Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11151
Ne nekem magyarázd, hanem a vitapartnereimnek.
Előzmény: S.Zola (11149)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11150
Igen, ez így van!

Az autógyár a világon a legnagyobb szélhámosság: nem fogjátok elhinni, de egyetlen autógyár se hozott létre még valódi értéket a világon! Tudjátok, mit csináltak? Elárulom: csak a már meglévő alkatrészeket rakták össze, de semmi újat nem hoztak létre!

Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi herét tartanak el - mert akárhogy megkérgesedik a tenyere a sok autó-összeszerelésben, én egy húszdolláros órabérért dolgozó amerikai autógyári munkást csakis herének tartok, szemben a nyomorgó alkimistával, aki legalább megpróbál új értéket létrehozni...
Előzmény: S.Zola (11147)
S.Zola Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11149
A csere ugyanúgy teremt új gazdasági értéket, mint egy autógyár: célszerűbb fomrába rendezi a meglévő anyagokat. Mérő L.
Előzmény: Törölt nick (11148)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11148
Mérő László példája talán érthető:

Nekem van egy Wartburgom, neked egy Skodád. Sajnos az autókon nincs lámpa, így éjjel nem közlekedhetünk vele. Szerencsére azonban mindkettőnknek van külön lámpája, de nem a megfelelő fajta: nekem van egy Skoda-lámpám, neked egy Wartburg-lámpád. Ha van egy ember, aki abból él, hogy megkeresi a magányos (Skoda, ill. Wartburg nélküli) Skoda- és Wartburg-lámpákat, és a lámpa nélküli Skodákat és Wartburgokat (mondjuk összeismertet minket egymással), és aztán a közvetítésért cserébe elkér tízezer forintot, akkor ez egy improduktív, élősködő here, vagy pedig értéket hozott létre, és a tízezer forint csak a neki járó ellenérték?

Más szóval, keletkezett-e új érték, amikor elcseréltem a Skoda-lámpámat a te Wartburg-lámpádra? Vagy a két állapot (tehát hogy a rossz lámpa van mindkettőnknél, illetve hogy végre a lámpa az autókra kerül) között nincs különbség, mindkettő egyforma értékes?
Előzmény: advocatusdiaboli (11084)
S.Zola Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11147
A termelő pedig csak célszerűbb formába rendezi az atomokat.
Előzmény: Törölt nick (11145)
S.Zola Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11146

Még majd kiderül, hogy a sztálinizmus a nyerő :) Észak-Korea! :)) Ott sincs műanyag világ, nincsenek autók, nem pazarolnak, szemetelnek :) Nincsenek brókerek, ügyvédek stb..

Kuba még jobb.

Törölt nick Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11145
Szükség van jogászra, szükség van kereskedőre, ahogy könyvelőre is. Az a nagy kérdés, minek nevezzük azt, amikor ezek úgy elszaporodnak, mint a nyulak?

Azt nevezik fejlett kapitalista társadalomnak. Japánban, az USA-ban, Svédországban, Svájcban, Franciaországban, vagy Szingapúrban tobzódnak ezek az improduktív herék. Javaslom Szomáliát, Észak-Koreát, vagy Kubát, ott is vannak (sajnos már nem nagyon találni olyan társadalmat, ahol ne lennének - esetleg a koi-szan vadászó-gyűjtögetők körében), de messze nem annyian. Sajnos hozzávetőlegesen az egy főre jutó GDP-vel szaporodnak ezek...

