Keresés

Részletes keresés

FvT Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1696

Jó, ez így okés, köszönöm a választ.

Előzmény: Kempingez (1695)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.17 0 0 1695

A fészekben nem gond, ha 90 Fokkal fordítod. A forgófészkesben sem jelent gondot. Tavasszal, nyáron, éppítetéssel már folyamatosan cserélheted kifele az átszabottakat.

FvT Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1694

Ha elfordítom, nem sok vágási hulladék lesz. 30x43,5 a keret méretem ( NB 42x36)

vagy csak a NB magasságából vágok, és elfordítom, vagy szélességéből 12 cm, és marad 7-8 cm kiépítetlen alul.

Melyik a jobb?

Előzmény: Kempingez (1692)
FvT Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1693

Köszönöm a választ, ilyesmire gondoltam én is. gondolom, hogy sérülékeny, ez nem pörgethető, igaz nem is szándékozom.

Az nem probléma, hogy 90fokkal el fog fordulni a lép? Tavasszal hoznám, ha ez jelent valamit , esetleg ha van, a mézkoszorú helyzete változik.

 

Előzmény: Kempingez (1692)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1692

A fészek lépeket kivágod a keretből, és beszabod a sajátodba. Ezeket természetesen,  majd, lekell cserélni mert nem túl stabilak a drótozás hiányából eredően.  Én a drótozatlan üres keretbe, zsineg körbetekerésével rögzítettem a beleszabott fias lépet. A méhek a zsineget lerágják, de addigra már be is ragasztják a lépeket. A méretre szabás trutyis munka mert, folyik a méz meg a vágási vonalba eső fiasítás is roncsolódik.

Szerencsére csak pár szabadon épített fias lépet mentenem meg így, nem egy családot vagy állományt.   

Előzmény: FvT (1691)
FvT Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1691

Más.

Állított dadant keretek vannak a kaptárakban.

Ha pl veszek pár családot , de azok NB kereten vannak, hogyan tudom a honosítani?

Előzmény: Kempingez (1690)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1690

Telphelyen belül nincs jelentősége, főleg ha az ő állományából vásárolsz méheket. Mind addig míg nincs máshonan méhed, és egy helyre vándoroltok. Mert ellenkező esetben már, kész konfliktus forrás, egy esetleges fertőzés. Láttam már rá példát, hogy évtizedes barátságok, mentek tönkre hasonló szituációban. 

Előzmény: Törölt nick (1689)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1689

Nen kölcsön szerszámokkal. Hanem közösen csinálnánk. Úgy hogy az ő méhei mellé odapakolnánk az enyémet és mikor munka van veluk akkor megyek vele és csináljuk együtt. Én segitek neki az ő méheinél ő meg foglalkozik az én méheimmel és közben tanít.  Van saját autó a későbbiekre. Meg magosítós utánfutó. De mikor beindul a méhészet számomra akkor vennék egy tehetautót.  Egészségügyi okból? Há lehet hogy tőle veszek méheket azt az ugyan oyan mintha foglalkozna továbbra is a sajájával.

Kempingez Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1688

 A régi baraszti bölcsellet szerint. Pénzt, pipát, asszonyt kölcsönadni nem tanácsos. A méhészeti eszközök is, ide sorolhatók. Egyszer, a méh egészségügyi okok miatt,  mivel a fertőzések terjedését segítené. Másodszor meg mivan akkor, ha pont egyszerre kellene nektek is, meg a tulajnak is. Nyilván nem várhatod el tőlle hogy, veszteséget szenvedjen, mert kölcsön adta neked a pergetőjét. Olyat hallottam már hogy vettek furettót, közösen. Persze, közös lónak túrós a háta. Ennek sem lett más a vége.

Hacsak nincs valaki jó barátod, akki ideiglenesen szünetelteti éppen a méhészkedést. A következő 1-2 évben. Több ilyen is van hogy belekezd, de távolra kényszerül munkálya miatt, de eladni még nem akarja,az újrakezdés reményében. 

