Keresés

Részletes keresés

row Creative Commons License 2008.08.16 0 0 147

...egy évvel ezelőtt érkeztem meg Gjövikbe. Három hetet csesztem ott el mire rájöttem, hogy ha dolgozni akarok, minimum tengerpart menti városba kell mennem. Így tettem. Egy óra keresgélés után felvettek. A mai napig nem beszélek norvégul és nem is fogok soha...

Pár tanács ha elfogadod:

- felejtsd el a közvetítőket (adecco, manpower...) és a NAV-ot is...

- találd ki mit akarsz, mihez értessz (ha semmihez, mint én akkor a halipar maradt meg esetleg erdészeti munkák...) Egyik sincs Gjövikben...

- Gondolom könyvtárból netezel. Gyűjts infókat. Én is azt tettem egy éve. Trondheimbe akartam indulni, mikor leesett, hogy ha hal, akkor Alesund vagy Lofoten... A közelebbit választottam.

- Ne pazarold az időd cv küldözgetésre a neten. 99%-ban nincs válasz, a maradék pedig elutasító...

- Ismerek olyan srácot, aki 5-6 évig "csövezett" itt. Ezidő alatt csak svarcban dolgozott. Volt kutyaszán-hajtótól kezdve festőig szinte minden. Nem él(t) szarul sosem. Ő azt tanácsolta anno, hogy kérdezzek meg lepukkant háztulajdonosokat (úgy értem: a ház a lepukkant...;-), hogy nincs-e szükségük egy jó festőre...

Hirtelen ennyi.

Sok sikert, kitartás!

Előzmény: rezan (144)
chalmers Creative Commons License 2008.08.16 0 0 146

Veletlenul beleneztem a topikba. Bocs, hogy belepofazok, de nem birtam ki, visszaolvasva, beleolvava par tucat hozzaszolasba.

 

Hat ugy nez ki, hogy itt is akad nehany ember, aki berak egy hozzaszolast, hogy tud-e vki munkat. Majd mikor nehanyan - segito szandekkal - felvilagositjak, hogy mi hogy mukodik, vagy par epito jellegu kritikat fogalmaznak meg, akkor neki all feljebb, hogy mennyire nem segitokeszek a mar kintlevok. Ezt naponta ateljuk Irorszag viszonylatban www.iranyirorszag.com foruman. Ott is akad, aki elvarja, hogy megfogjak a kis kezet, vagy elmenjenek helyettuk interjura, de az se nagy baj, ha vki dolgozni is elmegy az illeto helyett es csak a penzt utalja neki. :)

 

Akkor tok kivulallokent beteszek par gondolatot ezzel kapcsolatban. A segitsegkeresrol ezt irtam az egyik topiktarsnak, aki szitkozodott:

 

Velemenyem a segitsegkeresrol, segitsegnyujtasrol:Azokat az embereket hova teszitek, akik itt informaciokat osztanak meg? A 'szemet' magyarokkal kapcsolatban en peldaul a topikokban nem olvastam felrevezeto informaciot. Hibasat igen, illetve en is irtam ilyet, de az inkabb tajekozatlansag es nem rossz szandeku felrevezetes, megvezetes.Csak nehany gondolat ehhez. A legtobb ember - szerintem - magatol segitokesz. De ennek van hatara. Segiteni jofejseg, de segitseget elvarni nem az. Ha be kell tolni a kocsidat az utcan, valoszinu talasz jelentkezot viszonylag konnyen. De ha haza kell vontatni a kocsit 50 km-re mar nem, vagy ezt ingyen elvarni vadidegentol nagy tahosagra vall.Ha en Miskolcrol el akarok menni Hevizre nyaralni, akkor azt sem ugy kezdem, hogy az iwiw-en keresek par vadidegen hevizit - lehetoleg csinos lanyokat - es irok neki, hogy figyelj, aludhatnek nalad egy hetig? Nekem megfelel a nappaliban a kanape is, halozsakot viszek. Illetve bevallom oszinten ezt a modjat meg nem probaltam, de azt hiszem nehezen mukodik. Kb. ugyanez az analogia Mo.- Irorszag viszonylatban is.Ha fel akarok koltozni Bp-re, annak a legritkabb esetben kezdek ugy neki, hogy megint par embert bombazok az iwiwen, hogy tudna-e munkat, meg alberletet. Azt viszont nyilvanos forumon bartan megkerdezhetem es minden valoszinuseggel tucatnyi valaszt is kapok, hogy hol erdemes munkat es alberletet keresni pl. weboldal, napilap, hirdetesi ujsag, munkaugyi kozpont hirdetotablaja, a Bogancs utca 2. villanyoszlopan a mult heten lattam ilyet, olvass vissza harom hozzaszolast stb. stb.

