Keresés

Részletes keresés

cath555 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 112
Nekem az a ket dolog, hogy valaki nem tud norvegul (es bevallottan angolul sem), de felszolgalni szeretne, kizarja egymast. A vendegekkel beszelni kene tudni. A konkret kerdesedre en mar szazszor leirtam, aki nem tud olvasni, annak nem fogom meg egyszer, kit s milyen vegzettseggel keresnek. Atomfizikust, szulesznot, apolot, mernokot, programozot, nagyjabol. Szakkepzetlent, norvegtudas nelkul nem keresnek sehova. Igazabol meg szakkepzetlent, norvegtudasSAL sem. Van eleg helyi, akik a szakkepzettseget nem igenylo munkara lecsapnak. Persze a helyzet nincsen veszve, ..meg mindig lehet halat pucolni, molot takaritani, esetleg ujsagot arulni, de ilyen melokhoz meg helyben KELL lenni, senki nem fogja ezeket meghirdetni interneten, plane nem kulfoldiul, hanem felveszi az elso helyit//bevandorlo-leszarmazottat, aki beteved es keres munkat. (Aztan lehet tovabblepni, ha mar vanank kontaktok es tudja az illeto a nyelvet.)
Na de amilyen gyorsan beszalltam a forumba, mar ki is szalltam. Aki nem olvas, annak semmi kedvem szazadszor is begepelni. Minden jot.
cath555 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 111
:)
Előzmény: kzt (108)
sanyinorvég Creative Commons License 2008.08.01 0 0 110
elirtam: most akkor milyen tudással várnak oda?
Előzmény: sanyinorvég (109)
sanyinorvég Creative Commons License 2008.08.01 0 0 109
Szia! Egyikőtök azt mondja hogy nyelv nélkül nincs esély, másik azt h. nem is kell, na most már mit higgyek el? Én csak érdeklődök na
Előzmény: kzt (108)
kzt Creative Commons License 2008.08.01 0 0 108
Norvegiaban nagyon keresik a szakkepzetlen felszogalokat kulonosen meg ha a nyelvet sem beszelik.
Előzmény: sanyinorvég (107)
sanyinorvég Creative Commons License 2008.08.01 0 0 107
Szia! Neked hogy sikerült megtanulni a nyelvet? Szerintem az úgy az igazi h. kint él az ember és igazán csak ott tudja megtanulni. Én is elkezdtem a szavakat tanulni itthon de nem sokat érek vele, mert nem használom ki és úgyis elfelejtem. Felszolgálókat nem tudom várnak-e oda, mert én vszinű az leszek (de gimibe járok).Meg mondjuk igazán az a gyönyörű természet vonz oda, amit nagyon szeretek! :)

cath555 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 106
Milyen angol?? Felejtsetek mar el ezt a marhasagot kerlek. Olvassatok vissza pl a Norvegia-forumban. Angolul mindenki tud. Azzal, ha Norvegiaban egy kulfoldi, munkat kereso tud angolul, semmi extrat nem tud, amiert ot alkalmazna barki. Mindenki tud gyerekkoratol fogva.. (Mas kerdes, ha meg azt sem tud, akkor tenyleg abszolute nem versenykepes.) Angol popecul kell tudni, legalabb a hivatalos ugyeket el tudod akkor intezni angolul ES norveg (vagy valasztas szerint akar dan, sved, mindegy melyik) otthon elkezdve, konyvbol, CD-rol, akarmi, plusz egy jo szakma. Sorry ha kiabrandito voltam!

