Keresés

Részletes keresés

neomedia Creative Commons License 2008.07.09 0 0 809
Dual band-es a mobil halozat, ugye ?
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.09 0 0 808
Haho, tenyleg "az" edgarleo (akibol csak egy van), valoban eltuntel egy idore. Ez az azsianet tovabbra is mindennek hasznat veszi, ami Azsiaval kapcsolatos (szerintem ezt a linket a cenzurazott is, mert nincs benne semmi olyan, amiert megbuntetne oket az Internet Police Kinaban, vagy ne tetszene a site fenntartoinak). Odatuzzuk a linkedet a tobbi melle :-)
edgarleo Creative Commons License 2008.07.08 0 0 807

Haliho!

Picit eltűntem, mert a hongkongi túrám még mindig alakulóban van, de közben csináltam egy kis slideshow videót Yokohamáról.

Tudom, hogy Japán, meg hogy egy picit off, de talán valamelyik "ázsianet" oldal is hasznát veszi.:)))

Enjoy!

 

http://www.youtube.com/watch?v=yxvPNJrGS0o 

 

tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.08 0 0 806
Hat igen, elkell a reklam az azsia.net-nek, mert a hirek es hozzaszolasok minosegebol latszik, melyik retegnek keszult. Lasd konyvelos viccem alabb, sok szep adat, csak a lenyeg hianyzik mogule: Kinaban host-olt, Kinaban elo magyar altal... es aki ismeri a sajtotorvenyeket abban az orszagban, az pontosan tudja, hogy (on)cenzurazott site lehet csak ott. Erre persze nem ter ki a kedves reklamozo, csak hajtogatja, hogy azert mar eddig is eleg sokan besetaltak a csapdaba. Igaz, az IQ piramis normal eloszlasi gorbe szerint harang alaku, es valoban tobben vannak a harang aljan, mint a tetejen. Mennyiseg-minoseg trade-off, ezt mondtam en is.

De koszonom en is a reklamot, mert egy ilyen hozzaszolas utan IQ 120 folott az emberek megnezik, na mi van a kicsi, kesobb indult, de szolasszabad azsianeten, az IQ 120 alattiakat pedig nem zavarja, hogy az azsia.net-en ott ul argus szemekkel egy-ket betoji cenzor, aki felti a kis kinai vizumat, es szepen torolget minden id-t es hozzaszolast, aki es ami rola, a site-jarol, vagy Kinarol barmilyen kritikus hangnemut mer irni. De ki lehet probalni: tessek ott egy id-t regisztralni, es leirni a valosagot (a valos helyzetet Kinaban, nem azt az idillit, amit ott lefestenek). Aztan visszaszamolni, es hopp, mar el is tunt az illeto is, a hozzaszolasa is.

Ezt persze nehez is lenne megcafolni, hisz elo bizonyitek ra az azsianet.com, ez pont ezert lett letrehozva: egy kis fellelegzes azoknak, akik nem tudtak atjutni az azsia.net cenzorain. Az azsianet-en nincs cenzura, moderaciora sincs szukseg, mert eleve csak az intelligensebbje megy oda, azok meg tudjak, mi a modi. Hat ez van. :-)

Na, reszemrol befejeztem a kakaskodast, de a megfelelo korrekciokat mindig megteszem, ha latom, hogy az igazsag elferdittetett, igy vagy ugy.
azsianet Creative Commons License 2008.07.08 0 0 805
"Atvitte a kis cenzurazott szemetdombra a topikot"

Kedves, hogy a tőled megszokott tárgyilagos módon tálalod ezt is. Köszönjük a reklámot.

Ahogy mondod, az azsia.net bizony már kilenc éve üzemel, az oldalon jelenleg kb. 13,5 ezer beküldött hír olvasható, mintegy ezer regisztrált felhasználónk van, a rendszeres hírlevélünk 8-900 közötti címre kapják önkéntes felíratkozás alapján az érdeklődők. Talán említést érdemel még a jópár nagyvárosban élő magyarok levelezőlistája is - ezek közé tartozik a teljesség igénye nélkül Shanghai, Peking, Guangzhou.

Köszönjük, hogy alkalmat adtál, hogy jelezzük, a www.azsia.net nem azonos az általad nemrég bejegyzett www.azsianet.com oldallal. Bizonyára hosszan gondolkodtál amíg egy ilyen frappáns nevet sikerült találnod.

Ha valakit érdekel, itt az idézett fórum az azsia.net-en (nem mintha forgóajtós kérdésnek tartanánk, de a topik ott indult, látszik a dátumból is).
Előzmény: tafinaf2 (803)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.07 0 0 804
Ferj es feleseg viszonya megromlott. Ferj veri a feleseget, iszik, hazudozik, szeretoket tart, stb. Feleseg csak annyit ker, hogy ha mar nem tud megvaltozni, legalabb hagyja beken. Ehelyett ferj a feleseget szobafogsagra iteli. Ezen felul a ferj hangosan kiabal, es elmondja a feleseget mindennek, ocska kurvanak, ordogfiokanak, stb. A feleseg csak turi, es megjegyzi, hogy o nem ocska kurva, nem ordogfioka. A ferj tovabba mindenkinek kiabalja, hogy a felesege el akar valni tole. A feleseg csak csondesen megjegyzi, hogy o nem akar elvalni, csak szeretne, ha a ferje megvaltozna, es nem verne, nem inna, nem hazudozna es nem tartana szeretoket.

