Keresés

Részletes keresés

tigristomi Creative Commons License 2018.10.08 0 0 6523

Köszönöm a választ. Én is úgy gondoltam, hogy karma jóga de te szebben kifejtetted.

Előzmény: Törölt nick (6522)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 6522

Szerintem feltétlenül. A karma jóga a cselekvés jógája. Bármit is csinálunk, annak hatása van a tudatra. A védikus terminológiában kétfajta cselekvést különböztetnek meg: 

 

- sakama karma - önös cselekvés
- nishkama karma - önzetlen cselekvés

 

Az utóbbi az, ami felszabadít. A mosogatás jó eséllyel ebbe tartozik :-)

 

A vaisnava interpretáció: nem szabad ragaszkodni a tettek gyümölcséhez, azaz azért tegyük, amit teszünk, mert az a feladatunk, és nem az anyagi hasznáért. Engem ez a tétel segített elfogadni, hogy jelenleg az anyagi világ színpadán kell helytállnom (azaz a "munkahelynek" nevezett játszótéren), és hiba lenne a késztetésemnek engedve csapot-papot-családot hátrahagyva szerzetesnek mennem. Ja, és örömmel kell mindezt csinálni, a helyes cselekedet tudatának örömével.

 

Utóbbi kicsit emlékeztet a pár évtizede aktuális, viccbeli direktívára: "nem elég a szocializmust elviselni, szeretni kell", de a jóga útja segít elérni azt a tudatállapotot, hogy ezt bölcs rendnek és ne kényszernek érezzük (nem a szocializmust, hanem az önzetlen cselekvést).

 

Fóka

Előzmény: tigristomi (6521)
tigristomi Creative Commons License 2018.10.08 0 0 6521

Az otthoni mosogatás lehet karma jóga?

Előzmény: Törölt nick (6506)
tigristomi Creative Commons License 2018.10.08 0 0 6520

Kösz az infót.

Előzmény: Törölt nick (6516)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.08 0 0 6519

Ó, nekem is van kedvenc arab szavam :-) A hozzá kapcsolódó történetem pedig akár a bhakti jóga vallásoktól való függetlenségének tanmeséje is lehetne.

 

Még középiskolás koromban kezdtem arabul tanulni. Akkoriban az írás, a kalligráfiák szépsége fogott meg. Sok évvel később, 2010-ben családostól volt szerencsém Egyiptomban nyaralni. Az első este a vacsora után hencegni szerettem volna hitvesem és a gyerekek előtt nyelvtudásommal (hát igen, az ego magaslatai...), ezért arabul köszöntem meg az ennivalót a 16 év körüli pincérfiúnak. "Sukran", mondtam büszkén. Erre ő a legtermészetesebb gesztussal az égre mutatott, és eképp korrigált: "Sukrillah". Bizony nem kevesebb történt, minthogy ez a derék kamaszgyerek ezzel az egy szóval példát mutatott nekem jámborságból: ne neki köszönjem a kaját, hanem az égieknek (Allahnak, Istennek, Vishnunak - végülis teljesen mindegy, hogy hívom). Ez a "Sukrillah" - amellett, hogy szerintem ez is szépen cseng - nekem azt a hosszú-hosszú utat jelképezi, amit végig kell járnunk itt Nyugaton ahhoz, hogy megértsük azt, ami a Kelet népének megától értetődően természetes.

 

Fóka

Előzmény: mafi mushkila (6518)
mafi mushkila Creative Commons License 2018.10.05 0 0 6518

Nálam is egy kilengés okozta: annyira megtetszett az új nicknekvaló, a-ka-rom!, hogy muszáj volt lecserélni :) Az én göröngyeim leginkább mohóságból vannak... Vagy ha ez nem így van, akkor tudatlanságból :)

 

Különben arabul azt jelenti, semmi baj, és épp beindult egy idegenellenes, erőteljes indulatokat szító közéleti roham, ahhoz kapcsolódik, hogy eszembe jutott ez a kifejezés, aminek mindig is szerettem a csengését.

https://www.youtube.com/watch?v=aOZJVOWuvvs

 

Remélem, visszakapod a neved! Hátha a modiknak is érthető lesz az egész.