De kölcsön szerszámok esetén is, kellenek, kaptárak, méhek, keretek, műlép, cukor, méhanya, 1-2 év után már telephely, vándorlási költségek, saját autó nélkül meg ma már elképzelhetetlen, a vándor méhészkedés. Ámbár még a régi öregek még kismotorral is megoldották. Vándorláskor az felfért,a teherautó platójára. Vagy a kerékpár. Mert hát ugye a vándortanyáról is be kellett menni a faluba, néhanapján vízért, élelmért. Az öregek még akár lombsátorban is elvoltak, ha nem tellett vándorbódéra. Manapság inkább már, lakókocsit használunk. Szóval kell itt sok minden, csak néhány kiragadott példát említettem. 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1687

Tudom hogy 3 évig nem lenne belőle hasznom.mert mikor megvan minden felszerelés onnantól lehet hasznot belőle. De első évben a méhész ismerősöm szerszámaival lenne dolgozva vele. Nem csak a pénzt látom. Nekem ehhez van kedvem. Jobban szeretnék ezzel foglalkozni mint esztergálással.

Jam Clerk Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1686

Év elején engem is megkérdezett a "főméhészünk", hogy mik a terveim, hogy tetszik, stb. Akkor még úgy voltam vele, hogy persze, miért ne, 100-150 családot kezelve már valószínűleg el tudom tartani a saját családomat is, szóval fejlesszünk, nyomjuk, pár év, és átállok erre én is, ide nekem is a milliókat, könnyű ez.

Év közben aztán szépen kezdett letisztulni a dollárjel a szemem elől, jelenleg ott tartok, hogy amíg van egy "normális" állásom, havi (és elfogadható) fix fizetéssel, addig inkább csak addig nyújtózkodom, amíg a takaróm ér, és maradok a 20-30 családos "hobbiméhészkedésnél" munkahely mellett, megfelelő méhlegelő esetén társulva egy hasonlóan gondolkodó barátommal. Ketten talán bőven el tudunk pepecselni azzal az 50-60 családdal így is, mellékes bevételnek tökéletes lehet, meg tán futja belőle arra, amire kell. Mert egyelőre nekem-nekünk is csak a pénz folyik bele, hol ez, hol az kell, még amaz, meg emez is... "lakva ismerszik meg az ember", meg ezek szerint a méhészkedés is.

Előzmény: LudasMatyí (1685)
LudasMatyí Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1685

Ha csak a milliókat látod magad előtt,akkor gyorsan felejtsd inkább el a méhészetet!Soksok évnyi kőkemény munka,és tanulás kell,mire méhész lesz valakiből!Ja,és az első években inkább viszi a millióid,mint hozza! Ezt csak szívvel lehet csinálni!Aki csak a pénzt látja benne,az elbukik!Nem lebeszélni akarlak erről a nagyon szép,és nehéz szakmáról,de jó pár évig itt pénzt nem veszel ki a méhészetből!

Előzmény: Törölt nick (1679)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1684

-" Régen sem voltak íródeákok a családi méhészek." 

 

Nem, de olvasni azért tudtak. Sőt esetünkben a kérdező, nem hobbi méhészkedésre készül, ebből akar élni!

 

-"A területi felelős meg vigyáz rád jobban mint gondolnád"

 

Aha, évente egy alkalommal, ha vándorolnál kétszer meglátogat esetleg.

 

-"Az abszúrd, hogy a kezdő kopogtat és kér mentális segitséget"

 

Ez pedig a legtöbb esetben, mégis így van! 

Nem feltétlen lesz visszautasítva, mert rokon, jó barát, jó szomszéd, vagy annak gyereke stb. 

 A méhésznek meg jól jön, estleg az a kis segítség. Vagy éppen az új tanítvány kapcsolatai, egy újjabb méhlegelő lehetőségére. stb.

 

-"kizárt ,hogy konkurenciát jelentsen"

 

Miért is nem? Csak pár évnek kell eltelnie, ez csak a pénz, tudás és szándék kérdése.

 

-"Konténereket fúrikázztattnak a szagg-emberek és mézgyárosok sípákolva ,hogy e.ü. bajt okozol maj egy kezdő rajjal vagy 2 családdal amit napi szinten többször is sassolni fogsz."

 

Eggen persze, majd a nagyok lemondanak a vándorlásról, a haszonról stb. mert a szomszéd Pistike  5 méhcsaládjának egyikében találtak nyúlóst?

Ahogyan azt, Móricka képzeli.

