Bár gőzöm sincs, hogy más, modernebb (frissebb kiadású) gépek halkabbak-e, de minket nem zavart még fel sosem (igaz ritkán csinálok előre készített kenyeret), pedig nincs is ajtó a konyhánkon...
Ezeket az elvárásokat minden gép tudja. 1 v. 2 lapát? Volt már nekünk mindegyik és a kenyerük is jó volt. A 2 lapátos fekvő, más a kenyér formája, de ez nem indok. Tán valamivel nagyobbat süt, bár én ugyanazt az adagot keverem benne, mint az egylapátosban anno, de talán kicsit nagyobb kenyér lesz belőle. Tán a 2 lapát jobban kever/dagaszt. Viszont a 2 lapátot kivenni a megsült kenyérből jóval nehezebb, mint az egyet. Egyébként ezek nem hangosak, mi nem is nagyon figyelünk rá, reggel sem hallani azt a pár perc keverést. A kelésnek meg nincs hangja. Alul rengeteget írtunk a szempontokról, érdemes lelapozni pár 100 hozzászólást. Én nem tudnék dönteni, simán vennék újra akár egylapátost is, pedgi most kettes van, igaz az egyik lapát már nem játszik, mert kijárta a tengelyt és így körbeforog, nincs bent, de egy lapát is megkever (az elején kell neki segíteni, hogy szedjen fel minden anyagot). Ez a bifinett típus, lidl, ilyent ne vegyél, ez a lapátrögzítés konstrukciós hiba. Meg kell nézni, a tengelyre hogyan rögzítődik a lapát, nem tudja-e könnyen elnyírni a hornyot, mert akkor kakukk, mint a miénk.
Szeretnénk kenyérsütő gépet venni, de elég tanácstalanok vagyok. Olvasgattam a fórumot meg a mindenapi kenyerünket is, de nem igazán tudom, hogy milyen kenyérsütőt kellene venni. Több helyen írják, hogy 2 lapátosat érdemes, mert abban nagyobb kenyeret is lehet sütni.
Ketten vagyunk a családban, tehát normális esetben nem szeretnénk kilós kenyereket sütögetni, mert csak ránk száradna ahelyett, hogy mindig friss kenyeret ennénk. De persze ha van olyan sütő belátható áron ami tud kicsit is meg nagyot is, akkor jó lenne, mert ha pl. vendég jön, akkor jó lenne a nagyobb kenyér is.
Ami még fontos lenne, hogy tudjon csak dagasztani is (pizzatészta, meg esetleg ha ki akarjuk próbálni idővel a sütőben sütést is.).
Illetve jó lenne ha relatíve halk lenne, hogy a reggeli friss kenyér ne csak álom maradjon.
Ha esetleg tudnátok ezeknek a paramétereknek megfelelő kenyérsütőgépet javasolni, azt nagyon megköszönném.
Nos még nem sikerült eltalálnom a megfelelő arányokat. A 12 gr élesztővel nagyon lapos lett. A tésztáját sem tudtam igazán jól beállítani, mert olyan lesz az esetek többségében, mint egy ragacsos szivacs. Holnap beszerzek lisztet, élesztőt, és asszem kipróbálom a 3-as progit, mert idáig az egyesen ment. A kollégám is süt kenyeret, ő most jól eltalálta az alábbi módon:
Igen, igaz, majd kiderül, a lényeg, hogy jó legyen a kenyérkéje:-) Ez persze még múlhat ám a liszten is ... manapság már minden (és annak ellenkezője) is simán megtörténhet:-) De tényleg...
Annakidején a kenyérsütőben 540 gr liszthez 14 gr élesztőt használtam, s kiválóan működött. Azért gondoltam, hogy az általa megadott lisztmennyiséghez elég a 25 gr fele.
De ki kell tapasztalnia, lehet, hogy a Te verziód lesz használhatóbb.