Előzmény: Törölt nick (6517)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.01 0 0 6517

Szia!

 

Én is emlékszem Rainyre :-)

Ha nem titok, te miért váltottál? Az én többszöri Fókatörlésem azért történt, mert a lelki önmegvalósítás útja nálam kissé göröngyösnek bizonyult, de most, hogy elcsitulni látszanak a dolgok, már bánom. Megpróbálom a moderációval ismét életre keltetni a Fóka nickemet is, kíváncsi leszek, hogy sikerül-e.

 

bh. Fóka

Előzmény: mafi mushkila (6509)
Törölt nick Creative Commons License 2018.10.01 0 0 6516

Szia Tamás!

 

Yoginiről annyit tudok, hogy két éve elnyert egy rangos jógaoktatói díjat (a kitüntetés nevét nem írhatom ide, mert az már IRL infó lenne). Büszkék lehetünk rá :-) 

 

bh. Fóka

 

 

Előzmény: tigristomi (6510)
mafi mushkila Creative Commons License 2018.09.27 0 0 6515

Kulturális ismeretcsere mindig volt, ahhoz csak mozgás kell, jó hozzá a hódító háború, jó hozzá a békés kereskedelem... És ha nem velünk történik itt nyugaton ("nyugaton", mondom inkább magunkról), vagy ha nem pont a jógával kapcsolatban történik, akkor is teljesen ismerős, hogy az emberek tanok-módszerek után kóvályognak, a kereslet pedig hat a kínálatra. (Mármint a kapitalizmust nem úgy találták ki, hogy na akkor rakjuk össze nulláról, hanem ahogy kezdett kiderülni és rendszerben is láthatóvá lenni, hogy mi mit mozgat hogyan.) Ez az egész annyira nem jár gyerekcipőben, hogy a Buddha beszédeiből (most hogy ezek teljesen eredetiek vagy némi késéssel alkotottak, az ebből a távlatból már mindegy, rég vót ez is, az is) is látszik, hogy az embereket különféle hatások érték, mindegyiknek más volt a fejében a tanokról is, a tanító szerepéről is, és ezekre kellett mondani azt a sokfélét. Kb.

Előzmény: patkometer (6512)
tigristomi Creative Commons License 2018.09.25 0 0 6514

Avidya Asmita Raga Dvesha Abhinivesha Klesha

Előzmény: patkometer (6513)
patkometer Creative Commons License 2018.09.24 0 0 6513

Nem szeretem a mester-tanár megkülönböztetést, mert szerintem nincs ilyen.

Előzmény: tigristomi (6511)
patkometer Creative Commons License 2018.09.24 0 0 6512

És akkor mi van, ha a "neoliberal capitalism" tette lehetővé, hogy egyáltalán kiszabaduljon a jóga Indiából, enélkül lehet nem is tudnánk róla...

Előzmény: mafi mushkila (6508)
tigristomi Creative Commons License 2018.09.24 0 0 6511

Elég hosszú cikk, csak félig olvastam el.

Az valóban így van, ha valaki jóga tanárként próbál megélni, akkor sokaknak hatékonyabb, ha csinálnak térd műhelyt, stressz oldó jógát, gerinc jógát.

 Ez szerintem azért is van, mert nagy különbség van egy jóga mester és jóga tanár között, a kettő között nincs nagyon átmenet. Legalábbis hazánkban így van szerintem, az USA-ban és talán Ausztráliában vannak már olyan oktatók, akik kinőtték magukat (sikerült nagyobb létszámú követő tábort létrehozniuk).

 

 A különbséget abban látom most itt a mester és a tanár között, hogy egy mester ha eljön hazánkba, akkor 500-an vannak a mester hétvégéjén a tanulni vágyók.

Egy tanár hétvégéjén jó, ha 10-en, 20-an vannak, úgy, hogy téma specifikus hétvégét csinálnak a tanárok.

 

 A cikk tulajdonképpen ebből is adódik - hogy egy mester és egy tanár között miért ekkora a különbség. Na, ezen lehet hosszan mazsolázni, töprengeni! Ezt most minden kritika és rosszindulat nélkül próbálom mondani.

