Keresés

Részletes keresés

rigojanos Creative Commons License 2001.08.15 0 0 11
Kedves Mr. Spock,

Welcome!

Egy cukorbetegnek altalaban szabad fogamzasgatlot szednie?

Mr Spock Creative Commons License 2001.08.15 0 0 10
Kedves livi,

1. Milyen vizsgálatokra van szükség a fogamzásgátló tabletta felírásához? (Nálam csak régebbi betegségekre kérdeztek rá.)
2. Mik azok a főbb indokok, amik esetén nem javasolt a tabletta szedése?

Ha elolvasod a topiknyito levelet, annak az 5. pontjaban jelzem, hogy itt en egyedi problemakra, kerdesekre fogok csak valaszolni. A fenti kerdesed egy nagyon jo pelda arra, hogy mire nem fogok valaszolni. Hiszen ez tankonyv anyag, es mivel nem kapcsolodik egy specifikus egyeni problemahoz, hosszu oldalakat kellene ideirnom. Erre nem vagyok sem kepes (idoben), sem hajlando.

Amugy, hogy nehogy azt hidd, hogy itt en piszkalni akarlak, nagyon nagy altalanossagban:

1. A vizsgalatok fuggenek az anamnezistol. Van akinek erre van szuksege, van akinek arra, nincs egy elore megallapitott "ez kell". A tradiciok szerint az orvos vegrehajt egy egyszeru nogyogyaszati vizsgalatot, biztosra veszi hogy nincs valami nagy cista, tumor, vagy hasonlo a petefeszken, de ezen felul minden vizsgalat, labor, stb., az egyedi eset alapjan van eldontve.

2. A lista hosszu. Majbetegsegek, mely venas trombozis a leggyakoribb ellenjavaslat, de sok mas is van.

Gabor

Előzmény: lívi (8)
lívi Creative Commons License 2001.08.15 0 0 9
A következő kérdés inkább a topic olvasóinak szól: Magyarországon kapható a Depo Provera vagy más, ugyanilyen elven működő fogamzásgátló?
Előzmény: Mr Spock (7)
lívi Creative Commons License 2001.08.15 0 0 8
Kedves Mr. Spock!
Nagyon örülök a témanyitásodnak, és mindjárt kérdeznék is!
1. Milyen vizsgálatokra van szükség a fogamzásgátló tabletta felírásához? (Nálam csak régebbi betegségekre kérdeztek rá.)
2. Mik azok a főbb indokok, amik esetén nem javasolt a tabletta szedése?
Előre is köszönöm válaszodat!!
Előzmény: Mr Spock (7)
Mr Spock Creative Commons License 2001.08.15 0 0 7
Kedves CsBea,

Ha tökéletesem "müködik" a fogamzásgátló tabletta és velem is minden rendben van, akkor mi történt?

Nem mukodik tokeletesen. Az atlagos fogamzasgatlo tabletta "csak" 99.5%-os hatekonysaggal mukodik, meg akkor is, ha tokeletesen van hasznalva (nincs elmulasztott bogyo). Tehat evenkent, 1 a 200-bol esetben terhesseg kovetkezik be. Amit az orvosod mondott, az nagyonis lehetseges. Ezt megelozni nem lehet, ez benne van a fogamzasgatlo tablettak "nem tokeletessegeben".

Amugy a Depo Provera, egyszer harom honapban injekcionak a legmagasabb a hatekonysaga, de meg ott is van egy 1:1000-hez terhessegi valoszinuseg.

Gabor

Előzmény: CsBea (3)
Maminti Creative Commons License 2001.08.15 0 0 6
Kedves Mr. Spock, levél elküldve! :)
Előzmény: Mr Spock (5)
Mr Spock Creative Commons License 2001.08.15 0 0 5
Kedves Maminti,

Kuld el megegyszer (az utolso menstruacio ELSO napjanak pontos datuma kell).