Egyébként én teljesen egyetértek veled, hogy a kereskedő improduktív, hiszen nem hoz létre új értéket, csak egy meglévőt szállít egyik helyről a másikra. Ennél már csak a bányászok improduktívabbak: ők a föld alatt meglévő dolgokat (uránérc, szén, arany, stb.) csak egyszerűen fölhozzák a föld méhéből, így megkönnyítve ezek elpazarlását. Új értéket azonban nem hoznak létre, szemben az alkimistákkal, akik új aranyat hoznak létre! Ilyet a bányász soha nem csinál.
Előzmény: advocatusdiaboli (11084)
nájckingdom Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11144
Mert a "döntéshozók", politikusok, közgazdászok hosszú évek óta sarlatánok, tudatlan senkik, fogalmuk sincs semmiről. Azt hitték, a gáz, az olaj automatikusan terem a földben, ha több, kell, többet hoznak fel és kész! Simmons írja, hogy a Római Klubot, ami elég rég szembenézett a tényekkel, mennyire szokás volt lesajnálni az ő köreiben. Amikor kezdett gyanakodni, hogy bajok lesznek az olajjal, mégis elolvasta és dühöngött, hogy milyen barom álszakértők vezetik félre a politikusokat "közgazdász" titulussal. A Római Klubnak igaza volt, ma már ő is tudja és hangoztatja, mint olajipari befektetési bankár.
A mi hülye politikusaink is csak a divatjelszavakat hangoztatják és mindent úgy akarnak csinálni, mint a nagyok: gázt a tanyákra is, autópályán megyünk szarni is, Ipari Park, Logisztikai Központ, Bevásárlóközpont. És persze a Szent Gazdasági Növekedés. Meg a Verseny. Hozsánna. A 2*2=4 típusú számításokra már nem vesztegetik az időt, végiggondolni, hogy mi is az a gazdaság, mi a célja az egésznek, és mi az alapja, mitől fenntartható valami, mitől nem. Utánuk az özönvíz. Előttünk.
Előzmény: lcoder (11141)
nájckingdom Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11143
G. Ágnes nyilván azokra a hírekre gondol, amilyeneket többször bedobtam itt, hogy pl. Moszkva polgármestere előre figyelmeztette a lakosokat, hogy idén télen gázhiány lesz, az orosz szaksajtó nyomán Nyugaton cikkeztek, hogy jövő évtől a Gazprom nem tud eleget tenni szerződéses kötelezettségeinek, stb. Egyszerűen van egy technológiai-befektetési szakadék: a közeli gázmezők kimerülnek, a feltáratlanok egyre távolabb, egyre mélyebben, egyre fagyosabb helyeken vannak. A projektek sokéves átfutású idejűek, a mai állásuk alapján meg tudják mondani, hogy 2007-től kezdve növekvő hiány lesz. Később pedig bejön az abszolút hiány, amikor elérjük a gázcsúcsot.
Viszont nem értem, miért nincs elég tőkéje a Gazpromnak, valahol olvastam, hogy ma a kitermelés költsége 1000 köbméterre kb. 5 dollár, sopánkodtak, hogy az új szibériai gázmezőknél ez már a horribilis 10 felé megy... De mindegy, a lényeg, hogy nem megújuló, erre nem érdemes jövőt alapozni.
Előzmény: keopsz (11140)
S.Zola Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11142
Le kell rakatni a ház mellé egy PB-gázos tartályt, és azzal fűteni meg tankolni a kocsit :)
Előzmény: lcoder (11141)
lcoder Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11141
A probléma ott kezdődött hogy úgy az MDF kormány tájékán beindult a program (ki tudja honnan finanszírozva) hogy gázvezetéket minden faluba, gázcsonkot még a tanyákra is, és fűtsön minden jótét lélek gázzal. Aztán Bokros elftársék szépen eladták az energiaszektort gázvezetékestül, és elkezdett szépen felfelé menni a gáz ára. Közben persze voltak mindenféle más energetikai ügyletek is akkortájt, ez volt az az időszak amikor virágzott a nagybani olajszőkítés, naftacsempészet nagyban meg amit csak akarunk, közben sikerült a szép nagy orosz államadósságot is lenullázni aminek az elftársak nagyon-nagyon örültek.

Az olaj árnövekedésének viszont a FIDESZ kormány némileg gátat szabott, mondván hogy ha annyira rossz üzlet ez a gáz ilyen áron akkor hajlandók visszavásárolni az üzletágat, de valahogy a MOL valamiért nem állt kötélnek, és igaza is lett mert a jó Megyó-Fletó kormány megoldotta a problémát, kerül amibe kerül alapon.
Előzmény: keopsz (11140)
keopsz Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11140
"Miközben a tömeg a gáz árán szörnyülködik, Gereben Ágnes a zöld VG-beli cikkében figyelmeztet: reális veszély, hogy pénzért sem lesz gáz.

Elvileg penzert minding lehetne gaz csakhogy az allam beleszol a dolgokba es ekkor szokott ez a helyzet igen gyakran elofordulni.