Ahogy a számokat elnézem, lehet, hogy inkább az eddigi mennyiséget (25 g) harmadolni kellett volna és 2/3-adot felhasználni a kenyérbe... vagyis kb. 17-18 g élesztőt? A fele, vagyis a 12 g lehet, hogy már kevés lesz annyi liszthez+vízhez. Szerencsére, a pontos mennyiség, mivel 10 g-os jelölések vannak az élesztő külső csomagolásán, tök egyszerűen kimérhető, még mérleg nélkül is. De majd úgyis meglátod:-)
Ehhez a súlyú kenyérhez az én gépem (Hausmeister HM-1300) használatijában ez szerepel:
260 ml víz + 460 g liszt + 2 kisk só + 2 evők cukor/méz + 3 ek olaj/vaj + 2 kisk porélesztő
A kanál a géphez kapott müa. adagolókanál két oldalán lévő kis- ill. nagyméretű kanalat jelenti. Nem szükséges megbontani a cukrot, mehetnek ugyanabba a mélyedésbe, a lényeg, hogy a só és az élesztő legyen átellenes sarokban, de semmiképpen sem közel egymáshoz:-)
A recept, amit leírtál a géped használatijában szerepel, vagy a netről van?
Én pl., ha friss élesztőt használok, akkor a 2 fontos kenyérhez (310 ml víz +560 gr liszt) szoktam egy 50 gr-os kocka-élesztő felét, vagyis kb. 25 gr-os felfuttatni, vagy belemorzsolni (ez utóbbit ritkán), szóval - ahogy Marika is írta - szerintem is sok az élesztő.
Szerintem a két keverőlapátosban jobban eloszlik a tészta, ill. a két lapát jobban át tudja keverni a nagyobb kenyeret, mint az egy lapát. Persze, ha gyakran szeretnél csak fél kilósat sütni (ami nagy család esetében tök felesleges, hiszen sec-perc alatt elfogy), akkor az 1 lapátos is elég. Ha kevés a tészta az üstben, akkor a két lapát csak szerencsétlenkedik vele... pl. az 1,3-asnál egy bizonyos súly (azt hiszem 0,75 kg) alatt nem is ad receptet, ergo nem is igen ajánlja, persze attól még lehet, de ....
Na ezt jól elmagyaráztam, remélem azért érted:-)))
Igazán nincs mit, igen, jobb lenne a két lapáttal rendelkező, mert ebben nagyobb súlyú kenyér süthető.
A Hauser-ről sokat nem tudok, de az tény, hogy kapható hozzá lapát és üst is, na jó ne számítsunk már a vásárlás előtt arra, hogy ezek bármelyikére is szükséged lesz valaha, de ha van hozzá alkatrész, az azt jelenti, hogy a gyártása folyamatos, a szervizelése megoldott.
Köszi! Nos megnéztem, elolvastam mind. A helyzet az, hogy hatan vagyun. Tehát ekkor mindenképp nagyobb, azaz a 2 keverőlapátost kell vennem. igaz? A Hauser BM 800 -ról kinek mi a véleménye?
Szia! Légy szíves olvasd el ezeket a korábbi hozzászólásaimat:
1668, 1663, 1653, 1652, 1650, 1624
Ezekben adtam meg linkeket, ahol több gépről is van infó, fotó, ár, némelyiknél még vásárlói vélemény is, ill. leírtam azt is, hogy mire kell nagyon figyelni a vásárláskor stb.stb. Ha valamiben elakadnál, csak írj és igyekszem segíteni!
Nekem két lapátos Hausmeisterem van ....... és hát, ami azt illeti "nagyon jóban vagyunk egymással" :-)
Nem mellesleg, sajnos most a Te példádon keresztül is beigazolódott, amit nagyon gyakran emlegetünk, mármint, hogy a kenyérsütőgép vásárlásakor fontos ellenőrizni:
1./ magyar nyelvű használatija legyen
2./ jól záródik-e a fedele
3./ minden alkatrész (pl. keverőlapátok, mérőedények stb.) benne van-e a csomagban
Szia! Megérne szerintem egy telefont... minden termékhez köteles a forgalmazó használati utasítást adni (fogyasztóvédelem mit szólna hozzá vajon?!), kérd meg őket, hogy akár e-mailben is, de küldjék át, mert tudomásod szerint magyar nyelvű használati nélkül nem is lehetne forgalmazni.... óvatosan és finoman kedvesen, célozva arra, hogy ez biztosan csak véletlen.
