Marad elég élesztő a bubikhoz. Azt írják, hogy a másodlagos erjesztést nem ajánlják kezdőknek a fertőzésveszély miatt. Amint vége az erjedés "heves" fázisának át lehet szifonozni a másodlagos tartályba, tisztább lesz a sör, kevesebb mellékíz keletkezik, nem lesz élesztős íze. Legalább 2 hétig szokás másodlagos erjeszteni. Nem étolajosnak való móka...:)
Itt egy link: http://www.homebrewing.com/articles/secondary-fermentation.php
Én anno kipróbáltam, nem vettem észre nagy különbséget és várni sem szeretek sokáig. Úgy csináltam, hogy felét kipalackoztam egy hét után, másik felét másodlagos erjesztettem, hogy legyen viszonyítási alapom. Rémlik valami, hogy a másodlagos erjesztettnél jóval kevesebb élesztő volt a palack alján, ami logikusnak is tűnik. Szerintem nem hülyeség, még biztos, hogy kipróbálom majd, de első nekifutásra nem jött be a dolog.
Érdekes, mert én azt olvastam, hogy jót tesz a sörnek, ha tovább, akár két hétig is rajtahagyjuk az élesztős üledéken. Na akkor már ezt is ki kell majd tapasztalni, mert úgy látom, hogy ebben a dologban sem egyeznek a vélemények. Mondjuk tisztulás szempontjából biztos, hogy kevesebb lesz az üledék a palackok alján, ha beiktatunk egy másodlagos erjesztést. Viszont megnő a fertőzésveszély. Pláne, ha azt mondod nem nagyon volt különbség az ízben, akkor lehet, hogy nem annyira éri meg kockáztatni. Amúgy az átfejtés és a palackozás közt mennyi idő kell? (Szerintük.)
Azt csinálják sokan, hogy miután nagyjából vége az erjedésnek átöntik egy másik edénybe de az alján ragadt élesztős réteg nélkül. Másodlagos erjesztésnek hívják és állítólag jót tesz a sörnek, azt is írták páran, hogy sokkal jobb lesz tőle. Próbáltam én is, de nem vettem észre nagy különbséget.
Szerintem nyugodtan csináld, de várd meg az erjedést -elvileg három nap alatt meg is lehet - és akkor öntsd át a trutyi nélkül.
Én már alapból a szűrő edényben erjesztem. Amikor palackozom, húzok egy csövet a csapra, aztán hajrá. Ha átöntöd, akkor fel fog keveredni, és várni kell vele amíg leül. Más baj nem-igen lehet vele. Szerintem.
Hi! Tegnap csináltam egy pörkölt árpást, a múltkoriból egyet eldugtam-:)). A hét vége felé még egy pörköltet csinálok. Kicsi a húszliteres, kell egy 50 -es keg es hordó-:)) Jó a camping, csak a tisztálkodás legyen bíztosítva. Eddig 6-7szer főztem, és csak rendesen kimostam a kellékeket! Én is vegyszer ellenes vagyok, de ha kell akkor használom. Ebben az esetben még nem volt gondom a bacikkal. Mennyibe is kerül az 50-es keg-es hordó?
Hááát, az időpont, a helyszín, már elvileg megvan. Feltéve, hogy a kempingesnek nem lesz kifogása, és ad villanyt is. Már van jó pár résztvevő is, úgyhogy ha minden igaz meglesz az első. :) Várunk téged is.
A hypo valóban kiválóan fertőtlenít, és fém, üveg, porcelán tárgyakról (ha nem zsíros) leöblíthető, és akkor nincs szaga. Ha szaga van, akkor még zsíros maradt az edény. A gumi és műanyag viszont beveszi a szagát. De az élelmiszeriparban, italgyártásban, és a sörgyártásban elsősorban perecetsav tartalmű fertőtlenítőszert használnak.
Volt tavaly egy söröm, ami nem ízlett. Nem öntöttem ki, ott maradt a hűtőben. Eltelt vagy egy fél év, amikor ki akartam dobni, gondoltam megkóstolom még utoljára. Mind elfogyott. :)
Nem főztem, viszont megjavult a világos söröm, amit egy hete savanyúnak/kénesnek véltem! Most a kávés nem jó, de szinte biztos, hogy az élesztő sajátossága. A brouwland - en nem írtak róla különösebb dolgokat, az ára is annyi volt mint a többinek viszont megnéztem a gyártó oldalán, és kiderült hogy belga sörökhöz való. Ezek szerint kell neki egy hónap. Lager élesztők szoktak így viselkedni.
Augustfest: én a szombat-vasárnap verziót támogatnám.
