Keresés

Részletes keresés

trizs77 Creative Commons License 2014.09.16 0 0 30256
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.15 0 0 30255

Tiszteletem!

Először írok ebbe a csoportba; az lenne a kérdésem, hogy pár éve volt egy olyan jelzőlámpa használatban, amelynek környezetvédelmi funkciója volt. Egy sima jelzőlámpa mellé oda volt szerelve egy 2-es lámpa, olyan felírásokkal, hogy BE és KI (motor be-ki);tehát mondjuk egy hosszabb piros lámpánál a motort ki "kellett" kapcsolni, majd röviddel a zöld előtt Be-re váltott a lámpa.

Valakinek van esetleg róla emléke, esetleg fényképe? Bármilyen hasznos tanács, meglátást szívesen olvasnék róla még.

Régen emlékeim szerint Budapesten a Szent János kórháznál volt, a Zugliget felé tartó irányba ilyen lámpa. Ha valakinek van róla fényképe, esetleg feltenné ide?

Nagyon fontos lenne. Köszönöm előre is a segítséget.

Pompiere Creative Commons License 2014.09.15 0 0 30254

Engem csak az bosszant hogy épült itt szép elkerülő de ugye fizetős így senki nem használja.

Bicskanyitogató dolog az biztos. A Makkosházi és Rókusi krt. meg fuldoklik a forgalomban.

Forduljon fel az összes politikus aki így szívatja errefelé az autós népet.

Előzmény: klimakiraly (30253)
klimakiraly Creative Commons License 2014.09.15 0 0 30253

Engem csak az bosszant hogy épült itt szép elkerülő de ugye fizetős így senki nem használja. Sok ilyen értelmes jól kihasznált beruházást Magyarországon és lenyomjuk a Németeket pikk-pakk.

Mostanában, gondolom a sok eső miatt nincs szinkron jel a lámpákban. És a Rókusi krt. délután be a melóhelyre minden lámpa megfog ... kicsit idegesítő mikor tudod ott rohad az aszfalt a város mellett a Szegediek meg bent nyomorognak.

Mondhatnánk hogy vegyek matricát a céges autóra és akkor nem kell nyomorognom ... de sajnos nekem is van egy személy meg egy teher az már 3 matrica pedig egy időben csak egyet tudok vezetni ... na így jártam. (Most a személyre van egy havi matrica mert sok az utazni való ... de az idei évet szeretném ennyi sarccal letudni. :-) )

Előzmény: ghosty9 (30251)
v_peti Creative Commons License 2014.09.15 0 0 30252

Tévedés: Ugyanis a kamionosokat szabályokkal rá lehet kényszeríteni az autópályára, a hosszú távra menő személyautóknak meg szintén érdekük, hogy rámenjenek.

Amúgy meg a feltevés érdekes, mert régen sok helyen ingyen volt, míg ma a legtöbb országban fizetős.

Előzmény: mzdude (30248)
ghosty9 Creative Commons License 2014.09.15 0 0 30251

"Manapság már azért épülnek az autópályák, hogy a lakosságot megkíméljék az átmenő forgalomtól, ezért mára ez a koncepció elavult"

Amennyiben az ország lakosságának nagy része megteheti, hogy inkább az autópályákat/autóutakat használja. Elég egy pillantás az ország közúti térképére ahhoz, hogy kiderüljön, hogy ez azért még odébb van, ha egyáltalán lesz ilyen. (Éves matrica van az "utazós" autónkon, de általában főutakat használunk, mert arra van dolgunk. Meg apámat szoktam még példának hozni, két autója van, de szerintem sose megy pályán (az egész megyében nincs még egyszámjegyű út se).)

Előzmény: Fradista Utazó (30247)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.14 0 0 30250

Köszönjük, Emese.

Előzmény: klimakiraly (30249)
klimakiraly Creative Commons License 2014.09.14 0 0 30249

Szerintem meg azért építik hogy a Németeknek dolgozó rabszolgák minél messzebbről oda tudják juttatni a termékeket amiket gyártottak éhbérért. Szegednek még ilyen se jutott, úgy hogy elég ritkán fizetek az itt futó autópályákon.

mzdude Creative Commons License 2014.09.14 0 0 30248

A fizetős autópálya pont ellentmond annak, amit írsz. Ha fizetős a pálya, továbbra is átmegy a forgalom a településeken, és nem kíméli a lakosságot.

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.14 0 0 30247

>Én meg azt nem értem miért kell fizetni az autópályáért. Elvileg 10.000.000 Magyar dobja össze rá a pénzt. És azért hogy azt használjuk ne a régi lakott területen átmenő utakat.

Ez a koncepció még azokból az időkből származik, amikor az autópláyákat az autósoknak építették, és nem a helyi lakosságnak, tehát az autópályának az volt a lényege, hogy te, mint autós, gyorsabban haladhass. Manapság már azért épülnek az autópályák, hogy a lakosságot megkíméljék az átmenő forgalomtól, ezért mára ez a koncepció elavult, csak ezt még kevés helyen merik elismerni.

Előzmény: klimakiraly (30244)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.14 0 0 30246

>Miért nem autópályadíjat vezetnek be, mint máshol?

Mert akkor eurómilliárdokat kellene költeni a főutakra, mivel az autóforgalom egy nagy része az autópályák helyett a főutakon menne. A lakosság lázongana, a főutak járhatatlanok lennének, és hamar tönkremennének. Főleg a külföldiek mennének az autópályák helyett a főutakon, és akkor végképp a kukába lehetne dobni az egész koncepciót, mert a németek ugye nem fizetnek útdíjat, és akkor így már a külföldiek se fizetnének, bevétel alig lenne, a kiadás meg milliárdokban mérhető.

Előzmény: v_peti (30243)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.14 0 0 30245

>Nagy-Britannia. Eléggé abszurd, mert a vonat iszonyat drága, így nincs meg a kellő ösztönzés, csak a dugódíj.

Persze, hogy nincs. A kormányok nem vasútmániások, eszükben sincs bárkit is ösztönözni, hogy vonattal járjon.

>Hollandia, Belgium. Ezt sem gondoltam volna.

Ezen mondjuk nem lepődök meg.

klimakiraly Creative Commons License 2014.09.13 0 0 30244

Én meg azt nem értem miért kell fizetni az autópályáért. Elvileg 10.000.000 Magyar dobja össze rá a pénzt. És azért hogy azt használjuk ne a régi lakott területen átmenő utakat.

Erre még büntetést is kell fizessek ha nem akarom zavarni a többieket ha átmegyek az országon.

A külföldiek lehúzása az meg jó ... ők fizessenek ne Én. ;-) Fizettem Én is Romániában 7 vagy 10 EUR-t Nagylak Pécska távért ... asszem 10 napig volt érvényes. És ugye nincs autópálya (még).

Már a Tatám is megmondta mikor elkészült a "Nemzetközi út" (5 / E75). "Mire elkészült rá sem mehetünk." Mert ugye biciklivel tilos és abban az időben az egész utcában 1 privát autó volt (nyertek lottón 4-st.)(100 ház)

No kb. ez van az autópályákkal is. Szeged elkerülő fizetős ... azt mondták mind az lesz ... remélem a Miskolci új M30 is az lesz mert ami ott van az nem emberi. Nem lehetett még drágábbra kialakítani azt a M30/3 csomópontot?

v_peti Creative Commons License 2014.09.13 0 0 30243

Miért nem autópályadíjat vezetnek be, mint máshol? Kinek a kretén ötlete volt autópályadíj helyett údíjat emlegetni? Amúgy érdekes, hogy ennyi helyen nincs még... Nagy-Britannia. Eléggé abszurd, mert a vonat iszonyat drága, így nincs meg a kellő ösztönzés, csak a dugódíj.

Hollandia, Belgium. Ezt sem gondoltam volna. Luxemburg: na ott meg túl kicsi az ország.

Azt hittem, hogy a gépjárműadót alacsonyabb szinten szedik.

Ha tehát bevezetnék az útdíjat, akkor ennyivel kevesebbet lehtne egyéb célokra költeni, ami kiadáscsökkentést és/vagy adóemelést indukál.

Cserébe jobbak lennének az utak, tehát valamit valamiért.

Előzmény: Fradista Utazó (30242)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.12 0 0 30242

>Németországon kívül nem tudom, hogy van-e mág ország Európában, ahol nincsen autópályadíj

Hollandia, Belgium, Luxemburg, Dánia, Nagy-Britannia, például. Na most, aki az országnak ezen a részén lakik, ahol én, és gyakran jár át Hollandiába, Belgiumba, Luxemburgba, az gyakorlatilag folyamatosan tapasztalja, hogy a szomszéd országokban is ingyenes az úthasználat.

>A gépjárműadót ki kapja? Az önkorményzat, a tartomány vagy az állam? Mert ugyebár az autópályadíjat az állam szedné be ugyebár.

Mindkettő az államhoz kerül, ebben nincs különbség. Az viszont egy fontos különbség, hogy az útdíjat csak az utakra szabad felhasználni, míg ma a gépjárműadót nem az utakra költik, hanem egyéb célokra, beolvad a szövetségi költségvetésbe. Ha tehát bevezetnék az útdíjat, akkor ennyivel kevesebbet lehtne egyéb célokra költeni, ami kiadáscsökkentést és/vagy adóemelést indukál.

>Amúgy nem értem, miért akkora kínszenvedés ezt bevezetni

Mert az emberek nem akarnak fizetni. Ilyen egyszerű. Senkit nem érdekel, hogy más országokban mi van. Ráadásul a kampányban határozottan a külföldiek útdíjáról volt szó, ha most a németeknek is fizetniük kellene, akkor mindenki azt gondolná (joggal), hogy a CSU átverte a választókat a kampányban.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem autópályadíj, hanem útdíj, amit a mostani miniszter javasol, tehát aki a kocsijával ki akar állni az udvarból, annak már mindenképpen meg kellene a díjat fizetnie, amint azoknak is, akik a szomszédos országokból a határtól 600 méterre lévő német üzletbe jönnek át bevásárolni.

Előzmény: v_peti (30241)
v_peti Creative Commons License 2014.09.12 0 0 30241

A gépjárműadót ki kapja? Az önkorményzat, a tartomány vagy az állam? Mert ugyebár az autópályadíjat az állam szedné be ugyebár. Amúgy nem értem, miért akkora kínszenvedés ezt bevezetni, amikor Németországon kívül nem tudom, hogy van-e mág ország Európában, ahol nincsen autópályadíj. (Persze nem a Vatikánra vagy Izlandra gondolok, sőt Málta sem számít.)

Előzmény: Fradista Utazó (30236)
klimakiraly Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30240

Ha a 45-ősből tudott sétáló utcát csinálni akkor az M47 nem lehet akkora probléma.

https://www.google.hu/maps/@46.4157883,20.3180416,3a,75y,343.17h,83.58t/data=!3m4!1e1!3m2!1slookzfRgPBsxYf_3VyXfpQ!2e0

Előzmény: Pompiere (30232)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30239

mert ennyire nem lehet hülye

vagy igen?

Előzmény: BBCápa (30238)
BBCápa Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30238

Honnan tudod, hogy nem arra gondolt, amit mondott?

Előzmény: M tiszteletes (30237)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30237

A megyeközpontokra/székhelyekre gondolt

Előzmény: Pompiere (30232)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30236

A terv az volt, hogy bevezetik az autópályadíjat és eltörlik a gépjárműadót. Mivel a javaslat szerint az éves autópályadíj centre pontosan ugyanannyi, mint a gépjárműadó most, ezért a német rendszámú autókra nulla lenne az egyenleg, pont ugyanannyit fizetnénk, mint eddig (nekem is német rendszámom van), csak más lenne a fizetendő díj neve. Ezért csak a külföldiektől jön pluszbevétel, az meg a rendszer fenntartására, a díijfizetés ellenőrzésére el is megy.

A három koalíciós párt közül csak egy akarja az útdíjat, a legkisebb, a másik kettő ellenzi, de benne van a koalíciós szerződésben.

Előzmény: padorjan (30235)
padorjan Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30235

Nem úgy volt, hogy mindenképpen bevezetik és kedvezményt kaphat az országban adót fizető magánszemély?

Előzmény: Fradista Utazó (30234)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30234

A német pénzügyminisztérium kiszámolta a bevezetendő útdíj várható bevételét, kiadásait, hatásait, és az jött ki, hogy az eredmény negatív, azaz összességében ez egy veszteséges üzlet lenne.

dimelo Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30233

Olvasgattam...

Egy lényeges aránytalanság, amiről nem szívesen nyilatkoznak:

A közúti fejlesztések társadalmi haszna többszöröse a vasútfejlesztésének.

A V0 csak javasolt megvalósítású, brutális költségű és privilegizált vállalkozói körnek hasznos beruházás... (Nem a lakosságnak)

Megint hátrafelé nyilaznak a döntéshozók!

Előzmény: BBCápa (30230)
Pompiere Creative Commons License 2014.09.07 0 0 30232

"A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: további cél, hogy az ország valamennyi megyei jogú városát gyorsforgalmi úttal kössék össze az autópályákkal."

Nem nagyon tudja, hogy mit beszél. Pont a "saját" városára nem (lesz) igaz a mondandója.

Vagy tényleg lesz egy M47-es is...? :-))

Előzmény: klimakiraly (30231)
klimakiraly Creative Commons License 2014.09.06 0 0 30231
BBCápa Creative Commons License 2014.09.06 0 0 30230
dimelo Creative Commons License 2014.09.06 0 0 30229

Ha nem önkormányzati választások előtt lennénk, akkor is kételkedhetnénk...

A Kormány 1486/2014. (VIII. 28.) Korm. határozata a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiáról

1. A Kormány

a) a közlekedési ágazat közép-, hosszú és nagytávú céljainak meghatározása, a közlekedéssel összefüggő gazdasági, társadalmi, környezeti és területhasználati folyamatok

tervezhetőségének biztosítása érdekében    megtárgyalta és elfogadta a 2030-ig terjedően - 2050-ig távlati kitekintéssel - elkészített „Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégia” című

stratégiai tervdokumentumot és felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy azt a 2014-2020 közötti Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program elfogadása érdekében

küldje meg az Európai Bizottság részére;
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: 2014. október 31.

b) felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a 2014-2020-as időszak közúti és vasúti fejlesztési programja keretében előkészítésre és

kivitelezésre javasolt indikatív projektek listáját terjessze a Kormány elé jóváhagyásra;
Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter
Határidő: 2014. október 31.

A választásokig miért titkolják?

Előzmény: klimakiraly (30228)
klimakiraly Creative Commons License 2014.09.05 0 0 30228
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.02 0 0 30227

>>a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent

>34 + önerő = 12, ezt csak én nem értem?

OK, itt én írtam kapitális hülyeséget :-)

De az első fele ettől még áll a kérdésnek.

Előzmény: Fradista Utazó (30225)
dimelo Creative Commons License 2014.09.02 0 0 30226

A kiválóan romló forintárfolyamon a 34 milliárd Euro= 10 500-900 milliárd Ft

Ezermilliárd hazaival kiegészítve meg is volna.

De 330-as euroárfolyamon nem is kell hazai forrás...

Blöff: kb. 2000 milliárd juthatna infrastruktúrára,

ennek többsége a vasútra.

Vigyázat csalok! - mondta a bűvész...

Előzmény: Fradista Utazó (30225)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.09.02 0 0 30225

>Több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal

Ez újdonság, tavaly vérre menő viták árán született meg az a döntés, hogy 22 milliárdot kap Magyarország. Hogy sikerült ezt kb. megmásfélszerezni, csak úgy, fű alatt?

>a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent

34 + önerő = 12, ezt csak én nem értem?

Előzmény: hegyaljai2 (30223)
ghosty9 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 30224

Akkor már még egy bónuszkérdés.

Mostanában akár az 55-ösön, akár a 47-esen (ezek fele járok relatíve sokat) dolgoznak. Van, ahol még csak az út mellett túrták fel a fákat, stb., van, ahol már jobban haladtak, de minden tele van 60-as, meg főleg 40-es táblákkal. Igen erősen az az érzésem, hogy ez a 40-es korlát tök indokolatlan mondjuk éjszaka vagy hét végén, mikor sehol senki, és az adott szakaszhoz még nem nyúltak. Ki dönti el, hogy mikor és mekkora korlázotás az indokolt? Nyilván a kivitelezőnek az a kényelmes, ha kihajítja a 40-es táblát, és majd leveszi, ha levonult, de nincs fölötte kontroll? Ha van, ki az, és mit kell csinálni, hogy ne csak a lábát lógassa?

Előzmény: strangerr (30219)
hegyaljai2 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 30223
Pompiere Creative Commons License 2014.08.31 0 0 30222

Teljesen érthető és érdekes volt az írásod. Szóval, akkor New Yersey-elemmel lesz megoldva az elválasztás, nem pedig szalagkorláttal.

Nézegetve a Google Earth-ben, hogy hová is kerül a körforgalom, nos hát vannak fenntartásaim. Ha már mindenképpen kellett egy újabb, akkor én inkább a Jafholz és a Délút bekötőútjait kötöttem volna össze, a csücsökben lévő kiserdő szélén, nem pedig onnan feljebb a Téglás utca felé.

No, mindegy, ez már ilyen lesz örökre. Az a legsajnálatosabb, hogy a pénztelenség akarva-akaratlan olyan (fél)megoldásokra kényszeríti a tervezőket, amellyel egy nagy forgalmú úton nemhogy gyorsulna a forgalom sebessége (természetesen nem gyorsforgalmi szintre), hanem még lassul is.

trizs77 Creative Commons License 2014.08.31 0 0 30221

ni-ni !

Egy hozzáértő !

5*

klimakiraly Creative Commons License 2014.08.31 0 0 30220

OFF

Ennél már csak Röszkéről a tesco ba szeretek jobban menni.

5 - 502 körforgó nulla keresztező forgalom

Szabadkai - Horgosi körforgó kevés keresztező

3.ik körút - Napfénypark korforgó nulla keresztező

3.-ik körút - Bakay körforgó kevés keresztező

3.-ik körút - Kossuth Lajos körforgó majdnem azonos forgalom mindkét irányba.

Ebből a Kossuthnak lenne értelme de az meg lámpás. ;-)

Inkább a 3.-ik körút - Szabadkaira tett volna ...

No nem OFF-olok, de azért kellőképpen gyűlölöm a körforgót napi szinten.

ON

strangerr Creative Commons License 2014.08.31 0 0 30219

Ha már így belementünk a 47-es Algyő- Szeged evolúciójába:

Ez a szakasz nem gyorsforgalmi út. Eredetileg 2x1 sávos út volt, útcsatlakozásokkal, telekbehajtókkal, kerékpárosokkal, lassú járművekkel, Algyővel és MOL szénhidrogén mezővel, de viszonylag kevés tanyával.

1.)  A forgalomnövekedés miatt jött a kapacitásbővítés persze a legolcsóbb formában

A szakaszt négysávosították (nem tudom mikor, talán a 90-es években), de ezt dupla záróvonallal és osztatlan pályásan tették meg. Sem balra sávok, sem szerviz utak nem épültek. Maradtak az útcsatlakozások, telekbehajtók. A dupla záróvonalon azóta is mindenki természetesen módon hajt keresztül kanyarodáskor.

A négysávos úton a forgalom felgyorsult.

Mint tudjuk a legnagyobb baleseti kockázata a több sávos osztatlan pályás külterületi közútnak van. Ha itt baleset van – akár balra kanyarodás, akár átsodródás miatt – annak a legtöbb esetben súlyos sérülés az eredménye. Külterületű közúton ma már nem is tervezhető osztatlan pályás négysávos kialakítás.

2.)  A négy sáv és a megnövekedett forgalom miatt a MOL-osok nem tudtak átjárni

A MOL benzinkútnál tehát az indokolta a körforgalom kialakítását, hogy a MOL az út két oldalán lévő területei között át tudjon járni. Pénz már akkor sem volt annyi erre, hogy ide külön szintű csomópont épüljön (helyigény, közművek, hídépítés, csomóponti ágak stb.), a körforgalom ára mindennek töredéke volt csupán.  Megjegyzem ezekben az években külön szintű csomópontot csak autópályáknál építettek Magyarországon. Négy sávos külterületű közút még ma is ritka.

3.)  Algyő Téglás utcánál a fentiek még fokozottabban jelentkeztek (Algyő közelsége, vasútállomás), így oda is csak körforgalom jöhetett szóba. Így ide épült az ország első két sávos spirális körforgalma. Ha már lassítjuk a főút forgalmát, legalább ne szűkítsük le egy sávra elv alapján.

4.)  M43 autópálya csomópontja

2 négysávos út alapesetben teljes lóhere típusú csomópontot igényelne. Ennek helyigényét tudjuk, ez itt szóba sem jöhetett, az áráról nem is beszélve. Az alárendelt négysávos 47-es miatt bármilyen csomópont típusnál szembekerülünk újra a két sáv kontra balra kanyarodás problémájával (balra sávnál még hosszabb híd is kellett volna). Egyetlen megoldás a dupla körforgalom, amit az utolsó pillanatban utólag terveztek át turbóvá. Ráadásul a kerékpárútra is gondolni kellett, annak is ez a legjobb. Normális esetben ez egy tökéletes településkapuja lehetne Szegednek.

5.)  Következett a 11,5 tonnás megerősítés

Melyben meg kellett volna oldani:

-         osztott pályássá alakítást

-         balra kanyarodás problémáját

-         csomópontok kialakítása, egységesítését

Az, hogy osztott pályássá alakítás legyen, nem is volt kérdés, csak a módja.

Ha olyat akarunk, mint Algyő és Hódmezővásárhely között, akkor gyakorlatilag 5 sávosítani kell. A középső sáv elválasztó sáv, ill. balra sáv és befogadó sáv. Ez egyrészt borzalmas drága lett volna (egy sáv elbontása, újabb sáv építése, terület igénybevétel, közművek), másrészt újra ott van a két sáv kontra balra mozgások.

Ráadásul mindezt egy burkolat erősítési projektbe sem lehetett volna beleerőltetni.

Így lett a beton terelőelemes változat a nyerő, melynek a legkisebb a keresztmetszeti helyigénye, azaz így kell a legkevesebbet szélesíteni a burkolaton.

Az előnytelen hegyesszögű algyői bekötőút csatlakozás helyett adta magát a Déli útba való bekötése. A közművek és azok irdatlan költsége megint közbeszólt. Így jött a már vázolt újabb körforgalom ötlete.

Ez már csak azért is volt jó, mert így az osztott pályássá alakítás miatti balra kanyarodók a közelben találnak körforgalmat melyben megfordulva kevesebb többlet úttal tudnak haladni, ugyanez igaz a kerékpárosokra is, akiknek az őt másik oldalán van dolguk.

Összefoglalva:

A fő gond az, hogy az út funkciója nincs tisztázva, ezért 2 fő egymással ellentétes érdek van (gyorsforgalmi út kontra helyi út):

1.) Azon úthasználóé, aki (kb. mint egy autópályán), nem kanyarodik le az útról ezen a szakaszon, hosszabb távon használja (Hmvásárhelyre, Békéscsabára, Debrecenbe megy). Az Ő érdeke, hogy gyorsan, négy sávon, keresztező forgalom nélkül tudjon haladni, végig elsőbbsége legyen.

2.) Az itt élőké, Algyőé, ill. a MOL területen dolgozóké.

Nekik kell a buszmegálló, kell, hogy akár gyalog is keresztezzék az utat (zebrák, ami itt csak körforgalomnál lehet), hogy minden irányban biztonságosan ki tudjanak kanyarodni minden irányban, kerülő nélkül.

Tekintettel arra, hogy párhuzamos út nincs a lassú járműveket, mezőgazdasági gépeket sem lehet letiltani.

Én azt gondolom a kis pénz, és a sok igény miatt még így is legésszerűbb kompromisszum született meg.

Mindenkit kielégítő megoldás csak egy új nyomvonalon vezetett M47-es jelentene, de azért ne feledjük, hogy egy mindössze 6,5 km-es szakaszról beszélünk, tehát az időveszteség nem olyan sok, ami nem érné meg a biztonságot ill., a helyiek igényeinek a figyelembe vételét.

str

Előzmény: Pompiere (30216)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.31 0 0 30218

Jó most tudja a rosseb pont az éppen hogy néz ki. Nagy általánosságban viszont így van. Mindettől függetlenül, ha nem vagy saját magad ellensége teljesen felesleges a körforgalomerdő. :)

Előzmény: ghosty9 (30212)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.31 0 0 30217

Nem tudom van-e a forgalom számláló az autópálya fel és lehajtó ágain. De hogy nincs 1% a 4ágnak mint a 47 oda-vissza az tuti.

Az Algyőnél lévőnél néha van gyalogos oda kellett valami. De hogy még egy legyen az túlzás.

Igaz mi mist 600 személyes konyhát és egy kis szálloda/szállás komplexumot építünk a Tiszapartjára lehet ömlenek majd a népek Algyőre.

Előzmény: ghosty9 (30215)
Pompiere Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30216

Hát azt hiszem, ezzel az újabb körforgalommal sajátos rekordot állít be a 47-es ezen szakasza. Minden másfél-két kilométeren lesz egy körforgalom.

Az algyői fejlesztési területre pedig nagyon kíváncsi lennék. Ugyan mit akarnak oda építeni a közeli vagy távoli jövőben, amikor ott van a vasúti terméktöltő. Nem hiszem, hogy bárki is kiadna oda egy komolyabb épületre való építési engedélyt, ami nem MOL érdekeltség.

Előzmény: strangerr (30207)
ghosty9 Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30215

"Ez nem egy ingyenes szakasz"

Erre egyrészt azért nemigen tervezhetsz, másrészt jó is lenne megváltoztatni, nem? (Cserébe a nyugati oldalon az M5 lehet fizetős.)

"ergo lófasz a forgalma az M43 ra és viszont."

Ezt azért nem mondanám.

Előzmény: klimakiraly (30214)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30214

Az M43 és város között 70 tábla van körforgó elött meg 60. Úgy hogy most se lehet 90 nel menni gondolom az osztott pálya után se tehát az pár autó simán elfordulna. Ez nem egy ingyenes szakasz ergo lófasz a forgalma az M43 ra és viszont.

Előzmény: strangerr (30210)
strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30213

Így igaz:) Azt hiszem most lelepleződött minden mérnök, tervező, kivitelező, műszaki ellenőr, közútkezelő és hatóság:) 

Pedig eddig milyen jól ment a titkos terv, melynek egyetlen célja a szívatás volt, mindenféle úri huncutsággal:) 

Előzmény: Törölt nick (30211)
ghosty9 Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30212

"Bóklászik két sávot elfoglalva"

Jaja, az előzményekben szereplő körforgalmakban ez aztán tényleg tök gyakori. :-P

Előzmény: Törölt nick (30211)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30211

Én úgy fogalmaznék, hogy a balfaszság országa. Körforgók, záróvonalak, sebességkorlátozások. Mindez azért, hogy szívj, szívj és mégtöbbet szívj. Lopják a perceket az életedből, eregettetik a füstöt a levegőbe, lopják a pénzedet az elpöfögő benzinnel és feleslegesen terhelt alkatrésszel. Dehát ez kell a népnek. Lehet konvojban  balfaszoskodni. Ingyom-bingyom ki tudja hány sávos és miféle fantázianevű körforgalmaknak is semmi értelme. Bóklászik két sávot elfoglalva 3,86-al, hogy véletlenül se tudd semerről kikerülni, de amúgy is képtelen sávban tartani magát. Azt nem értem csak, hogy ilyen helyeken miért mindig olyan hajt ki elém, akinek esze ágában sincs megindulni? Ezek így is úgy is belédmennek, összetöretik magukat, ha nem készülsz rájuk.