Nincsenek beszelo viszonyban, kis cetliken kommunikalnak. A feleseg termeszetesen szenved, szabadsagatol meg van fosztva, belekenyszeritve egy hazassagba, amibol legszivesebben menekulne, es ezt mindenki latja. A felesegnek tortenetesen tobb baratja van, akik ugyanakkor a feleseghez hasonloan gondolkodnak, nem verik a feleseguket, nem isznak, nem hazudoznak, stb. Ezek a baratok szeretnek, ha ez a tarthatatlan hideghaboru ferj es feleseg kozott enyhulne. Ezert azt javasoljak mindket felnek, uljenek le, es beszeljenek egymassal, es egyezzenek meg, mi lenne a legjobb megoldas a helyzetre. Feleseg tamogatja az otletet, nem szab felteteleket. Ferj csak abban az esetben hajlando leulni beszelni (uberhaupt, egyaltalan), ha a feleseg kijelenti, hogy ezentul nem fogja zavarni, ha verik, ha o iszik, hazudozik es szeretoket tart, es nem nehezmenyezi a szobafogsagot. Ha a feleseg ezt elore irasba adja, akkor leul vele targyalni.

Nem tudom ki mit gondol, nalam az, amit a ferj csinal, az siman az elmebeteg kategoria. Esetleg van itt pszichologus, aki tudja valahova tenni az ilyen ferjet?

(Ha valaki barmilyen hasonlatossagot vel felfedezni a kinai-tibeti helyzettel, akkor irjon be maganak egy piros pontot.)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.07 0 0 803
Hoppa. A futobolond engem nevezett futobolondnak (na de mi mas is lenne elvarhato egy futobolondtol), lasd alabb (idezet az "azsia.net"-nek becezett, Kinaban (azaz cenzurazott, sajtoszabadsag nelkuli teruleten) host-olt site-rol):

-=-=-=-=-
(kb irja:) Az ATM-es kérdésedre válaszolnék, mivel erről nagyon félrevezető állítások hangzottak el a TomAce által is említett futóbolond részéről az általam belinkelt indexes fórumban.

A lényeg: Kínában csak az ATM-ek egy része fogad el külföldi kártyákat, olyat keress, amin a te kártyádnak megfelelő (VISA, Mastercard, stb.) logó van. Az első ilyet a reptéren fogod találni. Van angol menű is. Természetesen nem nyelik el a kártyák többségét, meg fogod látni, hogy milyen sokan használják az ATM-eket, ha nem működnének, talán nem így lenne. Jópár éve veszek fel pénzt ATM-eknél, soha nem nyelte el egyetlen kártyámat sem egyik automata sem.
-=-=-=-=-

Atvitte a kis cenzurazott szemetdombra a topikot ("kukorekol, mint kakas a szemetdombjan" magyar mondasrol van szo), ahol o az egyeduli kakas (foisten), es kukorekol (ha csak megsejti, hogy en irok valamilyen nick alol, azonnal bepanikol, es torol mindent). Nem fogom (egyelore) beperelni, hogy ismetelten publikus forumon becsuletserto szavakat hasznal szereny szemelyemmel kapcsolatban (azzal elismernem, hogy velem egyenrangu jatekos, es azert ott meg nem tartunk). Kap(ott) tolem is egy futobolondot, aztan kvittek vagyunk.

Na, akkor a biztonsag kedveert, nehogy valaki felre legyen vezetve:

1. A VISA logo jelenlete _nem eleg_, ugyanis a "kinai VISA" jele is pontosan ugyanolyan szinu es formaju, mint az eredeti, es a kinaiak 99.99%-a a "kinai VISA"-t hasznalja, amely termeszetesen NEM kompatibilis az eredeti VISA rendszerrel. Tehat inkabb a MasterCard logot kell nezni, mert azt (meg) nem koppintottak le.

2. A megint elojovo logikatlansaghoz csak annyi, hogy mar elmagyaraztam logikusan, vissza lehet keresni: csak azert, mert valakinek eddig nem nyelte el egy keszulek sem a kartyajat, nem kovetkezik logikusan, hogy akkor minden rendben van. (Egyszeruen nem el meg eleg hosszu ideje Kinaban az illeto, es csak Kinanak egy szuk szeletet latja, magyarul tapasztalatlan. Hangja viszont nagy, es konyveket is ir...)

