előző hozzászólás is erről szól.

Előzmény: vanabeehdi (14719)
CBNora Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14723

Nálam volt már a fokhagymán rozsda, az eleinte így nézett ki.

Előzmény: Flanell (14711)
kazi30 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14722

Én is csodálkoztam ezen, de nem értek hozzá. Lehet, a paradisomban gyorsabban felszívódik, lebomlik vagy mittudomén. Azért kérdezem, mennyire kell ezt szigorúan venni.

Előzmény: lapar (14721)
lapar Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14721

Nekem meg az jutott erről eszembe, az hogy van, hogy pl. paprika, paradicsomon 3 nap az ÉVI, cseresznye meggyen meg 14. Mer' azt még érteném, hogy a répának a levelét permetezem, és a gyökerét eszem, de a paprika-cseresznye párosnál ilyen sincs.

Előzmény: kazi30 (14720)
kazi30 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14720

Sziasztok!

 

Actara 25gw-vel permeteztem a meggyet 8 napja. Muszáj betartani a 2 hét várakozási időt? Nem gondoltam, hogy kánikula lesz és ilyen hirtelen beérik....

vanabeehdi Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14719

Sziasztok,

 

káposzta palánta ápolásához kellene egy kis segítség: a palántákon egy ideje ijen apró fehéres repülő bogarak vannak. Ha megbolygatom a palántát, akkor felhőszerűen ugrálnak-repülnek le róla, majd vissza. Már 2 féle rovarölőszerrel probálkoztam, de egyre több ilyen kis lepke(?) van rajta.

 

- Tudjátok mi ez?

- hogy lehet megszabadítani tőluk a káposztákat?

 

köszi és üdv

 

Antisystem Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14718

Szia!

 

Na ya, két apró probléma van itt a Bayer új csodaszerével, az egyik, hogy I. forgalmi kategória, amihez itt senki sem jut hozzá, a másik, hogy ennek megfelelően a legkisebb forgalomban lévő kiszerelés a liter, ami kisker áron olyan 18 677 Ft körül fáj... ami persze nem gond, ha az ember gazdálkodik és hektáros gyümölcsösökről beszélünk, de nem igazán müxik, ha a kérdés egy fél ágyás káposzta vagy paprika. Szóval valljuk meg, ez az ide tanácsért irogató embereknek akkor müxene, ha van a közelükben valaki gazdálkodó, aki használja, és megszánja őket pár milliliternyivel... ugyanez a baj a Voliam Targoval is, bár az még egyszerűbb eset, mert II. forgalmi kat-ba sorolták át az I-ből, de ugyanúgy abból is egyelőre még a liter a legkisebb sokpénzért, nincs belőle ampulla, meg féldecis...

 

Egyébként én ezért nem javaslok jó ideje senkinek se Merpant, mert láttam, amikor az ismerős gazdaboltoshoz bejött a tanácsot kapó kiskert-tulaj, hogy "de neki Merpan kell, mert azt tanácsolták, hogy a Merpan", és végülis halálosan meg volt sértődve a boltosra, mert egyszerűen nem hitte el, hogy növényorvosi vény kell hozzá (I. kat. az is), és akkor is a létező legkisebb az 1 kg-os zacskó 7000 Ft körüli delláért... mert amíg a II.-es (zöldkönyves) cuccokból még szoktak csinálni kiskerti kiszerelést, az I-es besorolásúakból soha, lévén szabály szerint csak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel bíró szakember irányítása mellett használható, egy kiskertes meg nem fog ilyent igénybe venni a 3 sor retkéért...

 

 

ÜdV 

 

Előzmény: Csarli1 (14717)
Csarli1 Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14717

Ha nyugodt ember vagy Moventóval, ez és egy másik szer mentette meg kivágástól a 2,5 ha körtésemet

 

Előzmény: Dance1 (14708)
Antisystem Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14716

A molytetű lárváinak egy része sajnos igen mert a lárva egy bizonyos fejlettségű (L3-L4) alakja viaszos burok alatt parkol a levél fonákján, és táplálkozni sem táplálkozik. Azt kellene megtudni, hogy mi eszi ezt a dögöt, mert hát csak eszi valami... elvileg létezik valami ragadozópoloska, ami kajálja, csak ugye ilyen rovarpatogén élő szervezeteket nemigen tartanak a gazdaboltok, mert rövid az eltarthatósága és macerásabb a tárolása.