:)

Előzmény: klimakiraly (30209)
strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30210

Úgy érted, hogy a 2 sávon keresztül - melyeken nem 70-el megy a forgalom - kanyarodjon valaki fel vagy le a pályára -ról? Vagy mit értesz pontosan "sima" csomópont alatt?:)

A bekötő útnál meg - ha jól értem - leszűkítenéd a HMV- Szeged irányt egy sávra? Hányan tartanák ezt be és ha nem, abból milyen balesetek lennének? Szvsz sem a közútkezelő sem a hatóság nem engedne egy ilyen megoldást.

Előzmény: klimakiraly (30209)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30209

Szerintem egy sima csomópont kanyarodó sávval jobbra és balra. Tényleg nagyon ritkán látok ott Szeged felől balra kanyarodót. Hódmezővásárhely felől balra kanyarodót meg konkrétan még soha. :-)

De szerencsére már csak pár hónapig járok arra mindennap. Az új bekötő körforgalom is tuti ... ha lezárták volna HMVH felől Szeged felé menők belső sávját a kereszteződés előtt - nem a körforgalom előtt fogyna el 100méterrel akkor abba gyorsítóként 30mp alatt mindig kilehetne hajtani még 18méteres 38T kamionnal is akkora forgalom nincs.

Lassan a körforgók országa leszünk úgy érzem.

Ez az osztott pálya lesz az igazi tutiság ...

Előzmény: strangerr (30205)
strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30208

Bocs, a mostani bekötő úti csp és az új között nem 300 m lesz, hanem kb 700 m.

MOL kör 215,3

mostani bekötő út 215,0 (itt a csp. megszűnik)

új turbó 214,3

strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30207

Tehát a MOL kútnál lévő jelenleg egy sávos körforgalmat kétsávos turbóvá alakítják.

A Kastélykert u., azaz a 44119 jelű algyői bekötő utat rátörik merőlegesen a 47-esre, ez kb 500 m-en új algyői bekötő utat jelent.

Azt hiszem már volt róla szó, hogy a MOL-os körforgalomba nem lehetett bekötni a közművek miatt. Ráadásul ezt az új kört Algyő is támogatta, mert a 47-es másik oldalán "fejlesztési területe" van.

Tehát a ringlispíl Algyőtől a következő:)

Téglás utcai körforgalom 212+836 km sz.

Új turbó körforgalom 214+308 km sz. (ez kb 300 m-re van északra (tehát Algyő felé) a mostani algyői bekötő úti csp.-tól)

MOL körforgalom 215+343 km sz.

M43 csp, Algyő felöli körforgalom 217+750 km sz.

A sok körnek annyi előnye van, hogy az osztott pályássá alakítás miatt nem lehet majd balra kanyarodni, így a legközelebbi körforgalomig el kell menni annak aki a 47-esről balra le- vagy balra felhajtani szeretne.

Előzmény: Pompiere (30206)
Pompiere Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30206

Van benne egy közel 500 m-es szakasz ahol elbontják a teljes meglévő burkolatot, új turbó körforgalom, sok helyen 17 cm plusz aszfalt, 2,75 m széles nemesített padka és persze burkolatszélesítés na meg millió MOL-os közmű és 500 m-en új algyői bekötő út.

A kiemeltek mit jelentenek pontosan?

Régebben volt róla szó, hogy az ipartelepnél lévő körforgalmat turbósra alakítják. A kiemelés ezt jelenti, vagy azt, hogy a Kastélykert utca végi bekötő utat körforgalmasítják.

Az 500 méteres új bekötőút mit takar pontosan? Felújítják a Délút bejáróig a Kastélykert utca végét, vagy - mint itt is volt már róla szó - készül egy teljesen új út a Déli útba bekötve és ezzel elhagyva a Kastélykert utca végére tervezett körforgalmat.

Előzmény: strangerr (30201)
strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30205

M43-47 csomópont: Mi lehetett volna a dupla turbó helyett jobb megoldás?

Előzmény: klimakiraly (30204)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30204

Turbo körforgalom? Hurrá! Az M43 lévőnek sincs semmi értelme kb. 100 jármű a 47-en és max. 1-2 kitérő vagy besoroló. Utálat arra menni naponta és látni a pazarlást több tonna lassít gyorsít ha kell ha nem.

Lehet jönni a biztonsággal ... 

Előzmény: strangerr (30203)
strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30203

Nézzük sorban a 47-est:

A 42-esig épült valami még 2008 körül. De itt ugye az M35 a terv.

A 42-es és Mezőberény közötti kacskaringóval nem tudom vannak-e tervek.

Mezőberény- Békéscsaba most lett kész nemrég.

Békéscsaba elkerülő kész.

Békéscsaba- Orosháza most indul (ebben benne van az Orosháza elkerülő régi 1-2. üteme)

Orosháza elkerülő kész.

Orosháza- Hódmezővásárhely most indul

Hódmezővásárhely elkerülő... majd kiderül

Hódmezővásárhely- Algyő: négy sávosítás elkészült

Algyői Tisza híd egyelőre semmi

Algyő- M43: most indul.

Előzmény: trizs77 (30202)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30202

Az odáig rendben is van, hogy a 47-es út utolsó 20 km-én ezt megcsináljak, sok milliárdért.

De a 47-es út - tudtommal - 222 km hosszú.

Mi lesz a másik, maradék, 200 km megerősítésével ?

Előzmény: strangerr (30201)
strangerr Creative Commons License 2014.08.30 0 0 30201

Csak a tényszerűség kedvéért megjegyzem: ez a 12 milliárd a Támogatási Szerződés összege, tartalékerettel ÁFA-val stb.

A kivitelezési költség nettó 7.802.592.927 Ft

A szakasz hossza 6,55 km, tehát méterenként közel 1200 millió.

Van benne egy közel 500 m-es szakasz ahol elbontják a teljes meglévő burkolatot, új turbó körforgalom, sok helyen 17 cm plusz aszfalt, 2,75 m széles nemesített padka és persze burkolatszélesítés na meg millió MOL-os közmű és 500 m-en új algyői bekötő út.

Külterületi közúton nemigen tudok ennél összetettebb munkát elképzelni, mint egy négy sávos szakasz szélesítése, megerősítése, csomópont átépítéssel, vízelvezetés teljes átépítéssel, millió közművel.

Előzmény: Pompiere (30200)
Pompiere Creative Commons License 2014.08.29 0 0 30200

Kezdődik ... méterenként egymillió-nyolcszázezerért.

kamant Creative Commons License 2014.08.28 0 0 30199
trizs77 Creative Commons License 2014.08.28 0 0 30198

Egy egész alapos cikk:

http://index.hu/index2/#bloghu/civilhetes/2014/08/27/az_esztergomi_teherkomp_a_fidesz_uj_vasutja

ami útépítésről író újságíróknál ritka.

kofy Creative Commons License 2014.08.27 0 0 30197

Előzmény: hegyaljai2 (30196)
hegyaljai2 Creative Commons License 2014.08.27 0 0 30196
v_peti Creative Commons License 2014.08.25 0 0 30195

Nemcsak itt, és nemcsak ebben az országban van olyan bővítés, hogy mellé raknak még két sávot. Lásd régi M7-es (Aliga-Zamárdi), hogy csak egy hazai példát említsek.

Előzmény: stelar (30193)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.24 0 0 30194
stelar Creative Commons License 2014.08.24 0 0 30193

Ehhez mit szóltok? A téma a 4-es főút négysávúsítása Debrecen és Hajdúszoboszló között. Lent a videóra kattints, majd jön a gyöngyszem a végén: "lesz olyan szakasz, ahol a meglévő 2 sáv mellé fognak építeni 1-1 sávot és lesz olyan, ahol a jelenlegi út mellett bővítik 2 sávval a 4-es főutat." Na, az szép lesz, a videón is látszik, hogy milyen "törés", lejtés van az útban, nyilván a víz elvezetése céljából, hogy fog az majd kinézni, ha mellé tesznek két sávot. Vagy csak számomra szokatlan ez az ötlet?

Itt a cikk és a videó: http://www.dehir.hu/debrecen/mar-tervezik-a-4-es-fout-negysavositasat-debrecen-es-hajduszoboszlo-kozott/2014/08/23/

BBCápa Creative Commons License 2014.08.22 0 0 30192

Arra gondolok, hogy az M1-M7 kiszélesítését követően 2*3 (+ leálló) folyamatosan a 0-24 szelvények között lesz. Ettől északra egy-egy, max. két-három km-es betétszakasz, ami ugyancsak 2*3, vagy akár 2-3;3-2, mint az M3 csomópontnál. Vagyis az 50 km-rel még én túloztam erősen.

Amúgy a csomópontok száma, egészen a 69 km-ig (ez éppen az M3) egy városi elkerülő esetén nem tekinthető a szokottnál sűrűbbnek, ettől északra már igen. De látni ilyet a világban máshol is, akár 4-5 (irányonkénti) sávos kiadásban. Netán gyűjtő-elosztókkal együtt (ahol az a - leállósáv helyetti - 5-6. sáv).

Ha módom lesz, leszámolom, mennyi is lesz az állítólag "közel 78 km" 2*3. (Még azt is odaszámítom, ahol éppen nincs is leállósáv, de a forgalom irányonként 3 sávon mehet :).

Előzmény: klimakiraly (30191)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.21 0 0 30191
Előzmény: BBCápa (30190)
BBCápa Creative Commons License 2014.08.20 0 0 30190

Ismét a legendás PR  , azaz, hogyan is lehet eladni ugyanazt a hírt kb. ötödször, nulla hozzáadott-értékkel, de - a címadás miatt - mégis újnak ható tálalásban. Az már csak hab a tortán hogy a "közel 78 km" 2*3+leálló valójában 50 km sem lesz.

BBCápa Creative Commons License 2014.08.20 0 0 30189

Nálunk ez 200m. Igaz, hogy a műanyag oszlopokon, messze nem ilyen szembetűnően. (↑ ↓ 2, 4, 6, 8.)

Előzmény: Pompiere (30188)
Pompiere Creative Commons License 2014.08.15 0 0 30188

Úgy nézem, hogy itt könnyű egy balesetnél a helymeghatározás. Száz méterenként vannak a "kilométer táblák".

Előzmény: Fradista Utazó (30187)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.08.15 0 0 30187

Egy átlagos holland hétköznap:

(ChrisZwolle képe a Flickr-n).

BBCápa Creative Commons License 2014.08.15 0 0 30186

"a válság miatt azonban leállt a beruházás"

Lapát, kaszát, lófütty...

A száraz tény, hogy

• Kuncze@ Tópark (tervezetten) bedőltek,
  • mert már a beruházás kezdetekor is tudták, nem nyernek választást, azaz további közpéonti finanszírozás - egyenlő: adófizetői lé - nem lesz várható a továbbiakban.

(Arról nem hallottam, hogy az aktuálisok egy garast is behajtottak volna rajtuk.)

Hűtlen kezelés a javából.

Előzmény: trizs77 (30185)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.15 0 0 30185

Szélesítik az M0-t.

2014. augusztus 15., 13:33

MTI

Megkezdődött az M7 és M1 autópályák közötti szakasz kiszélesítése. A 2,7 kilométer, kétszer három sávosra szélesedő autópálya szakasz építése 6 milliárdba kerül, jövő ősszel lesz kész.

A szakaszon 45 ezer köbméter töltést építenek, míg a bevágásból 75 ezer köbméter földet termelnek ki. 

Szeptember elejétől, a meglévő bal pályán sávszűkítések lesznek. Marad a kétszer két sáv, de egyes sávok szűkebbek lesznek. A sebesség a jelenlegi 80-ról 60 kilométerre csökken óránként.

A projekt az Új Széchenyi Terv forrásaiból, az Európai Unió támogatásával valósul meg. A M0-s déli szakaszának ezen a kis részén a munkát eredetileg a Tópark projekt beruházója vállalta.

A válság miatt azonban leállt a beruházás, így elmaradt az autópálya szélesítése is. Ezt pótolja most a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő.

klimakiraly Creative Commons License 2014.08.14 0 0 30184

Szerintem olyan lesz mint a 62-es. Király rajta menni. (persze most nincs időm tendert keresni és összehasonlítani.)

Előzmény: Törölt nick (30183)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.14 0 0 30183

Jogos ezektől kitelik, hogy betonoznak 2x2-t a vaddisznóknak is. Mondjuk vannak olyan alkalmak mikor több lődörgő dögöt látni az aszfalton mórahalomtól bajáig, mint autót. :)

Előzmény: klimakiraly (30182)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.13 0 0 30182

Jó lesz a vadak befutása ellen az a széles fa mentes sáv ... vagyis könnyebb lesz észrevenni a vadat mint mikor az ágak szinte belógnak a sávba ... 53 as út. 3 hete kiszakította a hűtőmet valami élőlény.

https://www.google.hu/maps/@46.322459,19.523434,3a,75y,345.64h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1s0gzUesSmx1oKnxvCqo9Cjg!2e0

Előzmény: Törölt nick (30180)
Pompiere Creative Commons License 2014.08.13 0 0 30181

A munkaterület szélességéből ítélve tényleg elférne akár a 2x2 sáv is, de szerintem 2x1 lesz az. Kíváncsi leszek, hogy milyen lesz amikor elkészül.

Az biztos, hogy a kerékpárúton vagy húsz évig nem igen lesz árnyék, no meg fának ütközéstől sem kell tartani.

Előzmény: Törölt nick (30180)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.13 0 0 30180

Az 55-ösön egyébként Felsőszentiván és 53-as út közt milyen célt szolgálnak a futó turkálások?

Itt 2x2 lesz, vagy egy tök új 2x1 3 méterre a mostani úttol, esetleg 6 méter széles bicikliút, vagy passzióból irtották ki a fákat, hogy nyugodtan  dömperezhessenek kicsit? :)

dimelo Creative Commons License 2014.08.10 0 0 30179

Nem lehetünk meggyőződve a változásokról az E-útdíj bevezetése óta.

Észrevételem egyszeri alkalomról szólt.

Kiegészítem azzal, hogy a 76. és 83 úton 30 km-t ,  a 8. főúton 50 km.-t figyelhettem meg.

Ezért a 100 km-re vetített tgk-k száma 7-8, illetve 16 db. (Az is nagyon kevés)

Természetesen van sebességkülönbség és napszak eltérés is.

De ami objektívnek mondható: Magyar Közút Országos Adatbank.

8. főút              egységjármű  szgk. ktgk busz közép nehéz pót nyerges
 2007      Öskü                19622     9933  1742 244   577   718  321  1249
 2008 21+050 km 3337  18207   10230  1830 198   314   829  195  1087
 2013                              12314     6711  1362 142   192   597  119   615  

Városlőd              13886    6516    764 177   629   715  323    727
        75+150 km  3459    11776    6373    731   83   583   551  354    581
                                         9661    5530   1339 114   167   359  149    307  

Hosszúpereszteg         7625    3370   736  75   302   260  130    605
      125+640 km  3273       7052    3391   801  65    77    359    89    480  
                                           4586    2294   511  59    83      92    60    402
           76. út
           Zalacsány                7153    4343  1171   67   151  173   79   180
           28+000 km 5447     6909    4438  1070    65   157  170   66   192  
                                           5506    3337    607  137   131    87   91   175  
         M7 autópálya
        Balatonfenyves        12980    5890  1192   63   340   63  315   1566
         155+000 km 3528   15028    7599  1555  109   406   83  335   1643
                                        19759   7753 1782 107  564 299 605  2494

E-útdíj hatásai az adatokban még nem (mindenhol) érzékelhetők.
Járműkategória anomáliák személy és kisteher, kisteher- és középnehéz tgk-k között. (Városlődnél)

Szóval épülnek az utak ott ahol csökken a forgalom...

Az M7 gyakorlatilag elszívta a tranzit felét a (. főútról és a 76. úton is csak a célirány maradt.

Előzmény: v_peti (30178)
v_peti Creative Commons License 2014.08.09 0 0 30178

Miért? Most merre járnak a kamionok?

Az útdíjat úgy kellene megállapítani, hogy mindig a legmagasabb legyen! Azaz az 5-ös úton annyi, mint az M5-ösön. A másodrendűn annyi, mint a vele párhuzamos főúton! Km-számításnál mindig a magasabb út km-távolsága legyen a döntő. Így nem lenne érdekük a mellékutakra menniük!

Amúgy a 76-ost merre kerülik meg?

Az az egyik kedvenc utam. Egy Zalaegerszegi rokonommal régen gyakran mentünk arra Hévízre.

Előzmény: dimelo (30177)
dimelo Creative Commons License 2014.08.07 0 0 30177

Az elmúlt héten Zalaegerszegen jártam.(Ne várjatok Radiojozsi-féle beszámolót)

Csak egy észrevételemet tenném közzé:

Minthogy 1 éve van E-útdíj és a kamionokat figyelni egyszerűbb, most is csekkoltam a forgalmat.

A tavalyi tapasztalatok a 27891. posztban.

Tehát 4. főút 160-60 km között 191 db kamion.

M7 autópálya 60-160 km között  42 db kamion (nem tévedés...)

76. út Felsőpáhok-Z.egerszeg        2 db kamion (mi van???)  (Visszafelé Páhokig 1 db ...)

de a 76. út gyönyörűen elkészült 2+1 sávokon haladhat az észrevehetetlen forgalom.

(Jó ég, ez a turista főszezon, mi lehet itt ősztől tavaszig?)

Félreértések helyett, csak jelzem az aránytalanságokat.

Jártam továbbá a 83. úton: 3 db kamion Pápa - Városlőd között,

és

8. főút Városlőd-Székesfehérvár Ny-ig: 8 db kamion jött szembe...

Egyszeri tapasztalat! De mutatja az útdíj hatásait és azt, hogy nagyon el van ... rontva a közlekedésfejlesztési koncepció!

dimelo Creative Commons License 2014.08.05 0 0 30176

Észrevételed helytálló.

De a 18 km-ről írnak, az északi szektor 7 km-ről nem.

20 km-rel lenne rövidebb az M1-M3 között. (M7-M3 között mindegy)

Ez a legkisebb forgalmú autópálya tranzitirány... (M3 Gödöllő-Emőd között 3000 db nyerges)

Budaiaknak, Dunakanyarnak lehet fontos.

Ma még ingyenes az M0....

Soha meg nem térülő 300 milliárd Ft-ról cikkeznek

az önkormányzati választások előtt...

Előzmény: hegyaljai2 (30174)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 30175
hegyaljai2 Creative Commons License 2014.08.05 0 0 30174

http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-656549

Az újságíró kétsávosnak gondolja a 2x2 helyett.

Lehet, hogy a tranzitnak nem kell majd 60-70 kilométert kerülnie, de az összes nagy raktárbázis és a nagyáruházak többsége az M0 déli szakaszán összpontosul, az M1 és az M4 között. Márpedig a célforgalom jelentős marad, a tranzit meg alternatívákat keres.

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.08.04 0 0 30173

Leegyszerűsítve: az útdíj egy kis párt (CSU) projektje, akik ezzel most gyakorlatilag zsarolják a komplett német politikai életet. Nyíltan a másik két kormánypárt nem mer ellenük fellépni, mert akkor borulna a koalíció, de azért keresik a módszereket, amivel valahogy mégis meg tudnák akadályozni.

Ez színtiszta politika alapvetően, a bevételi oldala elenyésző (600 millió euró évente).

Előzmény: trizs77 (30172)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.04 0 0 30172
dimelo Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30171

Tudható, hogy Ukrajnában már a Majdan előtt sem történtek meg a Foci EB-re beígért fejlesztések.

Nem Munkácsig van probléma, hanem a Kárpátokban.

A Mizshirje-i alagút 20 éven belül nem realitás, az is "majd'an" Putyin után...

Előzmény: BBCápa (30169)
klimakiraly Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30170

Ehhez képest ezen a hétvégén már nem repkedett itt a helikopter nyilván nem volt torlódás.

http://hvg.hu/vilag/20140803_Gigadugokban_dekkolnak_a_franciak

BBCápa Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30169

Azért az is tény, hogy az ukránok eddig semmilyen tanújelét nem adták (a mostani események előtt sem!), hogy Munkács és Beregdaróc túloldala közé reális időtávban valamiféle közepesen komoly utat akarnának építeni (legalább olyat, mint amilyenek a Munkács-Ungvár közötti, vagy a két említett várostól a Galícia felé vezető utak). Csaptól viszont elfogadható út visz Ungvár-Lemberg felé.

Előzmény: dimelo (30167)
dimelo Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30168

Az idézett cikk képtelenségeket állít:

Záhony 200 km-es körzetében így több, mint 10 millió fős népesség koncentrálódik, olyan városokkal, mint Nyíregyháza, Kassa, Lublin, Lviv, Szatmárnémeti stb.

Lublin kb. 450 km

Lviv  kb. 280 km (kiserdőn 230...)

A nagyravágyás-nagyotmondás tipikus példái.

Lublin-t különösen elhibázott ide hozni. (Via Carpathia - soha, sehol...)

Így viszont hol van a 10 milliós népesség?

Tanulság: ne idézzünk propaganda anyagokat,

mert erős elfogultságuk megszünteti a szakmai hitelességüket...

Előzmény: trizs77 (30162)
dimelo Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30167

Kompromisszumkeresésnek alkalmas a gondolat.

De a magyar oldal +20 km-es kerülőjét ez nem oldja meg.

V.naménytól felvinni az M34-et?, a kombinált SVK-UKR-HU hármashatár átkelés víziója "érdekében"...

A számok nem hazudnak: tizedére csökkenő áruforgalomra többszáz milliárdos fejlesztés,

miközben a szlovákok nyomják az Ágcsernyő - Pozsony szélesnyomtávú vasutat?

Ez a "ragaszkodás" a 80-as, 90-es évekhez, a fejlesztéspolitikát minősíti!

Előzmény: BBCápa (30163)
dimelo Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30166

Összesen

3,5 tonna felett 546

ebből nyerges: 412 db.

Ha a számlálás nem tévedett sokat...

De ebből jött ki a 120-130 ezer/év.

Gondolhatjuk-e, hogy az ukrán-orosz viszály előnyös?

Előzmény: trizs77 (30165)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30165

Záhony napi forgalma 300-400 kamion.

----------

Összesen vagy irányonként ?

dimelo Creative Commons License 2014.08.03 0 0 30164

Csak a tények kedvéért:

A lengyeleknél az A4 hamarosan teljes hosszában elkészül!

A PL A1-Cseh D1-Osztrák A5-A2 vonalon máris teherforgalom növekedés van. (Több, mint a teljes záhonyi forgalom.)

Záhony napi forgalma 300-400 kamion.

Az IKOP forrás összesen 300 mrd. Ft.

Ja, hogy Seszták nyírségi....

Ennyi a hír háttere.

Ártánd 2013 évi teherforgalma: 628 000 belépő tehergépkocsi!

és bejelentették, hogy 12 új határátkelőt nyitnak Románia felé, (Ugyanannyit fordítanának határátkelő infrastruktúrára, mint az utakra.)

a döntéshozók logikája is unortodox...

Előzmény: trizs77 (30162)
BBCápa Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30163

Ezt kellene rendesen kiépíteni (nem tűnik gigaberuházásnak), és valamennyi érdek összhangba hozható:

https://www.google.hu/maps/dir/Chop,+Ukrajna/Munk%C3%A1cs,+K%C3%A1rp%C3%A1talja,+Ukrajna/@48.4661963,22.3347042,11z/data=!3m1!4b1!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x4738e3e8f6d5fb45:0xe630bd71f6de81db!2m2!1d22.20555!2d48.432657!1m5!1m1!1s0x4739ac78bafa8c3f:0x2da00d5a792c2aa!2m2!1d22.75!2d48.45

Főleg, ha nem csak a "mindvégig" kamion-szállításban gondolkodunk, hanem abban is, hogy Záhonyban vasúti cuccok kerülnek át kamionra nyugati irányú továbbszállításra, és ellenirányban viszont.

trizs77 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30162

A közúti szállítás szempontjából fontos momentum, hogy az Európai Unió közlekedési minisztereinek döntése szerint az un. V. sz. közlekedési folyosó (Trieszt-Kijev-Moszkva) Záhonyon halad keresztül, s szolgál az áruk kelet-nyugati áramlására. Jelenleg évente 120.000-130.000 kamion lépi itt át a határt.

http://www.ztf.hu/index.php?id=4

----------------------

A gond csak az, hogy azok a kamionok amelyek átlépik Záhonynál a magyar-ukrán határt, utána azonnal csinálnak egy határozott jobb kanyart és ukrán területen elmennek majd Munkácsig és ott fordulnak északra.

E81 és E471 utak.

Magyarul ha már a magyar M3 elért Vásárosnaményig akkor onnan Munkács fele olyan messze van, mintha a kamion visszamegy magyar oldalon Záhonyig, ott átmegy a határon és ukrán oldalon visszajön Munkács felé.

https://www.google.com/maps/@48.299496,22.5726403,10z

BBCápa Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30161

Utólag mindenki tud egyenest rajzolni. Ez szimpla vizsgafeladat, beugró tétel.

De mondjuk, 2014-2035 közötti tendenciákat már nem mindenki tud/mer/tesz :) belőni. Ez már gazdaság és politika (nyilván, iragalmatlanul el is lehet cseszni ;(.

Előzmény: trizs77 (30160)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30160

a záhonyi vasúti átrakásunk a béka segge alatt van.

Az 1987-es 17,2 millió tonnáról leesett 2006-ra 6 millió tonnára.

Tavaly már csak évi 2.5 millió tonna volt.

Idén nem tudom mennyi lesz, de pl. az orosz vasutak, most NEM Ukrajnán keresztül küldik a szállítmányaikat Magyarországra és Magyarországon át tovább délre, délnyugatra, hanem Lengyelországon és Szlovákián át.

Ha rajzolunk az 1987-es 17,2 millió tonnáról egy idei, (talán??) 1,7-1,8 millió tonnáig egy egyenest...........................:-((((

Előzmény: BBCápa (30159)
BBCápa Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30159

Például az Ukránok gondoltak rá. Például a magyarok gondoltak rá. Úgy 30 éven át. Már a Szovjetunióval való nyomvonal egyeztetések (1990 előtt is) az volt a legnagyobb gond, hogy a SzU, később Ukrajna is, BARABÁS község mellett jelölte ki, a Magyar-Szovjet(Ukrán) autópálya határmetszési pontját.

Már engedelmet, de egy határmetszési pont nem azonos egy logisztikai központtal (amelyből pedig, főleg a posztszovjet térségben, nem lehet kihagyni a vasutat sem..)

Nem tudom mi változott most meg hírtelen?

Ez: http://www.origo.hu/gazdasag/20140610-zahonyban-lesz-az-orosz-magnit-kozpontja.html

Ukrajna mostanában pedig nem ilyesmivel van elfoglalva :(

Előzmény: trizs77 (30158)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30158

Nem is tudom, ki gondolt anno arra, hogy az ukránok a kedvünkért valahol Beregszász mellett létrehoznak egy, a záhonyival vetekedő köz- és vasúti llogisztikai központot.

-----------------------

Például az Ukránok gondoltak rá.

Például a magyarok gondoltak rá.

Úgy 30 éven át.

Már a Szovjetunióval való nyomvonal egyeztetések (1990 előtt is) az volt a legnagyobb gond, hogy a SzU, később Ukrajna is, BARABÁS község mellett jelölte ki, a Magyar-Szovjet(Ukrán) autópálya határmetszési pontját.

