Ha csak nem akarod földolgozni a csicsókát akkor ne szedd ki egyszerre mert beszárad. Vagdald le a szárakat kb 50cm magasságban és így télen is megtalálod. Annyit szedjél föl mindig amit elfogyasztasz.
CCsicsóka még a földben, a hét végén terveztem felszedni egy adagot. Ha olyan jó lesz nálunk is mint amit kaptam akkor állandó résztvevője lesz a kertnek. Jövő évre rendeltem 50 db édesburgonya palántát, annak alaposan előkészítem idén a talajt, mert az agyagos vályogban nem sokra még majd.
Cseresznyepaprikam levelei ezustosen elszinezodnek ( olyan mintha kalyhaezusttel lenne befujva) majd nehany nap elteltevel a levelek felig elszaradt allapotban leesnek. De tapintasra semmit nem lehet rajta erezni. A viragzas most kezdodott a novenyeken.
Mi lehet a problema? Mit tudok vele kezdeni?
Nem Magyarorszagon nevelgetem oket, hanem DK- Azsiaban a tropusi eghajlat alatt.
Sima levélpetrezselymet vettem, nem volt ráírva semmi az ellenállóságáról, vagy hogy hibrid lett volna. Évekig vetette magát, nem volt soha semmi baja. Csak mikor megjelentek a spanyolcsigák, lerágták a csíranövényeket és eltűnt a kertből. Idén megint olyan magot vettem, most is kifogástalan. Bízom benne, hogy jövőre már újra el tudja szórni a magját és nem fogják lerágni.
Megszedheted a magját, csak nem biztos hogy olyan lesz mint előtte. Tudom, nem kell a gyökere, nekem se mert nincs is neki :))), de mondjuk ha olyan hibridet vetsz először ami ellenálló a lisztharmattal szemben, lehet hogy a magjából már nem ellenálló növények lesznek.
Jobban jársz ha veszel mindig kora tavasszal egy tasak magot. Ha ellenálló ráírják, vagy azt hogy erős lombozatú, vagy ilyesmi. Én is erre hajtok. Most gyönyörű lett a lombja, naponta szedem hol ételbe, hol zöld turmixba, és már szárítottam is. Igaz hogy nem sok aromája marad, de télen színesíti az ételt. :)
Én nem szoktam fagyasztóba tenni, sima hűtőbe sem, de tavasszal vetve gond nélkül kikel. Újabban, mióta palántázom, elég későn vetem, mikor már a paradicsom, paprika, és egyéb korán vetett palánta pohárban van.
Koszonom! Akkor, azoka palantak amik szinte azonnal magba mentek, teli ultetesuek voltak...
Most akkor hagyok bennt gyokeret, hogy legkozelebb a sajat magjabol legyen petrezselyem. Hatha sikerul. A gyoker nem kellene, csak a level... van hatranya igy a sajat szaporitasnak?
Szép a paprikáid színe, nálam is ilyenek voltak, de már felszedtem és feldolgoztam az egész maradékot sült paprikának. A fűszerpaprika első adagját feldaraboltam, lehet darálni, majd ha időm lesz. Addig gyönyörködök a színében:)
A hideg hatására magszárat akkor nevel, ha már ősszel kikelt, vagy ott maradt nyárról. De ha sikerül jó későn, vagyis tél alá vetni, akkor a mag kapja a hideghatást, és tavaszra lebomlik szépen a csírázást gátló enzim. Szokták a tavaszi vetés előtt 1-2 napra fagyasztóba is tenni a magot.
Egyszer már jártam úgy hogy erős paprika tördelés és darálás közben el kellett ugranom wc-re, hímnemű vagyok a többit el lehet képzelni. Higgyétek el nem hülyeség az a gumikesztyű... :-)
"Akkor mi a kulombseg, az oszi vetes es a tavaszi kozott?"
Ha a petrezselymet ősszel veted, következő évben a téli hideg hatásra magszárat nevel.
Ha tavasszal veted egész fagyokig szedheted a levelét. Ha földben hagyod a gyökerét, hideg hatásra következő évben hoz magszárat.
Én tavasszal vetem, és földben hagyom. Következő évben egészen addig lehet szedni a levelét miközben lassan magszárat hoz, amíg az új vetés szedhetőre nem fejlődik. Így kora tavasztól van petrezselymem, ami nekem nagyon fontos. :)
Én meg csípőspaprika-függő vagyok, minden rendes ételbe tenni kell belőle, a zöldbab főzeléktől a spenóton át a pörköltig...
