Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1673

Bács-kiskun megyében lakok szóval ez az egyik legjobb megye a méhek számára magyarországon. Van sok méhész 1 nem dominál. Halnak ki és lesznek újak. Az olyanoknak meg át kelene adniuk tudásukat fiatalabbaknak akik már kezdik abbahagyni öregségük miatt a méhészetet.   A kocsmás példánál persze hogy nem örül a konkurenciának de a méhészet azé mégis más. Mindig van olyan felvásárló aki örömmel elviszi az összeset.

Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1672

A "leszek-méhészek", azért belegondolhatnának a szituációba mielőtt nagyon elítélnék, a már méhészeket. 

Ha kocsmát akarnának nyitni, egy már létező kialakult vendégkörű régi kocsma, tőszomszédságában, vajon bekoptatnának jótanácsokért a tulajhoz? Sőt kioktatnátok, zöldfülűként? 

Gondolom, azért a többség úgy van vele, hogy jobb ha több a foga, mint a füle :-)

 

De itt, és más méhész fórumokon is, még fellehet tenni ilyen kérdéseket. Továbbá eléggé tisztességes válaszokat is kaptok, az esetek döntő többségében. Ha belegondoltok ez ugye nem is olyan magától értetődő. Sőt maguk a méhészek szorgalmazzák, indítják az újjabb és újjab tanfolyamokat.

Így nem igazán panaszkodhattok, hogy összezárt a szakma.

Ma már az sem igaz, hogy kihalófélben vagyunk. 20-éve talán igaz lehett, de ma már átestünk a ló túloldalára. 

 

 

Tudnánk több mézet is exportálni, igen. Meg nyilván jó piaca van a kőolajnak is, hát hurrá, építsünk fúrótornyokat, az már lényegtelen hogy nincs hozzá  kőolajmezőnk?

A mézhez is, méhlegelő kell, nem csak méh! Ami eléggé behatárolt, ugyan is az ország, nem rétestészta. Az akác elleni támadási kisérletre ha gondoltok, láthatjátok hogy a biztosnak gondolt nektárforrások is veszélybe kerülhetnek, egyik pillanatról a másikra. A fagy és a hidegfront, meg hab a tortán. Lásd az idei esztendőt!

A többi repce, napraforgó stb vetésterülete, és nektározó képessége sem állandó. A gazdák termelési kedve, függ az éppen aktuális piaci helyzettől. Meg van olyan is, hogy vetésforgó. Szóval egy adott terület méheltartó képessége is véges, évente változó, a lehullott csapadék mennyisége sem lényegtelen.

 

Destroyah2 Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1671

én nem hagyom abba, mert apámtól vettem át... ő meg nagyfatertől... nagyfater meg az ő faterjától....

Előzmény: Törölt nick (1664)
Destroyah2 Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1670

leírtad helyettem....

Előzmény: Kempingez (1659)
FvT Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1669

Igazat adok abban a "profi" méhészeknek, hogy a kezdők potenciális egészségügyi veszélyforrások lehetnek.

A saját és mások méheinek számára is. Valóban egy kezdő nem tudja olyan biztonsággal és azonnal diagnosztizálni és beavatkozni egészségügyi probléma esetén.

Ebben kellene a legnagyobb segítséget kapniuk.

Ez a saját és mások érdeke is .

 

Amúgy meg a más téren  éljen meg az ügyesebbje .

Előzmény: Törölt nick (1666)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1668

Szia, már unokázok és hatvankodok de csak lelkesíteni tudok minden kezdőt. Sajnos ha nincs a közvetlen családi kötelékben héhész,úgy igen nehézz dolog lesz a kezdés.Jó magam sem vagyok "elájulva" a szagg-tekintélyektől,sok esetben.Addig is kint vagytok a természetben és sokat megtapasztal aki belekezd. üdv.

Előzmény: FvT (1665)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1667

Szerbusz.Természetesen.Igyekezni fogok és nem haragszom.Méhkedvelői és motorostársi üdv.

