Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Ígértem neked méteret a hamvasztóról :D Most begyújtás előtt lemértem (ui:mielőtt megkérdeznéd hogy miért van lent annyi hamu,... mert fentről csak lesöpröm és a hamuzólapáttal lent veszem ki) A harmadik képen látszik hogy ecsettel milyen könnyen lejön. Annyira azért nem rossz +30% vizes fával... :)
Könnyű takarítani. Kikapom a vasat, a hozzáadott kefe pedig szépen leviszi a kormot. Alul is van egy nyílás ott pedig kiporszívózom, vagy kisöpröm. Takarítottam már vegyeskazánt ez ahhoz képest álom.
Nekem ez bejön. Ha nála járok, akkor alaposan körülnézek (nekünk ez a turkáló). A multkor vettem nála egy saválló osztót. Volt rajta egy motoros keverőszelep, azt mondta odaadja grátisz mert nem tudja, hogy jó-e meg igazából azt sem tudja, hogy az mire jó. 2 "O"-gyűrűt cseréltem benne és tökéletes. Kilóra vettem 5/4-es csapokat. 10-15000 nála egy tágulási (150 l fölött).
Egy kicsit azért félek az osztrák meg egyéb használt kazánoktól ki tudja meddíg állt a víztér üresen és mennyire rohadt szét a belselyük---nem lehet belelátni aztán ha kell valami hozzá azt meg honnan.
Azért keskenyebb mint a járat, mert a csappantyútól nem lehetne kivenni. Ha teljesen jobbra teszem akkor is baloldalon engedem le és úgy húzom át jobbra a csappantyú alá.
Szerintem a nagy tartálynak előnyei is vannak. Ha azt nézed, hogy a térfogat egységre fajlagosan kisebb felület (így kisebb hőveszteség is jut). Ezért praktikusabb pl az egy nagy tartály a több kisebb helyett. A másik, hogy ha nagy tartályod van, ritkábban kell begyújtanod. Minden begyújtásnál van valamilyen veszteség a felfűtésből. Úgy tapasztaltam, hogy ez a veszteség nem is csekély (legalább 20 %). A puffer vesztesége lényegesen kisebb. Nálunk rutinosabb országokban nem ritka a 10 m3-es tartály. De hallottam már 20m3-ösről is családiháznál. Valószínűleg ez elsősorban a komfortot szolgálja. Gondolj bele, akkor tüzelsz amikor kedved és időd van, nem amikor muszály. Ki mondta, hogy azt a tartályt 1 nap alatt kell felfűteni. Október elején elkezdi aztán előbb-utóbb majd csak meleg lesz. Az árban igazad van. Mi Mo-n élünk.
Kb 3mm-es lehet. Írtam már hogy hátul is van, de az ugyanaz mint nektek (legalábbis a haverom GS40-esében van). A hátsó 1 vagy 1,5 mm-es lehet. Most nincs tolómérőm ezért csak szemre meg súlyra.
Bocs, hogy kicsit későn reagálok, de nem voltam. Mosonmagyaróváron vettem egy használt cucc kereskedőtől. Biztos ismerik páran a fórumon, mert rengeteg osztrákból németből leszerelt fagáz kazán, hmv, puffer meg egyebek van nála. Hasonló mint az ajkai kereskedő (őt is emlegették már itt a fórumon), csak drágább és dörzsöltebb. Szerintem nincs már neki, mert tavaly 2 hét alatt adtott el 6db-ot belőle (állítólag). De biztos, hogy ugyanaz az eresztés, mert stimmel a típusszám és a halandzsa nyelv feliratozás. Ha esetleg használtban gondolkozol akkor az ajkait ajánlom (bakos balázs). Túlságosan nem ért hozzá, de nincs elszállva az árakkal és nem egy zsivány típus.
Én két éve azért döntöttem az Atmos mellett, mert jó volt az ár/érték aránya, és bíztam a nagy múlttal rendelkező gyártóban. Mivel közel vagyok Ausztriához, és gyakran járok ki építési vásárokra, és láttam már pár beüzemelt rendszert kint, azok között több volt Atmossal szerelve, igaz inkább a GS-ek voltak. Vigas is volt köztük, de kevesebb, és Solarbayer néven futottak, lambda szondával, és jóval drágábban, mint itthon Vigas néven. Akkor még az Attackot nem ismertem, úgyhogy mostantól nagyon figyelem, mennyire lesznek kint elterjedve. Ebben a témában érdemes a sógorokra támaszkodni, ott sokkal nagyobb múltja van a faelgázosításnak. Amit még nem értek, hogy a fenébe ment fel ennyire az ára az Atmosnak. 2 éve 360.000-ért vettem a DC 22S-t a Szakszernél, most 464.000 Ft.