Egy kivetel van, de az eros angol alol az sem az: olyan szakma, ami itt hianycikk, pl orvos, apolo, mernok. Akkor elnezik, hogy nem tudsz norvegul, megis lesz melod! Ezen tul meg a halpucolo munkat se fgod megtalalni, ha nem tudsz az emberekkel kommunikalni, lemenni a kikotobe es elbeszelgetni veluk, nem beszelve arrol, hogy a feketemunka Norvegiaban nonszensz, nem letezik, csak a fejuket csovalnak.., ugyhogy muszaj hogy el tudd intezni a szemelyi szamot, adoszamot es az angolul lesz.. Ilyen halpucolas-szintu munkat senki nem fog Norvegiabol ajanlani egy otthonrol keresonek, ehhez celszeru helyben lenni, es a labad lejarni a kivalasztott varosban. Mernoki munkat meg csak-csak lehet neten at, de igazabol Norvegioabol egyszerubb keresni, es jo lenne legalabb a regiot eldonteni, mert iszonyat tavolsagok (es arak) vannak!...
sanyinorvég Creative Commons License 2008.07.30 0 0 104
Szia! Viccelsz vagy tényleg így van? :)
Előzmény: cath555 (103)
cath555 Creative Commons License 2008.07.30 0 0 103
Siman menni fog minden kepzettseg, nyelvtudas nelkul, meg angol alappal is, norveg NELKUL is, sot ingyen adnak lakast is meg autot is. Rendesek ezek a norvegok.
sanyinorvég Creative Commons License 2008.07.30 0 0 102
Sziasztok! Szeretnék én is kijutni Norvégiába, fél év töltöm a 18at. Van ott szakma nélküli munka is? Angolt alapon tudom.Milyen munkák vannak egyébként?milyen ott élni? Előre is köszi!!
tomionice Creative Commons License 2008.07.26 0 0 100
Üdv. Mindenkinek,

Augusztus 7-én délután hajózok át Norvégiából Dániába, utána a cél Budapest lesz.

Van valaki esetleg, aki ezidőtájt haza szeretne utazni, netán sok csomagja van?
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.23 0 0 99
Jut eszembe, valami fontosat nem említettem. Azok az árak, amiket írtam egy tengerparti kisvárosra értendőek. Régiónként eltérőek lehetnek bizonyos dolgok, például Oslo-ban a lakásbérlés simán a duplája annak, amit írtam, északon pedig a ritkább népsűrűség és éghajlat, valamint a komolyabb adókedvezmények miatt számottevően olcsóbb is lehet.

De nagy általánosságban azért lehet számolgatni...
Előzmény: texo (89)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.23 0 0 98
Szerintem van lehetőséged. Ismertem egy lányt, aki egy kávézóban helyezkedett el, és hallottam másról, aki baby sitterként dolgozott és szinte családtagként kezelték. Ezen kívül ismerek olyan leányzót is, aki haliparban dolgozik úgymond "fizikai" munkásként, de gyakorlatilag csak idegileg nehéz a munka.

A nyelven egyébként nagyon sok múlik!!!! Az alapköve mindennek szerintem, ami Skandináv! Sokkal több ajtó nyílik meg előtted, ha tudod a nyelvüket és tulajdonképpen ez a beugró a jobb, normálisabb munkákhoz, ami nem csak valami agyatlan pakolászás és egyebek.

Próbálkozni kell, kijönni ide és személyesen körbekérdezősködni, de ismerek olyat is, aki levelekkel bombázta a cégeket és 300 levélből az egyikre pozitív választ kapott mindig és minden hónapban valahol máshol dolgozott.

Előzmény: Yumakashi (93)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.23 0 0 97
Nagyon szívesen!

Azt gondolom, hogy egyáltalán nem élsz álomvilágban! Ugyan én eddig csak két országban dolgoztam, így a nagy egészről nincs konkrét képem, de ha Skandináviáról van szó, akkor egyértelműen azt tudom neked mondani, hogy ha valaki szorgalmasan dolgozik, képzi magát és talpraesett, akkor igen, meg tud élni a munkájából, sőt, gyarapodik....és itt olyan munkára gondolok, ami napi 7-8 órát jelent, és nem kizsigerelő 10-12-t, amikor nincs időd a családodra és saját magadra. Ugyan ha valaki nagyon elengedi magát, akkor sajnos simán fel is tud élni mindent, mert találkozni itt gusztustalan drágasággal.

Ha a pároddal érekezl, akkor szerintem tiétek a világ! Az a helyzet, hogy itt a legrosszabb fizetésből is el lehet karistolni egész könnyedén, amivel sajnos nagyon sok fiatal él is, ezért nagyon sok motíválatlan, bunkó, drogos és alkoholista fiatallal találkozni, akik napról-napra élnek.

Ha viszont szorgalmas valaki és van jó szakmája, esetleg hajlandó a nyelvüket is megtanulni, akkor a határ a csillagos ég. Kitartás és egy kis odafigyelés kell hozzá.