Gabor

Előzmény: Maminti (2)
Mr Spock Creative Commons License 2001.08.15 0 0 4
Kedves márkó-bébi,

Szülés óta rendkívűl fáj a derekam, a kérdésem az, hogy mennyi idő alatt rendeződik a medence-rész illetve egy második terhesség ronthat-e ezen az állapoton?

Sok fugg attol, hogy mikor szultel. Ha mondjuk 2 hettel ezelott, akkor mindez meg termeszetes is lehet. Ha mondjuk egy eve, akkor mar nem. Szinten, gyakran ami derekfajdalomnak van erzekelve, vese-hugy-uti fertozes is lehet.

De ha ezek mar ki vannak zarva, akkor egy masodik terhesseg a legjobb esetben nem valtoztat a szituacion, valoszinuleg ronthat.

Amugy, akarmi ami terhesseg-szulessel kapcsolatban 8-10 hettel a szules utan nem mulik el, azt az ido mar ritkan fogja orvosolni.

Gabor

Előzmény: márkó-bébi (1)
CsBea Creative Commons License 2001.08.15 0 0 3
Szia!
Nagyon sokat olvastam már töled más topic-okban, örülök ennek az újnak is. Eddig semmi kérdeznivalóm nem volt, inkább tájékozódásképp' olvasgattam, most viszont van problémám.
Szedem kb 6 éve a Marvelon nevü fogamzásgátló tablettát. Eddig minden rendben volt (persze járok rendszeresen orvoshoz is, három havonta ö írja a tablettát), de most egészen furán jött meg a menstruációm. Elmentem a dokihoz, aki azt mondta, hogy valószínüleg vetétlés volt, de ne tulajdonítsak neki jelentöséget! Elküldött laborba, csinált nögyógyászati vizsgálatokat, azután azt mondta, hogy nincs semmi baj, szedjem tovább a Marvelont. Hát nem tudom?!?
Most fordult elö elöször ilyen, de nem kaptam észszerü magyarázatot, így nem vagyok benne biztos, hogy nem ismétlödik meg. A saját dokitól nincs lehetöségem kérdezni, mert az SZTK-s tömegrendelésen ilyesmire nincs idö :((!
Ha tökéletesem "müködik" a fogamzásgátló tabletta és velem is minden rendben van, akkor mi történt?

Tudom, hogy ez így nem volt túl szakszerü, ha kell megnézem holnapra a Mavelon összetételét. A laborban májfunkciós vizsgálatot rendelt a doki.

Elöre is köszönöm a választ!
Szia!

CsBea

Ui: még mielött megkérdeznéd: Nem, nem maradt ki egy bogyó sem.

Maminti Creative Commons License 2001.08.15 0 0 2
Üdv Mr. Spock ismét az Indexen! :))

Nekem csak egy kérdésem lenne: jó pár héttel ezelőtt küldtem Neked egy e-mailt az adataimmal, hogy elküldhess egy "névre szóló" programot, amiben a terhesség fejlődése van leírva. Sajnos, ezt azóta sem kaptam meg. Ha nem zavarlak vele, és tudsz rá szakítani egy kis időt, nem bánnád, ha elküldeném még egyszer?

márkó-bébi Creative Commons License 2001.08.15 0 0 1
Üdv,
Szülés óta rendkívűl fáj a derekam, a kérdésem az, hogy mennyi idő alatt rendeződik a medence-rész illetve egy második terhesség ronthat-e ezen az állapoton?

Éva

Mr Spock Creative Commons License 2001.08.15 0 0 topiknyitó
Kedves Mindenki,

Kinyitom ezt az uj topikot a kovetkezo celbol:
Index tagok feltehetnek nekem kerdeseket, es en megprobalok legjobb tudasom szerint valaszolni. Vegyetek figyelembe a kovetkezo alapszabalyokat:

1. Itt en nem mint egy orvos szereplek, hanem mint egy Index resztvevo, aki veletlenul orvos is. Tehat irasaim, tanacsaim szigoruan ismeretterjeszto celbol lesznek itt, nem mint orvosi tanacs.