Viszont így gyorsan fogynak a csili készleteim, sokat meg nem szeretek bíbelődni a megtermelésével és elkészítésével, tehát nálam fontos, hogy igen magas faktorú legyen az anyag.
A bolti erős Pista nekem túl gyenge, a húslevesbe annyit kell belőle tenni, hogy érezhető legyen, hogy már inkább paradicsomlevesnek néz ki.
A mostani csilim tűrhető, ebből egy mokkáskanál hegyével kell tenni a megfelelő ízhatásért, de bármikor becserélném egy ütősebb anyaggal, amiből egy késhegyni is elég. Az lenne az igazi, ha egy kis sótartónyi dobozban elférne egy teljes évi igény, ez lenne a gazdaságos, alig kellene hozzá ültetni. :-)
De ha ezek után azt hiszed, hogy egy őrült mazochista vagyok, akkor elárulom, hogy voltam a Salimár indiai étteremben, ahol a rendelésnél meg kell adni az étel erősségét 0-10-es skálán. Mivel mindenki szerint ehetetlenül csípősen eszem az ételeket, erős volt a kísértés, hogy jó magas fokozatot kérjek, de szerencsére győzött az óvatosság, és csak 5-öset rendeltem.
Jól tettem, a fogás végét alig bírtam megenni. Azóta szerényebb vagyok ezen a téren, nemzetközileg csak középmezőnyhöz tartozok...
Érdekes, amit írsz a metélőhagymáról. Nekem is van lila, hengeres, levelű (Allium schoenoprasum), ez vöröshagymaízű. Van fehér virágú, lapos levelű is (Allium tuberosum), ennek fokhagymára emlékeztető íze van, és sokkal később virágzik. Ez nálunk is életerősebb, bővebben veti magát, mint a lila virágú snidling.
Abban hasonlítanak, hogy egyik se ott van már, ahová eredetileg vettem. Ill. a fehér nemcsak ott van, a lila az eredeti helyén nincs már meg. A metélő fokhagymával tele van egész kert, de nem bánom, mert szép, mikor virágzik, és a rovarok nagyon szeretik, zúg a méhektől.
A petrezselyem a vetés utáni második évben virágzik. Ősszel már el van szórva a mag, az igaz, de egy része csak tavasszal kel ki. Megjelennek növények már ősszel is, ezek vagy megmaradnak, vagy nem. Ha meg ősszel túl korán veted, és jól megerősödik, már tavasszal felmagzik. Magérlelés után elpusztul.
Valami tortent veluk es ujra kellett kezdeni szeptember elejen... palantarol. Itt szokas - es szeretnem ha nalam is "elvetne" magat - mert csak a levelre van szuksegem. Viszont viragozni mar nem lesz ideje. Elofordul, amikor palantanak veszem, hogy azonnal magba megy... talan meg fogom hagyni jovore.
Ha elszorja a magjat a petrezselyem, zeller, metelo hagyma... az osszel van. Akkor mi a kulombseg, az oszi vetes es a tavaszi kozott?
Kaprot is palantanak aruljak - van mag is de meg soha nem sikerult... iden eloszor, szinten szeptember elejen!!! Rengeteg, gyonyoru kapor levelem van... szeretem nagyon.
A zeller... szinten levelnek - bolti gumot ultettem el, es harmadik eve visszatert. Magzott, elvetette magat. Iden nem hagytam, mert mindenhol zeller nott - ketto gumot megtartottam, tobbit kiszedtem.
A metelo hagymam siker - hosszu evek ota, de... eloszor a lila viragu, hengest ultettem. Aztan... elcsabultam a feher viragu (mert olyan szep) fele, ami lapos, nem hengeres... es lassan eltunnek a lilak... egymas melle ultettem... hiba volt. Izuk egyforma, az nem zavar - de hianyzik a lila virag...
Mi a fokhagymát mindig a hivatásos termelőktől vesszük, a legszebbet.
(csak zárójelben - amikor még ennél is nyomorultabb voltam, mint most, akkor a két ünnep között, december végén dugdostam el a fokhagymát - az is éppen olyan lett, mint bármikor máskor!)