 

 

cath555 Creative Commons License 2008.08.15 0 0 145
En ilyen torvenyrol nem tudok. (Ami nem jelenti, hogy nincs.) A helyzet -mint sokan irtuk- kemeny, de tavolrol sem remenytelen azert, a hetvegen majd feltoltodsz kicsit es maskepp fogod latni.
Előzmény: rezan (144)
rezan Creative Commons License 2008.08.15 0 0 144

Ugy belejottem, hogy meselek meg az olyan "naivaknak", mint amilyen en is voltam.

 

Szoval, nekem is valami olyan kodos elkepzelesem volt, hogy Norvegia, tiszta vizek, hegyek, kis fahaz az erdo melyen, emberek csak satoros unnepeken. Hat, ki kell abranditsalak benneteket velem egyutt igen naivak. Norvegia csak abban az esetben a lehetosegek orszaga, ha kicsit potyogsz norvgul, vagy eppen valami hianyszakmaval rendelkezel (pl: mernok, orvos, apolono, busz vezeto) es eleg sok penzed van a kezdeshez. Mert ha nem igy van (es hat valljuk be nem igy van) bizony csovezhetsz a parkban, kocsidban vagy ahol eppen tudsz. Kuncsoroghatsz munkaert hetekig, vagy eppen honapokig. Mert akarmilyen furcsa is de a legutolso bevandorlo is nagyobb elonnyel indul, mint te aki EU-s orszagbol erezel. Nem regiben ugyanis torvenybe iktattak, hogy csak es kizarolag norvegul alapszinten beszelo embereket vesznek fel barmilyen munkara. (Ez alol kivetel a lengyel orszagbol importalt oriasi ember allomany, akiket az ottani jol mukodo munkakozvetitok hoznak ki meses fizetesert.) Szoval a lenyeg az, hogy a legutolso szomaliai menekult is elobb fog munkat talani, mint te. Mert o az alatt a 1-2 ev alatt, amig menekulttaborban elt megtanulta a norvegot, plusz kitanult valami alap szakmat. Mig te itt allsz nyelvtudas nelkul, az OKJ-s tanfolyamaiddal, vagy diplomaddal es nem ersz el semmit.

 

Ezeket nem az elkeseredes mondatja velem, ezek a kokemeny tenyek. Persze van olyan, hogy jo helyen vagy, jo idoben es lesz allasod, de az sem azonnal. Gondolkodj el ezen mielott nekivagsz a nagy kalandnak.

texo Creative Commons License 2008.08.15 0 0 143
Ezaz rezan az ilyen embereknek áll a világ,mint TE vagy.Az hogy parázol az normális,de az lenne a gáz ha nem tudnál uralkodni rajta és feladnád.A rinyagépek el sem jutnak idáig csak,ha apuci,anyuci alátol valamit.Van egy barátom,akinek az volt az álma,hogy Hawai-on éljen.Kiment,2 évig a tengerparton aludt és alkalmi melókból élt.Aztán lett jobb állása,legalizálta a státuszát és él,mint hal a vízben.Akaratgyengéknek lehet irigykedni rá,a többiek pedig tudják,sejtik milyen lehetett az a 2 év.Szóval fel e fejjel.The life is a garden,DIG it:)))))
Előzmény: rezan (141)
cath555 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 142
Latod, mar sinen is vagy!!! Kapd meg! ...De ird meg majd!
Előzmény: rezan (141)
rezan Creative Commons License 2008.08.13 0 0 141
Mar az is sok segitseg, ha tartjatok bennem a leleket. Szerencsere itt olyan embereket talaltam, akik ha latjak, hogy teszek az almaimert, akkor maximalisan segitenek. Holnap megyek egy interjura, be vagyok tojva ezerrel, pedig nem egy nagy melo, de ha megkapom, fizetik a norveg tanfolyamomat, kapok szemelyi szamot es meg penzt is keresek, amibol egy kis lakast fent tudok tartani. Jelen pillanatban ennyi csak az almom, hogy elinduljak valamerre. Aztan ugyis tudom, hogy az elet meghozza a valaszt.
Előzmény: cath555 (140)
cath555 Creative Commons License 2008.08.13 0 0 140
Le a kalappal, es bar tudnek valamit tenni erted Narvikbol. Egy otthoni baratnod irt nekem mailt ma reggel (D.E.). Szerintem Neked mennie kell, tul energikus vagy ahhoz, hogy csak ugy hazamenj magad is "dolgodvegezetlenul".
Előzmény: rezan (139)
rezan Creative Commons License 2008.08.13 0 0 139
Na, akkor meselek nektek. Kijottem Norvegba, aludtam kocsiban, csoveztem masok nappalijaban (most is ott csovezek es marha halas vagyok erte). Munkat keresek gozerovel. Most eppen Gjovikben vagyok egy baratnal, ha lehet igy mondani. Mert tenyleg barat. Ugyanis tegnap a csaj akivel kijottem, kipakolta a maradek cuccomat a kocsibol es elment. Hogy miert ment el? Azert mert rajott, hogy a munka nem fog az olunkbe hullani, azert bizony kilincselni kell, mosolyogni, minimalis szinten potyogni norvegul. Aztan panikba esett es felhuzta a nyulcipot. Ugy ment el, hogy en nem voltam itthon, munka utan jartam a varost. Mire hazaertem a cuccaimat kipakolta a folyosora es elment.
Nem panaszkodni akarok, felesleges is. Probalok meg munkat talalni, ameddig lehet csovezek, aztan majd meglatjuk. (persze, ha tudtok valami jo melot szoljatok! :) ) Csak ovva akarok mindenkit inteni, hogy jol valogassa meg az utitarsat, mert elofordulhat, hogy otthagyja a szarban. Ja, es nevesitek, mert nem akarom, hogy mas is ugyanabba a szarba lepjen, a csaj neve: Wundele Ildiko.
Hadak Ura Creative Commons License 2008.08.10 0 0 138