Allaspontom tovabbra is az, hogy ez egyfajta IQ-teszt, szuro: aki tud logikusan gondolkodni, az megfogadja a tanacsomat es biztosra megy. Megtervezi az utjat, es megfelelo mennyisegu penzt visz magaval, es az automatakra valo utaltsagat a minimumra csokkenti. Aki nem latja at ezeket a dolgokat, es a kiskakas cenzurazott site-jat tekinti mercenek az utazasaihoz, mint mar emlitettem, csak egy tanacsom van: fogadja meg kb es a tobbi "futobolond" tanacsait, aztan tegye charles darwint boldogga. Ha pedig "upgrade"-elte a tudasat, akkor szivesen latjuk majd az azsianeten is, ahol az utazok intelligensebb retege informalodik. Erdemes betekinteni :-)

Na, aztan van meg:

-=-=-=-
Selyemhernyó írta:
- Hazai telefontoltovel nincs gond, Kínában is hasonló a dugasz? Nem kell ugye semmilyen adapter, mint pl. USA-ban?


(kb:) Nem kell.
-=-=-=-

Ehhez meg kommentar "nem kell", azt hiszem kitargyaltuk. De most ott feltamadt es vergodik meg tovabb a tema egy kicsit :-)

De, hogy legyen valami "pozitiv" is (mar ha ez az):

-=-=-=-
(kb irja:) Ha július huszadika után indulsz csak, akkor addigra már (remélem!) a boltokban lesz a Peking útikönyvem, ajánlom figyelmedbe. A Panoráma kiadónál jelenik meg.
-=-=-=-

Igy mar ertheto, miert hiszi azt magarol az illeto, hogy o a fomufti. Hat lassuk majd azt a konyvet. Mindenesetre elgondolkodtato, hogy a Panorama miert nem inkabb valaki mast kert volna meg, aki tortenetesen mar elotte is Pekingben elt es kb-nel jobban ismerte/ismeri azt (en ismerek parat), miert kellett valakit odakuldeni egy ilyen temaval (de ez legyen a Panorama gondja, mint a konyvek eladasa is). Ez mar inkabb a mai (es regebbi) magyar ipamnapam/kalaka rendszert minositi, ahol nem a minoseg, hanem az elvtarsiassag a lenyeg (ismeretseg, guanxi). Akinek jobbak a "kapcsolatai", azt kerik, hogy ugyan irjon mar valamit Pekingrol.

Csak a pontossag kedveert: azert, mert valaki kibulizott maganak egy konyvirast Pekingrol, meg nem jelenti, hogy a VISA kartyaval mindenhol balhe nelkul lehet Kinaban penzt kivenni a falbol (nem igy van, termeszetesen), es azt sem jelenti, hogy mindenhol atalakito nelkul mindenhol bedugdoshatja az europai konnektorat a szabvany kinai aljzatokba.

En a jovoben is mindig ki fogom javitani kb (kbalazs, Kaplar Balazs, stb) tevedeseit, vagy tudatos felreinformacioit, es remelem ezzel sok utazonak fogok majd segiteni.

Mindenesetre figyelmeztetesnek mondom, hogy aki azt hiszi, hogy az azsia.net-en cenzurazatlan, szabad informaciokat talalhat Kinarol (vagy Azsiarol), csak azert, mert tortenesen a domain nevben benne van az "azsia" szo, ez naiv tevedes. Mint fentebb emlitettem, a site uzemeltetoi Kinaban elnek, es a site is Kinaban van host-olva. Aki ismeri a nemzetkozi helyzetet, az tudhatja, hogy egy ilyen kombinacio mennyire megkoti a site (es fenntartoi) kezet. Tehat az ott olvasott informaciokat (es az ott talalhato tagokat) fenntartassal kell kezelni, mert mind a tagokat egy parfos, Kinaban elo csoport valogatja (nesze neked partatlansag), es az osszes bekuldott cikket, irast ugyanaz a csapat "moderal" (helyesebben cenzuraz, mint ahogy Kinaban is minden cenzurazva, es nem moderalva van). Tehat elegge egyoldalu informaciokat lehet csak onnan szerezni, mert az erem masik oldala a vezetoseg altal el van hallgattatva.

Ezt erdemes fejben tartani, mielott naivan az ember bongeszget es a jotanacsokat keszpenznek veszi (lasd a sok peldat itt is, ott is). Szoval csak ugyesen, ovatosan, okosan, kedves magyar utazok, ha Kinaval kapcsolatban erdeklodnek. Kina barmennyire is nyit a kulvilag fele, meg nincs olyan helyzetben, hogy az europai normakat rahuzva kezeljuk. C'est la vie. :-)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.07 0 0 802
Pedig tenyleg alga lesz az, szaritott... az lehet sokfajta halmazallapotu. Vannak sokan, akiknek gondjaik vannak az algakkal, pl nem ertik, hogyan nonek, hol, milyen gyorsan, stb. De szerintem ez tenyleg az lehet, es javaslom mindenkinek (akar hajozik, akar nem), hogy kostolja meg, erdemes. Ma mar sok helyen lehet kapni.

