Keresés

Részletes keresés

Viszbaba Creative Commons License 2013.09.11 0 0 642

Szia Titkos2!

 

Én is kérnék tanácsot az imátkozó sáskával kapcsolatban, mert mintha jól felkészült lennél:)

Ma találtam az esőben- hidegben a kerti járdán fekve egy példányt, de felfedeztem, hogy él. Bevittem a lakásba és a melegben egész mozgékony lett, de kiderült, hogy az egyik fogója és az egyik hátsó lába sérült, valamint a szárnya is.

Nagyon megsajnáltam, gondoltam nem hagyhatom így sorsára, ráadásul a kislányom kifejezetten összebarátkozott vele.

Ha most kiteszem a szűrét ezekszerint biztosan elpusztul.

A kérdésem, hogy szerinted képes e rendbejönni és áttelelni? Képes e így elkapni a számára felkínált rovarokat, vagy csak meghosszabbítom a szenvedését? ...és egyáltalán etikus e megpróbálkozni a rehabilitációjával?

 

Szeptemberben mindegyik elpusztul, vagy vannak áttelelő példányok? Mediterrán területeken mi a helyzet velük télen?

 

Titkos2 Creative Commons License 2013.09.11 0 0 641

Szia!

Mivel a természetből fogtad be (amit egyébként nem helyeslek, lévén védett fajról beszélünk), nem tudhatjuk, hogy előtte már párosodott-e. (Tényleg, a társa azonos fajú volt vele?) Ez azért lenne fontos, mert a terméketlen nőstények is raknak le kokonokat, de azokból a petékből nem kel ki semmi. Ha viszont feltesszük, hogy termékenyek a peték, akkor van egy újabb probléma: a természetben a pete telel át, vagyis a kicsik leghamarabb április-május körül kelnek majd ki. Emiatt találni kell nekik egy olyan helyet, ahol a hőmérséklet megegyezik a kinti külsővel (ha a hetediken laksz, max az erkélyt tudom ajánlani így hirtelen, vagy ha van garázsod, amit nem fűtesz), mivel ha a szobában maradnak, a meleg hatására hamarabb fognak kikelni és problémás lesz az etetésük/elhelyezésük, de még ha sikerül is őket tavaszig életben tartani és utána elengeded őket, valószínűleg nem találnak majd párt, mivel ők már akkor felnőttek vagy majdnem-felnőttek lesznek, amikor társaik a természetben még épp csak kikeltek a petékből. Valamint ahogy nőnek, az első pár vedlés után egymást is zsákmánynak tekintik majd, ezért kb. mindegyiknek külön terrárium kellene. Szóval ha rám hallgatsz, kirakod a petekokont terráriumostól az erkélyre és majd ha május körül kikeltek a kicsik, szabadon engeded őket egy füves mezőn. A petekokont szerintem ne vedd le, sokkal jobb, ha oda van ragasztva, akkor stabil és olyan a felépítése is, hogy az a része van felül, ahonnan a kicsik fognak majd kikelni. Az anyuka is bent maradhat a terráriumban, szeptember körül szoktak a természetben is elhalálozni, szóval neki már amúgy sincs sok hátra, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megenné a kikelő kicsiket.

Előzmény: htamara (640)
htamara Creative Commons License 2013.09.04 0 0 640

Sziasztok! Pár hete a lakásomban találtam egy imádkozó sáskát. Mivel a hetediken lakom, nem akartam kidobni az ablakon, üvegbe tettem. Megkedveltem, "jóban lettünk" :) Kapott egy új terráriumot, rendszeresen etetem állatkereskedésben kapható tücsökkel. Kapott egy társat is, egy másik, de kisebb imádkozó sáskát, csak egy pillanatra nem figyeltem, és megette :(

Ma reggel különös dologra lettem figyelmes. kb 2 cm nagyságó fehér gumó jelent meg a terrárium aljához tapadva. Petét rakott Malmonka??? Mit tegyek vele? Vegyem ki, és rakjam át egy másik lakóhelyre, amíg kikelnek? A legjobbat szeretném neki/nekik, kérlek tapasztalt sáskatartók adjatok tanácsot! Köszönöm :)

paulovkin Creative Commons License 2013.07.26 0 0 639

Szia Skasami! A frissen kelt nimfák nem bírnak ki 5 napot kaja nélkül... a banán és a muslica jó megoldás.