Javaslat...

Elöször  idősödj még egy kicsit. Nőj fel. Szerezz egy olyan szakmát amivel ki lehet menni, és utána nem lesz annyi kérdés sem.

Kérdezni szabad. Ez a válasz. Túl fiatal vagy még. Ha itt így bevetted  a szívatásokat.

Előzmény: sanyinorvég (136)
sanyinorvég Creative Commons License 2008.08.04 0 0 137
Elnéztem hogy kinek irtad . Én is fogok próbálkozni tom hogy nehéz kijutni, de hallottam már olyat is hogy 1 fillér nélkül megy ki vki idegenbe de szakmája van, nyelvtudása, és mégis talál munkát és szép karriert fut be. ilyen is van. én tulajdonképpen nem a pénzért mennék ki elsődlegesen, hanem magáért a helyért. Gyönyörű.
Előzmény: sanyinorvég (136)
sanyinorvég Creative Commons License 2008.08.04 0 0 136
Na figyu!! Én lehet igaz hogy álmodozom, de én nem munkát kértem, nem szállást, hanem érdeklődtem, de érdekes,ez egy fórum és nem lehet érdeklődni.... azt hittem azért van.1szer úgyis kijutok basszus!nem kell a segítség.1ébként MÉG nem tudok norvégul de FOGOK! na mind1 ennyi... ja és Azemah, köszi hogy kiálltál mellettem!Pá
Előzmény: ygrrrrr (135)
ygrrrrr Creative Commons License 2008.08.03 0 0 135
Igaza van 'row'-nak abban, hogy túl sokat vársz el vadidegen emberektől! Képzeld csak el,h hosszú hónapokig,évekig SZENVEDSZ valamiért,h elérd. Felszopod magad a semmiből az anyagi biztonságba és kényelembe,dolgzol látástól mikulásig,
tanulod egy más kultúra nyelvét.........aztán jön egy vadidegen álmodozó a fórumra, aki SEMMILYEN használható nyelvet nem beszél a sajátján kívül de külföldön akar dolgozni.Elvárja tőled, hogy szerezz neki melót,találj neki valami szállást. Vesse be minden szabadidejét,kapcsolatát.Vállaljon felelősséget egy idegen miatt, hogy az illetőnek már csak fel kelljen ülni a repülőre és készen megkapja az álmát!!!! Azt az álmt,amiért én keményen megdolgoztam.És tudod mit?A testvéremnek, a legjobb barátomnak, vagy épp egy kedves ismerősömnek,akinek segíteni szeretnék,na,értük nagy valószínűséggel megtenném. De nem minden boldog-boldogtalannak! Főleg úgy nem,hogy mást nem tett az ügy érdekében,minthogy a meleg szobából kiált a nagyvilágba: segítsetek nekem, mert komoly álmaim vannak!

Szóval ez nem gondolhatod komolyan!!!!

