Megnéztem és elolvastam a belinkelt oldalon a két vásárlói véleményt. Két negatívumot írtak:
1./ nincs adagoló a magvaknak ... na az meg ugyan minek ... ez - nálam - nem negatív :-)
2./ nem volt magyar nyelvű használati - erre Te majd figyelsz, hiszen fel vagy rá készülve .. persze én tuti nem venném meg magyar használati nélkül, akkor már inkább a boltban töltsék le a netről és másnap visszamegyek a gépért, nehogy már még én keresgéljem otthon, mert mi van, ha nem találok ilyet a neten, "kilincseljek" a fórumokon, a magyar használatiért ... na ne..
Azért az feltűnt, hogy ennél a gépnél 450 kW teljesítményt látok, nem vagyok egy műszaki zseni, egyszóval nem tudom megítélni, hogy ez kevés, vagy éppen elég, de a lényeg, hogy a többi gépnél - általában - 600-800 kW van ... hm (?!)
Meg szerettem volna nézni, hogy milyen formájú az üstje, ezért egy gyors google kereséssel próbáltam alkatrészt (üst) találni a neten, nem sikerült (de azért lehet, hogy van, ha jobban utánajársz). Találtam viszont egy régi bejegyzést, egy másik fórumon: "Csendes és a többihez képest szuper kicsi, a belseje pedig akkora mint a többinek." ... amiből arra lehet következtetni, hogy ebben is "fektetett" formájú kenyeret lehet sütni, mint az enyémben (és a hasonló széles-lapos alakú kenyérsütőkben), ami nálam (!) pozitívum!! Ugyanis - speciel - én jobban szeretem a fektetett, mint az oszlop alakú kenyeret, mert előbbinél sokkal nagyobb felületen van a fincsi, ropogósabb héjból ... de ez szigorúan magánvélemény:-)
Az élet már csak ilyen, dönteni Neked kell:-)) Jó nagy a választék, már-már a bőség zavara, sok a hasonló árú és közel hasonló "erejű" márka is, hát, nem egyszerű. Szerencsére én anno ajándékba kaptam a gépem, így nem kellett a választással "idegelnem" magam:-)
Még valami: ez a gép megfelel az elvárásaidnak, ugyanis előre programozható, én is gyakran ébredek friss kenyér vagy kalács illatára, és persze dagaszt is, szoktam használni túrós bukta, langalló vagy például a beigli tésztájához is.
Szia! Tényleg ne ijedj meg a kétlapátostól. Nekem ez a harmadik gépem, az első kettő egylapátos volt, de már nem kéne olyan. Mi is ketten vagyunk, a boltban soha nem veszek kilós kenyeret, mert nem fogy el, de valahogy a házival nincs ilyen probléma :-D egyébként nekem is HM van, mint Etnának, szerintem nagyon jó gép.
Bár gőzöm sincs, hogy más, modernebb (frissebb kiadású) gépek halkabbak-e, de minket nem zavart még fel sosem (igaz ritkán csinálok előre készített kenyeret), pedig nincs is ajtó a konyhánkon...
Ezeket az elvárásokat minden gép tudja. 1 v. 2 lapát? Volt már nekünk mindegyik és a kenyerük is jó volt. A 2 lapátos fekvő, más a kenyér formája, de ez nem indok. Tán valamivel nagyobbat süt, bár én ugyanazt az adagot keverem benne, mint az egylapátosban anno, de talán kicsit nagyobb kenyér lesz belőle. Tán a 2 lapát jobban kever/dagaszt. Viszont a 2 lapátot kivenni a megsült kenyérből jóval nehezebb, mint az egyet. Egyébként ezek nem hangosak, mi nem is nagyon figyelünk rá, reggel sem hallani azt a pár perc keverést. A kelésnek meg nincs hangja. Alul rengeteget írtunk a szempontokról, érdemes lelapozni pár 100 hozzászólást. Én nem tudnék dönteni, simán vennék újra akár egylapátost is, pedgi most kettes van, igaz az egyik lapát már nem játszik, mert kijárta a tengelyt és így körbeforog, nincs bent, de egy lapát is megkever (az elején kell neki segíteni, hogy szedjen fel minden anyagot). Ez a bifinett típus, lidl, ilyent ne vegyél, ez a lapátrögzítés konstrukciós hiba. Meg kell nézni, a tengelyre hogyan rögzítődik a lapát, nem tudja-e könnyen elnyírni a hornyot, mert akkor kakukk, mint a miénk.
Szeretnénk kenyérsütő gépet venni, de elég tanácstalanok vagyok. Olvasgattam a fórumot meg a mindenapi kenyerünket is, de nem igazán tudom, hogy milyen kenyérsütőt kellene venni. Több helyen írják, hogy 2 lapátosat érdemes, mert abban nagyobb kenyeret is lehet sütni.
Ketten vagyunk a családban, tehát normális esetben nem szeretnénk kilós kenyereket sütögetni, mert csak ránk száradna ahelyett, hogy mindig friss kenyeret ennénk. De persze ha van olyan sütő belátható áron ami tud kicsit is meg nagyot is, akkor jó lenne, mert ha pl. vendég jön, akkor jó lenne a nagyobb kenyér is.
Ami még fontos lenne, hogy tudjon csak dagasztani is (pizzatészta, meg esetleg ha ki akarjuk próbálni idővel a sütőben sütést is.).