 

Előzmény: patkometer (6499)
tigristomi Creative Commons License 2018.09.24 0 0 6510

Szia Fóka!

 

 Kösz, hogy írtál magadról. Jó volt olvasni.

 

 Érdekes lenne hallani még Yoginiről és TörökPéterről, anno ők is sokat hozzá szóltak a fórumhoz, ők is régóta gyakorlók voltak.

 

 Én majd három éve chi kung gyakorlatokkal fűszerezem a jóga gyakorlásom, üdítő, máshogy mozgatja meg a testem, mint a jóga.

Voltam egy két transzlégzésen is, érdekes tapasztalat volt az is. Egyébként rendszeresen gyakorlok most is, jövőre érek a jóga gyakorlásban a 30. évhez.

Valahogy most is van még lelkesedésem és belső motivációm is a gyakorlásra és a fejlődésre is. Minden reggel átmozgatom magam, este pedig amikor úgy érzem, hogy jó lenne, csinálok egy hosszabb pránajámát és néha egy kis meditációt hozzá.

 

Tamás

Előzmény: Törölt nick (6504)
mafi mushkila Creative Commons License 2018.09.22 0 0 6509

Szia Fóka, én is emlékszem rád, talán még pár szót váltottunk is, engem rainynek hívtak korábban. És nagyon örülök, hogy jól megy!

 

 

Előzmény: Törölt nick (6504)
mafi mushkila Creative Commons License 2018.09.22 0 0 6508

Ez sztem elég releváns cikk (a linkelt első részt olvastam, tovább most nem), és csak azt akarom mondani, hogy amikor a "neoliberal capitalism" kerül megnevezésre a probléma gyökereként vagy legalábbis egyik lényegi okaként, ami elég hangsúlyos elem, mert a cím is erre utal, az szerintem egy mellélövés, és benne is van a cikkben, hogy miért: "Every single one of us has the sickness of late capitalism raging through our veins, infecting the way we feel, the way we think, the way we relate – including to yoga, both practicing and teaching."

 

Tehát szerintem itt azt mondja, hogy mivel ebben a közegben élünk és lélegzünk, mindenünket áthatják ennek a társadalmi berendezkedésnek a jellemzői, más szóval fogalmazva a korszellem gyermekei vagyunk óhatatlanul, EMIATT a jógával kapcsolatos, épp most megtapasztalt nem kívánatos, nem kedvező, problémás jelenségek is ebből következnek.

 

Pedig szerintem ebből a helyzetből csak az következik, hogy könnyű azt hinni, szinte bármilyen jelenségre, hogy az épp adott társadalmi berendezkedés okozza, pont amiatt, hogy ez vesz bennünket körül, és nem valami más. Ki fogja vagy ki tudja végrehajtani azt a gondolatkísérletet, hogy ha a vizsgált elemeket áttelepítjük egy másik társadalmi berendezkedésbe, akkor milyen hatások érvényesülnek milyen eredménnyel?

 

A cikk szerzőjének ez nemhogy nem sikerült, és nem csak meg sem próbálta, hanem eszébe sem jutott, hogy az általános emberi létállapotot és az abból fakadó valamiféle társadalmi következményeket megkülönböztesse a specifikusan most jellemző ok-okozati folyamatoktól.

 

Amire a gondolatmenetét támogató érvként hivatkozik, azt nem veszi figyelembe egy, a következtetéseinél korábbi ponton.

Előzmény: patkometer (6499)
Semmisem Creative Commons License 2018.09.18 0 0 6507

Bölcs dolog. Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (6506)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.18 0 0 6506

Szia!

 

Talán a véleményalkotási és meggyőzési kényszerem, ami ebben a körben nem is nyilvánult meg annyira annak idején, de más témákban annál inkább. A vaisnava "megtérés" alapvető gesztusa a jó értelemben vett meghódolás, ami után a vita és az érvelés jelentéktelen ego-játékká válik. Most visszamenőleg restellem a sok keserves szópárbajt, amikbe egykor belebonyolódtam. Ha valakinek önálló véleménye van, és azt vehemensen képviseli, akkor egy sor kiváló ember társaságának örömétől fosztja meg magát. Pedig a transzcendentális helyzete mindannyiunknak egyforma. Az anyagi világ egy jókora játszótér, és bármit is csinálunk benne, a karma jóga útját járjuk.