Koptass el pár cipőt,fagyoskodj a hálózsákodban északon,legyél éhes és kimerült,érezd át milyen az,amikor egyedül kell ügyesnek lenned,keress fel párszáz céget....és ha egy honfitársammal ilyen állapotban futnék össze az utcán a világ végén, és megtudnám,hogy mi járatban van,akkor nem érdekelne,hogy milyen tanulatlan és buta,az sem zavarna,hogy még mindig vad idegen, mert ott van. Mert beszélgetünk, mert tisztelem benne,hogy küzd az álmaiért. Nem hagynám megfagyni az utcán...


És tudod mi bosszantó? A próbálkozás az még egy dolog. Tegyél meg mindet ami tőled tellik, DE! mindezt kellő alázattal tedd, főképp azok iránt,
akik már előtted járnak. Szemtelenül visszaszóltál pl cath-nek és olyan butaságokat hánytál rögtön a szemére, mert lusta voltál utánanézni néhány már elhangzott infonak.


"Hm.Hát igen.Nyilván aki kinn van és fagyassza a seggét a jó kis norvég süvítő északi szélben,az könnyen beszél és lenézi a másikat."

Honnan veszed a bátorságot, hogy így szólj valakihez????? Ráadásul valaki olyanhoz, aki már nagyon-nagyon sok hasznos infoval látta el honfitársait?????? Ja, te ezt nem tudtad??? És????


"Ha angolul mindenki tud,akkor miért nem angolul beszélnek?Ok,az a hivatali nyelv... ezek szerint otthon, kollégákkal, barátokkal, stb... norvégul beszélnek.Tehát akkor nyilván célszerűbb lenne az...nem?"

A norvégok norvégul beszélnek.Otthon,a MUNKÁBAN,a buszon,sőt,már az oviban is! Nahát!! Mi a fene?!?! Fura egy népség...Ha itt akarsz élni,akkor szerinted célszerű,vagy nem???

Addig kérdezgeted, hogy milyen nyelvet tanulj, míg valaki azt nem mondja, hogy semmilyet!?!?!?!?!?!?!?!?! Tanuld meg azt a qrva angolt nagyon jól, mert a világon bárhol hasznát fogod venni és basszus,
az egyik legkönnyebben tanulható nyelv. Ennél már csak nehezebb lesz a többi.

A norvégok tudnak angolul, mert nem szinkronizálják a filmeket és gyerekkoruk óta hallják a nyelvet. Ezen kívül elég színvonalas az oktatási rendszerük is.


Lehet, hogy nyers voltam, de nem akarlak bántani, sem elvenni a kedved semmitől! A kudarcok és a kritikák ne kedvetlenítsenek el,inkább sarkalljanak kitartásra és
tettekre!
300-400 ezer Ft-od van félretéve? Qrva olcsó repülőjegyeket tudsz vásárolni! 60.000 Ft-ból már meg tudsz csinálni egy kanyart! Kinézel egy tengerparti célállomást. Ott találsz gyárakat,halfeldolgozókat,éttermeket (mosogatás). Nem kell sokat tudnod angolul ahhoz, hogy bemutatkozz és megkérdezd van-e szükség munkaerőre. Nem ártana, ha mindent értenél a válaszokból, de hát egye kutya, annyira már biztos tudsz, hogy megértsd, ha azt mondják no, sorry, not now...stb és még a fejüket is rázzák.

Viszel magaddal sátrat, amit millió helyen felállíthatsz ingyen! Az éhenhalást megelőzendő tudsz okosan vásárolni.

Legrosszabb eset? Túráztál,kempingeztél,kirándultál egyet. Norvégiában! Itt úgy is a természet a fő attrakció és mára már esélytelen az is, hogy egy medve kihúzzon éjjel a sátradból.

Hajrá!
Előzmény: Törölt nick (132)
kzt Creative Commons License 2008.08.02 0 0 134
Felkeszuleskent probald ki hogy hogyan fut le ez a beszelgetes a VALOSAGban egy szabadon valasztott magyar vagy kulfoldi kikotoben.... -jó Napot!Van munka önöknél? -hát.van.halpucolás,mólótakarítás... -mert egy ismerősömnek munka kéne.De nem tudja a nyelvet. -nem baj.Jöhet.majd olyan munkát kap. -rendben.szólok neki.köszönöm.
row Creative Commons License 2008.08.02 0 0 133

