Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Nekem nem akarnak kikelni a magok, de majd idén gyűjtögetek mindenféle körtéből meg birsből, valami csak ki fog kelni. Azért kösz a felajánlást. Az oltást azt megoldanám ha ott tartanék, de egy év alatt semmire nem jutottam, próbáltam dugványozni és 3 féle körte magját.
Én is jellemzően vadkörtére oltok..ill. korábban néhány modernebb alanyt is kaptam...jellemzően omega ollóval csinálom és tényleg a legsikeresebben szaporítható faj.
Én a Starkltól rendeltem anno ,korrekt fák voltak. Cseh fajtákat írnak hozzá porzónak,de sztem a Vilmos univerzális,jó ehhez is...és tényleg nagyon finom...sztem...
az olyan nagyon kicsin kiültett fák nálam is lassan indulnak be.
Van egy muskotályos körtém és egy pónyik almám, amiket 2011 őszén ültettem ceruzavékony 20 centis fának. Az idén néznek ki úgy,mintha most vettem volna faiskolában. Most viszont már rendesen beindultak.
Szerintem ilyen kis fákat első években megviseli, ha nincsenek sokszor öntözve.
Talán négy éve gyüjtöttem vadkörte magokat és a magoncokat augusztus elején beszemeztem.
A sikertelen szemzéseket tavasszal angolnyelves párosítással oltottam.A körte nagyon eredményesen szemezhető vagy oltható.Vadkörte magokat fogok gyüjteni ősszel,ha érdekel és szeretnél vele kisérletezni jelezd szándékodat.
A körte szaporításáról kérdeznék, mert nem tudom mi rá a legjobb módszer, nem igazán tudok alanyt szerezni.
Meg még a dicolor körtéről is kérdeznék, mert azt írták hogy nagyon finom fajta. Önporzó? Ha nem akkor mik a porzói? Esetleg beszerzési lehetőséget tud valaki?
"A meszes talajt és száraz klímát a körte nem szereti, ezért nem fejlődik ill. nem marad meg."
Tudtam, de kisérlet, hátha. Voltak hasonló helyen itt körték, de többnyire kivágták
Egyik előadó mondta "gyümölcsész" képzésen, hogy már alig van olyan hely, ahol jól érzi magát.
Nem akarok csak néhány körtét... kisérletezem, hátha mégis. Apám-talán itt irtam-- "Szárazhagyen--igaz homokos terület Pilis mellett-- galagonyába oltott körtét és ugyan nagyon lassan, de megnőtt és termett.
Ugyancsak a fent emlitett előadó mondta, hogy alma alany is jó a körtének, de vajjon mindegyiknek? S jó lenne szerezni-itt nincs-- vadalma magot, s akkor a végleges helyére ültetném,
majd szemezném...
Egyébként Árpával érő, Arabitka és Nagy Szegfűkörte van ültetve. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy még "térdigérők" sem voltak a körték, igaz az almák sem.
A körte a kedvenc gyümölcsöm. Zártkertünket el sem tudnám nélküle képzelni.
Fagyzugos, száraz levegőjű helyen van a kertünk, ami konyhakert jellegű. A talaj erősen kötött.
A Guyot körte birs alanyon egy kis védett zugban nagyon jól érzi magát. 2x virágzik, aug. és okt. érik.
A Vilmos és a Bosch kobak is jól terem. Egy Packham’s Triumph fácskánk is van. Úgy tűnik ez is bevált.
Nem tudom milyen méretekben akarsz körtét ültetni. Néhány fa esetében érdemes a környéketeken körül nézni, hogy milyen körtefák vannak ültetve, melyek jól beváltak.
Tulajdonképpen mi is igy ültettünk néhány éve faiskolai gyümölcsfákat--körtéket is- mélyebbre. Tányért kapott és takartuk, de nem földdel, hanem először vastagon kaszálékkal és azóta is évente többször. Igy védve van tényleg az oltás- inkább többnyire alvószemzés- helye, de le sem gyökeresedik.
Nem igen vettem még lenn szemzett fát, többnyire magasan oltok szemzek, s azt ültetem...
S ha már körte fórum:milyen ötlet van, hogy minden szépen fejlődik (meggy, cseresznye, alma, birs, mandula, kajszi--száraz D-DNy-i enyhén lejtős meszes talaj), de a körte csak nyűglődik. Alig növekszik, idén 10 cm-es hajtással rekord (13 őszén lettek mind ültetve), mult év éppen, hogy kihajtott.
Hat közül egy teljesen kipusztult, helyébe galagonyát ültettem, majd abba megy jövőre körte szemzés, vagy oltás. Hagytam néhány kikelt galagonyát is, s jövőre abba szemzek-oltok-hátha utoléri ezeket???
Ha leteszed a föld alá a szemhési helyet, akkor meggyökeresedik a nemes (leszáll az alanyról) és elveszíti azokat a tulajdonságokat, amiket az alany kölcsönöz neki.
Ezét is jobb ősszel ültetni, koronás csemetét. Ezeket a csemetéket, tavaj novemberben szedték fel és 5 hónapig vizes fűrészporban volt. Most két hónapja van a földbe.
Szerintem nincs minden rendben. Az én véleményem, hogy a gyökereinek mennyisége le van maradva a lombkoronához képest. Szegény nem tud annyi tápanyagot, vizet felszívni, hogy biztosítsa ennyi szemről induló hajtásmennyiség igényét.
Volt ilyesmi fácskám régen. Sajnos nagyon lassan (évek alatt) tud csak egyensúlyba kerülni a dolog beavatkozás nélkül. Mert jövőre is csak azt nézed, hogy egy ekkora fán hány vesszőt, szemet hagyj meg tavasszal, holott, csak töredékét bírná... Aztán csak erőlködik.
Én a mai fejemmel drasztikusan beavatkoznék.
Vagy ültetnék egy másikat, mert egy életerős suháng ezt akár jövőre is simán lehagyja, vagy a mostani fácskán minimum a hajtások felét levágnám. Sajnos akkor még kevesebb lesz a zöldfelülete, amíg nem kezd hajtani pár normális, leveles vesszőt, de ami fontos, hogy azokat rendesebben beérleli, és a fás részei is csökkennek, amit életben kell tartania.
És persze vízellátás, lombtrágyázás.
Jövőre 2-3-nál semmi esetre sem több hajtás hagyása.
Akkor Dicolor és Erdei Vajkörte ág mindenképpen érdekelne augusztus közepe táján...adsz majd mailben elérhetőséget?
Nekem lehet, hogy bejönne a nashi, mert itt a faluban van egy kedves ismerősömnek és bár inkább lédús, mint zamatos, valahogy üdítő volt enni! Valahol -lehet, hogy itt a fórumon- azt olvastam, hogy talán a Kosui vagy Hosui a legjobb (?) Neked milyenek vannak?
Józsibáról tud valaki-valamit? Régebben lelkesen írogatott (én csak nemrég keveredtem ide), küldtem neki mailt, de egyelőre nem válaszolt. Úgy tudom neki is sok fajtája van...
Az erdei vaj jó,sztem a Clappnál jobb.Tűrhető japán ...olyan nincs...nekem.Ezt egyék csak a ferdeszeműek...na jó nálunk is van aki szereti,de én nem....