 

ÜdV

Előzmény: pacsepa (14715)
pacsepa Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14715

Szia!

Ha keversz Dimilint a Karate-hoz? Akkor is megússzák a lárvák?

 

Előzmény: Antisystem (14714)
Antisystem Creative Commons License 2013.06.18 0 0 14714

Na, ez az a kérdés, amire én is szeretném tudni a választ, ld 14701... a szervesfoszfátokra már tesznek magasról, a neonikotinokra szintén, a pirethroidok átmenetileg legyérítik őket, de a lárvákra nem hatnak, úgyhogy 3 nap után ugyanaz a nyüzsgés van... valami vadonatúj megközelítés kellene ellenük... 

 

ÜdV

Előzmény: Dance1 (14708)
Flanell Creative Commons License 2013.06.17 0 0 14713

Szoktak lenni atkáim is tavaszonta (ezen a részen, azt hiszem, nem, bár megesküdni nem mernék rá), úgyhogy azt felismerném.

Most a tápoldatozás óta rendesek (bár kicsit világosak) a levelek. Ebből gondolom, hogy magnézium vagy mangán vagy egyéb.

Lehet persze, hogy mégis volt itt korábban atka, és azok bántották az öregebb leveleket, de ha jól gondolom, a kevésbé öreg levelek színe is javult a tápozástól.

Előzmény: budai2 (14712)
budai2 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 14712

Nekem pont ilyen vollt! a Néro, meg a mellette levő Afuz Ali tipusú szőlőm levele.

 

Nem tudom biztosan, mitől gyógyult meg, mert több mindennel próbálkoztam.

Azt gyanítom, hogy a flumite hozta meg az eredményt.

Korábban probálkoztam ridomil golddal, wuxal levéltrágyéval, utoljára (kb egy hete) amistar, ezüstkolloid és flumite keveréket fújtam, és megnyugtatóan rendeződnek a dolgok. Az ezüstkolloid a rézhez hasonlóan működik, csak könnyebben adagolható és rövidebb a várakozási ideje.

Azért gyanakszom atkára a Te esetedben is, mert a második linkelt képen felkunkorodó levél széleket is látok. És az első képen látható  pigmenthiányok nem a tápanyaghiányra jellemző nagykiterjedésű egybefüggő foltok, hanem inkább ilyen hólyagos jellegű, elhatárolt foltocskák. ( No meg azért is, mert lassan beledilizek az atkák elleni harcba....)

Előzmény: Flanell (14703)
Flanell Creative Commons License 2013.06.17 0 0 14711

A fokhagymának mi baja van? Vírus, vagy valami tápanyag?

2 éve lett bőségesen trágyázva, tehát általános hiány nem lehet, de rossz arány igen.

Egyelőre szépen fejlődnek, de nagyon gyorsan sárgulnak a levelek.

Már tavaly is volt ez a probléma, ezért is vettem új ültetőanyagot - de termelőtől, azaz nincs kizárva, hogy nála is fennállt a probléma. Most a kert másik részében van, mint tavaly.

 

     

cross_183 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 14710

Ja, úgy néznek ki, mint akik jól belaktak, és süttetik a hasukat.  :) Amelyik a levélen maradt, az mind így kiterült.

A lárvák is pont most kelnek, szerencsétlenek még fél napot sem élnek.

Előzmény: TINTUS (14702)
alfi13 Creative Commons License 2013.06.17 0 0 14709

"Calypsot, hogy 5 l-t kéne meginnom a kész permetléből testsúlykg-onként!!!"

Nem ez tévedés. 300mg/ Kg nál a tesztálatok fele elhulik. De ahogy Antisystem írta embere ez valószínűleg enek a töredéke is súlyos károsodást okozna.

A várakozási időt minden körülmények között tartd be ezzel nem lehet kisérletezni.

Előzmény: lapar (14698)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!