Eppen ezert teljesen elhibazott a gazartamogatas. Valaminek altalaban azert megy fel az ara, mert keves van belole. Igy eri el a gazdasag, hogy kevesebb ember vegye a termeket. Ha azt csinalom, hogy elveszem bizonyos emberektol a penzuket es masoknak adom, hogy megvehessek az adott termeket az azt eredmenyezi, hogy nem csokken e termek irant a kereslet, tehat meg jobban felmegy az ara.

Ezzel az ordogi kor bezarult es oda jutunk, hogy senkinem sem lesz gaz. Persze gondolom ez pl. advocatusdiaboli-t nem zavarja hiszen eselyegyenloseg van.
Előzmény: nájckingdom (11118)
keopsz Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11139
a bankkártyát (emeletes barom aki ilyet tart)

Nem a bankartyaval van baj, hanem a papirpenzzel, a penzszorzoval es mas egyebb trukkokkel. Bankartyad akkor is lehetne ha arany alapu lenne a gazdasag. Es ne keverd a bankkartyat a hitelkartyaval. Az utobbi tenyleg felelotlenseget szul.
Előzmény: krezidiesel (11133)
lcoder Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11138
A cséplőgép vígan elműködött fával is. De azóta van Pl. atomerőművünk is ami szintén képes sok-sok energiát megtermelni.
Előzmény: nájckingdom (11134)
S.Zola Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11137
Nekem speciel jobb hogy bankban van a pénzem: ha itthon lenne, jobban fogyna.. Na meg félteni a betöréstől stb.. Így jobb, hogy kártya is van hozzá, akkor veszek ki amikor akarok, nem kell bemenni a bankba..
Előzmény: krezidiesel (11135)
Fulika Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11136
Ha pl. alkalmazott vagy, hogyan oldod meg, hogy ne legyen bankszámlád? Persze az alkalmazottakon már eleve uralkodnak...
És hogyan nézne ki a nem megosztott Magyarország Európa közepén? Mint Északkorea?
Előzmény: krezidiesel (11135)
krezidiesel Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11135

Hanem azoknak a lobbija kiknek az az érdeke, hogy megosztott legyen a nemzet.

Mert igy könnyű irányitani.

Ahogy 1000 éve megosztották a magyarságot, keresztényre és pogányra, és tronraültették a magyarság elárulóját "Szent Istvánt". Aki aztán lelkiismeretesen eltakaritott mindenkit aki nem felelt meg az új dizájnnak.

Mivel a rendszer a mai napig működik az ostobáknál (mindenki aki elmegy például szavazni, vagy bankszámlája van), minek változtatni az eszközökön?

Iskolában pedig tanitják az "oszd meg és uralkodj" elvét, csak a sok balga nem ismeri fel, hogy ezt játszák vele most is, meg ezer éve...

Előzmény: lcoder (11131)
nájckingdom Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11134
én általánosan fosszilis energiahordozókat írtam, amibe a szén is beletartozik. A munkáskezek nagyobb mennyiségű kiváltásához ezek felhasználása kellett, de ezek definíció szerint nem tartanak örökké, tehát a folyamat megfordulása (a termelőből a szolgáltató, vagy munkanélküli-szektorokba áramlás, a fokozódó urbanizálódás, stb.) szerintem törvényszerű. Viszont voltak, vannak olyan technológiai találmányok is, amik fosszilis energia nélkül is fokozták a munka hatékonyságát, és relatjve kevés anyagot igényelnek, vizikerék, szélkerék, vitorla, bicikli, meg egy csomó más. Az ilyeneknek nagy hasznát vesszük a jövőben is. Nem gondolom, hogy elkerülhetetlen a második kőkorszak, bár azért nem is kizárt, ha ilyen okos vezetőink lesznek, mint pl. Bush és köre, akik a stabil Irakból ezt a csődtömeget csinálták, és most készül átterjedni a szomszédokra.... Meg ott lóg a falon az atompuska is.
Előzmény: lcoder (11130)
krezidiesel Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11133

A Nagy Francia Forradalom óta minden háborút, és forradalmat a pénzügyi Elit hozott létre mesterségesen. Több mint 150 éve a céljuk létrehozni a Világkormányt, a központi Világbankot, a Világvalutát, és a Világhadsereget.

Elég jól haladnak a céljuk elérésében, a bankkártyát (emeletes barom aki ilyet tart) hamarosan leváltja a bőrőd alá ültetett mikrocsip, vagy a retinaszkenner, és utána már csak virtuális pénz lesz, adóbevallás nélkül.