A magyaroknak ez nem tetszett, erőltették a záhonyi irányt, igen kicsi sikerrel.

Még három éve is úgy fogalmaz az aktuális magyar panasz, hogy :

......Nincs előrelépés az ukrán féllel folyó tárgyalásokon a Barabás irány helyett, a záhonyi irány felé történő előrelépés tárgyában............

tehát az Ukrán álláspont ez ügyben nem változott 1991-2011 közötti 20 évben.

Nem tudom mi változott most meg hírtelen?

Talán Ukrajna mégis elfogadja a záhonyi irányt ?

BBCápa Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30157

Természetesen "csapit" akartam írni :((

Előzmény: BBCápa (30156)
BBCápa Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30156

???? Hogyan ? Vásárosnaménytól visszakanyarodik Záhony felé ?

A nyomvonal Záhony felől nézve nyilván felesleges kerülő. Csengersimából tekintve viszont nem. Nem is tudom, ki gondolt anno arra, hogy az ukránok a kedvünkért valahol Beregszász mellett létrehoznak egy, a záhonyival vetekedő köz- és vasúti logisztikai központot.

Előzmény: trizs77 (30154)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30155

12 km épül 15,5 milliárdból

ez nálam rekord alacsony autópálya km ár....

olyan 1.3 milliárd/km

Előzmény: trizs77 (30154)
trizs77 Creative Commons License 2014.08.02 0 0 30154

????

Hogyan ?

Vásárosnaménytól visszakanyarodik Záhony felé ?

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Záhonyig épül tovább az M3 autópálya

2014. 8. 1. 17:15|

Év végéig Vásárosnaményig ér el az M3 autópálya, a folytatás M34 számozással Záhonyig fut tovább, a kormány uniós forrásból kívánja megépíteni a folytatást - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy gondoskodjon az M34 autópálya Vásárosnamény és Záhony közötti szakasza kiépítéséhez szükséges forrás tervezéséről, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretén belül.

A finanszírozás tervezését azt követően kell megkezdenie a tárcavezetőnek, hogy kialakul a 2014–2020 közötti uniós programozási időszakra vonatkozó jogszabályi és eljárásrendi környezet.

Az M3 autópálya Nyíregyháza és Vásárosnamény között két szakaszban épül.

- Az első 33,8 kilométer hosszú autópálya szakasz Nyíregyházától a 49-es út mellett lévő Őr községig tart, ezt múlt év elejétől már használhatják a közlekedők. Ez a szakasz az Új Széchenyi Terv keretében, 85 százalékos európai uniós és 15 százalékos hazai forrás segítségével, nettó 31,9 milliárd forintért épült meg.

Kivitelezője a „C-S-K-K 2009” Konzorcium volt, amelynek vezető tagja a Colas Hungária Zrt. A konzorcium tagjai pedig a STRABAG Építő Zrt., a KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., és a KELET-ÚT Kft. voltak.

- Az Őr-Vásárosnamény közötti második szakasz 11,9 kilométer hosszú. Az erre kiírt közbeszerzést az M3 KRASZNA 2012 Konzorcium nyerte. A konzorcium vezetője a Magyar Aszfalt Kft., a tagjai pedig a KÖZGÉP Építő-, és Fémszerkezetgyártó Zrt. valamint a Colas Hungária Zrt.

A kivitelezés költsége nettó 15,4 milliárd forint lesz, a befejezése ez év végére várható.

Szerző: MTI

klimakiraly Creative Commons License 2014.08.01 0 0 30153
M tiszteletes Creative Commons License 2014.08.01 0 0 30152

Látom neki álltak az m1-m7 közötti m0as szakasz épitésének..

Földmunkákat csinálják, a fákat, bokrokat irtják.

klimakiraly Creative Commons License 2014.07.29 0 0 30151

Jártam arra az az út alapja teljesen kész volt. és azok kis nyilak is ki voltak rakva amit figyel a betonterítő gép. De a határ romániai oldalán semmi nem volt csak gaz meg egy bódé Románia zászlajával.

https://plus.google.com/u/0/photos/104295737996944119976/albums/6007036562403760689/6007031142749168098?pid=6007031142749168098&oid=104295737996944119976

Nekem egy ilyen cikkem van.

(nem tom ide tölteni ... )

https://plus.google.com/u/0/photos/104295737996944119976/albums/6007036562403760689/6041536119239932434?pid=6041536119239932434&oid=104295737996944119976

Előzmény: favorit81 (30150)
favorit81 Creative Commons License 2014.07.29 0 0 30150

Lehet, hogy Nagylak és Nagylak (Nadlac) között telibe kellene aszfaltozni a pusztát?

Épül egy út nálunk, meg egy másik tőle kb. 4 km-re  a túloldalon.

És közben még van egy ilyen terv is:

http://www.nif.hu/hu/fejlesztesek/kozutak/csanadpalota-nagylak_osszekoto_ut_elokeszitese

Vagy ezt a magyar oldali M43-43 összekötő felülírja majd, és nem építik meg?

(a google-n a meglévő (föld?)út nyomvonala jól látszik, meg az is, hogy hidat is kap az ap. fölé)

Igaz, ez csak amolyan "rétközi" út lett volna a határon át, na de ennyi párhuzamos utat építeni ugyanoda?

Előzmény: dimelo (29811)
v_peti Creative Commons License 2014.07.22 0 0 30149

Pedig Németország jobban teljesít. Legalábbis Magyarországhoz képest. Mégis. A vasúton nem látszik, hogy annyira rossz állapotban lenne. Igaz, rengeteg vicit bezártak, rengeteg kisállomást leépítettek, és hajdan nagy állomásokból csináltak táblás megállókat. Személyzet helyett csak automaták és kamerák vannak sok helyen.

Előzmény: Fradista Utazó (30148)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.22 0 0 30148

Lezárták az A14-est, a hőség miatt tönkrement az útpálya:

Az A2-n, ami az egyik legfontosabb Európai Kelet-Nyugat folyosó (Duisburg - Dortmund - Hannover - Berlin - Poznan - Varsó) irányonként egy sáv járható a 2×3 helyett (mindkét irányban csak a leállósáv).

Előbb-utóbb össze fog dőlni ez az egész. És ahelyett, hogy komolyan elgondolkodnának azon, hogy mégis mi a fenét akarnak kezdeni az infrastruktúra-hálózattal (a vasút semmivel nincs jobb állapotban, sőt, csak az itt offtopic), ezen az idióta útdíjon vitatkoznak. ű

Eleve, ezekért az utakért akarnak díjat kérni?

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.22 0 0 30147

Most jelent megy egy vizsgálat, miszerint az A45 autópálya (Dortmund - Aschaffenburg) elengedhetetlen felújítása során több, mint tíz völgyhidat kell kicserélni (azaz a meglévőt elbontani és újat építeni). Ennek a költségei önmagában elviszik kb. tíz év autópályadíj-bevételét. És azért van még egy-két autópálya Németországban.

Eközben a határmenti régiók egységesen tiltakoznak az útdíj ellen. Baden-Württemberg tartomány bemutatott egy számítást, miszerint az útdíj csak az ő tartományukban nagyobb veszteséget fog okozni, mint amennyi az összes, útdíjból várható bevétel. Jelenleg a tartományban kb. 2,5 milliárd euró jövedelem keletkezik a határforgalomból évente, ha ez 30%-kal csökken, az 750 millió euró kiesés évente. Az útdíjból várt bevétel össznémet szinten 600 millió euró.

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.20 0 0 30146

A német A57 autópálya tegnap. 36 fok volt. Fotók: Rheinische Post.

BBCápa Creative Commons License 2014.07.19 0 0 30145

Meglengetem a (bajor:) kalapom, ha ez EU-konform-módon kivitelezhető lesz (max. magyar tanácsadókat importálnak).

Előzmény: Fradista Utazó (30144)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.19 0 0 30144

A bajorok felbéredtek, rájöttek, hogy az útdíj megöli a kishatárforgalmat, ezért most a bajor kormány (azaz ugyanaz a párt, amelyik az útdíj bevezetésével kampányolt, és amelyik, lényegében egyedüliként akarja az útdíjat bevezetni) most követeli, hogy a határmenti régiókban ne legyen érvényes az úthasználati díj. Mivel a Salzburg-Kufstein (A8-A93) útvonal kizárólag határmenti régiókat érint, ezzel a változással ez az útvonal ingyenes lenne.

Ami azért humoros, mert az úthasználati díjat legfőképpen a Salzburg-Kufstein közt autózó osztrákok megsarcolására találták ki.

M tiszteletes Creative Commons License 2014.07.19 0 0 30143

Hazudtam.

Majdnem az m7ig allnak akamionok a kulsoben

A 2 belsoben meg a szemelykocsik

Monduk az m7re se tudunk rakanyarodni...

2 savban docogunk 5tel

Előzmény: M tiszteletes (30142)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.07.19 0 0 30142

M0 beallt, min allat.

Harosi hid elotti kanyarban barkacsolnak

A nagy lejto tetejen all a sor vege

dimelo Creative Commons License 2014.07.19 0 0 30141

Lassan körbejárjuk a kérdést.

Sajnálatosan nem ismerhetünk aktuális adatokat.

Az arányok, ha észrevételed szerint változtak, Németország felé módosultak.

Ebből az következik, hogy akár Nagylak, akár Gyula, akár Ártánd, akár Csengersima,

mindegyikről az M1 irány erősödött és nem az M7 olasz-spanyol.

Egyszerűsítve: az M9 300 km belügy.

Az M8 120 km jelentősen rövidítő tranzitvonal (lenne).

Mégsem épül a középső szakasz, csak egy kosárfülű Pentele hidunk van...

Előzmény: BBCápa (30140)
BBCápa Creative Commons License 2014.07.19 0 0 30140

Ezzel - és a szerb csatlakozás latolgatásával - együtt is, nézzünk a térképre.

Ítéletnapig sem lesz olyan közúti kapcsolat, hogy Romániából Szerbián és Horvátországon át érje meg Dél(nyugat)-Európába tartani. Még ha egy varázspálca hirtelen sztrádát teremtene Pitesti és a pozsareváci leágazás (vagyis Bukarest és Belgrád) között (nem fog...), akkor is csak a havasalföldiek (köztük persze a bukarestiek) járnának arra. Az ország döntő (és utazó) hányada változatlanul Magyarországon haladna át.

Hajlamosak vagyunk Romániát "keleti" szomszédunknak tekinteni, holott az csak 1920 előtt volt igaz. Valójában délkeleti szomszéd, hiszen Nagylak (nálunk eléggé délen van) nagyjából a román nyugat-keleti középvonalra esik.

Előzmény: Fradista Utazó (30139)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30139

2010 óta sok minden változott. A déli-európai országokban lényegesen kevesebb lett a román vendégmunkás, egyszerűen azért, mert a gazdasági válság nyomán a helyi munkanélküliek kiszorították őket. Egy részük átkerült Németországba, Franciaországba, kisebb nyugat-európai országokba, egy részük visszament Romániába.

Előzmény: dimelo (30138)
dimelo Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30138

Rögzítsük:

Röszkénél Szerbián keresztül Németországból (+Benelux) szerb, macedón török vendégmunkások.

Az 1,8 millió román olasz-spanyol desztináció.

DE azt ne gondold, hogy az mindegyik az M7-M5-M43 vonalat használja.Kb. fele a 4-42. vonalon megy Erdélybe.

De  amióta Mátészalkáig ér az M3, azóta Szatmárnémeti-Nagybánya-Dés-Máramaros-Jászvásár ott húz át.

Figyelmedbe ajánlom a 2010-es Országos Célforgalmi Felmérés adatait, térképeit.

Előzmény: ghosty9 (30136)
trizs77 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30137

A 2020-as évekig is húzódhat az M0-s befejezése

2014. július 18., péntek, 15:58

Címkék: közlekedés; M0; autópálya; építkezés; autópályaépítés; M0-s autópálya;

Négy ütemben folytatja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a Budapestet körüli M0 autópálya fejlesztését - közölte a NIF pénteken az MTI-vel.

Az M0-s déli szektorának kétszer három sávossá történő szélesítése hiányzik még az M7 és az M1 autópályák között. Ennek a 2,7 kilométeres szakasznak az építése július közepén kezdődik, és jövő őszre készül el.

A következő ütem az M6 autópálya és az 51-es számú főút közötti szakasz felújítása, a bal pálya beton burkolatának cseréje. Ezzel együtt új felszerkezetet kap a Hárosi Duna híd. Ez a szakasz 2017 nyarára készül el.

Az északi szakasz tervezésére már megjelent a közbeszerzési kiírás, maga az építés 2017-ben kezdődhet. Ez a szakasz az M0 mostani végpontjától indul egy 600 méteres felüljáróval, majd egy 2 kilométeres alagutat követően, a Budakalászi úton egy csomópontba érkezik. Innen újra egy 3,2 kilométer hosszú alagutas szakasz következik, egészen a 10-es úti csomópontig. 

A negyedik szakasz a nyugati szektor, amely a 10-es számú főutat köti össze az 1-es számú főúttal. A nyomvonalra előzetes környezeti vizsgálati dokumentáció készült, amely öt  lehetséges alapváltozatot, illetve azok kombinációit tartalmazza.

A környezetvédelmi hatóság erre adott véleménye alapján, a következő lépésben környezeti hatástanulmányt kell készíteni. A nyomvonal hossza körülbelül 18 kilométer, aminek több mint a fele - szakaszosan - alagútban vezet.

E szakasz kivitelezése a 2020-2027 közötti uniós költségvetési ciklus első felében indulhat el.

ghosty9 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30136

"A vendégmunkások zöme szerb, macedón és török!"

Még egyszer: hol? http://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Italy

(Kiemelném: Olaszországban egymillió(!) román állampolgár. Meg százezer szerb. Spanyolországban 800e vs. háromezer(!).)

Nem az a kérdés, át lehet-e menni, hanem hogy hol gyorsabb és kényelmesebb. A szerbek az előzmény szempontjából amúgy tök irrelevánsak, de hát ezt már mondtam.

Előzmény: dimelo (30135)
dimelo Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30135

Világos, hogy Tompa is van.

Szintén azt erősíti, hogy Szerbia szgk-val járható.

Nem beszélve a görögbe kocsival turistáskodókról.

A vendégmunkások zöme szerb, macedón és török!

Ha a CRO-SRB határ forgalma nagyobb, mint Röszkénél, akkor már is látszik az átszokás...

Előzmény: ghosty9 (30134)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30134

"Csak azt gondolom, hogy Röszkénél 5 ezres forgalom van, vagyis a németországi vendégmunkások Szerbián mennek át."

Németországi milyen vendégmunkások? (Szerbek? Róluk nemigen volt szó eddig (nyilván ők semmiképp nem fognak megjelenni Magyarország déli részén kelet-nyugati irányban, talán az 55-ös egy csekély szakaszát leszámítva), de Tompát is add hozzá.)

Előzmény: dimelo (30133)
dimelo Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30133

Ha már erre jár agyunk rugója, sejthető, hogy 10 év az M9 300 km megépítésére nem elég.

Csak az M86, vagy az M4 példájából kiindulva.

A 7 éves keret 300 milliárd Ft, vagyis óvatosan 150 km pálya épülhet belőle.

Maradhatunk az eredeti állításomnál: hamarabb lesz Szerbia Eu tag...

Világos, hogy Schengen a tuti, de látva a román belépés következményeit,

már a "sima+ tagság is radikális változást jelentene arrafelé.

Azzal, hogy a horvátok már bent vannak, már csak egy határtortúra maradt.

Csak azt gondolom, hogy Röszkénél 5 ezres forgalom van, vagyis a németországi vendégmunkások Szerbián mennek át.

A délnyugatiak választhatnak...

2012: M - 1  Croatian bor. (Batrovci) - Adaševci 5074 139     932    6197

2013                                                                   5259  139   1024    6455

Előzmény: ghosty9 (30132)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.18 0 0 30132

"Ismerve, hogy milyen tempóban nem épülnek M9 szakaszok"

Nyilván olyan kérdés nincs, hogy érdemes-e tíz év múlva M9-est építeni, mert a franctuggya, majd meglátjuk akkor. (Nyilván csak az atomerőművek kivételek ez alól, de ez messzire vezet. :-) )

"Ugyanakkor: ha személykocsival átjárható Szerbia"

Ezt a jelenlegi helyzetre érted? Csak mert elég sok olasz rendszámú autó van azért a környéken (meg egyáltalán, az M5-ösön), úgy látszik, valamiért csak nem Szerbián át mennek.

Az is kérdés, de hát persze azt is a franctuggya, hogy az EU-tagság elég-e, vagy kell Schengen-tagság is. Mert az utóbbi nyilván belátható időn belül nem lesz, Bosznia miatt (azaz szerintem Bosznia, Horvátország és Szerbia egyszerre lesznek Schengen-tagok, Boszniát körbe biztonságosan őrizni finoman szólva sem költséghatékony).

Előzmény: dimelo (30131)
dimelo Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30131

Bennem is van egyetértési készség.

De, ha hipotetikusan távolba vész Szerbia EU tagsága,

azzal még csak a bizonytalanságról írtál.

Ismerve, hogy milyen tempóban nem épülnek M9 szakaszok (Pl. 51-54 Dusnok)

nem kockázatos kijelenteni: hamarabb lép be Szerbia az EU-ba, mint az M9 elkészül.

Ugyanakkor: ha személykocsival átjárható Szerbia,

akkor "csupán" a kamionoknak elég rizikó 300 km-es M9-et építeni.

Mi lesz ha funkcióját veszíti az M9? Az útdíj erős terelő erő.

Előzmény: ghosty9 (30128)
Jared- Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30130
Pompiere Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30129

Valamikor régen az 55-56-65-ösön jártunk a Balatonra. Aztán annyira tönkrement a 65-ös, hogy átszoktunk Dunaföldvár felé. De ez utóbbi sem az igazi. Egy-két kamion és tényleg nem lehet haladni. Egyszer Cece előtt mi is beszorultunk két kamion mögé. Aztán úgy tudtuk őket megelőzni, hogy itt levágtam jobbra a kanyart.

Azt nem tudom, hogy mi van azzal a tervvel amit jó tíz éve, vagy még több, olvastam a Délmagyarban. Azt hiszem a Forráskúton újították fel a főutcát, a Szegedi utat. Erről tudósított a DM. Az egyik nyilatkozó azt mondta, hogy olyan szélességűre alakítják ki az új útpályát, hogy megfeleljen egy főút követelményeinek. Ennek a leendő főútnak már a száma is megvolt: 531-es lenne, ill. lett volna, ami a 5405-ös utat jelenti Szeged és Soltvadkert között.

Előzmény: ghosty9 (30127)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30128

Ezzel amúgy alapvetően egyetértek.

(Max. a Románia+Bulgária--Olaszország+Spanyolország forgalmat számolhatjuk ide (ez azért nagyon nem kevés), amennyiben Szerbia uniós csatlakozása a beláthatatlan távolba vész. Mert ez most ugye megint Pestig kerül, teljesen fölöslegesen.)

Előzmény: Fradista Utazó (30125)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30127

Egyébként ezen a távon próbáltunk kábé mindent, a fő truváj nem Szegedről a Dunántúlig eljutni (azért ott is messze van az ideálistól mind az M5-52, mind az 55-53-52, mind a Bordány-Üllés-Zsana-stb., mind az 55-51-M8), hanem hogy utána what now. A 61-64 átkötés csak papíron néz ki jól, konkrétan két bihari kamiont üldöztünk 60-nal, egyszer meg rövidítettünk Cecétől Németkér felé Paksig (utána M6), hát ezt se minősíteném. :-) Időben kevesebb valamivel az M5-M0-M7, persze km-ben meg nem kevéssel több.

Persze aztán ez úgy jelenik meg, hogy mekkora a forgalom az M0-on (meg a másik kettőn Pest alatt), nosza, bővítsük!

Előzmény: Pompiere (30126)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30126

Hú pedig de sokan vannak akik elfogadják a propaganda hívó szavát és pl. Szegedről a Balatonra az M5-M0-M7 útvonalon mennek.

Előzmény: Törölt nick (30124)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30125

Jelenleg az 55-ös forgalma (leszámítva a Szeged előtti részt) 4-8 ezer ej közt szóródik. Ráadásul nagyon kevés lakott területet érint. Perspektivikusan, ha gyorsabban lehetne haladni, akkor a Szeged-Pécs kapcsolat adhatna még új forgalmat rá, de hosszabb távon sem valószínű, hogy 10 ezer ej fölé menne az ÁNF.

Erre a forgalomnagyságra ideálisan annyit lehetne/kellene csinálni, hogy az útvonalat, ahol lehet, kiegyenesíteni, az útpályát sokhelyütt kiszélesíteni (akár csak 2+1 kiépítésben, ahhoz kevesebb hely kell), hogy lehessen előzni. Ennél komolyabb kiépítést a forgalom nem igényel.

Előzmény: Pompiere (30121)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30124

"csoda hogy még valaki használja. Viszont ha végre feljavul lehet többen lesznek."

Én is csodálkozom, hogy az agresszív, intenzív évek óta folyó légy balfasz, mert az neked (de legfőképp nekünk) jó propaganda ellenére is vannak még olyan "hülyék", akik Bátaszékről Szegedre nem M6-M5 vonalon mennek ötszörös költségen. :)

Előzmény: klimakiraly (30123)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.17 0 0 30123

Olya hű de nagy forgalom, nincs hogy legyen  M9. Persze amilyen állapotban van csoda hogy még valaki használja. Viszont ha végre feljavul lehet többen lesznek.

Ha jól rémlik az 53 is javul az 55-től a határig. Pedig a kiskunhalasi rész is kb. 80-al járható szgkval.

Előzmény: Pompiere (30121)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30122

Nekem az 52-es a gyanúsan egyenesebb az országban.

Előzmény: RIKA424 (30116)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30121

Attól még, hogy nagyobb sebességgel is be lehet venni ugyanazokat a kanyarokat, nem lesz több a belátható szakasz, és ugyanannyira (nem) lehet majd előzni. Nem az ívsugárral van baj.

Igazad van! Az 55-ösnek már 1919-ben is ez volt a nyomvonala, csak természetesen akkor még nem így hívták. Egyedül az ásotthalmi elágazás utáni szakasz épült később. A lovas szekereknek nem volt gond a girbegurba út.

Az a kérdés, hogy mi érte volna meg jobban? Ezt tákolni tovább vagy az M9?

Előzmény: ghosty9 (30114)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30120

"Ha jól rémlik két kanyarral kevesebb lesz az elkerűlön"

Ahogy elnézem, hol dolgoznak, pont az amúgy jó részeket kerülik el, utána jönnek a kacskaringók.

Előzmény: klimakiraly (30119)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30119

Ha jól rémlik két kanyarral kevesebb lesz az elkerűlön ...http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1018071

Csak nem találom a térképet mobilról.

Rajtam nem segit mert Röszke felől szokok Bajára menni. Nem hiszem hogy kiszaladok elkerűlni.

Előzmény: ghosty9 (30118)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30118

"mint a Mórahalom-körforgalom rész"

Bár amúgy inkább Ásotthalom-körforgalom, mert Mórahalom után kb. két kanyarig jó hosszú egyenesek vannak, utána az ásotthalmi benzinkútig megint jön a girbegurbázás (nem véletlen, hogy pár éve telepakolták 70-es táblával).

Előzmény: ghosty9 (30117)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30117

"Összességében az 55-ös a legegyenesebb 2 számjegyű út az országban, Mórahalomtól Tompa körforgóig meg az egész kontinensen."

Ha az egész olyan lenne, mint a Mórahalom-körforgalom rész, nem szólnék egy szót se. De hát előtte-utána ami van, az azért agybaj, azt kár akár már bicikliút-építéssel is konzerválni.

"Az összes kanyart saját sávban beveszem 110-re nyomott tempomattal."

Igen, ez tök releváns megjegyzés pont azután, hogy azt mondtam, nem a kanyarok ívével, hanem a sűrűségével van a baj. (Megjegyzem, én pl. egy dízel Sharannal nyomom, van pár kanyar, amiben ha nem is borulna fel 110-zel, az utastér elég keményen átrendeződne.)

(Amúgy a 47-es Szegedtől Csabáig még kevésbé kanyargós, és az 100 km, nem 30.)

Előzmény: Törölt nick (30115)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30116

Összességében az 55-ös a legegyenesebb 2 számjegyű út az országban

---------------------

Kétlem.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30115

Összességében az 55-ös a legegyenesebb 2 számjegyű út az országban, Mórahalomtól Tompa körforgóig meg az egész kontinensen. Én tényleg nem tudom, hogy egyeseknek az egész világ teljes leaszfaltozásán kívül mi segítene. Pláne úgy, hogy itt már több a szembejövő szarvas, mint az autó. Az összes kanyart saját sávban beveszem 110-re nyomott tempomattal.

Lehet keseregni, de el kéne gondolkozni minden rossz szándék nélkül, hogy mi vagyunk a bénák. Jöhet a leoltás, hüppögés.

Előzmény: ghosty9 (30114)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.16 0 0 30114

"Ha minden igaz, akkor néhányon igazítanak majd."

Attól még, hogy nagyobb sebességgel is be lehet venni ugyanazokat a kanyarokat, nem lesz több a belátható szakasz, és ugyanannyira (nem) lehet majd előzni. Nem az ívsugárral van baj.

Előzmény: Pompiere (30112)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.15 0 0 30113

Bajáig mentem, szerintem ez kettő korrekció lesz. Több nem tűnt fel nekem. Még a Mélykút-öregmajor is lehet megmarad ... igaz ott még nem dúrnak.

https://www.google.hu/maps/@46.239737,19.441165,3a,75y,245.72h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sAMKAws74RPYURIOqDSQAJg!2e0

Előzmény: Pompiere (30112)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.15 0 0 30112

mikor olyan kanyarok vannak jelenleg,

Ha minden igaz, akkor néhányon igazítanak majd. Az egyik talán a domaszéki Rózsakert Vendéglő utáni kanyar, a másik az ásotthalmi bekötőút utáni kanyar. Ez utóbbinak ez lesz a második ívkorrekciója. Remélhetőleg ezeken kívül is lesz majd még néhány.

Előzmény: ghosty9 (30111)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 30111

"Ha jársz arra megtudod."

Fel tudom idézni az összes kanyart kb. a körforgalomig. Az 55-53-as körforgalmáig.

És hát először talán a nyomvonallal kéne kezdeni valamit, ne 2x2 sávozzunk már, mikor olyan kanyarok vannak jelenleg, mint az elkerülő meg a benzinkút közti kettő. Az 55-ös kb. felével az a baj amúgy, hogy azért nem lehet előzni, mert vagy szembe jönnek mindig, vagy egy kanyar.

Előzmény: klimakiraly (30110)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.14 0 0 30110

Ha jársz arra megtudod. Ott olyan lassú forgalom hogy jó lenne egy előző sáv. 

A győzike falva felé vezető útón is van 2-3km-es átúgró szakaszok.

Minden lakott terület vége után lenne akkor böven elég lenne a kétszámú úthálózat. Minimum 10km-t ha nincs sűrű lakosság.

Előzmény: ghosty9 (30109)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.14 0 0 30109

"Valaki tudja hogy az 55 az M5 és 502 között négysávos lesz?"

Amúgy annak mi értelme lenne?