Más kérdés, hogy ki hogy tolerálja az idegen környezetet, az északi népek életvitelét, az esetleges magányt, mert csak a pénztől nem lesz minden rózsaszín. De ezt már mindenki maga döntse el. Speciel én itt soha nem fogom jól érezni magam az otthon megszokott életformám, családom, barátaim, dilijeim nélkül. Holott, itt adott a teljesen stesszmentes élet, beleolvadva ebbe a szélsőséges, a maga formájában csodálatos természetbe. Az elején persze dög nehéz tud lenni minden. Komoly áldozatok meghozására is kényszerülhet az ember, de amire belejön, szépen fel tudja építeni magának a kis birodalmát.

Hogy miért furák szerintem? Ehhez össze kellene szednem a gondolataimat, hogy épkézláb formába öntsem az érzéseimet, tapasztalataimat velük kapcsolatban. Erre most nem vállalkozok, inkább meghagyom mindenkinek a befolyásoktól mentes lehetőséget, hogy maga alkossa meg róluk a véleményét.
Amikor 5 évvel ezelőtt csak mint túrista jártam erre, akkor egészen más képem volt róluk. Kedvesek, segítőkészek, mosolygósak, vendégszeretőek....aztán megismertem őket közelebbről, a felszín alá tudtam nézni, tapasztalni a viselkedésüket. Messze álljon tőlem az általánosítás, de sajnos nagyon sok negatív tapasztalatom volt, ugyan igaz, hogy sokmindent átéltem itt a cudar világtól kezdve egészen a mennyországig.
Előzmény: texo (94)
kretalin Creative Commons License 2008.07.22 0 0 96
Üdv. mindenkinek. én most járok elöször ezen az oldalon és szeretnék érdeklödni mijen áron lehet munkát válakni norvégiában. ha valakitud jó tanácsot adni, és segiteni nagyon köszönyjük. ILDI ÉS ZOLI
tengerszem21 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 95

Sziasztok!

 

Párommal szeretnénk kint dolgozni Norvégiába..

Ha valaki tudna nekünk segíteni,vagy csak valami irányt mondani azt nagyon megköszönnénk.

23 éves vagyok, és a párom 25.

 

Várom válaszotokat!!

 

texo Creative Commons License 2008.07.21 0 0 94
Jégenjáró köszönöm nagyon az infót.Megnyugtattál,mert ha jól számolok,akkor,amennyiben jó melót kapok valamelyik szakmámban,akkor kényelmesen lehet majd élni és akkor a csajom fizujáról még nem beszéltem.Olvastam egy blogban pl olyat is hogy szociális munkás bácsinak a 3 gyerek mellett volt egy kis repülőgépe is.Tudod én abban hiszek,hogy ha az ember dolgozik rendesen,akkor M.o-n kívül bárhol meg tud élni.Most biztos azt mondjátok,hogy álomvilágban élek.
Az uccsó megjegyzésed kissé kiváncsivá tett,mit is értesz azon,hogy furák:)Én azt hittem eddig,hogy az amiknál nincs furább népség.Téged mi vitt ki amúgy?
Előzmény: a jegenjaro (92)
Yumakashi Creative Commons License 2008.07.21 0 0 93

Sziasztok!

 

Azt szeretném tudni, hogy nőknek van e kinnt lehetőségük?! Mindenhol csak fizikai munkáról hallok. Olajvállalatok, mező- és erdőgazdászok, halászat és halfeldogozás, építőipar...stb. Van olyan munka is, amire női munkaerőt keresnek? Akár pl. takarítási munka is. De ha csak a nyelven múlik, simán megtanulom a norvégot, csak kijuthassak oda...

Bármilyen infót nagyon szépen megköszönök!!!

a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.20 0 0 92
Úgy kérdezed most ezt, hogy ha itt élsz, akkor kb. mennyiből jössz ki, vagy arra vagy kíváncsi, hogy mennyiből jössz ki utazgatás és munkakeresés alatt?
Gondolom arra vagy kíváncsi, hogy már egy meglévő munka mellett mennyiből lehet kijönni...

Nagyon széles skálán mozoghat a dolog és persze az igényeiden múlik.

