Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5354

 

Helló  zigu !   Azért az a "drót" nagyon jó, hogy ott van a helyén ! Mert képzeld csak el, hogy ha belülről mosatod a szűrőt kifelé, akkor az úgy szét ugorna, mint a pinty ! Mert nem volna ami megakadályozza ezt. Az a bizonyos iszapgyűjtő vagy homokzsák az pedig mindig kell. Nemcsak azért mert előis irja a Magyar kútszabvány, hanem gyakorlatilag is indokólt. Gondold csak el, hogy a szűrőben belül leülepedett iszap, vagy hintőporszerű homok, "aleurit" ha folyamatosan leülepedik, akkor előbb - utóbb feltölti belülről a szűrőscsövet, -  és befullad a kút, mert a viz nemtud beáramolni abba. Vagy lebegteti és annak  1 részét feltolja a felszinre a vizes pohárba pld. Amúgy az előirás az  -100 m. -ig egységesen 4 fm. azalatt pedig a kúttalpmélység 5 % -a. Nagy kutaknál a szűrőkavicsolás is mindig elővan irva. Nemcsak a szűrőhatás miatt, hanem támasztja és függőlegesen tartja a csőrakatot, -  és meggátolja az esetleges iszaplepény és lyukbeomlást a kútban, a csövön kivűl. A központositók, távtartók pedig szintén nagyon fontosak a kavicsolás sikere miatt. További jó kútfúrást és  Jószerencsét !

Előzmény: zigu (5351)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5353

 

Helló  Barret02 !   Azért sikerült ám  1 kicsit megtévesztened a  "közvéleményt" az 5329 sz. -ú irásoddal, amikor érdeklődtél, hogy meddig kell még fúrnod, hogy jó kutad legyen. Most meg irod, hogy tisztában vagy a dolgokkal, mert a szomszédban több kút is található. Nekem személy szerint Tatabányáról mindig a Turul szobor jut elsőnek az eszembe, amely ugye fentvan a hegytetőn a sziklákon, -  és terjesztgeti a szárnyait.  Na annak az  500 m. -es körzetében nemsok viz lehet sajnos, én konkrétan arra a vidékre gondoltam irásommal. Azzal a nagyobb kővel pedig jólessz vigyázni, mert ha véletlen aláis tudsz fúrni, akkor az utána bármikor bebillenhet a lyukba és akkor örökre ott maradhat a fúród. Ilyenkor szoktak pár métert odébb állni a géppel, - és próba, =  szerencse !!??  További jó kútfúrást kivánok, -  és Jószerencsét !

Előzmény: Barret02 (5345)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 -1 0 5352
Zigu
üdv
ha a drótot a szita aláteszed legközelebb akkor növeled ezzel annak hatékonyságát.
én ragasztva melegítve toldom a csöveket és egy 18m-s kutat már kellet kihúznom mert bele szorítottak egy szivattyút az alján. de"! mellé kellett fúrni 9m-t és csak akkor tudtam kihúzni kb: 2t húzóerővel.
A kavicsolás egyébként itt a te esetedben azért kell, mert mint már beszéltünk róla cső a csőben megoldás van kialakítva, egyébként nyugodtan hagyhatod más körülmények között az egészet a fenébe, nekem ez már kipróbált dolog és müxik.
a lényeg hogy homokban sok ill hosszú szűrő kell kavicsban meg elég kevesebb is.
de, ha alelkibékédhez szükséges akkor kavicsolj ártani nem árt (régi dolog ez már)
mindenkitől elnézést kérek akik a kavicsolást használják, de nekem homok mentesek a kútjaim és nincs szűrő kavics
Előzmény: zigu (5351)
zigu Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5351

Helló Che-pel!

 Nem csúszkál, ez a vinilfix nagyon tuti, a drót tulajdonképpen nem is kéne, csak biztosítéként tekertem rá.

 Nem tudom használtad e már ezt a ragasztót, merem ajánlani. Volt régebben olyan hogy kertimedencéhez való vízmelegítőt csináltam vele és még a fűtőszálnál is jól bírta a strapát.