Előzmény: klimakiraly (30105)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30108

Köszi. Akkor valószínű a kerékpárútnak alapoznak oly szélesen ... szerencsére ritkán járok a Szeged - Mórahalom szakaszon az belül is az 502-M5 szakaszon. Ott szoktam idegbajt kapni a tötyörgéstől. Szerencsére a 60-as táblát leszedték és most már ritkább a körforgalomig 60 menés ...

https://www.google.hu/maps/@46.254011,20.099376,3a,75y,258.49h,80.81t/data=!3m4!1e1!3m2!1st5kQK6PmkRPmjqhx2ADWUg!2e0

Előzmény: BBCápa (30106)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30107

Finoman szólva is sz......g, hogy nincs egy olyan útja Szegednek, amely 2x2-ön vezetne ki valamelyik autópályára...

Előzmény: BBCápa (30106)
BBCápa Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30106

Valaki tudja hogy az 55 az M5 és 502 között négysávos lesz? Vagy marad 2 sávos csak kicsit szélesedik.

„12,4 km hosszon (kivéve az M5 autópálya csomópont, 1,3 km hosszon) 2x1 forgalmi sávos szakasz 115 kN-s burkolat-megerősítés és 3,1 km párhuzamos kerékpárút,…”

in: https://www.competitionline.com/en/tenders/153175

Előzmény: klimakiraly (30105)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30105

Tegnap sikerül az 55 és 62-es utakon menni és látni ahogy átépülnek. A 62-esen azt láttam na ezt így kell csinálni. Az 55-őn pedig hogy úristen ebből mi lesz és legfőképpen mikorra. A múltkori 31-es építése meg a félúton a kettő között. :-)

Valaki tudja hogy az 55 az M5 és 502 között négysávos lesz? Vagy marad 2 sávos csak kicsit szélesedik.

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30104

Persze, nem is kell ezt híresztelni, had szopassák magukat, megérdemlik.

Vidéki kisvárosokban is megvan ám a jelenség, lámpáknál a belső sávban 10 autók állnak sorban, külsőben senki, röhögve lehet akár 50-el is egyszerre tizenautókat kikerülni. Átmegyek a városon úgy, hogy 1x sem állok meg, ezek meg ott nyomorognak mindnél.

Előzmény: radio100jozsi (30102)
dimelo Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30103

Azért írtam...

Ezen az útvonalon naponta 1200-1400 belföldi tgk. halad. (+1600-1800 tranzit)

Ha nem számít ez a kormánynak, akkor kerüljenek M3 felé és támadják hátba Füzesabonynál a 31-esen Szolnokot?

Na ugye, hogy nem járható a pályára terelés.

Mert nincs is pálya.

Épülget az M4.

Ahogy mondod: épülget. (Drágán és lassan, szégyenszemre...)

Off - De legalább Szalai büszke lehet, már el is felejtette, hogy 2002-ben megígérte, aztán akkor nem nyert...

Csak 16 év telik el átadásáig az ígérgetése óta. És ez a legfontosabb szakasz!

On

Mi lesz a továbbiakkal?

Még 20 év, addig csak el lesznek a környéken szenvedők és elszegényedettek, vagy ha nem tetszik: ki lehet vándorolni?

Ehhez képest 300 milliárdot hagynak hálózatfejlesztésre, de másik 300 milliárdot adnak új határátkelőhelyek kiépítésére.

Tud valaki többet a kapcsolódó úthálózatok nélküli határátkelőkről?

Vagy csak trükköznek odafenn már megint?

Előzmény: v_peti (30101)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.13 0 0 30102

Évek óta nem voltam az M7-esen, de tegnap Ságvárra volt az utam, így menni kellett, ráadásul szombaton reggel le, este vissza. Reggel 6:15-ös Népligeti indulással 1 óra alatt lent is voltunk Ságváron, a forgalom folyamatosan halad, simán tudtam menni 135-el Siófokig, de azért szépen folyamatosan volt telítettség a sávokban, de nem volt vész. Visszafelé este negyed 9-es indulással szintén 1 óra alatt a Néligetnél voltunk. Szintén volt forgalom, de jól lehetett haladni. De ami a lényeg, ahol már 3 sávos Fehérvártól, na onnantól volt kényelmes, végig a tök üres szélső sávban fel tudtam jönni 135-el, 1-2 kocsit kellett csak előznöm. Eközben a középső sávban egymás nyakában mentek az autók, meg a legbelsőben is egymást érték. Ennyi hülyét sem láttam még, hogy egymás fenekében menni a középső sávban miért biztonságosabb, mint a totál üres szélsőben haladni fel nem fogom. De annak ellenére, hogy húztam el a szélsőben mindenki mellett, visszanézve senki nem húzódott ki továbbra sem. Én örültem ennek, kényelmesen fel tudtam jönni, senkitől nem zavartatva az M7-esen.

v_peti Creative Commons License 2014.07.12 0 0 30101

Debrecen-Szolnok-Cegléd: Na itt pont nincs autópálya. De ha lassan is, de épülget az M4-es autóút!

Előzmény: dimelo (30100)
dimelo Creative Commons License 2014.07.12 0 0 30100

Várjál, várjál...

Most is km alapú, de addig, míg legalább 4000 km "főútnak" nevezett 2-3 számjegyű ökörh.gyozás is van,

nem "célszerű" a kiegyenlítés az autópálya és főút díjai között.

Kitiltani.... na ez megy mostanában, mint Tokajnál.

Egyszerűsítsünk:

Ma már annyival több kamion megy a 4-42-n,

hogy kérdezném, milyen tiltás teremtené meg a "harmóniát"?

Ha a fuvar Debrecen-Szolnok-Cegléd közötti, akkor mi a megoldás?

Mint ahogy a németek variálnák a szgk-knál, fizessen csak a külföldi?

Bevételt akar az állam, akkor teremtsen hozzá elegendő autópályát is!

Ausztria 2x hosszabb pályahálózata mellett már megszoríthatóak a főutat használók.

Előzmény: v_peti (30096)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.12 0 0 30099
v_peti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30098

Ja nem terelőautó, hanem rendőrautó. Ezt elnéztem! (Terelőautó: ami egy jobbra vagy balra kitérős táblával halad lassan előre, mert előtte munkagép mozog.)

Előzmény: v_peti (30097)
v_peti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30097

Ha jól látom, most zajlik a bővítés, ott a terelőautó, és az ideiglenes korlát. Lehet, hogy csak azért más a szín, mert ca. 10-20-30 éve készült a többi sáv, és közben változtattak az aszfalt összetételén?

Előzmény: radio100jozsi (30093)
v_peti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30096

Na ez az, jól elrontották az útdíjat. Km-alapon kellene, függetlenül attól, hogy autópálya vagy országút, vagy pedig kegyszerűen kitiltani a tranzitot az országútról, ahol van autópálya. (Műholdas követésnél ez megoldható még utólagos ellenőrzéssel is.)

Előzmény: dimelo (30091)
v_peti Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30095

Erről az jut eszembe, hogy az oroszoknál van Moszkvában egy speciális sáv a reptérre vezető úton. Ott csak állami vezetők mehetnek. Nem érdemes kockáztatni, mert hamar jönnek a hivatalos szervek.

Előzmény: radio100jozsi (30093)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30094

BRIC vagy már BRICS országok egyike ...

Előzmény: Fradista Utazó (30092)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30093

Szándékosan sötét a legbelső sávok? Esetleg ez valami extra díjas sáv, mint van Amerikában is ilyen. DE annak ellenére, hogy 2*5 sávos, középen még bőven van hely bővítésre.

Előzmény: Fradista Utazó (30092)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30092

Egy kis Brazília:

dimelo Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30091

"Csendélet a 42. főúton...

Azért szükséges a videó, mert a fotókra bárki mondhatja:

pillanatnyi helyzet, nem ilyen a valóság.

Pedig ezt hozta az útdíj...

Előzmény: radio100jozsi (30088)
dimelo Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30090

Vannak mobilrögzítő technológiák:)

Sajnos az útadatot még sokáig várhatjuk:

1. 2013. félévkor vezették be az útdíjat, tehát nem teljes év, a változás nem pontosan követhető.

2. mikor mértek, az rejtély...

3. hol mértek (Legtöbbször sehol, csak felszorzás 3-4 évvel ezelőtti mérésekből)

Ezért fontos a tapasztalat és a videó!

klimakiraly Creative Commons License 2014.07.11 0 0 30089

Azt harsogta a rádió hogy sose volt ennyi bevétel az útdíjból. Arról persze hallgat hogy mennyit szenvednek újra akik fizetős út mellett laknak.

Nem inkább azzal kéne politizálni hogy alig van teher és átmenő forgalom lakott terűleten. De ehhez ugye az autópálya használatnak kéne olcsobbnak lenni a főútnak meg drágább.

Mondjuk pálya meg kevés azon csak az átmenő megy azok sarcolása volt a cél.

radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.10 0 0 30088

Már volt eszembe, csak vezetés közben mobilt tartva nem könnyű. ÉN az útadatra lennék kíváncsi majd, mert abban kellene látni a forgalom növekedését.

Előzmény: dimelo (30082)
v_peti Creative Commons License 2014.07.10 0 0 30087

Mi az értelmetlenebb beruházás? Méregdrága hídcsere felújítás helyett, vagy egy Kondoros-Kisszénás vasútvonal 120-asra való felújítása és villamosítása?

Tényleg ennyire vacak ez a híd? És ezt az Únió is elhiszi?

Előzmény: RIKA424 (30055)
v_peti Creative Commons License 2014.07.10 0 0 30086

Na de rongálják az utakat, onnantól meg abszolút ON! :)

Előzmény: RIKA424 (30085)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.10 0 0 30085

Van kamionos topik.

ez itt OFF !

Ez Útépítés topik.

v_peti Creative Commons License 2014.07.10 0 0 30084

Na ezért kellene szigorú szabályozás, pl. a normaidőket limitálni kellene, és ezeket a cégek dokumentumaiban ellenőrízn! Aki ezeket túllépi, azokat drákói szigorral megbüntetni!

Pl. Meg lenne határozva egy X-Y útvonalra a minimális időkeret, ennek nem szabadna alámenni! Aki alámegy, azt szigorúan büntetnék!

Előzmény: Jared- (30067)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.10 0 0 30083

Senki sem a dánokért aggódik, hogy szegények mennyit fizethetnek majd. A kutyát sem érdeklik Németországban a dánok problémái. A határ német oldalán lévő német boltosokért aggódnak, akik bezárhatják majd a boltot, mert a dánok nem fogják megvenni 105 euróért az éves matricát, és inkább majd Dániában vásárolnak.

Ez részben pszichológia persze, mert megérné nekik így is átjárni, de nem fognak. A német boltosnak meg tönkremegy az üzlete.

Előzmény: BBCápa (30080)
dimelo Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30082

Elég konkrét tapasztalat!

Tudnád rögzíteni egy videón? Köszönettel!

Egy éve beszéljük az útdíj árnyoldalait.

Így a főút és autópálya különbözet ilyen vadhajtásait.

Majd lesz M4, majd... lesz... M... 4....

Előzmény: radio100jozsi (30081)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30081

Közben, hogy mi lesz itt Albertirsa-Üllő között a falujáró kamioncsordákkal, az senkit nem érdekel. Ma reggel is tele volt egymás után konvojokban kamionnal a 40-es út, miközben pár napja a 405-ösön csak személyautók mennek, azok is többségében a turisták.

Előzmény: dimelo (30071)
BBCápa Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30080

>megtoldva azért azzal, hogy a

", és azt is autópályán teszi"

mondatrész elhagyásával változatlanul helytállóaknak tartom a leírtamat :)

Előzmény: BBCápa (30079)
BBCápa Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30079

Jogos. Így jár a felületes ember, ha átugorja a köztest, és csak a legutolsóra válaszol ;(((

Előzmény: Fradista Utazó (30077)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30078

Lehet, hogy megérné neki megvenni a matricát és továbbra is átjárni, de mégsem fog.

Ugyanígy, a szegedi Árkád forgalmán is erőteljesen meglátszana, ha a román és jugó rendszámos autók csak éves autópálya-matricát váltva jöhetnének át a határon. (Pedig ott még Schengen is van.) Pedig ha végigszámolnák, lehet, hogy.

Előzmény: RIKA424 (30075)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30077

Csak pont a lényeget nem értetted meg...

Előzmény: BBCápa (30076)
BBCápa Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30076

Továbbá a mediterrán nyaralása teljes németországi oda-vissza úthasználatát is tartalmazza a billog. Ha pedig egész évben tényleg csak vásárolni jár át, és azt is autópályán teszi - nem vérzik a szívem érte.

Előzmény: RIKA424 (30075)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30075

Máshogy gondolom.

Ha hetente kétszer átmegy az 52x2 = 104 oda-vissza út.

105 euro az éves matrica.

Azt jelenti, hogy egy úton 1 euróval kerül neki többe a bevásárlás.

Nem ismerem a dán ALDi és a német ALDI közötti árszinvonal közötti különbözőséget, de ha megéri átautózni a németbe a dán helyett, akkor valószínűleg az elért nyereség, nagyobb mint 1 euro.

Előzmény: Fradista Utazó (30074)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30074

Nem erről van szó.

Arról van szó, aki Dániában lakik, de hetente kétszer átjár a személyautójával a közeli német kisvárosban lévő Sparba vagy Aldiba vásárolni. Viszont, ha ehhez kell vásárolnia egy matricát évi 105 euróért, akkor azt inkább nem vásárolja meg, és ezentúl nem fog átjárni vásárolni.

Előzmény: RIKA424 (30073)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30073

A határmenti kiskereskedelem felháborodottan tiltakozik

----------------

egy határmenti kiskereskedő jellemzően 1-7 tonnás kisteherautóval jár.

Mennyi lesz az éves díja ?

- 300 euro?

Akkor napi 1 euro plusz kiadása keletkezik?

Előzmény: Fradista Utazó (30072)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30072

Ez egy jó összefoglaló, egy dologgal egészíteném ki, amit a cikkíró a cikk megírásakor még nem tudhatott: A német közlekedési miniszter, Alexander Dobrindt, hétfőn ismertette a terveket. Ebben az is szerepel, hogy a díjfizetést kiterjesztik a teljes németországi úthálózatra. Erről eredetileg nem volt szó, a koalíciós szerződésben is csak az autópályák díjasítása szerepel.

Ha minden útra fizetni kell, az gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy Németország belépődíjat szed. A határmenti kiskereskedelem felháborodottan tiltakozik, és még a másik két koalíciós partner (CDU, SPD) is szolidan jelezte, hogy erről nem volt szó, ezt nem támogatják.

Előzmény: RIKA424 (30069)
dimelo Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30071
józsi24 Creative Commons License 2014.07.09 0 0 30070
a kamijonos ne pampogjon, hanem kussoljon...

és fizesse a ZUTDIJJAT!
Előzmény: Fradista Utazó (30058)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.08 0 0 30069
Jared- Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30068

Ugyanannyira akadályozza a forgalmat mint ha valakit 132-el előzöl 130 helyett

szóval ugyanolyan joggal előz mint bárki más az autópályán, rosszul fogalmaztam.

Előzmény: Jared- (30067)
Jared- Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30067

Ugyanannyira akadályozza a forgalmat mint ha valakit 132-el előzöl 130 helyett. Persze engem is idegesit, félreértés ne essék, de miután magam is logisztikában dolgozom, ilyenkor eszembe jut az idegbeteg diszponens aki hajtja a kamionost, és ha sokszor elkésik a soför, bizony előfordul hogy kibasszák szépen. A kamionosfuvarozást manapság gyakorlatilag lehetetlen teljesen szabályosan csinálni, ez a nagy büdös helyzet.

Előzmény: v_peti (30065)
v_peti Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30066

Na ja. Mi értelme van ennek? Ebből a pénzből miért nem egy új autópálya vagy autóútszakasz épül ott, ahol éppen erre van szükség???

Előzmény: cymylau (30063)
v_peti Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30065

A gyökkettes sebességkülönbséggel való előzés meg a forgalom akadályozása!

Előzmény: Fradista Utazó (30064)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30064

>már nem csak a 4-es autóúton rendszeres a kamionokkal előzés a belső sávban a tiltás ellenére

Maga a szabály egy komplett őrültség. Teljesen természetes, hogy maximum akkor tartanák be, ha nagyon szigorúan ellenőriznék.

Előzmény: radio100jozsi (30060)
cymylau Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30063

Ismét győzött a betonlobbi, itt a pénz pocsékolásának a végletes példája.

Áthúzunk betonnal egy R osztályra méretezett aszfalt pályaszerkezetet, aminek a teherbírása országosan a legnagyobbak közé tartozik (a nyomvályúsodási hajlama nem a teherbírás elégtelensége miatt volt, hanem a fos minőségű aszfaltok miatt).

Elbontunk és újraépítünk egy nagy teherbírású autópálya Duna-hidat, csak mert van egy jobb megoldás, pedig a meglévő is kibírna kényelmesen még 50 évet.

És el kell bontani és újraépíteni az összes felüljárót, mert ugyan kutya bajuk, de a betonburkolatot ráteszik a meglévő aszfalt pályaszerkezetre annak elbontása nélkül, ezért a felüljárók űrszelvényesek lesznek.

Az eszem áll meg, hogy Brüsszel még pénzt is ad rá.

cymylau Creative Commons License 2014.07.07 0 0 30062

vajon miféle versengésre gondolt az újságíró?

v_peti Creative Commons License 2014.07.06 0 0 30061

Jártam ott, láttam, hogy q_ nagy a forgalom. Na meg az idegtépő 2 perces periódusú jelzők.

Előzmény: klimakiraly (30036)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.06 0 0 30060

Végignéztem a maps.google térképén, de úgy látom, hogy hazánkban egyedül az M30-M3as összecsatlakozása az, ahol 130-al lehet mindkét irányból, azaz Polgár felől az M3-ason (természetes, ez a főág), és Miskolc felől (ez a mellékág) becsatlakozni. Ráadásul ezen kívül csak az M3-M35-ös az, ahol 2 sáv is csatlakozik be a főpályába, igaz itt csak 100-al lehet ezt megtenni. Az M5-M43-asnál Makó felől csak 1 sávra szűkítve van az M5-ösbe a becsatlakozás, szintén csak 100-al haladva. Ja ha már autópálya, és kamionok, már nem csak a 4-es autóúton rendszeres a kamionokkal előzés a belső sávban a tiltás ellenére, hanem az M31-esen, még úgy is, hogy 1 km-re már jön a 3 sávos rész, igaz az emelkedős.

radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.06 0 0 30059

Tegnap 4-M31-M3_M30-37-es útvonalon megjártam Sátoraljaújhelyt. Az M0-áson a Pécelnél a belső sávok lezárva, dilatációs szerkezetet cserélik. Az M30-as végén brutál nagy építkezés folyik, midenfelé új hidak épülnek, új csatlakozó ágakkal, az egész környék mindenesetre át lesz építve, már látni az M30-as folytatását is. Nem tudom, hogy a 3/37-es körforgót is akkor már átépítik-e, azaz egybe kötik be az egész M30-assal, ha már ekkora felfordulás van itt, mert nagyon rossz állapotban van már az a körforgó. A 37-es úton továbbra sem fogom fel, hogy Gesztelyig 2*2 sávos 110-el járható, és beleraktak 2 darab körforgalmat, és két darab lámpát is. Utána viszont Gesztelytől Szerencsig végig teljesen új aszfalt van, kivéve egy 500 m-es darabot Újharangod elágazás előtt. Nem is értem, hogy ez miért maradt ki. Maga az út koronaszélessége maradt a keskeny másodrendű főúti, amin kamion mögül kilátás nem lévén nem könnyű előzni sajnos. Szerencs átkelése után 2*2 sávos de csak 60-as, miközben a nagy semmi közepén. Utána Sátoraljaújhelyig szakaszokban újra aszfaltozva, és lényegében teljesen jó az út most már végig, élvezet rajta vezetni. 

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.07.06 0 0 30058

Az elmúlt napok tapasztalata: a néetm A3 autópálya a bajor részen több szakaszban összesen kb. 30km hosszban 80-ra táblázva úthibák miatt. Igaz, a többi rész sem sokkal jobb. Viszont legalább irtózatos mennyiségben folynak munkák az autópályán. Éjszaka viszont nagyon nehéz közlekedni, mert minden egyes pihenő, kivétel nélkül, 100% felett van töltve kamionokkal. Az, hogy kimenj egy pihenőbe mondjuk WC-re, elég komoly kihívás, mert az még a jobbik eset, ha egyszerűen egy személyautóval sem találsz üres helyet, de az is elég gyakori, hogy már kimenni sem tudsz, mert már a kihajtósávon is ott állnak a kamionok. Igaz, legalább törekednek a biztonságra, egész éjjel ég a helyzetjelző, sok esetben a vészvillogó.

A legvisszafogottabb becslések szerint csak az A3 mentén hiányzik kétezer kamionnak parkoló. Ausztriában sem sokkal jobb a helyzett, ott is tele van minden pihenőhely kamionokkal, de ott legalább az utóbbi években, egységes minta után épített ASFINAG-pihenőknek köszönhetően az már nem jellemző, hogy egészen kint az autópályán is álljanak.

NRW-ben most ért véget a tanév, az autópálya megtelt a török csordákkal, ezért a forgalom/kapacitás megfigyelések nem mérvadóak, mert az év egyik legforgalmasabb napjáról van szó, de kétségkívül bosszantó éjjel kettőkor a dugóban szó szerint állni az autópályán.

Ausztriában at A4-en a repülőtér és Ismaning között épül a 2×3 sávos kiépítés.

A németországi, helyenként káoszba forduló közlekedés után egy egészen más világ az M7, amin egy nyári szombat estén Siófoktól a horvát határig láttam talán húsz autót...

BBCápa Creative Commons License 2014.07.04 0 0 30057

Ebből a cikkből is látható az ordító különbség (1) az objektivitásra törekvő cikkíró tárgyilagos tény-ismertetése és (2) a címadó és a felvezető szöveget megíró szerkesztőcske politikai biztosi (egyúttal szenzációhajhász) hozzáállása között. Undorító, de hát ez van... ON

radio100jozsi Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30056

Pedig kezdtem már megszokni, hogy végre az M0D is járható, és nem kell attól félnem mikor kerülők dugóba, vagy egy kamionnal konfliktusba a szűk sávok miatt.

Ja ha már M0-ás, lehet ideje lesz elgondolkozni az M5-M31 között a 3*3 sávos bővítésre, mert a helyzet kezd nyári hétvégi M7-esre hasonlítani. A múlt pénteken 18 órakor annyira tele volt mindkét sáv az M5-4-es között, hogy csoda volt, ha egy-egy rövid szakaszra a 110-et elértem, de volt, hogy 80-90-el volt a vánszorgás a belső sávban. 

RIKA424 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30055
dimelo Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30054

Osztom aggályaidat.

Az a gáz, hogy a nyomvonalnak nincs jobb helye.

Illetve ha mégis, akkor hosszabb lett volna.

Előzmény: RIKA424 (30049)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30053

"se a Bertalan-hídon"

Én se. Ugyanakkor aki elég bátor hozzá (vagy vakmerő, whatever), az ott ezt szabályosan teheti, amit a szabályos max. sebesség meghatározásakor is figyelembe kell venni.

"se a Nagykörúton"

A Mars tértől a rendőrségig tényleg elég necces, a többi részen nem vészes (a Petőfi sgt-tól meg teljesen normális).

Egyébként ha már a veszélyességnél tartunk, a Nagykörúton 60-nál gyorsabban menni is az.

Előzmény: Pompiere (30052)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30052

"biciklis nincs"

Egyébként szabályosan csak az úttesten mehet, a járdára szerintem nem is lehet az előírásoknak megfelelve ráengedni.

Akkor sem mennék se a Bertalan-hídon, se a Nagykörúton az úttesten kerékpárral, ha csak ott lehetne. A napi gyakorlat is ezt mutatja, hogy a hídon mindenki a járdán teker mert ott biztonságos. Ja és én is szoktam kerékpárra is ülni, nem csak autóba.

Előzmény: ghosty9 (30045)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30051

A Bertalan-hídról azért került le régen a 70-es tábla mert mert volt egy-két súlyosabb baleset a téli időszakban. A döntéshozó - meg ahelyett, hogy ősztől tavaszig tette volna ki az 50-es táblát - inkább visszavágta minden időszakra a sebességet. A rendőröknek meg azóta kedvenc sebességmérő terepük a hely.

Előzmény: klimakiraly (30044)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30050

Már melyiket? Gyalogosként (és azért ez egy város, heló!) nem egyszerű egyiket se keresztezni. Mindkettőn van nyomógombos ÉS zöldhullámos lámpa, ami azért elég abszurd egy képződmény.

A Makkosházi - Rókusi krt.-ról volt szó. 2000 őszén a körút Kossuth L. sgt. - József A. sgt. közötti szakaszán négy helyen volt lámpa: Körtöltés u., Tesco parkoló, Bálint S. u., Csongrádi sgt.

Mindennek a gyökere azonban '98-ban indult. Akkor amikor valami "okos" döntéshozó hozzájárult ahhoz, hogy a Tescot a lakótelep közepében építsék meg. Ez ugye jelentős gyalogos és autósforgalmat generált és parkolójához kellett egy új lámpás kereszteződést építeni a Bálint S. és a Körtöltés u. között, a ki és bemenő autósforgalom ne zavarja a két előbbi utca lakóit.

2001-ben amikor a terelőszigeteket építették a körúton, akkor létesítették az újabb lámpákat. Ekkor lett kilenc a számuk. Ez aztán jelentősen visszafogta a forgalom áramlását, onnantól kezdve nem igazán lehetett haladni. Alapvető bajom azokkal a helyekkel volt-van ahol a két kereszteződés közé betettek egy újabb kereszteződést vagy gyalogátkelőt. Pl. a Tesco parkoló behajtó, Margaréta u., Penny-volt Media Markt közötti gyalogátkelő. Pl. ez utóbbit azért mert a buszról leszálló gyalogosok úgy is ott mentek volna át. (Elég érdekes okfejtés, de ezt az egyik forgalomszervezésben érdekelt szakember mondta.) Ezek a keresztezések megfelelő odafigyeléssel mind elhagyhatóak lettek volna, de a Margaréta utcai és a Pennys mindenképpen.

Pár éve aztán jött a villamospálya építés és újabb lámpák kerültek ki. A Körtöltés utcai villamosmegálló mindkét végén (!) lett gyalogos átkelő. Gondolom itt is olyan megfontolásból mint a Pennynél. Plusz az elhibázott villamosmegálló hely miatt kellett egy átkelő a Rókusi krt.-i óvoda sarkánál is. Nem is értettem, hogy minek oda megálló, amikor ott van a Kossuth L. sgt. - Vásárhelyi P. u. sarkán a kollégium előtt. Mennyivel kellett volna egy gyalogosnak többet mennie odáig mint a mostani 2-es megállóig, talán 50-100 métert. Szóval ezekkel a fejlesztésekkel szépen lassan megölték a körút forgalmát. Ma 13 közlekedési lámpa van a körút 2,5 kilométeres szakaszán.

Értem én, hogy gyalogosok, meg kerékpárosok, de azért tanúsítsunk már önmérsékletet. Igazából az autósok mellett a körút mellett élőkkel is kicsesztek mert nekik kell elviselniük a folyamatos fékezésektől, indulásoktól keletkező zajt a már egyébként is meglévő alap forgalmi zaj mellett.

Az biztos, hogy hosszú időre sikerült kialakítani ezt az állapotot.