Előzmény: Skasami (636)
Skasami Creative Commons License 2013.07.24 0 0 638

KÖszönöm a válalszt. 

Előzmény: japantanar (637)
japantanar Creative Commons License 2013.07.23 0 0 637

Öt nap nem olyan sok, talán ki is bírják, de esetleg tegyél be muslincákat, és egy érett banánt (vagy más gyümölcsöt), hogy életben maradjanak.

Előzmény: Skasami (636)
Skasami Creative Commons License 2013.07.22 0 0 636

Szevasztok! 
Még nem keltek ki a kicsik a kokonból, anyut pedig áttelepítettem. Viszont most el kell utaznom külföldre 5 napra. HOgyan tudnám biztosítani, hogy ha esetleg kikelnek, ne haljanak éhen? 
A nagyokkal ilyen gond nincs, mert berakok nekik 2 adag eleségállatot és azzal elvannak (valóban csak annyit esznek,amennyire szükségük van és csak akkor ,mikor éhesek). 

paulovkin Creative Commons License 2013.06.23 0 0 635

Szia, én a "mami" áttelepítését javaslom.

 

Üdv, András

Előzmény: Skasami (634)
Skasami Creative Commons License 2013.06.21 0 0 634

Szevasztok!
A Hiredulám ma reggel meglepett egy kokonnal, amit a terrárium felső rácsára sikerült telepítenie. MI tévő legyek? Le lehet azt szedni? Vagy ott kéne kikelniük és a mamit kitelepíteni egy másik terráriumba? 
üdv!

áron minecraft Creative Commons License 2013.06.13 0 0 633

Sziasztok én még új vagyok itt 12 éves vagyok és van egy folver mantisom.

 

bogaras.botond Creative Commons License 2013.04.17 0 0 632

sziasztok van egy blogom : http://mantis-religiosa18.blogspot.hu/ nem lett valami jó az ilyenekben béna vagyok de szeretnék minnél többet tudni a sáskákról lécci segítsetek irjatok roluk valamit. köszi

Ferkó Z Creative Commons License 2013.04.16 0 0 631

bár én nem tarok sáskát, de szivesen fotáznám őket. valaki tart atkáron vagy gyöngyösön ilyesfajta állatkát?

 

japantanar Creative Commons License 2013.03.22 0 0 630

Sziasztok!

 

Én is régen jártam erre...

Botsásákákkal már nem nagyon foglalkozom, mert nehezen tudom a tápnövényt biztosítani.

Hymenopus coronatus mézbe mártott eleségéről még én sem hallottam :) Nem lehet, hogy inkább valami virágporos, tejporos, gyümölcscukros keverék volt a legyek felhízlalására?

Amikor H. coronatust tartottam, akkor én nem adtam sem csótáynt, sem tücsköt, kizárólag muslincát, később legyet. A terráriumot meg addig nem nyitogattam, amíg meg nem ették, így nem repültek ki :)

Skasami Creative Commons License 2013.03.20 0 0 629

Tücsökkel és kis csótánnyal etetem. A röpképtelen légy túl kics, a röpképes kirepül a terráriumból (ha kinyitom). Gyászbogárlárva meg lefúrja magát az aljzatba. Amúgy napközben evett, de azt is odafenn. Talán lepke lenne a legjobb. 
A csipeszes etetést nem kultiválja. Lehet azért, mert az állatkertben mindig vadászott... 

Előzmény: paulovkin (628)
paulovkin Creative Commons License 2013.03.19 0 0 628

Hát ilyet még életemben nem hallottam :) Kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban... Nem javaslom, hogy közvetlenül vedlés után etesd a manóidat, mert a rovarok a tápcsatorna elős szakaszát bélelő kitinréteget is levedlik, és amíg az új réteg meg nem szilárdul rendesen, eléggé sérülékeny. Ezen kívül nem tanácsos takarmányállatot bent hagyni náluk, mert a frissen vedlő egyedeket könnyen megrághatják, de éjszaka is esélyes ez a dolog. (bár nem írtam, milyen eleségállatról van szó...)