 De hogy a témánknál maradjak, itteni szakik olyat is csináltak vele hogy a védőcsőnek használt 200-as KG csövet, vagy 30 méter hosszan összeragasztották vele és utánna simán ki tudták húzni az egésszet sehol nem jött szét, sőtt aztán a toldásoknál csak levágva tudták bontani. 

Előzmény: Törölt nick (5350)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5350
Zigu
üdv
jól néz ki ha nem csuszkál a szita akkor biztos jó
Előzmény: zigu (5344)
Péter 25 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5349
Annyit még elfelejtettem, hogy a szűrő alá szoktam tenni még vakcsövet és ha esetleg van üledék akkor az ott lent marad. De ez csak a saját véleményem......
Péter 25 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5348
Üdv mindenkinek

A szűrőkavicsoláshoz szeretnék hozzászolni és csak azt akarom mondani, hogy azért mert kútszövetet használ valaki az nem azt jelenti, hogy nem kell szűrőkavicsot használni .Én legalábbis csak így csinálom és eddig bejött... :)
zigu Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5347

Üdv!

 Na most jót kérdeztél, de azt hiszem itt nem szükséges, hiszen azért van szűrőzve hogy a finom homokot kiszűrje. Meg amúgy sem szabad a szivattyút teljesen az aljára engedni, tehát ha keletkezik üledék, van ahova kerüljön.

Előzmény: Nihil1965 (5346)
Nihil1965 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5346
Ilyenkor nem kell hagyni iszapzsákot ?
Előzmény: zigu (5344)
Barret02 Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5345
A csövem marad bent,és 1,5 M van kilyuggatva....
A szomszédnak van gyűrűs kútja,és nála 12 M mélyen van víz régóta.
De van fúrt kútja is,32 méter mély, a gyűrűset már nem használja,de van benne víz.
Már 9 méternél tartok,és megint okoskodni kell:P Van a csőben egy nagy kő,úgy érzem.
Mert ma a csövet letoltam 50 cm-t,és annyit simán lement,de nem tudok így sem tovább fúrni,mint eddig. Ami feljött, az ugyan az a törmelék,mint amit fényképeztem. Ez van ,ebből jön a víz. Egyenlőre nem túl bővizű a lyuk... Ha kiürítem,kell 1-2 óra mire visszaáll a szint... Azért próbálkozom még vele:) Ha ennyi marad folyamatosan,nekem az is tökéletes lenne! 160-as cső van letéve.
Előzmény: Törölt nick (5337)
zigu Creative Commons License 2009.11.30 0 0 5344

Üdv mindenkinek!

 Elkészült a szűrőcső, teszek fel róla képet, különösen Che-pel kolléga véleménye érdekelne rólla, mert főleg az ő tanácsai alapján készítettem, persze mások és a saját ötleteim felhasználásával.

 A szűrőháló vinilfix PVC ragasztóval került rögzítésre a sűrűn 25mm-esre furatolt csőre, és vékony rézdróttal lett körbetekerve, az alja a hozzákapható dugóval van lezárva.

 A másik képen a hozzá beszerzett 4-8mm-es szűrőkavics látható, azért ezt a méretet választottam végül mert az itteni szakik ezt használják.

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.29 0 0 5343
Üdvözlet

Jószerencsét

Csak összejön az az összejövetel, csak sajna anblockitallia nem jön el.
Januárban biztosan összefutunk. Azt beszélik akkor a fű sem nő, és talán ráér mindenki, Lalibátyo, Freddy 4, én is és akit még érdekel.

De milyen jó lett volna Juszt Lászlóval beszélni, tavaj ilyenkor :)
Előzmény: Törölt nick (5340)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5342

Jószerencsét Freddy4!

Hú ez ám az igazi meglepetés program . Ezt aztán jól kifundáltad! Képzelem a következő időpontra mit fogsz szevezni ha ez alatt a röpke pár nap alatt ezt kitaláltad. Remélem kedves "anblock italia" is megváltoztatja álláspontját mert a női nem nél csak egy jobb van, a női igen :)

Hamarosan új év, új remények, össze fog jönni ez a "buli"!  

Üdv !