Előzmény: ghosty9 (30043)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30049

Kevés helyen tartom indokoltnak a 3 mdFt.-/km költséget, de a Várpalota elkerülőnél biztosan indokolt.

Sőőt.

Azon se csodálkoznék ha több lenne a végösszeg.

Állj meg az Inota kéményeknél és nézz el balra.

Borzalmas, hogy hol kel majd ott építeni.

Tavak, mocsarak, sínek, meddőhányók, minden van mint a Holdon.

Előzmény: dimelo (30048)
dimelo Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30048

Várpalota már régen szenved!

Megérdemli az elkerülőt.

Akkor is, ha 2008 óta felére csökkent a teherforgalom a 8. úton

A cikkben szereplő 20 ezer jármű/ nap költői túlzás ma már,

de a 10-12 ezer is sok.

Ha nincs más műszaki megoldás, akkor is elgondolkodtató a 3 milliárd Ft/km

Előzmény: RIKA424 (30046)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.03 0 0 30047

No abbahagyom. A nagykörútra nem lehet 70 azt aláírom nem is mondtam, csak trafi szokatlan ott. Igaz statisztikám nincs de hogy nem ott áll trafi ahol sok a baleset az tuti. 3-as úton is a 110 szakaszon mértek mert ott volt felüljáró és alatta jó hüvősben állhattak. :-)

Az új hídra meg nagyon jó lenne, ennyi.

Előzmény: ghosty9 (30045)
RIKA424 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 30046
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 30045

"biciklis nincs"

Egyébként szabályosan csak az úttesten mehet, a járdára szerintem nem is lehet az előírásoknak megfelelve ráengedni.

"De a nagy körúton se szok lenni"

A Nagykörút felén is mehet a bringás egyébként, plusz ugye a buszt is ki kell engedned a megállóból, ha elindul (elsőbbsége mondjuk nincs). Meg így is bőven hangos az egész, hát még ha a teherautók is 70-nel nyomhatnák. (És azt se mondhatnánk, hogy a hat sáv a Kossuth Lajos sgt. előtt-után olyan nagyon indokolt.)

Előzmény: klimakiraly (30044)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.02 0 0 30044

Lámpa kell, de nem azért hogy ha zöld akkor totyogjunk 35-el ha sárga akkor padlógáz és átmenni a piroson, a többiek pedig beragadnak.

Na ilyent Budapesten sosem tapasztalok a harmadik körúton annyiszor amennyiszer nem tudom kikerülni. :-)

Nem utak kellenének ide 3-4 sávosak hanem ami van az dinamikusan használni. De mit várjunk mikor az új hídon 50 a megengedett tempo és a trafipax is ptt van mindennap. És szerintem ember nem emlékszik rá miért került le anno a 70-es tábla mikor még 60 volt a megengedett? Gyalogos nincs biciklis nincs óvoda iskola nincs baleset ember emlékezet óta nem volt és még is 50. Valaki beidézné a délmagyar.hu-ról a legutolsó balesetet az új hídon. De a nagy körúton se szok lenni és most rászoktak hogy a Brüsszelit radarozzák. Kaptunk is csekket páran hirtelen.

Előzmény: ghosty9 (30043)
ghosty9 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 30043

"Igaz! Teljesen tönkre vágták a rengeteg lámpával."

Már melyiket? Gyalogosként (és azért ez egy város, heló!) nem egyszerű egyiket se keresztezni. Mindkettőn van nyomógombos ÉS zöldhullámos lámpa, ami azért elég abszurd egy képződmény.

Előzmény: Pompiere (30042)
Pompiere Creative Commons License 2014.07.01 0 0 30042

A 3. körut az használhatatlan sokat segitene ha az m43 free lenne. Igaz a József Attila után még rosszabb az egy sávon így azt is kerülöm.

Igaz! Teljesen tönkre vágták a rengeteg lámpával.

Előzmény: klimakiraly (30041)
klimakiraly Creative Commons License 2014.07.01 0 0 30041

Én 2. körutat használom legtöbbet az jól járható a 2 sávon elenyésző külföldi.

A 3. körut az használhatatlan sokat segitene ha az m43 free lenne. Igaz a József Attila után még rosszabb az egy sávon így azt is kerülöm.

Szabadkai út is kerülve a 502 - 55-n.

Még szöregit kellene valahogy kiváltani ... de az csak akkor megy ha makóig vagy túl megyek akkor toll M43.

Előzmény: Pompiere (30040)
Pompiere Creative Commons License 2014.06.30 0 0 30040

Szerencsére Szeged megkapta az elkerülőket amin jobbára külföldiek járnak mert ugye fizetős. Mi továbbra is a belső utakon járunk, de forgalom sokkal emészthetőbb lett így is.

Mit jelent az emészthetőbb? :-) Nekem néha határozottan olyan érzésem van, hogy csak a kamionok tűntek el.

dimelo Creative Commons License 2014.06.30 0 0 30039

Talán tévedsz....

Forgalom alapján legfeljebb javaslat születik,

de a döntést mindig politikusok hozzák meg.

Csak így épülhet például az M3 Vásárosnaményig,

nem a forgalom alapján.

klimakiraly Creative Commons License 2014.06.30 0 0 30038
BBCápa Creative Commons License 2014.06.30 0 0 30037

Mondjuk pl. az M1 Győrt elkerülő szakasza nem díjköteles.

A megyeszékhelyek közül egyedül Szekszárd M6 és Szeged M43 elkerülői szgk-díjkötelesek. Az M60 Pécsnél ma még nem tekinthető elkerülőnek. Kíváncsi vagyok, a nyúlfarknyi továbbépítés után a "26" km-től (Pécs-kelet) szgk-díjmentesítik-e, de valszeg nem, hiszen azt már eddig is megtehették volna (a "régi 6" és az "58" Pécs belváros kikerülésével történő díjmentes összekötése érdekében).

Előzmény: rm40 (30029)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.30 0 0 30036

Talán mert eddig forgalom alapján szakemberek döntötték el az építési sorrendet?

Szerencsére Szeged megkapta az elkerülőket amin jobbára külföldiek járnak mert ugye fizetős. Mi továbbra is a belső útakon járunk, de forgalom sokkal emészthetőbb lett így is.

Előzmény: v_peti (30035)
v_peti Creative Commons License 2014.06.30 0 0 30035

Egyszerűen érhetetlen, hogy Magyarország második legnagyobb, egyértelműen kormánypárti városának miért nem épült meg már nagyon régen az elkerülője. Már a 90-es évek elején neki kellett volna állni, akkor mostanra csak elkészült volna.

Előzmény: dimelo (30032)
kamant Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30034
Előzmény: kamant (30033)
kamant Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30033
Előzmény: Jared- (30020)
dimelo Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30032

Örülök, hogy segíthettem:)

Amíg 2013. januárban át nem adták a 354 Debrecen északi elkerülőt nem volt feltűnő mozgás, de aki gyakran járt arra, tudta, használta.

Ebben az a túlzás, hogy 8 sávos a szakasz.

A 47. útról nincs még elkerülő, ahonnan a kamioncsorda a városon kívül felmehetne az M35-re,

ezért továbbra is bent haladnak át Nyíregyháza-Záhony felé. (Rövidebb is 8-10 km-rel.)

A cívis-narancs kompániát még most sem zavarja.

Előzmény: klimakiraly (30031)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30031

Egyébként az M35 4. főút-354 közötti szakaszának külső sávjai  díjmentesek.

Te jó isten ... miről maradtam már le megint. Feltünt a múlt héten mikor ott ingáztam hogy sok kamion elfordul de nem értettem miért jön a 4-esen matrica nélkül aztán meg ráfordul az M35-re. Én úgy értelmeztem a táblákról hogy fizetős ... nem mernék elkanyarodni.

Tegnap a GPS felvitt az fizetős utak elkerülése opcióval M30-ra szgk.val remélem nem jön bírság.

Szép nagy felfordulás van az M30 végénél ... ki nem tudtam nézni mi lesz abból ha elkészül. A 37-es út nagyon szép lett. (vagyis most még szép nem tudom mikor készült.

A 31-es út felújításába is bele futottam ... jó nagy ott is a felfordulás ...

Előzmény: dimelo (30030)
dimelo Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30030

Mindig vannak kivételek.

De ne érts félre, arról írtam, hogy Berettyóújfalu és derecske ingázó, munkába járó forgalma nem fog az M35-re pályadíjat fizetni.

Tapasztalat 35. út H.böszörmény-Józsa forgalma alig csökkent, csak a teherautók mentek át a pályára.

Ezen nem változtat az elkerülő díjtalanítása, ha matricát kell venni a külső pályaszakaszokra.

Egyébként az M35 4. főút-354 közötti szakaszának külső sávjai  díjmentesek.

Még az is lehet, hogy gigantomániába "hajszolják" a tervezőket és a déli elkerülőig M35 2x4 sávot rajzoltatnak?

Igaz a zsarolási potenciál nem azonos, mint 2002-2004 táján volt.

Előzmény: rm40 (30029)
rm40 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30029

Mondjuk pl. az M1 Győrt elkerülő szakasza nem díjköteles.

Előzmény: dimelo (30028)
dimelo Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30028

Hosszú vitába ne bonyolódjunk...

Ha egy megyeszékhely (2. legnagyobb magyar város) teljes elkerülése nem készül el, akkor a meglévő szakaszai is kihasználatlanok

+ ottmarad a teherforgalom a belvárosban. Lengyel példa az impozáns Lublin gyűrű...

Optimizmusod határtalan, ha 2018-as építésről írsz. Nem írnék dátumokat...

Amíg román oldalról nincs semmi, akkor kényszer sincs. illetve nem nagyobb, mint jelenleg.

De ha már akaródzik valakiknek valamit mozdítani az ügyön, akkor átgondolhatnák, hogy egyáltalán szükséges-e 2x2 sávos M35 Berettyóújfaluig?

Az agglomerációs forgalom nem akar - nem fog pályadíjat fizetni,

ergo lesz egy 5 ezres forgalmú 47. út, meg egy talán 5 ezres forgalmú 2x2 sávos autópálya?

10 éves távlatban racionális az elkerülő. (Már legalább 2007 óta szükséges is.) Repülőtér, ipari park...

De a legfontosabb: az északi 354. szakaszt 3 milliárdból megépítették, forgalma 4-5 ezer/nap.

Az ukrán kamionok mégsem kerülnek arra, vagyis maradt forgalom a Rakovszky - Kassai utcákon.

Tokajnál léptek egy durvát, például Debrecenben nem. Igaz, a célfuvar Debrecenbe jelentősebb.

Előzmény: RIKA424 (30025)
dimelo Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30027

"Ha 2018–2020 között elkészül a sztráda nyolcból 5,2 kilométeren alagútban futó új szakasza,

az elkerülő elvesztheti funkcióját, de a pilisi kistérség lakóinak még akkor is könnyebbséget jelenthet."

Szóval a remény hal meg utoljára:

2018-2020, az ennek az EU ciklusnak az utolsó évei.

Közúti forrás 300 milliárd- mindenre!

Csak az M0 szakaszhoz kellene 90-100 milliárd Ft.

Miért csodálkozol, hogy önkormányzati választások előtt ígérgetnek Pestnek, Budának, Debrecennek????

Előzmény: RIKA424 (30026)
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30026

Ez a debreceni példa:

...............Amíg nem készül el az autópálya, építsünk egy elkerülőt...........

másutt is divatos.

Most Budakalász község kér hasonlót:

http://nol.hu/belfold/penzkerdes-az-elkerulo-1470945

RIKA424 Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30025

Ha jól értem akkor ennek a debreceni Déli elkerülő útnak kb. 4 évig lesz fontos szerepe.

elkezdik most építeni, kész lesz mondjuk 2017-re.

Ok.

Akkortól a Debrecenbe nem megy be a délről jövő teherforgalom egy szelete.

Ok.

2018-ban viszont elkezdik tovább építeni az M35-t, ami valahol Berettyóújfalu körül csatlakozik/metszi a régi mezei 47-t.

Az elkészülhet kb. 2021-re.

Ok.

onnantól kezdve a teherforgalom nagyobb része azon megy és a debreceni Déli elkerülőn, helyi, lokális forgalom fog haladni.

Ok.

Tehát a Déli elkerülőn 2017-2021 között lesz erősebb teherforgalom.

Előzmény: stelar (30023)
dimelo Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30024

Világos, ugyanarról szól, amit zölddel aláhúztam.

De a baj nem ez:

Oszd meg és uralkodj...

Most Derecske a bűnbak, mert arra hivatkoznak:

- Nem lakossági észrevételek jelentettek problémát, hanem a derecskei önkormányzat.
Hiszen ha az önkormányzat kiadta volna a hozzájárulását, már idén év végén kiírható lett volna a kiviteli közbeszerzési eljárás.
Így a forrás rendelkezésre állás esetén már korábban elkezdődhetett volna az építkezés – mondta el  Loppert Dániel...

Én meg azt mondom, nincs pénz, csak kamuzás!

Előzmény: stelar (30023)
stelar Creative Commons License 2014.06.29 0 0 30023

Itt a térkép a Debrecen déli elkerülőről (értsd: M35 folytatása + bekötés a 47-es főútra): http://www.dehir.hu/debrecen/igy-kerulhetik-majd-el-debrecent-a-tobbtonnas-kamionok/2014/06/27/

Előzmény: RIKA424 (30016)
BBCápa Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30022

A teljes szakaszon - 110 kilométer/órás sebességgel - július 24-étől lehet majd közlekedni.

Előzmény: Jared- (30020)
dimelo Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30021

Lásd 30015.

Meg a közmondás: Ha rövid a karod, toldd meg egy (több kisebb) lépéssel.

Fenn kell tartani a teljesítés látszatát...

Előzmény: RIKA424 (30019)
Jared- Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30020
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30019

Az M35 továbbvezetési terveit ismerem.

De ennek a zöld izének nem sok értelmét látom.

Előzmény: dimelo (30017)
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30018
dimelo Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30017

Nagyjából erről szól...

Előzmény: RIKA424 (30016)
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.28 0 0 30016

térkép ?

Előzmény: stelar (30014)
dimelo Creative Commons License 2014.06.27 0 0 30015

Elvi hozzájárulás, ahhoz, hogy külön szakaszban megépülhessen...

Derecske-Berettyóújfalu szakasz sorsától függetlenül...

Mint legutóbb jeleztem: összesen 300 milliárd jut  nemzetközi utakra 2014-2020 között.

Az 150 km, összesen, vagy M0Ny-re az egész:(((

Ergo: talán 25-30 milliárdot "kiszorítanának" Debrecen elkerülésére.

Jó estét, harangoznak.... Mr. 20% távirányít,

amíg ott volt, nem volt neki sem fontos.

Előzmény: stelar (30014)
stelar Creative Commons License 2014.06.27 0 0 30014

Hozzájárult a debreceni közgyűlés az M35-ös sztráda tovább- és az elkerülő út megépítéséhez. Jóváhagyták a debreceni önkormányzati képviselők azt a rendezési terv módosítást, amely nélkül nem épülhetne meg az M35-ös autópálya 12,4 kilométer hosszú új szakasza, illetve az 5,3 kilométeres déli elkerülő út. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által készített terv szerint a most a 4-es főútnál véget érő M35-ös sztráda dél, délkelet felé halad majd tovább Derecskefelé. A város határában ebből ágazna le az a kétszer egysávos elkerülő, amely Debrecen és Mikepércsközött csatlakozna be a 47-es főútba. Az elkerülőn külön csomópontot kapna Szepes, így Szabó Gyula (Fidesz-KDNP) képviselő szerint ezzel megszűnne a városrész jelenlegi viszonylagos elzártsága.

Bővebben itt: http://www.haon.hu/rabolintottak-az-autopalyara/2585784

klimakiraly Creative Commons License 2014.06.26 0 0 30013
MCA-001 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 30012

Ma megkezdték a 68 –as főút és a Marcalit elkerülő út csatlakozásának építését az a város északi végén. Észak felé haladva a jobboldali sávot több száz méter hosszan lezárták és jelző lámpával szabályozzák a forgalmat.

A helyszínen érdeklődve megtudtam, egy ideiglenes elkerülő utat építenek az első ütemben. Ez azt jelenti, hogy az elkerülő út végleges nyomvonalában építenek ideiglenes burkolatot. (Megkerüli a termőföld „hegyet"- az majd a legvégén lesz visszadolgozva a rézsűkbe, hogy a fű kinőjön!)

Amikor az elkészül, akkor a most lezárt szakaszon elvégzik a szükséges munkákat, és ha kész akkor kerül sor a másik sávra. 4-6 hét biztosan kell a munkákhoz, és persze az egész időjárás függő! Úgy gondolom 10-15 perccel, több idővel kel számolnunk!

http://marcaliportal.hu/index.php/varosunk/21457-sok-tuerelemre-lesz-szueksege-a-koezlekedoknek

RIKA424 Creative Commons License 2014.06.26 0 0 30011

Két év múlva indulhat az új tivadari Tisza-híd építése

2014. 6. 25. 17:29|

Legkorábban 2016-ban indulhatnának el egy új Tisza-híd kivitelezési munkálatai a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tivadar és Kisar között - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) kommunikációs vezetője az MTI-vel szerdán.

Loppert Dániel elmondta, a tervek alapján egy 342 méter hosszú, háromnyílású acélhidat építenének a meglévő átkelő mellé. A csatlakozó úthálózat korrekciója mellett a két folyóparti településen az érintett utcák körforgalmi csomóponttal kapcsolódnának az átvezetett állami kezelésben lévő úthoz.

Hangsúlyozta, a folyami átkelő korszerűsítése vízügyi szempontból is kiemelten fontos, mivel a folyómederben és az ártéren elhelyezkedő támaszok jelentős visszaduzzasztást okoznak az árvizek levezetése során.

Az érintett folyószakasz szabályozásának, a Tivadar térségében lévő "szűkület" megszüntetésének, valamint a Tisza-híd átépítésének előkészítése az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVI) beruházásában kezdődött meg - mondta Loppert Dániel. Hozzátette, mivel a Tisza-híd állami közúthálózatot vezet át a folyón, így a fejlesztésben a NIF-nek is szerepet kell vállalnia.

Tájékoztatása szerint a beruházói feladatok megosztásáról jelenleg is zajlanak az egyeztetések a NIF Zrt.-vel, a pénzügyi forrás rendelkezésre állása esetén a kivitelezés legkorábban 2016-ban indulhatna el.

M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 30010

van itt szakértő kollega, aki elmondja, mi kerül ebbe a tervben több mint 1 milliárdba?

A munka ellenértékének becsült összege nettó 1 milliárd 340 millió forint.

Kell előzetes talajvizsgálatot csináltatni és az ilyen drága?

M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.25 0 0 30009

illetve legalább egy 2,5 kilométer hosszú, kétjáratú országos közúti alagút tervét, amely szintén rendelkezik építési engedéllyel.

hány ilyen cég lehet???

Előzmény: MCA-001 (30006)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.24 0 0 30008

Szép magyar nyelv. Felüljáróépítő vagy hídépítő. :-) Szóval cölöpöket fúrtak valaminek .. felüljáró aluljáró esetleg híd. :-)

Előzmény: stelar (30007)
stelar Creative Commons License 2014.06.24 0 0 30007

Híd Törökszentmiklósnál? A mostani 4-es elkerülő mellett? Inkább valamilyen csomópont földmunkái lesznek. És biztos, hogy nem álltak, mert sok munkagép volt és dolgoztak.

Előzmény: klimakiraly (30001)
MCA-001 Creative Commons License 2014.06.23 0 0 30006

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki az M0 autóút északi szektor 11-es számú főút és a 10-es számú főút (Budakalász és Solymár) közötti szakaszának tervezésére, valamint az építési engedély megszerzésére - a felhívás a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

http://www.origo.hu/itthon/20140623-kiirtak-az-m0-eszaki-reszenek-tervezesi-tenderet.html

cymylau Creative Commons License 2014.06.23 0 0 30005

régészkedés miatt állanak a földmunkák

Előzmény: klimakiraly (30001)
v_peti Creative Commons License 2014.06.23 0 0 30004

Bár ez most már elvileg tilos. De a gyakorlatban passzolnám...

Előzmény: v_peti (30003)
v_peti Creative Commons License 2014.06.23 0 0 30003

Még mindig jobb, mint a 82-vel menő kamiont előző 85-tel menő kamion.

Előzmény: MCA-001 (29989)
v_peti Creative Commons License 2014.06.23 0 0 30002

Tegnap-tegnapelőtt a vonatablakból láttam az M86 építkezését, Hegyfalu környékén a leendő vasúti felüljérónál. Hát mint mondjak, még igen sok munka hátra van, még csak a földmunkáknál tartanak, és nem álltak még nekik a töltés építésének.

klimakiraly Creative Commons License 2014.06.22 0 0 30001

Ha jól láttam, csak a hidak épülgetnek. Nincs ott még "semmi" föld munka. Pedig máshol nyáron földmunka télen hidépités.

Előzmény: stelar (29999)
stelar Creative Commons License 2014.06.22 0 0 30000

30000. :-)

stelar Creative Commons License 2014.06.22 0 0 29999

Sziasztok! Létezik, hogy ma Törökszentmiklós felett a 4-es elkerülő mellett az új szolnoki elkerülő (M4) földmunkáit véltem felfedezni?

klimakiraly Creative Commons License 2014.06.22 0 0 29998

Ez inkább poli-dili-be való.

Előzmény: BBCápa (29997)
BBCápa Creative Commons License 2014.06.22 0 0 29997

Mert miért?

Előzmény: klimakiraly (29996)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.21 0 0 29996

És igaza is van.

Előzmény: Fradista Utazó (29995)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.21 0 0 29995

A Scandlines komp-társaság beperelte az EU-nál a dán államot. A per tárgya a Fehmarn-szorosnál Dánia és Németország közé építendő mega-alagút. A Scandlines szerint versenykorlátozó, hogy az alagutat az állam építi, míg a kompforgalmat nem támogatja.

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.18 0 0 29994

Az A1 leverkuseni Rajna-hídján hónapok óta 60 km/h korlátozás van, és még hónapokig úgy is marad. Viszont ma éjjel kiraktak rá egy "3,5t" táblát is.

ghosty9 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 29993

"Ha feltartasz valakit engedd el."

Ha befejeztem az előzést, természetesen el fogom engedni (írtam is). Addig meg várjon, én is azt teszem, mikor ilyen helyzetbe kerülök.

(Nem OFF ez egy kicsit nagyon?)

Előzmény: klimakiraly (29981)
MCA-001 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 29992

Én csak azt várom, hogy ne minimális sebességkülönbséggel kezdjenek bele az előzésbe:)

Ha mindenki 120-al megy, én nem tolom le a többieket az útról. Megvárom míg fellazul a sor, aztán megyek tovább.

Előzmény: pirosalmabumm (29991)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.18 0 0 29991

tőled meg a tempomat 145-tel menő kap idegbajt...

mégis mit vársz? hogy miattad menjen mindenki gyorsabban a megengedettnél?

vagy hogy mindenki aki 140-nél lassabban megy az álljon be az előtte még lassabban menő mögé a külsőbe, csakhogy neked ne kelljen lemondani egy pillanatra sem a "tempomat 140"-ről?

Előzmény: MCA-001 (29989)
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 29990

Nekiállsz megelőzni 130-al, mivel az a megengedett, de ezzel fenntartod a sort

---------------

Magyarországon egy 130-al haladó jármű közúton nem tud senkit feltartani.

Vasúton igen.

Előzmény: MCA-001 (29980)
MCA-001 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29989

Én spec. tempomat 140-el szoktam menni, és idegbajt szoktam kapni a 120-al haladót 125-el előzni kezdőktől.

Előzmény: pirosalmabumm (29983)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29988

Olaszoknál meg ha lassan mész ... mondjuk városban nem autópályán.

Előzmény: radio100jozsi (29984)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29987

Én majd augusztus végén a francia morálra leszek kíváncsi, mivel 1 hétre bérelek autót, és naponta fogok autókázni főúton, autópályákon, és ott ugye elég szigorúak a sebességméréssel, állítólag tele van pakolva az autópályák, és a főutak velük.

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29986

Jól tudod.

Előzmény: radio100jozsi (29984)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29985

Igen ezt tudom, írtam a 29935-ben nemrég erről, de a képen a másik irány látható, és az üres kanyarodó sáv.

Előzmény: Fradista Utazó (29976)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29984

Ja, áés a Németeknél tudomásom szerint az autópályán azokat is büntetik, akik villognak, és szándékosan rámásznak a másik autósra.

Előzmény: ghosty9 (29979)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29983

3. nem örül mindenki, pl azok akik gyorsabban mennek mint 140...

hol a határ amivel meg  lehet előzni hogy mindenki boldog legyen?

mindenki boldog lenne, ha senki nem akarna gyorsabban menni mint a megengedett...

Előzmény: MCA-001 (29980)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29982

Pontosan így van, ahogy írtad. Indokolatlanul soha sem tartottam fel senkit, de ha a szélső sávban egymás nyakán megy 10 autó 100-al, akkor én nem fogok 130-al  haladva befékezve bevágódni a kocsisor közé, mert egy mögöttem villogós autót elengedjek, várja ki türelmesen, míg szabályosan megelőzőm a lassabb autókat.

klimakiraly Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29981

Ha feltartasz valakit engedd el. Sokkal egyszerűbb, minden szebb lenne. Nem hiszem hogy azon egyezred liter üzemanyagon mulik a költségvetés.

Kiváncsi volnák mi a legalacsonyabb trafi csekk? 146km/h?

MCA-001 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29980

Csak példaként:

Akkor te mit teszel abban az esetben, ha előtted 129-el halad egy fekete füstöt eregető csotrogány?

1. Haladsz mögötte és szívod a füstöt?

2. Nekiállsz megelőzni 130-al, mivel az a megengedett, de ezzel fenntartod a sort (te már túl vagy rajta, szívja más is a füstöt)?

3. Megelőzöd 140-el és így mindenki örül, mert túltette magát a füstölgő roncson? 

ghosty9 Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29979

"még ha fel is tartasz valakit."

Figyumá, leírta, hogy

1) 130-cal megy, ami pont a megengedett, de meg egyáltalán,

2) előz. (Itt feltételezzük ugye a megfelelő sebességkülönbséget, meg hogy ha befejezte az előzést, kimegy.)

Aki utoléri, az így járt, majd vár. Aki villog meg tol, azt valójában igen erősen meg kéne büntetni (főleg az utóbbit, mert közúti veszélyeztetés).

Előzmény: klimakiraly (29977)
mzdude Creative Commons License 2014.06.17 0 0 29978

Azon a helyen speciel lehetne egy 100-as korlátozás. (Most 130 van.)

Előzmény: Fradista Utazó (29976)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29977

Nem baj csináld csak majd lebetonozunk még egy kis termőföldet hogy annyival menj amennyivel akarsz még ha fel is tartasz valakit.

Én elszoktam engedni mindenkit pedig nem közlekedek lassan ha pályán megyek, hosz azért megyek ott ha sporolni akarok akkor a vele párhuzamos egy számjegyű úton megyek tempomat 90-el.

Előzmény: radio100jozsi (29975)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29976

Érden rendszeresen, majdnem minden délután annyira visszatorlódik a sor (Budapest felől), hogy már a kihajtó előtt a leállósávban állnak a kihajtó autók.

Előzmény: radio100jozsi (29974)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29975

Mióta probléma a levillogás? Előzök, igen, 130-al megyek, igen, akkor a kreszben nincs olyan szabály, hogy levillogásnál nekem ki kell húzódnom a lassabb kocsisor közé, és én nem is szoktam, tojok magasról az ilyenekre.