 

bh. Fóka

 

 

Előzmény: Semmisem (6505)
Semmisem Creative Commons License 2018.09.17 0 0 6505

Szia Fóka,

"sok mindenben nem értek egyet egykori önmagammal" Van ezek közül nagyobb horderejű?Említésre méltó?

Előzmény: Törölt nick (6504)
Törölt nick Creative Commons License 2018.09.17 0 1 6504

Sziasztok!

 

Talán emlékszik még valaki Fókára, a lelkes útkeresőre, aki a kilencvenes évek közepétől gyakran nyilvánult meg ezen a fórumon. Nos, az én voltam és most újra jelentkezem. Új nicket kellett gyártanom, mert egyrészt a Fókát egy kiegyensúlyozatlan időszakomban kinyírattam a moderációval, másrészt mert azóta már sok mindenben nem értek egyet egykori önmagammal. De hát - mint mondják - az egyedüli változatlan az maga a változás...

 

Tomi kérdésére az én válaszom: nem adtam fel a jóga útját, ellenkezőleg. Két évtized keresés közben rengeteg értékes, de rendszerezetlen információhoz jutottam egy sor különféle remek iskola jóvoltából, míg aztán akkorára nőtt bennem a káosz, hogy keresni kezdtem egy olyan intézményt, ahol végre átfogó képet kaphatok a védikus jógafilozófia egészéről. Ahol a szükség, ott a segítség: 2012-ben elkezdtem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola vaisnava teológusi képzését, és tavaly át is vettem a diplomámat. Ezáltal a szakmai titulusom mérnök-teológus lett, ami - bár csak egy címke - szerintem nagyon jól hangzik, merthogy a természettudományos és lelki tanítások látszólagos antagonizmusát cáfolja. A lényeg azonban nem ez, hanem a jógafilozófia bölcseletének számtalan aspektusa, amiknek közelébe adatott kerülnöm a védikus szentírások, vaisnava bölcselők, elhivatott mestereim és a rengeteg lelki gyakorlat által.

 

Az elmúlt 20 évben számtalanszor éreztem úgy, hogy elérkeztem a végállomáshoz, de most egy ideje már valóban harmóniába kerültem

 - magammal

 - másokkal

 - és az Univerzummal

a bhakti jóga és az odaadó szolgálat gyakorlására való törekvés által.

 

Ez hát az én utam, de természetesen nem ez az egyedüli Út.

 

Hsasonló jókat,

bh. Fóka

 

 

Előzmény: tigristomi (6495)
tt-ths Creative Commons License 2018.09.06 -1 0 6503

Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy a jóga és egyéb lélek dédelgető spirituális közösségben felülreprezentáltak az érzelmileg labilis, személyiség problémás, hiszteroid, vagy borderline emberek (90%-ban nők). Mert ezek a közösségek támogató befogadó simizgetősek, itt meghallgatnak és átölelgetnek.

NA ha egy iylen közösségben jól érzi magát valaki akkor az számára "hiteles" akármit is jelentsen ez a szó - nyilván sejtik, hogy ez egy pozitiv jelző, ezért érdemes ezt használni.

 

A jóga ősi világában csak testileg és lelkileg egészséges embert vettek fel jógázni.

 

A jóga az nem terápia, bár javulások előfordulnak, de durva megzuhanások is.  Ott a 24 részes cikksorozat az anamé programról a neten, lehet "csemegézni" tragikus esetekért ott is :-(

Előzmény: patkometer (6502)
patkometer Creative Commons License 2018.09.03 0 0 6502

Erre én is kíváncsi lennék... 2 himalájás tanár óráin jártam eddig (az egyikére évekig), ők jó tanárok mindketten (bár akihez évekig jártam, ő egy kiugrott iyengaros, ami látszik is a tanításán). De ennek ellenére nem tudnék véleményt nyílvánítani az egész szervezetről, azt meg pláne nem tudom megállapítani, hogy mennyire hiteles...