...egy dolgot értsen meg mindenki, aki ide szeretne jönni dolgozni: a magyar, cseppet sem rokonszenves nép senkinek sem. Valakinek közömbös, valaki meg utálja, mint az összes többi Kelet-európai országot... A magyar konyha NEM világhírű mint ahogy a magyar bor sem. A magyar ember NEM dolgozik jobban mint bármelyik más náció fiai, bármennyi hülyeséget is hallottatok erről korábban, hogy minket tárt karokkal vár a világ... Tapasztalataim szerint a norvégok annyit tudnak kis hazánkról, mint az amerikaiak, sokakat hallottam már litván(!) szomszédainkról beszélni...A nyelvünk nem szláv eredetű ugyan, de ugyanolyan rondának tartják mint az oroszt, még ha mosolyogva csak annyit mondanak is: hmmm, érdekes! Következtetésképpen én speciel egyáltalán nem lehetek büszke arra, hogy magyar vagyok, de mindent megteszek azért - na jó, majdnem mindent -  hogy ha valaki engem elemez (főnök, szomszéd, bolti eladó...), ne a többszáz itt élő lengyel meg litván ugorjon be nekik, hanem "r", a fasza magyar gyerek!

Én megmondom kerek-perec, félek attól, hogy szégyent hozna valaki a fejemre. Pár hete dolgoztam csak a munkahelyemen, mikor rámbízták a kulcsokat, mondván: "ha van kedved, gyere be túlórázni a hétvégén..." Bementem. Karácsonykor is. A tegnap véget érő 4 hetes nyári szünet minden napján szintén. Nem vagyok senki most sem, de nehezen értem el ezt a keveset amim van és nem irígységből nem engedek mást az asztalhoz, pusztán azért, mert így kereken van értelme az egésznek. Szerzek valakinek szállást és munkahelyet, az illető meg telerakja 2 nap után az iwiw-et norvég képekkel, mint egy világutazó? Nem. Tessék megküzdeni érte. Én tudtam venni 0 forintért autót, bárki tud. Én tudtam benne hetekig aludni, enni...bárki tud. Én meg tudtam keresni a google-ban a nagyobb halas gócokat és végigkilincseltem őket....bárki megteheti. Ész nem sok kell hozzá, veszély meg nincs ! Pénz kell, vagányság meg nyelvtudás de abban senki sem segít...

cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 131
Norvegot es angolt! A sved es norveg kozul mindegy, melyiket, teljesen atjarhato a ketto, oda-vissza ertik. Mindkettot csak arar jo, hogy osszekeverd..

Angolt mindenkepp, mert "angolul mindenki tud"! Norvegot, mert Norvegiaba jossz. Norvegul megitcsak mindenki tud, meghozza alapbol, tehat az nem extra, hanem alap. Sajnos. (Ez a mi hatranyunk, magyaroke, barhova megyunk, kivetel angol nyelvteruletre, min. 2 nyelvet kell tudjunk.) Komolyan itt mindenki tud angolul, de az is fontos, hogy te ertsed, mi folyik korulotted, ertsd, mi van az ujsagban, ha a kollegakkal leulsz kajalni, ne legyel UFO koztuk. Egyiket se kell perfekt, de ertsel, amennyit csak lehet, hivatalokban is, szoval tudd elintezni a szemelyi szamod, ertsd a lakasszerzodest, amit alairsz, ertsd a munkavallalasi engedelyed csontra (nem, itt senki nem fog atverni, a munkaszerzodessel meg massal sem, de akkor is jo tudni dolgokat), es tudj (merj) megszolalni, akkor mar jo vagy! Nemetet nemtom, en is erettsegiztem belole, el tudom olvasni a legtobb dolgot, meg is ertem, nagyjabol ertem, hogy engem akarnak-e eladni vagy megvenni vagy nem rolam beszelnek. Nekem a nemet csak ott jatszik, hogy a legjobb nyelvi kurzus, amit en hasznaltam, svedre, norvegra, nemet kiadasban letezik, a konyv bal fele skandinav, jobb fele nemet, magyarazatok, minden nemetul. Elkepesztoen jo konyv, van hozza hanganyag is. Assimil a neve. Lattam mar otthon is, ha nem is skandinavot. Angolul tudtommal nem adtak ki. (Megvan a teljes hanagyag nekem, ha vennel egy konyvet Amazon-de-rol!)