Egy pici apartman (20 m2) az olyan havi 2500-4000 korona körül mozog havonta. Általában ez az ár tartalmazza az áramot is, de előfordul, hogy külön elkérnek ezért 400-500 koronát. A víz ingyen van, ezen kívül minden árammal műkszik.
Egy nagyobb, többszobás lakás (40-60 m2) az mondjuk 6000-10000 NOK körül mozog, persze határ a csillagos ég, függ az elhelyezkedéstől, meg még sokmindentől. Két-három hónap kauciót is el szoktak kérni.

Az internet olyan 400 korona, de tudsz mobilnetet venni, ami olcsóbb lehet, ha figyel rá az ember, hogy mikor használja.

Ha normálisan akarsz enni, főzni, élelmiszert vásárolni, akkor havi 3.000 koronát simán el tudsz költeni rá, ha odafigyel az ember, akkor ki lehet hozni persze fele ennyiből is. (Néhány példa: kenyér 4 - 40 NOK, tej 10 - 13 NOK, a húsok dupla annyiba kerülnek, mint otthon, 1kg sajt 80 NOK körül, egy nagy doboz tojás 30 körül, a zöldségek és gyümölcsök az egekben, pl a paradicsom kilója 30 NOK, 95-ös benzin: 13-14 NOK, egy belépő egy uszodába 60-70 NOK, a Telenor percdíjai kb 1 NOK körül mozognak hálózaton belüli hívás esetén.)

Ha szeretsz és tudsz pecázni, akkor itt nyugodtan lehet bárhol! Vagyis ha szereted a tengeri kütyüket, akkor lehet ügyeskedni! Én magam utálok pecázni, de a halat nagyon szeretem...

A ruhák és a műszaki cikkek kb. az otthoni árak kétszeresei.
Ruhák, sportszerek is elég széles skálán mozognak, attól függ hol veszed, de simán lehet a 2-3-4-szerese a hazainak.
Helyi közlekedési eszközökre a bérlet havi 400-700 NOK.

Ezek a norvégok mindenből pénzt csinálnak, szóval még egy isten háta mögötti sípálya mellett is parkolópénzt szednek...
A dohányról és az alkoholról pontos árakat nem tudok mondani, de tudom, hogy nagyon drágák azok is, szóval ezek nagyon megdobják a havi költségeket, ha élsz ilyesmivel.

Hokipálya csak elvétve van, úgyhogy amennyiben hódolsz ennek a sportnak, akkor kerüld el messzire ezt az országot!!! :) Viszont nagyon remek helyeken lehet snowboardozni, viszont ez is kb. dupla annyiból jön ki, mint amennyit mondjuk egy osztrák, vagy francia síútra költenél, hacsak nem mászol fel magad a hegyre egy jó kis freeride kedvéért.

Úgy nagy vonalakban ennyi jut eszembe. Összességében ha odafigyel az ember, akkor egy minimálbérből is lehet spórolni, de ha igazán élni akar az ember, akkor ez egy undorítóan drága ország hozzá....és az emberek is furák! :)

Előzmény: texo (89)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.20 0 0 91
Biztosan segítenek! :) Nagyon sokat számít, ha valakinek van kapcsolata itt kint. Sokkal egyszerűbb megkapni egy munkát, ha beajánlják az embert, mintha idegenként kopogtat az ajtón. De igazából nincs jó recept, sokmindentől függ a dolog szerintem.

A konkrét tervemmel kapcsolatban még nem szeretnék részletekbe bocsátkozni, remélhetőleg pár hónapon belül sikerül véghezvinni és akkor szívesen elmesélek mindent róla! :)

Most jut eszembe. Sikerült olcsó jegyet venni a komphajóra? Azt mondtad Egersund-ba jöttök. Gondolom Dániából kompoztok. Én Fjordline-al érkeztem és a drága jegyeik ellenére minden csütörtökön csupán 60-80 EUR a jegy.

Ok, köszönöm, ha szóltok a telefon miatt!! Úgyis bejárjátok a várost, hátha megtaláljátok. Szinte biztos voltam benne, hogy valaki megtalálja és beviszi a rendőrségre, de semmi. Vagy nem találta még meg senki, vagy valami Kelet-Európai bukkant rá és örült, hogy megszerzett egy igazán értékes, 400 koronás mobilt... :-/

De jó nektek....még emlékszem, olyan furcsa érzés volt elindulni egy új világ felé. :) Kalandos volt.