Előzmény: Jam Clerk (1662)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1666

Tudom hogy minden új méhész konkurencia. De videókon is látom hohy mondja szakember hogy ettől még több mézet eltudna adni magyarország mint ami van jelenleg. Öregszik ki sok méhész... Minden szakmába kellenek új emberek. Vannak akik csinálják 30-40 meg 50 éve. Azok már nyugodtan abbahagyhatják átadhatják a lehetőséget fiatalabbaknak. Az ilyenek tanítsák be a gyereküket vagy unokájukat és ha már tudnak mindent akkor ajándékozza neki a méheit. Ez lenne a helyes dolog.

FvT Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1665

Idén tavasszal kezdtem el méhekkel foglalkozni, az esetek nagy részében ez a reakció, ne vedd fel.

Már megint egy kezdő, mi a francnak így is sokan vagyunk, stb, stb

Lehet, hogy növekszik a számuk, de majd megáll és erősen csökkenni fog. Ez minden területen így van.

 

Kedves haladó, vagy profi méhészek, majd a természet eldönti , ki marad.

Honnan tudjátok , hogy egy mostani kezdő pár év múlva nem lesz-e jobb szakember, mint a mostani régiek közül sok?

 

Voltam pár helyen, hát nagy részében nem voltam elájulva a nagy profizmustól. Pedig egy sem kezdő.

 

Előzmény: Törölt nick (1664)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1664

Az ilyen jóindulatú embernek aki leakar róla beszélni annak azt mondom hogy hagyja abba ő. Ő már csinálja elég ideje, hagyjon lehetőséget a fiatalabbaknak.

És ez jó ötlet hogy azzal együtt kéne.

Jam Clerk Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1663

Csak egy ötlet, aztán vagy jó, vagy nem.

 

Ha van méhész ismerősöd, nem lenne egyszerűbb, ha az első évet az ő állományával együtt húznád le? Például ahogy én is, "csatlakozol" hozzá pár kaptár erejéig, akár úgy, hogy veszel tavasszal 3-4 családot, és lerakjátok az övéi mellé, akár úgy, hogy kineveztek ugyanennyit az övéből, és ha 1 év múlva is megmarad az érdeklődésed, még mindig meg tudod tőle venni kaptárastul és külön tudsz menni.

 

Ha akkor is érdekel, addig lesz időd beszerezni ezt-azt (füstölő, ruha, miegyéb, ami kell), meg eltanulni tőle, amit tudsz. Az sem hátrány, hogy így neki sem kellene "külön utakra járni" (1-2 alkalommal még belefér, de lehet, hogy heti rendszerességgel már egy idő után terhes lesz ilyen kicsi állomány miatt egy "rendes" méhésznek kétfelé mozognia).

Előzmény: Törölt nick (1652)
Jam Clerk Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1662

Tudom, ezt nem illik, de kénytelen vagyok szóvá tenni, mert már nagyon kezd zavarni.

 

Megoldható lenne úgy írni a hozzászólásaidat, hogy ne csak többszöri átolvasás után legyen valami tippem arról, mit is szerettél volna írni? Ez az ötletszerű írásjel-használat, a rendszeres betűkihagyás meg úgy általában a fogalmazási módod nagyon roncsolja az "üzenetet". Vagy én is abból induljak ki, hogy "ez a cél is" ?

 

Elnézést, ha megsértettelek.

Előzmény: MG Petimester (1660)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1661

xDDD....  ,-)))  ...böbrőgi Úram.   u.i. méé nem 4-5 üveg ? ..az már "Meckit"..is  felűlmúló mennyiség ??   xDDD

Előzmény: LudasMatyí (1653)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1660

xDD..hiszen aból indulhatunk ki ,hogy ez a cél is ?? Gondohatná az ember  ..?  Egyre több a "mennyíségi" ..és egyre kevesebb a "kezdő"... izzéé..lehetősége..?? Még azz se, szeritem és tapsztalataim szerint. Bár ebben az esetben és infom szerint igazotok is lehetne.  xDDD.     ,-)))  üdv.   u.i. nem vagytok semmi....  ,-)))

Előzmény: Destroyah2 (1658)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1659

Ez is egy válasz, sőt még őszinte is. Bár így az indoklások mellőzésével, nem gondolnám, hogy bárki azt mondaná rá hogy oké, nem fogok méhészkedni.

