Keresés

Részletes keresés

achenobarbus Creative Commons License 2002.02.12 0 0 269
Udv Pritamin,

Dzsudzsi peldajan felbuzdulva vegigbongesztem egy par RadioTechnika evkonyvet, van ott a gyujtasrajzokbol dogivel :-) Nem dontottem eddig, de a tapasztalataid alapjan egy tranzisztoros valtozatot probalok majd ki.

üdv, ocs.

Előzmény: Pritamin (267)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.02.09 0 0 268
Hali!

Nézd meg a 237-es hozzászólást, ott leirtam mennyibe kerül. Szerintem túl drága, ezért nem éri meg megvenni.

Elkészült az én gyújtásom próbaverziója, működik, nincsenek rajta "lidércfények"... Bár mondjuk ez egyenlőre deszkaváltozat. Amint rászereltem a motorra, és mentem vele egy kört, hogy biztos jó-e, szólok!

Cső!
Dzsudzsi

Pritamin Creative Commons License 2002.02.09 0 0 267
Sziasztok! Gyújtásokkal kapcsolatban:Én annak idején(jó régen volt)végigjártam a gyújtásmodernizálás rögös útját,megpróbálom összefoglalni-először a tirisztorossal próbálkoztam(az állandó üzemű transzverteres verzióval),de a következő gondjaim voltak:olyan hihetetlen szekundercsúcsokat produkált,hogy a gyertyakábeleken mindenfelé átütött(éjjel jól látható "lidércfények" nyomultak rajta, ha meg eső volt, akkor rögtön lehalt.)Az a nagy baj, hogy nem is lehet úgy vezetni a gyertyakábelt,hogy ne testközelben menjen.A megszakítók kiváltását meg azért nem sikerült megoldanom, mert ezek a kapható LED-kapuk, bár eleinte működtek, de sajnos mechanikailag nincsenek ilyen igénybevételre kiképezve(+jó meleg is van ott)Ami több évig működött,az egy megnövelt zárásszögű tranzisztoros gyújtás volt, a mechanikus megszakítók meghagyásával,de mivel nagy áram nem folyt át rajtuk, nem égtek be.A trafók az eredetik maradtak.(Ha jól emlékszem az elvére, a megnövelt zárásszög úgy működött,hogy a szekunder körből kapott visszacsatolást és amikor a tranziens lengések lecsillapodtak, már be is kapcsolta a primer áramot.)Szerintem a Trabant cuccait pakoljátok rá bontóból olcsón megszerezve,gondolom megoldható.A megszakitó helyén mágnes forog, az alaplapon magnetorezisztorok lehetnek, plusz kell a "fekete-doboz"(gyújtás elektronika) a Jawa trafók jók lehetnek hozzá.Ezek a cuccok legalább az évek során bizonyítottan működőképesek,ami nem elhanyagolható szempont.Igazság szerint az lenne a legjobb,ha komplett lehetne szerezni egy mostani Jawának a gyújtáscuccát,mert az már elektronikus, a blokk meg ugyanúgy néz ki,tehát valószínűleg könnyen bele lehetne tenni,csak hát az ára mennyi lehet?...Sok sikert Nektek!
-Misi- Creative Commons License 2002.02.08 0 0 266
Egy ismerősöm végül megcsinálta a hengerfejet, most teljesen jó, a menet is azt mondta, hogy az ő Mercedes-e így van megcsinálva és megvan a kocsija több mint 14 éve, és azóta semmi baja vele, remélem nekem is jó lesz, most össze van téve a motor (végre), várom a krómozást, hogy kész legyen. Ennyi az új hírem mára, most egy darabig nem leszek, úgyhogy majd írok, üdv -Misi-
-Misi- Creative Commons License 2002.02.05 0 0 265
szisan86:
igen tudom, hogy meg lehet csináltatni, de nem egy tartós és minőségi dolog, mert nem menetet vágnak bele hanem kiljebb széllesítik a lyukat, beletesznek egy persejt és abba vágják a menetet.
Azt mondják, hogy ha rugsz párat a motoron gyújtás nélkül akkor ott sok esetben hallod hogy ereszt a levegő, és az azt jelenti, hogy nem jó a sűrítés, gyengébbb a motor és többet eszik, de legrosszabb esetben az lesz sajna. Neked mennyire vált be a dolog? Nem ereszt a levegő? Mióta van meg neked így a hengerfejed? De nem tudsz véletlenül olyan helyet, személyt ahol kapnék Jawa 350-354-es hengerfejet? Azért amúgy kösz a hozzászólást, minden jót!