Re ellentmondasok, koszi, hogy te is ugy latod, akkor mar ketten vagyunk (vagyunk meg tobben is, de valoban sokan csak legyintenes es odebballnak, ha a futobolondok megjelennek).

Hm, mostanaban az a gond, hogy tenyleg nem nagyon van mirol beszelgetni, mindenki lelegzetvisszafojtva varja, hogy "elmuljon" az olimpiai cirkusz. Meg aztan aki csak tud, nyaral, vagy nem? :-)
Pandus Creative Commons License 2008.07.06 0 0 801
Az egvilagon SEMMI ELLENTMONDAS nem volt ezekben a peldakban - szerintem sem. (És nem vagyok tafinaf "bérence", soha nem találkoztunk, a nevét sem tudom).Végigolvastam mind, és csak 1 megjegyzésem van a "ha nem tudsz kínaiul átvernek"hez: 4x voltam Kínában, összesen több mint 4 hónapot, és soha nem vertek át (csak tibetiek, de ők lépten-nyomon). Ha azt mondja vki, hogy de, csak nem vettem észre: nem, Indiában, Indonéziában pl. rögtön észrevettem, mint ahogyan Tibetben is.
Előzmény: tafinaf2 (790)
Pandus Creative Commons License 2008.07.06 0 0 800
ez egy önki étterem, nem bolt, és eléggé küzdöttek vele, tehát inkább gumis állagú, kemény volt. ami algát én láttam, az vékony, puha, ill. szárítva könnyen törik. de valóban, nyilván vmi tengeri izé lehetett.
Előzmény: tafinaf2 (785)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.06 0 0 799
Silk=selyem, worm=kukac, de nem volt szandekomban megserteni, epp ellenkezoleg. Feladtam neked a ziccert, de nem csaptad le :-) Ha szerinted kb es a tobbi "rendes" hozzaszolo tanacsai a tutik, akkor csak egy tanacsom van: fogadd is meg oket :-)

Humorerzek-erositonek itt egy masik vicc:

Gyerek kerdezi az apukat az allatkertben: "Apu, az milyen allat?" "Nem tudom, kisfiam" jon a valasz. "Es az?" "Azt sem tudom, kisfiam"... es igy megy ez vegig partucat allattal. Az anyuka megelegeli, es raszol: "Kisfiam, hagyd mar edesapadat, ne kerdezgesd allandoan." Mire az apa: "Hagyjad anyjuk, hadd kerdezzen, UGY TANUL A GYEREK!" :-)
TomAce Creative Commons License 2008.07.05 0 0 798

Penztarca: talan Mountex, vagy Westendben van 2 turabolt (itt hasra csatolhato biztos van). De velemenyem szerint folosleges, mert Kina meglepoen biztonsagos (turista szemmel, harom het alatt).

 

Aeroflotot nezted mar?, Budapest-Moszkva-Peking. Ok szoktak a legolcsobbak lenni.

Előzmény: Szelyemkukac (792)
Szelyemkukac Creative Commons License 2008.07.05 0 0 797

Én semmiféle Silwormot nem ismerek, oké?! :) Ha pedig érdekel, tényleg nem tudtam a járatszámok ilyen nemű alkalmazásáról, még életemben nem repültem (képzeld, 2008-ban még van ilyen! Ráadásul nagyon sok. De mindegy, hagyjuk.). Koszi a segítséget, aki eddig válaszolt, asszem tobbet már nem írok, nem nagyon látom értelmét kérdezni egy fórumon, amit ugye elméletileg erre találtak ki.... Kb. és tobbiek, koszonom szépen a rendes válaszokat, Tafinafnak további kellemes észosztást!

tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.05 0 0 796
Csak a rend kedveert: az azsianeten nem volt erre vonatkozolag semmilyen kerdes (es valasz sem) -- marmint, hogy hogyan szall fel negy kecske egyszerre egy kifutorol. Ledaraltatott a menetrend egy beugratos kerdesre. Ironia, szarkazmus... tanitani kene iskolaban .hu-ban is. Oke, s(z)ilkworm ranezesre naivnak tunik, de az utolso kerdes egyertelmuen a talalos kerdes kategoria volt (szerintem, ha tenyleg nem tudta volna, hogy egy gep tobbszor lehet feltuntetve, akkor sorry, de 2008-ban azert az durva lenne). A valaszok nem arra adnak valaszt, hogy 4 gep hogyan mehet egyszerre (mas kerdes, mi az "egyszerre" definicioja), hanem arra, hogy 1 vagy 2 hogyan ertelmezheto 4 kulonbozonek. De igy most mar valoban sok hasznos infoval vagyunk gazdagabbak.

Meg par ilyen beugratos kerdes, es pontosan kiderul, ki szponzoralja az "irany a Bajza utca, utana sorbanallas a pekingi Hainan jarathoz Ferihegyen" tanacshadjaratot (ingyenjegyekkel megtuzdelve) a neten :-).