 

 

 

 

 

Előzmény: MG Petimester (1683)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.16 0 0 1683

Szia, úgy gondolom,hogy egy állságos csúsztatás az ,hogy egyre több méhész van...és bezzeg 10-20 ével ezelött meg más helyzet lett volna. Megitélésem szerint egyre kevesebb méhész van és sajnos egyre több családal, ahogy látom és gondolom. A méhcsaládok száma nőt és a méhészek lényegesen kevesebbek lettek. Az elosztás csúszott el nagyon "beteg" rendszerben, szerintem. Konténereket fúrikázztattnak a szagg-emberek és mézgyárosok sípákolva ,hogy e.ü. bajt okozol maj egy kezdő rajjal vagy 2 családdal amit napi szinten többször is sassolni fogsz.A területi felelős meg vigyáz rád jobban mint gondolnád,hiszen az a dolga. Tehát a nyavaja ha betörne ,és minden valószínűsége meg is van rá ,akkor ki fog zokogni nagyobbat? A családi négy vagy öt családos valódi tradicionális méhész, vagy a "gyáros" ? Pedig idáig minden "csodaszerekre" rezisztencia volt a válasz,sajnos. Az abszúrd, hogy a kezdő kopogtat és kér mentális segitséget, kizárt ,hogy konkurenciát jelentsen bár mikor is a nagynak és elutasítást kap legtöbb esetben.Végül is tehetsz egy próbát. Vegyél száraz collos fenyődeszkát és a baráti körödön belül csináljatok egy 15 keret férőhelyes fekvő kaptárt alsó kijáróval. Keretanyagot hársból apróbénzért kapsz majd és azt is ösze tudjátok üttni. Bedrótozod és akkor segít-e majd egy régi gyakorlott belépezni? Reméljük,hogy igen. Fogsz kapni egy rajt? Valamint 2 keretel megsegít majd,hogy megerősödjenek a beteleltetésre (persze jövőre) ?? Ez itt a kérdés szerintem. A mai srácok meg anyit olvasnak szagg-irodalmat,hogy csak az tudja akinek van gyereke mostanság. Régen sem voltak íródeákok a családi méhészek.Nyilván fontos az is már a méretek miatt is, és úgy egyébbségek miatt . A kitartás lesz a nagyobb kihívás majd és természetesen a cucok költségei. Szív. üdv. és bíztatni szeretnélek, négy srácomból mind a négy szeret méhek közt lenni,hol kisebb...hol nagyobb lelkesedésel persze.

Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1682

Így már teljesen más a helyzet, gyakorlati dolgot sem kell tanulnod, mert szakismeretek nélkül csak segédmunkás feladatokat tudsz ellátni. Tedd ide, vidd oda, persze ez is hasznos mert nehezek a kaptárak, meg a mézes hordók is.

Viszont a kaptárakba alapismeretek nélkül, nem nyúlhatsz! Több kárt okoznál mint hasznot!

Szép szakma az esztergályos, miért lenne nehezebb a méhészkedésnél? Talán minden nap arrébb kel tenned, az esztergapadot?

De komolyan, ha nehéznek találod az esztergályos szakma elsajátítását. Neked esélyed sincs, méhészkedéssel miliókat keresni. Még gyufára valót se.

Ugyan is magasabb szintű elméleti tudást igényel, és főleg szerteágazóbbat.

Miért?!  

Ha szerzel egy esztergályos képesítést, gondolom nem üzemvezetői székre pályázol. 

Ha valaki elvégez egy méhész képesítést, szintén nem lesz ettől még automatikusan képes, "milliókat" termelő méhészet vezetésére.Kell egy kis inteligencia, rátermetség, irányítóképesség, probléma megoldó képesség, gazdasági ismeretek, a papírmunka sem szabad hogy akadály legyen. 

Te még tanulni sem akarsz, de miliókat igen!

Tudod a méhészetben sem járnak milliók, a tudatlan melósnak.

Csak a tróger, gyengén fizetett meló. No meg a szája. 

 

Az élet már csak ilyen, semmit nem adnak ingyen. 

Előzmény: Törölt nick (1680)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1681

Hasonlóan gondolom én is.

Az üzleti titkot, és a piaci versenyt természetesen a már működő gazdalkodásra értelmeztem. 