Előzmény: M tiszteletes (29966)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29974

Az utolsó 3 képen nyomát sem látom az általad felvázolt Érdre kihajtók okán a problémát. Amúgy is kihajtáskor nem a forgalmi sávban, hanem a kihajtóban kell lassítani, legalább is nekem még ezt tanították, és ezt is alkalmazom, hogy a mögöttem haladót ne kényszerítsem lassításra.

Előzmény: M tiszteletes (29963)
hbe Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29973

Láttam én is reggel. Nem tudom, mi lesz ennek az egésznek a vége, de romlott a helyzet. Év elején abban az időben, amikor én járok, a Hadrianusnál nagyon ritkán volt sor, a Pünkosfürdő lámpa torlódott vissza kb. az autómosó magasságáig átlagban. Aztán elkezdett beállni erre, hogy a Hadrianus lámpa is már torlódott, már a felújítás előtt is, aztán a felújítás miatt, most meg nem tudom, hogy mi van.

Nem tudom, mekkora lehet az az autó mennyiség, ami eddig bejött a Hadrianus-ig, és ott visszafordult, de érzésre maximum 10-20%.

Szerintem azért a Hungária felújítás is hozott ma erre forgalmat Dél- és Kelet-Pestről Észak-Budára.

Én nem tudom, mi lenne a jó megoldás, csak érintett vagyok az esetlegesen tervezett lámpa miatt. Elképzelhető, hogy összefügg, és azért tervezik a lámpát, hogy megszüntessék ezt a visszafordulósdit. Kíváncsi vagyok.

Előzmény: Lactarius Curtis (29964)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29972

ne mondd már meg mennyit fogyaszt az autónk!

110-es tempónál 4,8-4,9 körül

130 5,1

140 talán felkúszik 5,2-5,3-ra

Toyota Corolla combi D4D, 10 éves

általában Budapest-Tihany 5,1 literes fogyasztással meg van

Előzmény: pirosalmabumm (29969)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29971

Hát igen elkéne dönteni mire való az autópálya idő vagy üzemanyag sporolásra.

Én már 80%-ban az 5 főuton megyek mert a matrica + üzemanyag többletet nem tudom kitermelni egy Bp.i etapon. Persze ha nagy a meló és hárman megyünk ott már az órabérek miatt jön a megengedett+tűréshatár+trafi pontosság tempomat Újhartyánig onnan meg amennyit enged a fogalom max.

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29970

Éppen ezért én általában 120-szal megyek autópályán. Ennél nagyobb tempón akkor gondolkozom el, amikor nagyon hosszú a táv. Viszonylag sűrűn járok egy kb. Köln-Budapest távot.

1.100 km 120-szal 9:10 óra, 140-nel 7:50. A többletfogyasztásból ezen a távon kb. 16-18 euró többletköltségem van, ami általában nem éri meg, de, ha az múlik rajta, hogy 3 óra vagy 4,5 óra alvással kell másnap reggel dolgozni menni, akkor már megérheti :-)

Előzmény: pirosalmabumm (29969)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29969

igen, a legtöbben azért "sietnek" annyira mert az időnyereséget túlbecsülik, míg a fogyasztásnövekedést alul.

71-es úttól az m0-ig, az 75 km, ami 130-cal kb 34 perc, 140-nel kb 32 perc.

a fogyasztásnövekedés ekkora tempónál már nem decikben, hanem majdnem literekben mérhető +10 km/h-ás sebességnövekedésnél:

http://www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/itt_az_olcso_autozas_titka_ugyanitt_ido_kaphato-12084

hozzátenném hogy minél nagyobb a tempó, annak további egységnyi növelésével egyre kevesebb időt nyerünk, egyre nagyobb többletfogyasztással.

Tehát ha 80 helyett 90-nel mész végig, azzal még 6 percet nyersz, és csak 3 deci benzint buksz, míg 130-nél ugyanekkora sebességnövelés már csak 2 perc nyereség, és 8 deci benzin mínusz (a fogyasztási értékeket a fenti cikkből vettem).

Forint/órára lebontva:

80-nál:  94 Ft / 6 perc, azaz 15 Ft/perc

130-nál: 252 Ft / 2 perc, azaz 126 Ft/perc

ennyibe kerül (csak a többletbenzinköltség) minden megspórolt perc 10 km/h sebességnöveléssel.

Előzmény: M tiszteletes (29968)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29968

90 km-en szerintem 10 perc, de lehet rosszul számolok

tényleg nem mérv adó

most, hogy 4,8 liter vagy 5,1 liter, nem mindegy?

Előzmény: pirosalmabumm (29967)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29967

tudod mennyit nyersz egy balcsi-pest távon 130 helyett 140-nel? kb két percet...

én a külsőben szoktam végigjönni 110 körül, így lehet hogy vesztek 5-6 percet is, cserébe jó sok naftát megspórolok, és ami még fontosabb, épek maradnak az idegeim, mert nem kell a sok 180-as ledudálóval és a sok 120-szal szüttyögővel küzdeni a középső/belsőben.

Előzmény: M tiszteletes (29966)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29966

miért is?

ha 130-al mész/előzöl a belsőben levillognak

de 140-nél is, mert mindig van egy menő csávó/autó, ami 180-al akar menni

Előzmény: pirosalmabumm (29965)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29965

németországban.

vagy a versenypályán.

Előzmény: M tiszteletes (29963)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29964

Üdvözletem! Remélem aranyba fogják mártogatni a kezét annak az embergyűlölő, dilettáns, szadista brigádnak, akik megszüntették a visszafordulási lehetőséget a Hadrianus-nál. Az egy dolog, hogy az egész május 31-ig nem készült el, de most, hogy elvileg készen van, inkább kikapcsolták a lámpákat és lezárták a sávokat, de a lényeg persze az, hogy aki Szentendre felől jön, az dögöljön meg, és várjon 1 órát, miközben eddig legalább az M0-ás felhajtós nonszensz-körforgalmat kiváltva legalább vissza lehetett fordulni. Most már azt sem! A bátrabbaknak marad a dupla záróvonal, a szabálytisztelő hülyéknek (mint én) pedig az, hogy ezentúl a Pünkösdfürdői lámpáig fogok bemenni (állni) Bp-re, és ott visszafordulni (és így tett ma reggel is rengeteg 11-es útról befelé jövő), mert ezek direkt dugót akarnak csinálni a városhatáron (kívül). Már nincs suli, azaz elvileg kisebb a forgalom, ehhez képest  adugó akkora, mint szeptemberben! Érdekes, amíg bele nem kezdtek ebbe a projektbe, fél óra alatt meg tudtam tenni ugyanazat a távot a munkahelyemre, ami most egy óra! Ez volt a cél???

Előzmény: hbe (29924)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.16 0 0 29963

Bizd rank hol kozlekedunk. Ott ahol lehet haladni.

A legkulsoben ha az a gyors, elso kepen.

Vagy a kozepsoben hogy az erdre kihajtokat meglehessen elozni.

Okoska.

Nem is tudom hogy a 130-140es tempoval hol kellene haladnunk...

Előzmény: radio100jozsi (29962)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.15 0 0 29962

De te sem a szélsőben mentél, így ez pont nem jó példa...

Előzmény: M tiszteletes (29959)
v_peti Creative Commons License 2014.06.15 0 0 29961

Na ja. De az azért érdekes, hogy az eddig józan gondolkodású Németország is lesüllyed a politikai demagógia szintjére! Valahogy nem ezt vártam tőlük! :(

Előzmény: mzdude (29957)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.15 0 0 29960

és mai fotók, M5 bevezető, még mindig nem 80, csak 70, sőt 50

háttérben a Nagy Sándor felüljáró

M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.15 0 0 29959

éljen a 3 sáv

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.14 0 0 29958

Így van.

Tényleg azt kell itt megérteni, amit a feletted író is írt: ez politika, semmi köze az utakhoz alapvetően. Tudnék írni róla sokkal többet is, de teljesen offtopic volna :-)

Előzmény: BBCápa (29956)
mzdude Creative Commons License 2014.06.14 0 0 29957

Ha felfognád, hogy nem szakmai, hanem politikai síkon folyik a téma, akkor megértenéd.

Előzmény: v_peti (29953)
BBCápa Creative Commons License 2014.06.14 0 0 29956

Spekulatív alapon, kizártnak tartom, hogy ne legyen heti (vagy még inkább tíznapos) matrica. Ellenkező, tehát az utazó számára rosszabb esetben az osztrákok is 24 óra alatt veszik át a "német modellt", talán még Benelux is gondolkodóba esik...

Előzmény: Fradista Utazó (29952)
v_peti Creative Commons License 2014.06.14 0 0 29955

Kösz...

https://www.cdu.de/kontakt

Majd írok ide...

:)))

Előzmény: Fradista Utazó (29954)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.14 0 0 29954

Jó. Megadom majd a CDU e-mail címét, írd meg nekik a javaslataidat.

Előzmény: v_peti (29953)
v_peti Creative Commons License 2014.06.13 0 0 29953

Na de ez miért jó nekik? Akkor inkább csinálják azt, hogy egy közhasznú társaságot csinálnak /lehetőleg CDU-közelit :) / Ez beszedné a díjakat, és nem az államnak adná közvetlenül, hanem egy külön alapba menne, ami a korszerűsítésekkel és a fejlesztésekkel foglalkozna. És ahogy tették korábban nálunk is, ugyanúgy ott is propagálnák, hogy ebből a pénzből ennyi autópályát újítottunk fel, vagy korszerűsítettünk, vagy bővítettünk. Így a németek is szívesebben fizetnének.

Előzmény: Fradista Utazó (29952)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.13 0 0 29952

Dehogynem. Ez a lényege. Nem a bevétel a lényege, hanem, hogy megszivassák a külföldieket. Erre lett kitalálva az egész.

Előzmény: v_peti (29950)
v_peti Creative Commons License 2014.06.13 0 0 29951

Bocs, de a német, aki egész évben használja, az megvenné. Akkor őt miért is kell kártalanítani? Pont a külföldi fog szívni, ha nem lesz havidíj. Ha meg lesz, akkor a németeknek egy szavuk sem lehet, minek kellene akkor őket kártalanítani???

Előzmény: mzdude (29945)
v_peti Creative Commons License 2014.06.13 0 0 29950

Nem véletlen, hogy az egész onnét indult, hogy autópályadíj KÜLFÖLDIEKNEK, és a kormányprogram jelenleg is rögzíti, hogy a német autósokat 100%-ban kártalanítani kell.

Ez nem diszkrimináció?

Előzmény: Fradista Utazó (29946)
dimelo Creative Commons License 2014.06.13 0 0 29949

http://www.vg.hu/gazdasag/sztradat-a-megyeszekhelyeknek-429249

Ismét megszólalt a MINDENHATÓ....

Kár hogy sületlenségeket is beszél,

mert például az M4 Abony-Fegyvernek szakasz még a 2007-2013 ciklus forrásából kezdődött el (papíron) tavaly ősszel...

Mintha szó sem volna az M35-ről, de Füzesabonyig sorolta az M8-at.

Honnan lenne 250 milliárd az M44-re, saját forrásból? (Miért is kellene, ha az M43-határig ér majd?)

összesen 300 milliárd EU forrás mehet a nemzetközi útvonalakra...

Lárifári????

BBCápa Creative Commons License 2014.06.13 0 0 29948

A szlovénokat is ezért csesztették, aztán tessék, már van havi is.

Vagyis 30 euróért szedik az útvámot a horvát tengerpart nyugati nyaralóitól (meg tőlünk, ha Olaszország felé a legoptimálisabb irányba megyünk).

Ne féltsük őket: "kitalálták", hogy nem csak a naptári, hanem a matricás hét is 7, nem pedig 10 napból áll, viszont a turnusváltásokhoz 8 nap kell, azaz, irány a havi bérlet.

Ugyanez a tarifa Ausztriában a tíznapossal 8,50.

Előzmény: pirosalmabumm (29947)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.12 0 0 29947

elvileg nem lehet az eu-ban olyan hogy csak éves/féléves matrica van, pont azért mert "hátrányosan érinti" a külföldieket . A szlovénokat is ezért csesztették, aztán tessék, már van havi is.

Persze mint  tudjuk, vannak akik egyenlőbbek....

Előzmény: mzdude (29945)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.12 0 0 29946

Mondani lehet, de nincs ember, aki elhinné. Mindannyian tudjuk, hogy az autópályadíjból érkező bevételt nyugdíjemelésre fordítanák, részben a német, részben a görög nyugdíjak emelésére, az autópályák állapota meg tovább romlik.

Nem véletlen, hogy az egész onnét indult, hogy autópályadíj KÜLFÖLDIEKNEK, és a kormányprogram jelenleg is rögzíti, hogy a német autósokat 100%-ban kártalanítani kell.

Előzmény: v_peti (29941)
mzdude Creative Commons License 2014.06.12 0 0 29945

Félinformációk alapján félcsacsiság...

Onnan indult a történet, hogy miért autóznak ingyen Németországban a külföldiek, ha fordítva ez nincs így? Legyen hát díj a németeknél is. Vessünk ki tehát 100 eurót, amit a németek állampolgároknak jóváírunk/visszatérítünk.

Ez így egyszerű populista szamárság, kár bármi egyéb szempontot belelátni.

A 8 eurós havidíjjal meg nem volna baj, ha valóban lesz havidíj. Erről azonban egyelőre semmi hír. 100 eurót kifizetni egyetlen alkalomért, az viszont sok. Az egyszerű turistának is sok lesz, aki 7-10 napra megy az országba.

Előzmény: v_peti (29934)
józsi24 Creative Commons License 2014.06.12 0 0 29944
"Vagy mégiscsak van az a gonosz közúti lobbi?"

vana faxt...

van viszont gonosz vasúti lobbi, ami echte dzsipszi módjára a közúton eloskodesre van berendezkedve...
v_peti Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29943

Így érezhető volt, hogy a világ megváltozott, azaz már régen tisztában kell lenniük ezekkel a dolgokkal a németeknek.

Előzmény: v_peti (29942)
v_peti Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29942

Ők is érzik, hogy az egyesítés óta kevesebb jut a jólétre. Na meg meg kellett küzdeni a belső vándorlással is. Láttam statisztikákat, hogy X helyen harmadával csökkent a város lakossága. Az ország túlsó felén meg ca. 25 éve meg megjelent egy csomó szakképzett, németül jól beszélő ember, aki ugyanazt a melót kevesebbért is elvállalta, mint az ottlakók.

Előzmény: cymylau (29940)
v_peti Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29941

Na de akkor lehet azt mondani, hogy ebből a pénzből gatyába rázzuk a hálózatot!

Előzmény: Fradista Utazó (29939)
cymylau Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29940

én elhiszem, nekik magyarázd meg :)

Előzmény: v_peti (29938)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29939

Azért olyan rettenetesen nem lehet büszke az ország erre az autópálya-hálózatra. Maximum Kelet-Európa felől nézve néz ki jól. És ezt egyre inkább megértik a helyiek is. Többek között ezért nem akarnak autópályadíjat fizetni. Tudod, a péntek délutáni "zwanzig Kilometer Stau ... fünfzehn Kilometer stockender Verkehr" önmagában is elég bután hangzik, de, ha még fizettél is érte egy rakás pénzt, akkor még inkább.

Előzmény: cymylau (29936)
v_peti Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29938

Azért már végre a Kohl-i aranykornak. Most más idők járnak, az úthálózat minőségével is gondok vannak!

Az idők változnak, nem német privilégium már a sűrű autópályahálózat!

Előzmény: cymylau (29936)
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29937

A helyszín megközelítéséhez kell új utat építeni, vagy elég egy bekötő út ?

http://privatbankar.hu/kkv/kiderult-hova-koltozik-a-magyarorszagra-telepulo-orosz-orias-269638

cymylau Creative Commons License 2014.06.11 0 0 29936

Azért nem egyszerű, mert az autópálya-hálózat Németország büszkesége, a német emberek mentalitásához és igényéhez hozzá tartozik, hogy a saját nemzete által a késői 20-as évektől kezdve kiépített hálózatot szabadon használhassa. Ugyanebből a büszkeségből nincs sebességkorlátozás sem.

Eddig senki nem is mert hozzányúlni az autópályák szabályozásához, nekik ez most olyan, mintha Magyarországon megadóztatnánk a gulyáslevest :)

Mi lesz, ha egyszer a sebességkorlátozást is bevezetik, belegondolni is szörnyű.

radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.10 0 0 29935

Kifelé viszont az M0-Érd között nagyon kéne az a 3 sáv az M7-esen, mert ma délután is az volt, mint minden munkanap délután, hogy lent a Bem téri lámpák feltorlaszolják a sort az autópálya lehajtóig. Ez meg már hány éves gond?

Előzmény: klimakiraly (29932)
v_peti Creative Commons License 2014.06.10 0 0 29934

Szinte minden EU-országban van már autópályadíj, miért olyan tabu ezt Németországban bevezetni? Vagy mégiscsak van az a gonosz közúti lobbi? Nem lehetne azzal legyőzni az ellenzőket, hogy így több jut majd útjavításra? Na meg 100 Euro/év, az 8,4€/hó, igazán nem nagy teher.

Előzmény: Fradista Utazó (29928)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.09 0 0 29933

Sajátságos álláspont :-)

Előzmény: klimakiraly (29932)
klimakiraly Creative Commons License 2014.06.09 0 0 29932

Rémséges az a szakasz. 2 sáv bőven elég, ez a 3 ebben a formában hülyeség.

Előzmény: M tiszteletes (29931)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.09 0 0 29931

ki is mentünk, ne gondold, hogy nem :)

csak ha előzni kellett egy tényleg lassabbat, akkor váltottunk sávot

Előzmény: radio100jozsi (29930)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.09 0 0 29930

Ezért kell menni ilyenkor a szélső sávban, ott lehet akkor menni 130-al. Itt ha így működik, akkor én így megyek most már az M0-on is.

Előzmény: M tiszteletes (29929)
M tiszteletes Creative Commons License 2014.06.09 0 0 29929

Jövünk haza a Balcsiról..

Fehérvár után 3 sáv ugyebár

A külsö sáv csontüres.. szokás szerint

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.06.09 0 0 29928

Németországban is lesz autópályamatrica

100 euró körül lehet majd az éves díj. Tovább »

forrás: Index.hu

A Baloldal szerint a CSU a külföldieket terhelő autópályadíjjal közlekedéspolitika helyett a külföldieket célzó "kocsmai szintű, populista" hangulatkeltést folytat.

Bár igen távol áll tólem a Baloldal ideológiája, ebben a kérdésben speciel egyetértek velük.

BBCápa Creative Commons License 2014.06.04 0 0 29927

Egy olyan nációban, ahol 1 mrd Ft SZÉP-pénz megy vissza a munkáltatóknak a szimpla lustaság miatt??? ON.

Ha máshogy nem megy, (egyelőre) régi M0D, mini berlini fal :(((.

Előzmény: Törölt nick (29925)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 29926

Leleményes helyzetfelismerők és problémamegoldók. :)

Előzmény: Törölt nick (29925)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.03 0 0 29925

utolsó pillanatban besorolók

értsd: tolakodó genyók?

Előzmény: hbe (29924)
hbe Creative Commons License 2014.06.03 0 0 29924

Azt én értem. De az írás szerint a cél, hogy "a körforgalom áteresztő képességét kiegyenlítsék, így mérsékelni lehet a Szentendre-Budakalász felőli reggeli torlódások mértékét."

Ahogy a teszt megmutatta (tegnap reggel kevésbé, ma reggel jobban), a tervezett kiegyenlítés azt jelentené, hogy fogjuk vissza a nullást egy lámpával, hogy a nullás körforgalomba bekötésétől jobbra lévő (azaz a gyakorlatban a nullás - Békásmegyer felé menő forgalmat elengedni kényszerülő) 11-es felől többet tudjon átereszteni a körforgalom. Ez a gyakorlatban egyenértékű azzal, hogy az M0-t alárendelik a 11-esnek. Azt fogja eredményezni, hogy a nullás - Békás forgalom egy része nem hajt bele a körforgalomba, hanem jobbra elmegy Szentendre felé, majd a kalászi dupla körforgalomnál visszafordul. Illetve visszafordulna, hogyha az utolsó pillanatban besorolók nem fognák a külső sávot is a körforgalom előtt.

Előzmény: pirosalmabumm (29923)
pirosalmabumm Creative Commons License 2014.06.03 0 0 29923

át a felüljárón, majd a fordítónál vissza a híd felé, a körforgalmat kikerülve.

Pont most építenek valamit a visszafordítónál, azt lehetne úgyis hogy a visszafordulók ne akadályozzák a befele menő két sávot

Előzmény: hbe (29922)
hbe Creative Commons License 2014.06.03 0 0 29922

Vélemények ezzel kapcsolatban?

http://www.utinform.hu/hirek/rendori_forgalomiranyitas_lesz_az_m0-s_es_a_11-es_fout_csomopontjaban

A teszttel sikerült ma reggel a 2-es csomópontig visszatorlasztani a Megyeri hidat Buda felé. Én megértem, hogy Szentendre felől is fel kell jönni a nullásra, de nem lehetne lámpa helyett a körforgalom sávjait úgy alakítani, hogy a két fő irányt (11Észak - M0, M0 - 11Dél) a lehető legjobban áteressze? Nyilván az M0 - 11 Dél mindig előnyben lesz egy körforgalomban, de hogy a másik ág hátrányát úgy csökkenteni, hogy a nullásról lejövők ne szívjanak ennyire? Mert ha ez várható, mennek majd át az Árpád hídra az emberek.

BBCápa Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29921

No, ez Brrrrr...

Előzmény: gw (29920)
gw Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29920

Az bizony, egy kicsit ki akartam festeni a hozzászólást :)

Ami a pihenőket illeti: Toruńtól Strykówig csupán egyetlen van még csak megnyitva (benzinkút ott sincs), ez már viszont 140 km.

Előzmény: BBCápa (29919)
BBCápa Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29919

Előbb küldtem el, mint végigírtam volna a szöveget. Rossz gombra "támaszkodtam" (tényleg, ezeken a hozzászólásokon nem lehet korrigálni, ha pl. ilyen történik?).

Szóval, eredendően azzal akartam befejezni, hogy a kiemelt (vastag) betűkkel szedett rész viszont tényleg cikornya.

Előzmény: BBCápa (29918)
BBCápa Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29918

Az a szakasz egy botrány, volt szerencsém hozzá tegnap. Már messziről is látszik, hol kezdődik az új aszfalt, amikor ráérsz pedig úgy dobál, mint csónakot a viharos tenger. Arról nem beszélve, hogy kész sincs, a pihenők mind lezárva, a zajvédő falakon még dolgiznak, csakúgy mint a vízelvezetésen.

9 km-nyi útról (max 5-6 p) beszélünk, ahol a "mind lezárt pihenők" nyilván nem érdekesek. A zajvédő falak még tartó építése (még mindig jobb, mintha 10 év múlva, utólag raknák fel :) inkább a közvetlenül ott lakókat zavarja - bár a település másik részén pesig nyilván léptékesen csökkent az átmenő forgalom.

Előzmény: gw (29915)
RIKA424 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29917

Van bizony.

Nem is kevés.

A Pomázról induló és a 10-es útig tartó út, napközben olyan forgalmas mint budapesti főút.

Előzmény: radio100jozsi (29916)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29916

Biztos, hogy van Ürömön át a 10-es út felé forgalom így az M0 felől, legalább is abból következtetek, hogy a 10-es, Üröm lámpás csp-ban mikor legutóbb láttam csak Esztergom felé fordult a kocsisor Üröm felől, Pest felé egy autó sem fordult be a 10-ből, akik átjutottak.

Előzmény: BBCápa (29911)
gw Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29915

Nem választanám, csupán leírtam a tapasztalatomat. Hogy miért kellett ilyen rohammunkában átadni a félkész pályát, azt nem tudom, kötbér vagy választási nyomás volt-e a háttérben.

Közben halad a szlovák D1-es építese is, a Dubná Skala-Turany szakasz most éppen így áll Sucanynál (átadás év végén):

Előzmény: BBCápa (29908)
józsi24 Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29914
ezen leginkább az segítene, ha a szelleM6 und szelleM9 utelagazodasat felcsorloznek ide, ezt a xart meg levinnek oda...
Előzmény: hegyaljai2 (29909)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.01 0 0 29913

hát a gyáli patak mondjuk az M5-nél van az tény

de M1-M7 között lett volna az értelmes

tegnap megnéztem az M5 bevezető tábláit

70-es van kint, mint eddig, Nagy Sándornál 50, majd a Határ úttól megint 70

hazafelé meg a szokásos 70-es táblák

Előzmény: BBCápa (29912)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.31 0 0 29912

"A projekt keretében kétszer háromsávos és leállósávos autópályává bővül az M0-s M1 és M5 közötti szakasza..."

Az előzőhöz pedig még: "Rendőrök irányítanak az M0-s alatt"

Szégyen, hogy a szakmájukból meg tudnak élni.

Előzmény: Törölt nick (29910)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.31 0 0 29911

Gyanítom, nem. Szerintem az össz-terheléshez képest gyéren járnak a körforgalomban olyanok, akiknek a 10-es felé vagy netán még tovább van "távolabbi" dolguk. Ezt máshogy kell majd megoldani (lámpával sem fog menni).

Előzmény: hegyaljai2 (29909)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.31 0 0 29910

itt egy másik m0-ás hír

8 milliárddal többet ad az állam az M0-ra

Az eredeti támogatás 97,5 milliárd forint volt. Tovább »

forrás: Index.hu

hegyaljai2 Creative Commons License 2014.05.30 0 0 29909

http://nol.hu/gazdasag/rendorok-iranyitanak-az-m0-s-alatt-1465213

Ezen a torlódáson segítene, ha folytatódna az  M0-ás?

BBCápa Creative Commons License 2014.05.30 0 0 29908

Ez - nyilván így van - szomorú hír :(  Döglik a történelmi szomszéd tehene is...

Ettől azért függetlenül, legközelebb majd a régi utat választod? :)

Előzmény: gw (29907)
gw Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29907
Az a szakasz egy botrány, volt szerencsém hozzá tegnap. Már messziről is látszik, hol kezdődik az új aszfalt, amikor ráérsz pedig úgy dobál, mint csónakot a viharos tenger. Arról nem beszélve, hogy kész sincs, a pihenők mind lezárva, a zajvédő falakon még dolgiznak, csakúgy mint a vízelvezetésen.
Előzmény: BBCápa (29825)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29906

hoppá, most mézem a térképet, hogy ez az M5 bevezető :)

ott ha kifelé jössz a múlthéten még 70 volt kirakva

de befelé a Nagy Sándor felüljáró előtt van egy indokolatlan 50-es tábla

a köcsög rendőrök a gyalogos felüljárókról mérnek

vagy néha bebújnak a buszmegállóban a zajvédő fal mögé és hátulról támadnak...

Előzmény: cymylau (29898)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29905

arra tekerek szinte minden nap és nem láttam sehol 80-as táblát, de még 70-es se rémlik

hivatalosan 50 szerintem, de mindenki e felett megy

Balikaa Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29904

Az tipikusan a dilatáció hiánya. Az M3 legifjabb szakaszán több ilyen is előjött, még aszfaltozás elött. Ha nem jó a mikrorepesztés, vagy egyébb feszültségelvezetés az alapbetonban, előfordulhat ilyen a hőtágulás miatt.