A segitsegrol. Azt hiszem, barki, mindenki csak tanacsban tud segiteni, mert en pl nem vagyok aban a pozicioban, gondolom masok se, hogy csak ugy kihozzak meg valakit. Hogy is lennek, alkalmazzak valakit, aki megcsinalja a PhD-m? Vagy hogy? Vagy ha valaki mar pucolja a halat, leragadva az elozo peldanal, az a mar elirt okok miatt nem igazan tud neked segiteni, max abban, hogye lmondja, hogy ne tartson ket hetig, hogy hova menj a szem. szamert. Elszallasolni se valoszinu hogy el fog barki, ahogy te is meglepodnel, ha egy haverod, akar baratod azt kerne, hadd lakjon nalad ingyen, mig talal munkat, hacsak nem ketszintes csaladi hazban laksz csaladostul, ahol tokmindegy, mert van ures szoba. Nekem csak a nappali padlojan tudna valaki aludni, ugy, hogy minden reggel labujjhegyen lepnek at rajta. Ertesz? Sajnos ez ilyen uttoromunka, igazabol az elso dolog, amit komolyan tokegyedul csinaltam (najo nem igaz, kiprobaltam mar magam 8-9 eve Spanyolorszagban egy evig, hasonloan..)
Előzmény: Törölt nick (130)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 129
Akkor tanulj svedul, azzal ket legyet utsz egy csapasra! Jo lesz arra az eshetosegre is, ha Svedorszagban kotnel ki, meg a masikra is. A norvegok 99%-ban ertik, a maradek 1%-ot kitalaljak. (A norvegot meg a svedek ertik minden gond nelkul, ez a ket nyelv oda-vissza tok atjarhato)
A norvegok viccesnek tartjak, ahogy a svedek beszelnek. (En meg a norvegot tartom viccesnek, a svedet meg a foldkerekseg egyik legszebb nyelvenek... Izelito: Volvo reklam TV-bol) A sved szerintem szebb is, plusz tenyleg igen egyszeru, igaz, ha tehetem, ki se nyitom a szam, csak angolul, kivetel ha a helyzet rakenyszerit. (Abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy nekem "eleg" angolul tudni. A kutatasom angolul folytatom, angolul publikalok, angol a munkanyelv. "Megtehetem", hogy ne tanuljak meg skandiul, bar szemenkopnem magam, ha ez ev vegere sem tennem meg. Sajnos lusta is vagyok, ugyhogy megrekedtem azon a szinten, hogy mindharmat ertem regota (dan-sved-norveg), messze legjobban a svedet, de beszelni csak ha a fogam huzzak.)

Svedul tobb nyelvkonyvet, szotart, es foleg hanganyagot lehet beszerezni (szerintem), ugy ertem otthon. Mind Anglia, mind Irorszag jo otlet, csak nemtom mennyire tudnal sporolni, mert a megelhetes ott si igen draga, es mi van, ha csak koltesz, de nem jon bevetel (alberlet draga)?

350E Ft szukosen lesz eleg, hacsak nem belevagsz magad is egy nepfoiskolaba* vagy valami oltari makkal olcsoert berelsz es azonnal kapsz munkat (*meg eleg fiatal vagy hozza, en 26 evesen mar oregnek szamitottam). Az 10e DKK, 11E NOK, 12E SEK (hasra, nem napi arfolyamon). Az kethavi lakber, es kauciot meg nem fizettel.
Előzmény: Törölt nick (128)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 127
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 126
Olvasd el azaz osszes skandinav forumot. (Van masik Norvegia-forum, aztan van a sved, amit iment linkeltem be, es van dan is.) Biztos voltam benne, hogy lany vagy! (Bocs!)

Ha ez segit, ugyan enm kerdezted, de Isten latja lelkem, en nem hatraltatni akarok barkit is, inkabb ihletet adnek, ha tudnek: en magyar epitomernoki diplomaval mentem ki DK-ba egy nepfoiskolara, ahol majdnem a legidosebb voltam, DE! 1000 euroert (ami durvan az osszes osszesporolt penzem volt otthonrol, kegyetlen korabbi munkaval es egy ajandek gyomorfekellyel) volt szallasom es ennivalom 2005 augusztustol decemberig. Kozben beneztem a dan muszaki egyetem honlapjara es jee pont kiirtak egy osztondijat, ami testre volt szabva! Megpalaaztam, es 2006 januarjatol PhD-hallgato vagyok (Daniaban); atkoltoztem mar fel ev utan Malmobe, mert jobban tetszett, meg a jogszabalyok es egyebek okan, majd ide fel mar a danok kuldtek. Szerencse? Az is, igen! De ott kellett legyek. Magyarorszagrol mindezt nem tudtam volna!...

