1895 akkor ízlett amikor megjelent a piacon, aztán egyre romlott a minősége. Most már a kukoricadara is szerepel az összetevők között. Nekem a soproni kinizsi ízlett, meg a dreher lager de már egyik sincs. Helyette van kozel meg szőke ciklon. Azt hiszem még mindig maradok a sajátnál :) Egyenlőre nekem jó az időpont, de lehet más is.
gyááá, most jövök rá, hogy ez az aug 7-8 nekem nem jo... :( :( hogy fogjátok igy megkostolni a nemtuljolsikerult sörömet és megmondani mi a baja neki? :S :(
amugy holnap lesz a napja hogy megkostoljam végre az első főzetet, addigra 9 napot fog állni palackban, pincében. már nagyon kiváncsi vagyok :)
A 1895 tényleg jó. Vajon csak a komló más benne, vagy a többi alapanyag is? Mondjuk a Soproni alapból jobb, mint a Borsodi. Szerintem. De a Stella... (Stellát csapoltunk az étteremben. :) ) Lambic sört még nem ittam. Elképzelésem sincs, hogy jobb e mint a többi.
Olvastam egy leírást egy jóembertől, aki díjnyertes házi lambic -ot gyárt otthon. Amire emlékszem: Jó sok rég lejárt szavatosságú komló kell bele, mert annak kevés az alfa sav százaléka, viszont a fertőtlenítő képessége megvan. Forralás után nem hűti le, hanem megvárja amíg magától lehűl. Ezután három napig félig lefedve a konyhában tárolja, mert ott mindenféle egzotikus dolog kerülhet bele, amitől beindul a vaderjedés. Három nap után adja hozzá a rendes élesztőt és fedi le, majd két hét múlva a speckó labic élesztőt és vagy fél évig érleli.
Tudnak ők jó sört csinálni ha mi is tudunk, csak nem akarnak. Ha ár/érték arányt nézzük mondjuk a stellához képest akkor 50 forintért kellene árulni a borsodit -a kukorica világpiaci ára alapján:). Szerintem a legjobb magyar tömegsör a soproni, abból is az 1895 fedőnevű.
Ezek szerint még ne öntsem ki? Megjavulhat? Amúgy nem savanyú. Csak szerintem tök gusztustalan ahogy úszkálnak benne ezek az izék. Na, majd meglátjuk.
MÁS: http://www.intothefray.org/brew/equipment.asp?equipid=1 Ha valaki tud esztergálni, meg marni ezen az oldalon frankó daráló van. Még állítható is. Púúúúúúú!!!
Pont olyan fátyolszerű izé volt a "savanyú de már nem az" söröm alján! Egyszer fater házipáleszében apró neonzöld kis golyók keletkeztek egy idő után. :)
Mennyi lehetőség?! Csak kapkodom a fejem. Ha hamar akarok, akkor mindenképp a megszokott 3 nap után palackozás egy hét múlva fogyasztást választom. Viszont ha csinálok majd többet, akkor kipróbálom mindhármat a különbségek miatt. Sajnos ez nem most lesz. Malátahiány miatt. Viszont a pilsenim mindig nagyon élesztőízű, annál lehet hogy beválna a másodlagos erjesztés. Sajnos most vettem észre, hogy a zöldmaláta-simaárpa söröm ami a hűtőben várta az augusztus elejét valamitől olyan zavaros cuccmós lett az alján. Ilyet még nem láttam. Mintha az élesztő olyan fátyolszerű valamivé összeállt volna. Nagyon sajnálom, mert egészen iható volt, és a nyárig még sokat finomodott volna. Már csak reménykedek, hogy a többivel nem lesz gond. :(
Szerintem az, hogy két hétig rajtahagyod az élesztőn jobb megoldás, mintha 1 hét után palackoznád, mert az élesztő elkezdi felzabálni a melléktermékeket. De az még jobb, ha pár nap után átfejted a másodlagosba és ott tartod két hétig.