A HENGERFEJ MÉG MINDIG (SAJNA) A CÍMLISTÁN VAN, TEHÁT MÉG MINDIG KERESEK JAWA350-354-ES HENGERFEJET, BÁRHONNAN MEGVENNÉM, ÍRJATOK ÉS ELŐRE IS KÖSZÖNÖM! Üdvözlettel, -Misi-

szisan86 Creative Commons License 2002.02.05 0 0 264
Nem kell mindjárt másik.
Meg lehet csináltatni benne a menetet.
Vagy így nem jó?
Én egy párat már csináltattam, de nem Jawat.
Ezt valami gépműhelybe csinálják.
Előzmény: -Misi- (263)
-Misi- Creative Commons License 2002.02.04 0 0 263
Üdv mindenkinek!

Meséltem hogy a jobb hengerem ( a gyertyánál a menet) meghalt. Úgy volt hogy az OLD-MOTOROS-Bt.
szerez nekem, de nem tudtak, végig azt hittem hogy lesz, azért is írtam hogyí megoldódott a hengerfej problémám, hát sajnos nem, felhívtam a szokásos alkatrészbeszerzési körömet, de sehol se tudnak nekem szerezni pedig igen sürgősen kéne.
VALAKI HA TUDNA NEKEM SZEREZNI JAWA 350-354- ESHEZ JOBB OLDALI HENGERFEJET, OLYAN ÍVES ALAKÚ, SZÉP GÖMBÖLYDED ATTÓL MEGVENNÉM, A VILÁG VÉGÉRE IS ELMEGYEK ÉRTE:) Nagyon sürgős lenne ugyhogy ha bárki tudna nekem ilyet szerezni megköszönném.
Egyik hozzászólásnál Kriss feltett egy képet egy blokkról és nagyított változatáról, ott jól kivehető a hengerfej formája, nekem is olyan fajta kéne, SEGÍTSETEK JAWA TULAJDONOSOK! Köszönöm előre is! -Misi-

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.02.03 0 0 262
Hali!

Akkor most utalnék a #90-es hozzászólásra... :)

Szóval egy '69-es könyv azt irja, hogy 225-ös kell bele. Az újabakba már biztos az kell.

Amikor a 125-ösbe raktam 175-ös hőértékű gyertyát, mivel nem tudtam potosan milyen kellett bele, akkor nem birta a magas fordulatot (60kmh), meg a sok gázt, kevés gázon eldöcögött, de mivel tülmelegedett a gyertya, mindig meg-megállt, 5 perc múlva meg simán beindult.
Amikor meg 260-as gyertya volt benne (mint a Simsonokban), akkor meg pörgetni kellett, nem birta az alacsony fordulatot, de - legalábbis szerintem - jobban ment, mondjuk ez lehet, hogy azért van, mert jobban kellett neki húzni a gázt.

Szerintem először 225-össel próbáld meg, ha ez sok neki, akkor meg csak nyőve-nyelősen fog menni. De a gyertya színe is megmondja, hogy jó-e a motornak, ilyenkor ugyanis nem ég le róla rendesen az olaj.... :)

Cső!
Dzsudzsi

-Misi- Creative Commons License 2002.02.02 0 0 261
Üdv!

Valamikor szó volt, hogy milyen gyertyát kell használni a mocihoz. Én most szeretnék vmikor majd venni, 1963-as kéthengereshez ( Jawa ) , csepptankoshoz. Hányas kéne 175-ös jó, vagy nagyobb kéne, tudom hogy vmikor már téma volt, de nekem most kéne, köszönöm előre is a segítséget, üdv, -Misi-

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.31 0 0 260
Hali!

Bocs, de rosszul mondtam, a '91-es rádiótechnikában van a kapcsolás. A '93-asban is van, de az másfajta.

Cső!
Dzsudzsi

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.30 0 0 259
Hali!

Most jutottam nethez, holnap küldöm mindenkinek a cuccost.