Előzmény: FvT (1678)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1680

Amúgy a bátyám fogja ovasni a könyveket. Ő akar lenni az ész. Én meg leszek a munkás. De a gyakoratot nekem is meg kell tanulnom. Egywnlőre.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1679

Ez könnyebb szakma mint az esztergályos. Jobban lenne hozzá kedvem. És azé sokkal könnyebben keresek vele miliókat.

FvT Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1678

Pár dologgal foglalkoztam, foglalkozok, mezőgazdaság , növény ,gazdasági állat, és teljesítményorientált állatok.

Az információ áramlás, szakmai segítség illetve passzivitás egyén függő.

Mindenhol vannak nyitott, segítőkész, és zárkózott szakemberek.

Én értelek Téged, illetve a többi méhészt is. Noha én sem tudok semmit se még erről a szakmáról.

Persze jól esne a segítség, de ha nincs az sem baj.

Legalább szelektálja a kezdőket. Ha valaki nagyon akar valamit úgy is véghez viszi, ha meg nincs benne elhivatottság és akarat , akkor jobb is ha elsorvad a dolog.

Az üzleti titok , és piaci verseny az kicsit más azért, mint egy szakma tanulása.

Mindenki előtt nyitott a dolog , tanulhat, bármilyen szakmát. Ebben semmi üzleti titok nincs , se piaci verseny.

Ez majd csak utána jön .

Vannak méhész tanfolyamok, el lehet végezni, el lehet menni dolgozni méhész mellé, ha valaki nagyon meg akarja tanulni, megtanulja.

Akarat és valamennyi intelligencia kell hozzá.

 

Előzmény: Kempingez (1677)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1677

Minden más vállalkozásban, természetesnek veszik a piaci versenyt, az üzleti titkot. A méhészkedés miért más?

Miért kellene olyan embernek itt magyaráznom a szakmát, akki annyi fáradságot nem tesz, hogy egy méhészkönyvet elolvasson. Ha már ezzel akar foglalkozni. De azt már tudja, hogy ezzel akar foglalkozni! Ha semmit nem tud rólla, akkor miből gondoja hogy ezt akarja?  

 

Előzmény: FvT (1676)
FvT Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1676

Ez egy meddő vita.

Teljesen érthetőek a méhészek, akik féltik a szakmájukat, megélhetőségüket.

És érthetőek azok is szeretnék ezt a szép szakmát művelni.

Gondolom mindenki volt kezdő, aki nem bele született a szakmába.

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1675

Felfogom amit írsz. Iskolába járok még 2 évet. De .ár tavasszal el akarom kezdeni a méhekkel való foglalkozást a bátyámmal közösen és azzal közösen aki betanít engem erre meg a bátyámat. Idő lesz rá mert én ezzel akarok foglalkozni ha kijártam az iskolát. Idén van még valami teendő a méhekkel? Tehát idén tudok e majd még menni az ismerosommel menni améheihez? Hétvégén fogom vele megbeszélni a dolgokat. Idén mi munka van még a méhekkel pontosan?

Előzmény: Kempingez (1674)
Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1674

Látom nem egésszen értettél meg, nem a kereskedő felvásárlási hajlandósága jelenleg a probléma.  Lentebb már leírtam, sok helyen már zsúfoltak a méhlegelők. 

Bizonyára vannak még ideális helyek, ezt neked kell mérlegelni, felmérni környezeted lehetőségeit. (1 hektár napraforgó kb 5 méhcsaládnak elég, ha egyáltalán mézel) A cukroszsákból nem, lehet hasznot termelni.

 Nézd én azt is leírtam hogy olvass, Méhész könyveket ott minden levan írva részletesen.!!!!!

A kezdésről, a telephelyről, a méhlegelőkről, a vándorlásról. Nincs titkosítva! Azután majd mérlegelhetsz, hogy környezeted tényleg alkalmas-e. Van-e elég pénzed a kezdéshez, Szabad időd, ha van munkahelyed akkor főleg. Főnök, most nem jövök mert nyílik az akác és vándorlunk, meg most pergetni kell stb ? A családod támogat-e benne, tőlük is sok időre elfog vonni a méhészkedés. ...