Elérkezik a tökéletes rabszolgatartó rendszer, az "őrök" virtuálisak lesznek, saját magad leszel a hajcsárod a fogyasztási hiteleid miatt, likvidálásodról, meg az "egészségügyi rendszer" gondoskodik miután lejárt a munkaképességed.

Előzmény: advocatusdiaboli (11112)
Fulika Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11132
Könyű a fűtött szobából a karosszékből ostorozni a hazai melós viszonyait, hogy még mindig sokkal jobb neki,mint a kínai rabszolgának. Ha megkérdeznéd tőle, hogy szeretne-e roszabb körülmények között dolgozni, determinált a válasz.
A globalizáció egyensúlyba állítja a mérleget, ez igaz. Csakhogy ennek hasznát nem Te fölözöd le, hanem az a felső multitulajdonos tízezer, aki 5% plusz haszonért hajlandó a termelést kínába vinni, és semmit nem törődik a hosszútávú következményekkel.
A nyugati világ simán jól élhetne a többi rész kirablása nélkül is, csakhogy a mai gazdasági rendszer megengedi, sőt kikényszerítí az élősködést.
"Talan eloszor a lelkiismeretetekkel kellene szembenezni, hogy helyes-e megakadalyozni azt, hogy masok is megprobaljanak ugy elni, mint mi."
Ezt a kérdést úgy is fel lehetne tenni, hogy helyes-e engedni egyes érdekcsoportoknak, hogy a társadalom egészének életszinvonálat veszélyeztessék az önös rövidtávú haszonszerzésük miatt.
Előzmény: keopsz (11107)
lcoder Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11131
Persze hogy van. Hacsak a nem az értelmi fogyatékosok lobbyja áll a kormány mögött és adja a különféle utasításokat a Fletónak ;-)
Előzmény: krezidiesel (11128)
lcoder Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11130
A technológiai fejlődés már jóval az olaj használata előtt beindult, max. ide csak elég lassan ért el. De az első gőzekék még nem olajjal mentek, mint ahogy a cséplőgépek sem. Az már egy másik kérdés hogy ide meglehetősen nagy késéssel ért el a technoógia, igazán forradalmat a cuculizmus és a téeszesítés hozott a mezőgazdasági technikában, de nem volt ez mindenütt így.

Ami az alulról építkezést illeti, ez minden pártnál hasonlóan van, és nem is nagyon működhet másképp. Ami alulról építkezik az a civil szervezet - ami látszik is. A mostani kormány sem az a kimondottan zsenik gyülekezete, de az igazán nagy címeres barmok azok a civil szervezetek.
Előzmény: nájckingdom (11124)
igen7 Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11129
egy idióta aki mindent összeesküvéselméletekkel magyaráz.
Előzmény: krezidiesel (11127)
krezidiesel Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11128

Fejétől bűzlik a hal.

Te komolyan gondolod hogy egy O.V.-nak vagy egy Gy.F.-nek  egyetlen önálló gondolata van? Naponta megkapja az eligazitást azoktól akik odaültették.

Beteg ember mindkettő, elég egyszer megnézni őket a TV-ben. Neki az okoz kielégülést , hogy fürödhetnek a hatalom látszatában.

Ne kergess illúziókat!

Előzmény: nájckingdom (11126)
krezidiesel Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11127
Ki az a Drábik?
Előzmény: nájckingdom (11125)
nájckingdom Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11126
De komolyan gondolod, hogy a Gazdák adták ki ukázba a fidesznek, hogy "ellenezni a gázáremelést!"?
Nem hinném. Ahogy elnézem, ilyen hülyék saját maguktól.
Egy fideszes politikus barátomnak panaszoltam vagy fél éve, hogy milyen antidemokratikus lett a párt, hogy mennyire nem alulról felfelé építkezik, hogy a vezérkar hülyeségei felett nincs kontroll.... azzal válaszolt: Ez ilyen kezdettől fogva! Csak tudja, ő is belőle él.
Előzmény: krezidiesel (11123)
nájckingdom Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11125
Én is olvastam Drábikot...
Előzmény: krezidiesel (11123)
nájckingdom Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11124
"Egyszerűen a technológiai robbanás bármilyen népesség mellett azt az eredményt hozta volna, akár mondjuk tizedekkora lakosság mellett is, hogy a munkaképes korú népesség tizede-ötöde-harmada simán meg tudja termelni a társadalom minden anyagi szükségletét, a többiek munkájára ehhez semmi szükség, ergo ők mással kell, hogy foglalkozzanak."