Előzmény: tt-ths (6501)
tt-ths Creative Commons License 2018.09.01 -1 0 6501

Sajnos a Himalájai Tradíció kihalt, Sw Véda nem tudta senkinek átadni a guru vonalat, nincs élő mestere. Még fut a lendület, de azok akik jelenleg képviselik a Tradíciót fényévekkel elmaradnak SwVédától és SwRámától főleg.

Te hogyan tudod megítélni mi a hiteles?

Előzmény: zsu2525 (6500)
zsu2525 Creative Commons License 2018.09.01 0 0 6500

Sziasztok!

 

A hitelesség kulcskérdés, nekem a Himalájai Tradíció az amelyik messzemenően hiteles. A honlapjukon látszik országszerte hol vannak és kik az oktatók. Szegedieknek a Smaragd Harmóniaműhely óráit ajánlom, ott is van Himalájai jóga is. www.smaragdharmoniamuhely.hu

patkometer Creative Commons License 2018.08.28 0 0 6499

Én 6-ról hallottam már, de ők ilyen internetes jógacelebek. Az internet az élet sok területét átszabta, köztük a jógát is. Ezzel meg kell tanulni együtt élni. Egy jó vitaindító írás erről itt:

https://whisperingbodies.wordpress.com/2018/05/31/fuck-your-neoliberal-yoga-selling-yoga-and-selling-ourselves-in-the-digital-age-part-1/

 

Előzmény: tigristomi (6498)
tigristomi Creative Commons License 2018.08.28 0 0 6498

Ez a probléma a jógával:

 

The Eleven Most Influential Yogis Alive Right Now

A 11 ma élő legbefolyásosabb jógi:

https://theyogalunchbox.co.nz/the-most-influential-yogis-alive-right-now/

 

:(

Bikramon kívül a többiről sosem hallottam ....

 

Előzmény: tigristomi (6497)
tigristomi Creative Commons License 2018.08.06 0 1 6497

Kicsit úgy tűnik nekem is, mintha egy jóga korszak - amiben még sokan keresték a megvilágosodáshoz és hasonló nemes eszmék elérését - a végéhez érne.

Nem tudom, külföldön hogy van, de szerintem hasonlóan lehet.

 Néztem, Maheshwaranda oldala is nekem kicsit személytelennek tűnik, úgy, hogy nincs kint, hogy kik tanítanak. Hasonló lett most a Satyananda jóga weboldala is.

 

Aname nekem mindig furcsa volt, az egyik jóga fesztiválon próbáltam vele beszélgetni, de nem sikerült, egy kis füzetet adott csak amiben a gyógyulások voltak, hogy abban minden benne van. Sajnos ilyen botrányoknál a tendencia mindig az, hogy sokan kihullanak az adott rendszerből, de azért a botrányos rendszert tovább viszik, mintha semmi sem történt volna. Nem értem, Maheswaranandát is miért teszi még ki az oldalára a joga.hu.

 

 Ez van.

Előzmény: tt-ths (6496)
tt-ths Creative Commons License 2018.06.25 -1 0 6496

Már elég régóta tart a jóga fellendülése a nyugati világban, ahhoz, hogy nagyon sokan rájöjjenek, hogy hamis az egész és nem jönnek az eredmények az emberek 90%-ának. Hiába a sok sok éves gyakorlás. Ahol meg valamit gyorsan produkálnak ott meg ez van:

 

http://kundalinijoga.reblog.hu/ezert-betegednek-meg-az-aname-programtol

 

Előzmény: tigristomi (6495)
tigristomi Creative Commons License 2018.06.25 0 0 6495

Hétvégén volt a 4. Nemtezközi jóga fesztivál.

 

Nagyon kevesen voltak, kevés stand volt, kevés látogató. Itt a fórumon is kihaltak a hozzászólások.

 

Mi történt a régi jógázókkal? Feladták a jóga útját, vagy csak elragadta őket az élet?

 

Nincsenek tanítványok mert inkább a sokféle torna-jógára mennek?

Halbmond Creative Commons License 2018.05.12 0 0 6494

A Facebook magával ragadta az érdeklődőket. 

Előzmény: tt-ths (6492)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!