Inkabb a shandongi kajalasrol regelnetek, ahhoz nekem lovesem sincs. Na az talan nem beugratos, igaz s(z)ilkworm?
kb. Creative Commons License 2008.07.05 0 0 795
Ahogy GHQ123 is írta, codeshare megállapodás van a Hainan és a Malév között, így ugyanaz a (Hainan által üzemeltetett) gép két járatszámon szerepel (egy Hainanos, egy Malévos). Brüsszel meg úgy jön a képbe, hogy a Hainan Pekingből nem csak budapesti, hanem brüsszeli járatot is üzemeltet.

Ezek szerint olvastad az azsianet-en kapott válaszokat is.
Előzmény: Szelyemkukac (792)
GHQ123 Creative Commons License 2008.07.05 0 0 794
... vagy a nyilvánvaló válasz: codeshare flight.
Előzmény: tafinaf2 (793)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 793
"Hogyan mehet egyszerre 4 (!!) repulo ugyannaról a kifutóról?!" -- (A) egymas utan; (B) Mas-mas repter "ugyanolyan" kifutojarol; (C) negy kulonbozo iranyba.

Szelyemkukac Creative Commons License 2008.07.04 0 0 792

Sziasztok!

 

Na, mostmár tényleg annyi tanáccsal el lettem látva itt is meg máshol is, hogy most már tényleg csak a ´puding próbája az evés´ várat magára jovo hétig. :)

 

Addig is, egy nem egészen Kína-kérdés. Nem szeretem a nyakamban cipelni a cuccaimat, ezért égeto szukségem lenne egy ilyen lábra csatolható izére: http://utibolt.hu/product_info.php?cPath=24&products_id=107, de egy 1500 Ft-os cuccot nem szeretnék 2000 Ft szállítási koltséggel megrendelni, pláne, hogy nem biztos, hogy jovo péntekig megvan, úgyhogy húzós is lenne. A nagy kérdés: Hol van Pesten nagyobb táskabolt stb., ahol ilyen utazós cuccokat lehet kapni, vagy vki esetleg hol látott ilyen lábra csatolható pénztárcát?? Valamelyik plázában esetleg érdemes megnézni? Ez nagyon fontos lenne, koszi bármilyen infót elore is!! :)

 

Mellesleg, a shandongi konyháról mit lehet tudni? A neten olvastam, hogy a tengeri kaják meg a levesek a jellegzetesek. Ezzel egy kicsit befurodtem, mert nem kulonosebben vonzanak a tenger gyümölcsei plusz még nem is kóstoltam (és nem tudom nem vagyok-e allergiás). De úgy dontottem, ha már ott leszek, megpróbálok mindent megkóstolni. Eddig nagyon válogatós voltam, bevallom, mostanság kezdtem csak el nyitni az újdonságok felé, asszem az eredeti kínai kaja nagy falat lesz! ;)

 

Repulés! Nem, NEM tudok HK-n keresztul menni, hogy az ilyen jellegu javaslatokat megelozzuk:), mindenképpen Peking a repulés célpontja. Néztem Ferihegy, a Malév és a Hainan Airlines oldalait, de nagyon nem világosan vannak a dolgok szétírva. Hogyan mehet egyszerre 4 (!!) repulo ugyannaról a kifutóról?! Na nemáár! Az egyik azt írja, hogy a Hainan Airlines átszállás nélkul megy, míg a másik szerint eloszor Brusszelbe Malév járattal. Akko most hogy is van ez?! Koszi! :)

GHQ123 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 791
Teljesen mindegy, hogy ki vagyok, hiszen nem rólam van szó: a Te hozzászólásaid sorakoznak itt.

Hogy van-e ellentmondás vagy nincs, minden olvasó el tudja dönteni.
Előzmény: tafinaf2 (790)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 790
Jok ezek a nevtelen, sotetbol elobujo figurak, mi?

Az egvilagon SEMMI ELLENTMONDAS nem volt ezekben a peldakban. Hat felolem farasszak csak magukat, de tegyek oda ezek melle a szanalmas probalkozasok melle a nevuket is, hogy lassuk, kik is tartanak meg az emberi egyedfejlodes ilyen alacsony fokan.

En a magam reszerol a temat befejezettnek tekintem.
Előzmény: GHQ123 (789)
GHQ123 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 789
Néhány példa tafinaf2 kérésére a téves / magának ellentmondó üzeneteiből.