Előzmény: rezan (90)
rezan Creative Commons License 2008.07.18 0 0 90

Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy szállásunk van, egy kis költőpénz viszünk, így tényleg "csak" a munkakeresésre kell koncentrálnunk. Remélem azért az ismerősök is segítenek minket egy kicsit, ha más nem, nekik is vannak ismerőseik, kapcsolataik.

 

És mi a hosszútávú terved? Már ha nem titok...

 

Egyébként Tatabányáról indulunk, mert én ott lakom. :)

 

 

Ha találunk fekete mobilt akkor szólok! :)

texo Creative Commons License 2008.07.18 0 0 89
Azt szeretném kérdezni,hogy a te tapasztalatodban mi az a pénzmag,amiből kijön egy hónap?Magyarul szállás,kaja,egyébb költségek.Én még csak látogatóban sem voltam Norvégiában,tehát kaland lesz az biztos.Viszont van 2 év tapasztalatom az USA-ban.Meg aztán most már beszélgetek angolul valamit:)
Előzmény: a jegenjaro (88)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.17 0 0 88
Na igen, ismerős ez a 'nem térhetek haza üres kézzel' érzés! :) Bár magát az utazást két ember egész apró pénzből ki tudja hozni. A drága inkább itt lenni, utazgatni, ennivalót venni.
Egersund? Három hete jártam ott...ha esetleg találkoztok ott egy fekete mobiltelefonnal, akkor plíííz szóljatok! :-)

Ismerősök már dolgoznak ott? Biztos tudnak segíteni akkor! Meg a szállás is nagy segítség.

Én most Aalesund-ban vagyok és jelenleg csak rövidtávú, alkalmi munkám van. Konkrét elképzelésem van, de az odavezető utat még nem látom tisztán. Elég nagy fába vágtam a fejszémet, megint...

Kívánok nektek gyors sikert, remélem hamar találtok valamit!

Honnan indultok útnak egyébként? Budapestről?
Előzmény: rezan (87)
rezan Creative Commons License 2008.07.15 0 0 87

Kezdetben szerintem takarítói munka jöhet szerintem szóba, aztán ha valamennyire kikupáltuk magunkat norvégból, akkor más is. Nincsenek illúzióink, kezdetben azzal leszünk megelégedve ami van. :)

 

Egersund-ban tervezünk körülnézni, mert ott vannak ismerősök, ha ott nem sikerül, akkor Osló. Muszáj lesz valamit találni, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy elvertem egy csomó pénzt a kiutazásra, aztán meg üres kézzel jövök haza.

 

Te hol dolgozol és mit?

Előzmény: a jegenjaro (86)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.14 0 0 86
Nincs semmi konkrétum, csak azért kérdeztem, mert már volt részem ilyen autós munkakeresésben és hátha tudtam volna mondani egy-két apró hasznos tippet.

De ha a barátnőd már járt itt, akkor tárgytalan :)

Merrefelé terveztek utazni? Milyen munkát kerestek?

Előzmény: rezan (85)
rezan Creative Commons License 2008.07.14 0 0 85

A barátnőm igen, én még nem.

 

Esetleg van tipped vagy konkrét meló, amit tudsz?

Előzmény: a jegenjaro (84)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.11 0 0 84
Jártatok már itt korábban?
Előzmény: rezan (83)
rezan Creative Commons License 2008.07.11 0 0 83

Sziasztok!

 

Augusztus 2-án megyek ki Norvégiába egy barátnőmmel. Kocsink van így mobilak vagyunk. Igazából állások érdekelnének. Mindketten beszélünk egy kicst angolul, ő egy kicsit norvégul is. Bámilyen állás érdekelne...

texo Creative Commons License 2008.07.06 0 0 82
Tulajdonképpen versenyautókat építgetek,Így lakatos(fabricator),awi hegesztő(TIG welder) és autószerelő is vagyok.Jó lenne valami az ottani autósportban,de ez lehet,hogy csak álom.Majd,ha már kinn vagyok és kicsit megragadtam,akkor is ráérek ilyet keresni.Az autók előtt kapukat csináltam.
Előzmény: a jegenjaro (81)
a jegenjaro Creative Commons License 2008.07.05 0 0 81
...én már elindultam, egyedül.

Milyen típusú szakmákban vagy járatos? Milyet keresel itt?
Előzmény: texo (80)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!