Cső!
Dzsudzsi

CsA Creative Commons License 2002.01.29 0 0 258
Én is szomorúan konstatáltam, hogy kissé leállt az élet. Be-benéztem, de nekem se nagyon van mit írni. A gép a jó időt és a vizsgáztatást várja. Az elmúlt hétvégén kicsit átforgattam a berugókarral, kinyitott benzincsappal és gyújtás nélkül, hogy kapjon egy kis friss olajat.
Igazából Pannónia ügyben vagyok elfoglaltabb, hívogatom az apróhirdetéseket, de elég magasak az árak, meg mindenki oldalkocsisat akar eladni. Azoknak pedig már eggyel több kereke van a kelleténél...
Addig is jöhetnének a túra-beszámolók, ki merre járt Jawa-val (Cz-vel), hová érdemes elmotorozni, mennyit fogyasztott a gép, volt-e javítanivaló?
Én sajnos ilyenekről egyenlőre nem tudok írni, mert messzire még nem moccantam ki a géppel, 30 km-es körzeten belül jártam vele. Vagy 1500 km-t motoroztam bele - zömében Debrecen környéki alsóbbrendű utakon - ,hozzá nem kellett nyúlni, 2,6-2,8 fogyasztás mellett, bár ehhez hozzátartozik, hogy 50-60 km/h-val...
Nagy királyság eldöcögni vele erre-arra, a járókelőknek/autósoknak meg csak leesik az álla az öreg masinát látva, hiába esetleg egy Hayabusa áll a másik sávban...
A kockább típusok gazdái nagyon eltüntek az utóbbi időben a topic-ból! Vissza lehet szivárogni!
CsA
(Cz 175 typ 450, '68)
Előzmény: -Misi- (257)
-Misi- Creative Commons License 2002.01.28 0 0 257
Üdv mindenkinek!

Kihalt a topic, miért nincsenek hozzászólások, írjatok, nekem speciál nincs sajna új hírem, március közepéig várhatok, addigra lesz kész a krómozás. Na élesszük fel a topic téli álmot alvó "lakóit" :))

Na üdv, -Misi-

tolac Creative Commons License 2002.01.25 0 0 256
Egy kis videoajánló:
http://www.projectjawa.com/jawavid.html

Üdv:
tolac

csotri Creative Commons License 2002.01.24 0 0 255
Csak az én kérdéseimre nem válaszol senki? brühühü....
-Misi- Creative Commons License 2002.01.24 0 0 254
Hi Kriss!
A második kérdésere nem válaszoltam. Tehát nekem úgy van megcsinálva a kipufogó, hogy magában a dobban, nincs furuja, nekem a kipufogó vége meg van hosszabbítva, és abban van a furuja. Tehát természetesen a furulyát is vittem krómoztatni, de csak a végét. na ennyi, üdv, -Misi-
-Misi- Creative Commons License 2002.01.24 0 0 253
Üdv mindenkinek!

Hi Kriss!

A kipufogót, először benzinnel égettem ki, de keményen bennemaradt a kosz, ezért vettem gázt és azzal megpróbáltam kiégetni, hát az se vált be igazán, úgy érzem hogy nekem keményen bennemaradt a dzsuva, senki nem égette ki előttem.Na aztán jött egy ötlet, hogy ha belevágom a tűzbe az talán segít elkeseredett helyzetemen:) (Akinek már le van krómozva a kipufogója az ne dobja tűzbe!!!:) ) Na szóval a tűzben teljesen kiégett a lerakódott kipufogógáz.Durván egy fél órát éredemes bennehagyni. Elszínezte keményen a kipufogót, de csiszolással sokat segítettem rajta. Ha még nem krómoztattad a kipufogódat akkor ezt ajánlom, meg a disznóperzselőt, az még állítólag jó. A krómozók azt mondták, hogy így tökéletes, szóval ennyi. Rakj tüzet, azt hagy égjen:)
Na remélem tudtam segíteni, üdv mindenkinek,
-Misi-

CsA Creative Commons License 2002.01.24 0 0 252
Üdv!
Bocsi, hogy nem jelentkeztem, de sajna beteg voltam. Elolvastam az azóta írt hozzászólásokat.
Tiszta elektronika-topic!
CsA
Jawa350-630 Creative Commons License 2002.01.23 0 0 251
Üdv!

Misi! Végül is aztán hogyan égetted a kipuffodat?Krómozni belső furulyák stb. nélkül küldted nem?

Üdv!
Kriss

Jawa350-630 Creative Commons License 2002.01.23 0 0 250
Üdv!

Kösz az infókat! Dzsudzsi, ha tudod, légyszi nekem is küldd el a rajzot, kösz szépen!

Üdv!

Kriss

-Misi- Creative Commons License 2002.01.22 0 0 249
Üdv mindenkinek!

NZ350:
kösz,de sikerült szereznem hengerfejet, azért mégegyszer kösz, a küllőt is sikerült megoldani, kösz, -Misi-

Kriss:
a krómozásról új hír nincs, március közepére lesz kész, amúgy nagyon rendesek és segítőkészek voltak,és szépen lecsiszoltam nekik a dolgokat, kiégettem nekik a kipufogót, jól sikerült.
Na új hír esetén írok. Üdv, -Misi-

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.22 0 0 248
Oké,oké!
Elküldöm! :)

Cső!
Dzsudzsi

U.I.: A rádiótechnikások alapból megadtak mindent, amit változtatni kell a 6 voltos változathoz. :)

Schnitt Creative Commons License 2002.01.22 0 0 247
Légyszíves szkenneld be és küldd el nekem is. Ha tudod, plíz add meg a 6 voltos változathoz tartozó ellenállás értékeket is. Örök hála és köszönet előre is.