A legjobb, ha 3 nap után palackozod és egy hét múlva már ihatod is:)
Marad elég élesztő a bubikhoz. Azt írják, hogy a másodlagos erjesztést nem ajánlják kezdőknek a fertőzésveszély miatt. Amint vége az erjedés "heves" fázisának át lehet szifonozni a másodlagos tartályba, tisztább lesz a sör, kevesebb mellékíz keletkezik, nem lesz élesztős íze. Legalább 2 hétig szokás másodlagos erjeszteni. Nem étolajosnak való móka...:)
Itt egy link: http://www.homebrewing.com/articles/secondary-fermentation.php
Én anno kipróbáltam, nem vettem észre nagy különbséget és várni sem szeretek sokáig. Úgy csináltam, hogy felét kipalackoztam egy hét után, másik felét másodlagos erjesztettem, hogy legyen viszonyítási alapom. Rémlik valami, hogy a másodlagos erjesztettnél jóval kevesebb élesztő volt a palack alján, ami logikusnak is tűnik. Szerintem nem hülyeség, még biztos, hogy kipróbálom majd, de első nekifutásra nem jött be a dolog.
Érdekes, mert én azt olvastam, hogy jót tesz a sörnek, ha tovább, akár két hétig is rajtahagyjuk az élesztős üledéken. Na akkor már ezt is ki kell majd tapasztalni, mert úgy látom, hogy ebben a dologban sem egyeznek a vélemények. Mondjuk tisztulás szempontjából biztos, hogy kevesebb lesz az üledék a palackok alján, ha beiktatunk egy másodlagos erjesztést. Viszont megnő a fertőzésveszély. Pláne, ha azt mondod nem nagyon volt különbség az ízben, akkor lehet, hogy nem annyira éri meg kockáztatni. Amúgy az átfejtés és a palackozás közt mennyi idő kell? (Szerintük.)
Azt csinálják sokan, hogy miután nagyjából vége az erjedésnek átöntik egy másik edénybe de az alján ragadt élesztős réteg nélkül. Másodlagos erjesztésnek hívják és állítólag jót tesz a sörnek, azt is írták páran, hogy sokkal jobb lesz tőle. Próbáltam én is, de nem vettem észre nagy különbséget.
Szerintem nyugodtan csináld, de várd meg az erjedést -elvileg három nap alatt meg is lehet - és akkor öntsd át a trutyi nélkül.
Én már alapból a szűrő edényben erjesztem. Amikor palackozom, húzok egy csövet a csapra, aztán hajrá. Ha átöntöd, akkor fel fog keveredni, és várni kell vele amíg leül. Más baj nem-igen lehet vele. Szerintem.
Hi! Tegnap csináltam egy pörkölt árpást, a múltkoriból egyet eldugtam-:)). A hét vége felé még egy pörköltet csinálok. Kicsi a húszliteres, kell egy 50 -es keg es hordó-:)) Jó a camping, csak a tisztálkodás legyen bíztosítva. Eddig 6-7szer főztem, és csak rendesen kimostam a kellékeket! Én is vegyszer ellenes vagyok, de ha kell akkor használom. Ebben az esetben még nem volt gondom a bacikkal. Mennyibe is kerül az 50-es keg-es hordó?
Hááát, az időpont, a helyszín, már elvileg megvan. Feltéve, hogy a kempingesnek nem lesz kifogása, és ad villanyt is. Már van jó pár résztvevő is, úgyhogy ha minden igaz meglesz az első. :) Várunk téged is.
A hypo valóban kiválóan fertőtlenít, és fém, üveg, porcelán tárgyakról (ha nem zsíros) leöblíthető, és akkor nincs szaga. Ha szaga van, akkor még zsíros maradt az edény. A gumi és műanyag viszont beveszi a szagát. De az élelmiszeriparban, italgyártásban, és a sörgyártásban elsősorban perecetsav tartalmű fertőtlenítőszert használnak.
Volt tavaly egy söröm, ami nem ízlett. Nem öntöttem ki, ott maradt a hűtőben. Eltelt vagy egy fél év, amikor ki akartam dobni, gondoltam megkóstolom még utoljára. Mind elfogyott. :)
Nem főztem, viszont megjavult a világos söröm, amit egy hete savanyúnak/kénesnek véltem! Most a kávés nem jó, de szinte biztos, hogy az élesztő sajátossága. A brouwland - en nem írtak róla különösebb dolgokat, az ára is annyi volt mint a többinek viszont megnéztem a gyártó oldalán, és kiderült hogy belga sörökhöz való. Ezek szerint kell neki egy hónap. Lager élesztők szoktak így viselkedni.
Augustfest: én a szombat-vasárnap verziót támogatnám.