Előzmény: Skasami (627)
Skasami Creative Commons License 2013.03.19 0 0 627

Szia! Köszi a választ.
Tavaly terraplázán beszélgettem az egyetlen mantisos standnál erről. Ott mondták, hogy a coronatus annyira kötődik az orchideához, hogy a nektárt is pótolni kell, erre való a mézbe mártás. 
 Amúgy vedlés után nem éhes  a Hierodula, vagy csak nem szeret csipeszből enni? Van benn neki most eleség állat, több is. MItnha az egyik hiányozna, de lehet, csak lefurta magát az aljzatban. A hölgy egész nap csak gubbaszt a tetőrácson. Napközbe lejár enni? A terráriumban vannak ágak, a teljes magasságig, van műnövény, és megfelelő a páratartalom is...

Előzmény: paulovkin (626)
paulovkin Creative Commons License 2013.03.18 0 0 626

Szia! Nálam még Hierodulának nem volt problémája ebből. Nem értem ezt a mézbe mártott eleség dolgot. Ha szabad kérdeznem ez micsoda?

Előzmény: Skasami (625)
Skasami Creative Commons License 2013.03.18 0 0 625

Kérdés: Hierodula hajlamos túlzabálni magát? Egyszer ezzel befürödtem már wahlbergiinél (szakboltban tájékoztattak félre. Most pl. azt mondta a srác, hogy coronatusnak sem kell a mézbe mártott eleség) 
Előre is köszi a választ. 

Skasami Creative Commons License 2013.03.12 0 0 624

Helló! Rég jártam erre. Ősz óta átálltam a HIerodula membranacea fajra. Kérdésem a következő: egy hímem minden látható ok nélkül erőtlenné vált, besötétedett az egyik szeme és haldoklani kezdett. Az állatkert keltetőjéből vettük ki, éjjel 20, nappal 25-28 fokos volt, naponta kapott párásítást, de mivel 2 nap telt el a hazahozatal óta, még enni sem kapott. Nem volt adult, és utazás közben, valamint beköltözésnél is élénk volt.

 Ugyan ez nem a botsáska topic, de van jelenleg még cirka 20-30 Mogorva botsáskám azaz Carausius morosus-om (100 darabot már átadtam az állatkertnek), amiről Benyó Andris azt mondta, az utóbbi 10 évben kikpopott itthonról. Azt hiszem talán Japántanár foglalkozik botsáskákkal. Érdekel valakit pár darab?

Titkos2 Creative Commons License 2012.12.26 0 0 623

Szia!

 

Köszönöm a gyors választ! :) Ha jól emlékszem, kb. 2-3 cm volt, bár nekem is feltűnt, hogy a tetejéből mintha hiányozna valamennyi, a második képen látszik, hogy eredetileg fentebb is oda volt "ragasztva".

Előzmény: paulovkin (622)
paulovkin Creative Commons License 2012.12.26 0 0 622

Szia! Szerintem igen, ugyan a méretét a kép alapján nem tudom megbecsülni, és az idő meg más élőlények is erősen megtépázták, de hasonlít rá :)

Előzmény: Titkos2 (621)
Titkos2 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 621

Sziasztok!

 

Elnézést, ha kissé offtopic lennék, nem tartok mantiseket, de ezt fotóztam november végén külterületen:

 

http://indafoto.hu/termeszetved/image/17408191-be994ee9/details/l/user

 

http://indafoto.hu/termeszetved/image/17408189-6db18487/details/l/user

 

Lehetséges, hogy a hazai imádkozónk tavasz óta üresen álló petekokonja?

paulovkin Creative Commons License 2012.11.26 0 0 620

Kedves Soutyi!