Alapvető hiba összekeverni a technológiát az energiával. Amiről te írsz, azt a fosszilis energiahordozók gyorsuló ütemű felhasználása tette lehetővé, természetesen valóban a fejlődő technológia igénybevételével. Amint fogyni kezd az egy főre jutó energia, mégpedig a dolog lényegénél fogva jóval gyorsabban, mint ahogy nőtt (mivel közben megnőtt a népesség), úgy kéne visszatérni a korábbi arányokhoz, tehát a társadalmi piramis széles alapzatán a legtöbb ember kétkezi munkát végez, a keskeny felépítmény lehet a többletből eltartva, de jó, ha ők is végeznek valami hasznosat cserébe (kormányzás, katonáskodás, tudomány, stb.) A visszatérés a fosszilis készletek nélkül is fenntartható modellhez nem lehetséges a mai létszámmal, ezért az átmenet durva lesz. Egyetértünk, hogy ma látszik esély arra, hogy a mi térségünkben kevésbé durva, mint pl. Szomáliában, észnél kéne lenni és most cselekedni, hogy tényleg így legyen.
Előzmény: advocatusdiaboli (11112)
krezidiesel Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11123

Legalább Neked ne legyenek illúzióid a politikusokkal kapcsolatban!

Az, hogy mi történik nem ők határozzák meg, csak szinjáték az egész.

A háttérből irányitó Elit irányitja nem csak hazánk, de az egész világ politikáját, bábként mozgatnak politikusokat, döntenek háborúkról, forradalmakról, politikusokat, kormányokat buktatnak meg ha úgy kivánja érdekük.

Konfliktusokat keltenek amiket a következő elemeket alkalmazzák.

-pénzügyi krizis, hogy a nép szenvedjen, és követelje a változást.

-befolyásos emberek félrevezetése, akik aztán az "ügy" melléállnak, anélkül, hogy a valódi forgatókönyvet felismernék.

-ezeknek az embereknek a félredobása, amikor már beteljesitették a tőlük vártakat.

-tömegpropaganda, félretájékoztatás, a közvélemény terelése.

-hazugságok, amelyeket a Terv ellenzőiről állitanak, és jóhirük aláásása addig mig az emberek gyűlölettel fordulnak feléjük.

-"bérelj fel csőcseléket" módszer a nyugtalanság keltésére, és mások bátoritására, a fennálló rendszer megdöntésére

stb,stb...

Az "oszd meg és uralkodj" elve többezer éves trükk, de még mindig működik. Ezt játsza most a két töketlen pártunk, és az ország nagyrésze még mindig bedől nekik.

Aki tiltakozni akar ellenük, az szüntesse meg a bankszámláját, vegye ki a pénzét a bankokból, és ne vegyen fel hitelt. Mivel a bankrendszer irányit a háttérben évszázadok óta, akik a betétállomány  20-30-40-szeresét meg tudják hitelezni (virtuális pénz...) , egyetlen módszer ahogy harcolni lehet ellenük:nem állsz velük semmilyen kapcsolatban. Ha nincs hitel, nincs hatalmuk. Nem politikusok irányitanak, hanem azok, akiknek a bankjai  meghitelezték virtuális pénzzel  az ország teljes adósságállományát. A Rothschild birodalom alapitója Mayer Amschel Bauer mottója:

"Add a kezembe egy nemzet fizetőeszköze feletti irányitást, és nem érdekel, hogy ki hozza a törvényeket!".... És a mondás az 1800-as évek elejéről származik...

Előzmény: nájckingdom (11103)
lcoder Creative Commons License 2006.12.08 0 0 11122
Ezzel együtt erősen a turizmusból él, és igaz hogy korlátozzák de a korlátozás egyik fő eszköze hogy kurva sokat kell annak fizetni aki be akar lépni az országba. Viszont van nekik egy bazi nagy hegyük ami miatt ez a dolog így működőképes. Mondjuk az alföldi műbetyár romantika meg a balaton ennél azért némileg kisebb vonzerőt jelentenek...
Előzmény: S.Zola (11113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!