Védőoltás
nem kell vedooltas, de ha az elmult 3 evben nem kaptal, EN JAVASOLOM. 5 perc alatt megvan valami korhazban ott (utana kell nezni pontosan hol, nem ismerem a magyar helyzetet), es eletmento lehet, ha elkapsz valami helyi betegseget. szoval egy szuri mindenkepp javallott, ha HOSSZABB idore jossz. ha csak egy hetre, akkor merlegelj, mi a fontosabb: a riziko itt, vagy az 5 perc szuri ott.
utazas.com benoe, 2004 Mar 15, 17:31

kerlek, hogy mondjatok el mindenkinek, mert ugy nez ki nem vilagos: NEM KELL SEMMILYEN VEDOOLTAS Kinaba utazoknak.
utazas.com benoe, 2006 Aug 15, 10:49

gyengebbek kedveert, aki barmilyen kulfoldi orszagba maganerobol utazik, kutya kotelessege, hogy a jarvanyugyi intezetben informalodjon (nem itt, mert ide nem irnak orvosok, vagy ha irnak is, ki tudja, hogy tenyleg orvosok-e, stb).

egyebkent ha engem kerdez valaki, akkor igenis kell vedooltas, hogy az most hepatitis a vagy b, tudja az orvos, nem en, de 1992-ben nekunk is beadattak, biztos ami biztos. lehet sisak nelkul is motorozni, biztonsagi ov nelkul autozni is, mindenki ugy hal meg, ahogy ohajt (charles darwin egy zseni volt).

utazas.com benoe, 2007 Sep 01, 12:31



Ki válthat valutát?

kinaban CSAK a bank of china valthat be valutat
utazas.com benoe, 2006 Aug 17, 08:39

kinaban igenis csak a bank of china valthat hivatalosan valutat. persze feketen lehet barhol, es van olyan bank, amely pult alatt (nem vicc) megis valt, de a torveny betui szerint a knk-ban csakis a jegybank, ami jelenleg a bank of china, valthat konvertibilis valutat renminbi yuanra.

az is teny, hogy ez alol a torveny alol vannak idoszakos, ideiglenes kivetelek, amikor a kormany egyes helyeken enyhit/modosit a jatexabalyokon (pl van, ahol nem kell kitolteni az ominozus kerdoivet, soron kivul is lehet penzt valtani), de gondolom az utazas.com nagyerdemu kozonseget nem erdeklik ilyen piszlicsari nuanszok, ettol nekik nem lesz jobb.

tessek csak ram hallgatni, es elfogadni, hogy kinaban igenis csak a bank of china valthat. es ezert is jobb hk-ba erkezni eloszor, ott valtani, es onnan kezdeni a kinai utazast. mellesleg bevegezni is ott erdemes, hasonlo okok miatt.

utazas.com benoe, 2006 Aug 17, 20:50

TORVENYESEN CSAK A KINAI JEGYBANK (BANK OF CHINA) VALTHAT KONVERTIBILIS VALUTAT KINABAN.

Mint mar jeleztem, ebben az orszagban van a torveny, es van a gyakorlat, es a ketto szinte soha nem fedi egymast, tehat az allatkerthez hasonloan a gorillak egymas bananjat veszik el, akkor es ugy ahogy akarjak, itt minden zsigerbol mukodik, nem a torveny betuje szerint.

DE TOKMINDEGY, mert akkor sem tud az egyszeri turista mashol penzt valtani, csak a Bank of China-nal, ott is csak hosszu sorbanallas, kerdoiv-kitoltes, utlevel-bemutatas utan, es csak korlatozott osszegben, korlatozott fajtaju valutat, cimletet, stb.

Az, hogy egy-egy kulfoldinek egy-egy helyen MEGIS bevaltottak valamit, meg nem valtoztatja meg a szabalyt, csak azt jelzi, hogy amit fentebb irtam, az igaz: itt zsigeri uton allnak mindenhez (ami neha jo, neha nem).

Egy a lenyeg: ha RAM hallgat a kedves olvaso, akkor jojjon Hong Kongba, itt egy perc alatt rendes arfolyamon BARMILYEN valutat atvalthat barmilyen masra (pl kinai yuanra is, es onnan vissza is), mig ezt a buveszmutatvanyt a Nepi Kinaban nem fogja tudni ilyen egyszeruen megcsinalni.

utazas.com benoe, 2006 Aug 19, 19:56

sajnalom, mioki, de amirol te beszelsz, az az 1%-os kivetel, amirol pedig en, az a 99%-os elofordulasi valoszinusegu VALOSAG. nyilvan csak pekingben, annak csak egy negyedeben, 3-4 bank kozul valogattal, ebbol probalsz altalanositani.

mint jeleztem, valoban egy-ket helyen, foleg ott, ahol sok kulfoldi fordul meg, ideiglenesen eltekintenek a szabalyok betartatasatol, de attol a szabaly az szabaly marad, es aszerint konvertibilis valutat csak a bank of china valthat be, es a valtashoz ki kell tolteni egy igen reszletes A4-es formatumu lapot, amin meg lakcimet is meg kell adni. mint mondtam: az, hogy nehol ettol eltekintenek, nem valtoztatja meg a szabalyt.

utazas.com benoe, 2006 Aug 20, 06:56

re 1%, vagy 10%, tokmindegy. nem errol van szo, hanem arrol, hogy kinaba utazo magyaroknak azt a tanacsot adni, hogy barhol valthatnak valutat, felrevezeto (es baratsagtalan) dolog. ugyanis ha rad hallgatnak, es megsem valtanak nekik, akkor kellemetlen lesz. ha pedig az en konzervativ tanacsomra hallgatnak, es keresnek egy bank of china-t, akkor legfeljebb kellemesen csalodnak, ha valahol masutt MEGIS valtanak nekik valutat. kinaban, ha nem epp csak pekinget es shanghai-t, vagy a del fejlett nagyvarosokat latogatjak, vagy nem csak megyeszekhelyeket, nagy valoszinuseggel meg a bank of china-ban is gondjaik lesznek, nemhogy kisebb bankokban. de a gond az, hogy ezt elvileg neked is nagyon jol kene mar tudnod...
utazas.com benoe, 2006 Aug 21, 14:30