Előzmény: Fradista Utazó (29885)
cymylau Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29903

ezt fejtsd ki egy kicsit, nyuszifül

amit írtam az az, hogy az ívsugár nem engedi meg a 130-at

meg hogy miért ne emeljék fel 130-ra az emelkedőt, ha egyszer fel lehet

mit nem enged a papír?

Előzmény: Törölt nick (29902)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29902

Viszont látod, amit írtál abból is kiderül, hogy nem az ív, hanem a papír nem enged többet. :-)

Előzmény: cymylau (29901)
cymylau Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29901

az ív nem enged többet

viszont nem értek egyet: a legundorítóbb szerintem az, ha az ív után ereszkednél le Buda felé az egyenes pályán és 100-as korlát van előtted

Előzmény: Törölt nick (29899)
cymylau Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29900

sztrítvjún még 70 van

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29899

Nem tudom jól értem, gondolom-e, tehát M6 kifelé oldalon az emelkedő 130-as lett, de azért biztos ami biztos alapon bennehagytak  a végén pártíz méter 100-as szakaszt?

Ha igen akkor maradt volna az egész úgy ahogy volt, nincs ennél undorítóbb, mikor 20 másodpercenként változik a határ.

Előzmény: radio100jozsi (29895)
cymylau Creative Commons License 2014.05.29 0 0 29898

A Nagykőrösi út is meg lett emelve 80-ra? (a cikk ábráján az látható)

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.27 0 0 29897

Ma reggel srre jartam es pont igy nezett ki a csomopont

Kozben 3 honap eltelt...

Előzmény: Törölt nick (29427)
klimakiraly Creative Commons License 2014.05.26 0 0 29896

Kicsi nagyon jól esik így. Mióta van M51 felesleges volt a (100)

radio100jozsi Creative Commons License 2014.05.26 0 0 29895
RIKA424 Creative Commons License 2014.05.26 0 0 29894

Elkezdődött a Devecser-Pápa összekötő út teljes körű, átfogó rekonstrukciója.

a Magyar Közút Nonprofit Zrt. átadta a munkaterületet a kivitelezőnek. A projekt összesen 6,1 kilométernyi szakaszt érint, a munkálatokra 990 millió forint áll rendelkezésre - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 247 kilométert érintő beruházást hajt végre az idén az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Program keretében.

Az országos programon belül Veszprém megyében több mint 8 kilométeren indulnak munkálatok, megközelítőleg 1,3 milliárd forint támogatásból.

A 8402 jelű Devecser-Pápa mellékút összesen mintegy 6,1 kilométer hosszúságban újul meg. A munkák során kialakítják, illetve helyreállítják a burkolatalapot, majd a teljes szakaszra két új aszfaltréteg kerül.

Kitisztítják az eltömődött vízelvezető árkokat és átereszeket is, valamint új forgalomtechnikai és biztonsági elemeket építenek ki. A szakaszon található két híd egyikét teljes körűen felújítják.   (MTI)

BBCápa Creative Commons License 2014.05.24 0 0 29893

Na végre :-)))

Előzmény: dimelo (29891)
v_peti Creative Commons License 2014.05.24 0 0 29892

Régi szép idők, amikor még Nyugat-Németországnak hívták. Persze a falnak le kellett dőlnie, mert ez az élet rendje, de akkor is szomorú, hogy már a nyugati rész sem a régi...

Előzmény: MCA-001 (29889)
dimelo Creative Commons License 2014.05.24 0 0 29891

http://www.gddkia.gov.pl/pl/a/15065/...icy-z-Czechami

Átadták a lengyel A1 hiányzó Mszana-híd szakaszát!

Jó utat, aki arra jár!

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.05.24 0 0 29890

Nem csak a múltban, de a jelenben is nagyon kevés pénz kerül infrastruktúrára. Hollandia többet költ közlekedési infrastruktúrára, mint Németország, holott jóval kisebb ország.

Előzmény: MCA-001 (29889)
MCA-001 Creative Commons License 2014.05.24 0 0 29889
Azért, mert az elmúlt évtizedekben az ex NDK felzárkóztatására költötték a forrásokat.
Közben a nyugati részek infrastrukturája erősen leromlott.
És nem csak a közlekedés területén.
Megy is a mutogatás, hogy miért történhetett meg ez.

Kint sem fenékig tejfel minden:)
Előzmény: v_peti (29888)
v_peti Creative Commons License 2014.05.24 0 0 29888

Na ja. De ez nemcsak 28 fok felett van így, mert csak a bitumen tud így megolvadni, ahogy említve volt. Amúgy meg Európa legerősebb gazdaságú országában ez hogy lehetséges?

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29887

Nem, mert az egybe van vasalva.

Előzmény: Törölt nick (29886)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29886

ugye az M0-ás keleti szektora nem fog így járni?

Fradista Utazó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29885

De a betonlapok meglazulnak. Ezek után részint a forgalom hatására egymásnak feszülnek (sőt, naponta sokszor egymásnak ütődnek), részint pedig elferdülnek, ami megint csak azt eredményezi, hogy naponta sok olyan ütést kap a betonlap, amire nem volt tervezve, és amit nem is kell elvileg elviselnie.

Ez a kép az A93-on készült tavaly nyáron, ugyanaz a technika, ugyanaz a régió, alapvetően ugyanaz a probléma:

És nagyjából ugyanez figyelhető meg a 29786-ban belinkelt friss, pár nappal ezelőtti képeken is az A3-on.

Előzmény: v_peti (29884)
v_peti Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29884

Az igen, de maga a beton nem!

Előzmény: klimakiraly (29883)
klimakiraly Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29883

Gondolom a repedéseket bitumennel töltik ki, az pedig betonban jól megolvad.

Előzmény: v_peti (29882)
v_peti Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29882

A beton nem bírja a hőt? Ha egyszer töredezni kezd, akkor az nemcsak 2 fok felett, hanem esőben vagy fagyban is szétázik egy idő után. Így nem értem, mi köze a hőmérséklethez a beton romlásának?

Előzmény: Fradista Utazó (29880)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29881

és 3 éve csak rohad...

gondolom akkor 85% volt, most már leamortizálódott 70%-ra

Előzmény: BBCápa (29879)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29880

Ötven évvel ezelőtt épült, betonból, felújítva se volt évtizedek óta.

Előzmény: v_peti (29878)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29879

Háát, hogy is jöhetne Kanizsa Nagylakhoz?

:-(((

Előzmény: kamant (29877)
v_peti Creative Commons License 2014.05.23 0 0 29878

Miben tér el ez az út más utaktól? Na meg 18 fok még nem az a kánikula. Jó, ez Németország, na de akkor is!

Előzmény: Fradista Utazó (29876)
kamant Creative Commons License 2014.05.22 0 0 29877
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.05.22 0 0 29876

A német A3 autópálya egyews szakaszain a nagy melegre (28 °C) tekintettel 80 km/h sebességkorlátozást kellett bevezetni, mivel jelentősen leromlott az útburkolat minsége a meleg hatására. Tavaly több alkalommal le is kellett zárni az autópályát, az idén ez eddig nem került szóba.

dimelo Creative Commons License 2014.05.21 0 0 29875

Debrecen 354. út: 1 felüljáró, 1 vadátjáró és 12 km

Nagylak: 2 km út, meg a számomra ismeretlen megoldású határcsatlakozás.

Van-e elegendő hely a megfelelő paraméterek szerinti megvalósításhoz?

Tervezői közbeszerzésről tudtok?

Engedélyes és kiviteli terv nem is készülhetne el egy év alatt az M43 átadásáig.

Kivéve, ha az ítélet hamarabb születik, mint a vádirat...

Előzmény: Törölt nick (29873)
dimelo Creative Commons License 2014.05.21 0 0 29874

Emlékszem, hogy már tárgyaltuk.

Az újdonság az: a választások után/most még kicsit előtt is,  pénzt is találtak rá.

Magyarul: tombol az önkény!

Arra van pénz, amire akarják.

Ki az a fontos ember (Nagylak egy sor ház) aki nem bír ki egy évet, ha utána nincs az elkerülőre szükség?

Példák tucatjait lehet hozni Csornától Kenderesig, ahol évtizede nincs kész megoldás.

Most Lézer kardot suhint és legalább 3 milliárdot lenyúlnak...

Előzmény: BBCápa (29872)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.21 0 0 29873

és mi a műszaki tartalom a két útépítésben?

valami csak indokolja ezt a nagyságrendi eltérést

Előzmény: dimelo (29868)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.21 0 0 29872

29- 632, 634, 638, 639, 815, 822, 825... Meg, amit még, gondolom, kihagytam.

Belefáradtam :-(((

Előzmény: dimelo (29868)
MCA-001 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 29871

szakasszat= szakaszt

:)))

Előzmény: MCA-001 (29870)
MCA-001 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 29870

Helyzetjelentés egy kisvárosi elkerülő szakasz építéséről, pár kérdéssel:

Több mint 2év alatt nem sikerül elkészíteni egy max. 10km-es szakasszat:(((

Az erdőt kivágták, ahogy láttam a tuskókat is nagyrészt kiszedték. Viszont amit ott tapasztaltam az egy komoly probléma a kivitelezőnek. Minden bizonnyal az a szakasz az egész beruházás legvizesebb területe. Laikusként úgy gondolom, sok száz tonna kő kellene az útalapba – vagy más általam nem ismert, de persze létező technológia - azért hogy egyáltalán lehessen utat építeni. Persze a terv ezt a költséget nem számolja ... tényleg nem értek hozzá, de biztosan sok millió forintról van szó.

Ismételtem felmerül bennem a felelősség kérdése. Hogy lehet az, hogy egy 4,5 milliárd forintos beruházást tervező cég, nem veszi a fáradságot a terep bejárására a tervkészítésekor? Két patak is van az adott szakaszon, nyilván csak nagyon csapadékos időben van benne víz – most például van – ott az erdő, amit nem láttak (legalább harmincéves fák!), a kiviteli tervekben nem szerepeltettek!

A költségek pedig csak nőnek ... nem csak az a jelentős plusz, ami a városon átmenő építési forgalom, többlet költsége, majd még lesz a helyreállítási költség is! Hanem az elhúzódó kivitelezés, a hanyag tervező munka miatt, a Marcalit ellátó ívó vízvezeték átvezetésének többszöri módosítása, és a ma látott szakasz útépítésre alkalmas alapjának megteremtése.

http://marcaliportal.hu/index.php/varosunk/20959-all-a-munka-az-elkeruelo-ut-eszaki-szakaszan

T-boy01 Creative Commons License 2014.05.20 0 0 29869

www.penzcentrum.hu/utazas/kezdhetnek_felni_a_magyar_autosok_ezt_tudja_az_uj_traffipax.1040445.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A 160 darab, változtatható helyű berendezés a gyorshajtók mellett felismeri majd a záróvonalon előzőket, a piroson áthajtókat, sőt azokat is, akik nem kötötték be magukat.

dimelo Creative Commons License 2014.05.20 0 0 29868

4 milliárdos fejlesztés az M43-ason  2014. május 20. kedd 10:25

Négymilliárd forintot különít el a kormány, hogy átmeneti vagy tartós jelleggel biztosítsa az M43-as autópálya és a nagylaki határátkelőhely összekapcsolását –
 jelentette ki Lázár János kedden a Csongrád megyei településen.
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ötszáz lakosú község képviselő-testületi ülésén azt mondta, a hazai forrásból megvalósuló fejlesztés célja, hogy
 az autópályán érkező forgalom elvezetése a lehető legkisebb terhet jelentse a községben élők számára.
Az M43-as autópálya Makó és Nagylak közötti szakasza a magyar oldalon 2015-re készül el, a romániai sztrádacsatlakozás kiépítése az ígéretek szerint
2016-ra várható, azonban a schengeni határ tartós fennmaradásával kell számolni – tudatta a politikus.

Azt gondolom, aki nem tervezett előre ezzel a csúszással, az szakmailag inkompetens.

Miért nem tervezték eleve ezt az elkerülőt?

Hogyan lehetne elkészíteni, ha még csak tervezésben van?

És miért van mégis szükség rá, ha 2016-tól meglesz a csatlakozás?

2 km 2x1 sávért: Kidobott 4 milliárd!!!

Debrecen elkerülő 12 km = 3 milliárd.     Mi van itt??? Meddig nyúlják még a pénzt?

v_peti Creative Commons License 2014.05.19 0 0 29867

Jó, de nemcsak MÁV Cargo van, ennek ellenére tőlünk nyugatra mégis sokkal több a kamion, pedig ott a vasutasok között sincs annyis süsü, mint itt!

Előzmény: RIKA424 (29863)
dimelo Creative Commons License 2014.05.19 0 0 29866

Azt írja a privatbankar.hu:

"Az még szakmai vita tárgyát képezi, hogy megépüljön-e a „V0”-ként emlegetett, 113 kilométer hosszúságú,

Budapestet elkerülő, nagy sebességű teherszállításra szánt teljesen új vasútvonal, amellyel az árutovábbítás sebessége – az ország átszelése – a jelenlegi 5 napról 1 napra rövidülhet."

Eddig azt szajkózták kínai pénzből épül.

De 500 milliárdot EU forrásból mégis elkölteni szándékoznak...

Zavar az erőben és zavar a zűrben...

Októberig még új hírektől lesz "lázas" Budapest...

dimelo Creative Commons License 2014.05.19 0 0 29865

http://www.vg.hu/vallalatok/uj-duna-hid-epulhet-komaromnal-427632

És még mindig csak: épülHET...

Mennyit számít ez EP kampányhajrában?

A 131. elkerülő forgalma most (még): 816 gépjármű/nap (ebből tgk: 108 db)

józsi24 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 29864
nem ertem a problémádat...

ott, ahol nem mocskos profitorientált karvalytokes kapitalistak szolgáltatnak, hanem népnemzetgazdasagi NONprofit államcsecsszopo komenyizmusba cucializalt apparátcsikok vezette közkompaniak, ott igy muxenek a dolgok...

konklúzió: ütni-vagni kell a rohatt kamionszauruszokat...
Előzmény: RIKA424 (29863)
RIKA424 Creative Commons License 2014.05.16 0 0 29863

Miért nő a kamion forgalom Európában szinte folyamatosan, immár 60 éve ?

Ezért :   http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9177382&la=130328947  

tessék elolvasni a 9034-es hozzászólást.

Feljebb egy másik olvtárs arról értekezik, hogy egyértelműen vasútra való fuvart miért kellett 30 db kamionnal elvitetnie majd 2000 km-re.

BBCápa Creative Commons License 2014.05.16 0 0 29862

S3: Gorzów Wlkp. Płd. - Międzyrzecz Płn. (15 maja)

BBCápa Creative Commons License 2014.05.11 0 0 29861

Ezen bizony nincs mit kijavítani... Amúgy pedig: http://www.bumm.sk/90733/az-ev-vegi-elnokvalasztasra-hangolnak-a-roman-vezetok.html

Na de ennyire?

Előzmény: dimelo (29860)
dimelo Creative Commons License 2014.05.11 0 0 29860

Javíts ki, ha nem jól gondolom:

Európai országban hogyan hirdethetik ki korábban a kivitelezőt,

ha még "4 hónapot szánnak a tervezésre"?

és ha 2 hónap múlva kihirdetik a az 1-2. szakasz kivitelezőit, akkor ők is "vakon" nyernek?

Kisajátítás, régészet, lőszermentesítés...

Ezekkel nem is törődött a magabiztos nyilatkozó...

Előzmény: BBCápa (29859)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.11 0 0 29859

"...A miniszter szerint a pályaépítő cégcsoportoknak 22 hónap alatt kell elvégezniük a munkát, ebből négy hónapot szánnak a tervezésre..."

A Kárpát-medence éghajlati viszonyai között milyen minőségű/tartósságú autópályát lehet másfél év alatt full megépíteni? Nem a sivatagban vagyunk (hála az Égnek). Amúgy ezek szerint a kisajátítással és a környezetvédelemmel sem bajlódnak majd túl sokat, bár eddig úgy tudtam, hogy uniós országról van szó (közig jogorvoslatok, perek, stb. :))).

Bár akár beválhat a konklúziód is: "vagy úgy lesz, vagy nem..."

Előzmény: dimelo (29858)
dimelo Creative Commons License 2014.05.11 0 0 29858

Sztráda épül Torda és Szászsebes között

2014. május 11. vasárnap 10:30

Napi Gazdaság Online   |   MTI

Májusban elkezdődik az autópálya építése az erdélyi Torda és Szászsebes között - jelentette be Tordán Dan Sova román szállításügyi miniszter. A tárcavezető Tordán írta alá az építkezések megkezdésére vonatkozó rendeletet.

A 70 kilométer hosszú autópálya a Nagylak, Arad, Temesvár, Déva, Nagyszeben városok érintésével részben már megépült dél-erdélyi autópályát köti össze a tervezett észak-erdélyi pályával, mely Nagyvárad, Kolozsvár és Marosvásárhely érintésével vezet Brassó felé.

A Mediafax hírügynökség idézte a minisztert, aki szerint a pálya hármas és négyes szakaszán május 20-án az egyes és kettes szakaszon pedig várhatóan két hónap múlva kezdődnek a munkálatok. A miniszter szerint a pályaépítő cégcsoportoknak 22 hónap alatt kell elvégezniük a munkát, ebből négy hónapot szánnak a tervezésre.

A munkálatok összköltségét 500 millió euróra becsülik, a költségek 85 százalékát az Európai Unió alapjaiból, 15 százalékát a román költségvetésből biztosítják. A fellebbezések bírósági elutasítása után immár véglegesen eldőlt, hogy a pálya 13,4 kilométeres hármas szakaszát a Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d’Acqua olasz cégek konzorciuma, a 16,3 kilométeres négyest pedig PORR Construct - PORR Bau osztrák cégcsoport építheti.

A miniszter tájékoztatása szerint a pálya egyes és kettes szakaszán bizonyos feltételek újraértékelése késlelteti egyelőre a munkálatok elkezdését.

Ez aztán a korrekt tájékoztatás: vagy úgy lesz, vagy nem...

RIKA424 Creative Commons License 2014.05.11 0 0 29857

Egy évvel a közuti forgalom megindítása UTÁN, megindult a vasuti forgalom is Vidinnél.

http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/megindult-a-vonatforgalom-kozel-ket-kilometeres-duna-hidon-vidinnel-427092

RIKA424 Creative Commons License 2014.05.10 0 0 29856
mzdude Creative Commons License 2014.05.10 0 0 29855

Mondjuk mit vártál, mikor a 61-es is két éven keresztül csinálgatták? :)

Előzmény: Törölt nick (29853)
v_peti Creative Commons License 2014.05.09 0 0 29854

Na ja, nincs olyan, mint amibe pár éve Püspökmolnáriban belefutottunk. Gázvezetéképítés vagy nem tudom micsodának az építése miatt az egész faluban felváltva a 20 és a 40 volt, ha jól rémlik, a falu meg meglehetősen hosszú, közel 4 km. :(

Előzmény: mzdude (29852)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.09 0 0 29853

Pár napja majdnem írtam erre valami ironikusat. :)

Nem voltam arra mióta kapirgálnak... Ma bassza meg 2x is megálltam, mert esküdni mertem volna, hogy defekt van. Hát nem... Pedig így ránézésre nem is látszik olyan szörnyűnek. Mindenesetre jól "becsaptatok" azt hittem végre eltakarodtak onnan, de nem! 40-es tábla erdő soksoksok végtelen kilométeren át, ahol csinálnak is valamit az a 3 hely összesen nincs 100 méter. Bekaphatják.

Előzmény: mzdude (29835)
mzdude Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29852

Bennem az a benyomás ragadt meg, hogy nem nagyon van kétértelmű helyzet. Korrekt a táblázás.

Számomra inkább probléma tudott lenni, hogy a ritkán lakott részeken - idegen helyen járva, ugye - sok dologra kellett figyelni, és mivel sokszor változott, hogy éppen mennyi az annyi, időnként elveszítettem a fonalat.

Az viszont pozitív, hogy haladáspárti az az ország. Ahol indokolt, van korlátozás, de azonnal utána fel is oldják. Nincs kint felejtett 70-es tábla, ami a világ végéig érvényben lenne, bokorban elbújt rendőrrel.

Előzmény: v_peti (29846)
RIKA424 Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29851
v_peti Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29850

Igen, csak ha már itt szóbajött az osztrák-német közlekedés, akkor rá akartam keresni hátha van valahol utalás a sebességkorlátozások kitáblázásáról. De csak ezt találtam. Viszont ezt nem árt néha feleleveníteni.

Előzmény: Pompiere (29849)
Pompiere Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29849

A cikk dátumát nézted?

Előzmény: v_peti (29848)
v_peti Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29848
v_peti Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29847

Menj ki Ausztriába, elég átmenned a határon, és meglátod! Bécsbe úgyis mész nemsokára, ha nem tévedek. Ha bevállalsz egy kis országutazást az autópálya helyett, akkor majd megtapasztalod. Inkább nekünk higgy, minthogy belefuss egy rendőrbe. Szerintem akár Bécsen belül is találkozhatsz ilyesmivel. Bár lakott területen belül a 70 pont sebességemelés, így ott nehezebb hibázni. Legfeljebb rád dudálnak, ha feleslegesen lassítasz...

Előzmény: klimakiraly (29840)
v_peti Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29846

Na de ott szintén felmerül a kérdőjel, hogy a lakott terület kezdete automatikusan 50-re mérsékli-e a 70-et, vagy marad továbbra is, vagy a lakott terület vége automatikusan feloldja-e a 70-et, vagy marad még a feloldó tábláig. Na ez az amit nem tudok. Csak azt a fontos tényt, hogy nem rakják ki mindig újra a 70-et!

Előzmény: mzdude (29838)
v_peti Creative Commons License 2014.05.08 0 0 29845

Na igen, de általában nálunk sem a mg-iak oldották fel, hanem vagy egy szilárd burkolatú út, ami egy tanya vagy major bekötőútja, vagy egy harmadrendű út, vagy egy pihenőhely.

Így a feklodásnak több jele is van.

1. rombusz vagy tiltótábla kirakva (pl. bicajjal/lovaskocsival/traktorral behajtani tilos)

2. az adott hely kereszteződés ki van táblázva (pl. Imremajor, Szépvölgyi pihenő, Kukutyin -> 2 (km).

Mindkét esetben rendes útkereszteződésről beszélünk ellentétben a vitatott mg-ig utakkal. (Ugyebár háromszög nem feltétel, mert a földút eleve alárendelt)

Lakott területen belüli korlátozás esetén - ott a 70 ugyebár magasabb, mint az alapsebesség - meg amúgyis észre lehet venni az  útkereszteződést, mert ott a földutak kevésbé jellemzőek.

alvarez Creative Commons License 2014.05.06 0 0 29844

Forrás: élőszó sörözés közben :), illetve saját tapasztalat: pl. 71-es út Bremerhafen és Bremervörde között ~ kétharmadrészt 70-es, tábla a kereszteződések negyedénél, traffipax 5 kilométerenként.

Előzmény: klimakiraly (29840)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29843

Viszonylag sokat autózom Németországban (tekintve, hogy itt élek), a kereszteződéseknél itt mindig minden irányból azonos sebességkorlátozás van kitűzve.

Az viszont sajnos teljesen reális, hogy megállsz elsőbbséget adni, és közben elfelejted, hogy volt sebességkorlátozás, elindulsz, felgyorsítasz, és belemész 100-zal a "70 áthúzva" táblába.

mzdude Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29842

Én úgy vettem észre, hogy az osztrákoknál ez kizárt. Ha olyan van ráfordulási lehetőség, ahol korlátozott szakaszra érkezel, akkor valahol jelezve van a sebességkorlát is.

Előzmény: alvarez (29839)
Jared- Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29841

magyar embernek mindenről ez jut az eszébe hogy őt tuti le akarják húzni. a hazai táblaorgiák pedig szerintem különösen zavaróak...

klimakiraly Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29840

Öszinte leszek én ezt el sem hiszem hogy lehetséges. Nekem tudni kell tábla nélkűl mennyi az annyi.

Nincs minden felhajtás után tábla?

Forrás? Igaz nem tudok németűl. :-)

alvarez Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29839

Német kollégáimnak erről más a véleménye, szerintük ez a rendszer kifejezetten a traffipaxbevételek növelésére szolgál. Esélyed sincs tudni, hogy egy útra ráfordulás után ott épp milyen sebességkorlátozás van, amíg meg nem jön a csekk. A magyar rendszer a zónatáblákkal sokkal logikusabb.

mzdude Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29838

Szerintem ez elsőre van csak így, utána megszokod és kényelmes. Kint van egy 70-es tábla. Addig mész 70-nel, míg fel nem oldják. Nem kell lesni, hogy na, ez a mezőgazdasági út most feloldja vagy sem? Mivel szépen rendben vannak tartva az utak, lesz feloldó tábla, nem úgy, mint itthon.

Előzmény: v_peti (29837)
v_peti Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29837

A gyakran váltakozó sebességhatárról meg sógorék jutnak az eszembe. 2002-ben Szombathelyről mentünk Berchtesgaden környékére.

Graztól Salzburg felé az autópálya (autóút) még csak törekedékében volt készen, így jórészt egy forgalmas főúton kellett mennünk. Ott 3 féle sebesség változott folyamatosan. 50-70-100. A 70 az alternatív, amit lakott területen belül és kívül is táblával jelölnek. A másik két sebességérték értelemszerűen a lakott területé vagy az országúté. A 70-essel az a nagy baj, hogy sógorék meglehetősen illogikus módon valószínűleg csak akkor ismétlik meg a kitűzött sebességkorlátozást, ha egy főút keresztez. Azaz nem oldják fel az útkereszteződések. Így az embernek erősen kell figyelnie, ráadásul már abban sem biztos, hogy a lakott terület vége tábla ezt felodja-e. Így a vezetés igencsak erős koncentrációt kíván.

Előzmény: v_peti (29836)
v_peti Creative Commons License 2014.05.05 0 0 29836

Kösz így már értem!

Előzmény: cymylau (29831)
mzdude Creative Commons License 2014.05.04 0 0 29835

Ideje volt. A múltkor esőben mentünk, majd az egyik nyomvályún felúszva eldöntöttük, legközelebb inkább kerülünk, de a 6-ost kihagyjuk.

Előzmény: Aladár46 (29832)
hegyaljai2 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 29834

Nyilván így még kevesebben fognak menni az M6-oson.

Előzmény: Aladár46 (29832)
gw Creative Commons License 2014.05.03 0 0 29833

Nekem elég a wloclaweki szakasz is. Tavaly ősszel még csak Tczewtől Torúnig tudtam a pályán menni (onnan akkor letértem Konin felé), a hónap végén már Gdansktól egészen Lódzig, pazar!

Jól néz ki a híd Mszanánál, végülis lehet, hogy már folyik a műszaki átvétel, aztán már csak festeni kell a sávokat és go...

http://i.minus.com/iFFaFngIi2s4t.jpg

Előzmény: BBCápa (29830)
Aladár46 Creative Commons License 2014.05.03 0 0 29832
cymylau Creative Commons License 2014.05.03 0 0 29831

Peti (bővítendő az útügyi ismereteidet): a gyöngyösi bevezető 1983 óta négy sávos, az M3 továbbépítésének már akkoriban látható felfüggesztése miatt bővítették osztott pályás úttá és egyszerre adták át az M3 Hatvan-Gyöngyös szakaszával. Akkoriban valóban igényelte a forgalom nagysága, az autópálya későbbi továbbépítése esetén pedig Gyöngyös és környékének színvonalas bekötése maradt a funkciója az autópályába (csakúgy, mint a kecskeméti 5-ös bevezető esetében).  2008-ig autóútként működött, azóta emelt sebességű főút. 