2. A valaszok amiket itt adok, nem ahelyett vannak amit a sajat orvosod mond, es nem ahelyett hogy akarki is elmenjen orvoshoz.

3. Ha az en velemenyem ellenkezik azzal amit az orvosod mondott, mindig az orvosod velemenye szamit es vedd semmisnek amit en irtam.

4. Mivel senki aki kerdez nem paciensem, soha nem beszeltem vele szemelyesen, soha nem vizsgaltam meg, annak a lehetosege hogy tevedek, esetleg nagyot tevedek, bizony nagyonis valoszinu.

Tovabba:

5. Szivesen adok egyeneknek szolo tanacsokat, de nincs idom arra, hogy a tankonyvet idezzek, vagy tankonyvkent szerepeljek. Pelda: "ez es ez a problemam, lehet ez endometriozis? (vagy: mi lehet ez?)", az egy egyedi problema amit szivesen megprobalok megvalaszolni.
Ezzel ellentetben "legyszives mond el hogy mi az endometriozis" csak akkor lesz megvalaszolva, ha tenyleg sok idom van.

6. Egy visszatero terhessegi kerdes amit nem fogok megvalaszolni:"Az ultrahangon a BPD ennyi es ennyi volt, a baba hossza ennyi es ennyi volt, az orvos azt mondta hogy 21 hetes terhes vagyok, de enszerintem csak 19 es fel". Az ilyen kerdes nem megvalaszolhato pontosan, es a valasznak meg amugy sincs igazan jelentosege.

7. Nem vagyok hajlando listanyi laboreredmenyeket kiertekelni. Egy-egy szamot hajlando vagyok megnezni, de csak akkor, ha a mertekegyseg amiben meg van adva, azonos az USA-ban hasznalt mertekegyseggel, es csak akkor ha ez egy szemelyes problemahoz kapcsolodik.

8. Ha gyogyszerrol kerdeztek, vegyetek biztosra, hogy a kemiai nev, osszetetel is le van irva, mivel a mas orszagokban hasznalt gyogyszerneveket nem ismerem.

9. Fenntartom a jogot, hogy egyaltalan ne valaszoljak egy kerdesre, indoklas nelkul. Ez nagyon ritkan fordul elo, de neha elofordul.

10. Aki kerdez, ne feltetelezze, hogy akarmit is tudok a kerdezorol. Tehat, segitsetek azzal, hogy a kovetkezo informaciokat mindig belefoglaljatok a levelbe amiben kerdeztek: eletkor, hany terhesseg, hany szules, hany veteles, elozo odavonatkozo egeszsegugyi problemak. Ha terhessegrol van szo: hanyadik hetben van, vagy mikor volt az utolso menstruacio elso napja (pontosan datum szerint). Ha nogyogyaszati kerdesrol van szo, minel reszletesebb leiras, annal nagyobb a lehetoseg egy jo valaszra.
Ha tobb levelvaltas volt mar, utaljatok az osszes elozo levelre, ne feltetelezzetek, hogy emlekszem mindenkinek a kortortenetere.

Vegul, de nem legutolsosorban:

Ez a topik kizarolag a nekem feltett kerdesek es az arra valo valaszok miatt lett kinyitva. Tehat mas jellegu beszelgetesek, meg ha esetleg szuleszet-nogyogyaszati kategoriaba is tartoznak, nem lesznek szivesen veve (jo....ebben rugalmas leszek). DE.....vitanak itt nincs helye (visszakerdezni azert lehet). Vagy elfogadjatok amit mondok, vagy nem, es kesz, johet a kovetkezo kerdes.

Mindezeket nem azert irtam le, hogy akarkit is elriasszak, csak azert hogy lefektessuk az alapszabalyokat.

Gabor

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!