A kínaiak angoltudásáról
... ha gondolod, menj majd be egy telecom ceghez es probalj meg veluk angolul kommunikalni, de ne csodalkozz, ha felora mulva se tudsz meg semmi hasznalhatot.
utazas.com benoe, 2004 Mar 15, 17:53

ha tudsz angolul, egyszeru. mindenhol talalsz 1-2 emberket, aki tud angolul, es segit.
utazas.com benoe, 2004 Mar 30, 12:38

hatranya ennek a megoldasnak viszont, hogy aki eloszor jar kinaban, es nem beszel egy szot sem mandarinul, azt szinte tuti, hogy atverik perceken belul (vannak kivetelek, de nagyobb a valoszinusege, hogy kellemetlen elso perceket szerez a hatar masik oldalan). erdemes ezt az utat egy kisero tarsasagaban megtenni, akkor olajozottan es kellemesen (es olcson) lehet hozzaszokni a nepikinai moralhoz (marmint, a moral hianyahoz) :-)
utazas.com benoe, 2006 Jan 23, 04:56

a masodik szint, amikor valaki beszeli a nyelvet, de csak modjaval ismeri a kepirast. ez nehol hasznos lehet, mert par helyen nehez talalni angolul beszelo kinait, es ott jol johet, ha az ember el tud alap dolgokat makogni kinaiul.
utazas.com benoe, 2006 Aug 17, 08:39

sajnos ehhez kicsi kinai tudas is kell, mert a nepi kinaban meg nincs semmi sem nagyon kulfoldiekre kihegyezve. de nem olyan bonyolult.
utazas.com benoe, 2006 Apr 12, 13:46
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 788
Wrong answer... kerem a kovetkezot. Nem felreinformaciot (mert mondom, ne izzadj, nem fogsz talalni, uzleti etikaban jo vagyok), hanem versenyzot. Te csak arra vigyazz, nehogy felreinformalodj valahol.
Előzmény: TomAce (787)
TomAce Creative Commons License 2008.07.04 0 0 787
Előzmény: tafinaf2 (782)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 786
Re alga, nem mindegyik "ready to eat", azaz vigyazzunk, van, amelyik levesbe valo, azt meg fozni kell. Ami kis nejlon csomagolasban van, parlaponkenti kis adagokban, azt rogton lehet fogyasztani. (Gyorsan ideirom, nehogy TomAce veletlenul ram hallgasson, levesbe valo algat egyen, gyomorrontasa legyen, aztan panaszkodjon, hogy felrevezettem... :-D)
Előzmény: tafinaf2 (785)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 785
Igy ranezesre szaritott alganak tunik, de a hatter elbizonytalanit, mert nem elelmiszerboltnak tunik (lehet, hogy maguknak csinaljak).

Ha alga, akkor arrol annyit, hogy jo taperteku, es KONNYU (sulyra) taplalek, azaz utazashoz idealis. Azsiaban szinte mindenhol kaphato (tapasztalataim szerint), utazashoz idealis (ha megehezel, elszopogatsz/ragcsalsz parat).
Előzmény: Pandus (784)
Pandus Creative Commons License 2008.07.04 0 0 784
Itt egy másik kép, és hozzá egy kérdés is (hogy akadjunk már le a többi témáról): mi az, amit ezek a konyhai munkások vágnak? Nem tudtam rájönni, elég keménynek tűnt, hasonlított arra, amit nálunk bocskorszíjnak mondanak és vmi szörnyű ízű gumis cukorkaszerűség. Megpróbáltam megkérdezni, de ott és akkor senki sem tudott angolul (ami azért nem jellemző Szingapúrra), de itt, egy - helyi szinten koszos - utcai étkezdében csak szegény emberek kajáltak.
Előzmény: Pandus (783)
Pandus Creative Commons License 2008.07.04 0 0 783

én speciel azt irtam, hogy borotva-aljzat - jó esetben - van  a fürdőszobában (Mily logikus!) és ebbe be lehet dugni a mi töltőnket, a "röfi" meg mindenhol máshol, pl a a szobában, de ezen nem fogunk összeveszni. sztem végezzük már ki a témát....