(A kiépítése egyébként közönséges főúti, a burkolat minősége is elég gatya volt legutóbb, mikor arra jártam, ezért a 110-es határ csökkentése nem alaptalan.)

Előzmény: v_peti (29808)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.03 0 0 29830

A Mszana átadását a lengyel mindentudó - legalábbis a mai napon - e hónapra jelzi. (Persze, ez már a mittudoménhányadik dátum, ezúttal viszont lehet akár a végleges is).

Előzmény: dimelo (29827)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.03 0 0 29829

Tárgykörnél maradás = konkrét ismeretanyag.

Előzmény: Törölt nick (29828)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29828

liberálbolsiskodik?

ballibsiskedik?

ezekre gondolsz?

Előzmény: BBCápa (29826)
dimelo Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29827

Ez a fontos hír!

PL A1.

Ugyan lesz még mit építeni Lódz-Czechostowa- Pyrzowice reptér között,

de a Mszana híd is lassan átadódik...

Turistaszezonban lesz nyomás a Brno- R52- A5-Bécs szakaszon!

Előzmény: BBCápa (29825)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29826

Ebbe kár belemenni. Már csak azért is, mert a magyar nyelvhasználatban van még két olyan hazai csoport, aki ugyancsak "...kodik" (pl. hazudik, áron alul vásárolna, stb.).

Nem akartam erről írni, de ez - az ide nem illő - téma lezáratlanul sem maradhatott.

AUTÓPÁLYÁKRA, UTAKRA FEL!

Előzmény: Törölt nick (29824)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29825

Gyanúm: 1. egyeztetés a felek között a közös átadhatóság időpontjáról > 2. határmenti átadás, miniszterelnökök kézfogásával, RMDSZ-szenátori jelenléttel.

Nem baj, a politikában ez benne van, csak mielőbb!

(Viszont, ha sejtésem netán valós, akkor az avatás időpontja a két fél közül a lemaradóbbikéhoz igazodik majd...)

P.s.: Tegnapelőtt ismét kiváltottak egy palacknyakat: http://www.openstreetmap.org/#map=11/52.6089/18.9500

(Amúgy, a térkép alapján legalábbis, mintha áttérnének a csomópontok kijárati számozására a km-számozás helyett /???/. Magánvéleményem szerint ez a a rendszer - pl. CRO és BiH is - egy német-majmoló marhaság.)

Előzmény: dimelo (29823)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29824

off

a magyarkodás szó is ilyen szoci/libsi találmány, ami más nyelvben meg nem található.

Előzmény: dimelo (29823)
dimelo Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29823

Na végre a szakmáról beszélünk!

Köszi!

Ezt akartam érzékeltetni a műholdképpel.

Az állapot szerint kész lehet, ha nincs "meteorbecsapódás"...

Magyarkodni, hisztizni fölösleges.

Előzmény: BBCápa (29822)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29822

Bármikor leállhat a munka (mint az A3 Berettyószéplaknál)

De ez esetben viszont - meteorbecsapódás esetét kivéve - nem fog. A jövő év első fele (én a februárt ugyan kétlem, sz'tem még egy "csúszatatás" várható) tartható lehet.

Előzmény: dimelo (29819)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29821

Tőled elnézést, RIKÁNAK pedig ajánlom a kettővel azelőttit. ON

Előzmény: Törölt nick (29816)
RIKA424 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29820

Itt, ezen a topikon ne játszunk önkéntes politikai gondolat rendőrséget.

Nem zsebdiktátor képző ez, hanem ÚTÉPÍTÉS topic.

Mindenki írja úgy a helység neveket, ahogy neki tetszik.

Előzmény: BBCápa (29814)
dimelo Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29819

Na ez az...

Csalhat a műhold kép?

Bármikor leállhat a munka (mint az A3 Berettyószéplaknál)

Előzmény: klimakiraly (29813)
dimelo Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29818

Ne legyél már ennyire érzékeny...

Meg akartam különböztetni, hogy ne értse félre senki:

Nem a Nagylak- kelet fölösleges határhoz vezető útról van szó!

Előzmény: Törölt nick (29812)
RIKA424 Creative Commons License 2014.05.02 0 0 29817

Ha egyszer ott az M3, akkor miért van akkora forgalom, hogy 2x2 sávra van szükség?

-----------------

Petike !

Tanulni, tanulni, tanulni.

NINCS akkora forgalom, hogy szükség lenne a 2x2 sávra.

VOLT akkora forgalom, hogy szükség volt a 2x2 sávra Nagyrédénél.

Amíg az M3-as (sokáig) már Gyöngyös ELŐTT kb. 8 km-el véget ért, ez a 2x2 sávos út vezette be a városba a teljes M3+3-as út forgalmát.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29816
Előzmény: BBCápa (29814)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29815
Előzmény: klimakiraly (29813)
BBCápa Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29814

Ami nekem Fiume, gondolom, neked Rijeka. Lvov (Ilyvó) is csak a legutóbbi időben kezd el vissza-lembergesedni.

Egyenlő mércével...

Előzmény: Törölt nick (29812)
klimakiraly Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29813

De a pálya nyomvonala is látszik Pécska-ig (Pecica). Nem úgy volt hogy az nem épül?

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29812

nehezedre esne Nagylakot írni?

neked gondolom Pozsony is Bratislava

dimelo Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29811

Egy-két hónapja kommenteltük az M43-A1 kapcsolatot.

Ma meglepve láttam a Google Earth 2014. 03. 09-i

fotóját:

A román oldalon épül az elkerülő út is Nadlac-keletnél.

BBCápa Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29810

Ez csupán egy olyan PC-cikk, amely egy képviselő arculatát hivatott fényezni.

Ha idehaza minden ilyesmit komolyan lehetne venni, kb. mostanra érne utolsó fázisába az M70 2*2-re bővítése. (Vö. a két /?/ évvel ezelőtti halálos balesetsorozatot követő sajtótájékoztatókkal és egyéb fogadkozásokkal).

v_peti Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29809

Minek oda 110? Aki 110-zel akar menni, az használja az M3-at!

v_peti Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29808

http://www.heol.hu/heves/kek-hirek-bulvar/csokkenhet-a-balesetveszely-a-3-as-fouton-550971

Ha egyszer ott az M3, akkor miért van akkora forgalom, hogy 2x2 sávra van szükség?

v_peti Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29807

Nem turkálok, csak mondom, hogy jó üzlet ez!

Előzmény: Törölt nick (29806)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29806

Jo magyar szokas szerint mas penztarcajaban turkalsz...

Nem mindegy neked?

Ha jo neked akkor vele mész, ha nem hát nem.

Előzmény: v_peti (29804)
v_peti Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29805

Amúgy van olyan weboldal, ahol a nemzetközi viszonylatú vonatok rendesen rajt vannak, pl. www.oebb.at

az osztrák vasút weboldala. De ott meg a tarifainfók nem feltétlenül korrektek.  

Előzmény: v_peti (29803)
v_peti Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29804

Kisbusz? Akkor miért 4 személyt vihet mindennap?

Amúgy 15000x4 az 60 000, oda-vissza 120, ha tele van. Átlag 50%-os telítettséggel napi 120 rugót keres. A benzint levonva is marad neki sok pénze.

Előzmény: Törölt nick (29801)
v_peti Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29803

Mindennek egy oldalon kellene lennie! Na de ez csak belföldre igaz! Nemzetközi viszonylatban versenyhelyzet van a repülő a busz és a vonat között, így külföldön sem biztos, hogy egy oldalon lesz mindegyik. Hacsak nem egy túrisztikai weboldal.

Előzmény: klimakiraly (29802)
klimakiraly Creative Commons License 2014.05.01 0 0 29802

Értem!

tehát Magyarországon még mindig az a trend hogy legyen mindennek külön oldala ... minisztériuma meg minden.

tehát ha felakarok ülni véletlen egy vonatra akkor nehogy tudjon egy weblap erre az egyszerű kérdésre válaszolni.

Na látjuk ezért lett nagy cég a Google. Egy kereső form az egész és működik. Itt meg Te rájöttél hogyan kell nekem meg erre akkor és ott nem volt időm. Így gyors ellett döntve hogy autó. :-)

Előzmény: v_peti (29786)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.30 0 0 29801

igen, kisbuszosnak gondolom én is

csak gondolom berakom az oldalt hátha nem ismeritek

(a kollegám/főnököm csinálja az oldalt - non profit alapon, hobby)

egy kis reklámot megérdemelnek

Előzmény: v_peti (29798)
ghosty9 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 29800

"Naponta megtesz 850 km-t?"

Novemberben beszélgettem egy ilyen transzfercégnél dolgozó sráccal (Szeged-Ferihegy), náluk a napi 1000 km egyáltalán nem extrém. Ami rosszabb, hogy mindig a kuncsaftokhoz igazodnak, így van, hogy fél napot Pesten kell tölteniük. (Viszont az autóval oda mennek közben Pesten belül, ahová akarnak. Azt mondta a srác, hogy szinte az összes új filmet látja -- de mindet egyedül. :-/ )

Egyébként a régi M0-lal Sopron kb. 4 óra Szegedtől: M0 eleje bő egy óra, M0 vége szűk egy óra, Győr (az öt lehajtó közül a negyedik vagy ötödik kell) kb. még egy, Sopron még egy. Ezek persze csak sacc-per-kábé értékek, de vagy húsz-harminc út alapján.

Előzmény: RIKA424 (29799)
RIKA424 Creative Commons License 2014.04.30 0 0 29799

Ez a "Maverick" minden nap 9,00-kor elindul szegedről Bécsbe ?

Mikor jön vissza ?

Naponta megtesz 850 km-t?

Nem semmi.

Előzmény: Törölt nick (29788)
v_peti Creative Commons License 2014.04.30 0 0 29798

Ki ez az illető, hogy minden nap megy Bécsbe? Kissé furcsa...

Ez szerintem ebből él, hogy buszost játszik.

v_peti Creative Commons License 2014.04.30 0 0 29797

Az Elvira főleg belföldre lett kifejlesztve. Külföldi útra meg nem 5 percig készülünk! Ha te majd Angliába is 5 perc alatt veszel repülőjegyet, akkor majd nem fogod érteni, hogy mitől lett ennyire drága. Inkább szennyezed a környezetedet egy csomó széndioxiddal, ahelyett, hogy rászánnál a dologra 10 percet!

Az időddel meg éppen nem spórolsz semmit sem! Ugyanis vezetés közben szinte semmi mást nem csinálhatsz. Nem ehetsz, nem olvashatsz, nem laptopozhatsz (az IC-ken helyenként, a railjeteken meg mindenhol van már laptopcsatlakozás), a mobilozást meg jobb elkerülni!

Előzmény: klimakiraly (29795)
radio100jozsi Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29796

A google ennyit hoz ki, de azért 110-es átlag végig az nagyon flott körülmények között jöhet ki, de akkor biztos lehetséges.

Előzmény: RIKA424 (29789)
klimakiraly Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29795

Igazad van biztosan. De szerintem én a programtól nem azt kérdeztem hányszor kell átszállni meg pótjegy meg mit tudom én. Egyszerű kérdés egyszerű válasz majd utána az apró betű. :-)

Szóval van aki ráér utána járni hol sporolhat, én meg az időmmel sporolok.

Aladár46 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29794

Még mindig 100, a 110 helyett.

Előzmény: cymylau (29792)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29793

Passz. Azt gondolom autout és 110?

Vagy nem?

Amugy nem tökmindegy? :-) 

Előzmény: cymylau (29792)
cymylau Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29792

Legutóbb még az M6-M7 között 100 volt, felemelték?

Előzmény: Törölt nick (29791)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29791

az M5-M7 között az M0 110-zel járható

csak az M7-M1 között kell 80-ra visszavenned

de már azt is építik...

pirosalmabumm Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29790

400 km, végig autópálya. még egy rövid pihenő is belefér.

RIKA424 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29789

Szeged belvárosából csak 3 óra 30 perc a bécsi reptér ?

Törölt nick Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29788
v_peti Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29787

elég olcsó az üzemanyag,

Na ja, tele van a hócipőm, amikor a Guinessi magasságokat meghaladó rekodárakról beszélnek, meg egy 5 Ft-os drágulást drasztikus emelésnek állítanak be!

v_peti Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29786

A nemzetközi utazást nem célszerű keverni a belföldivel, több dolgot is tehettél volna.

1. Két külön útnak tekinted a Szeged-Bp-et és a Budapest-Bécset, és külön keresel rá mindkettőre. A jegyet amúgyis külön adják ki!

2. Felhívod a 0640494949-et helyi tarifával, és megkérdezed.

3. Kellő körültekintéssel tájékozódsz, és nem Hűbelebalázs módjára.

Akkor megtaláltad volna ezt!

http://www.mavstart.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=1467fb552f11b1

29 Euró egy Bp-Bécs-Bp jegy! Autóval szerintem drágább, főleg ha osztrák matricát is venned kell!

A Szeged-Bp-et meg sima belföldi útként tekintsed!

Amúgy Bp-ről kétóránként mennek a vonatok a Keletiből!

Előzmény: klimakiraly (29780)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29785

>Nem az a gond, hogy sokan autóval utaznak vonat helyett.

Peti közismerten óriási vasútbuzi, szóval őt ilyesmivel nem fogod meggyőzni soha :-)

>Az áruszállítás minél nagyobb részét kellene vasútra terelni, az lenne a fontosabb.

Lehet, de extrém költségei lennének.

>Még a RO-LA-t is hagyták leépülni, pedig sok terhet levett az utakról.

Olyan sokat azért nem is (amikor a RoLa csúcson volt, akkor is a Balkán-Nyugat irányú tranzit kb. 3%-át vitte csak el), ráadásul egyértelműen olcsóbb új utakat építeni, mint RoLát üzemeltetni, és hozzá a szükséges vasúti infrastruktúrát fejleszteni, szóval gazdasági szempontból nem éri meg a RoLa egyetlen résztvevő számára sem.

Előzmény: cymylau (29783)
Fradista Utazó Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29784

>Mindenki olyan eszközzel utazik, amilyennel utazni AKAR.

Ez jól hangzik, de nem igaz. Az eljutási lehetőségek változása mindig kihat a módválasztásra. Nyilván nem végletesen, de akár egész jelentős mértékben is.

Előzmény: cymylau (29773)
cymylau Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29783

Én túl sarkítva fogalmaztam, te pedig túlzottan hiszel a racionálisan gondolkodó ember létében, az igazság valahol kettőnk közt van. Van egy réteg, aki soha fel nem ülne vonatra. Van egy réteg, aki szinte csak vonattal utazik (pl. ingázók, diákok, nyugdíjasok, nincs autója, stb.).

Van továbbá az a réteg, aki az alapján választ közlekedési eszközt (jellemzően hosszabb távolságú utazásnál), hogy mik az adott utazás pillanatnyi körülményei. Ezek közé tartozom én is, mondjuk, hogy ez a racionális réteg. Minkét eszköznek megvannak az előnyei. Az autó háztól-házig visz, nem kell alkalmazkodni senkihez, ott állsz meg, ahol akarsz, satöbbi. A vonat viszont sokkal kevésbé stresszes, kiszámíthatóbb az érkezés időpontja, lehet rajta dolgozni, mert viszem a laptopot, sok jó egyetemista nő utazik velem, ráadásul egy ember vonatkozásában a vonat csaknem fele annyiba kerül, mint az autó. 

De az esetek 100%-ában akkor is azzal az eszközzel utazok, amivel az adott körülmények alapján utazni akarok. Ha van autópálya, ha nincs. Ha muszáj dolgoznom út közben, vagy semmi más úti célom nincs, csak egy tárgyalás, mindenképpen vonattal fogok menni (hacsak nem sztrájkolnak éppen).

Nem az a gond, hogy sokan autóval utaznak vonat helyett. Az áruszállítás minél nagyobb részét kellene vasútra terelni, az lenne a fontosabb. Még a RO-LA-t is hagyták leépülni, pedig sok terhet levett az utakról.

Előzmény: v_peti (29778)
józsi24 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 29782
"Pénz arra van, amire adnak. A régi utak fenntartására is lenne, ha adna az állam"

pontosabban: ha NEM VENNÉ EL.

de elveszi a rohatt tetűláda, oszt elqrja baromsagokra... polo erre az 1:1-es modellvasutasdira...
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.28 0 0 29781

tudom ajánlani www.oszkar.com oldalt

Előzmény: klimakiraly (29779)
klimakiraly Creative Commons License 2014.04.28 0 0 29780

Persze hogy Én vagyok a hülye ... mobilról képtelen voltam megfejteni mit akarnak velem közölni. Most megnyitottam notebookról látom hogy van itt hasznos infó is táblázatban, meg szép szimbólumokkal amiből egyet se ismerek. Bonyolult ez nekem és elég olcsó az üzemanyag, meg gyorsabb is az autó ahogy elnézem 6 tól 11 óráig.

Előzmény: klimakiraly (29779)
klimakiraly Creative Commons License 2014.04.28 0 0 29779

Én Bécsbe akartam menni vonattal, fel az elvira.hu-ra. Ott beírtam indulás Szeged érkezés Bécs és kidobta nem kínálunk ilyent meg vagy 10 oldal rizsa. Na Én nem olvasgatok, ha erre kérdésre az elvira nem tudja a választ akkor marad az autó. :-)

Előzmény: v_peti (29778)
v_peti Creative Commons License 2014.04.28 0 0 29778

Súlyos tévedés! Az utasok egy része nem elkötelezett egy eszköz mellett. Családon belül is voltak olyan utak, amelyek először vonatra lettek tervezve, de sajnos később mégsem azzal lettek megvalósítva.

X ismerősömmel kétszer is együtt utaztam vonattal, akkor valahogy jónak itélte az elfogadható sebességű vasutas kapcsolatot, de későbbi találkozásomkor már autóval ment, és azt mondta, hogy mennyivel jobb így, holott nem volt azért annyira sok előnye.

Szóval ne higgy a szilárd elkötelezettségben!Vannak vasútmániások és autób*zik is, és olyanok is, akiknek tényleg szükséges az autó, vagy éppen nem éri meg nekik, mert olcsón vonatozhatnak, de egy jelentős réteg utazása a körülményektől függ. Miskolc felé pl. kimutathatóan esett a vasúti utasok száma, az autópálya elkészültekor. Szerencsére Szeged felé nem annyira durva utasveszteség, igaz, ott van közben egy nagyváros, Kecskemét, és pár kisközepes; míg Miskolc felé nincs igazi nagyváros útközben, mert Eger sajnos kiesik a fővonalból.

Másik ismerősöm meg Miskolcra akart elmenni Szombathelyről vonattal másodmagával, és csak akkor döntött az autó mellett, amikor kiderült, hogy vonattal ez jóval drágább lenne.

Aladár46 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29777

Köszi a sok képet! Megosztottam az SSC-n is. :)

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=113553435&postcount=4452

Előzmény: klimakiraly (29775)
klimakiraly Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29776
Előzmény: klimakiraly (29775)
klimakiraly Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29775

Egy kis útépítés M43 Makó - Országhatár képekben. Kommentálni még nem volt kedvem a képeket. Nem emlékszem már hogyan lehet térképre rakni. Makótól haladtam az Országhatár felé.

Az autópályánál olyan mintha ideiglenes átkelés lenne, és a túl oldalt is van egy nagy földkupac.

És Csanádpalotánál a Dózsa sor is eléri a határt d a túl oldalt itt nem sok mozgás van.

Ja és van ahol a híd alapja még ki sincs fúrva, van ahol már le van fújva bitumennel a beton. Csak hídépítők nyomták az ipart Vasárnap.

dimelo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29774

Ne siesd el az értelmezést...

30 km-t kellene építeni.

Nem 30-cal lesz rövidebb...

De még az M7-710 csp. sem alakul...

Előzmény: v_peti (29762)
cymylau Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29773

Sokan csak azért tömegközlekednek, mert dugó van, ha csökken a dugó, akkor többen fognak autóba ülni!

Álomvilágban élsz, Peti.

Mindenki olyan eszközzel utazik, amilyennel utazni AKAR. Ha két órán át ül a dugóban, akkor is autóval megy, aki azzal tervezte. Legfeljebb keres menekülő útvonalakat, de autóval fog menni. Aki meg vonattal tervezte az utazást, az akkor is azzal fog, ha közben pályaépítés miatt a vonat fél órát késni fog. Ez egy leányálom, hogy ha nem építünk több utat, akkor majd vonattal utaznak az emberek. Aki autózni akar, az autózni fog, akármilyen jó is a vasúti menetrend és az átszállási kapcsolat. Az utaknak és a vasutaknak is megvan a maga célcsoportja, aki azokat használja, ezért  mindkettő fejlesztése fontos.

Attól ne félj, hogy nem jut pénz az új utak fenntartására. Pénz arra van, amire adnak. A régi utak fenntartására is lenne, ha adna az állam.

Előzmény: v_peti (29769)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29772

Na ez nagy baj, hogy tragikusan alacsony a vasút részaránya! :(

Előzmény: RIKA424 (29771)
RIKA424 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29771

Miért kellene M16-ot kapnia?

A 16-os az a vasút, azt meg villamosítják nemsokára!

-----------

Petike !

Ne keverd !

Az egyik út, a másik vasút.

Bármilyen számot adhatnak annak az útnak.

más

A Szombathely-Csorna viszonylatban - szerintem - a vasút részaránya:

- személyforgalomban kb. 5-9% körül lehet,

- teherforgalomban 2-5% körül.

Tehát az, hogy villamosítják, az a vasút belügye (vontatási nem váltás) attól még részaránya nem,  vagy alig fog változni.

Előzmény: v_peti (29765)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29770

Miben? Pár napja volt arról szó, hogy egyes utak úgy lettek harmadrendűből másodrendűek, hogy egyszerűen kicserélték a számozásukat. Akkor egy vadonatúj építésű autóút miért nem autóút? Ha meghosszabbítják Csornáig, akkor mitől válik azzá hirtelen?

Előzmény: RIKA424 (29768)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29769

. A túlzott kapacitás meg újabb forgalmat fog vonzani!

Na ezt azért nem értem. nem inkább oszlani fog a forgalom, mert több felé mehet???

Sokan csak azért tömegközlekednek, mert dugó van, ha csökken a dugó, akkor többen fognak autóba ülni! Így az új szakaszok is bedugulnak egy idő után. Persze lehetne szellempályák, de a szűk keresztmetszet Fehérvár és az M0 között van, akkor meg máshol nincs sok értelme túlzottan fejleszteni, mert a dugó nem fog megszűnni.

Előzmény: Törölt nick (29767)
RIKA424 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29768

A Vát-Hegyfalu szakaszon is levették az M-betűt, de nem tudom, hogy miért.

--------

Talán azért, mert - egyelőre - NEM teljesíti a betűhöz tartozó követelményeket.

Előzmény: v_peti (29761)
Törölt nick Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29767

Minek annyi új út, amikor a jelenlegit sem tudják karbantartani?

ja-ja, ezt én se értem. vagy is értem.

többet lehet ellopni belőle tervezés/építés címén...

. A túlzott kapacitás meg újabb forgalmat fog vonzani!

Na ezt azért nem értem. nem inkább oszlani fog a forgalom, mert több felé mehet???

Kecskeméttől - Soltig az 52-est fejleszteném

Solttól - Dunavecséig az 51-est

ott bekötni az M8-ba

de hogy onnan merre vinném Lepsényig, hogy rövid is legyen, meg régi meglévő utat is fejlesszünk, azt már nem tom

talán egy új út Mezőfalva alatt, Sárbogárd felett érné el a 63-ast, Dég felett a 64-est

onnantól meg a 64-est felhasználva irány Lepsény, Enyingnél egy elkerülő, ami már nem menne vissza a régi 64-es nyomvonalába

hanem Lepsény alatt megcélozná az 710-est...

na hogy ilyenkor hogyan is kellene átnevezni az utakat azt nem tudom....

Előzmény: v_peti (29766)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29766

Luxus a nyári forgalomra tervezni. A túlzott kapacitás meg újabb forgalmat fog vonzani! Két hónapig zsúfoltság, és 10 hónapig üresség lenne.

Bár valahol le kell vinni átlósan az M8-at Donauneustadt felé, de jobb lenne, ha ehhez a jelenlegi utakból minél többet használnának fel. Minek annyi új út, amikor a jelenlegit sem tudják karbantartani?

Előzmény: BBCápa (29764)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29765

Miért kellene M16-ot kapnia? A 16-os az a vasút, azt meg villamosítják nemsokára!

Előzmény: BBCápa (29763)
BBCápa Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29764

Szerintem az urak - Veled együtt - pontosan ismerik az (általuk vélhetően ténylegesen is bejárt) útvonalakat és a távolságokat is.

Amellett netán elfogadják azt is, hogy - lévén egy sűrűn járt körzetről  szó - (főleg a nyári szezonban) simán indokolt a  két alternatív útvonal, akár egyszerre történő bővítése.

Előzmény: v_peti (29762)
BBCápa Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29763

"...de az autóúttá való átépítés teszi M8-cá az utat."

"Sík" téves megjegyzés;((( Bocs, de bukni is szoktak ilyesmiért.

(A Vát-Hegyfalu szakaszon is levették az M-betűt, de nem tudom, hogy miért.)

Nekem egyelőre mindegy is. Addig viszont nem nyughatom, amíg a Győr-Szombathely majdani gyorsforgalmi szakasz - en bloc - nem kap egy virtigli M16 jelzést. (Bár nincs komoly ráhatásom...)

Előzmény: v_peti (29761)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29762

Annál feltünőbb, hogy a főúti kapacitás bővítés mellett is új M8 nyomvonalról ábrándoznak...

Ennek mi értelme van? Nem lenne elég a Veszprém-Balatonfűzfő út mellé egy új gyorsforgalmi út, amikor ott a 8-as és a közlben az M7-es.

Na meg hogy a fenébe lehet nyerni 30 km-t?

Veszprém-Bp a 8-ason 111 km (Fehérvártól M7), míg az M7-esen 122 (Aligától M7).

Na most itt hogy nyersz 30 km-t? Féreglyukon át?

Előzmény: dimelo (29760)
v_peti Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29761

Tudom, de az autóúttá való átépítés teszi M8-cá az utat. Akkor meg miért nem lehet ott mellette az az M-betű? (A Vát-Hegyfalu szakaszon is levették az M-betűt, de nem tudom, hogy miért.)

Előzmény: Aladár46 (29759)
dimelo Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29760

Fontos, mert így pontos!

Annál feltünőbb, hogy a főúti kapacitás bővítés mellett is új M8 nyomvonalról ábrándoznak...

De az érzékelhető, hogy a távoli homályba vész az M7-től északra lévő (710) és onnan nyugat felé vezető M8 nyomvonal megvalósulása...

Pedig ezzel a 30 km-rel nagyot csökkenne az éppen most bővítendő 8. út szakasz forgalma.

Várpalota elkerülő sürgős...

A prioritási sorrendet titkos kezek alakítják...

Előzmény: Aladár46 (29759)
Aladár46 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29759

Ez nem az M8, csak a 8-as főút...

Előzmény: v_peti (29757)
Aladár46 Creative Commons License 2014.04.27 0 0 29758

Ha jól tudom, akkor az M10 az ürömi körforgótól indulna, addig meg ott lesz az új elkerülő út, meg a Bécsi út + felújított Aranyvölgy utca. Ez 2x1 meg 2x1 sáv = 2x2 sáv. :)

Előzmény: radio100jozsi (29756)
v_peti Creative Commons License 2014.04.26 0 0 29757

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!