Előzmény: Törölt nick (5340)
anblock_italia Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5341

Óóóóó, igazán sikerült alaposan zavarba hoznia, még szerencse, hogy nem látszik mennyire elpirultam! Nagyon kedves, de biztos nem vállaltam volna el...., a magam 150 centijével bizonyára nagyon kellemetlenül éreztem volna magam olyan nagy és erős emberek között, amilyenek önök lehetnek!!!:-(

Én csak szép csendben locsolgatni szeretném a növényeimet...:-)

 

Azért remélem én is, hogy előbb-utóbb valóban összejön a találkozójuk!

Üdv.;-)

Előzmény: Törölt nick (5340)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5340

 

Jószerencsét   Che-pel  és  Lalibátyó kollégák !

 

Pillanatnyilag úgy fest, hogy elmarad a Kútfúró találkozó, amelyet dec. 12 - 13 -ára próbáltunk megszervezni. Sajnos rajtunk kivül senki sem jelezte, hogy résztvenne ezen a jeles eseményen. Pedig olyan nagy buli lett volna, hogy az fantasztikus ! Jó magam terveztem meghivni olyan neves személyeket, mint Juszt László Úr, aki ugye a Tv.  "ügyvédje", hogy pld. döntse el, hogy ki és milyen arányban felelős, ha lefúrok  -100 m. mélyre és nincs viz a kútban. Vagy a Tv-2 Tények c. adásából Sváby András urat, akinek elmondhattuk volna, hogy mik a Tények a kútfúrásokkal kapcsolatban hazánkban. Végezetül egy olyan Hölgyet szerettem volna felkérni a Háziasszony szerepére, aki még nem is tud erről, mert meglepetésnek szántam volna részére. Mégpedig  "anblock italia" nick nevű kedves fórumtársunkat, aki rendszeres olvasója ennek a topiknak, -  és lassan már komoly kútfúrási szakértőnek lehetne nevezni Őt. Azt pedig biztosan kevesen tudják róla hazánkban, hogy Ő a  "Leanderek királynője"  és Olaszország turisztikai hozzáértője is egyúttal. Ezért csak gratulálhatunk neki !Tehát sajnálhatjuk kedves kollégák, hogy egyenlőre ez a nemes esemény elmarad, de bizok benne, hogy előbb - utóbb összefog jönni.  További szép estét kivánok Mindenkinek !  Üdvözlettel : Freddy 4.

gamate Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5339
Üdv!

Itt van egy hidraulikus gép eladó:

http://www.expressz.hu/gep-szerszam/epitoipari/hirdetes-1655949
Előzmény: furosdebrecen (5314)
zigu Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5338

Köszi a választ Lalibátyó!

 Ahol fúrok az a Dunától Kb 3-400 méterre van, az átlagos vízszinthez képest 20-25 méterrel magasabban.

Előzmény: Törölt nick (5333)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5337

 

 Helló  Barret02 !

 

Sajnos valószinüleg igaza lessz Banános Joe 70 -nek. Ha a fúrás során nem érsz el vizzáró réteget, akkor vized sem lessz. Ez a valamikor lepusztúlt törmelékes hegyi lejtőtörmelék magában nemképes megtartani a vizet, csak ha az megreked az agyagréteg, vagy tömör kőpad felett. Az a  0,9 m. vizoszlop az csak illúzió, mivel az csak a  "zsákhatás"  miatt van a fúrólyukban. Azon a vidéken agyagréteg elérésére nemsok esély van, mivel nem messze már ott  "lógnak" a sziklák a levegőben, de a tömör mészkő, vagy dolomit kőzetre viszont igen, de ekkor pedig valószinűleg befog fejeződni a mutatvány, vagy még előtte is, ha teljesen  "megszökik" az öblitővized. De azért ne add fel, mert vannak még csodák.  Jószerencsét !

Előzmény: Barret02 (5329)
banános joe 70 Creative Commons License 2009.11.28 0 0 5336

 

 Hello Barret02!

 

 Az lenne a kérdés, hogy a csövet amiben fúrsz, csak a beomlás miatt használod,   (védőcső)vagy ez lesz a kútcsöved is egyben. 

  Ha ez egyben a kútcső is, akkor az lenne a kérdésem, hogy hány métert réseltél be, mert a kérdésed alapján szerintem nem sokat. 0 

 (Ha csak az omlás miatt van akkor minél lejjebb, ha tudsz akkor az agyag rétegig fúrj le.)