Sok igazságot felsorolhatnék még, tudnék a saját 17 -éves méhészkedésem alatt velem megtörtént dolgokból is meríteni. De minek, úgy is csak azt mondanád, hogy azért írom mert elakarlak téríteni.

Előzmény: Törölt nick (1673)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1673

Bács-kiskun megyében lakok szóval ez az egyik legjobb megye a méhek számára magyarországon. Van sok méhész 1 nem dominál. Halnak ki és lesznek újak. Az olyanoknak meg át kelene adniuk tudásukat fiatalabbaknak akik már kezdik abbahagyni öregségük miatt a méhészetet.   A kocsmás példánál persze hogy nem örül a konkurenciának de a méhészet azé mégis más. Mindig van olyan felvásárló aki örömmel elviszi az összeset.

Kempingez Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1672

A "leszek-méhészek", azért belegondolhatnának a szituációba mielőtt nagyon elítélnék, a már méhészeket. 

Ha kocsmát akarnának nyitni, egy már létező kialakult vendégkörű régi kocsma, tőszomszédságában, vajon bekoptatnának jótanácsokért a tulajhoz? Sőt kioktatnátok, zöldfülűként? 

Gondolom, azért a többség úgy van vele, hogy jobb ha több a foga, mint a füle :-)

 

De itt, és más méhész fórumokon is, még fellehet tenni ilyen kérdéseket. Továbbá eléggé tisztességes válaszokat is kaptok, az esetek döntő többségében. Ha belegondoltok ez ugye nem is olyan magától értetődő. Sőt maguk a méhészek szorgalmazzák, indítják az újjabb és újjab tanfolyamokat.

Így nem igazán panaszkodhattok, hogy összezárt a szakma.

Ma már az sem igaz, hogy kihalófélben vagyunk. 20-éve talán igaz lehett, de ma már átestünk a ló túloldalára. 

 

 

Tudnánk több mézet is exportálni, igen. Meg nyilván jó piaca van a kőolajnak is, hát hurrá, építsünk fúrótornyokat, az már lényegtelen hogy nincs hozzá  kőolajmezőnk?

A mézhez is, méhlegelő kell, nem csak méh! Ami eléggé behatárolt, ugyan is az ország, nem rétestészta. Az akác elleni támadási kisérletre ha gondoltok, láthatjátok hogy a biztosnak gondolt nektárforrások is veszélybe kerülhetnek, egyik pillanatról a másikra. A fagy és a hidegfront, meg hab a tortán. Lásd az idei esztendőt!

A többi repce, napraforgó stb vetésterülete, és nektározó képessége sem állandó. A gazdák termelési kedve, függ az éppen aktuális piaci helyzettől. Meg van olyan is, hogy vetésforgó. Szóval egy adott terület méheltartó képessége is véges, évente változó, a lehullott csapadék mennyisége sem lényegtelen.

 

Destroyah2 Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1671

én nem hagyom abba, mert apámtól vettem át... ő meg nagyfatertől... nagyfater meg az ő faterjától....

Előzmény: Törölt nick (1664)
Destroyah2 Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1670

leírtad helyettem....

Előzmény: Kempingez (1659)
FvT Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1669

Igazat adok abban a "profi" méhészeknek, hogy a kezdők potenciális egészségügyi veszélyforrások lehetnek.

A saját és mások méheinek számára is. Valóban egy kezdő nem tudja olyan biztonsággal és azonnal diagnosztizálni és beavatkozni egészségügyi probléma esetén.

Ebben kellene a legnagyobb segítséget kapniuk.

Ez a saját és mások érdeke is .

 

Amúgy meg a más téren  éljen meg az ügyesebbje .

Előzmény: Törölt nick (1666)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1668

Szia, már unokázok és hatvankodok de csak lelkesíteni tudok minden kezdőt. Sajnos ha nincs a közvetlen családi kötelékben héhész,úgy igen nehézz dolog lesz a kezdés.Jó magam sem vagyok "elájulva" a szagg-tekintélyektől,sok esetben.Addig is kint vagytok a természetben és sokat megtapasztal aki belekezd. üdv.

Előzmény: FvT (1665)
MG Petimester Creative Commons License 2014.08.15 0 0 1667

Szerbusz.Természetesen.Igyekezni fogok és nem haragszom.Méhkedvelői és motorostársi üdv.

Előzmény: Jam Clerk (1662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!