Illetve jó lenne ha relatíve halk lenne, hogy a reggeli friss kenyér ne csak álom maradjon.
Ha esetleg tudnátok ezeknek a paramétereknek megfelelő kenyérsütőgépet javasolni, azt nagyon megköszönném.
Nos még nem sikerült eltalálnom a megfelelő arányokat. A 12 gr élesztővel nagyon lapos lett. A tésztáját sem tudtam igazán jól beállítani, mert olyan lesz az esetek többségében, mint egy ragacsos szivacs. Holnap beszerzek lisztet, élesztőt, és asszem kipróbálom a 3-as progit, mert idáig az egyesen ment. A kollégám is süt kenyeret, ő most jól eltalálta az alábbi módon:
Igen, igaz, majd kiderül, a lényeg, hogy jó legyen a kenyérkéje:-) Ez persze még múlhat ám a liszten is ... manapság már minden (és annak ellenkezője) is simán megtörténhet:-) De tényleg...
Annakidején a kenyérsütőben 540 gr liszthez 14 gr élesztőt használtam, s kiválóan működött. Azért gondoltam, hogy az általa megadott lisztmennyiséghez elég a 25 gr fele.
De ki kell tapasztalnia, lehet, hogy a Te verziód lesz használhatóbb.
Ahogy a számokat elnézem, lehet, hogy inkább az eddigi mennyiséget (25 g) harmadolni kellett volna és 2/3-adot felhasználni a kenyérbe... vagyis kb. 17-18 g élesztőt? A fele, vagyis a 12 g lehet, hogy már kevés lesz annyi liszthez+vízhez. Szerencsére, a pontos mennyiség, mivel 10 g-os jelölések vannak az élesztő külső csomagolásán, tök egyszerűen kimérhető, még mérleg nélkül is. De majd úgyis meglátod:-)
Ehhez a súlyú kenyérhez az én gépem (Hausmeister HM-1300) használatijában ez szerepel:
260 ml víz + 460 g liszt + 2 kisk só + 2 evők cukor/méz + 3 ek olaj/vaj + 2 kisk porélesztő
A kanál a géphez kapott müa. adagolókanál két oldalán lévő kis- ill. nagyméretű kanalat jelenti. Nem szükséges megbontani a cukrot, mehetnek ugyanabba a mélyedésbe, a lényeg, hogy a só és az élesztő legyen átellenes sarokban, de semmiképpen sem közel egymáshoz:-)
A recept, amit leírtál a géped használatijában szerepel, vagy a netről van?
Én pl., ha friss élesztőt használok, akkor a 2 fontos kenyérhez (310 ml víz +560 gr liszt) szoktam egy 50 gr-os kocka-élesztő felét, vagyis kb. 25 gr-os felfuttatni, vagy belemorzsolni (ez utóbbit ritkán), szóval - ahogy Marika is írta - szerintem is sok az élesztő.
Szerintem a két keverőlapátosban jobban eloszlik a tészta, ill. a két lapát jobban át tudja keverni a nagyobb kenyeret, mint az egy lapát. Persze, ha gyakran szeretnél csak fél kilósat sütni (ami nagy család esetében tök felesleges, hiszen sec-perc alatt elfogy), akkor az 1 lapátos is elég. Ha kevés a tészta az üstben, akkor a két lapát csak szerencsétlenkedik vele... pl. az 1,3-asnál egy bizonyos súly (azt hiszem 0,75 kg) alatt nem is ad receptet, ergo nem is igen ajánlja, persze attól még lehet, de ....
Na ezt jól elmagyaráztam, remélem azért érted:-)))
Igazán nincs mit, igen, jobb lenne a két lapáttal rendelkező, mert ebben nagyobb súlyú kenyér süthető.
A Hauser-ről sokat nem tudok, de az tény, hogy kapható hozzá lapát és üst is, na jó ne számítsunk már a vásárlás előtt arra, hogy ezek bármelyikére is szükséged lesz valaha, de ha van hozzá alkatrész, az azt jelenti, hogy a gyártása folyamatos, a szervizelése megoldott.
Köszi! Nos megnéztem, elolvastam mind. A helyzet az, hogy hatan vagyun. Tehát ekkor mindenképp nagyobb, azaz a 2 keverőlapátost kell vennem. igaz? A Hauser BM 800 -ról kinek mi a véleménye?
Szia! Légy szíves olvasd el ezeket a korábbi hozzászólásaimat:
1668, 1663, 1653, 1652, 1650, 1624
Ezekben adtam meg linkeket, ahol több gépről is van infó, fotó, ár, némelyiknél még vásárlói vélemény is, ill. leírtam azt is, hogy mire kell nagyon figyelni a vásárláskor stb.stb. Ha valamiben elakadnál, csak írj és igyekszem segíteni!
Nekem két lapátos Hausmeisterem van ....... és hát, ami azt illeti "nagyon jóban vagyunk egymással" :-)
Nem mellesleg, sajnos most a Te példádon keresztül is beigazolódott, amit nagyon gyakran emlegetünk, mármint, hogy a kenyérsütőgép vásárlásakor fontos ellenőrizni:
1./ magyar nyelvű használatija legyen
2./ jól záródik-e a fedele
3./ minden alkatrész (pl. keverőlapátok, mérőedények stb.) benne van-e a csomagban