 

Magyarországon egyetlen faj képviseli a fogólábúakat, a Mantis religiosa, ami védett! Az eszmei értéke 2000 HUF (per példány), tehát lényegében ugyanannyi, mint annak a kettőnek a kereskedelmi értéke, amit vásároltál. A hangsúlyos különbség azonban az, hogy míg az egyiknek eszmei az értéke, a másiknak kereskedelmi, tehát a piac törvényszerűségeinek megfelelően változik, azaz a kereslek és a kínálat határozza meg. Én azt javaslom, hogy ha sokallod a 2000 HUF/példány árat, akkor keress olyan kereskedőt, aki kevesebb pénzt kér ugyanolyan feltételek mellett, vagy keress "olcsóbb" fajt. Viszont semmiképpen sem javaslom, hogy a hazai, védett fajunkat gyűjtögesd mindenféle engedély (és főleg hozzáértés) nélkül.

 

Üdv: András

Előzmény: Soutyi (619)
Soutyi Creative Commons License 2012.11.24 0 0 619

Én most novemberi börzén 2 mantist vettem 4000 forintért. egy pár volt. Elég drágának gondolom az elhullás miatt, de viszont hogyha sikerül szaporítanom, utána a kicsiket is akkor lesz egy tenyészet. Úgy viszont már megéri tartani őket, ha van utánpótlás. Viszont való igaz, hogyha elhullanak az nagyon zavaró lenne anyagilag és állatügyileg is. Én is vettem botsáskáat 1000-ért, az is egy pár volt. Viszont a potsáskáknál ami macerásabb kaját találna. Az sem vészes, mert málna bokor van itthon, annak a levelét meg csípik. Viszont nagy előny, hogy nem kell őket külön külön tartani mint a mantisokat. Szelidek, szépek aranyosak. Csak ugye a mantisnak mégis megvan az a bizonyos varázsa :)
Egy dolog valószínű, hogyha a mantisok elhullanak akkor inkább fogok a mezőn hazai fajokat, azokat szaporítom és a túlszaporulatot kiteszem a természetbe, mert én ekkora összeget nem szívesen adok ki értük :/
Viszont hogyha ezek megmaradnak és lesz felesleges kicsi, akkor szívesen adhatok, ha még kell majd :)

Előzmény: Thothoo (589)
Soutyi Creative Commons License 2012.11.24 0 0 618

Facebookon csináltam egy oldalt: "IBK - Imádkozó sáska és Botsáska (Mantis, Phasmatodea) Kedvelők közössége"

Akit még érdekel a dolog szerintem lépjen be. 

hierodula Creative Commons License 2012.10.09 0 0 617

Tudom én, csak vicceltem. Ilyen oldalaknál nem törekszek a pontos írásra, olyan lesz ahogy sikeredik :-)

Szia!

Előzmény: paulovkin (616)
paulovkin Creative Commons License 2012.10.09 0 0 616

Elnézést, nem kötekedésből írtam...

Üdv: András

Előzmény: hierodula (614)
hierodula Creative Commons License 2012.10.08 0 0 615

Amúgy teljes mértékben igazad van, kedves András.

Előzmény: paulovkin (613)
hierodula Creative Commons License 2012.10.08 0 0 614

Bocsi, nem volt kedvem Shift-et nyomni.   ;-)

Előzmény: paulovkin (613)
paulovkin Creative Commons License 2012.10.07 0 0 613

Egy apró igazítás: Mantis religiosa (a genusnevet nagy betűvel írjuk). Én is a betondzsungelben élek, Budapesten, a Hungária körút mellett az ötödik emeleten :) és már hozzám is repült be manó. Ami számomra a legfurcsább, hogy nőstény volt. Én is "megtartottam", ha már így alakult és egy szép kokonnal ajándékozott meg! Szerintem jó volt Nálad az élete, hiszen kapott enni, ha jól értettem, és nem volt kitéve ragadozók támadásának. Szép életet biztosítottál neki, szerintem ennél több nem várható el. Ne szomorkodj emiatt! A Hierodula membranaceae jó választás, nekem sok örömöm telt bennük :)

Üdv: András

Előzmény: Amanda Portman (610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!