Este nézegettem mindneféle sörös komlós malátás videókat a youtube-on, és volt aki a darálóra ráfogatta a fúrógépet és azzal hajtotta meg. Eszméletlen gyorsan darálta le a pár kiló cuccot. Olyan daráló (is) volt mint a tiéd.
Van olyan szer amit nem kell öblíteni, lehet a dukátusos is olyan. Sima víztől szerintem sem tud belemenni olyasmi, amitől megromlana. Palackozáskor már van alkohol a serben, nehezebben romlik meg.
Az a lényeg, hogy bevált. Szerintem, ha sima csapvízzel kimosnám, akkor sem romlana meg benne semmi, olyan klóros nálunk a víz. :) Pont ezért akarok most hozni forrás vizet, és abból megpróbálom milyen lesz.
Én már négy éve a dukátusos fertőtlenítőt használom, nem olyan erélyes cucc, és ha marad is egy kevés az üvegekben nem okoz problémát. Drágának se drága (persze személyes átvétellel) 1 kávéskanál kell 1 literhez, én kevesebbet szoktam. 1 liter víz jól átlötykölöm a hordót és annyi elég. Ha nem volt belerohadva semmi akkor nem lehet probléma. Mondjuk Viztamasnal a sajtok miatt lehet jobban kell figyelni. Az üvegeket kell jól kimosni, hogy ne maradjon benne élesztő mert belepenészedik aztán lehet üvegmosózni. Étolajossal végrehajtottunk egy sörcserét, még nem tudtam kinyitni :) Komlóból a hímivarúakat ki kell írtani a nőivarúak környékéről, mert nem szabad, hogy átporozza. Ez a fiúk sorsa. De cserébe a nőket jól megfőzzük :)
a palóc búzáról hallottam, de nem tudtam megkóstolni még egyiket sem. a búzát legutóbb lehúzták a folyékonykenyéren, de nekem nem sokat jelent az, mert eltér az ízlésem az övéktől. :)
megnéztem, díjat is nyertek a sörükkel, szóval nem lehet rossz! :)
szóval ez egy kisüzemi sörfőzde, sztem ebben van a magyar sör jövő. kézműves sör. az összes nagyipari magyar sört porig alázzák. legutóbb osterbräut ittam. nem lesz a kedvencem, de teljesen rendben volt.
Ha nem öblíted ki, akkor a fertőtlenítőszer maradványok ott lesznek a sörben. Ha sok marad benne még az élesztő is elpusztul benne, és nem lesz benne bubi. Mondjuk megromlani nem fog. Az étteremben is úgy kellett mosogatni, (ÁNTSZ ELŐÍRÁS!) zsíroldás, fertőtlenítés, öblítés (legalább 40C°-os vízben). Fertőtlenítőszer nem maradhat rajta, vagy benne. Méreg! Mondjuk a dukátusos cucc nem hypo vagy hypoklorit, de akkor sem szeretném, ha fertőtlenítő úszkálna a sörömben, és szép lassan mérgezne. :)
hm, furcsa. a dukátusos leirásban pont azt irják hogy utoljára fertotlenitsek, és utána már ne is öblitsek... no mindegy, a lényeg hogy finom legyen a végeredmény ;)
Úgy szoktam hypozni, hogy egy üvegbe beleöntök kb 1 decit, jól megrázom, hogy átjárja, aztán átöntöm a következőbe, és így tovább. Persze aztán forró vízzel ,majd hideggel kiöblítem. Valahol olvastam, hogy ha közvetlen fogyasztás után forró vízzel kimosod akkor nem kell fertőtleníteni. Volt hogy így csináltam és nem lett baja a sörnek. Most azért kellett fertőtleníteni, mert sok flakonnal adtam másoknak, akik nem öblítgetnek, így belesavanyodott a kis maradék. Azt meg muszáj fertőtleníteni, nehogy az új sör megromoljon. Hét végére jó lesz a félbarnám, amit Május1.-én csináltam. Nagyon várom már mert ilyet még nem csináltam, és elég érdekes íze volt palackozáskor.
köszi mkinek a gratut, remélem rá fogok szolgálni és tényleg finom lesz :)
palackozás elott kostoltam, igen. kifejezetten sörhöz hasonlo ize volt, kevés buborékkal és habbal. meg persze kis éleszto utoize. nekem izlett :) most még szobaban érik, aztán szombaton tervezem levinni pinyoba, 42 uveg lett. premium pilsner volt a konzervre irva.
remélem jo lesz, mindenképp viszek majd a találkozora, legalább azt talán meg tudjátok mondani majd hogy mit ronthattam el.
mi a baj a dukátusos fertőtlenitovel? vagy csak annyi hogy drága? a hypot is hasonlo adagban használod? egy literhez egy kiskanál?