Igen telített a szakma, mondhatnánk hogy egymásba ér a .....  kaptársorunk. Meg Dunát lehetne már, méhészekből rekeszteni. ..... 

Előzmény: Destroyah2 (1658)
Destroyah2 Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1658

egyáltalán ne kezdj neki.....

Előzmény: Törölt nick (1655)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1657

Most még ne vegyél méheket, Szerezz könyveket, olvass minél töbet. Halaszd tavaszra a vásárlást. Így már némi fogalmad is lesz a méhekről. Továbbá gyakorlott méhésszel menj, kiválasztani leendő méhcsaládjaid. Igaz tavaszon drágábbak, ez nem véletlen. Ha jó családot, veszel azt kétfelé szedheted akác után. Továbbá még esetleg, némi kóstolót is pergethetel. Nem a beteleléssel kell kezdened. 

Olvass szakirodalmat, és magad is rájöhetsz hogy miért is volna jobb tavaszon kezdeni.

Előzmény: Törölt nick (1652)
FvT Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1656

Szerintem ne foglalkozz vele. Közvetlenül ne érje őket.

Mivel a röp körzeten belül sok házikert van, mindenkivel nem tudod levajazni a permetezést.

Illetve lemézezni.....

 

Csak egy javaslat. kerítsd kőrbe a kaptárakat, kb 2 m magas zárt kerítéssel, vagy sűrű rachel háló is megteszi.Ez felkényszeríti őket , magasabban repülnek majd.

Én megjártam, gondoltam hátrafelé a kertekben nem számít. Aztán amikor komolyabban hordtak sokszor belém, és egyszer-egyszer a szomszédba is bele ütköztek , szúrás lett a vége. kerüld el ha tudod.

Előzmény: Törölt nick (1654)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1655

Teljesen kezdő vagyok. Szóval szerontetek mikor érdemesebb elkezdeni a méhészetet? Ilyenkor ősszel vegyek 3-4 családot vagy tavasszal? Most kéne vennem 50-60 kg cukrot minimum az legalabb 10 ezer forint. Tabasszal ezt megsporolnam de viszont akkor drágábban árulják majd a méheket mert akkorra azok már majd kitelelt méhek lesznek. Ismerősöm eljár ide majd megtanitani mindent, segit mindenben. De mikor kezdjek hozzá inkább most vagy tavasszal?  És melyik kaptárt válasszam a fekvő kaptárt vagy álló kaptárt? A fekvő kaptár szimpatikusabb.  Jelenleg sok méhész filmet és videót nézek. És könyveknek is nekikezdek. Melyik könyvet ajánlanátok legjobban?   Bocs a helyesirasert telefonrol irok.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1654

Nagyon szeretnék foglalkozni ezzel a szakmával.   De hiába permetelnek ezek este ha több mint 1 kmre elrepül akkor talál máshol sok permetszert a környéken. Mivel nem csak 2-3 szomszéd veszéjezteti akkor őket.  De vannak az ilyen szerek valami hatással a méhekre?  Az erdős részek miatt megtudna élni itt jó pár család. De az ilyen permetezések miatt félek én.  

Előzmény: LudasMatyí (1653)
LudasMatyí Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1653

Szevasz!

Kezd el nyugodtan ezt a szép szakmát!

Elrepül az sokkal többre mint 1 km...

Az erdős részt szeretni fogják...a szomszédok gyümölcsöseit is...

Az utóbbi problémádra gyógyszer lehet 1-1 üveg ajándék méz a szomszédoknak..mond meg nekik hogy este permetezzenek,és lehetőleg méhkímélő szerrel..