 Üdv,

 Banános Joe

Előzmény: Barret02 (5329)
Drillstar Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5335
Lenne egy kelly mőködésű,vízöblítéses kútfúrógépem eladó.Spirálszivattyúval,gyári csövekkel,kobrával és görgős fúróval.Ha érdekli kérem jelezze az alábbi email cimre: zig5@freemail.hu
kutszikla Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5334
Eladó R-200 gyári kútfúrógép,fúrószárakkal szerszámokkal .Azonnal munkára fogható.
tel:0620/428-0780
Előzmény: furosdebrecen (5323)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5333

Hello Zigu !

Ez csak attól függ hol fúrsz. A helyszín dönti el jó e vagy sem. A törmelék a sóder többnyire jó vízadó szokott lenni persze csak ha van mit adnia.

Üdv !

Előzmény: zigu (5332)
zigu Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5332

Üdv Lalibátyó!

 Az én köveimet nézted az 5301-es hozzászólásomnál? Azok a nagyobbak melettük sok apróbb is van a homokközt, szerinted jó vízadó lehet ezen a részen? Eddig kb 2 méter hosszan jelentkezett ilyen talaj.

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5331

Hello !

Fúrjál csak a 90 cm nagyon karcsú. Szomjan halás ellen már ugyan elég lenne.Ebben a törmelékben számíthatsz vízre, ha szerencsés vagy több méter lesz belőle amiből még valami jó is kisülhet.  Sok sikert !

Előzmény: Barret02 (5329)
anblock_italia Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5330
Köszönöm, válaszoltam.
Előzmény: Törölt nick (5327)
Barret02 Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5329
Hali! Tatabányán fúrok kutat (házi módszerek).Gerecse hegységtől 500 M-re.
9 métert fúrtam le,és ez jön fel:
Ha átmosom vízzel,ilyen kavicsokkal van tele.Olyan mint a murva. :
90 cm a vízoszlop körülbelül. Mennyit kell még lemennem hogy legyen egy jó kút?
Félek hogy nyáron csökkenni fog a vízszint.
A csövet rögzítenem kellett,mert magától megy le a földbe.... A csőben fúrok,mert cső nélkül már beomlott.
zigu Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5328

Üdv H3x!

 Igen a drótkötél fúrás közben is rajta van a fúrófejen, egy csigán keresztül fügőlegesen fut lefelé, és elvileg a karabíner lenne hivatott a felcsavarodást megakadályozni, de ez nem mindig sikerül, így felhúzásnál az irányváltóval visszafelé tekeréssel oldják meg a dolgot ha szükséges.

 Amiket én láttam az mind dobfúrófej volt, persze különböző vágó élekkel.

A védőcsövezést pedig sima 200-as KG csövekkel csinálták ha szükséges volt

Előzmény: H3x (5322)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.27 0 0 5327
Anblock Itallia
Üdv

Küldtem mailt árat is írtam.
25-30m - es kutakról van nekem feljegyzés azon a részen (XVI.ker Kenéz,u)
De! (+ -) 10-15m előfordulhat.
Előzmény: anblock_italia (5326)
anblock_italia Creative Commons License 2009.11.26 0 0 5326

Tisztelt Freddy 4!

 

Lenne olyan kedves, hogy ha ideje engedi utána nézne nekem a nálunk lévő talajviszonyoknak? A XVI. kerületben, a Kenéz utca Árpádföld felé eső oldalán van a kertünk, ez az információ talán nem mindegy. A környéken csak ásott, talajvizes kutakról tudunk.

Segítségét előre is köszönöm.

anblock_italia Creative Commons License 2009.11.26 0 0 5325

Tisztelt Lalibátyó!

 

Korábban ajánlott nehezen hozzáférhető helyen lévő kézifúróval fúrt "féligkész" kutunk továbbfúrásához valamilyen vizes módszerrel dolgozó kollégákat. Azt gondolom, hogy a téliesítés milyensége miatt fontos lenne megbeszélnünk ezt a dolgot a mesterekkel, ha lenne szíves megadni valami elérhetőségüket. Nekem itt is jó, de ha inkább emailben, akkor a címem: clivia11@freemail.hu

Segítségét előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!