 

Mindenkit kibékítő és nyugtató szándékkal felteszek inkább egy képet helyes gyerekekről (Szingapúrban készült, de a srácok kínaiak)

Előzmény: tafinaf2 (782)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.07.04 0 0 782
TomAce: Ezt kikerem magamnak, aljas ragalom. Pont a forditottja tortenik, a nalam tapasztalatlanabbak probalnak bevetni mindent, hogy elhallgattassanak (lasd fenyegetesek a "moderacioval", ahogy a cenzurat becezik egyesek), mert zavarja oket, hogy elek es nem birnak a forgoajton elottem kijonni. En egyszeruen csak a felhalmozott tapasztalatomat idomet/energiamat nem kimelve onzetlenul es segito szandekkal megosztom intelligens magyarokkal, es vagyunk egy paran, akik meg egyenes gerinccel jarunk-kelunk a vilagban, es buszkek vagyunk arra, hogy Magyarorszagon jartunk iskolakba (nem hozunk szegyent az orszagunkra).

Meg egy ilyen ragalom, es perre viszem a dolgot. En leinformalhato, koztiszteletben allo szemely vagyok, ha valaki sakkozni akar, nagyon szivesen, de ha bemattoltak, utana ne boritsa ram az asztalt. Azert tartsuk be a civilizalt, europai tarsalgasi normakat...

TomAce, kapsz egy eselyt, hogy helyrehozd amit elrontottal: mondj legyszives egy (azaz 1) db peldat, amikor en barkit is felrevezettem vagy eluztem. Ha nincs, akkor szallj magadba, es allj le (nem fogsz talalni). Egy ideig meg csak vicces, aztan szanalmas, de egy hatar utan mar illegalis tevekenyseg masok szemelyiseget tudatosan megprobalni befeketiteni. Itt kene most megallni.

De nem is kell nagyon okosnak lenni, hogy valaki szerenyen visszahuzodjon, es figyeljen. Gondoljunk csak bele: csodak nincsenek. Milyen alapon gondolja barki is, hogy ha valaki a) kesobb erkezett valahova es lassabban mozgott (kivul=test, belul=agy), akkor o adhat majd olyanoknak tanacsot, akik mar elotte is ott eltek, es tobbet lattak/ertettek belole? En mindig megadtam a tiszteletet az idosebbeknek, es eszembe nem jutna pimaszkodni veluk. De persze engem maskepp neveltek.

Pandus, szivet melengeto, hogy nem egyedul, Don Quijote modjara kell itt vivjak, bar birom meg (hamarosan jon a holiday, majd kipihenem, bar egy _jo_ sakkparti szamomra a kikapcsolodas kategoria -- mas kerdes, hogy ez nem jo sakkparti, mert az ellenfel nem ismeri (el) a szabalyokat). Szo szerint arrol volt szo, ahogy te is irtad, fejen talaltad a szoget: az a kis "rofi" aljzat (ahogy mi hivjuk) valoban a hotelek FURDOSZOBAJABAN szokott volt megtalalhato, egyeb elofordulasi valoszinusege csekely. Nyilvan onnan indulhatott ki az egesz, hogy valamelyik tapasztalatlanabb utazo a hoteljeben talalt ilyen aljzatot, lefenykepezte, es azt hitte, ez a szabvany. Hat nem az.

Ahogy te is irtad, ritkan lehet bedugni egy europai dugaszt egy kinai aljzatba, erre nem lehet merget venni. Viszont szerencsere atalakitokat mindenhol lehet kapni 1-2 yuanert (olcso) Kinaban, ha meg nincs, erdemes erkezes utan venni. Aki meg profibb utazo, az vehet a kicsit dragabb, de globalisan is univerzalis atalakitokbol (kb 20-30 dollar kozotti aron max, van olcsobb is), azok mindenfajta dugaszt mindenfajta aljzatba atalakitanak (vigyazat: ezek feszultseget NEM alakitanak at, de Kinaban Europahoz hasonloan 220V es 50 Hz van, tehat ez magyarok eseteben nem gond).

Na, mozog meg ez a tema, vagy kivegeztuk?
TomAce Creative Commons License 2008.07.04 0 0 781
Emlekszem amikor Kinaba utaztam csak egy forumon tudtam hasznalhato informaciokat szerezni, mert tafinaf2 mindenhol megtevesztette az utazokat es minden segiteni szandekozot eluzott. Ezt teszi most is, ez a hobbija :)
Pandus Creative Commons License 2008.07.04 0 0 780
tafinaf és kb párbajának sosem lesz vége, de megpróbálom mégis lezárni a dugasz témát, ha megengeditek, mert ez már egy kicsit szánalmas: Kínában 5 éve jártam, tehát arról nem beszélek, hogy ott mi van, mert nem is emlékszem rá, de Angliában és Szingapúrban néhány hete jártam. mindkét országban a 3 lyukú van, ráadásul szélesebb, mint az eu-i szabvány, tehát nem tudtam bedugni a töltőmet, csak ott, ahol volt külön a fürdőszobában borotvának való, kis kétlyukú. Ugyanez fog előfordulni azzal is, aki most megy Kínába: vagy talál borotvaaljzatot, vagy nem, és akkor vesz a sarkon (vagy kér a szállodában, á már emlékszem, ez történt velem Kínában) egy átalakítót. ENNYI.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!