Előzmény: Törölt nick (1652)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.14 0 0 1652

Üdv. El akarom kezdeni a méhészetet a kertemben 3-4 családdal. Van méhész aki megtanít mindenre.  Kérdésem lenne, hogy azt hallottam hogy a méh 1 km-re is elrepül. Van sok erdős rész a környéken kb 50 méterrel arrébb kezdődik. Csak ha átjárnak a szomszédokba a gyümölcsfákra meg virágokra meg szőlőre akkor mi van? Azé mi van mert a szomszédok állandóan permetelik az éppen permetezni való dolgot. Krumplit. Fákat. Szőlőt... Mindent permeteznek. Ez árt améheimnek? Vagy ez nem lenne probléma?   Kösz.

asztalosmano Creative Commons License 2014.08.07 0 0 1651

Kedves méhészek!

Új vagyok a fórumon, lehet hogy már volt szó a témáról, de ameddig visszaolvastam, nem.

A kérdésem, hogy habkaptárat ki hogyan takarít, fertőtlenít, mielőtt egy használt kaptárba új családot telepítene be? Köszönöm ha válaszol valaki.

 

MG Petimester Creative Commons License 2014.08.07 0 0 1650
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.07 0 0 1649
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1648

Természetesen. üdv.

Előzmény: Kempingez (1647)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1647

MG Petimester! Nem értelek, régen ismert tényeket állítol úgy be, mint új és forradalmi jelentősséggű felismeréseket. Közben valami, 28 évre hivatkozol.  Meg hogy lassan szivárognak ki dolgok. ???

Szerintem senki nem vitatja, hogy lehet így atkát gyéríteni. Némileg. 

 

De kizártnak tartom, hogy kizárólagos védekezésnek megfeleljen! Rész megoldások nem érdekelnek! 

 

Részemről érdektelen továbbá, ez a téma! 

 Mert nem alapozhatok, hókusz- pókusz bizonytalan dolgokra! Sem az állományom nem akarom kockáztatni, hülyeségek miatt. 

Ted a tieddel amit akarsz, amig nem veszélyeztetel vele másokat ennyi. Én nem kisérleti telep vagyok, hanem  termelő méhész. Ettől függ az életem!

Verje mindenki a saját micsodáját csalánnal ahogyan akarja.

Én nem látok itt semmiféle, összeesküvést.

Na meg különben is a, a lőtéri döglött kutya esete!

MG Petimester Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1646

Amit írtál a NB 15 keretről az szerintem is ül.  ,-))  Ennél a méretnél.

Előzmény: MG Petimester (1645)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.06 0 0 1645

xDD..Ok-ok...De elszóltad magad !  xDD..."- herefias akkor is szaporodik.."   - stb. Ott van az az "is" szócskád..Nekem ez is elég.  ,-))) Régi harcos vagy,.. és tudod ezt. Mégis csak a herésben kezd és oda 1-el többet petézik.  Most figyelj csak, lécci. Tudunk herefias fertőzésről ami huszon feletti atkával volt megfertőzve !! Ez dokumentált is...Ilyen munkásal még nem találkoztam sehol a (beszámolok alapján sem)...hmm... Szerintem nagyon sokat számíthat ,hogy két nappal tovább fedett a herefias. Vagy nem ? üdv.

Előzmény: Kempingez (1640)
FvT Creative Commons License 2014.08.05 0 0 1644

Igen , értem.

Egyszerű konténert szeretnék, hátsó kezelésűt.A 15, ill 16 keret kezelhető hátsóként?

A 1,5 m széles összfelületből is kevesebbet venne el a 10 keret, mint a 16 .

 

Két részre osztottam a hozzászólást, természetesen rakodóként funkcionálna. Kizárólag helykihasználás miatt .

Bár amit láttam legutóbb konténert, ott a 9 NB fészek után volt 4 hizlalt félkeret , gondolom ezt hordják meg először, és csak utána felső mézteret ( ha igaz, hogy hátra szívesebben hordanak) .És persze , ha van mit hordani......

Akár működhetne így is.

Előzmény: Kempingez (1643)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!