Sajnos csak angol nyelvűt találtam én is a neten, ráadásul túl nagy az anyag, így hiába próbáltam Neked a google-val lefordíttatni:-( De hátha ez is segít valamicskét.
Nemrég vettünk anyukámnak ajándékba egy Tesco BMS1-es típusú kenyérsütő gépet, ám a dobozból sajnos kimaradt a használati utasítás. Végigböngésztem a netet is érte, de még angol nyelvű útmutatót sem találtam. Ha esetleg valakinek ilyen gépe van és van hozzá használati utasítása, megtenné, hogy beszkenneli és felteszi (mondjuk) a Diplodocs.com-ra? Köszönöm előre is a segítséget.
Most, hogy Firmitudoval kölcsönösen megdícsérgettük egymást:-), próbálok válaszolni, van olyan is, amire nem tudom a választ, ráadásul ez az első és ezidáig egyetlen gépem, szóval tapasztalatom csak a két lapáttal rendelkező Hausmeisteremmel kapcsolatban van. Mostanság nem voltam, remélem azért a válasz még "időben" érkezik:-)
Tehát:
1./ minek elmosni mosogatógépben az üstöt... nem kell, elég - miután kiborítottad a kenyeret - kitörölni egy papírkéztörlővel, amit esetleg, ha muszáj, kicsit benedvesítel (ez olyan, mint pl. a goffri-sütő, azt sem kell mosni, csak egy szalvétával stb. kitörölni), a forgótengelyt szoktam csak inkább egy nedves papírtörlővel körbe-körbe "tekergetni", hogy a maradék rátapadt élesztő, vagy ilyesmi tuti lejöjjön. A lapátocskákat simán elmosom, saját technikám, hogy a közepén a lyukat pedig egy fültisztítópálcikával kitörölöm... kb. ennyi bőven elég, tök felesleges és még lehet, hogy káros is a bevonat szempontjából az ettől "komolyabb" tisztogatás;
2./ a tető záródása azért fontos, hogy ne legyen a kenyér "huzatban", ne essen össze ettől... ilyesmi, van olyan gép, aminek jól záródik a teteje, most direkt megnéztem, az enyém is ilyen:-), de tényleg;
3./ ha kisebb kenyeret szeretnél inkább sütni, mert nem nagy a család, van időd és kedved is inkább gyakran sütni, hogy mindig friss legyen (bár az itthon sütött kenyér egy jó kis zacsiban sokáig friss marad, feltéve, ha még nem fogy el, mielőtt egyáltalán ideje lenne kiszáradni), akkor inkább vegyél egy karos sütőt, olyat, amiben a max. süthető kenyér kevesebb, ott ugyanis a minimálisan süthető kenyér is kisebb ...;
3./ a két tálcásat csak a neten tanulmányoztam... amúgy is túl drága, ezt passzolom;
4./ a beizzad-e kérdést nem értem, a melegentartás funkció csak olyan, mint pl. a teafőzőnél (vagy mint a tévénél a készenléti funkció), nem hagyja olyan gyorsan kihűlni a teát, ha valami miatt nem tudod azonnal kikapcsolni, beízesíteni, meginni... nem süti tovább, vagy ilyesmi, általában ki szoktam venni, amikor lejár a program, vagy úgy időzítem, ha reggelre kell, hogy akkor vegyem ki, de volt már olyan, hogy elfelejtettem (nem is hallottam a jelet) és a számláló már kb. fél órája leállt, a kenyér elkészült, de a melegentartó miatt nem lett hideg a kenyér, igaz nem is párásodott be, nem "izzadt" be...;
5./ a lekvár készítés az éppen erre jó, konkrétan lekvárt tudsz benne készíteni, méghozzá nagyon finomat, mindenféle tartósítószer stb. nélkül, nekem ez túl macerás (vagy túl lusta vagyok hozzá, így is mondhatjuk), már ami az utólagos tisztogatást illeti, bár egyszer - még az elején - kipróbáltuk, csak hogy lássuk, hogy milyen... nagyon forró, nagyon időben kell tisztítani, nagyon nem akarok lekvárt főzni, inkább megveszem a biolekvárt a boltban, vagy a biovásárban:-) Valószínűleg azért, mert nálam a lustaság = fél egészség:-)