Ekloszor ha a helyedben lennek, atolvasnek minden elerheto informaciot. Utana rafekudnek az egyik skandi nyelvre. Barmelyikre. Nameg az angolra. (Angolul sem tudtam, mikor kimentem, igaz, mindent ertettem, abszolut midnent, de nem tudtam megszolalni, majd oktoberben angolul volt az allasinterju..) Valahogy osszesporolnek egy indulotoket. Ez talana legnehezebb, otthonrol, otthoni fizetesek ismereteben. Nagyon durva lakasarak, kaucio stb. van. Aztan klepnek, elsore valami varosba, de nem fovarosba, mert Stockholmban, vagy Osloban, vagy akar Koppenhagaban lakast is nehez talalni, ami van, az meg dragabb. De varosba, tehat legyen kinalat. Aztan a labam lejarnam munkaert! Sajat tapasztalatom, hogy a 3 skandi orszag kozul Svedorszagban a legkonnyebb elkezdeni, a danok gyakorlatilag hermetikusan lezartak az orszagot (munkaugyben ertem), a norvegok meg nem is EU, meg tenyleg minden annyira tul van itt bonyolitva, es messze a legdragabb mind kozul.
Előzmény: Törölt nick (125)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 124
innentol idoben visszafele <-- erdemes atfutni innentol idoben visszafele (nameg az egesz forumot visszafele, erre irtam, hogy aki nem olvas, annak nem fogja senki szazadszor begepelni; nagyon sokan nagyon sokszor leirtuk mar a nyelvrol, szakkepzettsegrol stb. alapveto infokat annak, aki ki szeretne jonni)

jegenjaro hozzaszolasa <-- egy masik friss hozzaszolas, en kinoyomtatnam es Bibliam lenne, ha most jonnek, na ezek utan mondd meg egyszer, hogy lenezem a halpucolast...
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 123
Betuket rakd a helyukre, megint legalabb 6 felcsereles.. mindegy, most a tartalom a lenyeg es az atmegy.
Előzmény: cath555 (122)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 122
Figyelj ide, ennyire ne legy tenyleg naiv.. ne velem hadakozz, hanem a tenyekkel...

Szerinted, nem szerintem, SZERINTED:

Adott egy norveg hajo. Vagy kikoto, mindegy. Vagy epp venedglo es felszolgalora vonatkozik a tovabbi eszmefuttatas..

Kell munkas. Miert fog valaki 3e km-rol importalni valakit, ha van helyben 20, aki raadasul tud norvegul? Van fogalmad rola, hogy - leven feketemunka nincsen - milyen lepeseket at lesz egy ember alkalmazott? Szemelyi szam, adoszam? Az hany hetig tart? Ezekkel barmennyire idealista vagy - gyanitom most kerulsz ki iskolabol, foiskolarol, egyemerol, mert ha dolgoznal mar, ezet mind tudnad otthonrol - szembe kell nezz! Ennyit es nem mast irtam! Nem irtam, hogy szegyellni kene a halpucolast, hogy te honent vetted, mittudomen. De azt igen, hogy ezeket a munkakat helybol lehet megtalalni, ki kell gyere, el kell intezd a lakhatasod, utana kell folyamodj egy szemelyi szamert, majd adoszamert, es utana fog teged barki alkalmazni, de addigra 20 masik van helyetted. Ez minden orszagban igy van, nem csak itt. Ezert lehet ram fujni, amiert nem kerdezem meg; ha itt lennel szemelyi szammal, megkerdeznek erted boldog-boldogtalant. A kigyo onmaga farkaba harap.. a kor bezarult!..

Tenyleg nezz be a Svedoszrag-forumba, egesz Skandinavia ilyen szmepontbol egykutya, amit ott olvasol, ide is ervenyes. Masok is leirtak mindezt. Csak valamiert ti nem akarjatok latni, akik nem mertek//tudjatok megtenni az elso lepest: idejonni. SENKI nem teheti meg helyetted ezt a lepest!
Előzmény: Törölt nick (121)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 120
Oke! A tobbit mar majd a "kereses" funkcioval talalod meg, mert engem mar nem erdekel *ez* a konkret forum, ide majd osszad te az eszt! Biztosan jobban informalt vagy. Mostantol magaddal szemelyeskedsz, en mar nem is olvaslak. Remelem, talalsz majd valakit, aki lemegy neked a kikotobe es jol beajanl a fonokenel ugy haromezer kilometerrol, vannak meg csodak.. Na minden jot! (Es nem sertodes, megint magadbol indulsz ki, hanem "szellel szemben.."!)

:))
Előzmény: Törölt nick (119)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 118
"Nyilván nem is szeretnék a kinnt lévő magyarok,h mások is menjenek ki."

--Neked meg uldozesi maniad is van? Mindenki magabol indul ki, ugye?! Te feltened a jo kis poziciodat, ugye?! Felolem, gyere! En nem feltem a sajatom.