Sch

Előzmény: Dzsudzsi (237)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.22 0 0 246
A '93-as évkönyvben van benn, de szinte minden másodikban (évkönyvben) van valami kapcsolás a gyújtáshoz... :)
achenobarbus Creative Commons License 2002.01.22 0 0 245
Hello,

Dzsudzsi azt irtad a 93-as rádiótechnikában van a kapcsolasi rajz, melyik szam? vagy ez az evkonyv?

udv,
ocs.

Előzmény: Dzsudzsi (237)
csotri Creative Commons License 2002.01.22 0 0 244
A két gyújtókör teljesen független egymástól. A behangolásuknak is hengerenként kell megtörténnie, egymástól függetlenül.

Triakot valóban célszerűtlen lenne erre a célra használni. A kondi gyújtótrafóra sütését követő pillanatban ugyanis a trafó primer tekercsében, mint minden tisztességes induktivitásban ellentétes irányú áramlökés indukálódik. Ezért nincs szükség a tirisztorhoz oltókörre, ugyanis ez az áramlökés oltja a tirisztort. Célszerű ugyanakkor a tirisztort megvédeni a túlzott mértékű záróirányú feszültségtől, ezért szoktak az ilyen kapcsolásokban a tirisztorral antiparalell (párhuzamosan, de ellentétes polaritással) kötni egy nagyáramú diódát (pl. 1N4006). Szilíciumdiódán kb. 0.7 V esik, ez a feszültség elvileg elegendő a tirisztor zárásához (ha nem, akkor kettőt kell egymással sorban, majd ezt az egységet a tirisztorral antiparalell kötni).

Előzmény: Jawa350-630 (239)
achenobarbus Creative Commons License 2002.01.22 0 0 243
Hello Dzsudzsi,

Mielőtt küldöd, intézz körkérdést a listához kinek van rá szuksége, például engem kifejezetten érdekel :-)

üdv, ocs.

Előzmény: Dzsudzsi (242)
Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.22 0 0 242
MégMégvalami:
Majd beszkennelem a kapcsolási rajzot, aztán elküldöm (kb. január végén). :)

Cső!
Dzsudzsi

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.22 0 0 241
Mégvalami: A tirisztoroknál azért a kimeneti feszültség emelkedését adják meg, mert nem lehet "csak úgy" leállítani, addig vezetni fog, amig az áram le nem csökken egy bizonyos érték alá. Ha viszont tovább táplálom neki a gyújtóáramot a gate-n keresztül, akkor begyújtva marad, de akkor is csak addig, amig meghatározott irányba folyik az áram (mint egy dióda). A triakok tudnak vezetni mindkét irányba.

Cső!
Dzsudzsi

Dzsudzsi Creative Commons License 2002.01.21 0 0 240
Hali!

Tirisztorok:
Annyit tudok, hogy gyorsnak kell lennie, hogy gyorsan rá tudja kapcsolni a kondenzátort a gyújtótekercsre.
Amilyet én vettem az 400V/mikrosec-et (ha bekapcsolom, akkor ilyen gyorsan emelkedik a kimeneti feszültség) tud. Rádiótechnikában azt irták elég ennyi... :)

A legkritikusabb része az egésznek (szerintem) a kondenzátor töltésének ideje. Ez határozza meg a maximális fordulatszámot. Az általam használt egység 12000 teljes feltöltés/percre képes. A kondenzátort egy 3500Hz-es feszültségátalakitó tölti 250V-ra. (csak hogy megmutassam én is értek valamennyit az elektronikához... :)

Jawa 350-630: Mire gondolsz azzal, hogy össze kell hangolni a két kört egymással??? Tudtom szerint nem kell semmit hangolni. Ha meghagyod a megszakitókat, akkor csak el kell vágni néhány vezetéket... :) De a gyújtást ugyanúgy be kell állítani, mármint a megszakítók helyzetét.
Eredetileg gondolkoztam azon, hogy egyet építek meg, és azt kiegészítve egyí-két dologgal, felvátva sütöm ki a kondenzátort a gyújtótekercsen, de mivel a vártnál olcsóbban jön ki, ezért nem piszkálom az eredeti kapcsolást, csak megcsinálom kétszer... :)

Cső!
Dzsudzsi

U.I.: Gyújtás tesztpéldány elkészülte egy hengerre ( a balra, mert az szokott szarakodni :) várhatóan még január, de mivel februárig nem jutok netes géphez, ezért február. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!