Uuuuuristen, hogy lehet egyetlen hozzaszolasba ennyi marhasagot preselni, hogy harmadszor sirok tole! Minden mondatod aze a tipikus magyare, aki/amely szemlelet miatt en mar nem otthonrol irok.. :(((((((
Előzmény: Törölt nick (114)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 117
*erdemelsz
Előzmény: cath555 (116)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 116
Es meg annyit, hogy en meg azt utalom, amikor az ilyen magukrol sokat kepzelo, de masokat igazabol ha lehetne, csak ugrodeszkanak hasznalo kis bekepzeltek meg az indexet se hasznaljak (mondjuk visszakreeshetted volna a hozzaszolasaim), mielott valaki nevet a szajukra veszik. Kozel harom eve, hogy eljottem. Azota mind a sved, mind a dan, mind a norveg forumokat teleirtam tanacsokkal az utanamjovoknek, onnantol, hogy mennyi egy kilo kenyer, azon keresztul, hogy hol kell regisztralj, ha Koppenhagaban dolgozol es Malmoben elsz, azzal bezarolag, hogy hogy megy a nemet auto svediesitese. Ugyhogy ha neked ez az en oncelu kis vegetalasom itt, akkor te tenyleg nem erdemelesz SEMMI segitseget.
Előzmény: Törölt nick (114)
cath555 Creative Commons License 2008.08.02 0 0 115
Kis 23 eveske irdatlan nagy arccal. Elkepesztoen nagy a arcod ahhoz kepest, hogy talan soha itt nem jartal meg es azt se tudod, mit irok, ellenben ellenvelemenyed mindjart van!

Akkor aprankent. Te nem tudod, en honnan jovok. Valoszinuleg JOVAL alolad. Amig nem tudod, a szadat befoghatod. Majd ha megkerdezted, es megtudtad, majd akkor szoljal valamit.

(Akkor is inkabb majd ha megkerdeztem a velemenyedet, mint ahogy en se teged vagy mast nev szerint kaplak ki a tomegbol, hanem tenyeket irtam, azok pedig makacs dolgok.)
En kikapartam a magam munkajat es megelheteset, ahogy azok legtobbje, aki mar kint van. Nem ide szulettem es nem a szuleim penzen jottem ide. Nem is nyertem a lotton! Nem "idehozott bennunket" valaki. Az csak otthon megy, ezt ertsed meg! Az, hogy felhivjuk a fonokot, te figyelj, van itt egy kolok, vedd fel! Az Magyarorszag, nem Norvegia. Az nekem is ugy ment otthon, azert is leptem le. UTALOM a protekciot, a masok benyomasat egy pozicioba, a feketemunkat esigytovabb.

ERTVE VAGYOK?! Ugyhogy vegyel vissza.

Es ha mar te se tudsz olvasni, akor megismetlem, azt irtam eppen, hogy VAGY atomfizikus vagy, VAGY halat fogsz pucolni, amivel semmi baj nincsen! Nem nezem le azt, aki halat pucol. Megintcsak nem tudod, en hogy jottem ide (pontositok, eloszor Daniaba). Ha tudnad, azt is tudnad, miert nem nezek le senkit. De aki nem tud olvasni, azt igen! Te pedig nem tudsz!

Előzmény: Törölt nick (114)
sanyinorvég Creative Commons License 2008.08.02 0 0 113
Jo elég hülyeségeket kérdeztem azt látom. De csak tudtam meg pár dolgot. köszi:)
cath555 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 112
Nekem az a ket dolog, hogy valaki nem tud norvegul (es bevallottan angolul sem), de felszolgalni szeretne, kizarja egymast. A vendegekkel beszelni kene tudni. A konkret kerdesedre en mar szazszor leirtam, aki nem tud olvasni, annak nem fogom meg egyszer, kit s milyen vegzettseggel keresnek. Atomfizikust, szulesznot, apolot, mernokot, programozot, nagyjabol. Szakkepzetlent, norvegtudas nelkul nem keresnek sehova. Igazabol meg szakkepzetlent, norvegtudasSAL sem. Van eleg helyi, akik a szakkepzettseget nem igenylo munkara lecsapnak. Persze a helyzet nincsen veszve, ..meg mindig lehet halat pucolni, molot takaritani, esetleg ujsagot arulni, de ilyen melokhoz meg helyben KELL lenni, senki nem fogja ezeket meghirdetni interneten, plane nem kulfoldiul, hanem felveszi az elso helyit//bevandorlo-leszarmazottat, aki beteved es keres munkat. (Aztan lehet tovabblepni, ha mar vanank kontaktok es tudja az illeto a nyelvet.)
Na de amilyen gyorsan beszalltam a forumba, mar ki is szalltam. Aki nem olvas, annak semmi kedvem szazadszor is begepelni. Minden jot.
cath555 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 111
:)
Előzmény: kzt (108)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!